VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Demareita on alkanut pelottaa – sote ja maakuntauudistus pitääkin saada maaliin

Viime päivinä on korviini kantautunut kuulopuheita, että demareita on alkanut pelottaa lähestyvät eduskuntavaalit. Ai, että miksi? Tämä johtuu siitä, että demarit ovat olleet kaatamassa sote- ja maakuntauudistusta, mutta kaatuessaan tämä valtavan kokoinen uudistus olisi jälleen kerran heidän setvittävänään, jos demareista tulee eduskuntavaalien jälkeen ns. seuraava pääministeripuolue.

Seuraavalla eduskuntakaudella edessä on myös vielä soteuudistustakin isompi uudistus edessä, joka on ns. sotu-uudistus (sosiaaliturvauudistus, jotkut käyttävät myös nimitystä perusturvauudistus). Onhan se selvä asia, että seuraavalla eduskunnalla on kahta kauheampi työ edessään samalla, kun suomalaisille pitää valaa myös uskoa tulevaisuuteen, jos tämän nykyisen hallituskauden kaikkein tärkein uudistus jää tekemättä. Silloin tarvitaan mukaan paljon viisaampia kansanedustajia kuin nämä nykyiset, jotka tähän työhön pystyvät ja niitä äänestäjien ei ole helppo tulevissa eduskuntavaaleissa löytää, vaikka ehdokkaita vaihtuu, jos tämä asia nyt sössitään.

Ja miten demareitten johdolla tultaisiin selviämään, jos he saisivat vaalivoiton, kun he ovat itse olleet kaatamassa tämän vaalikauden suurinta uudistusta ja mahdollisesti heidän johdollaan pitäisi saattaa vielä vaativampiakin uudistuksia voimaan? Eipä juuri mitenkään.

Jo aikaisemmilla hallituskausilla demarit ovat näyttönsä antaneet, etteivät he siihen pysty, joten näyttää vahvasti siltä, että demarit lähtevät vielä tukemaan sote- ja maakuntauudistusta ja nämä uudistukset saadaan eduskunnan suureen saliin vielä tämän vuoden puolella, jossa ne nuijitaan selvällä eduskunnan enemmistöllä voimaan. Tämä on tällä hetkellä ns. poliittista realismia ja meidän kaikkien asiaa empineitten ja epäilleiden on tunnustettava tosiasiat. Uudistuksia ei ole enää viisasta kenenkään pysäyttää.

Demarit tajuavat nyt myös sen, ettei mikään uudistus ole kerralla valmis ja niitä korjausliikkeitä on sitten helpompi tehdä jatkossa kuin aloittaa valmistelut kokonaan uudelleen. Demareitten on myös annettava nykyisille hallituspuolueille keskustalle ja kokoomukselle näyttöä siitä, että he tulevat olemaan seuraavien eduskuntavaalien jälkeen myös uskottava ja luotettava hallituskumppani, jos ja kun seuraava hallitus tullaan hyvin todennäköisesti rakentamaan näiden kolmen suurimman puolueen ympärille tavalla tai toisella. Tämäkin on poliittista realismia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (87 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tämä on poliittista realismia. Olemme nyt siinä pisteessä, että tosiasiat on vain jokaisen kyettävä tunnustamaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuntuu siltä, että siellä hallituspuolueilla ei ole itselläkään uskoa, kun äänestäjät lipeävät, ei tuosta taida tulla valmista, luojan kiitos.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Arvioisin, että tulet näkemään toisin ja olet nyt Petteri väärässä.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Peukut pystyyn että Petteri olisi oikeassa

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Juuri näin, Petteri. Nykyisellään sote- ja maakuntauudistukset joutavat kaatumaan. Demareilla on valmiit suunnitelmat siitä, miten sosiaaliturva ja terveydenhuolto hoidetaan ilman maakuntahimmeliä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kerrotko J-P meille sen, mikä se demareitten malli on ja mikä voisi mennä myös sitten läpi?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Olen tässä samoilla linjoilla sekä petteri ritalan että Jari-Pekka Vuorelan kanssa. Sote joutaa kaatumaan. Pienten kuntien näkökulmasta katsoen maakuntauudistus vie niiltä vaikutusmahdollisuudet omiin palveluihinsa, ja valinnanvapaus vain hajottaa pienten terveyskeskusten asiakkaat eri suuntiin, eikä kenelläkään ole enää mahdollisuutta ylläpitää nykyisen tasoisia terveyskeskuksia pikkukunnissa.

Ei minulla mitään suurta luottamusta demareidenkaan kykyihin ole, mutta oletan heidän olevan tässä asiassa vähemmän hölmöilylinjalla kuin keskusta ja kokoomus.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #21

Todennäköisesti hallitus tulee saamaan tahtonsa läpi, koska demarit joutuu taipumaan tässä asiassa ja tunnustavat realiteetit.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #24

Mikä se "realiteetti" on? Sekö että keskustalla, kokoomuksella ja sinisillä on niukka enemmistö eduskunnassa ja niin tiukkapuoluekuri, että toista mieltä olevat eivät tohdi äänestää omantuntonsa mukaan?

Voi olettaa, että seuraavissa vaaleissa nykyinen hallituskoalitio saa selvästi alle 50% äänistä. Päätöksiä tehdään nyt siis katoavalla enemmistöllä, vaikkakin toki aivan demokratian pelisääntöjen mukaisesti.

Siinä mielessä hallitus voi saada tahtonsa läpi ainakin keskittämiskysymyksessä (valinnanvapaus on toinen kysymys), että eduskunnassa on monia muitakin puolueita, joille vallan ja talouden keskittäminen keskuskaupunkeihin sopii oikein hyvin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #26

Se, mitä blogissani kerroin. Demarit eivät halua aloittaa näin suurta työtä uudelleen ja taipuvat tosiasioiden edessä. Demareilla on sitten seuraavassa hallituksessa ollessaan täysi mahdollisuus muokata uudistusta mieleisemmäksi, mutta peruslähtökohta on nyt se, että hallituksen esitys tulee menemään läpi mahdollisista muutamista kokoomuslaisista soraäänistä riippumatta ja tietysti Hjallis ja Paavo voivat olla toista mieltä tai äänestävät suuressa salissa tyhjää.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #27

Tuo demareiden mahdollinen halu päästä koko riesasta eroon oli kyllä hyvä huomio.

Mutta jos hallituspuolueiden puoluekuri pitää, demareiden kannattaa ehkä vastustaa sote-ehdotusta kuitenkin äänekkäästi. Näin he voivat vaalien jälkeen sälyttää kaiken vastuun uuden järjestelmän lastentaudeista ja yleisestä huonoudesta nykyisten hallituspuolueiden niskaan.

Sekin on mahdollista, että valtaan päästyään demareille olisi mieluisinta muistutella vuosikaudet nykyisiä hallituspuolueita niiden törttöilystä. Tämä voisi sujua parhaiten niin, että demarit välttelisivät oman lusikan soppaan laittamista kaikkialla muualla paitsi ilmiselvissä demareita hyödyttävissä kohdissa. Ehkä kannattaisi siis keskittyä uusiin asioihin, eikä enää sotkeutua tunnetusti hankaliin sotesotkuihin. Mahdollisesti eteen tulevassa sotussakin olisi varmasti tarpeeksi tekemistä.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Demareillahan on suurinpiirtein samanlainen maakuntamalli, mutta nimike erilainen.
Tuleehan siinä jarrujäljet väkisinkin kalsareihin "mitähän sitä tuli luvattua" ja kuten politiikassa on tapana, hallituksessa lupaukset eivät toteudu ja onhan oppositokin olemassa ja sanansa sanottavana.

Hyö ovat keksineet ikiliikkujan :D

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kuvaa hyvin maamme "demokratiaa", että jo ennen vaaleja tiedetään, mitä seuraavan hallituksen ja eduskunnan "pitää" tehdä. Kansa saa vaaleissa päättää vain siitä, kuka sen tekee, mutta ei sitä, mitä tehdään.

Kapitalistisen yhteiskunnan käskytysketju

Jari Ikonen

Höpö höpö levonen. Sinun logiikallasi siis mikä tahansa laki pitäisi hyväksyä sillä perusteella että sehän voidaan hyvin korjata myöhemmin.

Entäpä ne vahingot, soten tapauksessa jopa terveyttä vaarantavat sotkut puhumattakaan käynnistysvaiheessa tulevia sekaannuksia hallinnon ja byrokratian takia kotka myös aiheuttavat ihmisille tarpeetonta haittaa. Samoin minkä tahansa puolivalmiin sätöksen
Aiheuttamaa verorahan tuhlausta ennen kuin ns. Korjaavat lainmuutokset saadaan aikaan

Eiköhän olusi viisaampaa paikata tunnistetut riskikohdan ensin niin säästyy paljon rahaa ja mielipahaa.

Vai onko lehmänkauppa priorisoinnissasi ihan kaiken tärkeintä, mietippä ihan peilin edessä

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomessa eduskunta tekee sen mitä EU:n komissio käskee, ihan sama mitä puolueita hallituksessa on. "Vahvat" maakunnat ja häviävät valtiot on kirjoitettu jo Lissabonin sopimukseen.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Älä unta näe, perusturvauudistus on sananhelinää, jonka todellinen tarkoitus on tämä: https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/1315...

Kristillisdemokraatit, kokoomus suorastaan haluavat tätä Universal Creditiä ja SDP epämääräisin sanoin höpöttävät tätä vastikkeellisesta sosiaaliturvasta, mutta sama homma loppujen lopuksi.

Eikö tässä ole opittu mitään, että mikä toisessa maassa ei toimi, ei sitä pidä kopioida meille malliksi ja meillä on omasta takaa paljon tietoa ja miksi pitää sitä ulkomailta kopsata?

eri maan eri käytännöt eivät toimi siinä maassa, missä on erilaiset käytännöt.

Kyllä meillä pitäisi olla tietoa ja paljonkin, että voimme luoda jotain uutta.

Sinä haluat tuoda sutta ja sekundaa, vailla maakuntalakeja ja vaaleja ei voi järjestellä, kun EU:kin sanoo, että vaalit järjestettävä lakien jälkeen vuotta etukäteen. Se on jo myöhäistä.

Elokuvaa suosittelen katselemaan:

https://www.episodi.fi/elokuvat/i-daniel-blake/ Tämä on kuin suoraan Englannista, missä karmeat Universal Creditin huonoudet nähdään.

Ihmisten on ehkä parempi rangaista vanhoja puolueita jättämällä äänestämättä ja antamalla äänet ulkopuolisille puolueille. Tämä ihmekin pitäisi saada nähdä. Ei tätä vaalilupauspettäjäisiä jaksa nähdä hallituskaudesta toiseen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eipä piraattipuolueestakaan ole mihinkään, kun ei saa kansanedustajia edes eduskuntaan. Puskista on turha huudella, jos ei ole kannatusta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Noh noh, Vesku! Itsekin huutelit puskista haastaessasi Sipilää. Eihän sinullakaan kannatusta juurikaan ollut.

Eikö demokratiaan kuulu se, että haastajillakin on oikeutensa: sanan ja mielipiteen vapautensa kannatuksen määrästä riippumatta. Mielellään väheksymättä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #15

Olisihan se demokratian kannalta tietysti ihan hyvä asia, että piraattipuolueellakin olisi kansanedustaja, niin silloin omille näkemyksille tulisi enemmän painoarvoa. En minä ketään väheksy, mutta tosiasiat tosiasioina niin kuin sekin, että hävisin omat vaalit Sipilää vastaan reilusti enkä sitä millään tavalla ole kieltänyt. En ole huono häviäjä niin kuin jotkut toiset tuppaa olemaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #17

@17. Ei se siitä häviöstä johdu vaan käytöksestä, jonka muutit ihan ykskaks toisenlaiseksi ja rupesit pilkkaamaan kaikki muita kuten sinä Piraattipuoluetta, joka ei saa mitään puoluetukea mutta te puolueessa rohmuatte hirmuisen paljon. Meillä tehdään vapaaehtoisvoimin, kun ei ole rahaa maksella joka suuntaan eikä rahaa medialle tai pystyttää näkyviä mainoksia joka nurkkaan ympäri Suomea.

Oikein käytettynä puoluetukia pitäisi maksaa puoluetta äänestäneen äänestä esim. 1-2 euroa per äänestäjä.

Se korjaisi puoluetuen vinoutuman ja pakottaisi puolueet olemaan valehtelematta äänestäjilleen, jotta voitaisiin pettää vaalilupaukset vuositolkuilla.

Sama vinoutuma on kannatusgallupeissa, että ne muut pitää näkyä omana listanaan ja Siniset täytyy olla siellä eikä erillisenä, kun heillä ei ole minkäänlaista mandaattia ja heillä kesti monta kuukautta kerätä kannatuskortteja ja silti halutaan ainoastaan yhdestä syystä: Tukea hallitusta ja pitää kiinni hillotolpistaan.

Kyllä tämä minun näkökulmassa näyttää siltä, että Keskusta pelkää joutuvansa oppositioon ja siksi sinun käytös on sellaista räksytystä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #90

Rakkikoirat räksyttää ja karavaani kulkee.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Maakuntauudistus tullee kaatumaan jo tämän hallituksen toimesta. Soteuudistus sitä vastoin etenee, Rinnekin on pyytänyt hallitusta jatkamaan sotevalmistelun rahoitusta eduskuntavaalien ylitse.

Seuraava hallitus tulee olemaan Kokoomus-SDP-Vihreät / SDP-Kokoomus-Vihreät / SDP-Keskusta-Vihreät -peruskokoonpanoilla. SDP ja RKP ovat joka tapauksessa mukana, sinäkin joudut sen hyväksymään, Vesku-hyvä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kaikki me joudumme hyväksymään ensinnäkin seuraavan vaalituloksen ja toisekseen sen, mikä hallituskoalitio tulee johtamaan maata. Olipa siinä sitten mukana ihan mitkä puolueet tahansa. Tämä on fakta meille kaikille.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mitäs mieltä blogisti on siitä, että kun nämä Pihlajalinnat eivät saa tarpeeksi korvausta, niin sitten lyödään hanskat tiskiin, niinkuin nyt jo on käynyt.

Maakunnilla ei ole verotusoikeutta, vaan valtio antaa rahaa, jonka sitten on riitettävä, kuka sen sanoo, että se riittää?

Nyt jo on taksien omavastuu iso ja käyntimaksuja korotetaan.

Pitääkö köyhän eläkeläisen luottaa Levosen ja Sipilän sanaan, että kyllä siitä hyvä tulee?

Me olemme menossa kovaa vauhtia väärään suuntaan, koska kansainvälisesti terveydenhoitomme on kilpailukykyinen, meillä ei ole muuta ongelmaa, kuin lääkärien määrä persuterveydenhuollossa, ja sen takia sitten sekoitetaan koko systeemi.

Kaikki terveydenhuollon asiantuntijat ovat toista mieltä hallituksen kanssa, mutta kaipa se Levonen on sitten viisaampi.

Taksiuudistuskin meni upeasti, lapset ja vammaiset eivät vain enää pääse aina kotiin, mutta pääasiahan on uudistus ja raha.

Yksityinen puoli ei välitä muusta kuin rahasta, ja se tuntuu olevan tärkeintä myös keskustalle ja kokoomukselle.

Ihmisen niin väliä, kuolee ne kuitenkin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eiköhän se verotusoikeuskin ole mahdollista sitten antaa myöhemmin maakunnille. Pihlajalinnan tapaus oli hyvä esimerkki ja siitä kannattaa ottaa opiksi, jotta järjestelmä saadaan paremmaksi. Fakta on kuitenkin se, että homma on taas kaksin vaikeampi aloittaa kokonaan uudelleen ja uudistuksia valmistellaan jo nyt monessa maakunnassa täyttä häkää. Valmistautuminen on kaukoviisasta, ettei tule ihan housut kintuissa yllätetyksi, jos ja kun tai kun ja jos lait hyväksytään.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

> Eiköhän se verotusoikeuskin ole mahdollista sitten antaa myöhemmin maakunnille.

Verotusoikeuden siivellä tulee helposti myös veritusvelvollisuus. Suomeksi sanottuna tämä voi tarkoittaa sitä, että jatkossa köyhät maakunnat joutuvat ehkä kustantamaan omat palvelunsa, ja saavat näin myös muita köyhemmät palvelut.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #35

Tai sitten maakuntien määrää vähennetään, että palvelut pystytään turvaamaan.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #37

Nyt hypättiin kustannuskysymyksiin ja palvelun tasoon liittyviin kysymyksiin.

Se ajatus että suuri yksikkö turvaisi palvelut on aika heikolla pohjalla. Kun pienet kunnat ja pienet keskuskaupungitkin pakotetaan luopumaan päätösvallastaan, on aika todennäköistä, että myös palveluilla on taipumus häipyä jonnekin suurten keskusten liepeille. Ei yksikään syrjäseudun pikkukunta odota palveluidensa paranevan tässä uudistuksessa. Kyllä pelko on tasan toisen suuntaista. Siksi monet ovatkin ryhtyneet turvaamaan palveluitaan esimerkiksi pitkäkestoisia sopimuksia yksityisten kanssa tehden.

Myös suurten yksiköiden taloudellisuus on aika lailla ilmasta temmattu ajatus. THL:n tilastojen mukaan Suomen taloudellisimmat kunnat tarvevakioiduissa menoissa ovat systemaattisesti pieniä. Suuret kunnat ovat enemmänkin toisessa päässä asteikkoa. Kaikki poenet eivät toki ole taloudellsia, mutta sen ajatuksen nuo tllastot romuttavat, että talous todistettavasti paranisi jos pienet yhdistettäisiin suuuriksi.

Meillä päin pienet kunnat ovat onnistuneet järjestämään palvelunsa erinomaisesti ja hyvinkin taloudellisesti. Järjestelmä ei ole näiltä osin rikki, joten älkää korjatko. Palvelut turvataan paremmin päätösvalta kunnissa säilyttämällä kuin keskittämällä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #43

Onhan tuossakin perää, mutta juna kulkee ja pian nähdään, mille asemalle se pysähtyy.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

> ... korjausliikkeitä on sitten helpompi tehdä jatkossa kuin aloittaa valmistelut kokonaan uudelleen

Pätee joihinkin yksityiskohtiin, mutta ei päde monissa isoissa kysymyksissä. Jos kunnilta viedään tässä nykyisessä uudistuksessa päätösvalta omiin sote-asioihinsa, sitä on aina vaikea palauttaa myöhemmin takaisin. Keskusjohto pitää yleensä vallastaan kiinni.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eihän soteasioissa kunnilla enää päätösvaltaa olekaan, kun soteasiat siirtyy kokonaisuudessaan maakuntien päätettäväksi eikä niitä ole tarkoitus palauttaa takaisin vai miksi olisi, jos uudistus toteutuu ja maakuntavaltuustot päättävät asioista?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Kyllä kunnilla on nyt ainakin ehdotettuun verrattuna täysi päätösvalta sote-asioistaan. Ja siksi juuri voikin toivoa soten kaatuvan. Kunnilla säilyisi paikallinen demokratia.

Tietenkin voi olla, että seuraavakin hallitus olisi kiinnostunut vallan viemisestä kunnilta.

Vaikka uudistus toteutuisikin, monella säilyisi kiinnostus päättää omista asioistaan, eli tarkoitus palauttaa valta takaisin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #25

Jos ja kun tai kun ja jos uudistus menee läpi, niin ei sitä valtaa enää kunnille palauteta soteasioissa. Kun maakuntavaltuustot on perustettu, niin ei siinä olisi demokratian kannalta enää mitään järkeäkään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #28

Palataan asiaan sitten, jos ne joskus perustetaan.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #28

Valitettavasti paikallisdemokratia on pahasti vaarassa. Ja valitettavsti vallan palauttaminen keskusjohdolta paikallisille on vaikeata.

Demokratian kannalta paikallisdemokratiassa ja (perustuslain mukaisessa) kunnalisessa itsehallinnossa on paljonkin järkeä. Eli vallan palauttaminenkin voisi olla fiksua, jos vain keskusjohto suostuisi luopumaan saamastaan vallasta.

Olen kovasti ihmetelllyt keskustan asenteita näissä kysymyksissä. Senhän pitäisi olla pienten kuntien puolue ja syrjäseutujen puolue. Ehkä keskustassa ajatellaan, että noiden varmojen äänestäjien etuja ei tarvitse puolustaa, koska äänet tulevat vaaleissa keskustalle joka tapauksessa. Näin, vaikka niiden päätösvallasta omiin asioihinsa veisikin puolet pois.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #33

Äänet ei tule kenellekään joka tapauksessa. Kyllähän maakuntauudistus myös helpottaa kuntien asemaa, kun tehtävät vähenee.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #39

Joo, Suomikin voisi luopua itsenäsiyydestään, niin tehtävät vähenisivät. Hieno diili. ;-)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #42

Joidenkin mielestä niin on jo käynyt ja laukaustakaan vaihtamatta.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Jos olisin demari, niin kyllä puntit tutisivat kuunnellessani uutisia Ruotsin valtiopäivien avajaisista. Kuulostaapi melkein jo varmalta, että demarit joutuvat luopumaan vallasta ja siirtynevät oppositioon.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

En ihan näin perustelematonta arkipoliittista kirjoitusta olisi osannut Vesalta odottaa.

"Uudistuksia ei ole enää viisasta kenenkään pysäyttää." Jos uudistusesitys ei saavuta ainuttakaan sille asetettua terveydenhuollon tavoitetta, siitä on enemmän vahinkoa kuin hyötyä. On myös onttoa vedota siihen, ettei mikään uudistus ole kerralla valmis. Samaa sarjaa on väite, että korjausliikkeitä on sitten helpompi tehdä jatkossa kuin aloittaa valmistelut kokonaan uudelleen. Tällaisia hallituksen lanseeraamia tyhjänpäiväisyyksiä ei kannattaisi enää toistella.

Jos hallituksen sote-uudistus menisi läpi, monia keskeisiä asioita olisi käytännössä mahdotonta muuttaa. Kaikki kyllä tuon tietävät. Vaikka kuinka peloteltaisiin, että taas menee neljä vuotta eikä tulla saamaan mitään aikaan, ja jopa vaikka niin kävisikin, tilanne olisi silti parempi kuin huonon uudistuksen tekeminen. Nyt tiedetään esimerkiksi kaksi keskeistä asiaa. 1) Suomen terveydenhuolto on laadukkaimpia ja kustannustehokkaimpia maailmassa. 2) Suurin ongelma, jonot, ovat jo lyhenemässä ja 100-500 miljoonan sijoituksella ne saataisiin lopullisesti poistettua. Tämä on pikkuraha hallituksen sote-uudistuksen valmisteluun jo syytämiin rahoihin verrattuna. Kaiken kukkuraksi, jos lopulta vaikkapa vuoden lisävalmistelun jälkeen päädyttäisiin nykyisen terveydenhuoltojärjestelmän evoluutiomalliin, se olisi toteutettavissa vuosia nopeammin kuin hallituksen esittämä malli eikä minkäänlaista kaaoksen vaaraa olisi ja aitoja säästöjäkin syntyisi ilman leikkaustarvetta.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Huonoja uudistuksia ei tosiaan kannata tehdä. Ei vaikka ne olisi kirjattu hallitusohjelmaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kyllähän sinä Kalevi tiedät, mitä maakunnissa jo nyt tehdään ja siellä ovat demaritkin täysillä mukana. Esimerkiksi KYMSOTE syntyy Kymenlaaksoon.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Kymsote on kai kuntayhtymä, eli päätösvalta on kunnilla. Jos homma ei jonkin kunnan osalta toimi, se voi vaihtaa taktiikkaa ja toimittajaa. Hallituksen esityksessä keskeinen ongelma on se, että tlanteessa jossa järjestelmä ei toimi, kunta ei voi tehdä juurikaan mitään, vaan joutuu tyytymään heikentyneisiin palveluihin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #44

Kuntien valitsemillam edustajilla, jotka voitaisiin myös myöhemmin valita vaaleilla, jos hallituksen esitys kaatuu, jota nyt epäilen, ettei se kaadukaan.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Maakunnissa todellakin jo tehdään, mikä päin prinkkalaa, koska päätöksiä ei ole takana. Se on hallituksen omavaltaisuutta, josta luultavasti asioidaan oikeuskanslerille, jos hallituksen sote ei mene läpi. Tällä tavalla rakennetut perustelut ovat alkavat olla jo rikollisia. Demarit tai muutkaan tuskin voivat maakunnissa mitään, jos hallitus on määrännyt virkamiehet toimimaan komentonsa mukaan.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Se onkin hyvä systeemi, että tehdään nyt joku, kyllä seuraavat korjaavat.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Blogisti selostaa koko ajan, että myöhemmin voidaan, myöhemmin ehkä.

Etkö yhtään käsitä, että koko helvetin soten on suunniteltu täysin päin persettä, kun mikään asia ei ole loppun asti ajateltu?

itsekin toteat koko ajan, että myöhemmin. Millaisen kuvan tämä antaa tästä valmistelusta?

Voidaan vähentää maakuntia myöhemmin.

Kaikille olisi paljon parempi jos keskusta ja kokoomus olisivat asioista päättämässä paljon myöhemmin.

Tällaista valmistelua ei voi puolustella normaalijärjellä varustettu ihminen, mutta näyttää siltä, ettei keskustassakaan niitä enää ole, ei kiinnosta naisten oikeudet, ja köyhän sairastaminen, kunhan saa hetken pitää pääministerin nuijaa.

Häpeäisin, jos joutuin tuollaista puolustelemaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kun olet Petteri niin fiksu, kerropa miten tällainen uudistus valmistellaan, että se on kerralla valmis eikä mitään muutoksia tarvitse ja kannata tehdän jälkeenpäin?

Kyllä maailma ja tiedot muuttuu nykyisin niin nopeasti, että monia asioita joudutaan jatkuvasti päivittämään. Turha sinun olisi tässä tuolla tavalla viisastella.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niimpä

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005838831.html

Köyhyys lisäänyy ja pudonneita on koko ajan enemmän.

Hätäilemäällä ei tule kuin kusipäisiä päätöksiä.

Noin isoa muutosta, jonka vaikutusta ei ole edes minimaalisesti arvioitu, tehdään nyt vain siksi, että keskusta saisi unelmoimansa maakunnat, ja kokoomus kavereilleen lisää massia.

Jumalauta, lähtökohta pitäisi olla juuri se pieni ihminen, mutta kaikki koplaaminen ajaa nyt sen nurkkaan.

Sitten kehtaat täällä tehdä tästä jonkun demareiden itkuvirren, kun omissa housuissa lemuaa pahasti.

Tämän vuoksi kukaan ei ota tosissaan keskusta ja kokoomuksen sote-leikkiä, siinä haisee niin pahasti oman ihran haju.

Onneksi gallupit näyttävät keskustalle juuri sen suunnan, mikä sille kuuluukin, vielä kun saadan tuo kaksinaismoralistinen naistenpuolustaja kokoomus alas, niin silloin meillä voi olla toivoa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #49

Vähän voisit tuota kielenkäyttöä siistiä Petteri. Vasemmisto ei pärjää kaikesta huolimatta sen paremmin, vaikka kuinka mesoat.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #49

Hyvä Ritala sinussakin asuu pieni persu. Toki aika kärjekäs. Hiukan hillitympi lähestymistapa ja olet aito PerusSuomalainen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #64

Ritala on jo päässyt siitä vaiheesta yli. Edelläkävijä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #64

Ritalassa asuu pieni persu, hyvin sanottu. =D

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Selvätkin asiat tuppaavat politiikassa sotkeutumaan. Jos tehdään uudistus, se tehdään tämän päivän tiedoilla. Siis, jos hallituksen sote-uudistus ei toteuta ainuttakaan sille asetettua terveydenhuollon tavoitetta, se on tämän päivän tiedoilla kelvoton. Eihän semmoista pidä mennä tekemään. Tulevaisuus on seuraavan päivän asia ja on luonnollista, että sen takia pitää joihinkin asioihin tehdä muutoksia. Se ei silti voi merkitä, että on ihan samantekevää millainen nyt tehtävä uudistus on. En ymmärrä miten hallitus on voinut vaipua loogisessa ajattelussa näin pohjamutiin.

Otan analogisen esimerkin. Markkinoille olisi tulossa käänteentekeväksi mainostettu auto, joka ei kuitenkaan juuri tällä hetkellä täyttäisi mitään asettamiasi vaatimuksia. Sen kulutuksestakaan ei tiedettäisi juuri muuta kuin, että jos ajat vuodessa vain tietyn rahasumman edestä ja lopetat autoilun siihen, sinulta kuluu entistä vähemmän rahaa. Tilaisitko tuon auton, jos myyjä vakuuttaisi, että kaikki puutteet korjataan myöhemmin?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #53

Huono vertaus tuo autojuttu Kalevi. Asiat eivät ole ihan noin yksinkertaiset, kun on kyse sotesta.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #54

Sote on jossain suhteessa myös autoja varallisempi tapaus. Yhden huonon auton ostaminen ei ole vielä kovin paha juttu, mutta maan soten vahtaminen aiempaa huonompaan järjestelmään on jo paljon vakavampi asia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #55

Mutta tekemättäkään ei voi olla. Kestävyysvaje on tosiasia ja valtion talous pitää saada tasapainoon. Kukaan ei ole vielä keksinyt varmaa patenttia, miten soteasiat pannaan kuntoon ja juna kulkee. Päätöstä odotellessa.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #56

Voi hyvin olla tekemättä. Suomen sote-järjestelmän voi väittää olevan tällä hetkellä maailman paras ja yksi taloudellisimmista. Mitään suurta tarvetta muutokseen ei ole, eikä kiirettä muutoksiin senkään vertaa. Luonteva tapa edetä olisi unohtaa koko hanke ja siirtyä parlamentaariseen keskusteluun mahdollisista korjaustarpeista.

Kestävyysvaje on jossain mielessä tosiasia, ja valtion talous pitää ehdottomasti saada tasapainoon, mutta sote ei ole mikään ratkaisu tähän. Hallitus on väittänyt soten säästävän miljardeja, mutta monet asiantuntijoiden arviot viittaavat jopa siihen, että kulut nousisivat uuden järjestelmän myötä. Opposition pyynnöistä huolimatta hallitus ei ole suostunut erittelemään uskomuksiaan siitä, mistä säästöt tulisivat. Minulla ei ole mielessä ensimmäistäkään selvää kohdetta, joka toisi säästöjä. (Ensimmäisenä mieleen tulevat tietotekniikkakulut, mutta kun katselee hallinnon toteuttamia tietoteknikkaprojekteja, en kyllä ostaisi autoa pelkkien lupausten perusteella tuolta porukalta.)

Pienten kuntien kannalta tlanne näyttää vähän siltä, että jos säästöjä yritetän väkisin jostain puristaa, todennäköisin seuraus on se, että niiden sote-palveluita karsitaan. Kaiken sote-vallan siirtäminen keskuskaupungeille mahdollistaa tämän.

Valtion talouden kuntoonsaattamisen nimissä ehdotan sote-hankkeen kaatamista ja jatkossa sen miettimistä, olisiko joissain pienissä asioissa pieniä parannuksia ja säästöineen vielä mahdolista tehdä Suomen jo hyvään sote-järjestelmään. Soteuudistukseen kulutettu energia ja suunnitellut rahat kannattaa sijoittaa jonnekin toisaalle. Osan voisi sijoittaa vaikkapa velkojen lyhentämiseen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #57

Asia pitää viedä suureen saliin ja äänestää. Sitten pulinat pois kävi, miten kävi.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #59

Olisi siistimpää, jos hallituspuolueet toteaisivat hankkeen itse raakileeksi, ja siirtäisivät jatkotyön seuraaville hallituksille.

Luulen että pulinat eivät jää pois, jos hallitus vetää näin ristiriitasta vastaanottoa saaneen hankkeen pienellä enemmistöllään läpi. Hallituspuolueissakin hankkeen tuki on kyselyjen mukaan varsin pientä. Jos hanke tehtäisiin puhtaalta pöydältä, siitä tulisi varmasti kovasti erilainen.

Joka tapauksessa olen sitä mieltä, että tällaiset keskeiset uudistushankkeet tulisi toteuttaa parlamentaarisen yhtesityön pohjalta, ei kulloistenkin hallitusten hallitusohjelmaan joskus kirjaamien tavoitteiden väkisin maaliin ajamisen kautta. En syytä seuraavaa hallistusta, jos ryhtyvät ensi töikseen purkamaan tällaisia (suppeaa suosiota nauttivia) edellisen hallituksen tekosia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #62

Paljonko on palanut jo rahaa siihen, että tätä uudistusta on veivattu jo ties kuinka monen hallituksen aikana? Ja taas pitäisi aloittaa alusta. Niin ei tule joka tapauksessa enää tapahtumaan, vrt. KYMSOTE Kymenlaaksossa.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #70

Ei tarvitse aloittaa uudelleen alusta. Ei kukaan halua enää vastaavaa sirkusta. Pitää vain kuunnella lääkäreitä ja muuta henkilökuntaa, jos heillä sattuisi olemaan asiallisia parannusehdotuksia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #73

Jo nyt satoja lausuntoja, eikö se riitä?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #78

Riittää, riittää - lopettakaa jo kyseleminen :-) . Nuo kyselyt ovat kai koskeneet hallituksen ehdotuksia, joihin on pitänyt sorvata nopeasti (usein tyrmääviä) vastauksia. Luovutaan huonosta hankkeesta, niin ei tarvita enää siihen liittyviä kyselyitäkään. Sen sijaan voi ilmoittaa ammatti-ihmisille ja heidän järjestöilleen, että seuraavilla hallituksilla on korvat auki, jos alan asiantuntijoilla on joitain oleellisia tarpeita tai parannusehdotuksia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #79

Eli lopetetaan lausuntojen pyytäminen ja viedään sotevaliokunnasta asia perustuslakivaliokunnalle ja sieltä edelleen eduskunnan suureen saliin ja äänestää rytkäytetään. Sitten pulinat pois, meni uudistus läpi tai ei. Sitten demarit mahdollisen vaalivoiton jälkeen voivat olla helpottuneita, jos uudistus meni läpi ja jos ei mennyt, niin saavat kääriä hihat ja ryhtyä taas sorvaamaan kaiken muun ohella, kun on sotua ja ties mitä ensikaudella eduskunnalla uusia uudistuksia veivattavana.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #82

Ei, vaan mapitetaan se sote-uudistus ö-mappiin. Näin kyselykierre katkeaa.

Jos hallitus ei ole saanut kolmessa ja puolessa vuodessa kelvollista uudistusehdotusta aikaan, turha yrittää rytkäytystä loppumetreilläkään. Tulee vain sutta ja sekundaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #84

Kova on ollut vastuskin eikä sitä tee yhtään helpommaksi se, että vaalit ovat jo näin lähellä ja pelin politiikka käy aina vain kovemmaksi. Katsotaan miten käy.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #86

Niin, perustuslaki on kova vastus.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #87
Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #57

"Todennäköisin seuraus on se, että pienten kuntien sote-palveluita karsitaan."

Aivan oikein, ja se tehdään tehostamisen nimessä. Se on todennäköisesti kuitenkin kovin kyseenalaista, sillä toiminnan keskittäminen keskuskaupunkeihin lisää matkakuluja ja työajan menetyksiä sekä korottaa kynnystä terveydenhuoltoon. Hallitus ei ajattele lainkaan kansantaloutta eli kansalaisten etua vaan pelkästään kalliiksi tulevaa liiketoiminnan lisäämistä (jonka kansalaiset maksavat) ja poliitikkojen vakansseja.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #66

Kun pitäisi saada ne jonot terveyskeskuksissa purettua ja ihmiset hoidettua yhdenvertaisilla palveluilla ja vielä tehokkaasti. Katsotaan miten käy, nykyinen systeemi ei kuitenkaan toimi ja uudistusta tarvitaan.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #69

Nykyinen systeemi on kansainväälisessä vertailussa loistava. Se toimii erittäin hyvin. Mitään massiivista uudistusta ei tarvita.

Jonojen purussa ei tarvita mitään ihmekosnteja. Luontevin keino on palkata lisää henkilökuntaa. Tämä tietenkin maksaa hieman, mutta toisaalta sairaiden ihmisten jonossa pitäminen maksaa myös yhteiskunnalle paljon. Jos tilit eivät mene vieläkään tasan, parannetaan hieman työllisyystilannetta, niin rahaa löytyy taas.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #74

Kotkaan olemme yrittäneet palkata lääkäreitä jo nyt lisää tusinan verran, yhden saimme. Helppoa kuin heinänteko, eikö totta. https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/70320f87-3...

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #77

Tuossa pätevät normaalit työmarkkinoiden säännöt. Jos halukkaita ei ilmaannu, tarjous on varmaankin huono. Nostakaa palkkaa tai parantakaa työoloja. Ei ihmisiä voi huonoon työpaikkaan pakottaa. On myös mahdollista, että lääkäripula vaikuttaa, ja koulutusta lisäämällä tilanne laukeaisi. Organisaation rakenteen peukalointi (esim. sote-uudistus) tuskin muuttaa mitään.

Monet kunnat ovat ratkaisseet tilanteen myös keikkalääkäreitä käyttämällä. Ehkä tuokin on nykyaikaa. Ehkä uudet lääkärit eivät halua sitoutua yhteen paikkaan istumaan. Toivottavasti ette istu tumput suorina ja annan potilaiden istua jonossa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #80

Soteuudistuksen jälkeen käytettävissä ovat perusterveydenhuollossa myös yksityiset lääkärikeskukset. Kyllä se helpottaa, kun ihmiset voivat mennä yksityisille eikä tarvitse jonottaa.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #81

Teet tuossa sen kummallisen oletuksen, että yksityisten olisi jotenkin helppo saada lääkäreitä, ja nykyisten toimijoiden vaikeaa. Luulen että molemmat ovat jokseenkin samalla viivalla. Toiminnan hajauttaminen useaan pisteeseen ei lisää lääkäreiden määrää.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #83

Ei, mutta ne resurssit, mitkä ovat yksityisellä puolen, saadaan myös laajempaan käyttöön soteuudistuksen myötä ja mahdollisuudet saada nopeampaa apua paranee monella käyttäjällä.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #56

Tekemättäkin voidaan nimenomaan olla, koska hallituksen sote-uudistus ei vie mitään ainakaan parempaan suuntaan ja lääkäripulakin on pikku hiljaa helpottamassa.

Varma patentti sote asioiden hoitamiselle olisi pelkistetty terveydenhuolto (ja kaikki nykyisen ja sen väliltä), joka olisi terveydenhuollon suhteen (jonoja lukuun ottamatta)samankaltainen kuin nykyään, mutta rakenteiden oikaisut toisivat tarvittavat (ja todelliset) miljardisäästöt. Kertauksen vuoksi mitä tarvittaisiin olisi lääkejakeluketjun oikaisu (valtion hankkimat lääkkeet ilman välikäsiä suoraan terveyskeskuksista ja sairaaloista), laskutusbyrokratian poisto (lääkkeet ja hoito veroissa automaattisesti sosiaalisesti oikeudenmukaisia) ja Terveyshallitus hoitamaan hallinnon. Pelkästään näillä säästöä tulisi reilu kolme miljardia vuodessa. Koko maan kattava tietojärjestelmä toisi siihen vielä lisänsä, joka olisi joka tapauksessa enemmän kuin mitä vastaavasti voitaisiin saada hallituksen tietotekniikalle tuhoisan monimutkaisessa sote-mallissa. Hallitus on arvioinut nämä säästöt, jotka siis eivät missään tapauksessa ole mitään sen oman suunnitelman säästöjä, jopa neljäksi euroksi vuodessa.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #54

Itse asiassa auto on erinomainen vertailukohta sotelle. Se on erittäin monista pienemmistä ja suuremmista osista koostuva laite, jossa ei riitä, että osat ovat hyviä vaan niiden pitää myös toimia yhteen. Vähäkään tekniikasta ymmärtävä tietää, että auton perustekniikka on myös mahdollisimman pelkistettyä ollakseen luotettava ja edullinen valmistaa. Siis kaikki juuri päinvastoin kuin hallituksen sote-uudistuksessa, jossa voitaisiin noudattaa samoja periaatteita kuin auton valmistuksessa tai yleisemminkin liike-elämässä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #58

Sotessa on paljon muuttuvia tekijöitä, joiden yhteensovittaminen ei ole samanlaista kuin auton tekniikka. Lisäksi toiset käyttää sotepalveluita enemmän kuin toiset ja kustannukset eivät jakaudu tasaisesti. Tilanne on joka tapauksessa saatava hallintaan, mikä siihen sitten auttaa, kun ei se tämä nykyinen systeemi ole edelleenkään kenenkään hallinnassa, vaan kustannukset uhkaa nousta. Uudessa sotessahan säästöt tulevat siitä, etteivät kustannukset nouse niin paljon kuin nykyisellä systeemillä, vaikka ne edelleen nousee, eikö totta.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #61

> Uudessa sotessahan säästöt tulevat siitä, etteivät kustannukset nouse niin paljon kuin nykyisellä systeemillä, vaikka ne edelleen nousee, eikö totta.

Ei kuulosta ensinkään todelta. Minusta tuo on vain nykyisen hallituksen sorvaama korulause, ilman mitään konkreettista sisältöä. Pelkkä väittäminen ei tee väitteestä totta.

Jos ehdotettu sote-uudstus toteutuu, kymmenen vuoden kuluttua entiset ministerit sitten kertovat, että jos uudistusta ei olisi tehty, kustannukset olisivat nousseet vielä kolme miljardia enemmän kuin toteutetun uudistuksen myötä nousivat. Ja vieläkään kukaan ei suostuisi kertomaan, mistä nuo kuvitellut säästöt tulivat. Koko tarina tuntuu sisältävän vain ilmaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #63

Uskoo ken tietää. Kukaan ei voi varmaksi tietää.

Heikki Peltola

Valinnanvapaus

Tätä on kohkattu siitä lähtien, kun Kepu ja Kokoomus lehmänkauppansa tekivät.
Huomaamatta sitä, että valinnanvapaushan on meillä ollut vuosikymmeniä. Sairaustapauksessa voin mennä joko yksityiselle – tai yhteiskunnan lääkärille. Yhteiskunnan lääkärikäynti maksaa parikymppiä, yksityinen parisataa. Toki yhteiskunnan lääkäri maksaa todellisuudessa huomattavasti enemmän kansalaisten veroina. Tämä periaate on ns pohjoismainen käytäntö.

Kysymys kuuluukin, miten kokoomus aikoo järjestää yksityislääkärit (lue: ”terveystalot”) parinkympin lääkärikäynnin hintaiseksi ilman verojen korottamista?
Yksinkertaisin ratkaisuhan on nostaa KELA:n lääkärissä/sairaalassa käynnin korvaus niin suureksi, että KELA:n korvaus on yksityisen palvelun ja yhteiskunnan palvelun hinnanerotus. Nykyhinnoilla tähän tarvitaan rutkasti rahaa.

Ellei nykyisen, yhteiskunnan subjentoivan hinnan, ja ”yksityisen tahon” palvelun hinta ole sama tai yksityisen sektorin palvelu edullisempi, ei mitään säästöä tule.

Maakuntamalli

Tätäkin on kohkattu siitä lähtien, kun Kepu ja Kokoomus lehmänkauppansa tekivät.
Suomalaisen yhteiskunnan perusongelmahan on suuri julkinen sektori ja pieni kansa ja tätä ongelmaa ratkaistaan kasvattamalla julkista sektoria yhdellä – ilmeisen turhalla – hallintoportaalla. Olemmekohan niin viisaita, kuin kuvittelemme.

Mitä kauheaa tapahtuisi, jos suomessa olisikin yksi kunta – joko ”Valtakunta” tai ”Yhteiskunta” - ja kunnan tarkoitus olisi tasa-arvon toteuttaminen kaikilla elämän aloilla, esimerkiksi asumisen hinta ja kysynnän ja tarjonnan tasapaino. Siis yksi hallintoporras nykyistä vähemmän. Toki – tähän valtion hallintoon – tarvitaaan lisähenkilöstöä, mutta ei taatusti samaa määrää kuin nykyisten kuntien palveluksessa olevat. Erotuksella paikattaisiin uhkaavaa työvoimapulaa.

Heikki Peltola, Imatra

PS. Kumpikohan sen lehmän saa?, jos molemmat, niin kumpi saa paremmin lypsävän? Vai tulevatko molempien lehmät olemaan ummessa ja molemmat puolueet tinkimaidolla?
Eli "Suo siellä ja vetelä täällä" toteuttajista riippumatta, jos tavoitteet ovat -ainakin lähes- mahdottomia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Asko. Ei hallitus mihinkään kaadu, mutta jos nyt iltalehti haluaa asialla spekuloida, niin se tietää lisää lukijoita iltalehdelle. Olisihan se tietysti uutispommi, jos hallitus kaatuisi. Sitten sitä vasta lehteä myytäisiinkin ja demarit joutuisi miettimään lähteäkö mukaan uuteen hallitukseen vai pidetäänkö ennenaikaiset eduskuntavaalit. Se olisi tietysti silloin myös soten kaatuminen ja demarit voisivat päästä sorvaamaan sitä uudelleen, jos voittaisivat vaalit. Pelko kuitenkin edelleen takamuksessa, kun ei se niin helppoa ole joka tapauksessa.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Johan nyt asiat mallillaan olisivat, jos demarit sote-pelosta hyväksyisivät kelvottoman uudistuksen. Juttu menee samaan sarjaan sen kanssa, että kun uudistusta on jo pitkään väännetty, se on nyt tehtävä oli mikä oli.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset