VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Omat koirat purevat

Rakkaat siskot ja veljet lukekaa tämä hesarin juttu ”niukka elämä lyö maahan” ja miettikää, miten tähän on tultu?  https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005954997.html?utm_campaign=tf-HS&utm_term=1&utm_source=tf-other&share=d7de6406fbf233086483404d1ea207a4

”Suomessa elämänlaatu on keskimäärin kyllä korkeampi kuin useimmissa muissa maissa. Mutta Suomessa on silti joukko ihmisiä, joilla elämänlaatu on alle Afrikan köyhimpien maiden keskitason. Sen tämä tutkimus kertoo.”

Onko nykyinen hallitus tehnyt näille asioille sen, mitä olisi pitänyt tehdä? Suomi kuntoon, mutta onko suomalaiset tulleet kuntoon?

Monet syyt ja seuraukset juontaa jo 90-luvun lamasta, kun pankit pelastettiin, mutta monet yrittäjät jätettiin oman onnensa nojaan ja unohdettiin. Putsattiin kaikki päältä pois ja vietiin oma itsetunto. Ketkä tuolloin johtivat maatamme? Aivan oikein nämä samat isot ja vanhat puolueet, jotka nytkin ovat eduskunnassa ja hallituksessa päättämässä asioistamme.

Sitten alkoi tämä entistä hullummaksi mennyt vouhotus heti 90-luvun alusta, kun Suomi liittyi Euroopan Neuvoston täysjäseneksi vuonna 1989. Ryhdyttiin pelastamaan maailmaa ja alettiin kärrätä ihmisiä väkirikkaista maista Suomeen, kun olisi pitänyt auttaa omia. Tuli ensimmäiset somalialaiset turvapaikanhakijat junalla ja laivalla ja tulijoita riittää edelleen. Vuonna 2015 oikein ”jackpot”.

Juha Sipilän johtama hallitus päästi Ruotsin vastaisen rajan yli kymmeniä tuhansia paperittomia turvapaikanhakijoita laittomasti, joista suurin osa hakemassa perusteettomasti meidän suomalaista sosiaaliturvaa eikä oikeita avun tarvitsijoita kuin ehkä kolmasosa. Puhutaan yli 30 000 henkilöstä, mutta onko tuo määrä edes oikea, kun ennen Tornion järjestelykeskusta maahan ehti livahtaa väkeä, joita ei ollut rekisteröity vielä mihinkään?

On puhuttu ja huhuttu jopa tuplasti enemmästä määrästä, mutta se tarkoittaisi silloin, että maassamme olisi laittomasti sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole vieläkään tulleet viranomaisten tietoon.

Monenlaiset ikävät seuraukset näkyvät, mutta meidän tavallisten suomalaisten pitäisi purra vain hammasta yhteen ja niitä, jotka esittävät asiallista kritiikkiä, syyllistetään milloin rasistiksi, milloin kommunistiksi ja ties miksi. Vihapuheesta omaa kansaa kohtaan kukaan ei välitä. Omat koirat purevat. Siitä on tullut se uusi normaali ja näin on ollut jo kauan aikaa.

Suomi on vauraampi kuin koskaan, mutta kun omista köyhistä, syrjäytyneistä, sairaista ja vanhuksista on kyse, niin virsi kuuluu tietysti, että rahat ovat loppu. Mutta voidaan lisätä humanitaarista maahanmuuttoa edelleen, kun syntyvyys maassamme laskee. Pitäähän tämä vaje jollakin korvata ja silloin ei hallitukselta lopu rahat kesken eikä silloin puhuta omille kansalaisille kestävyysvajeesta. Otetaan vaan lisää velkaa, sehän on ilmaista rahaa, kun korko on nollissa ja veronmaksajat hoitavat kaikki laskut.

Jos isot ja vanhat puolueet ovat hoitaneet meidän Suomen asiat hyvin, niin lienee turha poistaa köyhyyttä Suomesta ja esitellä juttuja omista köyhistä työttömistä, eläkeläisistä ja opiskelijoista, syrjäytyneistä lapsista ja nuorista, työssä käyvistä, jotka eivät tule enää omalla palkallaan toimeen, sairaista, jotka eivät saa lääkäriaikaa ja vanhuksista, jotka kuolevat unohdettuina ja yksinäisinä paskat housuissaan kotiinsa.

Huhtikuun 14. päivä sinulla on mahdollisuus käyttää taas ääntäsi uusissa eduskuntavaaleissa. Tohdin epäillä, että sama meno sen kuin jatkuu. Toivottavasti olen nyt tällä kertaa väärässä ja kansa on minua viisaampi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Missä on se inhimillisyys, missä ovat meidän tavallisten suomalaisten perus- ja ihmisoikeudet?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Oikeistopuolueita kun äänestät, tiedät mitä saat.

Valtion velka pienenee, ja kansa köyhtyy.

Tämä tilanne ei ole lainkaan kiinni mistään maahanmuutosta, vai väitätkö, että jos ei olisi tullut yhtään ihmistä, niin köyhyyttä ja syrjäyteneisyyttä olisi vähemmän?

Se on populistista puhetta, joka on nykyään taas ennen vaaleja muotia.

''On puhuttu ja huhuttu jopa tuplasti enemmästä määrästä, mutta se tarkoittaisi silloin, että maassamme olisi laittomasti sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole vieläkään tulleet viranomaisten tietoon.''

Ethän levitä huhuja, joille ei ole mitään todellisuuspohjaa.

Pekka Pylkkönen

"Valtion velka pienenee, ja kansa köyhtyy."

Ethän levitä huhuja, joille ei ole mitään todellisuuspohjaa.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

On tuossa ainakin osatotuus, Orpohan vasta riemuitsi velan pienenemisestä. Tuloerotkin ovat tilastokeskuksen mukaan kasvaneet.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #5

Yhtenä vuotena. Edellisenä ne pienenivät. Tuloerot ovat laskeneet myös 10 vuoden takaisista. Ja 50 vuoden.

Ja sitten vielä se että viime vuonnakin JOKAISEN tulodesiilin reaalitulot nousivat.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #12

"Ja sitten vielä se että viime vuonnakin JOKAISEN tulodesiilin reaalitulot nousivat."

Heikoimmalla tulodesiilillä ne tulot menee helposti velkoihin että edelleen lasketaan kymmensenttisiä viikon ruokabudjettia suunnitellessa.

En kyllä kiellä sitä etteikö suomessa olisi isoja ongelmia rahankäytön kanssa mutta tuo tulojen kasvu ei vielä mittaa mitään. Pitää enemmin laskea kuinka paljon kodittomien määrä laskee (vai nouseeko ne?) ja kuinka moni näkee nälkää.

Se ei ehkä tule kaikille yltäkylläisyydessä eläville mieleen, että Suomessakin nähdään nykyään nälkää. Miten se sitten onnistuu kun sosiaaliturva maksaa satasia niin se onnistuu vaikka niin että on viranomaisrekisterin ylläpitämä "elämän tila" status sellainen että ei ole oikeutusta sosiaaliturvaan ja on samanaikaisesti rahaton.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #19

Seuraavan hallituksen tulisi sosiaaliturvauudistuksen lisäksi tehdä köyhyysohjelma köyhyyden poistamiseksi?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #19

Kukaan ei vaivaudu kaivamaan nälkää näkevien ja asunnottomien tilitietoja ja kuitteja jotta saataisiin selvyys, johtuvatko ongelmat liian pienistä tuloista vai jostakin muusta. Tuilla kyllä pärjää erinomaisen hyvin - olettaen että ne saa sen mukaan mitä laissa lukee.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #22

Kyllä tilanne monella perheellisellä on mahdoton, kun on lapsia ja jos on joutunut työttömäksi ja velkoja jäänyt maksettavaksi. Koeta siinä sitten kasvaville lapsille ja nuorille hankkia uusia vaatteita sun muuta. Yksin elävilläkään ei ole helppoa, jos käteen jää pakollisten menojen jälkeen muutama satanen. Kyllä köyhyys on Suomessa tosiasia, vaikka olisit sitä syyttään tai syyttömyyttään siihen ajautunut. Kyllä tuo hesarin kirjoitus pitäisi meidät kaikki pysäyttää.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #23

Toimeentulotuella käteen jää pakollisten menojen jälkeen 490€ aikuiselle ja noin 300€ lapselle. Kyllä se on ihan kilpailukykyinen duunarin palkkoihin nähden.

Yksinelävillä tilanne on varmaan tiukempikin, sen verran tuo toimeentulotuki suosii perheitä. Lapsi saa täyden toimeentulotuen vaikka söisi aamupalan, lounaan ja välipalan päiväkodissa - jonka hoitomaksut korvataan toimeentulotuesta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #24

On, jos ei ole alla työpaikan menetyksiä eikä velkoja maksettavana. Yksinelävillä varmasti tekee tiukkaa, vaikkei olisi mitään muuta pakollisten menojen jälkeen, kun ruoka ja joskus vaatteitten ostoa, bussikuluja tms.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #25

Vesa, tarkoitatko sitä että yhteiskunnan tukien pitäisi olla niin suuret, että niillä voi maksaa velat pois? Ihan riippimatta siitä mitä tarkoitusta varten velka on otettu.

Itse olen sitä mieltä, että tukien määrän tulee olla sen verran alhainen, että kannustaa työn tekemiseen työikäisen ja -kykyisenä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #28

No, en tietenkään. Älä ymmärrä väärin Sirpa. Työtä pitää ottaa vastaan, jos on työkykyinen ja lusmuja olisin valmis aktivoimaan tällä hallituksen aktiivimallilla, mutta ne, jotka lähtisivät heti töihin, pitäisi olla kannustusmalli, että päinvastoin se 4,65 prosenttia lisää, kun tekee parhaansa löytääkseen töitä. Sitten, kun töitä löytyy, niin sillä palkallahan sitä pitäisi pystyä jokaisen tulemaan toimeen ilman mitään tukia.

Työnteon pitää olla aina kannattavampaa kuin korvauksilla eläminen. Sotu-uudistuksessa on hyvä pyrkiä työn ja sosiaaliturvan joustavampaan käyttöön, että saataisiin ihmiset paremmin töihin ja päästäisiin eroon niistä ns. kannustinloukuista.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #29

Siksi kysyin tarkennusta etten käsitä väärin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #30

Oikein teit. Peukku pystyyn siitä. (y)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olipa mielenkiintoinen iltalehden pääkirjoitus. Tätä en ollut huomannut kuin nyt vasta Snellmanin blogin luettuani. Joko nyt mediakin herää asiaan, kun vaalit lähestyy? https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/49feeb64-1...

Käyttäjän PetriRissanen kuva
Petri Rissanen

Turvapaikanhakijat tulivat laittomasti?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Laitonta se on siitä huolimatta, jos papereitta ilman maahantulon- ja maassaoleskelun edellytyksiä tulee, vaikkei sitten rangaista, jos ja kun anoo turvapaikkaa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Onko Ruotsi sun mielestä niin vaarallinen maa jo että sieltä pitää päästää turvapaikanhakijoita tänne?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei tietenkään. Kaikki ne, joilla ei ole maahantulon edellytykset kunnossa ja jotka eivät edes ano turvapaikkaa pitää käännyttää pois. Niin olisi pitänyt toimia myös vuonna 2015, mutta homma ei mennyt ihan "käsikirjoituksen" mukaan ja syynhän me kaikki tiedämme.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #9

Toi mun ihmettely oli kyllä suunnattu Rissaselle.
Jostain syystä toi vastaus kommenttiin xx puuttuu välillä? Tässä se taas näkyy.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #10

Joo, jostain syystä ketju ei toimi nyt niin, että näkyisi kenen kommenttiin kommentoit, mutta vastaukseni ei toivottavasti häirinnyt sinua.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #11

Nope ja Rissaselta sitä ei taida irrota?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #13

No, tuskinpa se näitä asioita niin tarkasti tuntee.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"mutta monet yrittäjät jätettiin oman onnensa nojaan ja unohdettiin."

Nimenomaan unohdettiin. Tuo meni täysin oikein.

Se sitten menee pieleen jos kuvittelee elintason laskun olevan maahanmuutosta kiini. Väestön ikääntyminen on se merkittävin asia yhdessä sen kanssa, että ei olla oikeastaan toivuttu siitä 90-luvun alun lamasta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kiitos Matti. Kaikki vaikuttaa kuitenkin kaikkeen.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Maahanmuutto vaikuttaa varmasti myös heikentävästi.

Työttömyys ja sotekulut menee kyllä silti siitä ohitse moninmkertaisesti kuluina.

Lähinnä se että tehdään mitä vaan niin elintaso joka tapauksessa laskee. Sen asian kun hyväksyy väistämättömänä tosiasiana niin sitten pystyy selkeämmin ajattelemaan mitä voisi tehdä.

Lähinnä se elintason lasku tässä tuntuu olevan monille se ongelma mutta syypäitä ja ratkaisuja haetaan helposti ihan vääristä asioista.

Suomessa elintason suurin kurjistuminen tulee korkeista asumismenoista ja tulojen epäsäännöllisyydestä. Täällä kun ei eletä palmun alla, ei saa omin luvin rakentaa tupaa metsään kun sen omistaa joku eikä saa metsästää joutsenia ruoaksi.

Käy niin että elintason lasku kohdistuu niihin jotka laskevat jo marketissa kymmensenttisiä ostaako hernesoppaa vai nakkipaketin loppuviikoksi ja muut sitten lähinnä vain narisee siitä elintasonlaskusta mutta edelleen elävät hyvin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #18

Näinhän se menee. Mitä tuumit, jos seuraava hallitus tekisi sotu-uudistuksen yhteydessä köyhyysohjelman köyhyyden poistamiseksi tai ainakin nyt vähentämiseksi?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #21

Työkuorman ja vaurauden tasaisempaa jakautumista se olisi.

Arvostan jos tuollaista tehdään.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #26

Sopii toivoa, että tehdään, sillä niin minäkin arvostan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset