VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Euroopan Unionin ulkorajat on pantava turvapaikanhakijoilta kiinni

Humanitäärinen maahanmuutto on käynyt entistä hallitsemattomaksi ja tänne laittomasti ja perusteettomasti tulleiden turvapaikanhakijoiden palauttaminen kotimaahansa ei tahdo millään onnistua. Yksistään Saksassa on vuoden 2015 turvapaikka-aallon jäljiltä satoja tuhansia ihmisiä, joita pitäisi palauttaa takaisin kotimaahan, mutta tämä homma ei vain toimi. Henkilöt eivät suostu palaamaan vapaaehtoisesti takaisin kotimaahansa ja ns. pakkopalauttaminen ei onnistu, kun oma kotimaa ei ota omia kansalaisiaan vastaan. Kukaan ei tiedä, mitä pitäisi tehdä ja sama se on tilanne muissakin Euroopan Unionin maissa. https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005878319.html

Sisäministeri Kai Mykkänen on todennut, että nykyinen turvapaikkajärjestelmä on tullut tiensä päähän ja hän on ehdottanut, että rajan yli tapahtuva turvapaikanhaku voisi tapahtua vain poikkeustapauksissa. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/251754-sisaministeri-kai-mykkanen-turvapaikkajarjestelma-tullut-tiensa-paahan-hallitsematon

Tähän on mielestäni helppo kenen tahansa yhtyä. Nykyinen turvapaikanhakujärjestelmä on todellakin tullut tiensä päähän ja se olisi syytä nyt nopeasti lakkauttaa. Tämä on myös yksi olennaisempia syitä massatyöttömyyden ja velkaongelmien lisäksi, miksi Euroopan Unioni on niin syvässä kriisissä ja se uhkaa hajota sisältäpäin. Jos Euroopassa ei ymmärretä pian tätä ongelmaa ja ryhdytä tuumasta toimeen, kansallismielisyys ympäri Eurooppaa takuuvarmasti vahvistuu ja entistä nopeammin useammat jäsenvaltiot seuraavat Britanniaa perässä (Brexit).

Jos taas jatkamme tällaista tolkutonta maahanmuuttopolitiikkaa voi hyvällä syyllä kysyä, onko Euroopan Unioni lopulta kansakuntien joukko, joka myös riistää itseltään oman päätösvallan? Olemmeko kaivaneet itsellemme sellaisen sudenkuopan, johon kaiken aikaa pikkuhiljaa lankeamme ja ykskaks jonain päivänä huomaamme, että meillä onkin ihan muut tahot antamassa niitä määräyksiä, miten meidän tulee täällä elää. Tämä siitäkin huolimatta, että Euroopan Unioni hajoaisi omiin muihin riitoihinsa, jos tälle ongelmalle emme laita päätepistettä.

Humanitäärinen maahanmuutto kuluttaa valtavasti kaikkien voimavaroja ja mitä olemme saaneet vastineeksi? Valtava määrä valitettavan heikosti tänne kotoutuvia ihmisiä ja ”lieveilmiöitä”, joiden maassa oleskelu maksaa maltaita ja samaan aikaan olemme leikanneet omilta syntyperäisiltä kansalaisiltamme, jotta nämä maahanmuuton kustannukset voitaisiin kattaa. Aivan järjetöntä ja järkyttävää politiikkaa. Tähän on kerta kaikkiaan tultava loppu.

Nyt olisi korkea aika muuttaa järjestelmää ja käyttää nämäkin rahat omien kansalaistemme tarpeisiin. Vaikka humanitäärinen maahanmuutto ei tästä huolimatta kokonaan loppuisi, antaa se selvän signaalin ulospäin, että nyt Eurooppa on tosissaan. Liika on liikaa ja rajansa kaikella.

Siltä osin kuin on edelleen tarvetta auttaa hädässä ja vaikeassa tilanteessa olevia ihmisiä, voimme tehdä sen muulla tavoin ja paljon järkevämmin. Tällöin vähemmälläkin rahalla apua saavat paljon useammat kuin nyt. Voimme vaikuttaa ns. juurisyihin ja suunnatkaamme humanitääristä apua niihin Euroopan ulkopuolella oleviin maihin, joissa nämä ihmiset nyt vielä oleskelevat. Tarvittaessa käyttäkäämme vain ns. kiintiöpakolaisjärjestelmää, jolloin oikeassa hädässä olevia voidaan auttaa tänne pyrkivien elintasopakolaisten sijaan.  

Euroopan Unionin ulkorajat on pantava turvapaikanhakijoilta kiinni ja sisärajojen valvonnan osaltakin on syytä muuttaa ns. kolmansien maiden kansalaisten vapaata liikkuvuutta entistä tiukemmaksi, jotta muun muassa terrorismin torjunta ja rikollisten liikkuminen saadaan paremmin hallintaan. Parasta ennen takuu on juuri nyt käsillä, kun vaalit ovat taas meilläkin tulossa. Sinä päätät, kuka tästä(kin) vielä päättää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tähän on varmasti kenen tahansa helppo yhtyä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ainakin helpompaa kuin suomalaiseen nirppanokkaiseen stop deportation naiseen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei ole Aino Pennasia vähän aikaan näkynyt ja Touko Aallon vei uupumus.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Seuraus on valitettavasti täysi katastrofi ( myös poliittisesti.. lieväkin tulo on aiheuttanut suuria muutoksia). Jos ja kun satojen tuhansien sijaan jatkossa miljoonat ja kymmenet miljoonat tulevat. Ja tulijoita olisi paljon enemmänkin. Kaikki eivät tajua realiteettejä ollenkaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt pitää ottaa järki käteen, kun siihen on vielä mahdollisuus.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Toki. Mutta onhan tuosta puhuttu vuosikymmen... melkein pari. Ajattelin aikanaan että turhaa populistista pelottelua, ei EU:n puolella olla niin tyhmiä että annettaisiin ongelmien levitä ...saati asetetaan koko EU:n olemassaolo alttiiksi noin tyhmän asian takia. Kyllähän EU ja siihen kuuluvat osaavat sentään rajavalvonnan. Viime vuosikymmen on todellakin osoittanut kuinka vähällä järjellä asioita voikaan hoitaa.... Tekevät tahattomasti kaiken, jotta koko EU kaatuisi. Kansalaisten mielipiteet ovat muuttumassa ympäri EU-maita, mutta nämä vain naureskelevat briteille kuinka tyhmiä he ovat.... Huomaamatta mitään ympärillään.

Ja samalla impotentin EU:n kaatumista odottelee Venäjä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #8

Myös tämän takia meidän pitäisi hakea Naton jäseneksi eikä elää Paasikivi-Kekkosen linjan ajassa. Kyllä tässäkin kohtaa on nyt uskallettava mennä eteenpäin, ettei se "susikoira" läähätä niskaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #9

Tiedän. Sinä olet päätynyt samaan NATO:n osalta kuin itse reilusti yli 10 vuotta sitten. Hyvä saada seuraa edes joidenkin ajatuksien osalta.

Paasikiveltä ei voi kysyä, kun on kuollut. Voisi olla tässä kohden jo samaakin mieltä. Tosiasiat pitää tunnustaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #15

Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #19

Sitä ennen pitää tosiasiat tunnistaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #21

Se on viisautta, olkaamme vakaat.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #8

Kansanvaelluksen mahdollisuudesta ns. "kolmansista" maista on puhuttu koko aikuisikäni ajan, siis tuolta 60-luvulta asti, ilmiö ei siis ole mikään uusi. Elinolosuhteet ja väestökasvun hillitsiminen Afrikan mantereella on saatava ratkaistuksi pitkässä juoksussa, rajavalvonnan tehostaminen auttaa hetken, mutta vain hetken.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #16

Tietenkin on puhuttu, mutta kiihtyneellä tahdilla vasta pari vuosikymmentä ja etenkin viimeinen vuosikymmen. Se keskustelu on sen verran laaja että useampi bloggaus tarvittaisiin Uuteen Suomeen ( ikään kuin ei olisi ollut)... Ja tuskin sekään ainakaan yksimielisyyttä toisi... Tietenkin tarvitaan sekä rajavalvontaa että ongelmien ratkaisua paikan päällä... Nyt ei kunnolla toimi kumpikaan edes noista keinoista.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #16

Arto. Se on totta, mutta se signaali on nyt annettava sen puitteissa, että lopetetaan tämä nykyisenlainen turvapaikkajärjestelmä. Se ruokkii liikaa ihmisiä tulemaan paremman elämän toivossa. Meidän täytyy vaikuttaa niihin juurisyihin, joita mm. nuo mainitsemasi elinolosuhteet ja väestökasvu ovat. Helpommin tietysti sanottu kuin tehty, kun ottaa huomioon minkälainen kulttuuri esimerkiksi monessa Afrikan maassa on ja minkälaiset hallitsijat armeijoineen.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #16

Miten Arto ratkaisisit Afrikan väestöongelmat? Afrikan väkiluku nelikertaistuu vuosisadan loppuun mennessä ollen silloin n. 5 miljardia.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Jaahas... Vaalit näköjään lähestyy..

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen
Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt en kyllä ymmärrä, miten voit tällaista väittää vai vainko leikilläsi? Voisin tuon jopa muuten ottaa kunnianloukkauksena.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Mutta, kun olen esittänyt palaamista aikaan ennen Schengen-rajasopimuksia, ymmärtää nykynuoriso sen Berliinin muurina.
Kaiken kaikkiaan. Kaikilla on oikeus huolehtia omistaan. Trumpillakin amerikoissa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

En niin tiukaksi vetäisi. Omat rajakaistat ns. kolmansien maiden kansalaisille. Jos yrittää mennä ns. vapaasta linjasta ja jää kiinni, niin raakasti ulos maasta eli kansanomaisesti sanottuna koppiin ja karkotus.

Jari Ikonen

No Vesa Levonen sulla kun on hyvät suhteet pääministeripuolueeseen tai ehkä Sipiläänkin niin otappa puheeksi että miksi tähän on tultu. Mitäpä kepu aikoo tehdä asian korjaamiseksi? Kovasti sitä on kehuttu että Suomi on kerännyt EU:ssa poliittista pääomaa niin voisikohan sitä käyttää vaihteeksi oman kansan eduksi.

Ai niin vaalitkin on tulossa joten pitääpä koettaa irtopisteitä keräillä mistä saa..

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Voisinpa tuota ottaakin, kunhan vain jossain taas "törmäisin" ko. herraan tai sitten pitää lähettää meiliä hänelle.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nämä persujen blogit ovat hauskoja.

Eiku tää olikin Levonen :)

No sama asia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

No, Petterihän se siellä taas. Hauska tappa vanha tuttu.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Koska Levonen on minulle(kin) tuntematon suuruus poliittisella kentällä, olen ilman muuta pitänyt häntä persuna muutaman lukemani blogin perusteella.

Nyt olen siitäkin virhearviostani kirkastettu ja häpeissäni, mutta se herättää yhden kysymyksen. Kuinka Keskusta puolueena suhtautuu kirjoituksiisi, jotka ovat ainakin osin puolueenne linjan vastaisia?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #25

Mitähän sinä nyt keskustan linjasta tiedät? Sipilä itsekin puhuu jo ns. juurisyihin vaikuttamisesta ja mieluummin kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta otetaan pakolaisia kuin nykyisen turvapaikkajärjestelmän kautta. Olen myös ymmärtänyt, että hallituksessa(kin) on varsin pitkälle yksimielisyyttä siitä, että tämä nykyinen turvapaikkajärjestelmä on tullut tiensä päähän. Ei tämä ole vain ministeri Mykkäsen "päähänpinttymä". Euroopan Unionissa asiat kuitenkin junnaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #26

Tää hallitus on ihan kohta kuopattu ja kuollut.

Ensi kaudella sitten taas oppositiomelua riittä sekä keskustalla, että persuilla.

Niin iso tappio taitaa keskustalle tulla, että taitaa Levosenkiin äänimäärä olla suhta sama kuin puheenjohtajavaalissa. :)

No yrittänyttä ei laiteta, ja viihdettä ainakin riittää.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #27

Petteri, en minä ole eduskuntavaaleissa mukana.

Harri Mulari Vastaus kommenttiin #34

#34 jätettinkö sut taas kerran rannalle? Ymmärsin, että olit kiinnostunut?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #26

Vesa: On tullut vähän opiskeltua.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #28

Luitko muuten sitä keskustan maahanmuuttopoliittista linjausta?

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola Vastaus kommenttiin #25

Et kai suinkaan ole kuvitellut, että kaikki maahanmuuttokriittiset olisivat persuja?

Eiköhän mamukriittisiä löydy kaikkien puolueiden kannattajista, itse tunnen kolme vasemmistoon kuuluvaa jotka ovat ehdottoman mamukriittisiä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Paras stoppi tälle kansanvaellukselle olisi syntyvyyden nostaminen täällä kansavaelluksen kohteessa...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Pertti, miten se sen pysäyttäisi?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Levoselta varsin mielenkiintoinen katsantokanta aiheeseen, eli jokaisen pro tai vastaan unionia kannattaa miettiä tätä sisäistä uhkaa (hajoqminen). Länsimaisittain arvokkain Englanti lähti varmaankin siirtomaa-aikaa muistellen, seuraava saattaa olla Italia ja Unkari ja Puola tulevat historiansa takia säilyttämään kantansa ja itsenäisyytensä päättää heidän mielestään heidän omista asioista.

No niin Unioni kapitulert, samat paperittomat vaeltaa. kuten palkkasoturiarmeijat Euroopan rauhattominq aikoina satoja vuosia sitten. TYurha siinä on minkään munattoman maan mussuttaa Shengenistä tai mistään muustakaan historian reliikistä.

Operaation Unionin pelastamiseksi, olisi syytä aloittaa ns mustat operaatiot salakuljetusorganisaatioiden tuhoamiseksi käyttäen riittävää aseellista voimaa. Näiden organisaatioiden kanssa veljeilevien maitten neniä tulisi niistää riittävän usein, jottei unohtuisi pelin henki.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tarkoitushan oli aloittaa tuolla Välimerellä Libyan rannikolla jopa salakuljettajien veneiden tuhoaminen, mutta eihän siihen saatu lopulta lupaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Otsikkoa en tuollaisenaan allekirjoita. Tietysti hengenvaarassa tai äärimmäisen sorron alaisia pitää auttaa. Tämä ei tarkoita kansainvaelluksen vapauttamista.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Miten olisit otsikon muotoillut? Eikö sanoma ole selvä ja kaikki tämän tiedostavat, mutta silti rajat vuotaa kuin seula eikä tätä hommaa saada kuriin muuta kuin lopettamalla koko järjestelmä, vaikkei sekään kokonaan sitä lopeta, mutta signaali on selvä ja "viidakkorumpu" vie sanomaa jokaikiseen Afrikan maan kolkkaankin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Itse kannatan keskeisen roolin antamista Euroopan ulkopuolisille UNHCR:n pakolaisleireille, mahdollisimman lähelle lähtöalueita ja niiden kulttuureja. Kaikki Euroopan maahantulopaikoilla nykyään "asylum" -taikasanaa lausuvat voitaisiin siitää näille leireille, turvaan hengenvaaralta ja sorrolta sekä terveydenhuollon piiriin, tähänastisen suoraan vastaanottajamaahan "röyhkeimmät ensin" -periaatteella sijoittamisen sijaan.

UNHCR:n leireillä puolueettomat tahot voisivat jäävittömästi, kaikessa rauhassa ja ajan kanssa selvittää suojelun tarpeen, mutta eivät määrittää kenenkään tuvapaikkaa hakevan vastaanottajamaata. Nuorten miesten ei enää tarvitsisi olla etusijalla, vaan myös naiset, lapset ja vanhukset asetettaisiin samalle viivalle. Palvelu olisi pääsääntöisesti first come, first served -periaatteella, jolloin turhimmat kyllästyisivät odotteluun ja palaisivat koteihinsa.

Kaikki pakolaisstatukseen tai muuhun suojeluun oikeutetut olisivat sittemmin kiintiöpakolaisina odottamassa vuoroaan, ja odotusaika käytettäisiin hyväksi koulunkäyntiin ja ammatillisten valmiuksien saamiseen lapsille, nuorille ja työikäisille. Kansainvälisen panostuksen avulla leireistä olisi tehtävä korkeatasoisia oppilaitoksia työkykyisille turvapaikkaa tarvitseville. Etusijalla kiintiöpakolaisiksi Eurooppaan olisivat kuitenkin pysyvästi työkyvyttömät vaikeavammaiset, koska kyseessähän on ennen kaikkea humanitäärinen toiminta. He toki sitoisivat paljon vastaanottajamaiden terveydenhuollon ja kuntoutuksen kapasiteettia, mutta eivät aiheuttaisi turvallisuusriskejä.

Mitä otsikkoon tulee: Euroopan Unionin ulkorajat on pantava turvapaikanhakijoilta kiinni, mutta heitä ei suinkaan tule hylätä, vaan heille on tarjottava turvaa ja heistä suojelun tarpeessa olevat on otettava EU:hun hallitusti, eikä minään ryntäilevänä saatikka shoppailevana kansainvaelluksena.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Maapallon lämpenemisen pysäyttäminen ja hallitsematon maahanmuutto
pienen hiilijalanjäljen maista suuren hiilijalan omaaviin maihin esim.
Afrikasta Eurooppaan on katastrofaalinen yhtälö. YK:n laskelmien
mukaan Afrikassa on nyt 1,1 miljardia ihmistä ja vuoteen 2050
mennessä 2,3 miljardia. Massamuuton paineet etelästä pohjoiseen
eivät tule helpottamaan. Suomen hallituksen ulkoministeri on tosin
jo huhtikuussa 2018 allekirjoittanut alustavan YK:n masinoiman
GCM-sopimuksen, joka allekirjoitetaan joulukuussa 2018. YK on
viisaudessaan jo laskenut, että Suomen kantokyky on 62 miljoonaa
siirtolaiseksi, pakolaiseksi luokiteltavaa ihmistä - mistä päin ?

Erityisesti Afrikan maat ja maailman islamilaiset valtiot ovat jo
nyt erittäin kattavasti ilmoittaneet allekirjoittavansa tämän sopi-
muksen, joka ei mukamas? ole juridisesti sitova - ainakaan vielä?

Toivottavasti mallioppilas Suomi muistaa tämän juridisen sitomatto-
muuden siinä vaiheessa, kun Afrikasta alkaa pakon sanelemana satojen
miljoonien invaasio vyöryä Eurooppaan kuivuuden, nälän ja näköalatto-
muuden savanneilta miljardien kehitysavun avittamilla askelilla...

USA, Australia, Puola, Itävalta ja monet muut eivät tule allekirjoitta-
maan sopimusta, koska se heidän mielestään vähentäisi itsemääräämisoi-
keutta maahanmuutto ja pakolaispolitiikassa "avointen rajojen maapallon
agendaan", jota YK:n sopimus ihmisoikeuksiin ja rasismiin vedoten maalailee.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

39 #

Merkillinen sopimus tuo, ei sitovuutta. Ei siis merkitystä. Miksi sitten allekirjoittaa ?

Sveitsissä tuota sopimusta yksityiskohtineen vaaditaan julkiseen käsittelyyn ja analysointiin. Tämän jälkeen kansan äänestys aiheesta. Samaan aikaan Suomen hallitus Sipilän johdolla ja media ovat hiljaa kuin kusi sukassa. Miksi ? Eikö Sipilällä ole munaa nostaa tätäkään aihetta pöydälle avoimesti tutkittavaksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ei kansainvälisiä sopimuksia laadita jollei ne ole sitovia tai ainakin sellaiseksi tulkita. Tietenkään tuo sopimus ei vielä ole sitova, kun sitä ei ole maat allekirjoittaneet ja ratifioineet maissa. Julkistetun sopimustekstin voi ihan hyvin tulkita sitovaksi ainakin joiltain osin ja mitä ilmeisimmin juuri maat, jotka ovat ilmoittaneet etteivät allekirjoita sopimusta, noin tulkitsevat.

Muuten Saksassakin on Afd puolue nostanut sopimuksen allekirjoittamisen "tikunnokkaan". Puolueen mielestä sitä ei pitäisi allekirjoittaa, mutta luonnollisesti ääriliberaali SPD on vaatimassa allekirjoittamista. Tässä taas yksi kiistakapula Saksan parlamentin rattaisiin. Nähtäväksi jää miten CSU ja Seehofer sopimukseen suhtautuu. Meneekö Merkelin ja Seehoferin "sukset" ristiin tässäkin kohtaa?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #44

Noinhan se on, kuten kirjoitit.

Kansalainen mediassa oli Hämäläisen Juhan kirjoitus sopimuksesta. Lainaan tähän muutaman kohdan Hämäläisen tekstistä, sopimuksen yksityiskohtia.

Laittoman maahanmuuton statuksen muuttaminen lailliseksi
Perheenyhdistämisen helpottaminen
Työmarkkinoille pääsemisen helpottaminen
Sosiaalivakuutusoikeuden siirtämisen helpottaminen
Perustoimeentulon saataville asettaminen
Koulutusresurssien saataville asettaminen
Korkeakoulutuksen saataville asettaminen
Muodollisesti tunnustamattoman koulutuksen hyväksyminen
Yrityksen perustamisen helpottaminen
Uudelleensijoitusvarauksen tekeminen ilmastosiirtolaisille
Kotouttamisen ohjeistuksen hyväksyminen
Viharikosten seuraamukset
Oikeudellisten seuraamusmahdollisuuksien luominen uhrin eduksi viharikoksissa (rikosilmoitus, korvausvaatimus)
Tekijäprofiilin rodun, kansalaisuuden tai uskonnon mukaan luomisen estäminen
Rasismin paljastamiseen kehottaminen
Pidätettynä pitämisen kieltäminen ja joukkopalautusten kieltäminen

Minusta yllämainitut kysymykset vastuineen edellyttävät ehdottomasti laajaa kansalaiskeskustelua, ennen sopimuksen mahdollista allekirjoittamista Sopimuksen allekirjoittajien vastuu loppuu muuten todennäköisesti vaaleihin, mutta sopimuksen valvoitteet jatkuvat vuosia ja sopimukseen tullaan sata varmasti vetoamaan kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa tilanteissa.

Usarihan vois tehdä koko sopimuksesta, yksityiskohtineen jonkinlaisen kirjoituksen ja objektiivisen luotauksen ?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #44

Esimerkiksi YK:n lastenoikeuksien julistus ei ole sitova. Miksei ei-sitovia sopimuksia voisi tehdä? Julistuksen jälkeen tehtiin vasta myöhemmin lasten oikeuksia koskeva sopimus, joka sitten sitookin. https://www.unicef.fi/lapsen-oikeudet/lapsen-oikeu...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #47

Julistus on täysin eri asia kuin sopimus. Julistus on hyvin yleisluontoinen, eikä sido valtioita oikeudellisesti. Vasta vuonna 1989 lapsen oikeudet kirjattiin valtioita sitovaksi YK:n lapsen oikeuksien sopimukseksi, jonka lähes kaikki maailman valtiot ovat ratifioineet. Julistuksen kymmenen periaatetta on sisällytetty sopimukseen.

Aivan noin. Kyseessä ei ainakaan oman käsitykseni mukaan ole julistus vaan suoranainen sopimus, joka tullaan joulukuussa allekirjoittamaan niiden maiden taholta, jotka hyväksyvät sopimusluonnoksen sellaisenaan.

"GLOBAL COMPACT FOR SAFE, ORDERLY AND REGULAR MIGRATION"
https://refugeesmigrants.un.org/sites/default/file...

Kysyt miksi ei voi tehdä ei-sitovia sopimuksia. Käytäntö on osoittanut, että ideologiset arvot menevät edelle, vaikka kuinka olisi infottu olevan ei-sitovana tehty. Näinpä kaikkia kansainvälisiä sopimuksia noudatetaan sitovina ideologisista syistä. Tämäkin sopimus tultanee Suomen päättäjien toimesta allekirjoittamaan ideologisista syistä ottamatta sopimusluonnosta edes eduskunnan käsiteltäväksi kuten monissa muissa jäsenmaissa ja unionin ulkopuolisissakin maissa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

EU n sisällä maiden hallituksetkin tuntuvat olevan erinomaisen erimieltä rajavalvonnasta. Espanjassa suunnitellaan kuulemma hallituksen toimesta Ceutan ’epäinhimmillisen ’aidan purkamista. Espanjasta on muutenkin tullut uusi suosikkikohde, maahan on valunut viime kuussa n. 10 tuhatta kulkijaa. Ellei EU ssa ole yhteistä linjaa, ei myöskään päätökset ulkorajojen pitävyydestä voi toimia.

Lisäksi EU n johto saa kiitellä ja onnitella itseään invasioista. Taannoiset tyhmyrien Merkelin ja Sipilän ’ avun tarjoamis huutelut ’ ovat hyvin kaikkien muistissa. Sitä saa, mitä tilaa.

Onneksi on kohta vaalit. Suomessakin.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Onko vaalit lähellä kun kepun jutut kovenee ?

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Kun seuraa politiikan kehitystä ja oppimista "kantapään kautta",
niin ennusteet lupaavat saman härdellin jatkumista. Tätä tilan-
netta eivät yksittäiset takinkäännöt muuksi muuta, ei Suomessa
eikä esim. Ruotsissa. Veronmaksajien taskut ovat ehtymätön
luonnonvara maailmaa pelastaville poliitikoille tai tunareille.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

"...pakkopalauttaminen ei onnistu, kun oma kotimaa ei ota omia kansalaisiaan vastaan. Kukaan ei tiedä, mitä pitäisi tehdä ja sama se on tilanne muissakin Euroopan Unionin maissa."

Pakkopalauttaminen ei onnistu, mutta vapaaehtoisia palaajia alkaisi löytyä nopeasti, jos kielteisen päätöksen saaneet otettaisiin kiinni ja majoitettaisiin suljettuun yksikköön, josta pääsisi pois vain palaamalla omaan kotimaahansa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Yksi juttu mikä pitäisi tehdä välittömästi on, että EU ottaa järjestönä yhteyttä pakkopalautuksista kieltäytyviin maihin ja tekee näille maille tarjouksen josta ei voi kieltäytyä: Joko ottavat vastaan tai EU-maat pakkaavat kamppeensa ja häipyvät. Vielä parempi jos tähän saa jenkit mukaan. Rahan voi sitten käyttää fiksumminkin kuin tukea jotain kehitysvaltiota joka poimii rusinat pullasta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sitä tuskin uskalletaan tehdä, koska monikansalliset yritykset menettäisivät hyvät bisnekset. Kiinalaiset ottaisivat kohta kaiken haltuunsa. Näin se kuitenkin pitäisi tehdä, mutta siellä on isot panokset, joten rohkenen epäillä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kerrotko, Levonen, miten ulkorajat voitaisiin laittaa turvapaikanhakijoilta kiinni?

Suomeen tuli muutamia kymmeniä turvapaikanhakijoita Venäjältä vuonna 2015. Miten estäisit näiden pääsyn Suomeen?

Kun Venäjä lopetti omalta puoleltaan matkustusasiakirjojen tarkastamisen ja päästi ihmisiä rajalle hakemaan Suomesta turvapaikkaa, Suomen oli otettava nämä ihmiset vastaan turvapaikanhakijoina.

Kuvitellaanpa tilanne, jossa Suomi olisi kieltäytynyt ihmisiä tulemasta Suomen puolelle. Olisimme sanoneet, että näiden ihmisten olisi pitänyt hakea turvapaikkaa Venäjältä.

Hakijat olivat tuossa vaiheessa faktisesti Suomen puolella ja Suomen rajavartijat olisivat käännyttäneet nuo ilman asiakirjoja liikkuneet Venäjälle. Venäjä olisi voinut kieltäytyä ottamasta palaajia takaisin ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja. Raja-asemien väliin olisi jäänyt joukko ihmisiä, joille ei olisi paikkaa, mihin mennä. Ruokkisimmeko niitä sinne, veisimmekö telttoja ja lämmittimiä? Vai antaisimmeko menehtyä kansainvälisen lehdistön silmien alla?

Venäjä olisi voinut yksipuolisesti lopettaa oman puolen rajavalvontansa ja ohjata nuo ihmiset pitkälle maarajallemme aidan viereen. Ja kieltäytyä ottamasta vastaan palautettavia. Eiväthän nuo ihmiset Venäjän kansalaisia olleet ja ne olivat Venäjällä olleet ilman varsinaista oleskeluoikeutta. Olisiko Venäjän ollut hyväksyttävä väite, että ihmiset olivat Venäjältä Suomeen tulleet? Entä jos Venäjä olisi väittänyt, että nuo ihmiset saattoivat tulla Suomeen Norjasta? Norja olisi kiistänyt väitteen ja ehkä todistellutkin, että tulivat Venäjältä. Tai yksinkertaisesti olisihan Venäjä voinut väittää, että Suomi pyrkii lähettämään omia turvapaikanhakijoitaan Venäjälle.

Miten rajan sulkeminen pelkästään turvapaikanhakijoilta on mahdollista toteuttaa? Kerro ihmeessä, Levonen!

Mihin italialaiset ja kreikkalaiset voisivat palauttaa turvapaikanhakijoita, jotka seilaavat kumiveneellä niiden rannikolla, jos kumiveneet on laitettu liikkeelle kansainvälisiltä aluevesiltä ja laivojen vesillelähtömaa ei suostuisi EU:n palautuslaivaa satamaansa päästämään?

Ymmärräthän, Levonen, ettei ongelma ole omalla päätöksellä ratkaistavissa. EU on hyödyllinen yhteistyökumppani sopimaan asioita maiden kanssa, jotka ovat ulkorajoilla vastassa. Iso EU on paljon vaikuttavampi neuvottelija kuin pikkuruinen Suomi. Ilman EU:n tukea olisimme tässäkin asiassa olleet melko heikkoja.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Mailmassa on edelleenkin valtioita jotka itse päättävät ketkä rajan yli tulevat. Ei käännytyksissä ole mitään sen ihmeellisempää.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kyllä ihmisten etenemistä voi fyysisesti estää erilaisin kulkuestein – siitä on maailmalla esimerkkejä yllin kyllin.

Tarpeeksi korkea aita, jota ei voi kiivetä, ja valvottu portti ovat eräitä yleisimpiä keinoja. Esimerkiksi Israel käyttää niitä omilla rajoillaan.

On myös ei-tappavia voimankäyttövälineitä, kuten kyynelkaasu, kumiluodit, etälamauttimet ja suunnattu voimakas ääni. Ja jos kaikesta huolimatta pääsee luvattomasti alueelle, jonne pääsy on kielletty, henkilö voidaan ottaa kiinni ja poistaa siltä alueelta. Tarpeen mukaan siinä voi käyttää vartiokoiria ja käsirautoja. Ihmistä voidaan myös pitää säilössä tarpeellinen aika ja palauttaa sen jälkeen. Jos luvattomasti tulijan peräytymisreitti on koko ajan vapaa, hänen on turha valittaa saapumisensa estämisestä, jos hän pääsee sinne mistä on tullutkin.

Ei tunkeutumisen kohteena olevalla maalla ole velvoitetta muonittaa eikä majoittaa laittomasti tunkeutuvia. Täysi-ikäiset ihmiset vastaavat pääsääntöisesti omista ratkaisuistaan. Välttämätön ensiapu yleensä annetaan tilanteeseen katsomatta, mutta sen jälkeen henkilö voidaan poistaa.

Poistettaville voidaan antaa mukaan repullinen eväitä, jos ollaan kohteliaita.

Kyllä suvereeneilla valtioilla on täysi valta päättää, kuka saa tulla niiden valtioalueelle. Ilmeisen perusteeton turvapaikanhaku on monissa maissa rajalta käännyttämisen peruste.

"...Eiväthän nuo ihmiset Venäjän kansalaisia olleet ja ne olivat Venäjällä olleet ilman varsinaista oleskeluoikeutta. Olisiko Venäjän ollut hyväksyttävä väite, että ihmiset olivat Venäjältä Suomeen tulleet?"

Jos henkilöt olivat Venäjällä olleet ilman varsinaista oleskeluoikeutta, asiahan on silloin vain heidän ja Venäjän Federaation välinen eikä kuulu Suomelle millään tavoin. Venäjä ei käyttäne sokeita rajavartijoita, joten kaipa heidän olisi pitänyt hyväksyä se, minkä he olivat jo omin silmin nähneet. Jos asiasta kovaa kiistaa tulee, kaipa se tuloreitti näkyy valvontakameroiden tallenteistakin.

EU:lla on pitkälle ulottuvaa merialueen valvontakykyä. Välimeren kumiveneväki voidaan hinata lähtösatamaansa omissa veneissään jo ennen veneiden saapumista EU-maiden aluevesille jakaen matkustajille tarpeen mukaan pelastusliivejä, juomavettä ja eväitä.

Lähtömaakaan ei välitä määränpää-EU-maan vastaanottohalukkuudesta, siis miksi palauttajien pitäisi välittää sen enempää lähtömaan epämääräisistä vallanpitäjistä? EU:lla on käytettävissään varsin monipuolinen valikoima voimakeinojakin tarpeen vaatiessa, jos nokittelemaan aletaan. On pelkkää EU:n lepsuutta alistua ihmissalakuljettajien mielivaltaan, kun heidät tulisi pidättää ja saada oikeuteen vastaamaan rikoksistaan ja rikosvälineinä käytetyt veneet olisi tuhottava.

Australia on onnistunut luomaan toimivan järjestelyn luvattomasti veneellä maahantulon estämiseksi.

http://hannumononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25999...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Et vastaa kysymykseeni:
Mitä teemme, jos Venäjän rajavartijat laskevat ihmiset ylittämään rajan ilman asiakirjoja eivätkä päästä Suomen rajavartijoiden takaisin lähettämiä ihmisiä enää Venäjän puolelle takaisin?

Ei Suomi voi käyttää ääniaseita Venäjän puolelle rajan yli, ei vesitykkejä, ei kumiluoteja eikä etälamauttimia. Kun ihmiset ovat Suomen puolella, voimme. Mutta huomaathan, Hannu, sen tärkeimmän seikan: ihmiset ovat jo tuossa vaiheessa ylittäneet rajan ja ovat Suomen puolella. Ja jos venäläiset uhkaavat ampua kaikki takaisin tulevat, oma lainsäädäntömme estää enää käännyttämästä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #57

Olen kyllä Suomen Rajavartiolaitoksen kommenteista ymmärtänyt niin, että Venäjän rajavartijat ovat sentään järkeviä ja ammatillisesti toimivia ihmisiä.

Kylläpä nyt metrinmitalla ja maalikameralla katsot, millä sekunnin murto-osalla kukin menee rajalinjan yli.

Haluaisinpa olla kärpäsenä katossa seuraamassa sellaista neuvottelua, jossa kummankin maan rajavariranomaiset selvittävät sitä, mistä rajanylittäjä tuli Suomen puolelle puomia, kun kummatkin omalla puolellaan näkivät sen omin silmin ja valvontakameran tallenne on siitä vielä dokumenttina.

Sen ampumisuhkauksen esittämisen ja sen mahdollisen toimeenpanon tallennus ja varsinkin levittäminen kansainvälisille uutisvälineille olisi sen luokan materiaalia, että ei kukaan täyspäinen venäläinen lähde sellaiseen univormu päällä edustamansa valtion viranomaisena. Eiköhän tuossa tohtisi kokeillakin edes varoituslaukauksen verran.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kai. Ilmeisesti otsikko hämäsi sinut etkä mieltänyt kirjoittamaani sisältöä oikeaksi, vaikka viittasin kahteen eri lähdelinkkiin. Kyse on turvapaikkajärjestelmän lopettamisesta nykyisenlaisena. Eihän mikään systeemi pysty täydellisesti estämään laittomia rajanylittäjiä, mutta jo se, ettei turvapaikkahakemuksia enää otettaisi vastaan ja käsiteltäisi, ennaltaehkäisisi ja estäisi laitonta maahantuloa, johon pääosin turvapaikanhakijatkin kuuluvat.

Hannulla on tuossa edellä hyviä näkemyksiä laittoman rajanylityksen estämiseen eri keinoin, ettei rajaa voisi kukaan ylittää ilman laillisia maahantulon edellytyksiä.

Laittomat maahantulijathan pitää nykyisinki käännyttää niin pian kuin mahdollista ja tarvittaessa ottaa säilöön, jos ei hae turvapaikkaa.

Venäjältä tulijoiden suhteen olisi huomattavasti helpompi toimia, kun kyse on maarajasta, jos tp-hakemuksia ei enää otettaisi vastaan. Nykyisinkin Venäjältä laittomasti tulleet käännytetään ihan normaalisti takaisin, jos kyse ei ole turvapaikanhakijoista. Se on myös kansainvälistä oikeutta. Toivottavasti selvensi käsityksiäsi.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Jos rajanylittäminen tapahtuu virallisella rajanylityspaikalla ja venäläiset eivät tarkasta asiakirjoja, raja tulee ylitetyksi ennenkuin pystymme huomaamaan, että matkustusasiakirjat puuttuvat. Hannu ei kertonut yhtään keinoa, millä estäisimme rajan ylittämisen ilman, että suomalaisviranomaiset syyllistyisivät rajaloukkaukseen.

"Laittomat maahantulijathan pitää nykyisinki käännyttää niin pian kuin mahdollista ja tarvittaessa ottaa säilöön, jos ei hae turvapaikkaa."

Voimme ottaa säilöön Venäjältä tulleen afganistanilaisen turvapaikanhakijan, kyllä. Käännyttää emme voi, jos Venäjä kieltäytyy palaajaa vastaanottamasta.

Säilöönotettavien osalta olisimme juuri samassa tilanteessa kuin saksalaisviranomaiset noiden palautettavien kanssa ja samassa tilanteessa, jossa olimme Venäjältä tulleiden turvapaikanhakijoiden kanssa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #58

Muistanet Kai sen, kuinka Norja laittaa kaikki pohjoisesta Venäjän kautta tulevat raa´asti takaisin Venäjälle, myös turvapaikanhakijat, koska Venäjä on sen mielestä turvallinen maa.

Noita Venäjän rajaviranomaisten ohitse tulevia, ilman matkustusasiakirjoja matkaavia on onneksi todella vähän ja niistä aina informoidaan venäläisiä, jos sellaisia tulee. Rajavaltuutetut käyvät myös näitä tapahtumia säännöllisesti läpi.

Se on kuitenkin totta, että ilman Venäjän rajavartiostoa olisimme pulassa, sillä hehän sitä rajaa todellisuudessa valvovat, meillä on vain pieni porukka ottaen vielä huomioon, että raja on noin 1300 kilometriä pitkä.

Venäjän rajavartiostolle on edelleenkin kunnia asia, että raja pidetään "siistinä", ei sieltä noin vain tulla läpi ja venäläiset rajavartijat eivät ole onneksi sillä tavalla korruptoituneita kuin esimerkiksi heidän tullinsa on.

Ongelmia tietysti esiintyy toisinaan, mutta onneksi ne ovat vielä toistaiseksi olleet varsin vähäisiä.

Ymmärrän kyllä skenaariosi ja onhan siitä olemassa jo pientä näyttöäkin, mutta ei Suomen viranomaiset lähde tekemään puuttumattomien tarkastusten takia mitään rajaloukkauksia. Ne, jotka tulevat Suomen puolelle, hoidetaan sitten.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #58

No hankitaan sitten sinne rajanylityspaikalle aivan samanlaiset portit kuin on Lontoon metrossa! Niitä asentamalla ei syyllistytä rajaloukkaukseen, ja harva on sen luokan korkeushyppääjä, että niistä yli ponkaisee.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Levonen on täysin oikeassa.

Mm. Irakin väestönkasvu on vuosittain nykyisin miljoonan ihmisen luokkaa, vaikka olosuhteita ja resursseja tähän ei todellisuudessa ole olemassa kurjustuvassa maassa.

Irakin väkiluku oli 1960 n. 6 miljoonaa ihmistä ja nykyisin se lähentelee jo 40 miljoonaa ihmistä.

Afrikan lukemat ovat vielä Irakiakin hurjempia.

Euroopalla ei ole muuta mahdollisuutta, kun ulkorajojen sulkeminen viimekädessä asevoimin.

Mistäköhän se Brexit saikaan alkunsa ?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset