VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Susi on komea ja uljas eläin, mutta ovatkohan ne jo liian rohkeita?

Tänään tehdessäni eduskuntavaalityötä Saimaan suunnalla jouduin elämäni ensimmäisen kerran tilanteeseen, kun susi tulla jolkutteli autoni eteen palatessani Lappeenrannasta takaisin Kotkaan. Haminan Myllykylän kohdalla näin suden ihka elävänä luonnossa. Kunnioitusta herättävä ilmestys.

Susi oli säyseän ja pelottoman näköinen. Hyvä, etten noussut autosta ulos ja mennyt sitä silittämään ja kuvaamaan.  Kun pysäytin auton, nähdessäni sen tulevan tietä kohti, se seisoi ensin lumipenkalla tien pientareella ja katseli kaikessa rauhassa kuin jalankulkija, tuleeko oikealta tai vasemmalta liikennettä. Huomatessaan minun pysähtyneen, se lähti ylittämään tietä eikä minkäänlaista kiirettä minnekään, vaikka ajattelin, että nyt se menee nopeasti pois enkä ehdi ottaa kuvia, mutta eikö mitä.

Sain napsittua muutaman valokuvan autosta siitä ja juttu ylitti myös uutiskynnyksen paikallisessa sanomalehdessä. Videokuvaus ei onnistunut, kun tuli sen verran sähellettyä kännykkäkamerani kanssa. Huvittavinta oli se, kun ystäväni kanssa juttelimme juuri puhelimessa, kun susi oli nähty Hurukselassa ja vitsailin, että kohta se on varmaan tällä tiellä, missä minä ajan ja niinhän se hetken päästä ilmestyikin eteeni kuin taianomaisesti. https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/785d2253-2539-49e8-ae95-87ea18d47870

Kuka tahansa voi todeta ottamistani kuvista oheisen linkin kautta, että susi on komea ja uljas eläin, mutta ovatkohan ne jo liian rohkeita liikkuessaan ihmisten läheisyydessä? Tapaus on herättänyt paljon keskustelua Facebook sivuillani. Kaikenlaisia syitä on esitetty tähän suden pelottomaan käyttäytymiseen, mutta kukaan ei ole vielä sanonut, että tämäkin on ilmaston lämpenemisen syytä. Olisiko todennäköisin syy sittenkin ns. hybridisusi? Suden ja koiran risteytys jossakin polvessa. Siinäpä itse kullekin pohtimista. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tätä näkyä en unohda koskaan, hieno kokemus. Olihan tästä kirjoitettava blogikin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ei ole. Susia mahtuu Suomeen jopa tänne Espooseen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eikös se Teppo juuri todista sitä, kun sinne ruuhka-Suomeen saakka vaeltelevat?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Susi täällä on aina ollut. Mut auton ratissa ei saisi kuvia ottaa. ;)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #4

Pysäytin auton, etten ajanut sen päälle. Kuvat otin siinä, kun odotin, että se lähtee liikkeelle ja voin itsekin jatkaa matkaa. Eikö ollut Teppo komean ja uljaan näköinen susi? Todennäköisesti uros, kun oli niin järkäleen kokoinen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Susi on Suomen kansalliseläin. Se kuuluu ehdottomasti Suomen luontoon ja sitä pitää kunnioittaa, vaikka on niitäkin, jotka haluaisivat sen hävittää kokonaan. Jos susi uhkaa ihmistä, niin luonnollisesti se pitää torjua, mutta sukupuuttoon sitä ei saa missään nimessä hävittää, tuskinpa siihen mitään pelkoa(kaan) on.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tässä hieno youtubepätkä susista, jotka tapaavat vanhan ystävänsä vuosien jälkeen:

https://www.youtube.com/watch?v=3hdUCzbCuYk

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ne ei puhu, vaan pussaa. Kiitos tästä Juha.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Susi on hieno ja sympaattinen eläin auton ikkunasta katsouna, mutta ilman asetta tai ainakaan puukkoa en välittöisi sitä kohdata omalla elinalueellaan. Voi hyvin olla, että susista on jo tullut turhsn rohkeita liian pienen metsästyksen takia.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Yksinäinen susi on käytännössä nuori susi seikkailemassa, etsimässä puolisoa, uutta laumaa ja tulevaisuutta.

Ei tuossa ole mitään epätavallista rohkeutta. Se nyt vaan seikkailee sinne minne nenä näyttää, reittejä mistä pääsee helposti menemään (tiet ja polut) kunnes löytää susilauman.

Se vaan että Suomessa on siellä ja täällä ihmisasutuksia niin tokihan se ne siinä tulee matkalla vastaan.

Ei siinä mitään pelättävää ole. Susi ei hyökkää itseään suuremman pedon kimppuun. Villieläin kun haavoittuu niin se tarkoittaa käytännössä nälkäkuolemaa, että siihen ei oteta riskiä. Susi kun painaa 20-50kg niin se tarkoittaa, että pieni lapsi voisi olla periaatteessa ravintoa.

Tuo että liian vähäinen metsästys tekisi rohkeita, ei pidä paikkansa. Tiedetään historiasta, että kun sudet hyökkäili Suomen historiassa ihmisten kimppuun, ajoittuvat nämä katovuosien aikaan kun ihmiset nälissään söivät kaiken metsästä mitä saivat. Siinä jäi sitten tietysti sudet nälkäiseksi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Niin ja joo, susilla ja koirilla kun on yhteinen kantamuoto niin kesyimmät tosiaankin lähestyvät ihmistä.

Ihmiset kun ovat metsästäneet susia niin uhreiksi joutuneet tietystikin ne kesymmät yksiköt jotka lähestyneet ihmistä, aiheuttaen evoluution mukaista valintapainetta kun villimmät ja aggressiivisemmat jääneet henkiin.

Sellainen merkittävä uhka olisi jos sattuu olemaan raivotautia että sittenhän se eläin voi olla pimahtanut.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tottahan se on muistettava, että se on luonnossa elävä peto. Tuli vain mieleen autossa istuessa ja valokuvatessa nousisinko ylös ja menisin ottamaan lähemmäksi kuvan, kun se oli niin kesyn oloinen. Pian mieleeni tuli, että sehän on peto, joka voi hyökätä päälle ja syödä minut persuuksiin. Kyllä se kannattaa jokaisen muistaa, kun suden villinä luonnossa kohtaa, vaikka kuinka hellyyttävän ja kesyn oloinen olisi.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Sipilä ja Levonen eivät mahtuneet samaan puolueeseen, mutta on ainakin yhteinen harrastus, susien bongaus. Kirjoitettu pilke silmäkulmassa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

No, niin tietysti. Sipilä ei Kait vain saanut todistettua suttaan valokuvaamalla, minä sain.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Olen lukenut, että on olemassa susia, koirasusia ja susikoiria, jos näin on niin miten ne erotetaan toisistaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jos ei muuten, niin ihminen voinee ottaa DNA -näytteen.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Susi on susi jo syntyessään, koirasusi taas ei;)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #17

Totta maar Ari. Mukavan rauhallista pyhäpäivää. Itselläni kova vaaliflunssa päällä. Ei ole herkkua seistä tuolla ulkona sateessa ja kylmässä, vaikka kuinka oli lämpimät vaatteet päällä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset