VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Timo Soinista Suomen uusi suurlähettiläs Irakin Bagdadiin?

Suomi on aikeissa avata Suomen suurlähetystön Irakiin pitkästä aikaa. Tästä on ollut jo paljon puhetta, että Suomen pitkään kiinni ollut suurlähetystö Irakissa avataan ja otetaan uudelleen käyttöön. Tähän on olemassa monia syitä, niin kaupallisia kuin muitakin syitä. Niistä muista syistä yksi näkyvämpiä on se, että Suomeen on saapunut paljon irakilaisia turvapaikanhakijoita, joiden maahantulon edellytykset ovat olleet selvitettävinä, mutta lupaa maassa oleskeluun ei ole kaikille voitu myöntää. Itse asiassa meillä on tuhansia irakilaisia, jotka pitäisi saada pois maasta, mutta maasta poistaminen ei onnistu, kun näillä henkilöillä ei ole minkäänlaisia matkustusasiakirjoja ja Irak on ollut kovin haluton niitä myöntämään, jos henkilö(t) eivät halua poistua vapaaehtoisesti takaisin kotimaahansa.

Ulkoministeri Timo Soini on ymmärtääkseni käynyt neuvotteluita myös irakilaisten kanssa tämän ongelman ratkaisemiseksi muun muassa sillä, että solmittaisiin kahdenvälinen palautussopimus maidemme välille, jolloin nämä kielteisen päätöksen ja käännyttämisen täytäntöönpanoa odottavien henkilöiden maasta poistaminen helpottuisi myös siinä tapauksessa, ettei henkilö haluaisi poistua vapaaehtoisesti takaisin kotimaahansa. Ulkoministeri Soinilla on nyt lähes neljän vuoden ministeripestinsä aikana kertynyt paljon kokemusta näistä asioista, kuten monista muistakin Suomen ulkoministeriön toimialaan kuuluvista asioista.

Vaikka Soinin persoonaan ja hänen poliittisiin taustoihin liittyy paljon ristiriitaisia tunteita herättäviä ajatuksia ja monet perussuomalaiset ja sen kannattajat tuntevat edelleen vihaa ja inhoa häntä kohtaan, hän on kuitenkin onnistunut ulkoministerin tehtävässään ihan mukavasti ja laittanut itseään likoon tekemällä myös paljon hyviä asioita Suomen ja meidän kaikkien suomalaisten eteen. Tätä on turha kenenkään kiistää, vaikka monelle Timo Soini olisikin kuin punainen huivi härälle.

Olen sitä mieltä, että nyt olisi kuitenkin korkea aika laittaa nämä Timo Soinin persoonaan ja poliittisiin taustoihin liittyvät ristiriitaisuudet sun muut ikävät asiat sivuun ja tarjota hänelle mahdollisuus ryhtyä Irakin Suomen uudeksi suurlähettilääksi Bagdadiin ja avata siellä ne solmut, millä Suomi saa solmittua entistä paremmat suhteet Irakin valtiojohtoon ja viranomaisiin.

Hyvien suhteiden rakentamiseen Irakin kanssa on olemassa nyt moniakin tärkeitä syitä. Kun Irak saa tulevaisuudessa entistä paremmin yhteiskuntansa järjestykseen ja siellä alkaa jälleen rakentaminen terroristiryhmä Isisin kanssa käytyjen taisteluiden jälkeen ja sitä johdetaan demokraattisesti kansan vaaleilla valitsemien henkilöiden toimesta, Suomen kannattaa olla ensimmäisten joukossa luomassa hyviä suhteita Irakiin. Irak oli jo hirmuhallitsija Saddam Husseinin aikaan tärkeä kauppakumppani Suomelle ja monet suomalaiset yritykset ja työntekijät saivat sieltä itselleen töitä, joten meillä on myös paljon aikaisempaa kokemusta Irakista.

Suomen suurlähettilään pesti Irakin Bagdadissa ei ole Timo Soinille mikään ”palkkiovirka” jo pelkästään tehtävän vaativuustasoon ja vielä nykyistenkin turvallisuuteen liittyvien kiperien kysymysten vuoksi, vaikka joku haluaisi nähdä tämän asian tälläkin tavalla. Timo Soinin mahdollisuudet hoitaa tätä virkaa olisivat lähtökohdiltaan kuitenkin hyvät, mikäli hän vain itse olisi halukas ottamaan tällaisen tehtävän vastaan ja hänen nykyinen terveytensä sen sallii. Mihinkään muuhun tehtävään en ole häntä suosittelemassa, mutta tämän tehtävän hänelle sallisin, mikäli siihen on vielä muutkin edellytykset olemassa ja löytyy poliittinen tahtotila nimittää hänet tähän erittäin vaativaan ja Suomelle niin tärkeään tehtävään.

Miten on Suomi ja suomalaiset, olisitteko kanssani samaa mieltä vai onko Timo Soinin persoona ja poliittinen toiminta jättänyt sinuun niin syvät haavat, ettei omatuntosi sallisi sinulle sitä, että Soinista tulisi Irakin Suomen uusi suurlähettiläs Bagdadiin? Todettakoon, etten ole kenenkään kanssa keskustellut tästä asiasta virallisesti ja pohjustanut asiaa mitenkään, vaan tämä on ihan omaa itsenäistä ajatteluani johtuen niistä syistä, mitä tässä blogikirjoituksessanikin toin esille. Timo on virheensä tehnyt ja varmasti niistä virheistä kärsinyt ja kärsii edelleen, mutta niin on moni muukin ja nyt on aika katsoa eteenpäin elävin mielin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kaikille niitä virheitä sattuu, mutta ei niitä pidä jäädä ikuisesti murehtimaan. Ehdottaisin vilpittömästi Timo Soinia Suomen uudeksi suurlähettilääksi Irakiin, kun Suomen suurlähetystö avataan taas Bagdadiin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Irakin Suomen uusikaan suurlähettiläs ei voisi palvella Bagdadissa, osoite olisi Helsinki. Tarkistahan otsikko.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kiitos huomautuksesta Max, mutta tarkoittaa siis Irakissa olevaa Suomen uutta suurlähettilästä. Eiköhän sen kaikki ymmärrä mistä on kyse. Mitä mieltä olit itse asiasta, kelpaisiko sinulle Soini Suomen uudeksi suurlähettilääksi Irakissa?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Vihje: vaihda maiden nimien paikat, siis ”Suomen Irakin”.

Martti Nurmi

Blogisti on kundi Kotkasta. Se on toisaalta kunnioitettavaa. Yksi, joka ei ole muuttanut Helsinkiin. Miksi kaikkien pitää...
Soini todella voisi lähteä Irakiin tutkimaan elämän pyhyyttä. Espoo pärjäisi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ihan koko Suomikin pärjäisi, kun saataisiin neuvoteltua palautussopimus irakilaisten kanssa ja hyviä uusia kauppasuhteita. Vientiteollisuudelle voisi olla tulevaisuudessa uutta kauppaa, kun Irakia aletaan rakentamaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Selvensin otsikkoa, joko nyt kelpaa? Mitä mieltä itse asiasta olet?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kelpaa kyllä, aikaisempi oli hiukkasen harhaanjohtava.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #13

Tekevälle virheitä sattuu. Kun ei tee mitään, niin ei tee virheitä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sinisiä ei oteta mukaan edes vaaliliittoihin. Lähettilään paikka on mahdollisuus hypätä pois uppoavasta laivasta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ainakaan Soinin ei tarvitsisi lähteä siihen kovaan vaalirumbaan mukaan ja välttyisi siltä kaikelta loanheitolta, mitä on kaikesta huolimatta vaaleissa odotettavissa. Hänhän on kovasti harkinnut eurovaaleihin mukaan lähtemistä, mutta eduskuntaavaalit jättäisi väliin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

On helpompikin tapa välttyä siltä loanheitolta, jota vaaleissa on odotettavissa. Ei tarvitse paeta Bagdadiin, vaan yksinkertaisesti ei asetu ehdokkaaksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #11

Mitä se Soini sitten tekisi, istuisi perse penkissä kotiin vai? Soini on sen verran elohiiri, ettei se ainakaan jää paikoilleen makaamaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #15

En puutu Soinin ammatinvalintaan.

Totesin vain, että pelko loanheiton kohteeksi joutumisesta ei ole edellytys suurlähettilääksi nimittämiseen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #18

No, ei tietenkään, kun ne perusteet suurlähettilääksi nimittämiselle tulee siitä onko tehtävään pätevä vai ei. Olisiko Harri sinusta Soini pätevä?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #19

Mulla on tuttuja ulkoministeriössä, jotka pitävät Soinista enemmän kuin muutamista hänen edeltäjistään. Silti, jos politiikan Kehäraakkeja nimitetään lähettilääksi, niin yleensä vähäpätöisen kohteisiin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #25

Niin, olen päätynyt huomaamaan, että virkamiehet tykästyvät yleensä ministereihin jotka eivät häiritse heidän touhujaan. Niin lienee myös Soinin kanssa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #25

Soini hoitaa omat hommansa eikä työnnä liikaa nokkaansa muiden hommiin. Sanoo sanottavansa silloin, kun on sen paikka. Etkös sinäkin niin toivoisi, jos työskentelisit ulkoministeriön virkamiehenä, jossa ei nyt turhaan omista töistä tehdä muutenkaan numeroa?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Suomessa on tällä hetkellä noin 5000 ulkomaalaista henkilöä, joilla lainvoimainen päätös ja jotka odottavat maasta poistamista. Suurin osa irakilaisia. Noin 8000 kuulemani mukaan odottaa valitukseen päätöstä ja yleensähän niistä suurin osa pysyy kielteisinä, joten työtä riittää ja palautussopimuksia kaivataan.

Pekka Veistos

Eiköhän Soinin tavoitehillotolppa ole suurlähettiläs Lontoossa. Se pesti ymmärtääkseni vapautuu sopivasti juuri ensi keväänä.

Tosin alle 1% puolueen vetäjän lienee pakko ottaa vastaan se mitä tarjotaan. Varmaan Irakin suurlähettiläskin paremman puutteessa kelpaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Eivät irakilaiset ole tehneet mitään niin pahaa, että heitä noin pitäisi rangaista.

Ehkä hänelle voisi järjestää jonkun puuhanurkan vaikka Vermoon jos hän virikkeitä kaipaa. Tosin ihan eläinsuojelullisista syistä kauemmas hevosista sillä ne ovat älykkäitä ja hyvämuistisia mutta myös herkkiä eläimiä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt olit Jorma ilkeän ironinen, vaikka Soini käykin raveissa.

Pekka Veistos

Politiikkaradiossa ovat tuosta eri mieltä(alkaa 2:40 min kohdalla)
https://areena.yle.fi/1-4523093
ja perustelukin on looginen. Niinistö ei voi luottaa siihen että Soini toimisi kaikissa tilanteissa Suomen ulkopoliittisen linjan mukaisesti.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #22

Tuskinpa siitä tulisi ongelmaa Suomen suurlähettiläänä Irakissa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

"Ilkeän ironinen" --- Nii olinkii ja ihan tarkotuksella.

Soini on osoittanut kyvyttömyytensä noudattaa ulkomailla suomalaista kotomaassa määriteltyä ulkopoliittista linjaa. Emme kaipaa siinä suhteessa yhtään enempää riskinottoa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #24

Tarkoittanet tuota abortinvastaista kynttilämarssia Kanadassa. Kauanko tämä vaikuttaa sinuun?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #27

Tarkoitan myös puuttumista Irlannin ja Argentiinan kansanäänestysten tuloksiin, vaikutuksia Suomen kehitysyhteistyön suuntaamiseen j.n.e.

Soinin hömelöt toitailut vaikuttavat minuun niin kauan kuin hän on yhteiskunnallisesti merkittävissä asemissa ja tehtävissä. Heti kun hänet on saatu pois sellaisista, hän saa olla minulta ihan rauhassa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #30

Uskotko tuohon ihan tosissaan? Eipä ole ulkomaailmalta mitään kummoista kuulunut. Täällä luullaan, että olisi jostain isommastakin kyse, mutta luulo ei ole tiedonväärtti.

Harri Mulari Vastaus kommenttiin #30

#30 lisättäköön listaan Soinin harhainen ja täysin Suomen linjan vastainen kirjoitus ilmastonmuutoksen torjunnasta.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/vi...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #35

Tuo oli sinun mielipiteesi, mutta moni muu on ihan toista mieltä. Jos Suomen toimia ympäristön suojelemiseksi ja ilmaston lämpiämisen estämiseksi vertaa esimerkiksi Intiaan, Kiinaan tai vaikkapa joihinkin Afrikan maihin, niin meillähän on asiat hyvin, mutta siitä huolimatta viherpiipertäjät huutaa kuinka huonosti kaikki on hoidettu. Anna mun kaikki kestää.

Harri Mulari Vastaus kommenttiin #36

#36 näköjään myös Levonen on hallituksen ilmastopoliittista linjaa vastaan ja selvästi väärässä puolueessa.

Käy huviksesi ulkoministeriön sivuilla ja katso kuinka tärkessä roolissa Suomen ulkopolitiikassa ilmastonmuutoksen torjunta on. Aloita vaikka tuolta: https://um.fi/ilmastoyhteistyo

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #37

Kannatan Suomessa vastuullista ilmastopolitiikkaa, mutta en sellaista, että kukaan ei hyödy ja teollisuus kärsii.

Pekka Veistos

Ihan vakavasti sanottuna, Timo Soini ei ole sovelias suurlähettiläs siitä yksinkertaisesta syystä että hän ei nauti eduskunnan luottamusta. Aiempi irvokas luottamusäänestys oli pelkkää teatteria ja aiheutti eripuraa hallituspuolueiden sisällä. Ainoa syy sille että Soini sai luottamuksen oli pelko hallituksen hajoamisesta. Presidentti nimittää suurlähettiläät ja on vaikea nähdä että Sauli Niinistö nimittäisi Soinia mihinkään suurlähettilään toimeen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Presidentti voisi hyvinkin nimittää. Ymmärtääkseni Niinistön ja Soinin välit ovat kaiken lisäksi ihan hyvät.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Soinin henkilökohtaiset mielipiteet ovat ristiriidassa virallisen Suomen mielipiteiden kanssa eikä Soini osaa pitää mielipiteitä ominaan, vaan sekoittaa ne toimiessaan myös virallisissa tehtävissä.

Soinia ei pidä laittaa suurlähettilääksi mihinkään, missä hän voi tehdä asenteellaan vahinkoa. Tällaisia maita on kaikki sellaiset maat, joissa naisten oikeudet ovat Suomen tasolla tai huonommin.

Soini voisi toimia suurlähettiläänä esimerkiksi Ranskassa tai Kanadassa. Mutta silloinkin pitää varautua siihen, että suurlähettiläs Soini ryhtyy omavaltaiseksi ja vaatii mielipiteen osoittamisoikeutta virallisissa yhteyksissä. Soini irtisanotaan puolen vuoden sisällä joka tapauksessa siis. Ei yksikään tulevista ulkoministereistä hyväksy Soinin naisten oikeuksia vastustavien näkemyksien esittämistä kohdemaassa järjestettävissä mielenosoituksissa edes suurlähettilään vapaa-ajalla.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Joka vanhoja muistelee, niin tikulla silmään. Et kai nyt ihan tosissasi ole? Suurlähettiläs ei ole poliitikko, vaikka poliittisesti nimitetäänkin. Onhan Soininkin silloin ymmärrettävä oma asemansa ja Irakissa ei olisi varaa virheisiin. Varmasti matalalla profiililla pitäisi toimia Irakissa.

anita frisk

Ulkoministeriön karriäärivirkamiehet eivät todellakaan katso hyvällä silmällä näitä poliittisia sivurekrytointeja - olipa kyseessä sitten ex-ulkoministeri tai joku puolueelle haitaksi käynyt pienempi poliitikko. Ja onhan se epäreilua: virkamies joutuu aloittamaan uransa kv. asioiden valmennuskurssilla, tutustumaan parin vuoden ajan ministeriön eri yksiköihin Helsingissä, sitten pariksi vuodeksi ulkomaille, takaisin kotimaahan, sitten taas ulkomaille jne., ja parinkymmenen vuoden kuluttua saattaa sitten seuraavana olla suurlähettilään pesti - kunnes joku poliitikko pyyhältää ohi ja saa nimityksen. Virkamiesten monipuolisella koulutuksella ja kokemuksella ei siis näytä olevan mitään väliä, ilmeisesti kansanedustajuus pätevöittää suurlähettilääksikin.

Mikäli Bagdadin suurlähetystö avataan uudelleen, en usko että se Soinia kiinnostaa. Arvostetuimmat paikat ovat Washington, Moskova, Lontoo, Pariisi ja Tukholma. Sitten on kakkos-, kolmos- ja nelospostit, Bagdad kuului aikaisemmin tuohon viimeiseen ja sisäisellä ranking-listalla tullee jatkossakin kuulumaan.

Muuten, Suomen ulkomaanedustustojen tärkein tehtävä on Suomen kansalaisten suojeleminen ja avustaminen. Tai ainakin aikaisemmin oli. Ei siis voi olla mikään peruste avata edustustoa Bagdadiin mm. sen takia, että Suomessa on paljon palautettavia irakilaisia. Ja kun Soini ei ministerinä ole onnistunut solmimaan (toisin kuin muut pohjoismaat) palautussopimuksia, miten hän muka suurlähettilään valtuuksilla siihen pystyisi?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Mainitsin kyllä selvästi myös nuo kaupalliset syyt. Palauttamissopimusten neuvottelu on pitkäjänteistä työtä. Olen ollut ulkomaalaisasioiden kanssa tekemisissä yli 20 vuotta ammatikseni ja tiedän mistä on kyse. Aikaisemmin neuvottelimme itse ammattini puolesta näitä palauttamiseen liittyviä kysymyksiä suoraan lähetystöjen kanssa. Tapasin myös suurlähettiläitä, mutta maailma on mennyt erilaiseksi ja on entistä vaikeampi palauttaa nk. pakkopalautettavia. Määrätkin ovat kasvaneet.

Politiikassa mukana oleminen kyllä varmasti pätevöittää, ei siellä koulun penkillä loppujen lopuksi juuri paljon näistä asioista tiedetä, vaan asiat opitaan käytännössä, usein valitettavasti vielä ns. kantapään kautta. Kielitaito, hyvät neuvottelutaidot ym. ovat tietysti apuna, mutta paljon on siitäkin kiinni kenen kanssa, missä ja milloin asioita hoidetaan. Kaikki tapaukset ovat usein omanlaisiaan, vaikka samoja piirteitä esiintyy ja kokemuksesta on paljon hyötyä.

Ketään ei ole myöskään aliarvioiminen, koiraa ei ole karvoihin katsominen ja ulkoministriön karriäärivirkamiehetkin tietävät tämän kyllä. Ovat hienoa ja ammattitaitoista porukkaa eivätkä niin arrogantteja kuin jotkut kuvittelee. Eivät pidä turhaa melua asioista, vaan niitä asioita hoidetaan usein matalalla profiililla kuten jo aikaisemmin totesinkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset