VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Jäitä hattuun Myllykoski ja muut ”kiihdyttäjät”

Nyt tehdään kärpäsestä härkästä, jos ammattiyhdistysliikkeet meinaavat tosissaan mennä jopa yleislakkoon hallituksen ajaman lain suhteen, jossa alle 20-henkeä työllistävien yritysten irtisanomismahdollisuutta helpotettaisiin siinä tapauksessa, että työntekijä ei tee kunnolla työpaikalla töitään, käyttäytyy epäasiallisesti ja häiritsee omalla käytöksellään yrityksen tuloksen tekoa ja menestymisen mahdollisuuksia.

Vasemmistolaisen kansanedustaja Jari Myllykosken tapaiset kiihdyttämispuheet siitä, että hallituksen esitys irtisanomissuojan heikentämiseksi on ajamassa maata yleislakkoon tai vähintäänkin voimakkaisiin työtaistelutoimiin, ovat lisäosoitus edesvastuuttomuudesta ja ymmärtämättömyydestä suomalaista yhteiskuntaa kohtaan.

Eikö kansanedustaja Myllykoski ja muut hänen tapaiset ”kiihdyttäjät” ymmärrä, minkälaiset seuraukset näin järeistä työtaistelutoimista seuraisi? Siitä kärsisivät kaikki. Yritykset, työntekijät, työttömät, ammattiyhdistysliike itsekin ja viime kädessä koko kansantalous. Siis Suomi ja me suomalaiset. Viennistä elävällä kansakunnalla ei yksinkertaisesti ole varaa tällaiseen hölmöilyyn.

Nyt pitää laittaa Myllykosken ja muiden jäitä hattuun ja pyrkiä päinvastoin esittämään parempia vaihtoehtoja tämän asian ratkaisemiseksi kuin painostaa maan hallitusta jopa yleislakon uhalla, joka kaiken lisäksi näyttää olevan hyvin politisoitunut, kun vasemmistolaisen kansanedustajan täytyy röyhistellä kirjoittamallaan blogilla omia rintakarvojaan. Jos ette muuta parempaa keksi ja vasemmisto on vallassa seuraavien eduskuntavaalien jälkeen, niin uhatkaa mieluummin perua tämä laki, kun pääsette valtaan, mutta älkää nyt ihmeessä lähtekö tällaiseen hölmöilyyn mukaan.

Jos pienten yritysten irtisanomisen heikentäminen ei Myllykosken mielestä perustu tosiasioille, se on myös tosiasia, etteivät näin massiivisiksi ja suhteettoman koviksi aiotut työtaistelutoimenpiteetkään perustu tässä kohtaa tosiasioille. Tämäkin voi kääntyä vielä itseään vastaan. Suomen kansan oikeustajua ei kannata kenenkään aliarvioida. http://jarimyllykoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260538-irtisanomissuojan-murentaminen-ei-perustu-tosiasioille?ref=poiminnat

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt on liian järeät ja suhteettomat keinot käytössä, jos Suomi pannaan tämän asian takia sekaisin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Joko vastaat vai jatkatko tätä jankuttamista?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #5

Esitin Arin blogissa kysymyksen,että jos lakko on liian raju ase,niin mitä mielestäsi ay-liikkeen pitäisi tehdä työntekijöiden etuja puolustaakseen tämän asian suhteen?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #12

Vastaan yksinkertaisesti. Ei ainakaan suhteettoman kovilla toimilla ja järjestämällä yleislakkoja. Kun niin kovasti vasemmisto tukee tätä, niin johan esitin, että vasemmisto voi valtaan noustessa perua seuraavassa eduskunnassa ko. lain, jos sellainen toteutuu.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #17

Se on sinun mielipiteesi ja tulkintasi asiasta. Voit tietysti itse esittää parempia näkökantoja, miten yleislakolta tai muilta järeiltä työtaistelutoimenpiteiltä vältyttäisiin tässä asiassa, kiitos.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #25

Ei,kyllä se nyt on sinun tehtävä. Sinun mielestäsi lakot ovat liian raju toimi joten esitä jokin toinen vaihtoehto miten ay-liike voi puolustaa työntekijöiden etuja tässä asiassa.

Mikä kelpaisi..ei se nyt niin vaikeaa ole kakistaa ulos. Suotta yrität politikointia ympäripyöreillä vastauksillakaan,kun menit jo sössimään tilaisuutesi kääntämällä takkisi ryhtyessäsi Sipilän puudeliksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #26

Vai Sipilän puudeli? Sinusta on tullut "hyödyllinen idiootti" kuulemani mukaan, en enää ihmettele yhtään tuota titteliä kohdallasi. Käyt joka sivustolla tarjoamassa näitä ns. näsäviisaita ajatuksiasi. Jos olisit lukenut tarkemmin, niin mainitsin Ari Terolle myös siitä, että nyt olisi ns. kolmikantaneuvotteleut paikallaan, jos EK ei olisi sanoutunut niistä aikaisemmin irti. Kyllä nämä asiat neuvottelemalla pitää pyrkiä ensisijaisesti ratkaisemaan eikä uhkailemalla. Ay-liike on nyt tekemässä joka tapauksessa kärpäsestä härkästä, koska en jaksa edes uskoa, että enemmistö suomalaisista kannattaa järeitä keinoja asian ratkaisemiseksi. Yleislakolla uhkaaminen on lähtenyt ns. lapasesta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #27

Katos katos..koittaa se puudelikin ärhennellä.

Ehdotuksesi on kolmikanta ja sen jälkeen toteat itsekin,että jaajuu..EK on muuten sanoutunut niistä irti. Eli ehdotuksesi oli turhaa pölinää jatkat jankkaamista lakosta...sinullakaan ei ole tarjota muita vaihtoehtoja joten miksi jankkaat?

Mutta joudut nyt kertomaan mikä oli näsäviisasta?

Sekö,että olit ensin näillä palstoilla kritisoimassa voimakkaasti Sipilän toimia ja äänestyksessä hävittyäsi heittäydyit hänen puolelleen niissäkin asioissa missä olit ennen vastaan. Sellaista on olla toisen puudeli. Näsäviisauttaa tuossa ei ole vielä yhtään.

Koska tykkäät näemmä myöskin solvata ihmisiä,niin kerrotko miten sinä liityt venäjään,jos kerran olen hyödyllinen idiootti sinun suhteesikin?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #30

Sinähän tuot minulle vain lisää kunniaa ja mainetta näillä kirjoituksillasi. Minunhan pitää olla otettu ja ihan kiittää sinua tästä. Minulla on edelleen omat mielipiteeni ja ne pystyn esittämään ihan kuten aina ennenkin, mutta en minä ole niin hölmö, että jatkaisin julkisesti Sipilää kohtaan samojen asioiden kritisoimisesta, kun vaalit on käyty ja olen ne reilusti hävinnyt. Tämä ei tietysti tarkoita sitä, että minun tarvitsee olla kaikesta samaa mieltä ja ettenkö voisi esittää tarvittaessa kritiikkiä, jos siihen syytä on.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #34

Ole hyvä vain,jos sellaista niistä saat.

Oletko esittänyt mistään asiasta kritiikkiä vaalien jälkeen Sipilää kohtaan? Koska en ole huomannut sellaista..vaan päinvastoin olet puolustanut Sipilää useampaan kertaan.

Se,että häviät vaalit ei tarkoita ettetkö voisi kritisoida...vaaleilla ei päätetty sinun näkemyksistäsi vaan puolueen kannatuksesta sinun näkemyksillesi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #41

Katsos Vellu, ollaan sitten jostain samaa mieltä. Ei ole ollut tarvetta kritisoida ja kyseessä oli tosiaan puolueen kannatus minun näkemyksilleni. Vaalit olivat demokraattiset ja lailliset, joten siltä osin kaikki meni oikein, mutta minun keppi ei vaan lentänyt tällä kertaa pidemmälle.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Onko tämä maailma jotenkin muuttunut. Tänä päivänä yritytksen menestystekijä tuntuisi olevan se, että miten työntekijöitä eniten saadaan kuritettua. Pitää voida irtisanoa helposti, pitää alentaa palkkoja, pitää kyykyttää työttömiä jne.

Ennen puhuttiin, että yrityksen pitäisi kehittää kilpailukykyisiä tuotteita, markkinoida tehokkaasti ja olla kaikin tavoin osaava.

Aika omituista politiikkaa. T&K-rahoitusta leikataan ja työntekijöitä kiristetään. Ei tuolla touhulla uusia työpaikkoja synny. Uusi matalasuhdanne on jo näköpiirissä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Et kai sinäkään Erkki kuitenkaan ihan aikuisen oikeasti usko siihen, että tekemällä kärpäsestä härkästä ja pistämällä maa jopa yleislakon kautta sekaisin, palaset loksahtaisi jotenkin paremmin kohdalleen?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Näköjään on niin, että sitä saa mitä tilaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #8

Niin saa. Onneksi meidän välillä asiat riitelee, eikä ihmiset.

Käyttäjän JanneHildn kuva
Janne Hildén

Toisen kärpänen on toisen härkänen. Riippuu mihin yhteiskuntaluokkaan kukin kuuluu. Työntekijälle uusi laki näyttäytyy aivan muuna kuin hallituspuoluerälssille.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #16

Kun olen seurannut useimpia keskustelupalstoja ja kirjoituksia asiasta, niin en sanoisi noin, vaikka nämä kiihdyttelijät yrittävät lietsoa "kapinamielialaa" kansalaisiin ja eri toten työssäkäyviin ihmisiin. Ihan olisi mielenkiintoista nähdä, mikä olisi tulos, jos asiasta tehtäisiin galluppi. Vai onko tehty jo, mikä on jakauma puolesta ja vastaan?

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Hallitus ja sitä tukevat ryhmät elävät uusmoralistisessa kuplassa, jossa kova ihmisiä syyllistävä ja rankaiseva oikeistopolitikka nähdään yhteiskuntaa eteenpäin vievänä. Kaikkein kurjinta on kuulla hurskastelua siitä, että nyt ollaan pienen ihmisen asialla, kun laitetaan taloutta ja työllisyyttä kuntoon. Samalla luodaan rakenteita, jotka alkavat jakaa kansaa erittäin vahvasti sosio-ekonomisesti eri luokkiin. 1990-laman aikana syntynyttä jakoa vain syvennetään. Sellainenkin iso politiikan ala kuin sosiaalipolitiikka on ajettu oman onnensa nojaan tai pyritty täysin korvaamaan työllisyyspolitiikalla, jota hoitamaan on asetettu kenties kaikkien aikojen ammattitaidottomin ministeri. Ollaan siis tilanteessa, jossa kansakunta on jakaantunut kahteen eri leiriin ja niissä puhutaan vain omille ryhmille. Eräät kuvittelevat vielä, että toisessa leirissä joku kuuntelisi sitä, mitä omassa leirissä sanotaan. Hallituskuplassa tätä jakaantumista ei ikävä yllä ole vieläkään havaittu ja otettu tosissaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jouni. Jospa se maailma olisi taas parempi, kun seuraavat eduskuntavaalit on pidetty ja vihervasemmisto pääsee valtaan tai ainakin niin jotkut vielä kuvittelee.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Eihän tässä vielä olla kuin nokiteltu kukkotappelun lailla. Jos lakialoite menee sellaisenaan läpi, niin nettoajat ja voittajat ovat jo selvillä. Nimittäin lakimiehet. Tässä on yksi syy, miksi ay-liikkeen vaikutusta halutaan heikentää työmarkkinoilla ja jopa poistaa kartalta? Harvalla työntekijällä on varaa kalliisiin oikeudenkäynteihin. Mutta ay-liikkeen avulla oikeutta voi käydä köyhempikin. Toivottavasti työmarkkinakenttä rauhoittuu ja ihmiset voivat jatkaa työtään pelkäämättä pärstäkertoimensa takia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eikö se ole hyvä, että Suomi on oikeusvaltio eikä se työnantajakaan ole aina oikeassa. Kyllä työnantajakin voi syyllistyä häiriköintiin, epäasialliseen käyttäytymiseen ja työilmapiirin rikkomiseen. Viime kädessä oikeus ratkaisee asian, kuka onkaan syyllinen, jos asioista ei kyetä työntekijän ja työnantajan välillä sopimaan. On niitä laittomia potkuja ollut tässä maassa, mutta eihän sekään hyvä asia ole, jos työntekijä ei tee kunnolla töitään ja sotkee yrityksen asioita tahallaan. Yksittäistapauksia ne yleensä ovat ja kaikessa pitäisi olla järki ja suhteellisuudentaju mukana.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kun hallitus vetoaa Saksan malliin,niin otetaan sitten Saksan malli.
Saksassa on kevyen mallin työoikeuksia (tuomari+työntekijäpuolen ja työnantajapuolen edustaja),jotka ratkovat työsuhteeseen liittyviä erimielisyyksiä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Siis eräänlainen sovittelumalli?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #19

Se on alin oikeusaste.Sen päätöksestä voi valittaa osavaltion työoikeuteen ja edelleen liittovaltion työoikeuteen.Alimmassa asteessa menettely sujuu ilman asianajajaa ja alimmassa asteessa mikäli vastapuolella on asianajaja,niin häviäjä ei joudu maksamaan voittajan asianajokuluja.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #21

Ei hullumpaa. Voisi olla hyvä systeemi meillä Suomessakin. Kiitos Mauri tiedosta.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Yleislakkouhkailu on kokenut melkoisen inflaation, lähinnä siksi, että uhkailut alkavat suunnilleen vuorokausi sen jälkeen, kun ei-sdpläinen hallitus on astunut virkaansa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tämä yleislakolla uhkailu voi aivan hyvin kääntyä sosiaalidemokraattejakin vastaan. Haluaisinpa nähdä ihmisten naamat sitten, kun pannaan yleislakko pystyyn ja julkiset kulkuneuvot eivät kulje, maito ja leipä loppuu kaupasta jne. Tietysti ennen lakon alkua ihmiset ovat hamstraamassa ruokaa sun muuta. Puhumatta siitä, minkälaista laskua ja vahinkoa lakko aiheuttaa yhteiskunnallemme. Ihan älyttömiä uhkailuja on ollut ay-liikkeen eräiltä johtohahmoiltakin, ei oikeuden- ja suhteellisuudentajua.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Nyt pitää laittaa Myllykosken ja muiden jäitä hattuun ja pyrkiä päinvastoin esittämään parempia vaihtoehtoja tämän asian ratkaisemiseksi "

Kerroppa miten nykyiselle hallitukselle voi esittää parempia vaihtoehtoja, tuskin kuuntelisivat. Älytöntä on ollut Juha Sipilän koko hallituskausi, ideologia edellä on menty. Harmittaa vain teidä tosi keskustalaisten puolesta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #22

Toivottavasti vielä asiasta neuvotellaan. Se oli harmi, kun EK irtisanoutui ns. kolmikantaneuvotteluista, nyt siitä voisi olla apua. Mitään yleislakkoa en voi kuitenkaan hyväksyä, vaikka kikyt sun muut ovat alentaneet minunkin tulojani huomattavasti ja eläkeikääkin nostettiin vastoin työnantajan kanssa solmittua kirjallista sopimusta. Täysin per...stä oli, mutta silti yleislakko on täysin älytön juttu ja siitä koituu niin valtavasti vahinkoa ja aivan varmasti jokainen suomalainen kärsii siitä nahoissaan.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

"20-henkeä työllistävien yritysten irtisanomismahdollisuutta helpotettaisiin siinä tapauksessa, että työntekijä ei tee kunnolla työpaikalla töitään, käyttäytyy epäasiallisesti ja häiritsee omalla käytöksellään yrityksen tuloksen tekoa ja menestymisen mahdollisuuksia."

Tämä sinunkin kopioima perustelu, jolla Sipilä sekä muut henkilöt jotka tätä uutta lakia puolustaa, on täysin perusteeton.

Tämä perustelu ontuu siinämielessä että nykyinenkin lainsäädäntö antaa täydet mahdollisuudet työnantajalle purkaa työsopimus työntekiänkanssa, mikäli nämä perusteluissanne mainitut seikat tulevat toteen näytetyiksi.

Kehoitankin tutustumaan Työsopimuslakiin, siinä mainittuun työsopimuksen paurkamis perusteisiin.

Alla linkki.

Työsopimuslaki

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/200100...

Työnantaja voi esimerkiksi purkaa työsopimuksen seuraavissa tapauksissa:

1) kun työntekijä on sopimusta tehtäessä olennaisessa kohdin johtanut harhaan työnantajaa,
2) kun työntekijä välinpitämättömyydellään vaarantaa työturvallisuutta työpaikalla, taikka esiintyy siellä päihtyneenä tai käyttää siellä vastoin kieltoa päihdyttäviä aineita,
3) kun työntekijä törkeästi loukkaa työnantajan, tämän perheenjäsenen, työnantajan sijaisen tai työtoverinsa kunniaa tai tekee heille väkivaltaa,
4) kun työntekijä törkeällä tavalla rikkoo lain kieltoa käyttää hyödykseen tai ilmaista toiselle työnantajan liike- tai ammattisalaisuutta, vastaanottaa lahjomaa tai vaatia sellaista itselleen taikka harjoittaa työnantajan kanssa kilpailevaa toimintaa,
5) kun työntekijä jatkuvasta syystä on kykenemätön työhön,
6) kun työntekijä tahallaan tai huolimattomuudesta jättää työvelvollisuutensa täyttämättä ja varoituksestahuolimatta jatkaa laiminlyöntiään.

Aina pitää muistaa vanha viisaus.

Se mitä kerrotaan ei ole tärkeää, mutta se mitä ei kerrota on erityisen tärkeää...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jokuhan siellä mättää, kun nämä nykyiset perusteet eivät riitä työntekijän irtisanomiseksi. Kerro ihmeessä, mikä mättää vai mättääkö mikään, jos tiedät?

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Ei siellä mikään oikeasti mätä.
Sinulle vaan on uskoteltu niin, että saataisi sinuunkin lisää pelkoa työpaikan puolesta ja alkaisit tekemään 100% työpanoksen sijaan 110% panoksella ja valittamatta.

Irtisanominen lisää työttömiä ....EI työpaikkoja.

Jos olisi huoli työvoiman puutteesta, niin helpotettaisi palkkausta eikä irtisanomista

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #32

Minua ei pelolla johdeta ja työni olen aina hoitanut kunnialla. Sain jopa presidentin myöntämän ansiomitalin 30 vuoden palveluksesta, vaikka ei se minun mieltäni ylentänyt. Parempi olisi ollut kuukauden ylimääräinen palkka tai vaikka joku matkalahjakortti niin kuin tuolla yksityisellä puolella joitakin palkitaan.

Miten sinä selität näitä yt-neuvotteluita isommissa yrityksissä, joissa saattaa lähteä isompikin porukka kerralla pihalle, vaikkei yrityksellä niin huonosti menekään. Niitäkin on tässä vuosien varrella ollut?

Nyt ay-liike taistelee pienen työyhteisön (alle 20-h) työpaikoista järjettömän kovilla ukaaseilla, joissa ehkä joku työtä vieroksuva, häiriötä aiheuttava laiskanpullea työntekijä joutuisi jättämään helpommin työpaikkansa kuin tähän saakka ja jota hyvin mahdollisesti omat työkaveritkin toivoisi eikä vain työnantaja.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #35

"Miten sinä selität näitä yt-neuvotteluita isommissa yrityksissä, joissa saattaa lähteä isompikin porukka kerralla pihalle, vaikkei yrityksellä niin huonosti menekään. Niitäkin on tässä vuosien varrella ollut? "

-Ahneus ....kun mikään ei riitä

"Miten sinä selität näitä yt-neuvotteluita isommissa yrityksissä, joissa saattaa lähteä isompikin porukka kerralla pihalle, vaikkei yrityksellä niin huonosti menekään. Niitäkin on tässä vuosien varrella ollut? "

Samaa halutaan pienemmillekin yrityksille.

Kyllä nu paskat työntekijät voivat olla ongelma, mutta vähemmistö.
Tällä lailla huononnetaan hyvienkin tekijöiden työehtoja vähemmistössä olevien paskojen tekosyyllä.
Ajatuksella "pelätköön, kunhan pysyvät nöyrinä"

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Eihän AY-liike mihinkään lakkoon mene.
Eiköhän ne hoida lakon aikana duuniinsa normaalisti.

Työntekijät menee lakkoon.
Työntekijät eivät suostu sopimuksen heikennykseen yksipuolisella sanelulla ilman neuvottelua.

Eikai se yrittäjäkään suostuu tuotteensa hinnan alennukseen pelkällä asiakkaan ilmoituksella.

Työnantaja ostaa työntekijän työpanoksen aivan samoin kuin asiakkas ostaa yrityksen myymän tuotteen.
Työsopimuksella on sovittu myytävän työpanoksen hinta, jota ei yksipuolisesti ilman neuvottelua voi muuttaa, kuten nyt yritetään..

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olisikohan mitään lakkoa tulossa, jos näiltä pienten yritysten (alle 20-h) työntekijöiltä kysyttäisiin tai vaikka muiltakin? Kyllä tässä ollaan tekemässä kärpäsestä härkänen, mutta tietysti ei ole enää helppo perääntyä, kun julkisesti niin kovaa uhotaan. Jos mitään ongelmaa ei työpaikalla ole, niin ei sieltä työnantaja ketään sano irti yhtään helpommin kuin tähänkään saakka ja aina voi asian riidauttaa, ettei kyse ole mielivallasta ja niin pitääkin tehdä, jos kyse on mielivallasta.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Näköjään on.

Kannattaisikohan työnantajien kysyä mistä ne ongelmat voivaat siellä työpaikalla johtua.
Joskus se voi johtua siitä työnantajasta....ja nimenomaa niissä alle 20/hlö:n nyrkkipajoissa joita johtaa Koijari Koikkalainen

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #39

Oletko katsonut Gordon Ramsayn kuppilat kuntoon? Sellainen analyysi olisi varmasti hyvä vaikka ihan jokaisessa työpaikassa, vaikka ei mikään huonosti tuottava yritys olisikaan kyseessä. Joskus suunsa puhtaaksi puhuminen puolin ja toisin olisi hyväksi, tietysti ilman pelkoa, että lentää pihalle. Jos firmalla menee hyvin eikä syytä ole työntekijöissä, mutta ilmapiiri on huono, niin peiliin katsomisen paikka on siellä kuka sen yrityksen omistaa ja sitä johtaa. Kannattaisi puhua asioista, mutta meillä suomalaisilla se puhuminen tuppaa välillä olemaan niin kovin vaikeaa.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Vastaus kommenttiin 29

Suurin syy taitaa olla työnantajan perehtymättömyys työsopimus lainsäädäntöön. Eli ei osata tehdä oikeanlaisia työsopimuksia.

Työsopimuksessa voidaan tehdä paljon erillaisia sopimuskohtia yksityiskohtaisesti työn tekemisen kannalta, työntekiän sekä työnantajan intresseissä. Mikäli näitä ei tehdä, ei myöhemmin voida irtisanomis perusteluina käyttää syitä joista on sopimus.

Annan käytännön esimerkin elävästä elämästä.

Työntekiä oli halunnut maininnan työsopimukseen, ettei hänen tarvitse osallistua vuorotyö tehtäviin.
Muutama vuosi myöhemmin työtehtävien lisääntyessä, ilmoitti työnantaja että kaikki työntekiät joutuvat siirtymään vuorotyöhön määräajaksi.
Kyseinen työntekijä ilmoitti että hän ei siirry, koska hänellä on työsopimuksessa maininta, missä on sovittu ettei hänen tarvitse siihen suostua. Hän jäi ainoana työntekiänä päivätyöhön.

Mikäli työnantaja olisi ennekoinut tulevaan työmäärään, eikä olisi sopinut tällaista kohtaa erikseen niin työntekiä ei olisi voinut kieltäytyä.

Nyt tämä uusi laki, jota Sipilä voimakkaasti ajaa, sekä käyttää samoja perustelu esimerkkejä joita sinäkin mainitsit. On vain silmänlume perimmäiselle tarkoitukselle, lähinnä sille että työntekiä voidaan sanoa irti ilman mitään perusteluita, ja näin ollen työsopimuslaki menettää merkityksensä. Samalla katoaa irtisanomis suoja.

Irtisanomis-suoja on erittäin tärkeä laki.

Esimerkki.

Nyt uuden esitetyn lainturvin voi työnantaja irtisanoa henkilön (nainen) joka toimittaa työnantajalle raskaustodistuksen, ilman mitään perusteluita.

Tai vaikka vanhempi on poissa työstä sairaan lapsen takia, saamallaan sairauslomalla? Potkut vaan esimerkkinä muille.

Henkilökohtaisesti minua ei koske enää nykyiset työlait eikä tulevat, sillä olen työkyvyttömyys eläkkeellä.

Hassua sinänsä, viimeinen työpaikkani päättyi työsuhteen purkamiseen aikaisemman kommenttini esimerkin 5) kohdan perusteella "kun työntekijä jatkuvasta syystä on kykenemätön työhön"

Näkökykyni oli heikentynyt siinämäärin, että silmälääkäri otti minulta ajokortin pois, menetin siis ajo-oikeuden.
Tästäsyystä en voimut enää suorittaa sitä työtä mihin minut oli palkattu, sillä olin ainut henkilö jolla oli C-ajokortti.

Työnantaja antoi aluksi minulle lopputilin tuotannollisista sekä taloudellisista syistä, mutta kieltäydyin sen vastaanottamisesta. Kehoitin häntä purkamaan työsopimukseni mainitulla perusteella, jonka hän sitten teki. Tällä varmistettiin se, että työnantaja pystyi välittömästi palkkaamaan uuden henkilön, sekä TE keskus ei voinut kyseenalaistaa työsuhteen päättymistä tuotannollisista syistä, koska työsuhteen purku oli henkilökohtaisiin syihin perustuva.

Tämä minun tapaus on hyvä esimerkki myös Sipilän kertomaan esimerkkiin kuljetusalan yrittäjästä, jonka työntekijä olisi menettänyt kortin, eikä muka työnantaja voisi antaa hänelle lopputiliä.

Voisihan työnantaja nykyisen lainmukaan sopia myös palkattomasta pakkolomasta ajalle, jolloin kortti on "kuivumassa"

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jos naisen raskaaksi tuleminen ja lapsen sairastuminen tulee irtisanomisperusteeksi näissä alle 20-henkilön työpaikoissa, niin sitten ollaan kyllä väärillä vesillä. Ikävä tuo sinun juttusi, ei niin reilua, vaikka onhan se vaikea tehdä työtä, jossa tarvitaan ajokortti ja näkö heikkenee liiaksi. Ei ilmeisesti ollut mahdollista sijoittaa muihinkaan tehtäviin?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Eilen, eduskunnan kyselytunnilla, entinen SAK:n puh.joht. Lauri Ihalaiainen käyttii puheenvuoron josta kuului, kokemuksen lisäksi myös järki. Sipilän olisi syytä kaivaa tuo puheenvuoro esille Yle:n areenasta ja ottaa myös järki käteen. Suomalaisen työelämän yksi suurimmista ongelmista on keskenäisen luottamuksen puute ja nyt esitetyllä irtisanomisen heikennyksellä tuota ongelmaa ei ainakaan lievennetä, päinvastoin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Luottamuksen puutetta on tosiaan, sen tiedän ja vähän kokemusta itsellänikin.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#6
Hei Vesa milloin se yleislakko alkaa? Multa on jäänyt jotain tietoa väliin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Teuvo taisi ruveta nyt vitsailemaan. Seurataan nyt näitä tulevia "performansseja", niin eiköhän se selviä alkaako vaiko ei.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"...jäitä hattuun ja pyrkiä päinvastoin esittämään parempia vaihtoehtoja tämän asian ratkaisemiseksi"

Miten olisi tuon esityksen poisvetäminen?

Kaikkein yksinkertaisin ratkaisu, vaikka kokoomus ja sen taskussa viihtyvä kepu ja siniset kärsisivät lievän arvovaltatappion, mutta kansa kiittäisi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

No, se olisi varmasti helppo ratkaisu, mutta ei taida mennä ihan niin yksinkertaisesti tällä kertaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset