VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Antti Rinne ei saa hallitusta kasaan

Kaikkihan sen tietää, etteivät demarit ole halukkaita ottamaan perussuomalaisia mukaan hallitukseen, vaikka Antti Rinne puhuu koko ajan siitä, että kaikki puolueet olisivat mukana. Rinteellä näyttää nyt olevan toiveena se, että tulisi ns. punamultahallitus ja keskusta olisi siinä mieluummin mukana kuin kokoomus. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/279131-antti-rinne-vihjasi-hallituspohjasta-hslle-kansanrintamalla-rkplla-vahvistettuna?ref=suosituimmat

Kuitenkin niin keskusta kuin kokoomus tuskin lähtevät demareitten velkaa ja veroja kasvattavaan hallitukseen mukaan. Pahoin pelkään, että Rinne ei saa hallitusta kasaan ilman perussuomalaisia. Siinä on kuitenkin se ongelma, että demarit joutuisivat tekemään erityisesti maahanmuuttoa ja ilmastonmuutosta koskeviin asioihin sellaisia kirjauksia hallitusohjelmaan, että se on niin demareille itselleen hankala paikka puhumatta siitä, jos mukaan pitäisi saada vihreät ja vasemmistoliitto.

Arvioni on se, että Rinteen demareitten johdolla hallitusta ei saada kasaan ja hallitustunnusteluja yrittää seuraavaksi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Silloin olisi tuhannen taalan paikka saada maahan maahanmuuttokriittinen pääministeri.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tämä on oma arvioni, mikä on sinun arviosi? Yleensä minun arviot ja visiot eivät mene ns. mäkeen.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Itse pelkään syntyväksi jälleen kerran jonkinlaisen sixpack-sekasikiö hallituksen, joka ei saa mitään järkevää aikaiseksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen
Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ei sitä tiedä vaikka Rinne onnistuisi. Se riippuu kepun sisäisistä voimasuhteista. Jos Sipilän siipi sai kylliksi muotoonsa niin, että alkiolaisemmat ovat vahvoilla, saattavat silloin kyetä sopimaan ohjelmasta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Uskotko tuohon Erkki ihan oikeasti, että se hetkessä muuttuisi ja kepu, joka sai vaaleissa niin pahasti selkäänsä lähtisi kannatustaan edelleen pilaamaan?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ei tässä usko ole järin vahva. Ajattelin vain, että kepulaiset ovat pahassa raossa. Oppositiossa perussuomalaisten kanssa tulevat mennen tullen höylätyksi ja sinipuna kurittaa niiden kannattajia. Hallituksessa on toiset kivut, mutta kannattajien hyväksi voisi tehdä jotain.

Edellisen hallituksen toisinto Halla-ahon johdolla tuntuu vähän kaukaiselta ellei Halla-aho tee soineja. Eli tehdään rämäkkä hallitusohjelma, jota ei noudateta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren Vastaus kommenttiin #9

En usko että Halla-aho tekisi soineja, koska niin suora selkäranka hänellä on ja siitä asiasta ovat jäsenetkin yhtä mieltä.Viimeksi eilen keskustelin hänen kanssaan Tikkurilan torilla ja hän oli vakaasti sitä mieltä, mennessään neuvottelemaan Rinteen kanssa, että kynnyskysymyksistä ei anneta periksi. Ottavat sitten taikka jättävät. Ei ole häpeä olla oppositiossa sen vuoksi että pitää asioista kiinni, vaan on häpeä mennä hallitukseen, jos "joutuisi / tekisi" soinit.
Se olisi perussuomalaisten loppu siinä vaiheessa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tulevaksi hallituspohjaksi on veikkailtu sdp:n ja kokoomuksen muodostamaa niin sanottua sinipunaa, jota vahvistaisivat vihreät ja rkp.

”Mainitsemallasi koalitiolla olisi 108 paikkaa. Kansanrintamalla rkp:lla vahvistettuna olisi 117 paikkaa”, Rinne vastaa toimittajan kysymykseen sinipunasta.

Kansanrintama viittaa sdp:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton muodostamaan hallitukseen.

Rinteen mielestä sdp:llä ja vasemmistoliitolla on selkeimmät näkemykset siitä, miten hyvinvointivaltion kehittämistä rahoitetaan. Kokoomuksen ja keskustan kanssa vaikeuksia aiheuttavat suuret näkemyserot talouspolitiikassa.

Rinne ei haastattelussa ota kantaa kokoomuksen ja vasemmiston sanasotaan hallitusneuvotteluista. Kokoomuksen kansanedustaja Ben Z. sanoi perjantaina, että jos vasemmistoliitto kutsutaan hallitusneuvotteluihin, kokoomus ei ole niissä mukana.

Kokoomus siis pelasi itsensä ulos. Sdp:llä ei ole varaa päästä vasenta laitaa vuotamaan vasemmistoliittoon päin. Tämä vaara vältetään ottamalla vasemmistoliitto ja vihreät sekä vaalitappion kesyttämä kepu hallitukseen. Rkp on harmiton lisä melkein mihin tahansa kokoonpanoon.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Rinne vaikuttaa näkevän paljon vaivaa kootessaan hallitusta, jonka elinikäennuste on reilusti alle neljä vuotta.

SDP:n toimissa on viime aikoina paljastunut niin paljon sutta ja sekundaa , että priimaa ei todellakaan tule pukkaamaan vaikka pelkkään hyvään Rinne pyrkisikin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #7

Ei voi mennä niin pahasti pieleen kuin Sipilällä. Sekin että se hajotti hallituksen vähän ennne vaaleja oli liian vähän liian myöhään. Ihan noin halpaan ei kansa sentään mene. Kepulle tuli rökäletappio vaikka juuri sitä välttääkseen se kesällä 2017 keksi tämän yllätysliikkeen että persut jatkaa ja ei jatka hallituksessa. Ihme kyllä persut onnistui tekemään vaalivoiton olemalla yhtä aikaa hallituksessa ja oppositiossa. Tulee mieleen Klonkku joka riiteli itsensä kanssa Tarussa sormusten herrasta.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

RKP ei ole harmiton lisäke kielipuolueena. Mielummin KD hallitukseen lisäkkeeksi tuomaan herran pelkoa ja konservatismia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #13

En kirjoittanut lisäke, vaan lisä. Kieltämättä tuo lisäke sopii paremmin kristillisiin. Se on kuin umpilisäke, yhtä tarpeeton, ja voidaan leikata pois jos se pääsee tulehtumaan.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #13

Eiköhän siitä lajista kansa saanut tarpeekseen Soinin kädestä. Ei kiitos!

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Kansanrintama viittaa sdp:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton muodostamaan hallitukseen."

kansanrintama viittaa sodanjälkeisen Itä-euroopan maahan, josta Hertta Kuusinen: "Tshekkoslovakian tie on meidänkin tiemme!'

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #21

Termi "kansanrintama" viittaa kylläkin Léon Blumin vuodesta 1936 johtamaan Ranskan hallitukseen:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Léon_Blum

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #25

Ja lisättäköön vielä, että Suomen kansanrintama kaatui 18 vuodeksi nimenomaan Kuusisen esiintymiseen vuoden 1948 vaaleissa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #25

Termi on näköjään monikäyttöinen.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

*Rinteen mielestä sdp:llä ja vasemmistoliitolla on selkeimmät näkemykset siitä, miten hyvinvointivaltion kehittämistä rahoitetaan. *

Se selkeä näkemys on velkaraha + lisäverot kaikista ,missä vaan veroja on.
Aika paha vaihtoehto suomalaisille.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kepu on kyllä hallituksessa mukana, koska maakuntauudistuksen kultainen hillotolppa onnistuu demarien avulla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kaksi vaihtoehtoa sdp+kokoomus+vihr+rkp

sdp+kesk+vihr+vas+rkp

Perussuomalaiset ei pysty muodostamaan hallitusta kenenkään kanssa, uskooko Levonen, että kokoomus muuttaa eurooppapolitiikkansa ja ilmastopolitiikkansa?

Vai pettääkö persut taas?

Keskustan kentästä 67% haluaa heiltä tehdyn kyselyn mukaan vasemmistolaisempaa politiikkaa kuin viime kaudella.

Uskooko Levonen, että keskusta menee uudestaan samanlaiseen hallitukseen?

Ilman keskustaa, ei persut pysty hallitusta muodostamaan, ihan matematiikkaa, ei sen vaikemapaa

Rinteestä tulee aivan varmasti pääministeri, koeta nyt vaan kestää. :)

Ottaa näemmä koville, kun saadaan demaripääministeri.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

”Menetämme luonnon monimuotoisuutta täysin kestämättömällä tahdilla, joka tulee vaikuttamaan sekä nykyisen että tulevien sukupolvien ihmisten hyvinvointiin”, Watson tiivistää brittilehti The Guardianille.

”Olemme pulassa, jos emme toimi, mutta on monia asioita, joita voimme tehdä luonnonsuojelun ja ihmisten terveyden ja kehityksen eteen.”

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006093987.html?...

Molemmat hallitusvaihtoehtosi kykenevät ottamaan nämä haasteet vastaan. Raportti julkistetaan huomenna, sopivasti vaalineuvottelujen ratkaisevassa vaiheessa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Juu, olisihan se hauska nähdä miten jälkimmäinen hallitusvaihtoehto pääsee yksimielisyyteen esimerkiksi turvetuotannon tulevaisuudesta. Minun veikkaukseni on, että turpeen käyttö jatkuisi entisellään, mutta ilmastonmuutos pysäytetään tunnustamalla että kaarnannävertäjäkuoriaisella on kolmaskin sukupuoli.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #15

Turvetuotannolla ei ole tulevaisuutta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #29

Fiksun ympäripyöreästi kuitattu. Ei sitten tarvitse syödä sanojaan, kun Kepun ja Vihreät sisältävä hallitus on päinvastaista mieltä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #30

Mitä ympäripyöreää tuossa oli? Ei kai sitä nyt tuon suorempaan voi sanoa. Ympäripyöreys nyt ei kai yleensäkään ole ollut minun helmasyntini.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei ota yhtään, mutta mikään ei ole vielä kirkossa kuulutettu.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Rinteen kierroksella tuo sinipuna on toki mahdollinen, mutta mutta kokoomuksen painolastina on sen tapa toimia hallituksessa. Kylmän rauhallisesti se on tuonut asioita mukaan, joista ei ole sovittu ohjelmassa. Rinteen pitäisi tehdä kaksi sopparia. Toisessa sovitut asiat ja toisessa asiat joita ei tuoda kauden aikana.

Kokoomuksen kanssa kimppakivaa harrastaneet puolueet ovat saaneet aina takkiinsa lähihistorian aikana. Ei vähäpätöinen tosiasia. Kok. kanssa Rinne menettää myös vasemmistoliiton ja ison osan arvopohjaansa oppositioon. Kokoomus taas saa lisätukea ainakin hiukan ruåttalaisista.

Punamulta tai kansanrintama lienee Rinteelle paras vaihtoehto. Kokoomuksen deletointi kuvioista keskustan hyväksi saattaisi auttaa ettei tulevasta vaalitappiosta tule katastrofia. Keskusta kuuntelee tasan tarkkaan kentän ääntä ja päättää sen perusteella onko mukana. Seilaako hallitukseen paapuurin tai styyrpuurin halsseilla. Paapuuri lienee oikea ratkaisu koska kysymykset on helpompi asettaa.

PerusSuomalaisille kuuluisi ilman muuta paikka hallituksessa. Olin aika yllättynyt varsinkin Rinteen ulostulosta ennen vaaleja. Toki Ps on edelleen mukana kuvioissa ja voi olla, että keskusteluun riittää tuo tunti. JOS Halla-Aho joutuu jatkamaan Rinteen duunia, onkin toinen juttu. Henk'koht' minulle kelpaa oppositiokin. Ps on asemoitunut yhdeksi isoista ja sillä on painoarvoa vaikkei mersun takapenkkiä kulutakkaan.

Ps on täysin hallituskelpoinen millä mittarilla tahansa. Karrikoiden voisi sanoa ettei meidän tollot (kansanedustajat) ole sen huonompia kuin teidänkään puolueen tollot. Mikäli Halla-Aho joutuu ottamaan viestikapulan on tilanne täysin auki. Siinä joutuvat nielemään arvopohjansa niin SDP, Kookomus kuin vihreät yms. Sen mitä niistä on jäljellä.

Käyttäjän niilolahtonen kuva
Niilo Lahtonen

Rinne on tehnyt asiasta liian vaikean kakun, tosin hyvä vaan. Yhdenkään puolueen ei pidä heittäytyä linjoistaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ja mikäköhän muu puolue lähtisi persuhallitukseen?

Muistuttaa pitää varmaan taas että 39 edustajaa ei muodosta enemmistöä 200-paikkaisessa eduskunnassa, eivätkä perussuomalaiset ole Suomen kansa – itse itselleen antamasta nimestään huolimatta.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Anna ajan vaan kulua ja katsotaan mitä tulee, vai eikö tule lasta eikä jaskaa.Saattaa nimittäin olla niin, että sinne, jos tulisi perushallitus, niin sinne voisi olla jopa tunkua, koska niin ahneita meidän päättäjämme ovat, usko taikka älä. Johan kepukin on jo puoliksi takkinsa kääntänyt merusun takapenkin toivossa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

No jos Rinne ei saa hallitusta aikaiseksi, niin tuskin Halla-ahokaan, eikä Orpo ja niin edelleen, kunnes muodostetaan vähemmistöhallitus Seitsemen tähden, Kansalaispuolueen ja Harkimon voimin? Näinkö se menee?

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Kyllä kepulin ”selkäranka” joustaa tarvittaessa vieterin tavoin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kepu on siirtämässä puheenjohtaja Sipilän syrjään ja eduskuntaryhmän enemmistö raottaa ovea hallitukselle, joten katsotaan joustaako vai päteekö ne kaikki ehdot vielä, mitä kepu asetti hallitukseen menolle. Voihan olla, että ministeriauton takapenkki houkuttaa ja koukuttaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Miten mahtaa keskustan käyvän puolueena, jos menevät Rinteen hallitukseen, sillä puolueessa mahtaa olla jakautunut käsitys tuosta? Meneekö kupit ja purnukat jakoon kahteen osaan? Siis jakautuuko puolue?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Eivät mene. Oli valinta kumpi tahansa, kenttä kyllä tukee johtoa. Siksipä omaa nahkaa ei tarvitse myydä halvalla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Miten mahtaa keskustan käyvän puolueena,..."

Yhtyneen vihervasemmiston, johon myös RKP:n voi nykyään laskea, painostuksessa Kepu joutuu tukemaan politiikkaa, joka tökkii pahasti sen kenttäväkeä. Eli pako kannattajista tulee jatkumaan.

Verrattuna Eurooppaan agraaripuolue on joka tapauksessa pärjännyt Suomessa pitkään. Matka kohti prosesnttipuoluetta on alkanut.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ministeriauton takapenkki kiinnostaa. Saadaan Sipilälle valtiovarainministerin salkku, kun loppuu puolueen puheenjohtajan pesti. Pitäähän sitä vielä jotenkin palkita, jos hallitukseen menevät.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Jospa niistä tulee sitten tummanvihreät ja ruskeat puolueet kun jakaantuvat. Jokainen voi sitten tykönänsä päätellä kumpi onpi kampi.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Niinpä, Sipilä syrjään ja K-linja ryömii kiven alta esiin. Törkein koalitio vas +kesk vaalitulos huomioiden.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset