VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Sähkön siirtohinnoilla rahastus on laitettava nopeasti kuriin

Alkaa sellainen näkymätön panta puristaa päätäni, kun ajattelen millaista rahastusta tämä sähkön siirtohintojen maksaminen meille jokaiselle kotitaloudelle on. https://www.uusisuomi.fi/raha/265384-sahkolasku-95-eu-itse-sahkon-osuus-3-eu-ministeri-sanoi-suoraan-valitettavasti-joudumme?ref=suosituimmat

Minusta nämä selitykset maakaapeloinnista ja tuoton saamisesta eivät kelpaa ja se, että joudumme jatkossakin maksamaan, vaan tälle asialle on vielä tämän nykyisen hallituksen aikana kyettävä tekemään jotakin jo ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Asuminen ja eläminen on tehty kaikkine maksuineen meille suomalaisille jo niin kalliiksi, ettei tavallisen ihmisen palkkatulo tahdo enää riittää pakollisiin menoihin, vaikka niska vääränä tehdään töitä. Miten se sitten riittää niillä, jotka elävät kuukausittain muutamien saturaisten varassa? Kaikkihan sitä sähköä joutuu pakostakin maksamaan, kenellä katto on pään päällä.

Kyllä näitä kikysopimuksia, aktiivimalleja ja irtisanomislakeja sun muuta on osattu tehdä, mutta mikä siinä on, ettei tätä riistokapitalismia saada kuriin? Kyllä tällainen ihmisten rahastaminen ottaa varmasti yhdellä, jos toisellakin pannuun, mitä nämä sähköyhtiöt saavat harrastaa täällä Suomen maassa.

Nyt turhat selittelyt pois ja päättäjät töihin koko eduskuntaa myöten. Tällaisen epäkohdan poistaminen luulisi olevan helppoa kuin heinänteko kaikille kansanedustajille vai vieläkö tästäkin asiasta pitää riidellä eikä asiat etene.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jokohan tähän löytyisi vihdoin se kuuluisa kansallinen yksimielisyys, kun tämä sähkön siirtohinnalla rahastaminen on jo näin härskiä touhua kuten Matti Ronkainen kirjoitti hyvin Keskisuomalaisessa? https://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitus/S...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Monet sähkön siirrolla rahastavat ovat suomalaisia kuntia. Tuotto-odotus on kohdallaan, jos 45 miljoonan euron liikevaihdolla jaetaan voittovaroja 15 miljoonaa euroa.

Voisihan tätä myös nimittää piiloverotukseksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Pitää paikkansa. Me Kotkassa tosin möimme energiaosakkeet muille kunnille omassa rahapulassamme.

Käyttäjän PetriRissanen kuva
Petri Rissanen

Omasta tahdosta tehdyillä liian suurilla investoinneilla aikaansaadussa "rahapulassa".

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #4

Kohta ei ole energiarahoista mitään jäljellä, kun valtuuston enemmistö laittaa loput rahat tapahtumakeskukseen, vaikka talous menee edelleen kuin lehmänhäntä alaspäin ja tapahtumakeskus on valtava riski kaupungille. Pahaa pelkään, että tapahtumakeskus tulee vielä rasittamaan käyttötaloutta, mutta eipä tämä näytä muita haittavan, vaikka palvelujohtaja Haapanenkin tästä varoitti.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Jos bussiyhtiö ostaa 20kpl uusia busseja niin nouseeko lipun hinta kymmeniä prosentteja? Ei taida nousta koska matkustajat vähenenisivät taatusti. Tässä sähköhommassa asiakas ei pysty hyppäämään kyydistä ja sitä nämä ahneet sähköfirmat käyttää härskisti hyväkseen, politiikkojen avustuksella.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Bussiyhtiöesimerkki asettuisi paremmin oikeaan mittakaavaan, jos samalla tehtäisiin muutama lakimuutos.

Uusien bussien tulee olla niin vähäpäästöisiä ja uusilla turvaominaisuuksilla varustettuja, että ne maksavat puolet enemmän kuin aikemmat. (vrt maakaapelointi vs ilmakaapelien ylläpito)

Bussien pitäisi käydä jatkossa joka niemessä ja notkelmassa vaikka siellä olisi vain yksi asukas. (vrt sähköyhtiön valvoite velvoite toimittaa sähköä haja-asutusalueilla)

Lisäksi jos bussi ei tulisikaan, pitäisi bussiyhtiön maksaa merkittävät korvaukset asiakkaalle.

Mitä veikkaat, nousisiko hinta tällöin?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Näin sanoi ministeri Tiilikainen: "Valvonnan täytyy olla kohdallaan, että ylisuuria hinnoitteluja ei tehdä”. Minusta tämä ei riitä. Tämä on helppo tapa sivuuttaa ongelma, mutta liekö tuo valvontakaan kunnossa, kun siihen ministeri vetoaa?

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Vaasan Sähkö nosti verkkomaksuja pari kuukautta sitten 8% Nyt tulleen tiedon mukaan sähkön hinnat nousevat 6,7–9,3 prosenttia tuotteesta ja mittaustavasta riippuen vuoden alusta. Korotus ei koske perusmaksuja.

Kokonais hinta sähkölle nousi keskimäärin 16%

Henkilökohtaisella tasolla se tarkoittaa noin 25€/kk Koska asun niin sanotussa matalan energian talossa. Joka on todellisuudessa vitsi, siis tämä matala energia..

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Suomalaiset olivat ennen vanhaan viisasta kansaa. Vuonna 1932 perustettu Imatran Voima oli siitä osoituksena. Kansan kannalta oli tärkeää saada halpaa sähköä yhteiskunnan tarpeisiin. Mutta kuinkas sitten kävikään. Neste ja Imatran Voima yhdistettiin mm. Fortumiksi jne.
Sähköllä ja sen siirrolla on ruvettu tekemään toden teolla bisnestä. Asiakas ei pääse siitä irti muutoin kuin maasta muuttamalla.
Ennen vanhaan tällainen hinnoittelu kulutuksen ja siirtohinnan suhteen olisi tulkittu mielipuolisuudeksi, mutta nykyisin se on tätä ns. ”uusnormaalia.”

Isossa kuvassa ”Juna meni jo”. Suomi-neito ei saa sitä enää kiinni, vaikka kuinka resiinalla pumppaisi perässä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Imatran_Voima

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olemme auttamattomasti muiden vietävänä ja meillä tehdään rahaa. Kaikki sentit ja eurot nyhdetään säälittä pois, mitä vain on irti saatavissa. Virheet tehtiin Suomessakin todellisuudessa jo ennen 90-luvun lamaa, kun rahoitusmarkkinat vapautettiin ja rahaa pankista sai periaatteessa niin paljon ja niin helposti kuin vain kehtasi pyytää.

Kasinotalous ajoi monet ongelmiin ja euroon liittymisen myötä sama meno jatkui ja jatkuu edelleen. Kaiken tämän seurausta on myös EKP:n massiivinen velkaelvytys, joka kohta päättynee ja taas on monella omat vaikeutensa edessä. Nähtäneen paljon henkilökohtaisia konkursseja sun muuta. Ei pelkästään ylivelkaantuneet yksityissijoittajat ja lainanottajat, vaan julkinen talouskin on vaarassa romahtaa, kun korot lähtee nousuun.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Lähes ainoa syy sähkökatkoille on linjojen päälle talvella taipuvat oksat, mutta sähkönsiirtoyhtiöt eivät syystä tai toisesta halua käyttää helpointa ja halvinta keinoa ehkäistä sähkökatkoja niin nyt tehdään se kalliimalla tapaa. Itse olen asunut ikäni maakaapeloinnin alueella, kuten käytännössä kaikki kaupunkilaiset ja silti sähkönsiirron osuus kasvaa jatkuvasti laskussa eli meitä rokotetaan kun maaseudulle kaivetaan linjoja, sosialismiako vai kuppausta, ehkä molempia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ne joudutaan pitämään liian kapeina, koska sille puulle, joka kasvaa siinä johtokadun reunalla, on metsänomistajan mielestä hintansa."

Hintaa tulee lähinnä sähkönsiirtoon ja alueella jossa asun on ainakin 40 vuotta vanhat maakaapelit. Mistä siis maksan kohonneita hintoja? Markkintaloudessa hinta muodostuu kustannuksista ja yrityksen voitosta, nyt minulta laskutetaan muidenkin kustannuksia, oikeaoppisesti tuo olisi verovaroin jaettava kustannus jos sosialismia halutaan.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kyllähän se napanuoran katkaiseminen aina kirpaisee, mutta on se tällä menolla jossain vaiheessa pakko tehdä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kuka valvoo paljonko sähkönsiirtoyhtiöt maksavat maakaapeloinnista ja toisaalta nostavat hintoja, eli valvooko kukaan?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sähkömarkkinat:

"Avoimuus
Reiluus
Olennaiseen keskittyminen
Yhteisen hyvän puolesta toimiminen"

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kun näitä sähköyhtiöitä on myyty ja siirtohintoja korotettu, niin helppohan tuohon on uskoa. Heh heh.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset