VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Seksuaalirikoksista kannattaa aina ilmoittaa poliisille

Viikon kuumin aihe on todennäköisesti ollut Oulussa tutkittavat ulkomaalaistaustaisten henkilöiden tekemiksi epäillyt seksuaalirikokset, jossa uhrina on myös ollut arviolta vain 10-15-vuotias tyttölapsi. Tekijöiden kerrotaan saapuneen turvapaikanhakijoina Suomeen, minkä johdosta somekeskustelu käy hyvin kuumana eikä syyttä. https://www.is.fi/oulun-seutu/art-2000005922414.html

Seksuaalisen hyväksikäytön uhrien kannattaa tehdä aina viipymättä ilmoitus poliisille, jos on joutunut raiskauksen tai muun seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi ja olipa tekijä kuka tahansa. Mitä pikemmin ilmoitat asiasta poliisille, sitä parempi mahdollisuus poliisilla on saada näyttöä ja ottaa tekijä(t) nopeasti kiinni.

Poliisi ottaa seksuaalisen rikoksen uhriksi joutuneen henkilön ilmoituksen vakavasti ja tekee varmasti parhaansa, että asia saadaan selvitettyä. Liian moni teko ja tekijä jää selvittämättä sen vuoksi, ettei näistä asioista tehdä ilmoitusta. https://www.is.fi/oulun-seutu/art-2000005922982.html

Poliisi on myös salassapitovelvollinen ja neuvoo uhria myös siitä, miten hän saa tarvittaessa muutakin apua ja tukea kuin poliisin selvittämään epäiltyä rikosta. Koskaan ei pitäisi jäädä yksin murehtimaan asiaa omassa mielessään.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Toimittaja kirjoittaa mm. seuraavaa Iltalehden jutussa:

Yksin ja omaan epävarmuuteensa jätettyinä maahanmuuttajat ovat potentiaalisia rikollisia. Voi olla, että niissä tapauksissa juuri kulttuurisiin eroihin pohjautuvat teot, kuten lasten seksuaaliset hyväksikäytöt, korostuvat Suomen rikostilastoissa.

Turvapaikanhakijoita on pystyttävä sekä auttamaan että tarkkailemaan nykyistä tehokkaammin. Ellei budjetti riitä, on kysyttävä, mistä rahaa löytyisi lisää. Vaihtoehtoisesti on selitettävä, minkä takia Suomi on ottanut pakolaisia niin rajusti yli sietokykynsä, että edes rikostorjunta ei pelaa.

Käsistä lähtenyt riitely ja rasismi johtivat tilanteeseen, jossa kukaan ei enää halunnut keskustella maahanmuuttoasiasta rauhallisesti ja punniten. Pakolaiskriisi unohdettiin, vaikka sen osalliset ovat yhä maassa. Voi olla, että hiljaisuuden lieveilmiöt alkavat näkyä rikollisuudessa. Olisiko aika ryhtyä puhumaan suoraan, mutta ilman, että kommentoijat hankkivat itselleen rikostuomioita? https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/4966d709-1ac6-4...

Kuka pystyy keskustelemaan näistä asioista maltillisesti, kun tekijöinä ovat ulkomaalaistaustaiset henkilöt, jotka ovat saapuneen maahan turvapaikanhakijoina ja uhreina on kantasuomalaisia alaikäisiä lapsia, joita on käytetty seksuaalisesti hyväksi? Valitettavan helposti menee laineet yli reunojen.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Korjaisin otsikkoa seuraavaan muotoon:

Rikoksista kannattaa aina ilmoittaa poliisille.

Rikosten määrän tilastollinen lasku johtuu osin siitä, ettei kaikkia rikoksia enää edes ilmoiteta poliisille, vaan seuraukset "kärsitään nahoissaan."

Seksuaalirikokset ovat jäävuoren huippu, joskaan emme voi tietää, miten laakea se huippu loppujen lopuksi edes on.

On syytä pelätä tulijoiden laajempaa jengiytymistä ja siitä seuraavia rikoksia, joilla on jo yksilötasoa suurempaa yhteiskunnallista merkitystä malliin rakas naapurimme Ruotsi.

Ei ole olemassa no go alueita, jonne poliisi organisaationa ei menisi.

Ruotsissa on kuitenkin alueita, jonne yksittäiset poliisipartiot eivät mielellään mene, jos ei ole pakko.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tietenkin kaikista muistakin kannattaa ilmoittaa, mutta otin tämän asian erikseen esille, kun sen saama huomio on nyt niin suuri ja asia on ajankohtainen ja merkittävä mitään muita rikoksia väheksymättä, vaikka mahdollisuudet ns. massarikosten tutkintaan ovat poliisin nykyisten resurssien mukaan vaikeaa, jopa joissain tapauksissa mahdotonta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Niitä ilmoituksia poliisille soisi tulevan myös muilta viranomaisilta, mm. lastensuojelusta ja muulta sosiaalipuolelta. Englannin esimerkki perusteettomasta rasismin pelosta on hälyttävä. Rikosepäilyn suhteen värillä ei saa olla väliä.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Minkään asian suhteen värillä ei saa olla väliä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Värillä ei ole väliä rikosepäilyjen suhteen. Tosin asioiden noustessa esiin, ne saavat helposti ison kohun aikaan ja niistä kirjoitellaan ja puhutaan paljon.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Jehova , babtisti , helluntailainen , lestadiolaisen jne 13-19 vuotiaan tytön on hyvin vaikea kertoa yhtää kellekään kokemistaan kähminnöistä .

Väitän jotta ihan kohta tulee uutisiin tapauksia joissa alaikäiset raskaana epämääräisil sedille . Isyyttäkin voi olla vaikea selvittää kun ehdokkeja voipi olla useita . Nojoo näön perusteella ehkä myöhemmin voi arvuutella .

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Kahlailemalla EU-maiden rikostilastoja muslimien suhteellinen osuus nousee
yli muiden, jopa räikeästi. Hyvinkin pienellä muslimien prosenttiosuudella
ko. EU-maan koko väestöstä keikutaan jokseenkin poikkeuksetta podiumpalleilla.

Ranskan väestöstä n 7-8 % on muslimeja - Ranskan vankiloiden vangeista peräti
n 70 % on rauhan uskonnon puolesta kumartavia ( ja n 40% kannattaa sharialakia ).
Briteissä muslimien osuus väestöstä vain n 5 %, vankien kokonaismäärästä n 16 %
on muslimeja ( noin 4 kertaa enemmän suhteutettuna kantaväestön osuuteen ).
Sama haju ja selkeä sellainen myös Belgian, Hollannin ja Saksan vankiloissa,
yliedustus suhteessa kantaväestöön on silmiinpistävän rikollista.

Mikäli Suomen poliittisella johtoeliitillä on hallussaan "Se Viisasten Kivi",
joka näiltä EU:n suurilta kulttuurimailta ja islamia kenttäkokein kymmeniä,
ellei satoja vuosia paimentaneilta puuttuu - niin Suomi-Finland OY:n johdolle
tiedoksi - tehkää se taikatemppu, johon muut EU-maat eivät ole vielä kyenneet
ja kääntäkää kaikessa rauhassa Rauhan Uskonnon kannattajien mieli ja käytös
mieleiseksenne. Ihmettä odotellessa...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ilman muuta ilmoitettava KAIKKI rikokset, jopa ne pienimmätkin. Asiaa myös hieman toisesta kulmasta katsoen.

Poliisin kapasiteetti ei riitä kaikkien juttujen tutkimiseen, eikä poliisi välttämättä pikkujuttujen johdosta edes tule paikalle, ja moni asiakas kokee tämän turhauttavana, eikä edes soita. Se vastaavasti turhauttaa myös poliiseja, kun olisi paljon hommia, mutta ei ole aikaa, tai mahdollisuutta tehdä niitä töitä.

Kun viranomaisilla on esittää oikeita lukuja hälytyskeskukseen tulevista ilmoituksista, niin ehkä asiassa herätään ja poliisien määrääkin myös lisätään vastaamaan tarvetta.

Käytännön esimerkkinä : Näin toimitaan nyt Ruotsissa. Alueella jolla asun, on perustettu paikallisen paloaseman yhteyteen tryghetshus ja palkattu sinne muutama uusi poliisi. Alueen turvallisuus on lisääntynyt ja hälytysten määrä vastaavasti on vähentynyt.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Suomessa on vastaavanlaista toimintaa ollut milloin milläkin nimellä ja on nytkin.

Martti Nurmi

#4
Paunio sen sanoi. On kummallista, etteivät ihmiset viitsi ollenkaan hahmottaa tapahtumaympäristöä ja huomata, että suomalaisessa yhteiskunnassa on sisällään, rakenteellisena, lastenraikausta ainakin neljännesvuosisata, ei noita "järjestöjä" kukaan ole vaatinut lakkautettaviksi. Ei ollut silloin vielä yhtään pakolaista Oulussa kun...

Harri Mulari

Joo samaa mieltä. Kynnys vaan voi olla korkealla, kun tälläkin palstalla kollegasi kutsuu Me Too-kampanjaa hysteriaksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Minulta on mennyt ohitse, kuka kollega?

Harri Mulari

#14 eräs raisiolainen ylikonstaapeli jonka nimen jätän tilanpuutteessa mainitsematta. Luultavasti ilmoittautuu tämän jälkeen tänne itse kertomaan kuinka säälittävä tyyppi olen ja sitä rataa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #15

#15: Me too -hanke on monella tavalla ongelmallinen, kuten olet varmasti lukenut. Hysteeristäkin se touhu on välillä ollut.

Harri Mulari Vastaus kommenttiin #16

#16 ylilyöntejä oli kuten ne Tomi Metsäkedosta keksityt jutut. Nämä naiset saivat tuomiot niistä kuten oikein oli.

Raisiolainen ylikonstaapeli kuitenkin pöllähti täysin aiheeseen liittymättä kertomaan toisen kirjoittajan syyllistävästä #metoo-hysteriasta. Menepä tuollaiselle kertomaan, kuinka on esimerkiksi lääpitty vastoin asianomistajan tahtoa.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Entä jos tekoa pyytää anteeksi Jeesuksen sovintoveressä uskonveljien kesken niin silloinhan asiaa ei tarvitse viedä tiedoksi poliisille?

Martti Nurmi

Mukavaa, että edes Jiri ymmärsi, mihin viitattiin. Raiskaushipat jatkuu, ringissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset