VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Tuleeko tässä Suomeen vielä yleislakko?

Viime aikaisten uutisten valossa ei näytä hyvältä. Kumpikaan osapuoli ei ole antamassa periksi. Hallitus vie nk. irtisanomislaiksi kutsuttua asiaa eteenpäin ja ay-liike uhkaa tarvittaessa panna maan yleislakkoon, jos hallitus ei hautaa asiasta tehtävää esitystä. Mitään kompromissia ei olisi neuvoteltavissa. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/260800-sak-uhkui-taistelutahtoa-sipilan-hallitus-yhdisti-ay-liikkeen-itseaan-vastaan

Kyllä kalliiksi käy meille suomalaisille ja koko Suomelle, jos edessä on yleislakko. Suhteellisuudentaju tässä on mennyt, mutta mielestäni pienempi paha loppujen lopuksi on se, että hallitus antaa periksi. Joka tapauksessa sellaista tilannetta ei saa päästää missään nimessä syntymään, että koko maa pannaan seis, mutta onko mitään enää tehtävissä, jos hallitus ei anna periksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (76 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Mitäpä tässä muuta voi sanoa kuin, että pahalta näyttää. Täytyy sitten ryhtyä hamstraamaan ruokaa pahan päivän varalle, jos yleislakko tulee.

Pekka Pylkkönen

Ay:ta hiertää nyt se että irtisanomislaki "asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan". Homma ratkeaa kun hallitus antaa periksi ja ulottaa irtisanomissuojan kevennyksen kaikkiin yrityksiin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Siinä menisi pasmat monella sekaisin, jos tehtäisiin yhtäkkiä tällainen täyskäännös. Olisi aikamoinen ylläri.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tämä uhkapeli sataa nyt väistämättä Antti Rinteen joukkojen laariin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kikystä ei työntekijä hyödy. Minne lie hyödyt valuvat?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Vai ei työntekijä hyödy jos työnantaja ja yhteiskunta saa vetoapuja viennistä? Vaikka se varmistaa työpaikan ja mahdollisen palkankorotuksen joskus, sekä lakko-oikeuden jatkumisen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #5

Kiky mahdollistaa palkankorotuksen?

Great..sitten vaan lisää ilmaiseksi töitä tekemään.

Yrittäjät voi näyttää mallia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Yleislakolla ne hyödyt on äkkiä syöty ja varsinkin sen pitkittyessä.

Käyttäjän PetriLavonen kuva
Petri Lavonen

Tilanne on sellainen. Elorannan haastattelu YLE aamuTV 6.10.18. Haastattelija kysyy puolueettomasti, eikö tilanteessa suuremmat teollisuudet ole maksajia tässä lapsellisessa lakkoilussa. Eloranta vastaa että ikävä kyllä. Häntä ei hävetä, kun ei muuten uskota että kaikkien pitää olla SDP: n kannattajia ja oppia vastustamaan hallituksen työllistävää politiikkaa joka on alunperin lain tarkoitus. Jos ei muuten uskota niin taloudellisella kiristyksellä, eihän tässä muu ole kyseessä?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kaikkien pitää olla sdp:n kannattajia, sanoiko Eloranta tosiaan näin?

Toni Tamminen

1,1% hillotolpilleko tässä pitäisi itsensä myydä? Oikea isänmaallinen duunari on sininen julistaa siiimonelo, voi luoja.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kyse on vallasta. Hallituksella lienee nyt painostusta niin EK:n kuin toiveensa alkuunpanijalta, Pentikäisen yrittäjätaholta.

Kyse on enemmästä kuin irtisanomista helpottavasta laista.

Kyse on ammattiyhdistysliikkeen alasajosta, joka on ollut jo pitkään EK:n ja oikeistovallan tavoitteena.

Nyt on liian aikaista romuttaa kolmikanta, joka on Suomen työmarkkinoita rauhoittava toimintamalli.

Suomi ei pärjää ilman osaavaa ja toimintavalmista työntekijäkuntaansa.
Heidän selkänahastaan myös suomalainen eliitti on vaurastunut ja vaurastuu edelleen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

EK:han se irtaantui kolmikannasta. Se on selvää, ettei ilman ammattitaitoista henkilökuntaa Suomen rattaat pyörisi. Ahtisaari antaa kuitenkin ryöpytystä ay-liikkeelle ja demareille. Käykö tässä vielä näin niin kuin Ahtisaari manasi (vanha juttu)? Ainakin yleislakko tulee tekemään pahaa jälkeä, jos niin pitkälle mennään ja sen nyt luulisi kaikki ymmärtävän. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/205318-ahtisaari-...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kolmikannan hyödyistä on jauhettu vuosikaudet. Silti meillä on kaikki nämä vuodet ollut eniten lakkoja länsimaista. Työrauhaa ei ole kunnioitettu.

Miten huonosti/hyvin asiamme olisikaan ilman tuota pyhää lehmäämme, kolmikantaa?

Minua palkansaajana lähinnä etoo nuo selkänahkapuheet. Minun selkänahallani ei kyllä ole rikastunut yksikään veijari. Itse olen nahkani pitänyt ja välillä sitä kalliilla myynyt.

Käyttäjän PetriLavonen kuva
Petri Lavonen

Kolikolla on myös toinen puoli. AY- liike vastustaa jokaista työelämän uudistusta valtalakkoilulla ja työpaikat, jotka varsinkin ovat ulkomaisessa omistuksessa lähtevät räpylämäkeen Suomesta mm. Venator ( 400 työtöntä). Ihmiset lakkoilevat tahattomasti omat työpaikkansa ulos. Olkaa varovaisia. Työntekijä tarvitsee uudenlaisen etujensa puolustajan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Suhteellisuudentaju tässä on mennyt, mutta mielestäni pienempi paha loppujen lopuksi on se, että hallitus antaa periksi."

Ei ay hyväksy sitäkään jos hallitus nyt antaa periksi ja luopuu lakiehdotuksesta. Siellä on nyt niin kova kiusanteon ja koston henki että mitään järkipuhetta ei ay-pomot kuuntele. Ja karjalaumahan juoksee päänsä hirsiseinään niin että rutisee kun komennetaan ja löytää itsensä pikapuoliin taas vaikeasti työllistettävien joukosta. Siinä taas itketään kymmenkunta vuotta miten on kurjaa kun ei ole työtä tarjolla. Suomalaisilla ei ole malttia vaurastua kun kaikki täytyy ulosmitata heti viimeistä penniä myöten. Valitettavasti.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olen ymmärtänyt, että Rinteen demarit halutaan seuraavan hallituksen muodostajaksi, joten voit olla hyvinkin oikeassa ja varsinkin, jos laskukausi on taas seuraavan hallituksen aikana vuorossa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Laskukausi tulee entistä nopeammin jos ihmiset eivät näe demareiden sumutuksen läpi. Pelottava on se tulevaisuus jos demarit hännystelijöineen on Suomen ruorissa. Onneksi ei kaikki halua Rinnettä hallitusta muodostamaan. Vielä on mahdollisuus siihen että elämä voittaa.
Nykyinen hallitus on Suomen nostanut suosta ja toivoa sopii että uusi jatkaa samoilla linjoilla.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

"Siellä on nyt niin kova kiusanteon ja koston henki että mitään järkipuhetta ei ay-pomot kuuntele."

Onpa oletus. Onko varma tieto?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Ihan olen etupäässä yleisradion keskusteluohjelman varassa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#9 EK mahtailee ja uskoo vahvuuteensa, mutta "Se on selvää, ettei ilman ammattitaitoista henkilökuntaa Suomen rattaat pyörisi"

Ahtisaari on miljoonansa tienannut, eikä enää tunne solidarisuutta työväestön suhteen.

En usko yleislakon tulemiseen, mutta paljon riippuu myös siitä, miten paineistettu hallitus kykenee luopumaan.

Ex-valtakunnansovittelija Juhani Salonius puhui viisaasti tänään Ylen -aamutvssä.

Hänen mukaansa, irtisanomislain pakkopaidan sijaan, on olemassa monia muitakin keinoja, joiden avulla pienyrittäjien työntekijöiden palkkaamiskeinoja voidaan tukea.

Kannattaisi kuunnella viisaita ja lopettaa valtataistelu, joka pahimmillaan voi johtaa jopa yleislakkoon.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kerropa Mirjami, miten tämä enää lopetetaan? Tässä on nyt molempien uskottavuus kyseessä ja keinot ovat kovin vähissä, jolla molemmat osapuolet säilyttäisivät kasvonsa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#14 Vesa, mikäli minun osaamiseni toimisi, voisin päästä jo valtakunnan konsultiksi.

Siitä huolimatta, uskallan todeta, että kasvojensa säilyttämisen tai menttämisen uhallakin, molemmat osapuolet tunnustaisivat keinottomuutensa.

Hallitus on nyt heikompi astia ja jääräpäisyydestä seuraa vain maamme kilpailukyvyn alenema.

Ay-liike on vahvoilla. Ilman sen panosta, suomalainen yhteiskunta lamaantuu.

Silti, myös ay-liike on tietoinen, että toimiva yhteiskunta vaatii vastaantuloja.

Parasta nyt on, että osapuolet istuvat neuvottelupöytään ja ulkopuolisen sovittelijan avulla etsivät ratkaisua, joka tyydyttää molempia osapuolia.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Meidän kaikkien gärigrandi eli pressa vois sanoa että nyt nollataan tilanne ja neuvotellaan, siten keräis pisteet itselleen ja sekoomukselle.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Yleislakko on epäonnistunutta politiikkaa jota Juha Sipilän hallitus on harjoittanut, jos yleislskko tulee voimme kiittää keskustaa, kokoomusta ja sinisiä.

Sinisten työministeri Jari Lindström pitää jääräpäisesti kiinni irtisanomissuojaesityksestä, jääräpäisyys on voittanut järjen äänen, joten yleislakko on mahdollista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jäykkyys on pahasta paitsi naidessa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jäykkyys taitaa vaan iän myötä vaihtaa ihmisen kropassa paikkaansa. =D

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #17

Niskahan siinä jäykistyy jos nielee viagransa hitaasti.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jääräpäisyyttä on molemmissa osapuolissa. Riitaan tarvitaan aina kaksi osapuolta. Yleislakko on pahin mahdollinen skenaario, mutta valitettavasti sen todennäköisyys kasvaa päivä päivältä, jos mitään sopua ei löydy.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Näihin lakkoihin , kaikkiin jotka nyt sopimusten voimassa ollessa toteutetaan ,on syyllinen yksinomaan SDP ja ammattiyhdistysliike. Sanoisin että suurimpana syyllisenä on SDP ja Antti Rinne joka on saanut ihmiset uskomaan höpöpuheisiinsa ja hulluihin ajatuksiin että rahaa tulee vaikkei työtä tehdäkään.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Rinteellä on yhtä suuri hinku päästä seuraavaksi pääministeriksi kuin Timo Soinilla oli viime eduskuntavaaleja edeltävänä aikana. Muistanetko tuota Erkki?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #34

Mitenkä se nyt Soiniin lipsahti tämäkin juttu. Meinasitko että Soini on tässäkin asiassa ollut virallista linjaa vastaan?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #37

Otin vain esimerkin kuinka suuri hinku pääministerin tehtävään voi olla, mutta se ei välttämättä toteudu, vaikka sitä itse kovasti haluaa niin kuin Timokin aikanaan halusi.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #50

Toteutumattomia haaveita meillä varmaan on kaikilla ja hyvä niin. Soini kuitenkin teki sitä politiikkaa jota lupasi , saa nähdä miten käy Rinteen kanssa jos hänen toiveensa toteutuu. Tässä tapauksessa toivon todellakin takinkääntöä ja edellisen hallituksen suunnan jatkamista.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos edes joskus olisi hallitus tehnyt vaikutusarvioita, niin tätäkään lakiesitystä ei olisi tehty.

Hyöty minimaalinen, kyseessä on ainoastaan oikeistohallituksen periaatteellinen yritys murtaa ay-liikettä.

Yhtään puolustelematta ay-liikettä, niin selvähän tämä lopputulos oli jo etukäteen, ja täysin turhaan.

Ay-liike ei varmasti anna periksi, joten olen varma, että hallitus perääntyy.

Ei välttämättä kannata tehdä tyhmiä aloitteita, jos lopputulos on jo etukäteen selvä.

Ay-liike nauttii tilanteesta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Voipi olla, ettei nauti, jos hallitus ei peräännykään. Siinä tulee sellaista vahinkoa Suomelle ja suomalaisille, että voi moni työmies päätyä työttömäksi työnhakijaksi. Tällaista tilannetta en tosin haluaisi nähdä, mutta miksei hallituskin voisi toimia näin, jos kerran ay-liike on valmis ajamaan maan yleislakkoon? Mistä sitten vasemmisto rakentaisi seuraavalla hallituskaudella uutta työtä ja leipää suomalaisille duunareille?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

SAK on kuulemma valmis neuvottelemaan, kunhan hallitus vain vetää esityksensä pois. Hiukan epäselväksi tosin on jäänyt mistä silloin enää keskusteltaisiin.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Sitten neuvoteltaisiin seuraavien lakkojen aiheista, niitähän on esitelty pitkin hallituskautta ja nyt kun pää on saatu auki niin kaikki vastuullisuus on unohdettu.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Ilmeisesti tästä. Järkevintä mitä hallitus voisi tehdä on vetää esitys pois, ja aloitta neuvottelut puhtaalta pöydältä työelämän uudistamiseksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Yt-lakiin pitäisi saada suora valitusoikeus hallinto-oikeuteen eikä niin, että joudut nostamaan kanteen, jos haluat riitauttaa yt-neuvotteluiden jälkeen tehdyn työnantajan yksipuolisen ratkaisun. Ne yt-kuulemisethan ovat yhtä tyhjästä, kun päätös lopulta tehdään. Tällä estettäisiin paremmin mielivaltaiset päätökset.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Vesa, olen eri mieltä. Mikäli ay-pamput saisivat hallituksen perumaan valmistelussa olevanlakiesityksen niin sehän olisi kuin heittäisi lisää vettä kiukaalle. Samalla se olisi selvä viesti siitä, mikä porukka maamme asioista tosiallisesti päättää vaikka sillä ei ole mitään taloudellista vastuuta mistään muusta kuin omien etujen säilyttämisestä. Jääräpäisyyttä on vain ay-pampuissa. Oletko kuullut heiltä mitään muuta kuin, ei käy, ei käy, ( Antti Rinteen slogan ), pärstäkerroinlaki on peruttava vaikka se on vasta valmistelussa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

En kiellä näkemystäsi, mutta mikä on yhteiskunnan kokonaisetu? Annetaanko maan ajautua yleislakkoon ja sitä kautta ne kasvun hedelmät mitä tällä hallituskaudella Suomessa on saatu aikaan valuisivat lyhyessä ajassa kuin siihen kuuluisaan kankkulan kaivoon. Jos minun pitäisi valita kahdesta se pienempi paha estääkseni yleislakko, niin silloin sitä esitystä ei pidä tuoda eduskuntaan.

Rinteen Antilla on vain oma etu mielessä, koska sen puheenjohtajuus on ohitse, jos demarit eivät pärjää seuraavissa vaaleissa. Mitä sitten demarit tekee, jos ne voittaa vaalit? Niillä on edessään ihan samat ongelmat kuin nykyisellä hallituksella, mutta todennäköisesti vielä pahempi tilanne kuin nyt, jos uusi laskusuhdanne tulee.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Yhteisvelkavaluutassa Suomella ei ole muuta mahdollisuutta kuin palkanalennukset ja hepot irtiasanomiset. Euromaat velkaannutetaan jotta näiden kaikki toiminnot voidaan yksityistää ja ottaa monopolien käsiin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tarvitseeko niitä enää velkaannuttaa? Nehän ovat jo muutenkin niin velkaisia paitsi velkavuori tahtoo monessa maassa kasvaa vain lisää.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Täällä puhutaan Ay-pomojen lakkohaluista mutta asiahan on niin, että Ay-kenttä on saanut tarpeekseen.
Nyt kun lakkoasetta ryhtyvät käyttämään, niin olisi syytä korottaa panoksia ja iskeä vielä pöytään aktiivimalli I purku ja am. II vetäminen pois valmistelusta, kuten eräs liittokokousedustaja ehdottikin.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tätä minäkin juuri tarkoitin. Tämä sama perusajatus on ollut nähtävissä myös eduskunnan valiokuntatyöskentelyssä. Olet oikeassa että mikään ei riitä kun korkki kerran avataan , silloin ei vastuuta tunneta mistään eikä kenestäkään vaikka ollaankin suhteellisen selvin päin.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Väitätkö, että aktiivimalli I olisi ollut toimiva systeemi?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #40

Se on laki jota "ehdotat" joukkovoimalla kiristämällä purettavaksi. Jos näin menetellään niin ay-liike ottaa silloin lainlaatijan roolin, mitäs eduskunnalla silloin tehdään jos lait huudetaan kadulla.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #43

Seuraava hallitus tulee sen kuitenkin purkamaan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #46

Silloinhan se menee niin kuin pitääkin eikä huutoäänestyksellä niin kuin punakaartissa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #47

Aktiivimalli I:sta on tehty vastustava kansalaisaloite, joka on saanut 150 000 nimeä. Eduskunta voisi aivan hyvin ottaa tämän tarkasteluun ja ottaa kansalaisten neuvosta vaarin jo tällä vaalikaudella.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #46

Mistä olet Martti niin varma? Ei se vasemmiston vaalivoitto ole vielä kirkossa kuulutettu. Käydään nyt ensin ne vaalitkin keväällä 2019.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #53

Huonot lait ja päätökset puretaan oletuksella, että seuraavan Eduskunnan ja Hallituksen kokoonpano muuttuu niin, että siellä istuu järkeviä kansansa edustajia. Pessimismiin ei pidä vajota, vaan me pääsemme eroon vaaleilla näistä taitamattomista, keitä nyt on ollut päättämässä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #61

Mistä sen tiedät, että kansa äänestäisi haluamallasi tavalla?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #69

Kai porvaripuolellakin joku havahtunut?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #75

Sen näkee vasta vaaleissa. Tämän hetkiset gallupit tietysti viittaa siihen, että kannatus on laskenut, mutta vaalit ovat aina vaalit ja gallupit galluppeja.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Missä kohdin ay-kentältä olisi kysytty mitään? En ole kuullut yhdestäkään palkansaajasta, jolta olisi kyselty kantaa näihin asioihin.

Ay-johto on se, joka kokee, että heitä on kohdeltu kaltoin. Liittokokousedustaja ei ole minun näkemykseni mukaan ay-kenttää. Sellainen edustaa sitä ay:n ydinryhmää, joka tätä lakkoasetta heiluttelee.

En tunne ainuttakaan rivityöntekijää, joka olisi yleislakkouhkauksista yhtään täpinöissään. Itse päätin jo joku aika sitten, etten osallistu demokratiaa kunnioittamattomaan lakkoiluun.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hyvä pointti Kai. Kuinka moni rivityöntekijä tällaista tosissaan haluaisi. Minäkin olen rivityöntekijä omassa ammatissani enkä todellakaan halua, että maahan tulisi yleislakko. Se on katastrofi Suomelle, jos sellainen tulee ja se kestäisi pahimmassa tapauksessa viikkoja, kuukausista en haluaisi edes mainita.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kun kiky-sopimus saatiin aikaiseksi, hallituksen taholta luvattiin, ettei työttömyysturvaan tehdä heikennyksiä, mitä on tapahtunut, hallitus on pettänyt palkansaajajärjestöt, eikä pelkästää SAK:a vaan kaikki kikyyn osallistuneet, myös kokoomusjohtoiset liitot kuten OAJ. Nyt kyseessä oleva irtisanomisen helpottavan lain valmistelu osoittaa, kuinka työelämää ymmärtämätön hallitus tällä hetkellä Suomessa onkaan. Eipä, jo kohtuullisen pitkän elämäni aikana ole ollut hallitusta, joka olisi suhtautunut yhtä vihamielisesti palkansaajia kohtaan, kuin Sipilän hallitus, Ahon porvarihallitus pääsee kyllä lähelle ja silloinkin joukot olivat kaduilla.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Voitko todistaa väitteesi? Ymmärsin, että kun ay-pomojen muistiinpanot käytiin läpi, ei sieltä sellaista todistetta löytynyt, vaan kyse oli tulkinnasta, jota ei ollut ymmärretty samalla tavalla.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Eipä tuota ne johtajat paljon mainostakaan mutta nämä demareiden "ei käy, ei käy"-miehet ei vielä ole huomanneet lopettaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #42

Mikähän pelastaja se Antti Rinne olisi Suomelle, jos siitä tulee seuraava pääministeri? Luulisi näiden "ei käy" miestenkin olevan tyytyväisiä siitä, että maa on nyt saatu pitkästä aikaa kasvu-uralle, miksi pilata kovan työn hedelmät ajamalla Suomi yleislakkoon? Kyllä heidänkin pitäisi hakea kompromissia eikä olla niin ehdoton.

Ja miksi Rinne on näissä uhoissa mukana, koska onhan hänenkin helpompi johtaa maata, jos talous ja työllisyys on paremmassa jamassa, kun ja jos hänestä tulee seuraava pääministeri. Miten Rinne kestää ne jatkuvat paineet ja rätkytykset, jos hän on itse ollut mukana luomassa sen katastrofin alun, minkä yleislakko voi suomalaisille ja Suomelle aiheuttaa ja varmasti pitkittyessään tulisi aiheuttamaan?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #52

Rinne haluaa varmistaa vaalivoittonsa sillä että voi sanoa edellisen hallituksen ajaneen maan hajaannukseen ja tärvelleen talouden. Tämähän ei tietenkään olisi nykyhallituksen syy mutta hyvä ase seuraavalle hallitukselle puolustautumiseen. Vasemmiston toiminta on niin härskiä ettei siinä tunnu missään jos Suomen talous ajetaan alas.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #57

Kansalla voi olla vielä sanansa sanottavana, kannattaa käydä ne vaalit ensin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Arto, hallitus ei ole kiky-sopimuksen osapuoli. Ja niin kuin Vesa jo totesi, muistiinpanomerkinnöistäkään ei löydy todisteita hallituksen lupauksista.

Minä olen jo jonkin aikaa sinun kanssasi kinannut siitä, edustavatko nämä demokratiaa kunnioittamattomat ay-ytimen miehet oikeasti meitä palkansaajia. Ei yhtään jäsenäänestystä asiasta ole tehty eikä ay-järjestöjä jäsenistönsäkään kanta ole kiinnostanut.

Edustuksellisessa demokratiassa ei poliittiselle lakkoilulle ole sijaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Lakko on pahinta myrkkyä taloudelle ja työllisyydelle. Sen tietää tavallinen työmieskin.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Ruohon juuritasolla kun tehtaissa jne töitä ja ylitöitä on nyt. Ehkä ens vuonna ei oo. Ja vain ylitöitä tekemällä herkullisista prosenttitunneista pääsee nautiskelee .
Niin porukka katkeroituu ayrinteelle jne loppupelissä. Ay väki varastaa rahatkin joilla joululahjat lapsille oli tarkoitus ostaa .

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tuokin voi olla totta. Lakko on pahinta myrkkyä taloudelle ja työllisyydelle. Sen tietää työmieskin. Eihän mikään ole kirkossa kuulutettua, että työmies olisi edusmiestensä kanssa silloin samaa mieltä, kun vaaleissa äänestää rätkäytetään. Työpaikoilla tilanne on toinen kuin vaaleissa. Kukaan ei ole siellä vaalikopissa sanomassa, miten sinun pitää äänestää. Sen näkee sitten taas ensi keväänä kuinka kaikki lopulta menee.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Yleislakkoa ei tuu . Voin lyödä vetoa siitä . Ihmiset osaa ajatella omil aivoilla tänä nopean tiedonkulun aikoina . Jengi kääntyy ayväkeä vastaan .

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tuo olisi viisasta mutta nähtäväksi jää.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Täysin faktaa on jotta henkilöperusteista irtisanomis lakii pitää muuttaa . Ihan henkilökohtaisii kokemuksia on useita kuinka laki on täysin Typerä nykyään .

Jos esim väsähtää töissä tms . Haluu pätkän olla poissa . Palkaton vapaata ei anneta .Jossei saa saikkua . Yritys ei vou irtisanoa koska joutuu kuukausia palkkaa maksaa kotia . Ja jos itse irtisanoudut saat 3 kk karenssin .

Yks vaihtoehto on tehdä niin paljon vahinkoo ja vittuilla jotta saa sen irtisanomis palkan kotiin . Ja saa huonon maineen josta on hyötyä kun saa liiton rahoilla olla rauhassa . Paskal jätkäl Ei tuu työtarjouksua eikä karenssii :)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Alla näkyy yhden alan työehtosopimus. Huomionarvoista siinä on se, että paljon on pystytty yhdessä työnantajien ja työntekijöiden edustajien kanssa sopimaan. Sopimuksen allekirjoittajana ei näy valtion edustusta.

https://selry-fi-bin.directo.fi/@Bin/6f52eacbc1490...

Pari poimintaa sopimuksesta:

”IX TYÖRAUHA 46 § Sitovuus Sopimuspuolet ovat velvolliset huolehtimaan siitä, että tähän sopimukseen sidotut työnantajat ja työntekijät noudattavat mahdollisimman tunnontarkasti tämän sopimuksen määräyksiä.

48 § Työrauhavelvoite Ryhtyminen lakkoon, saartoon, työsulkuun tai muuhun siihen verrattavaan toimenpiteeseen tämän sopimuksen muuttamiseksi sen voimassaoloaikana tai lisäyksen saamiseksi siihen saman tarkoituksen saavuttamiseksi on kielletty.”

Nyt hallitus on puuttumassa voimassaoleviin sopimuksiin ilman työntekijöiden ja työnantajien yksimielisyyttä asiassa. Kolmikantainen neuvottelu on muuttunut yksikantaiseksi neuvotteluksi. Onko siinä järkeä?

Minusta asioiden pitää mennä niin, että hallitus esittää omat muutostarpeensa neuvotteluosapuolille, jotka sitten yhdessä sopivat asian. Mikäli hallitus alkaa määräämään työehtosopimuksen sisällöistä, niin mihin sitten enää muita osapuolia asiassa tarvitaan? Voisiko hallitus esimerkiksi määrätä, että vain alle kymmenen hengen yritykset saavat käyttää alihankintaa tuotteidensa valmistamisessa. Miten työantajat voisivat toimillaan torpata ehdotuksen, lakkoilemalla? Tuskin, mutta ehkä jotain olisi keksittävä.

Minusta nyt hallitus on ottanut roolin, joka ei sille kuulu. Neuvotteluavaukset tulee perusteluineen tuoda todellisten osapuolien päätettäväksi. Mikäli hallitus alkaa tekemään yksin päätöksiä, niin varmaa on ainoastaan se, että jonkun varpaille astutaan. Kyllä todelliset muutostarpeet ja toimivat ratkaisut ymmärretään sopijapuolien edustajien pöydissä. Sopimukset syntyvät usein kompromissien kautta, ei pakottamalla.

Hallituksen tulee keskittyä yritysten toimintaympäristön parannuksiin, kuten vaikkapa infran kuntoon saattamiseen. Yhteiskuntarauhan rikkominen ei ole hallituksen tehtävä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ilman muuta kannatan sopimista kolmikannassa, mutta kun sitä ei enää ole EK:n lähdettyä tästä rintamasta jo ajat sitten. Miten siihen palataan, sano se Häkämiehelle. Hallitus tekee kaikesta huolimatta esitykset ja eduskunta säätää lait.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Suomen Yrittäjät voisivatkin olla tässä "kolmikannassa" paremmin sopiva keskustelukumppani. EK ei tunnetusti juuri pienemmistä yrityksistä perusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset