VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Nyt pelataan upporikasta vai rutiköyhää

Näinhän ei pitäisi koskaan hoitaa asioita, että ajaudutaan sellaiseen tilanteeseen, jossa molemmat osapuolet ovat selkä seinää vasten eikä kumpikaan osapuoli kykene antamaan periksi.

Hallituksen ja ay-liikkeen välinen kiista olisi pitänyt kyetä ratkaisemaan aikaa sitten niin, ettei yhtäältä Suomessa olisi vaaraa ajautua yleislakkoon ja toisaalta ajautua sellaiseen tilanteeseen, jossa ay-liike voi vielä senkin jälkeen ryhtyä vastustamaan tulevaa hallituksen esitystä nk. irtisanomislaista ulkoparlamentaarisin keinoin, vaikka siihen haetaan nyt Suomen eduskunnan luottamusta ennen kuin hallitus aikoo viedä esitystään eteenpäin.

Jos hallitus saa tiedonantomenettelyn jälkeen suoritettavassa eduskunnan äänestyksessä luottamuksen, irtisanomislain valmistelu jatkuu ja ay-liike on ajettu tällä tavoin polvilleen, sillä eihän ay-liikkeen enää kuuluisi vastustaa eduskunnan enemmistön tahtoa tai muussa tapauksessa sen katsottaisiin yrittävän kumota Suomen laillisen oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen vastustamalla eduskunnan tahtoa.

Työtaistelutoimenpiteitten jatkaminen tämän jälkeen löisi väistämättä ay-liikkeen otsaan ns. roiston leiman, jonka kuuluisi joutua kaltereitten taa, mikäli se ei alistu ja jatkaa työtaistelutoimenpiteitten viemistä pahimmassa tapauksessa kohti yleislakkoa, jonka jälkeen varmasti koko Suomi ja kaikki suomalaiset häviävät tässä ”pirulliseksi” muuttuneessa uhkapelissä.

Mikäli hallitus taas ei saisi luottamusta tiedonantomenettelystä käydyn keskustelun jälkeen, kyseessä olisi sen loppu, vaikka uusia hallitustunnusteluja käytäisiin vielä ennen kuin uudet eduskuntavaalit pidetään. Siinä menisi varmasti samalla viimeinenkin toivo saattaa sote- ja maakuntauudistus voimaan, jonka kaatumista niin moni myös edelleen toivoo. Hallitus luonnollisesti tietää, että sillä on eduskunnan enemmistö ja se uskoo saavansa luottamuksen niin kuin se on tähänkin asti onnistunut nämä luottamusäänestykset selvittämään.

Olisiko tämä kuitenkaan niin hyvä asia kuin voisi uskoa ja vaikka ay-liike nostaisi tämän jälkeen ns. kädet pystyyn? Nimittäin kukaan ei tiedä, mitkä vaikutukset tällä on seuraavia eduskuntavaaleja ajatellen ja hallituspuolueitten yhteenlaskettu suosio ei käytettävissä olleiden kannatusmittausten mukaan ole ollut muutenkaan mairitteleva.

Vaikka hallituksella on oikeus viedä esityksiään eteenpäin, pelaamalla upporikasta tai rutiköyhää se jättää seuraavia eduskuntavaaleja ajatellen entistä isomman kysymysmerkin sen varaan, miten kansalaiset muistavat ja suhtautuvat tällaiseen menettelyyn, kun äänestyskopissa pitää päättää siitä, ketä siellä tullaan äänestämään. Ehkä sitten on hyväkin näin.

Oppositiollakaan ei ole enää syytä riemuun ja siinä hymy vielä hyytyy, sillä hallituksen menettelyn vastustaminen ja asettuminen ay-liikkeen puolelle tekee siitä ”rikoskumppanin”, jos ay-liike jatkaa työtaistelutoimenpiteitä huolimatta siitä, että eduskunta on antanut hallitukselle luottamuslauseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (106 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hurjaksi menee. Nyt on ns. kovaa peliä Bostonissa.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Loppujen lopuksi pienen maan veli veljen kurkussa vaikka oikeat "viholliset" glopaalissa kilpailu markkinataloudessa ovat muualla 7 400 000 000 ihmisen maailmassa . Pitäisivät jonkun pitkän kaavan saunaillan . Ja löylyä lyödään niin kauan jotta joku yhteisymmärrys tulisi .

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kuten totesin, tätä ei olisi pitänyt päästää näin pitkälle, mutta minkäs teet.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kyllähän Häkämiehenkin kommentit A-Studiossa viittasivat siihen, että hallitus on hänen mielestään tehnyt kärpäsestä härkäsen. Jos oikein ymmärsin samasta tilaisuudesta, niin työntekijäpuolikin olisi valmis sopimaan ja perääntymään. Tikunnokkaan tässä nousee Sipilä ite.

Kepun kannatus alenee tutkimus tutkimukselta. Jos tämän manööverin tarkoituksena on ollut kannatuksen nostaminen, niin taisi tulla oikein kunnon huti. Mitään erityistä tarvettahan tällaiselle mesuamiselle ei todellisuudessa ole ollut. Vähän riippuu näkökulmasta kuka roiston leiman saa. Ei, Vesa, hyvältä näytä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Enkös minä ole Erkki heti alusta alkaen sanonut, että kärpäsestä on tullut härkänen ja kuten nytkin totesin, tähän tilanteeseen ei olisi saanut tätä kiistaa ajaa.

Hallituksella on oikeus tehdä esityksiään, sitä ei voi kukaan kiistää. mutta nyt on kieltämättä käytössä poikkeukselliset keinot tämän asian ratkaisemiseksi.

Kyllähän tässä kuitenkin taitaa niin nyt käydä, että ay-liike joutuu antamaan periksi, jos hallituspuolueitten rivit pysyy kasassa. Laillinen oikeus- ja yhteiskuntajärjestys edellyttää, ettei eduskunnan arvovallan yli kävele kukaan, ei edes ay-liike, muuten ollaan todella vaarallisella tiellä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Nyt unohdat autuaasti sen, että Suomessa kansalaisilla ja kansalaisia edustavilla tahoilla on oikeus kritisoida hallituksen päätöksiä, esitää niitä vastaan mieltä ja myös lakkoase on käytössä. Se mitä Sipilä nyt arvottomalla sirkustempauksellaan yritää tehdä, on vaientaa täysin epäasiallisella tavalla yhteiskuntaamme normaalisti liittyvän mahdollisuuden kyseenalaistaa eduskunnan päätöksiä. Ja samaa näytät itsekin haluavan.

Itse näen, että Puolan, Venäjän, Unkarin ja Turkin tie on meille väärä. Yhteiskunnan kannalta virheiden osoittaminen (myös joukkovoimalla) on osa yhteiskuntamme virheenkorjaamismekanismia. Se taas on tarpeen, että yhteiskuntamme kehittyy mahdollisimman hyvään suuntaan.

Valitan, mutta minusta Sipilä taas kerran halventaa suomalaisen demokratian parhaita puolia.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Häkämies on politiikassa ollut -80 luvulta asti . Ja osaa kyllä sen pyörittelyn ja saada asiat näyttämään edukseen . Häkämiehen aikana on Suomi velkaantunut yli 100 miljardia euroa kiihtyväl tahdilla . Vasta nykyinen hallitus on saanut velkavuoren kasvua jarrutettua .

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Häkämies on pelimies. Toisaalta Häkämiehen on nyt hyvä sivusta huudella, kun EK ei ole mukana. En kyllä ole pitänyt siitä, että EK irtisanoutui kolmikannasta. Olisikohan tällaista tapahtunut, jos EK olisi ollut mukana neuvotteluissa?

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #8

Niin Häkämies myi 200 miljoonalla eurol Valtion Soklin Norjalaisil yaral.Oikea hinta olisi ollut kymmeniä miljardeja euroi . Olisiko Sipilä ollut yhtä Typerä tuossa tilanteessa ?? Kuin ammattipoliitikko joka ääntänsä "arvovaltaisesti" kyllä osaa käyttää . Tämmösii voi näkökulmii voi miettii myös . Mitään vastuutahan Häkämies ei ottanut mut välityspalkkiot kyllä kelpas .

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #11

Jokainen tekee virheitä, mutta olihan tuo kieltämättä iso moka eikä siitä tainnut kukaan kantaa edes ns. poliittista vastuuta? En valitettavasti tunne asiaa tarkemmin.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Taisin katsoa tykkänään erilaista A-studiota kuin Laitinen. Ehkä se johtui käyttämistäni silmälaseista. Tosin kuulen vielä ilman kuulolaitetta.

Vesa taitaa käydä jo kiivasta vaalikampanjaa ja siihen tietysti kuuluu kumartaa joka suuntaan. Sitä tulee miettineeksi, alkoiko Vesa käymään uudestaan puheenjohtajakisaa vaikka kesäkuun vaalissa ei kannatusta tullut. Huhtikuun vaaleihin on aikaa vielä 6 kuukautta ja "entinen" keskustan kannatuksen pelastaja Paavo Väyrynenkin totesi eilen, että se on pitkä aika.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olen aina laillisen oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen takana ja katson kokonaisuutta. Kun eduskunta käy asiasta hallituksen antaman tiedonannon perusteella keskustelun ja jos hallitus saa eduskunnalta luottamuksen, niin ay-liikkeen on syytä rauhoittua, vaikka se kuinka kipeää tekeekin, samoin Rinteen Antin joukkojen.

Pahaa pelkään, etteivät rauhoitu, mutta ei ole myöskään selvää kuka ne vihat saa loppujen lopuksi niskaansa, jos maa ja sen talous laitetaan tämän vuoksi sekaisin lakkoilemalla. Duunareilta tulee myös paljon viestiä, että yleislakkoa ei saa tämän asian vuoksi tulla.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #42

Pitäisikö ay-liikkeen nyt lopettaa lakihankkeen vastustaminen, kun ensi viikolla vastaan tuleekin hallituksen sijaan eduskunta?

Markku Jokisipilä:

”Tietenkään ei. Keskustelun käyminen ja vaikuttamaan pyrkiminen on normaalia toimintaa pluralistisessa yhteiskunnassa, jossa on muitakin toimijoita kuin poliittiset instituutiot. Ei käy, että suljetaan suut”,

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #52

On tietysti eri asia keskustella kuin ryhtyä erilaisiin työtaisteluihin mahdollisesta yleislakosta puhumatta. Eihän kenenkään suuta voi tukkia eikä pidäkään. On hyvä, että asioista keskustellaan, mutta ay-liikkeelle ei pelkät keskustelut riitä ja johan se on laittanut kapuloita rattaisiin ja työnantajille on tullut tappioita sekä työntekijöille palkan menetyksiä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #58

Ay-liike voisi halutessaan järjestää vaikka kokoaikaisen huutosakin eduskuntatalon eteen torvia soittamaan ja melskaamaan. Sinne vaan kaikki vapaa-ajallaan ja vapaavuoroillaan olevat jäsenet mukaan niin kenenkään ei tarttisi olla lakossa ja tehtaat pyörisi ja torvet soisi. Varmaan menisi asiat ja ajatukset perille ilman yhden yhtä lakkopäivää, mutta kun se ei demareille ja komukoille käy sellainen kun siinä ei kapitalisti kärsi rahallisesti eikä muutenkaan. Eihän näissä koko lakoissa muusta ole kysymyskään kuin mahdollisimman suuren tappion tuottaminen elinkeinoelämälle ja Suomelle, nyt kun menee vasemmiston mielestä liian hyvin eikä sitä oikeen mitenkään saa käännetyksi komukoitten ansioksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #62

Onhan se kohtuutonta laittaa tällaisen kiistan takia työnantajat maksamaan ja työmiehet lakkoilemaan, vaikka nyt pitäisi takoa, kun rauta on kuumaa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #66

Mielestäni aivan kohtuutonta hallituksen puolelta, viisas olisi jo puhaltanut pelin poikki ja siirtynyt neuvottelupöytään.

Pohjois-Pohjalaisena tunnen ja tiedän millaisia jääriä osa meistä on, varsinkin piireissä missä pääministeri Sipilä on mukana.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #62

Erkki Martikainen, olen erittäin iloinen, että olet olemassa!

On kyllä hyvä huomata, että asiat jakavat mielipiteemme, emme me ihmiset ole toisiamme vastassa. Olikohan tuo äskeinen kommenttisi jo liki kymmenes suosittelemani.

En tiedä, milloin olisimme olleet niin yksimielisiä mistään asiasta kuin nyt tämän ammattiyhdistysliikkeen lakkouhon vastustamisessa. Kun olemme suurimmassa osassa muissa kysymyksissä olleet kovin erimielisiä, iloitkaamme hetki yksituumaisuudestamme!

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #72

Viimein löydämme yhteisiä mielipiteitä kun emme bannaile toisiamme. Kippis sille :)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eihän tolla hallituksen tiedonannolla ole oikein mitän merkitystä.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005863471.html

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eduskunta voisi tietysti puhaltaa pelin poikki, jos hallituspuolueitten kansanedustajat sanoisivat tälle nokittelulle ei. Sellaista tuskin kuitenkaan tapahtuu tai sitten on ns. historian kirjat sekaisin.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Olisiko Vesa nyt aika kyseenalaistaa myös ryhäkuri, sillä me täällä ruohonjuuritasolla olemme melko vihaisia siitä, että valitsemamme edustajaat eivät saa äänestää haluamallaan tavalla, vaan joutuvat alistumaan ylemmältä taholta tuleviin käskyihin.

Miksi yhteikunta maksaa 200 kansanedustajalle ja heidän hovilleen kovaa palkaa, kun heistä vain muutama saa sanoa, mitä kaikkien on tehtävä. Tuolla olisi joukko ihmisiä, jotka tulisivat paljon halvemmalla painamaan nappia ja säästöt voisi käyttää vaikka köyhyydessä rituvien vanhusten hyväksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #12

Ymmärrän ryhmäkurin silloin, kun on kyse isoista päätöksistä. Päätöksiä on muuten vaikea viedä eteenpäin. En kuitenkaan ymmärrä, jos jotain yksittäistä kansanedustajaa uhkaillaan ja rangaistaan sen vuoksi, että omatunto sanoo toisin. Onko nyt kyse isosta päätöksestä? No, jos minulta kysytään, niin ei ole, vaan tässä on nyt kyse periaatteesta ja vallasta. Jos kuitenkin eduskunnan enemmistö antaa hallituksen tiedonannolle luottamuksen tästä asiasta, niin eduskunnan arvovaltaa ei pidä kyseenalaistaa. Onhan se todella harmi, että tämä asia meni tällaiseksi ja kärpäsestä tuli härkänen.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #15

Nythän tämä on oikeastaan niin kaksinapainen juttu, että ryhmäkurista olis hyvä luopua sillä siellä on varmasti myös hallituspuolueiden kansanedustajia, jotka haluaisivat Sipilän sijaan antaa äänensä Ay-liikkeelle ja päin vastoin, joten olisi erittäin tärkeä katsoa, kumman hyväksi vaakakuppi kallistuu, Sipilän vai Ay-liikkeen. Nämä kaksihan tässä nyt jallittavat toisiaan. En nimittäin jaksa uskoa, että edes hallitus tykönään olisi yhtä mieltä tästä asiasta, vaikka se nyt näyttäytyykin yhtenäisenä ulos päin, koska pelkää kaatumistaan. Silloinhan ratkaisu oli selvä ja sillä kuitattaisi samalla koko hemmetin SoTe-sotku, koska se ei varmasti enää toipuisi siitä iskusta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #21

Kyllä siellä monen yksittäisen kansanedustajan hermoja nyt koetellaan. Kaikki eivät ole toipuneet case Soininkaan luottamusäänestyksestä ja nyt tämä.

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

Mitä, jos Kokoomuksessa nähdään lastu virrassa, kuten Juha -elokuvassa? Elämää on muuallakin!

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Näkisin, että Ay-liikkeen jäsenistöllä olisi nyt mahdollisuus sanoutua irti tällaisesta jääräpäisestä järjestöstä, josta ei enää pitkässä juoksussa ole muuta kuin jarrumieheksi.

Aikoinaan Ay-liikkeellä oli oma paikkansa ja silloin sillä oli myös oma aikansa, mutta se on yksi näistä muinaisjäänteistä, joit ei olla kyetty tässä ajassa vieläkään purkamaan tai restauroimaan käyttökuntoon. Se näet tarvitsisi rankan päivityksen nykyaikaan, ollakseen sen jäsenille edelleen näitä palveleva järjestö.

Kun ajaellaan, miten työn kuva on vuosien saatossa mutuunut ja työläisen asema sen mukana, en näe Ay-liikettä enää samanlaisen etuuksien turvaajan, vaan pikemminkin häiiötekijänä, sillä nämä uudet työt ja niiden muodostamat työyhteisöt eivät yskinkertaiseti enää taivu siihen jäykkään muottiin, mihin jäjestöt yrittävät niitä taivuttaa. Nyt tarvitaan joustoa ja uusia näkökulmia asioihin ja ne taas eivät mahdu Ay-liikkeen toimenkuvaan.

Kyllä Ay-liikkeen jäsenistön olisi nyt hyvä aika vilkaista peiliin ja miettiä, onko heille enää järjestöstään turvaa, vai voisivatko he saavuttaa enemmän kuulumalla johonkin riippumattomaan kassaan - jos nyt, kun työvoimasta on huutava pula, johonkin kassaan ylipäätään pitää kuulua.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Se on selvää, että ajat muuttuu nyt sitä vauhtia, että ay-liikekään ei voi jatkaa sitä samaa rataa kuin ennen, vaan joustoja tarvitaan, mikäli Suomi meinaa pysyä kehityksen mukana. Teknologia menee huimaa vauhtia eteenpäin ja se tuo omat haasteensa. Mikään muu ei ole pysyvää kuin muutos. Harmi vain, että tämä kiista meni näin pitkälle ja kukaan ei haluaisi menettää kasvojaan.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Mielestäni ay-liike on antanut paljon periksi, tehnyt useita vuosia maltillisia palkkasopimuksia, kikyä, ansiosidonnaisen työttömyysturvan pudottamisen 400 päivään, lomarahojen leikkaus " julkisen sektorin työntekijät menettävät kaiken kaikkiaan noin 700 miljoonaa euroa. " Nykyinen Juha Sipilän hallitus on päässy riistämisen makuun, hallitukselle ei mikään näytä riittävän.

Toivo on laitettava niihin sinisiin jotka eivät hae enään jatkokautta eduskuntaan, äänestäisivät hallitusta vastaan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Miten tässä on näin käynyt vaikkei ay:llä ja hallituksella ole mitään keskinäistä sopimusvelvoitetta.
Molemmat tehkööt kuten laki antaa mahdollisuuden. Jos demarit ja komukat haluaa lakkoilullaan saattaa Suomen polvilleen jälleen niin siihenhän heillä on mahdollisuus ay:ssä olevan pakkopykälän kautta. Me kaikkihan sen viimein maksamme kun olemme ay:lle sellaisen vallan antaneet.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Erkki, ei demarit ja komukat uskalla saattaa Suomea polvilleen, jos eduskunta äänestää hallitukselle luottamuksen. Kyllä niiden on silloin sanouduttava irti ay-liikkeen toimista, jos ay-liike uhkaa laittaa yleislakon pystyyn. Tämä on nyt todella pirullista uhkapeliä eikä kukaan voi sanoa olevansa turvassa.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

"Me kaikkihan sen viimein maksamme kun olemme ay:lle sellaisen vallan antaneet."

Minua nauratti eilen A-studissa, kun tämä Imatralais-tyttö niin hurskaasti kertoi, miten järjestön jäsenmäärä on kasvussa ja mainisi jäseneksi liitstymisen olevan vapaaehtoista, mitä se ei totisesti ole. Se on juurikin niin, että liityt tai lennät pihalle, sillä jäseneksi,joko vapaaehtoiseti tai väkisin, liittyneet pistävät peffan penkkiin ja istuvat, kunnes jompi kumpi tapahtuu. Niin vappaaehtoista se on.

Itse lähdin aikoinaan Tainion tehtailta maailmalle, kun liitto uhkasi pysäyttää tuotannon, jollen liity jäseneksi ja myöhemmin eräässä toisessa firmassa toimittiin samoin. Kummallakn kerralla työnantaja pyysi jäämään ja yritti korottaa palkkaa, jos liittyisin, mutta periaatteessa tämä on vapaa maa, eikä minua pakoteta tekemään mitään vastoin tahtoani.

Eli, niin kuin tuolla aiemmin jo sanoin, olisi ihmisillänyt hyvä mahdollisuus antaa liitoillekin vähän takaisin ja uhmata sen mahtia, koska raju lakkoaalto saattaa tosiaanpitkässä juoksussa maksaa hentoisesti orastavan kasvun loppua ja uuden taantuman alkua. Ja taas ruikutettaisi tietyillä tahoilla, miten hallitus on ajanut työpaikkoja ulos.

Miten kauan tämä kansa jaksaa uskoa tuohon voivotteluun ja vääristeltyyn totuuteen, sekä kestää tuollaista uhkailua? Eikä me olla jo niin valveutuneita, että osaisimme nähdä tuon kulissinläpi?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt halutaan demarit valtaan (ay-liike haluaa ja osa kansasta), että voidaan taas korottaa veroja ja ottaa lisää velkaa. Saahan sitä uskoa, ken haluaa, että Antti Rinne on mies, joka laittaa asiat paremmaksi. Ei muuten laita, mutta mielikuvat ratkaisee, jos ei sitä totuutta pystytä näkemään. Totuushan ei pala tulessakaan, sanotaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #33

"Nyt halutaan demarit valtaan"

Ei mitään uutta, aina kolmikko demarit, keskusta ja kokoomus on vuorotellut vallassa ja EU:n aikana mikään ei ole muuttunut, kaikki kolme ajavat Euroopan liittovaltiota.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #36

Taitaa ainakin italialaiset sotkea tällä hetkellä kuvioita.

Käyttäjän VesaKiljunen kuva
Vesa Kiljunen

Älä nyt jauha paskaa!Meillä ABB:llä stadissa työnantaja leikkasi kokeneiden työntekijöiden palkkoja uuden palkkamallin verukkeella.Teollisuusliiton turjakkeet
levitteliät käsiään ja voivottelivat.Eli mitään ei tehty.
Meitä erosi liitosta porukkaa minä mukaan lukien.Ei ole tullut uhittelemaan eikä mussuttamaan kukaan liitosta eikä istumaan mihinkään.
Kannattaisi päivittää tietosi tälle päivälle.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Hallituksen pitää nauttia eduskunnan luottamusta, ay-liikkeen ei tarvi. Sen pitää nauttia jäsenistön luottamusta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nauttiiko ay-liike jäsenistön luottamusta, jos eduskunta äänestää hallitukselle tässä luottamuksen ja ay-liikkeen pamput vie Suomen yleislakkoon? Yleislakon seurauksena voi moni duunari menettää myös työpaikkansa, kun työnantajalta katoaa asiakkaat. Palkkatulot tippuu joka tapauksessa ja lakkojen pitkittyessä se näkyy tilipussissa väistämättä ja niitä saa tuskin koskaan tienattua takaisin.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Nyt jo hermo joillain duunareil kiristynyt kun herkullisia prosentti tuntei duunarit ei ole päässyt tekee . Sitten vielä jopa työtehoa on lisätty jotta normi aikana sovitut työt/tilaukset saadaan tehtyä .

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #28

Eikä ole ihme, kyllä se huoli omasta toimeentulosta kasvaa ja kun pitkästä aikaa on taas mahdollisuus tehdä työtä ja ansaita paremmin, niin äkkiä ne ansiot työtaisteluilla menetetään, mahdollisesta yleislakosta puhumatta.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #28

Kyllä se jossain kohtaa napsahtaa duunarinkin pinna ja katsotaanpa sitten, miten Ay-liikkeen pamppujen suut pannaan. Ei se meinaan ole duunarinkaan nahka enää niin parkittua, kuin se oli muutama vuosikymmen sitten.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #31

Paljon tulee Irma duunareilta myös viestiä, ettei tämän asian vuoksi saa mennä yleislakkoon. Kyllä niitä hermoja koetellaan nyt, se on aivan varma. Edelleenkin sitä mieltä, ettei olisi pitänyt päästää tilannetta jo näin pitkälle.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #44

"Edelleenkin sitä mieltä, ettei olisi pitänyt päästää tilannetta jo näin pitkälle."

No, tämähän on ihan järjen köyhyytta kummaltakin taholta ja Sipilän osalta ainakin pikkusieluista pullistelua, mutta kun varsinkin nämä suuret liitot uskovat omaan mahtiinsa ja luottavat jäsenistönsä tukeen, tai ainakin uskovat kykenevänsä pakottamaan jäsenensä suureen taistoon, niin soppahan siitä syntyy.

Minun puolestani saisivat uhitella nijia toisiaan vaikkapa tappiin asti ja katsoa, kumman paidassa se kaulus kestää, mutta tässä on kyseessä niin suuret asiat, jotka viimekädessä koituvat meidän veronmaksajien maksettavaksi ja saattavat pahimmassa tapauksessa vaikuttaa negatiivisesti pitkälle tulevaisuuteen, joten luulisi ihmisellä, joka on valittu johtamaan maata, olevan sen verran tolkkua päässään, ettei ryhtyisi tällaiseen pikkupoikien nokkapokkaan.

Onko Sipilän itsetunto sittenkin niin heikko, että sitä pitää tukea tällaisella päättömällä taistolla????????

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #28

Valitat kun ette juuri nyt saa liittojen ajamia prosenttitunteja...paska liitto.
Mutta kuvitteletko että saisit mitään prosentteja koskaan ilman liittoja?

Ette kai te oikeasti ole niin tyhmiä että teette normiaikana kiireellä, että saisitte muuten ylityöajan työt tehtyä takaisin?

Ei hyvää päivää teidän kanssa.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen Vastaus kommenttiin #32

Joo lunkisti vaan ja nekin ylityöt menee pärtäkertoimen mukaan ettei senkään puolesta harmita.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #32

Siinäpä vasta viime vuosisadalle jämähtänyt aivopieru. Jos haluaa ajaa työpaikat ulkomaille, niin mikäpäs siinä, ei kun jarut vaan pohjaan, mutta ei kannata tulla sitten anarisemaan, että hallitus vei....

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #38

Jos maahan tulee yleislakko, niin viimeistään silloin moni firma tekee omat johtopäätökset. Ei ole Rinteen Antillakaan helppoa sen jälkeen johtaa maata, jos vielä sattuu pääsemään pääministeriksi saakka. Nyt kannattaa tarkasti laskea demareissakin oikein "taskulaskimella", mihin suuntaan niitä asioita on järkevää viedä.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #38

Tuo nyt on sitä samaa jonninjoutavaa p**kaa mitä on toitotettu iät ja ajat "firmat ja työpaikat menee ulkomaille ....diipadaapa"

Paskat ne mihinkään mene jonkun turhanpäiväisen lakon takia.
Jos menee niin menkööt.
Kyllä sen aukoon paikkaa joku toinen firma, jos se työ täytyy tehdä...ei se tekemättä jää jos sille tarve on.

Sinäkin ilmeisesti olet valmis mihin tahansa kun vähän uhkaillaan että "mennään pois jos ette ala orjikseni".
Onneksi kaikki ei ole lampaita, saa ne lampaatkin vielä tulevaisuudessa leipää

Tässä tilanteessa tekemällä työt normaaalisti ilman mitään kiihdyttelyä tai jarruttelua jää se ylityönä tehty työ tekemättä, mutta normiajalla tehty työ tietenkin tehdään.
Missään nimessä sitä ei kannata alkaa kuroa hötkyilemällä umpeen.
Tuottaa pientä hankaluutta yrityksissä, muttei ylitsepääsemätöntä.

Pitää muistaa että tätä potkulaki lähtee yritysten toiveeesta, jota hallitus toteuttaa, joten sitä saa mitä tilaa.

Se pieni hankaluus taas tuottaa sen että sieltä lähtee viestiä hallitukselle ja luo painetta vettää pois tämä potkulaki.

Mutta Irma...olet ilmeisesti jo eläkkeellä ja oman aikasi työehto kinastelusi käynyt ja nyt on meidän aika jotka vielä puhutaan OMISTA työehdoistamme.

Kyllä me vielä sen verran töitä tehdään etää saadaan pidettyä eläkekassa kunnossa....älä ole huolissasi.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #49

Kuule Mikko, kyllä mulla vielä sokeri suussa sulaa, mutta siinä olet oikeassa, että minun aikani niiden virheiden teossa on ohi, mutta ihmettelen vaan, että te nuoremmat ette ole vieläkään tajunneet, mita kaikkea tässä viimeisten vuosikymmenien aikana on tapahtunut ja juurikin paljolti meidän tiukan työehtolain takia. Liitot ovat kuristaneet yritykset niin ahtaalle, että työtä on valunut paljon ulkomaille, halvemman työvoiman alueille ja työttömyysprosentti on edelleen suuri, eikä sitä voi selittää pakolaisilla, eikä mullakaan näennäisellä kikalla, vaan sille on ainoastaan yksi selitys, liian tiukat työn teettämisen kriteerit.

Tämä hallitus, vaikken aina olekaan sen tekemisistä samaa mieltä, on ainakin yrittänyt tedä jotain asioiden korjaamiseksi, mutta mitä tekee AY-liike, uhkaa taas vesittää koko hyvän yrityksen ja palauttaa kaiken sinne viime vuosisadan puolelle.

Kuinka tyhmiä ihmiset oikeasti ovat, jolleivat he näe, mitä tässä ajetaan takaan Miettikääpä vaan, kuka tästä viime kädessä kärsii? Se on se duunari, joka sokeasti luottaa näiden vilkkusilmäisten liiton pomojen juttuihin, mutta kysynpähän vaan, paljonko nämä pomot siinä itse häviävät ja ovatko he tukemassa teitä silloin, kun homma karkaa lapasesta ja firman ovelle ilmestyy lappu, jossa ilmoitetaan, että "LOPETETTU KANATTAMATTOMANA"? Miten, pojat ja tytöt, sitten se suu pannaan?

Onko teidän hitto vie tehtävä ne samat virheet, mitä viime vuosisadalla tehtiin ja jatkettava sitä samaa, keskiajalle jymähtänyttä työvoimapolitiikkaa, mikä ei enää nyky-yhteikunnassa toimi? Ettekö te ole oppineet historiasta mitään?

Voin olla vanha, mutta näen sentään vielä tosiasiat, jota te nuoremmat ette näytä millään tajavan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #38

Ja sinulla aivopierut ovat jääneet 200 vuoden päähän. Kumpi sitten parempi ..jaa a.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minun luottamustani liittoni ei nauti, jos lakkoon ryhtyy. Itse rupean rikkuriksi. Poliittiseen lakkoon en aio suostua laillisesti valittua eduskuntaa vastaan.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Kelpaavatko liiton neuvottelemat palkankorotukset kuitenkin vai kieltäydytkö solidaarisuudesta työnantajaasi kohtaan ottamasta niitä?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #93

Liittoni ei ole omista palkankorotuksistani päättänyt enää pitkään aikaan. Jos työnantajani pyytää minua kieltäytymään neuvottelukierroksen korotuksesta omalta osaltani, perustellusta syystä sellaiseen suostuisin.

Kerran olen ollut tilanteessa, jossa liiton luottamusmies teki työtä sen eteen, että minulle myönnetty henkilökohtainen palkanlisäni olisi muutettu väliaikaiseksi, jolloin se olisi suhteessa muiden palkkoihin "hävinnyt" seuraavien yleiskorotusten myötä. Kävimme tuolloin pitkän keskustelun ja sovimme, ettei hän käytä enää yleiskorotusten jakovaraa hyväkseni eikä neuvottele minun osaltani.

Käyttäjän PetriRissanen kuva
Petri Rissanen

Älä jaksa naurattaa. Hallitus äänestää oman politiikkansa puolesta ja saa luottamuksen hallitukseen kuuluvien kansanedustajien äänillä. Nyt hallituksen toimien takana mukamas onkin "eduskunta".

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tämä on pelin politiikkaa. Näin sitä pelataan ja hallituksella on siihen omat keinonsa. Valta on loppujen lopuksi hallituksella, jos eduskunta tukee ja tukeehan se, kun hallituksella on enemmistö eduskunnassa tai jos ei yllättäen tue, niin sitten menee moni asia uusiksi. Kaikkihan on tietysti mahdollista ja kyllähän tässä jokaisen yksittäisen kansanedustajankin hermoja koetellaan.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Petri Rissanen, juuri näin. En ymmärrä, mistä Levonen (ja ilmeisesti Sipilä) on keksinyt, että kun eduskunnan enemmistö on äänestänyt luottamuslauseen puolesta, ei tulevaa lakia saisi enää kritisoida ja osoittaa mieltä sitä vastaan. Tietysti saa vapaassa maassa! Yleislakko on aivan äärimmäinen keino,enkä missään tapauksessa toivoisi sellaista käytettävän tässä asiassa. Laiton sekään ei kuitenkaan ole niin kauan kuin Suomessa on lakko-oikeus.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Euroopan keskuspankki omistaa euron ja määrää siitä täysin suvereenisesti. Siinä Suomi-neidolla ei ole 1,8 %:n osuudella juuri muuta kuin ”kuunteluoppilaan” osa. Kaikki todella tärkeät päätökset tehdään Frankfurtissa. Euroon liittymisen myötä ay-liikkeiden valta palkkojen suhteen kaventui oleellisesti. Käytössä ei ole muuta keinoa kuin sisäinen devalvaatio.

Vallan kolmijako-oppi, joka on demokratian perusta, tuntee lainsäädäntövallan, toimeenpanovallan ja tuomiovallan. Se ei tunne ay-valtaa valtiollisena valtana.

Suomi-neito on ”pystyssä” lähes 105 miljardia euroa Valtiokonttorin mukaan. Kuvitelma siitä, että täällä lakkoilulla vaarannettaisiin velkojien asema, voidaan unohtaa. Tiukan paikan tullen troikka (EU, EKP, IMF) tulee laittamaan asioita järjestykseen Kreikan malliin.

Hesarin artikkelista voi lukea mm. ”Työministerin viesti on se, ettei ay-liikkeen pidä suojella työntekijöiden etuja niin, ettei enää ole etuja, joita suojella.”

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005862737.html

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Olemmehan me sentään saaneet pitää kaikki velvollisuutemme ja toimia maksumiehenä, kun rahaa on tarvittu pelastamaan asiansa huonsoti hoitaneiden maiden talouksia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Suomi on aina ollut kuuliainen maksumies, maksaa tänne laittomasti tulevienkin ihmisten elämän, vaikkei olisi mitään muuta syytä kuin oman elintason kohentaminen.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #30

Kuka on tullut Suomeen "laittomasti"?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tässä hesarin näkemys Sipilän hallituksen toimista. Lukekaa kenellä oikeudet. https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-200000586268...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Eiköhän Hesarikin käännä takkinsa kun nykyistä hallitusta edustavat puolueet saavat rökäletappion vaaleissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eikö ay-liike tajunnut yhteisvelkavaluuttaan siirryttäessä että jatkossa kilpailukyky perustuu vain palkanalennuksiin ja työehtojen heikennyksiin?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kestää näköjään aikansa tajuta. Seuraavaa lamaa odotellessa, joka taitaa olla pikemmin edessä, kun ryhdytään lakkoilemaan. Lakkoilemallahan ne asiat hoituu tämän päivän maailmassa.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Lama tulee lakkoili tai ei.
Työpaikkakin menee jos on mennäkseen vaikka ois kuinka nöyrä tahansa, ehkä siten nopeammin.

Miksi työnantajat vain syyttää duunareita vaikka tämänkin aloitti hallitus, erikoisesti Sipilä.
Pitääkö meidän kaikkien ryömiä Sipilän edessä?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #37

Sipilä johtaa pääministerinä hallitusta, mutta kyllä siellä hallituksessa ovat kaikki kolme puoluetta sitoutuneet tämän nk. irtisanomislain taakse. Ihan yhtälailla Petteri Orpon kokoomus kuin Sampo Terhon johtamat siniset.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Ay-liikehän nyt on muutenkin jäänne jostain takapajulan ajoilta, joten ei sen voi odottaakaan vielä tajuavan, mutta kyllä se taas, kun alkavat työpaikat karata ulkomaille, alkaa hiekeä pukata silläkin. Äänestäkää vaan Rinteen jengi valtaan, niin johan pian huomaatte, että alkaaa mennä Suomi-pojan elämä takapakkia. Mutta sitähän sitä yleensä saa, mitä tilaa.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Sipilän keinot ovat jostain 1800 luvulta.
Kun on tossa asemassa pitää osata neuvotella ja olla tasapuolinen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Mielenkiintoista nähdä, miten eduskunnassa äänestetään ensiviikolla hallituksen tiedonannosta. Miten myös nk. työväenpuolue ilman sosialismia toimii tässä asiassa? Yllättävän hiljaa ovat olleet, äänestävätkö taas tyhjää niin kuin Soinin casessa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Olet oikeassa..rutiköyhyys tulee lisääntymään tämän muutoksen vuoksi ja siksi esim. Vartiainen on sen puolustaja.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Thatcher uudisti Britannian taloutta 1980-luvun alussa Ladour/ ay- liikeen uyhteisvoimin tuhottua maan talouden teollisuusuuden liki täysin suurlakoista huolimatta.

Jotkut liitot olivat paikallisesti lakossa vuosien ajan, mutta turhan takia.

Thatcher nostikin Britannian talouden ojanpohjalta menestykseen.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Älkääs älkääs Häkämiestä mollatko meidän mahtiveloillamme. Maailma velkaantuu yleensäkin (sekä yksityinen että yleinen taho) ja olemme päässeet takaisin kultaisille 1920- ja 1930 -luvuille. En itse keksi muuta syytä kuin reaalisen kasvun loppumisen. Velaksi ostettu kasvu voi jatkua ties miten pitkään, ja lopulta taloudesta tulee sitä, mitä sen kuuluukin olla; ekonomistipappien ja hallitsijoiden välistä symbolista temppeliteatteria massoille. Symbolitalouden säännötkin voivat muuttua aivan täysin.

https://voxeu.org/article/advanced-economies-sover...

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Tilanne on oikeastaan melko absurdi. Bisnesmies, tehtailija ja työnantaja Sipilä, sekä paperimies, duunari ja ex-työtön Lindström veisaavat kädet toistensa olkatoppauksissa samaa virttä.

Sanokaa minun sanoneen, että kun puolen vuoden kuluttua Lindström vapautuu pestistään, alaa tulla aivan toisenlaista tekstiä pakkolaeista sun muista. En minä, mutta kun jätkät...

Käyttäjän pirkitahtinen kuva
Birgit Tähtinen

Hyvä Vesa, sinulla on omassa kirjoituksessasi melkein puolet omia kommenttejasi. Onko se tarpeen? Saahan siinä tietysti kommentointilukua suuremmaksi, mutta muuttuuko mikään?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tämä on keskustelupalsta eikä vain yksipuolista blogien kirjoittelua.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minä näen Levosen toiminnan positiivisena. On kivaa, että blogisti osallistuu keskusteluun ja väittelyynkin. Huonoimpia vaihtoehtoja on blogin kommentoinnin estäminen ja keskustelun rajoittaminen. Seuraavaksi huonoin on se, että kommentointi sallitaan, mutta blogisti itse ei keskusteluun osallistu.

Käyttäjän TapioTuomisto kuva
Tapio Tuomisto

Kuinkahan paljon tässä asiassa on on ollut ulkoparlamentaarista vaikuttamista pääministeri Sipilän lestadiolaisveljiltä..täytyy muistaa, että yrittäjien liiton puheenjohtaja Pentikäinen kuuluu myös samaan lestadiolaislahkoon kuin Sipilä ja erittäin tunnettua on myös lestadiolaisten yrittäjien laaja verkostoituminen. Eihän sinänsä lobbaaminen ole mikään rikos vasn normaalia vaikuttamista. Tämän lakihankkeen tiimoilta on puhuttu ay- mafiasta mutta silloin voidaan myös puhua tai vahvasti epäillä myös lestadiolaismafian vaikutusyrityksestä..ja mikäs siinä.. demokraattisessa valtiossa hallituksen VALMISTELUSSA olevia lakihankkeita saa arvodtella ja vaikuttaa valmistelussa olevaan lakiin vaikka mielenilmauslakoilla kuten oikeusvaltion demokratiaan ja sananvapauteen kuuluukin..nythän Sipilä vaatii Eduskunnalta valtuuksia blancolain tukemiseen..ei kuulu oikeusvaltion perinteeseen sekään.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kaikki tietävät että hallituksen puliveivattua taakseen eduskunnan muka-enemmistön sen todellinen mandaatti kansalta on sulanut.

Kaksi puoluetta, kok ja kesk käyttävät nyt härskisti hyväkseen sitä keinotekoista tilannetta, joka eduskunnassa vallitsee vielä puoli vuotta: niukka enemmistö kansan alle 40% kannatuksella.

Vähin mitä hallitukselle voi sanoa, on: häpeällistä touhua ja kansan sekä demokratian syvää halveksuntaa.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Voitko tarkemmin kertoa, miten hallitus on "puliveivannut taakseen eduskunnan muka -enemmistön", kun jokainen kansanedustaja on saanut eduskuntapaikkansa vaaleissa kansalta - ei hallitukselta ?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Mustonen:

Eduskunta olisi pitänyt hajottaa kun Persut hajosi. Eduskunta muuttui laakista ei-kansaa-edustavaksi laitokseksi.

Silloin olisi saatu ajantasainen hallitus, joka ei välttämättä olisi näyttänyt yhtään samalta kuin nyt.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #74

No, tuosta olen samaa mieltä, että hallitustunnustelut olisi pitänyt käydä uusiksi, kun voimasuhteet muuttuivat. Nykyiset siniset saivat aivan liian monta ministeriä ryhmänsä kokoon nähden.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #74

Mark: Hallitus olisi toki voinut muuttua, olen samaa mieltä, että sinisistä ei hallituksessa ole muuta kuin lähinnä haittaa. Mutta, eduskunnassa olisivat kuitenkin samat kansan valitsemat kansanedustajat, jotka nytkin lopulta päättävät hallituksen lakiesitysten kohtalosta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #83

Nähtävästi vaan sillä ei ole minkään valtakunnan merkitystä, kuka siellä eduskunnassa istuu kun ryhmäkuri jyrää joka puolueessa, eikä kansanedustaja saa äänestää omaa kantaansa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sinustako Mark on ihan oikein, että työnantajat pannaan maksumiehiksi ja työmiehiltä jää myös ansioita tienaamatta, vaikka nyt pitäisi takoa, kun rauta on kuumaa? Ei tästä kuule kaikki ajattele samalla tavalla, vaikka tähän tilanteeseen ei olisi pitänyt ajautua, vaan olisi pitänyt pystyä neuvottelemaan.

Tämä vastakkainasettelu ei ole kenellekään eduksi, mutta hallituksella on oikeus tehdä esityksiä ja on sillä oikeus antaa eduskunnalle tiedoksiantokin. Viattomathan tässä kärsii, kun ei löydy kompromissia ja kumpikaan ei halua antaa periksi.

Jokaisessa riidassa on kaksi osapuolta, mutta jos tämän takia Suomi pannaan vielä yleislakkoon ja pyörät kokonaan seis, niin järjetöntä touhua. Hallituksen esitys voisi muutenkin vielä kaatua perustuslaillisiin ongelmiin, niin tällainen vöyhkääminen on lähtenyt ihan lapasesta ay-liikkeeltäkin.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Vesa Levonen. Mielestäni ay-liike on paljon joustanut myönnytyksiä hallitukselle ja työnantajille, palkkasopimuksia, kikyä, ansiosidonnaisen työttömyysturvan pudottamisen 400 päivään, lomarahojen leikkaus " julkisen sektorin työntekijät menettävät kaiken kaikkiaan noin 700 miljoonaa euroa. " ja monia muita asioita. Nykyinen Juha Sipilän hallitus on päässy riistämisen makuun, hallitukselle ei mikään näytä riittävän.

Toivo on laitettava niihin sinisiin jotka eivät hae enään jatkokautta eduskuntaan, äänestäisivät hallitusta vastaan.

kommenttiin 61

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #71

En sitä kiellä, etteikö oltaisi venytty. Minäkin liityin Splj:n jäseneksi ja luulin, että työttömyyskassan jäsenmaksu menee automaattisesti, mutta ei kuulemma ole mennyt. Sain tällä viikolla kirjeen, että minut voidaan erottaa työttömyyskassan jäsenyydestä, kun en ole maksanut sitä. Piti antaa vastine, katotaan miten käy.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Vaikka hallitusherrat kuinka yrittävät vääntää tämän pikkuasiaksi, on kyse kamelin selän katkeamisesta.

Kyllä se suu on ay-liikkeen/työväestönkin säkissä.

Tässäkin on kaksi osapuolta: työantaja- ja työntekijäpuolet. Koska hallitus on toiminut varauksetta työnantajapuolen asialla koko olemassaolonsa ajan, lakkojen kohdistuessa yrityksiin olisi työnantajapuolen velvollisuus painostaa hallitusta järkiinsä työelämän suhteen.

Muutenkin hallitus toimii alle kaiken moraalisen arvostelun: se ottaa omiin nimiinsä jopa globaalin nousukauden – ja taatusti kok-kepu aikoo syyttää seuraavaa hallitusta parin-kolmen vuoden kuluttua vääjäämättä tulevasta taantumasta, elleivät ne itse ole hallituksessa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #73

Mitä tuohon sanoo ne reilut 100 000, jotka ovat saaneet mahdollisuuden päästä takaisin työnsyrjään kiinni?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #79

Tyhmimmät heistä kiittävät hallitusta, jonka ansiota nuo työpaikat eivät ole, vaikka kuinka väittäisitte.

Kyllä ne työpaikat (tai muut työpaikat) häviävät kun globaalitalous taas notkahtaa.

Globaalin noususuhdanteen aikainen työllisyysaste on poikkeustila.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #82

Tässä on se yksi asia, nyt mitä ei ay-liikekään ole vielä Suomessa ymmärtänyt. Työmarkkinoilla käy kaiken aikaa kova trafiikki. Työpaikat eivät ole enää niin pysyviä kuin ennen. Vanhoja työpaikkoja häviää ja syntyy kaiken aikaa uusia ja globalisaatio, automatisaatio, digitalisaatio, robotisaatio ja tekoälyt muokkaavat työmarkkinoita. Eikö nämä asiat tulisi ay-liikkeenkin tunnistaa paremmin? Tarvitaan uudenlaista ajattelua ja joustavuutta, jotta pystymme vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin, koska tulevaisuuden työmarkkinat eivät jää odottamaan paikoilleen jähmettynyttä suomalaista ay-liikettä. Money talks, shit walks sanotaan.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Ekonomistit ovat arvioineet hallituksen toimenpiteiden ansioksi tuosta työpaikkojen lisäyksestä muistaakseni n. 20 - 35 000 työpaikkaa.

Toinen huomio: hallitus on toiminut lähinnä työttömien asialla - ei työnantajien eikä työntekijöiden. Tätä ay-liike ei tietenkään voi myöntää, mutta minusta tuolle väitteelle on perusteita.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Mitä perusteita?

Sitäkö että hallitus sanoo niin?

Tai sen tilaamat ekonomistiväitteet?

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Asian voi jokainen päätellä ihan itse, kun katsoo toimenpiteitä, jotka hallitus on tehnyt ja miettii niiden vaikutuksia.

Jos olet itse päätellyt toisin etkä usko myöskään ekonomisteihin, minun lienee turhaa yrittää vakuutella :)

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #91

Kumma kyllä näen noiden toimenpiteiden vaikutuksen juuri päin vastoin. Työllisyyden parantaminen kun ei ole ollut hallituksesta kiinni, vaan globaalista noususuhdanteesta.

Mitä ekonomisteihin tulee, heitä löytyy joka lähtöön, ja hallitus nähtävästi kuuntelee vain samaa mieltä tavoitteittensa kanssa olevia.

Muuta mielipidettä asiasta kuulee vähintään yhtä monelta ekonomistilta. Heistä hallitus ei pukahdakaan.

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

Tuo 35 000 on sattumoisin kuntouttavassa työtoiminnassa olevien määrä. Eivät ole työttömien määrässä mukana.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Jotta yksi lysti lopulta. Sipilä pelaa hallituspuolueet vaalitappioon ja seuraava hallitus korjaa nämä lait paremmaksi kuin ennen. Sipilä aiheuttaa EKlaisille ihan turhaan tappioita. Eikä kansantaloudellisestikaan niitä menetyksiä saada takaisin...en ainakaan usko, eivätkä ekonomistitkaan. Eli Sipilä tuottaa satojen miljoonien laskun omalla narsistisuudellaan. Kuka idiootti haluasi kaiken tämän jälkeen äänestää keskustaa?

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Jos hallitus saa eduskunnan luottamuksen tiistaina, ei kyse ole Sipilän, vaan eduskunnan enemmistön tahdosta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Eduskunnan, joka ei ole vastannut kansan enemmistön tahtoa ainakaan yli vuoteen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Joni. Onhan siellä hallituksessa kokkarit ja nykyiset siniset. Sitäpaitsi galluppien mukaan kokkarit heiluu siellä 19-20 prosentin paikkeilla, keskusta 15-17 prosentin paikkeilla ja näiden edellä on vain demarit.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

En jaksanut lukea kommentaja niiden paljouden vuoksi, joten en tiedä josko jollakin on ollut sama mielipide kuin itselläni. Oma mielipiteeni tässä sekametelisopassa on se, että en ymmärrä Sipilän tarkoitusperiä tiedonannolleen, sillä aamutv:ssä hän sanoi jokseenkin näillä sanoilla "ay-liikkeenkin on ymmärrettävä ettei eduskunnan luottamuksen yli ole syytä kävellä". Sipilä siis minun mielestäni antaa ymmärtää, että tiedonannossa sisältönä on luottamus hallituksen tekemiä työllisyystoimia kohtaan, ei suinkaan sisällä keskeneräistä pienten yritysten irtisanomislakiuudistusta. Eihän eduskunta voi käsitellä sellaisen lakiuudistuksen työllisyysvaikutuksia tiedonannossa, kun laki ei ole edes luettavissa eikä käsitelty eduskunnassa.

Näinpä käsitykseni on, että Sipilä toimii harhaisin perustein, eikä suinkaan eduskunnan luottamuksella hallituksen toimet työllisyyteen ole pääasia vaan yksinomaan hallituspuolueiden oma kannatus tehtyihin päätöksiin. Siis naurettavaa on se, että enemmistöhallituksen puolueet äänestävät luottamusta aiemmista toimistaan. Onko Sipilällä epäluottamus hallituspuolueisiin kovalla koetuksella? Mitään muuta johtopäätelmää en its epysty tekemään tiedonannon perusteluna.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Kun oppositio voi halutessaan mittauttaa enemmistöhallituksen luottamuksen, niin miksei sitten hallituspuolueet voi tehdä saman ? Ei se kovin harvinaistakaan ole historian valossa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Totta kai voi, mutta tämä tilanne on käsitettävä hallituspuolueiden omien toimien luottamusäänestyksenä, hallitukselle oppositio on jo esittänyt aiemmin epäluottamusta. Miten tuo luottamus nyt olisi oppositiossa olevilla puolueilla kasvanut ja varsinkaan lakiin, jota ei ole edes käsitelty eduskunnassa. Minä en ymmärrä Sipilän menettelyä. Piste. Tämä ei suinkaan tarkoita automaattisesti sitäkään, että hyväksyisin ay-liikkeen vastatoimet.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Tämä on siis vastaus Sirpalle, meni väärään lokeroon :(

Ymmärrän.

Miksihän muuten jotkut pitävät erikoisena sitä, että hallitus mittauttaa eduskunnan luottamuksen lakiesitykseen, jota ei ole edes tuotu eduskunnan käsiteltäväksi. Kukaan ei tunnu ihmettelevän, miksi ay-liike lakkoilee tuota samaista, valmistelussa olevaa, lakiesitystä vastaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mika, ay-liike väittää ettei tiedä mikä on perusteluna Sipilän hallituksen esittämässä tiedonannossa ja kuitenkin on uutisoitu, että ay-liikkeet ovat jo päättäneet jatkotoimista tälle viikolle. Tältäkin kannalta katsottuna ay-liikkeen toiminta on arvekuttavaa, kuten myös hallituksen.
Kaiken kaikkiaan kyse näyttäisi olevan lähestyvien ek-vaalien syytä. Siis jonkinasteinen vaalien avaus tässä muodossa, joka ei voi olla hyväksyttävissä kummaltakaan taholta. Täysin eriskummallinen yhtälö.

Ps. Kukas sen kissan hännän nostaa, jos ei kissa itse. Sopinee kummallekin taholle vallan mainioksi vertauskuvaksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hyvä kysymys Mika. Siinä ei nähdä mitään väärää, että ay-liike lakkoilee ja aikoo vielä pysäyttää koko Suomen, vaikka valmista lakiesitystä ei ole vielä edes olemassa. On tämä vaan hölmöläisen hommaa, että tämä kiista meni tällaiseksi eikä pystytä sopimaan asioita ja yrityksille tulee tappioita ja mainehaittaa sun muuta kaiken aikaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset