VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

S.K. ”Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat."

Kannattaa kaikkien riitapukareitten lukea Sixten Korkmanin Hesarin kolumni, jos vaikka sitten ne järjellisyyden rajat löytyisi kaikille osapuolille.  https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005865272.html

Jos vai pitäisikö jo sanoa, kun tästä hallituksen ja ay-liikkeen välisestä nokkapokasta vielä yleislakko tulee, niin voiko enää järjettömämpää touhua olla. Ei ole vielä olemassa edes hallituksen esitystä koko irtisanomislaista, niin lakkoillaan. Ja jos sellainen joskus tulee, niin sekin voi kaatua perustuslailliseen kiistaan eduskunnassa ennen kuin koko laki voi tulla edes voimaan. Ihan kuin soteuudistuksellekin uhkaa käydä.

Tilanne on kuitenkin mennyt jo näin pahaksi ja pahemmaksi vaan menee. Aiheutetaan Suomelle ja suomalaisille lisää kärsimystä työnseisauksilla, romutetaan talouskasvu ja menetetään pahimmassa tapauksissa vielä yrityksiä ja työpaikkoja lakkoilulla, joita on saatu luotua kovalla työllä.

Eikö tosiaan löydy mitään ulospääsyä, eikö kyetä neuvottelemaan ja hakemaan sellaista ratkaisua, joka aidosti parantaa yritysten asemaa ja johon kaikki osapuolet voisivat olla tyytyväisiä, että lakia voidaan muuttaa ilman riitelyä?

Meinaako ay-liike, demarit ja vasemmisto yhdessä aiheuttaa maahamme taloudellisen katastrofin ja siitä huolimatta pitäisi kansalaisten äänestää Antti Rinteen johtamat demarit seuraavissa vaaleissa pääministeripuolueeksi? Jos ei ole Sipilän hallitus onnistunut, niin ei ole kyllä oppositiokaan. Syitä on sysissä ja sepissä kuten Sixten Korkman kolumnissaan toteaa.

Lopettakaa ihmeessä nyt hyvät aikuiset ihmiset tämä järjetön sapelien kalistelu ja ottakaa se järki käteen ennen kuin homma lähtee kokonaan lapasesta. Kaikki osapuolet siellä ovat sitä soppaa hämmentämässä ja aiheuttamassa vielä sen, että soppa palaa pahasti kattilaan eikä sitä saa edes teräsvillalla irrotettua sieltä pois.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Pakkohan tähän on löytyä ratkaisu vai mikä kumma tätä maata vaivaa? Äly hoi älä jätä.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Tapa miälä pipilä kohtelee ja nöyryyttää muita kertoo mikä tätä maata vaivaa...

Huono johto vaivaa

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ja, että ay-liikkeen pamput ja opposition yllyttäjät olisivat jotenkin fiksumpia?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

"Viisas antaa periksi", sanoi myös Korkman, muttei taida sitä viisasta meillä Suomessa enää löytyä. Heräänkö vielä aamuun, ettei bussit ja junat kulje, laivat seisoo satamissa, lentokoneet kentillä, maito ja leipä loppuu kaupasta, tehtaitten portit pannaan lukkoon jne.?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Jos noin käy, niin on ihan oikea kysymys, että "mitähän ne meistä ajattelee".

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tässä ei ole enää voittajia, tässä kaikki häviää. Sitä kaikkien osapuolten pitäisi nyt ajatella.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Taitaa olla hallituksen tapa taistella ilmastomuutosta vastaan.
Kyllä muutama päivä menee vaikka mikään ei liikkuis.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Siitä muutamasta päivästä tulee helposti paljon pitempi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

"Viisas antaa periksi" - Sipilä ei mahda kuulua joukkoon?

Ay-liike on viime vuosikymmenet antanut periksi ihan jo liikaa liiankin monessa asiassa. Nyt olisi jo muiden vuoro. Levonen voisi käydä kertomassa sen Töölön Apollonkadulle (00100 Helsinki).

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Viisas antaa periksi"

Siellä, missä viisaat antavat periksi, idiootit hallitsevat.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tuo laki tulee luonnollisesti sisältämään joitakin työnantajalle tulevia rajoituksia.Esim raskaudesta olen satavarma.Kuka on se henkilö,joka valvoo työnantajaa, vai pitääkö irtisanotun hankkia asianajaja.
Saksassa on mahdollista perustaa neuvosto (Betriebsrat) kaikkiin 5+ työntekijän yrityksiin.Kokoluokassa 5-20 se on vain 1-jäseninen.Tällaisen henkilön irtisanomiseen tarvitaan edelleen painavat perusteet.Lisäksi Saksan syrjinnän estämislait, mitkä kattavat koko yhteiskunnan (myös työelämän), ovat jotain paljon enemmän kuin meillä. Tänään jyrähti muuten Ruotsin LO kuulessaan Löfvenin ja Lööfin yhteydenpidosta.Sanomana oli , että työlakeihn ette sitten koske ilman meitä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Minusta työntekijällä pitäisi olla aina oikeus saattaa asia riippumattoman oikeuslaitoksen ratkaistavaksi ilman mitään kustannuksia, ettei ketään sanota mielivaltaisesti irti. Samoin pitäisi olla yt-menettelyssä, jos kyse ei ole taloudellisista ja tuotannollisista syistä, kun menee niin huonosti, että on pakko vähentää väkeä. Nythän valtion virkamiehilläkin työnantajavirkamies voi pitää mielivaltaisia yt-menettelyitä ja joudut omalla kustannuksellasi työntekijän asemassa tekemään kanteen, jos haluat saattaa asian oikeuden ratkaistavaksi. Laissa pitäisi olla myös pykälä, jos irtisanominen tapahtuu mielivaltaisesti, niin ei riitä, että työnantaja maksaa korvaukset, vaan työnantajan on otettava sinut takaisin töihin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kyllä pasmat on nyt pahasti sekaisin oppositiossa, kun hallituksen neuvonantajaksi esitetään opposition kansanedustaja Lauri Ihalaista. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/261870-eduskunnas...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eipä olisi lakkoja silloin.

Huumori on vaikea laji blogstille.

Ai sekaisin, no taitaa olla tämän hallituksen loppusuora lähellä, kohta kaatuu sote, ja sitä myötä kaikki.

No sitten lakot ainakin loppuvat.

Kaipa seuraavaksi tulee hallituksen tiedonanto siitä, että Sipilä haluaisi mennä vessaan, jos eduskunta antaa luvan.

Lapsellinen näytös, joka osoitti hallituksen paniikin ja epätoivon.

Onneksi tuo touhu loppuu ihan pian.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Kerrankin samaa mieltä kanssasi ( no useammankin kerran olen ollut)

Saisi joutava hömppähallitus kaatua

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Petteriltä ei mitään uutta, mutta turha toivo, ei se vasemmisto pysty tätä maata johtamaan eik Li Anderssonista tule pääministeriä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Et Vesa halua nähdä metsää puilta. Vänkäät koko ajan, että ay on ilkeä ja lakkoilee. Sen pitäisi pakolla taipua Sipilän hullutuksiin. Kyllähän ne taipuisivat, jos siinä olisi jotain järkeä, mutta kun ei ole. Ei irtisanominen työpaikkoja lisää. Lisäykset pitää hakea muita teitä.

Onhan ay taipunut kikyyn ja muuhun vähemmän hölmöön. Irtisanominen on kova juttu kenelle tahansa. Ay ei halua antaa pahalle pikkusormea. Sipilä tässä typerä on, kun vääntää väkisin sellaista, jota ei tule saamaan. Lakko on laillinen ja ay:n viimeinen keino. Taitavat olla nyt tosissaan.

Eikö kepussa ole ketään, joka pystyisi puhumaan Sipilälle järkeä, kun sitä ei näy itsestään löytyvän. Yleensä osaavat johtajat tajuavat tilanteet jo hyvissä ajoin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Minä olen metsän nähnyt puilta ja sanonut kaiken aikaa, ettei tähän tilanteeseen olisi saanut päästä tätä kiistaa ja edelleenkin pitäisi löytää neuvotteluyhteys, millä solmut saataisiin avattua.

Hallituksella on kuitenkin oikeus antaa esityksensä, jos sellaisen haluavat tehdä, mutta kun ei ole vielä edes sitä esitystä, niin nämä työnseisauksilla pelleily ja lakoilla uhkailut ovat järjetöntä touhua, kun sivulliset kaiken lisäksi kärsii.

Minä pidän ay-liikkeen menettelyä vastuuttompana kuin hallituksen. En minä olisi mitään irtisanomislakia viemässä eteenpäin, jos olisin pääministeri, mutta kun en ole.

Senkin sanon taas uudelleen, että lakkoilemalla ei kukaan voita, vaan kaikki häviää. Jos yritykset ja työpaikat vähenevät sen takia, niin on siinä demareillakin tehtävänsä, jos pääministeripuolueeksi pääsevät, kun talous sakkaa taas entistä vahvemmin. Täysin hullua touhua kaikki tyynni.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Siitä olen samaa mieltä, että lakkoilemalla ei kukaan voita. Se on kuitenkin ay-liikkeen ainoa voimakeino silloin, kun puhuminen ei auta.

Tottakai hallitus saa ja pitää tehdä esityksiä. Siinä vaiheessa voisi tietenkin miettiä, mikä toimii, mikä ei. Jos ajattelee kyseessä olevaa asiaa ay-liikkeen kannalta, niin pakko heidän on toimia valitsemallaan tavalla, jos mieli vaikuttaa. Jos he odottaisivat valmista esitystä ja reagoisivat vasta sen ilmaannuttua, peli olisi pelattu. Joukkoja ei polkaista liikkeelle hetkessä. Nyt kaikki tietävät, mitä tuleman pitää, jos hallitus etenee hankkeessaan.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Kun politiikkaan saadaan yleensäkkin järkeä niin ei luulisi tulevan mitään valtataistelua.

Sitä päivää odotelessa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sitä saanemme turhaan odotella. Ihminen, kun on sellainen idiootti loppujen lopuksi ja valtaa niin harva osaa oikein käyttää.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Lääketieteessä voidaan tehdä eläinkokeita. Tässä tapauksessa ei voi. Onko liian iso riski kokeilla ihmisillä. Jos meni väärin, palataan entiseen, ei se kovin vaikeaa luulisi olevan. Ehkä muutama työntekijä saisi potkut liian helpoilla perusteilla? Kai Ay-liike voisi tukea väärillä perusteilla potkut saaneita lainopillisesti.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei Matti ay-liike näe mitään muuta vaihtoehtoa, kun esityksen mahdollisesta tekemisestä kokonaan luopuminen ja pakolla painostaminen eli työnseisauksia ja lakkoja tiedossa. Pistävät vielä maan kokonaan sekaisin tämän takia, mutta jos yleislakko tulee, niin veikkaan, ettei se oppositionkaan asema parane. Ay-liikekin saa todennäköisesti vielä kansan vihat päälleen. Sanokoon nämä demari- ja vasemmistomieliset mitä tahansa. Kaikki kärsii ja Suomi Neito luhistuu.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

On ollut kovin vaikeaa selvittää itse asiaa eli mitä konkreettisia muutoksia työsopimuslakiin hallitus esittää. Keskustelua käydään pelkästään siitä, ettei nykyistä lakia saa muuttaa piiruakaan.

Hallituksen esityksessä

"irtisanomisperusteena pidettäisiin myös momentin 1 virkkeessä säädettyä vähäisempää työvelvoitteen laiminlyöntiä tai rikkomista taikka epäasiallista käyttäytymistä silloin, kun se horjuttaa työnantajan ja työntekijän välistä luottamussuhdetta tai vaikeuttaa työnantajan ja työyhteisön toimintaa. Lisäksi edellytettäisiin, että työsuhteen jatkamista ei voitaisi pitää työnantajan kannalta kohtuullisena. Työnantajan olisi tällöinkin noudatettava, mitä pykälän 2-3 momentissa säädetään kielletyistä irtisanomisperusteista ja velvollisuudesta ennen irtisanomista varoittaa työntekijää".

https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/ShowAll...?

Edellinen tarkoittaisi, että irtisanomisen perusteita olisivat:

”asiaton käyttäytyminen, työaikojen laiminlyönti, alkoholin käyttö tai työohjeiden noudattamatta jättäminen”.

Jos hallitus muuttaisi lakiesityksen koskemaan kaikkia yrityksiä, yhdenvertaisuus toteutuisi ja Ay-liikekin olisi mahdollisesti tyytyväinen.

Tuskin ay-liike oikeasti on sitä mieltä etteivät nuo em. seikat ole irtisanomisen perusteita. "Asiaton käyttäytyminen" on mielipidekysymys, mutta siitä voisi työyhteisö (ammattiosasto) itse päättää.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #29

Ei kai kukaan ole kieltänyt kategorisesti muuttamasta nykyistä työsopimuslakia. On vain vastustettu sen työntekijöiden näkökulmasta katsottuna huonontamista. Työsuhdeturvan parantamista, jolle todellakin olisi tilaa, vastaan ei liene kenelläkään ay-liikkeessä. Hallituksen ehdotukset siihen suuntaan vain puuttuvat.

Jo nykyinen työsopimuslaki antaa mahdollisuuden jopa työsuhteen purkamiseen asiattoman käytöksen perusteella. Sen mukaan työnjohdon määräysten noudattamatta jättäminen riittää purkamisperusteeksi. Lisäksi m.m. alkoholinkäyttöön reagoimiseen on selvät määräykset ja ohjeet. Nykyisten määräysten käytöstä on myös oikeustapauksia jotka määrittelevät "asiattoman käyttäytymisen" ja sen todentamisen rajat. Nyt ei siis ole kyse siitä etteikö työnantajalla olisi keinoja vaan siitä miten hyvin se joutuu tekemisensä perustelemaan.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Rinne ja Sipilä olivat eilen ”nenät vastakkain” A-studiossa ja siinä yhteydessä tuli ilmi Sipilän kertomana se, että asioista on neuvoteltu jo puolitoista vuotta ilman tulosta. ”Kenkä näyttäisi puristavan” siitä, että ay-puoli ei halua olla järjestäytymättömien työnantajien ja työntekijöiden kanssa missään tekemisissä. Pienissä yrityksissä on juuri näitä liittoihin kuulumattomia henkilöitä ja yrityksiä.

Perustuslaki on ”ay-lakien” yläpuolella, joten nyt vireillä oleva irtisanomislaki on hyvä saada eduskunnan käsittelyyn. Perustuslain 2. luvun 18 § ei jätä mitään epäselvää. Sen 3. momentissa sanotaan ”Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä.”

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Demareista on tullut ns. jarrupuolue ja Rinne on siellä kaikista pahin jarru. Kyllä yrittäjät ja duunarit vielä "kiittää", kun yleislakko saadaan maahan.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Höynäytettäviä riittää aina ja sen perusteella SDP saattaa saada eniten ääniä ensi kevään eduskuntavaaleissa. Toivottavasti se ei kuitenkaan takaa vielä sitä, että Rinteestä tulisi pääministeri. Se olisi onnettomuus Suomi-neidolle, kun otetaan huomioon kansainvälisten luottoluokituslaitosten tekemät luottokelpoisuuden arvioinnit ja lähes 105 miljardin euron ulkomaan velkamme. Entinen ay-johtaja pääministerinä ei olisi hyvä signaali maan rajojen ulkopuolelle.

Uusi Perustuslaki joutunee ensi keväänä ensimmäisen tulikokeeseen. Meillä on sama tilanne silloin, kun on nyt Ruotsissa. Aikanaan tehtiin perustuslaillinen virhe, kun Tasavallan presidentiltä vietiin tärkeät valtaoikeudet. Tämän perusteella maahan ei voi perustaa edes virkamieshallitusta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tässä tapauksessa on hyvä, että hallituksella on joku jarru kun tolkkua itseltä ei näytä löytyvän.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Mitä sanoo Suomen perustuslaki asiasta ? Eivätkö lait ole kaikille samat
ja kaikki ( myös ) duunarit tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia lain edessä ?
Sipilän hallitus haluaa Suomeen kahden kerroksen väkeä työmarkkinoille.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

On totta, että yksittäisenä kiistana ay-liikkeen toimet saattavat ehkä mahdollisesti jostakin muualta kuin työntekijän kannalta katsottuna näyttää järeiltä. Niin esimerkiksi taloustieteilijän saapasnahkatornista vaikka siellä istuisi tavallista tarkkanäköisempi ekonomisti.

Mutta oikeasti kannattaa ottaa huomioon miten paljon ja miten monessa asiassa ay-liike on viime vuosina antanut periksi. Nyt sitten näyttäisi vihdoinkin tullun tilanteeseen jossa kikyttelyille sun muille on annettu jo liiaksikin periksi.

Nyt ollaan perimmäisten kysymysten äärellä. Suomessa on muutenkin kilpailijamaita huonompi irtisanomissuoja ja sitä työnantajat haluavat Sipilän hallitus bulvaaninaan edelleenkin huonontaa. Jossakin vaiheessa tämä siivoton ja räävitön meno on lopetettava ja olkoon se nyt tässä asiassa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Myyryläinen: "Jossakin vaiheessa tämä siivoton ja räävitön meno on lopetettava ja olkoon se nyt tässä asiassa."

Taas olen Myyryläisen kanssa samaa mieltä ”asiaton käyttäytyminen, työaikojen laiminlyönti, alkoholin käyttö tai työohjeiden noudattamatta jättäminen” on kaikilla työpaikoilla siivotonta ja räävitöntä menoa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Villikarin kuvaamaan menoon reagoimiseen on jo nykyisessä työsopimuslaissa pykälät. Uusia, entistä löysempiä ei tarvita.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #31

Tarkoitatko että nuo mainitut syyt riittävät kyllä perusteeksi irtisanomiselle mutta irtisanomista ei saisi tehdä liian helposti? Jos nuo mainitut syyt sisältyvät mielestäsi jo nykyiseen lakiin, herää kysymys, miksi sama asia halutaan lisätä lakiin? Ja toiseksi miksi muutosta vastustetaan, jos laki pitää jo sisällään nuo perusteet?

Minusta tuntuu, että vastustetaan periaatteen vuoksi riippumatta asiasisällöstä. Tiedän, että olet hyvin perehtynyt aiheeseen, voisitko kertoa mikä on se asia muutosesityksessä, mikä hiertää. Onko se yhdenvertaisuuden puute vai mikä? Jos kysymys on yhdenvertaisuudesta, homma korjaantuu sillä, että samat perusteet säädetään kaikille, riippumatta yrityksen koosta. Jos nykyinen laki sisältää jo hallituksen esittämät irtisanomisen perusteet, ei kai saman asian selkeämpi kirjaaminen haittaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #33

En usko, että Sipilän EK:n ja SY:n bulvaanina valmistelema esitys sisältää yks'yhteen nuo samat perusteet irtisanomisiin ja työsuhteen purkamiseen. Niitä on käsittääkseni tarkoitus aidosti helpottaa ja samalla helpottaa kuinka työnantajan tarvitsee tekosensa perustella. Sen sijaan käytetyt perustelut ontuvat. Oleellinen viestini ydin oli, että tulossa olevan esityksen perusteluna käytetyt selitykset eivät pidä paikkaansa. Kelvottomista työntekijäistä pääsee jo nyt eroon. Työllisyyden ei uskotakaan paranevan sillä Sipilä itsekin selitti, ettei kukaan palkkaa ketään vain irtisanomismahdollisuuden takia. Mitä siis jää jäljelle: työntekijöiden perustelemattomien irtisanomisten helpottaminen ensin pienillä työnantajilla ja sitten suuremmilla.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #34

"Mitä siis jää jäljelle: työntekijöiden perustelemattomien irtisanomisten helpottaminen "

Ei kai sentää perustelematon. Käsittääkseni laki edellyttää hyviä perusteluja.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #35

Niin nykyinenkin laki edellyttää hyviä perusteluja mutta sitä halutaan silti muuttaa? Tuskin kuitenkaan on tarkoitus vaatia parempia ja täsmällisempiä perusteluja kun kerrran irtisanomisia halutaan helpottaa? Mitä siis vaaditaankaan?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #36

Emme taida tietää ennen kuin lakiesityksen lopullinen versio on valmis. Vastustus on mielestäni ollut tähän asti periaatteellista, koska yksityiskohtaista lakitekstiä ei ole vielä julkaistu.

Olisikohan tässä kysymyksessä se paha "olkiukko", jota on helppo vastustaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #37

Valitettavasti demareista ja vasemmistosta on muotia vastustaa nyt kaikkea. Mitenkähän nämä "jarrumiehet ja naiset" meinaa itse hoitaa asioita, jos vielä sattuvat pääsemään seuraavien vaalien jälkeen valtaan? Jääkö talouteen muuta kuin paikattavaa ja leikattavaa, jos ay-liikkeen kanssa saavat yleislakon maahamme aikaan? Tällainen porukka tekee kansasta maksumiehen ja turha kuvitella jatkossa, että tulonsiirtoja voitaisiin tehdä, kun ei niitä ole enää mistä tehdä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #37

Emme tiedä julkisuudessa eksaktia tekstiä mutta tiedämme aika paljon Sipilän et al puheiden perusteella. Lisäksi asiasta on keskusteltu aiemmin työmarkkinajärjestöjen välisissä neuvotteluissa joissa myös hallituksen edustajat ovat olleet paikalla. Viimeksi Sipilän ehdotellessa lievennyksiä, m.m. <20 -> <10 työntekijää, asiasta oli neuvotteluja ja keskusteluja. Työtaistelutoimenpiteiden järjestäjät siis tietävät mitä esityksessä on tulossa.

Toki asiaan liittyy myös sen periaatteellinen puoli: Tässä on vuosikausia kiristetty työntekijöiden työsuhteiden ehtoja ja toimeentuloa. Sillä tiellä tullaan jossakin vaiheessa tilanteeseen jossa yksinkertaisesti riittää sitä lajia. Periksiantamisella siten, että vältetään vieläkin pahempi, on rajansa silläkin.

Konkreettisesti tässä kuitenkin on kyse nyt tästä tulossa olevasta mutta hallituksen vielä peruttavissa olevasta lakiehdotuksesta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #34

"Kelvottomista työntekijäistä pääsee jo nyt eroon". Oletko sitä mieltä, että eroon ei pidä päästä liian helposti?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #38

Minusta perustelujen pitää olla pitävät. Siinä suhteessa emme tarvitse yhtään lisää helpotuksia sillä irtisanomisen mahdollisuudet ovat ennestäänkin turhan löysät. Niin löysät, että esimerkiksi kansainvälisesti toimivat yritykset irtisanovat mielummin Suomessa kuin kilpailijamaissamme Saksassa, Ranskassa j.n.e.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #41

Kansainväliset yritykset, ovat useimmiten suuryrityksiä, joita tämä lakiesitys ei koske.

Jos nämä suuryritykset sanovat mieluummin väkeä irti Suomessa, se johtuu taloudellisista ja tuotannollisista syistä. Kysymys on tuotannon siirtämisestä halvempiin maihin.

Jotenkin tuntuu, että ay-liike on lähtenyt puolustamaan
”asiatonta käyttäytymistä, työaikojen laiminlyöntiä, alkoholin käyttöä tai työohjeiden noudattamatta jättämistä” alle 10 hengen yrityksissä. Toivottavasti olen väärässä.

Alkuun ymmärsin, että ay-liike oli enemmän huolissaan siitä, että laki olisi perustuslain vastainen, koska työntekijöitä kohdeltaisiin eriarvoisesti, yrityksen koosta riippuen. Olen jo aikaisemmin esittänyt, että tämä olisi helposti korjattavissa, jos lakimuutos koskisi kaikkia yrityksiä.

On perin outoa, että ay-liike lähtee näin voimakkaasti puolustamaan periaatteen vuoksi työsopimusta rikkovaa osapuolta, vaikka lakimuutos on vasta valmistelussa, eikä kaikkia yksityiskohtia lakimuutoksesta ei vielä edes tiedetä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #42

Villikarin mukaan ay-liike on lähtenyt puolustamaan ”asiatonta käyttäytymistä, työaikojen laiminlyöntiä, alkoholin käyttöä tai työohjeiden noudattamatta jättämistä” alle 10 hengen yrityksissä. Onko sellainen nykylain mukaan sallittua?

P.s. meillä on lukuisia esimerkkejä siitä kuinka kansainväliset yritykset irtisanovat miuluusti Suomessa koska se on täällä nykylakien, jotka koskevat myös <10 työntekijän yrityksiä, helpompaa kuin kilpailijamaissamme. Esimerkkeinä m.m. ABB, Wärtsilä, Nokia j.n.e.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Suomen suurimmassa satamassa, HaminaKotkan satamassa lakkoilut aiheuttavat ongelmia. Tappiota ja mainehaittaa tulee varmasti. https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/4bd116a8-3...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset