VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Julkisen sanan neuvosto (JSN) antoi moitteet Ilta-Sanomille

Asia koski 18.3.2019 tekemääni kantelua Ilta-Sanomissa olleesta toimittajan kirjoituksesta, jossa väitettiin, että Sotkamon puoluekokouksessa Juha Sipilä taputettiin yksimielisesti jatkoon, vaikka näin ei asia ollut ja pyynnöstäni huolimatta virhettä ei korjattu.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on 18.6.2019 tekemällään päätöksellä 7072/SL/19 antanut Ilta-Sanomille langettavan päätöksen olennaisesta asiavirheestä.

Ilta-Sanomien vastaavan päätoimittajan Tapio Sadeojan 26.4.2019 antama vastaus ei tyydyttänyt julkisen sanan neuvostoa, vaan moitteet tuli.

Lehti julkaisi toimittajansa mielipidekirjoituksen. Kirjoituksessa oli olennainen asiavirhe, jota lehti ei korjannut saatuaan oikaisupyynnön. Äänestyspäätös selvin numeroin 9-3. Päätöksen lopussa eriävä mielipide. file:///C:/Users/levonenv/Downloads/7072%20Ratkaisu.pdf

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Ilta-Sanomat on rikkonut Journalistin ohjeiden kohtia 8, 10 ja 20 ja antoi sille huomautuksen.

JO 8: Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.

JO 10: Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin, kun ne on aikaisemmin julkaistu.

JO 20: Olennainen asiavirhe on korjattava viipymättä ja niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Korjaus on julkaistava sekä tiedotusvälineen toimituksellisilla verkkosivuilla, että julkaisussa tai kanavassa, jossa virhe on alun perin ollut.

 

Rauhallista juhannusta kaikille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eräänlainen "juhannuslahja", kun päätös tuli näin nopeasti ja tällaiseen aikaan. Oikeus on voittanut taas.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hienoa Vesa! Päätöksen linkki ei itselleni ainakaan auennut, joten voisiko sen jossain muussa muodossa linkittää tänne?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olisiko tässä:
https://www.jsn.fi/paatokset/7072-sl-19/

Blogisti Levoselle tullut joku linkitysvirhe, linkki osoittaa hänen koneensa kiintolevylle, eikä meillä valitettavasti ole pääsyä sinne.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #4

Levonen on avoimuuden asialla ja ajatteli, että kaikilla tulee olla pääsy hänen kovalevylleen. Unohtui vain tekninen toteutus.

Käyttäjän PetriRissanen kuva
Petri Rissanen

Hienoa. Oikeus harvoin voittaa.

JSN meni täysin rähmälleen vuoden 2003 Irak-asiassa, kun kieltäytyi käsittelemästä YLE:stä tekemääni kantelua (YLE:n toimittaja Sarvamaan sensuroitu raportti Washingtonista, 20.3.2003), koska "kuuden kuukauden määräaika oli umpeutunut".

Todisteet sensuroinnista saatiin vasta tuon määräajan jälkeen, mutta JSN voi ottaa asian käsittelyyn määräajan jälkeenkin, jos kyseessä on merkittävä asia. YLE:n toiminta täytti kriteerit, koska se toimi ex-pääministeri Lipposen puolesta vaalit voittanutta Jäätteenmäkeä vastaan. Sensuroinnin seuraukset johtivat lopulta Jäätteenmäen eroamiseen, mitä ei olisi tapahtunut, jos Sarvamaan raportointi USA:n pyynnöstä Suomelle olisi uutisoitu aikanaan.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Todellakaan JSN ei aina ole tehtäviensä tasolla. Aikoinaan tein Kalevan silloisen päätoimittaja Markku Mantilan Chelsea Manning -jutusta kantelun, muttei se mihinkään johtanut ja siinä vedottiin myös johonkin muotovirheeseen.

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/kalevan-paat...

Risto Uimonen antoi kuitenkin yksin vapauttavan päätöksen asiassa jonkun toisen kantelusta. https://www.jsn.fi/paatokset/5252-sl-13/?year=2013

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

JSN ei aina ole tehtäviensä tasolla.
Näinkö, vai onko sittenkin hyvinkin?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #6

Mielestäni tuossa Manningin tapauksessa ei ainakaan ollut, koska Mantilan kirjoitus oli kaikin puolin solvaava naista kohtaan. Päätökseen saattoi vaikuttaa se, että Risto Uimonen oli entinen Kalevan päätoimittaja ja Mantila hänen seuraajansa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Blogisti ei malta millään päästää irti poliittisen uransa tähtihetkestä. No suotakoon hänelle tilaisuus vielä kerran nauttia saamastaan tuesta ja suosiosta silloisen puolueensa puheenjohtajasta äänestettäessä.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Levosen kannattaa jälleen pyrkiä keskustapuolueen puheenjohtajaksi. Ei muuta kuin jäsenhakemus sisään, puhe onkin jo valmiina edelliskerran jäljiltä. Levosen kykyjä tarvitaan nyt jos koskaan keskustapuolueen politiikan saattamiseksi oikealle linjalle. Kannattaa tietysti vaivihkaa tsekata josko oppi-isä Väyrynen on pyrkimässä samoille apajille. Paavo on nimittäin tässä mahdollisessa keskinäisessä kilpailutilanteessa ennakkosuosikki.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Sinä se vaan osaat vittuilla muille..

Blogisti teki valituksen ja se meni läpi..

Hieno homma.. Se vaan ituttaa ettei tuosta kukaan kärsi mitenkään, joudu ottamaan opiksi.
toimittaja jatkaa työtä samalla tavalla kuin ennenkin!

JSN onkin nykypäivänä vitsi!

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

M.S:"Blogisti ei malta millään päästää irti poliittisen uransa tähtihetkestä."

Kun kesken jäänyt jne., lisäksi pienenä luultavsti pariin kertaan heitetty, eikä aina otettu kiinni, niin kenties siitä johtuva ymmärryskykyni vajavaisuus.
Siltikin itse käsitin että tässä blogissa sen kirjoittaja halusi tuoda esiin sen tosiasian, että JSN on antanut langettavan päätöksen IS:lle olennaisesta asiavirheestä.
Kun tämä asia(valitus) tuotu täällä aiemmin esiin, niin ainakin itseäni kiinnosti se, että miten siihen suhtauduttu tuolla neuvostossa. Nyt sen saimme tietää ja tämäkin asia sai päätöksensä.
Ehkä vielä olisi voinut sen varsinaisen päätöksen (perusteluineen?) tänne laittaa, koska tuo oman kovalevyn linkittäminen näin netin välityksellä ei ainakaan ihan tuolla tavalla onnistu.
Ehkä siihen sitten uusi blogaus?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Nimenomaan Levonen laittoi päätöksen nähtäville, koska oli ilmoittanut tehneensä kantelun. Blogisti Jääskeläinen laittoi linkin päätökseen JSN:n sivuille. https://www.jsn.fi/paatokset/7072-sl-19/

Oikein ihanaa juhannusta kaikille niille, jotka tajusivat, mistä tässä blogissa on kysymys!:)

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Montako kertaa tästä aiheesta kissa nostaa oman häntänsä?

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Levonen, hyvä että oikeus voitti. En malta kuitenkaan olla muistelematta kevään 2018 tapahtumia siitä, kuinka voimakkaasti pyrit Keskustan puheenjohtajaksi. Et saanut kannatusta ja mittasi tuli täyteen ja " loikkasit " Kansalaispuolueeseen. Nyt teen sinulle omantunnon kysymyksen, harmittaako nyt. Keskustan puheenjohtajan paikka on auki ja valinta tehdään lähes kotikulmillasi. Miten loistava tilaisuus olisi ollut keskustalaisena ilmoittautua puheenjohtajaehdokkaaksi ja käydä vähintäänkin yhtä voimakas vaalikampanja kuin keväällä 2018. Eihän sitä tiedä, vaikka palkintona olisit tullut Keskustan puheenjohtajuus . Nyt juna on mennyt eikä loikka takaisin Keskustaan taida olla mahdollista.

Lopuksi toivotan sinulle hyvää juhannusta ja työn iloa arkisessa poliisin työssä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset