VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Tytöillekin olisi teknologiateollisuudessa töitä

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle luennoi eilen kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11.10.2018 Merikeskus Vellamossa, Kotkassa järjestetyssä seutufoorumissa, jolloin myös samalla juhlittiin seutumme kehitysyhtiö Cursorin 30-vuotista taivalta. Minna Helle kannusti tyttöjäkin hakeutumaan rohkeasti alalle, koska teknologiateollisuus tarjoaa vuosina 2018-2021 yli 53 000 uudelle osaajalle töitä.

Teknologiateollisuus on merkittävässä asemassa koskien Suomen vientiteollisuutta, sillä 51 prosenttia eli hiukan yli puolet Suomen viennistä syntyy teknologiateollisuuden ansiosta. Nuorten tyttöjen ja poikien kannattaisi ehdottomasti kouluttaa itseään tälle alalle, sillä pelkästään digitalisaation, tekoälyn ja data-analytiikan osaajia tarvitaan vuosina 2018-2021 yli 11 000.

Teknologiateollisuuden osaajista on huutava pula ja jos Suomessa ei kyetä täyttämään tätä osaajien puutteesta johtuvaa aukkoa, niin se muodostaa merkittävän uhan Suomen talouskasvulle. Ei muuta kuin alasta kiinnostuneet pikaisesti koulunpenkille, töitä hakemaan ja parantamaan maailmaa. Teknologian avulla voidaan myös ratkaista ilmasto-ongelmia ja nälänhätää, totesi Minna Helle, joka muuten piti koko aiheesta helskatin kompaktin ja selkeän esitelmän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kiinnostaisiko työpaikka teknologiateollisuudessa? Ei ole myöhäistä kouluttautua vanhemmallakaan iällä tälle alalle ja sinne kelpaa niin naiset kuin miehet.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Alihankintamessuilla kyselin eräältä alan yritykseltä, joka on rekrytoinut yli 100 työntekijää parissa vuodessa. Ylpeänä kertoivat että ovat palkanneet jopa yhden 45-vuotiaan.

Mikään koulutus eikä osaaminen riitä, jos olet 50 tai yli! Mistä olet saanut käsityksen, että vanhempia palkataan, jos heistä ehkä 1/100 kelpaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ratkaisevaa lienee koulutus ja ammattitaito. Kysehän on osaajista, mutta tottahan sitä nk. ikärasismia esiintyy ja jotkut yritykset eivät enää palkkaa, vaikka taitoa ja kokemusta olisi kuinka.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #8

Ikääntyneeseen liittyy riskejä. Ensinnäkin suomalaiset jäävät keskimäärin kuusikymppisinä eläkkeelle ja toiseksi lähellä eläkeikää olevan irtisanominen voi tulla hyvin kalliiksi, kun yritys joutuu maksamaan työttömyyskorvauksen.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #11

Nykyään on hyvin harvinaista, että työsuhde kestää vuosikymmeniä tai edes kymmentä vuotta, joten yli nelikymppisen eläkeikää ei juuri kannata pähkäillä, eikä sitäkään, että hän on ehkä vähän hitaampi ja kömpelömpi kuin nuori. Kannattaa ennemmin kiinnittää huomio siihen, miten hyvin hän on pitänt osaamisensa ajan tasalla, onko hän päivittänyt esim ATK-taitojaa ja muita nykyajan työympäristössä tarvittavia osaamisalueitaan, vai onko hän vain puurtanut 20-25 vuotta sen saman sorvin ääressä ja tuntee sen jokaisen nippelin, mutta ei juurikaan mitään muuta sen ulkopuolelta.
On myös tärkeää onko hänellä vielä halua ja kykyä oppia uusi työ, vai haluaako hän yhä tedä työtä sen samanlaisen, vuosia sitten mekanismiltaan vanhentuneen, sorvin kanssa. Typnantajan pitäisi nähdä sen syntymävuoden taakse, eikä tuijottaa vain sitä, sillä keski-ikäisillä on monia etujakin nuorempiinsa nähden,jos he ovat pitäneet osaamisensa ajan vaatimusten mukaisena. He eivät enää tee lapsia, he eivät tule väsyneinä töihin yöjuoksuiltaan, heillä ei ole enää jatkuvaa päivittäistä puhelinkanssakäymistä sen hetkisten ihastustensa kanssa ja usein he ovat myös paljon joustavampia työyhteisössä, kuin aina kiireiset ja vapaa-ajallaan ylikuormitetut nuoret. Jos kohta, näissäkin on poikkeuksia, mutta ihan noin vaan esimerkin vuoksi vedin nämä asiat esiin. Mielestni nimittäin ikä ei ole se, mikä ratkaisee, vaan ihmisen luonne yhdisettynä ajantasaiseen osaamiseen.
Nykyajan työpaikkakierto on ihan erilainen, kuin se oli minun aikakaudellani, jolloin saatettiin mennä parikymmpisenä tehtaaseen työhän ainoana tavoitteena jäädä sieltä hyväpalkkaiselle eläkkeelle. Nykyään tuskn kukaan ajattelee niin. jos nyt ei oteta lukuun valtion virkamiehiä, joita ei saa ulos, ei sitten kirveelläkään, jos ne ovat saaneet jalkansa oven väliin.
Työnantajien olisi aika katsoa ihmistä kokonaisuutena ja muuttaa käsitystä iän vikutuksesta työpanokseen ja he saattaisivat hämmästyä, miten työyhteisön energia muuttuisi, eikä välttämättä huonompaan suuntaan. ehkäpä nää nykyajan peli em. kiihkeätempoiset yritykset on tehty nuoria varten, mutta se on vain murto-osa ja pieni osa kokonaisuutta.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko Vastaus kommenttiin #11

Se, että yritys joutuu maksamaan eläkeputken kustanuksia ei ole ikäätymisestä vaan politiikasta johtuva riski. On varsin mielenkiintoista, kun Sipilän hallitus ei näe tarvetta tämän muuttamiseen, vaan laitetaan mieluummin työtön 9 euron "töihin".

Myöskään keskimäärin kuuskymppisenä eläkkelle jääminen on varsin satunnaista ja alakohtaista.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Työpaikat ei varmaan ole kovin kiinnostava aihe, mutta kyllä näistä positiivisistakin asioista pitää kirjoittaa välillä eikä aina vain marista kuinka huonosti meillä on asiat.

Tietysti nykyinen konfliktitilanne hallituksen ja ay-liikkeen välillä ei innosta keskustelemaan oikeista työpaikoista, kun edessä saattaa olla vielä pahimmassa tapauksessa yleislakko, mutta uskoa tulevaisuuteen pitää kaikesta huolimatta olla.

Ilman yrittäjiä ei ole työpaikkoja ja ilman koulutettua ja ammattitaitoista henkilökuntaa ei yrityksetkään tule toimeen. Työnantajat ja työntekijät tarvitsevat toisiaan, tämäkin kannattaa muistaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eikö Neuvostoliitossa ollut työpaikkoja?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen
Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Kyllä ja samaten auton kuljettajaksi! iloisekseni huomasin että tänä vuonna aloitti 3 naista 20 oppilaasta log. alan raskaan ajoneuvonkuljettajaksi. v. 2009 ei ollut yhtään 23 oppilaasta!

Pekka Pylkkönen

Reaktorifysiikan kurssilla ei ollut ainuttakaan naista. Kovasti sitä toivoisi että naiset valitsisivat niitä kovapalkkaisia uria ennen kuin valittaisivat että sairaanhoitaja ei tienaa samaa kuin ydinvoimalan valvomoinsinööri..

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Hyvä Vesa, että otat näitä positiivisiakin asioita esille.
Itse olin aikoinaan maan ensimmäisiä "tyttö-tekuja" ja muistan, miten vaikeaa oli silloin sijoittua miesvaltaisilla aloilla koulutusta vastaavaa työhön. Muistan kerran pitkän työhaastattelun/jaarittelun päätteeksi kysyneeni yhdeltäkin isolta pampulta suoraan, mikä siinä työssä vaatii sitä, että jalkojen välissä pitää roikkua jotain?
Syntyi pitkä hiljaisuus ja tämä Varsinais-Suomalainen, erittäin konservatiivinen herra pärskähti niin raikuvaan nauruun, etten ole moista konsaan kuullut ja siinä paikassa hän olisi ollut valmis palkkaamaan minut heille töihin, vaikkei "heillä ollut edes sosiaalisia tiloja naisille, eivätkä he olleet edes ottaneet huomioon, että joku nainen voisi hakea sitä paikkaa". Ja kuitenkin kyseessä oli työ,joka oli kuin minulle räätälöity, mutta vain sillä erotuksella, että he luulivat siihen tarvittavan myös munia.
No, tämä oli sitä aikaa, joskus -70 -luvun lopulla, enkä sitten kuitenkaan lähtenyt sitä tietä auraamaan, mutta tulipahan vähän ravisteltua ison firman isoa pomoa. Tänä päivänähän tätä ongelmaa ei onneksi ole ja hyvä niin, sillä en näe mitään estettä sille, etteivätkö tytöt ja naiset pärjäisi siinä, missä miehetkin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@5. Hauska tarina ja toi hymyn. Kaikki kyllä pärjäävät töissään ja sukupuolella ei ole väliä, kunhan vain osaa hommansa.

Minua vaan hatuttaa edelleen se, että aina kysytään työturvallisuudesta kuuloni takia ja kun käytän kuulolaitteita ja ei palkata töihin.

Se on sama asia kuin kysyisi, että miksi palkkaatte silmälaseja käyttäviä töihin, kun heilläkin on työturvallisuusriski?

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Se on ikävää, varsinkin, kun kuulovamma ei monissakaan ammateissa ole mikään este, eikä edes haitta, mutta ennakkoluulot ovat niin syvään juurtuneet, että niitä on vaikea kumota. En voi muuta kuin toivoa, että joku olisi sen verran edistyksellinen, että näkisi ihmisen tämn vamman takana. Kaikkea hyvää sinulle.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kiitos Irma. Sinä se osaat asiat esittää niin, että lähtee luulot kaikilta pois. Luulohan ei ole tiedonväärtti.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Hei Vesa. Olen olpinut tässä elämässä (jos en mitään muuta), että nöyristelemällä ei saa kuin rupia p````seen, mutta kun kirjoitit niin neutraalin jutun, ettei sitä päässyt juurikaan kommenteilla rokottamaan, niin ajattelin piristää vähän tunelmaa. Ja tämä on ihan tositarina vuodelta 1981, silloisen Suomen Sokerin tehtaille Saloon haettiin labraan tutkijaa ja olin suorastana "loistava" analyytikko, mutta en ollut mies ja tämä kyseinen herra oli ihan, kuin hänellä olisi ollut muurahaisia housuissa, kunnes räjäytin sen potin ja työpaikka olisi irronnut sillä. Joskus mietin, miten olisin siellä "herraseurassa" pärjännyt, mutta se jää nyt ikuiseksi arvoitukseksi. Hyvää syksyä ja kohta voi sanoa joulun odotusta, kun ensimmäiset joulumainokset jo rullaavat ruudussa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset