VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Miksi keskustassa nyt maristaan, kun vielä Sotkamossa asiat olivat toisin?

Juha Sipilään keskustan puheenjohtajana näyttää olevan keskustan sisällä paljon jännitteitä ja kritiikkiä ilmassa, jotka nyt vasta näin lähellä eduskuntavaaleja alkaa purkautua ulos. Valitettavasti kyllä väärään aikaan. Joillakin näyttää nyt kentällä ja julkisuudesta kuulemieni puheitten perusteella olevan tappiomieliala ja paniikki päällä johtuen puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilän johtamistavasta. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/264342-koko-liike-pitaisi-keikauttaa-uuteen-asentoon-keskustalaisilta-suoraa-palautetta-juha

Mahdollisuus kritiikkiin ja keskusteluun oli kaikilla keskustalaisilla ennen kesäkuun Sotkamon puoluekokousta ja itse puoluekokouksessa. Jo tuolloin nähtiin, että kansa ei ollut tyytyväinen Juha Sipilän johdolla harjoitettuun hallituspolitiikkaan. En minäkään. Kansalaisten arjen huolet olivat liian etäisiä myös puoluejohdollemme ja tärkeintä näytti olevan tuloksen tekeminen. Suomi kuntoon. Niin tehtiinkin, mutta tavalla, joka kovasti ärsytti ja suututti kansaa. Työllisyyden ja talouden tuloksista puhuminen ei vetoa kansaan, vain kokoomus hyötyy.  

Olin ainoa haastaja Juha Sipilälle Sotkamon puoluekokouksessa. Tein kaiken mahdollisen niissä olosuhteissa mitä oli mahdollista, että puoluekokous olisi valinnut minut uudeksi keskustan puheenjohtajaksi ja linja olisi saatu muutettua. Tukea vain ei tullut, ei edes omalta piiriltä, vaikka olin valmis laittamaan itsestäni kaiken mahdollisen likoon. Linja olisi varmasti muuttunut toisenlaiseksi ja paljon inhimillisemmäksi sekä perusoikeusmyönteisemmäksi, jos minut olisi valittu puheenjohtajaksi. Ei olisi tullut irtisanomislakiesityksiä. Kenellekään ei varmasti jäänyt epäselväksi, mikä oli puheeni sanoma. https://www.iltalehti.fi/politiikka/201806092201003133_pi.shtml

Toin myös moneen kertaan jo ennen vaaleja esille esimerkiksi sen, että keskustan linja suosii liikaa kokoomusta eikä harjoitettu liian raaka oikeistopolitiikka ole hyväksi puolueellemme ja sen perinteiselle kannattajajoukolle. Siksi minun on vaikea ymmärtää, miksi keskustassa nyt maristaan ja Sotkamossa oltiin hiljaa, kun puoluekokous valitsi Juha Sipilän uudelleen johtoon suurin hurmoksin ja selvin lukemin 2053-19, joka ei jättänyt kenellekään mitään sijaa valituksille. Hyväksyin vaalituloksen mukisematta ja annoin välittömästi täyden tunnustuksen Juhalle hänen saamasta vaalivoitosta ja annan tietysti laillisesti tapahtuneelle valinnalle edelleenkin.

Keskustassa käynnissä olevien kritiikin esittäjien täytyy nyt ymmärtää, että totta kait Juha Sipilä ja vallassa oleva puoluekoneistomme jatkaa valitsemallaan tiellä, kun Sotkamon puoluekokous niin päätti ja antoi hänelle myös tähän täyden tuen. Mihinkä se linja olisi siitä silloin muuttunut, kun ei sellaista puoluekokous edes halunnut ja johtoon valittiin muutenkin ns. Juhan tiimi. Ei sinne tullut yhtään sitä kriittistä ääntä.

Vaikka kansan demokratia on eri asia, kun koko kansa äänestää tulevissa eduskuntavaaleissa, nyt pitää kestää loppuun saakka ja purra vain hammasta yhteen. Ei nyt ole aikaa ja oikea aika purnata. Jos keskusta ”uppoaa” vaaleissa syystä tai toisesta valitsemallaan tiellä, Juha Sipilää on tästä turha moittia. Hänellä on ollut kaiken aikaa puoluekokoukselta saatu tuki. Katsokoon silloin vain puoluekokous itseään peilistä.

Minä en  valita. Minä hävisin reilusti puheenjohtajavaalit. En ole huono häviäjä ja kunnioitan puoluekokouksen tekemää ratkaisua niin kauan kuin puoluekokous tekee taas uuden valinnan. Kunnioitan myös sitä laillista ratkaisua, ettei Kymen piirikokous valinnut minua ehdokkaaksi tuleviin eduskuntavaaleihin. On sitä tietysti moni ihmetellyt ja monella on käynyt ns. piruja mielessä, mutta näin se puoluedemokratia toimii keskustassa eikä sota yhtä miestä kaipaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Saa sitä keskustella keskustassa, mutta siihen oli kuluneena vuotena paljon aikaa ja nyt pitäisi keskittyä rakentamaan sitä nk. luottamuksen apilaa eikä turhaa marista.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Kunnioitan myös sitä laillista ratkaisua, ettei Kymen piirikokous valinnut minua ehdokkaaksi tuleviin eduskuntavaaleihin."

Laskivat varmastikin, että valintasi pahentaisi jo kriittiseksi äitynyttä poliisipulaa entisestään.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Heh heh. Voihan sen noinkin nähdä. Työpaikka on tärkeämpi kuin vaalit.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Vesa, olet viimeaikaisten kirjoituksiesi perusteella palannut normaaliin päiväjärjestykseen katkeran suolaisissa kirjoituksissasi. Olisiko jo korkea aika loikata takaisin perussuomalaisten leiriin. Sieltä saattaisi aueta ehdokkuus ensi kevään eduskuntavaaleihin ja jopa todellinen jytky äänimäärässäsi. Eduskuntapaikka tulisi kuin Manulle illallinen ja sitä myöten ehkä (pää)ministeripaikka.
Vesa, edellä oleva kaikella ystävyydellä eläkkeellä jo 15 vuotta olleelta virkaveljeltä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Arvolle, missä niitä kirjoituksia on? Olen kirjoittanut pääasiassa Natosta. Tämä on ensimmäinen kirjoitus pitkään, pitkään aikaan keskustasta ja ymmärsit kyllä nyt täysin väärin. Minä en ole mistään katkera, vaan ihmettelen sitä, miksi nyt maristaan, kun tällainen ei ole missään nimessä nyt hyväksi keskustalle. Olisivat marisijat marisseet Sotkamossa, mutta siellä oltiin turpa tukossa. Miksi, pakottiko joku siihen? Olisivat valinneet silloin minut, niin nyt ei tarvitsisi marista.

Luulisi sinuakin ihmetyttävän nyt tämä keskustan sisällä käynnissä oleva valtataistelu, jossa Sipilää savustetaan ulos. Ei olisi tarvinnut muuta kuin äänestää Sotkamossa toisin, niin olisi päässyt vähemmällä savustamisella. Koen nyt itse niin, että minun sanoma on ollut se oikea, mutta samapa tuo nyt minulle on.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Vesa, kommentistasi saa kyllä aivan toisenlaisen käsityksen. Ehkä sitä ei itse huomaa, kun ajatukset pyörivät edelleen Sotkamon puoluekouksen tapahtumissa.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Puoluekokous ei ole eduskuntavaalit.

Jos eduskuntavaaleissa keskusta menettää äänestäjiä, puoluekokouksen lopputulos todistaa vain puoluekokousedustajien olevan aivan pihalla äänestäjiensä mielipiteistä.

Säälittävää ettei epäkohtia voisi tuoda esiin, kun puoluekokouksessa kerta äänestettiin.

Oliko puoluekokoukseen osallistunut "alkiolaisia", jos ovat todella pettyneet keskustaan?

Ei ainakaan itseäni kiinnosta äänestää lehmänkauppahallitusta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Janille. Puheissaan ainakin, mutta tehty politiikka ei sitä osoittanut puoluekokoukseen mennessä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kritiikille puolueen puheenjohtajaa kohtaan puolueen sisällä on aina väärä aika. Yleensä rivit ammutaan aika äkkiä suoraksi puolueen sisällä. Ilmeisesti Sipilän porukan edustama puoluejohto ei ole kovin vahva puolueen sisällä, kun arvostelu ja vastustus kantautuu mediaan asti.

Kannatuslukemat ovat huonot. Keskustan saamat muutokset hallituksessa kuopataan todennäköisesti seuraavan hallituksen toimesta. Ei taida jäädä saavutukseksi, kuin 50 000 uutta halpis- ja ilmaistyöntekijää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Itse asiassa krittiikki on ain paikallaan, jos tarvetta on, mutta tuollainen takana päin tapahtuva liikehdintä on huojuvaa. Varsinkin kun puoluekokous oli päätöksessään varsin yksiniitinen, kuten puheenjohtajan vaalinumerot osoittavat.

Vesa on hieman piikkinä nyt tässä päätöksessä, koska oli vaihtoehto, jota ei kannatettu kovin. Ehkä katkerampi paikka on kun ei päästetä ehdokkaaksi tuleviin vaaleihin, vaikka pyrkyä olisi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Edes edessäpäin tapahtuva liikehdintä on käytännössä kiellettyä. Puolueiden sisäinen oppositio yleensä yritetään tyhjentää pois puolueesta. Puoluedemokratiaan ei oppositiota mahdu. Mahtuu vain hiljaiset ja tilaisuuttaan odottavat ja sitten menestyvän hovi loistaa esillä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #8

Näin se käytännössä menee Jorma, mutta teoria ainakin saisi olla erilainen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #8

Jormalle. Voihan sen noinkin nähdä, mutta minä en tuosta tiedä mitään.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Arille. Ei ole mitään katkeruutta. Kunnioitan aina laillisia päätöksiä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mitähän verojen optimointia Keskusta nyt harrastaa vaalirahoituksen kanssa tässä? Kenties jotain vähennyksiä tms?

"Keskustalla kallis vaali-illallinen yrityksille - osallistumismaksu jää vain 10 euroa vaalirahoituksen ilmoitusvelvollisuuden alle"

"Osallistumismaksu keskustan illallistilaisuuteen on 1490 euroa, eli vain 10 euroa alle vaalirahoituslain 1500 euron ilmoitusvelvollisuuden. Näin puolueen ei tarvitse ilmoittaa illalliselle osallistuvien tahojen nimiä."

https://www.iltalehti.fi/politiikka/2a86d492-74a5-...

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

En tiedä kuinka laajaa marina on. Varsinaista kritiikkiä ei nyt hirveästi ole näkynyt, vaikka aihettakin varmaan löytyisi. Vaikutelma on vähän sellainen, että johtajat johtavat ja johdettavat seuraavat nöyrästi. Vaikka kannatus laskee suoraa viivaa pitkin, se ei tunnu häiritsevän. Näkyy sellaisesta täälläkin esimerkkejä. Ja mitäs siinä sen enempää pohtimaan, jos kokouspäätökset ovat kerran mieluisia. Tottahan niiden mukaan on hyvä elää ja odottaa parempia päiviä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen
Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Tämän blogin kirjoittaja on ainakin marissut niin kauan kun tänne on kirjoittanut!

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt puukotetaan keskustassa Sipilää selkään oikein kunnolla eikä Sipilä edes välitä. Miksi valtapeliä aletaan käymään nyt, kun siihen oli Sotkamon puoluekokouksessa mahdollisuus, miksi ei ollut muita haastajia kuin vain minä?

Minusta tämä on nyt raukkamaista touhua.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000005898336.htm...

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ylen kannatusmittaus antaa pari prosenttiyksikköä korkeamman luvun kuin muilla. Todellinen luku lienee 14 - 15%. Että ollaan kipurajoilla. Veikkasin kauan sitten 12%. Taitaa mennä senkin alle.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei tietenkään tekisi mieli moittia keskustan kenttäväkeä mutta sillä on ilmeisesti sitten sama vika (, jos on Haapalaan uskomista) kuin innokkaimmilla tännekin kirjoittavilla keskustan vastustajilla.

1,1%-yksikön muutos kuukaudessa on täysin virhemarginaalien rajoissa ja selittyy jo sillä, että edellisen kuukauden tulos on osunut senhetkisen kannatuksen yläpuolelle noin 0,5%-yksikköä ja seuraavan vastaavasti 0,5%-yksikköä alapuolelle.

Ihmisillä näyttää olevan ihmeellinen suhtautuminen mielipidetiedustelujen tuloksiin. Kun keskustan kannatus oli neljä vuotta sitten 25 pinnan tuntumassa, minä ja Sipilä emme paukutelleet henkseleitä. Moni muu sen sijaan kyllä. Ja vastustajat tietenkin esittivät varmaa, että kyllä se sieltä alas tulee.

Eli nykyinen kannatus on siinä 17+-1%yksikköä. Vaikka vaaleissa pudottaisiin 15%-yksikön tienoille, se olisi vain vaalitulos, jolla pitäisi sitten hallitusneuvottelut käydä. Niin, ja tietenkin niillä tavoitteilla, jotka on esitetty ennen vaaleja ja joihin uskotaan.

Totisesti kyllä väliin tuntuu, että politiikkaan aktiivisesti kantaa ottavat ovat enemmän uskovaisia kuin uskovaiset. Kaikkialla nähdään jumalallisia merkkejä tulevasta… Politiikan toimittajan kannattaa taas analysoida ja nähdä katastrofeja, koska vain niin voi näyttää tietäjältä. Kukaan ei edes huomaisi, jos sanoisi, että ei tästä vielä voi päätellä mitään.

Keskustan kannatustulos 6-10/2018: 16,6 - 17,8 - 17,8 - 17,6 - 16,5
6-10/2017: 17,0 - 16,7 - 17,3 - 16,2 - 15,8

Missä on se suuri romahdus vuoden takaisesta?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Uskotko tähän mahdollisuuteen, jos porukka haluaa Sipilää ulos ja on niin kova tappiomieliala ja paniikki päällä kuin annetaan ymmärtää? Kts. linkki. https://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/23/4...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #21

En usko enkä ole uskomatta. Tuolla ei ole oikeastaan mitään tekemistä uskomisen kanssa. Vain työllä on merkitystä. Kuten Tuuli Petäjä-Sirenin hopeamitalista Lontoossa esitetty kommentti: 'Menestykseen tarvitaan onnea mutta työn tekeminen parantaa onnen todennäköisyyttä.'

En nyt oikeastaan noista uutisjutuista huomannut varsinaista Sipilän arvostelua, pikemminkin halua keskustella. Se taas ei ole koskaan pahitteeksi. Iltalehdet taas nyt aina vääntävät kaikki asiat tappiin, joko myönteisesti tai kielteisesti.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Vesa, mikä porukka haluaa Sipilää ulos? Miten suuren joukon mielissä on kova tappiomieliala ja paniikki päällä?
On kiistatonta, että arvostelijoita löytyy aina, kun vaalit lähestyvät ja kannatusmittauksissa tapahtuu laskua. Tämän kaikki tietävät. Julkisuuden kipeät arvostelijat unohtavat joko tahattomasti tahi tahallaan, miten eri mediat ja somekirjoittajat nostavat avosylin nämä arvostelijoiden ulostulot pramille ja kirjoittavat isoin otsikoin, miten valtava paniikki keskustan kannattajiin on iskenyt.

Kaikki tietävät arvostelijat ja paniikin lietsojat, muistattehan, että yli 40 % viimeisimpään kannatuskyselyyn vastanneista ei halunnut kertoa mielipidettään. Aikaisemmissa kyselyissä lähes sama määrä. Mikäli heistä vaikka puoletkin käy äänestämässä, voi huhtikuun äänestystulos olla täysin erilainen kuin marraskuun 2018 puoluekannatusmittauksen tulos. Tästä johtuen ei ainakaan minua vaivaa tappiomieliala eikä paniikki.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Vesa, sinulta unohtui listastasi tämän päivä Suomenmaan pääkirjoitus. Kannattaa lukea, jos se vaikka helpottaisi hieman tuskaasi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jos tarkoitat tuota, minkä toin jo kommentissa 21 esille, niin et sitten lukenut koko kommenttia ja siinä olevaa linkkiä. Joko ikä alkaa painaa tarkkaavaisuuttasi?

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #25

Vesa, et ole näköjään lukenut tämän päivän Suomenmaata. Toinen vaihtoehto tietenkin on, että olet lukenut, mutta et halua sitä tunnustaa.
Mitä merkitystä iälläni tähän asiaan on. Sitä ihmettelen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #26

Vesa vastasi minulle juuri tuolla Suomenmaan linkillä… Joten on hän varmaan lukenut.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #28

Arvolle myös se, että olen huomioinut senkin, että siellä äänestäjissä on vielä se noin 40 prosentin potentiaali, jotka eivät vielä tiedä omasta kannastaan. Jos joku uutinen on jäänyt Suomenmaasta näkemättä, niin sitä en sitten tiedä mitä Arvo tarkoitti. Laittakoon näkyville linkit niin kuin minä tein.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset