VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Halla-ahon perussuomalaisia ei pidä eristää – kääntyy vielä itseään vastaan

Useimpien eduskuntapuolueiden arvoihin kuuluu, että ihmisarvo on loukkaamaton. Ihmisarvoa kuitenkin aina silloin tällöin loukataan ja vaikka se ei tapahtuisi siten, että syyllistyttäisiin varsinaisesti johonkin rikokseen, mahdollisuus loukata toista ihmistä on olemassa monella eri tavalla. Usein on myös niin, että loukkaaminen tapahtuu tietämättäänkin, kun joku toinen ihminen voi loukkaantua asiasta, jossa itse et näe olevan mitään väärää.

Se, että politiikassa joku ihminen leimataan jonkun tietyn pienen sakkorikoksen kautta iäksi ajaksi, on mielestäni täysin väärin. Onko meillä yhtään sellaista puoluetta, jossa ei olisi esimerkiksi joitain yksittäisiä kansanedustajia, jotka eivät jossain vaiheessa elämäänsä olisi syyllistynyt johonkin rikokseen. Ymmärtääkseni näin ei ole ja siitäkin syystä kenenkään on turha esittää olevansa toistaan parempi.

Kesän 2017 perussuomalaisten puoluekokous Jyväskylässä oli ikävä osoitus siitä, kuinka jonkun toisen ihmisarvo voi kuitenkin olla parempi kuin jonkun toisen.

Se, että kokoomuksen riveistä alettiin ensimmäisten joukossa vaatia perussuomalaisten irrottamista hallituksesta, jos Jussi Halla-aho valitaan perussuomalaisten puheenjohtajaksi ja yksi suurimmista vaatijoista oli nykyinen Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori, oli mielestäni tekopyhyyttä pahimmasta päästä. Jan Vapaavuori on itsekin syyllistynyt elämänsä aikana rikoksiin ja saanut tekonsa siinä mielessä anteeksi, etteivät nämä ole vaikuttaneet hänen poliittiseen uraansa.

Ihmettelenkin, miksi tämä ei ole vaikuttanut kokoomuksen kannatukseen. Eivätkö suomalaiset ole kyenneet näkemään lainkaan kokoomuslaisen tekopyhyyden läpi?

Tällainen käytös osoitti meille kaikille suomalaisille joka tapauksessa sen kuinka jonkun ihmisarvosta voidaan tehdä yhdessä silmänräpäyksessä toistaan huonompi ja kuinka loukkaavaa tällainen on, vaikka perustuslakimme mukaan ihmisten tulee olla yhdenvertaisia lain edessä.

Ne, joiden olisi päinvastoin kuvitellut tukevan uutta demokraattisilla ja laillisilla vaaleilla valittua puoluejohtoa puoluekokouksessa tehdyn päätöksen jälkeen kaikesta katkerasta tappiostaan huolimatta, kääntyivät omiaan vastaan, olivat valmiita oman etunsa nimissä uhraamaan oman ja puolueen tulevaisuuden (nyk. siniset) sekä heittämään samalla lokaa entisiksi puolueveljiksi muuttuneiden henkilöiden niskaan. Tämä on teko vailla vertaa Suomen poliittisessa historiassa ja se on väistämättä jättänyt syvät arvet suomalaisten äänestäjien käsitykseen demokratiasta ja laillisuudesta.

Timo Soinin ihmisarvo ei varmasti ole yhtään sen parempi kuin Jussi Halla-ahon ja Soinin viimeaikaiset aborttia vastustavat kannanotot ovat olleet monen mielestä juuri sitä, mikä todistaa hänenkin inhimillisen heikkouden.

Mielestäni yhdenkään eduskuntapuolueen ei pidä eikä kannata eristää Jussi Halla-ahon johtamia perussuomalaisia, vaan perussuomalaisilla on yhtäläinen oikeus olla mukana suomalaisessa poliittisessa ja yhteiskunnallisessa päätöksenteossa niin kauan, kun kyse on laillisen oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen mukaisesta poliittisesta puolueesta.  Mikäli perussuomalaiset eristetään, se ennen pitkää kääntyy vielä itseään vastaan ja sellainen ei varmasti ole suomalaisessa demokraattisessa oikeusvaltiossa kenenkään etu.

Olen ollut havaitsevinani tulevien eduskuntavaalien lähestyessä, että nyt niin meillä keskustassa (https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/257743-juha-sipila-lyo-nyt-luvut-poytaan-tosiasia-etta-suurin-osa-ei-tayttanyt) kuin hallituskumppani kokoomuksessa (https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/257709-kokoomusedustajat-vaativat-palautussopimusta-irak-linjaa-kovennettava-ruuhka-vasta) ajattelu maahanmuuttopolitiikasta, joka on ollut perinteisesti perussuomalaisten lempiaihe, on muuttunut entistä enemmän siihen suuntaan, mihin juuri perussuomalaiset ovat olleet sitä viemässä.

Maahanmuuttopolitiikka ei siis pitäisi olla este yhteistyölle ja kompromissien kautta puolueiden on mahdollista löytää tulevaisuudessa hyvän yhteistyön hedelmät oltiinpa sitten samassa hallituksessa tai ei.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (137 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eikö meidän jokaisen ihmisarvo ole sama? Minun mielestäni on. Oltiinpa asioista sitten samaa mieltä tai ei.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En nyt millään näe miten se liittyy ihmisarvoon, näkeekö jonkun varteenotettavana hallituskumppanina?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eikös ne ole ihmisiä nämä hallituskumppanit? Ihmisten kanssahan tässä asioista keskustellaan ja sovitaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #15

Ei kai kukaan ole Halla-ahoa tai perussuomalaisia eduskunnassa syljeskellyt? Valtaosa kansanedustajista käyttäytynee korrektisti kolleegoitaan kohtaan, tunnustaen heidän ihmisarvon, itsemääräämisoikeuden ja koskemattomuuden.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #33

Joskus miettii näitä Stenbäckin kommentteja, että miltä planeetalta tämä kaveri on. Sylkemistä voi tehdä muutenkin kuin konkreettisesti (mitä ei tietenkään tarvitsisi rautalangasta vääntää), jos ihminen edes hieman ajattelisi miten kävi, kun Halla-ahon persuja ei edes voitu ajatella hallitukseen arvopohjan takia.

Sanonta, että se ihminen on sokein, joka ei halua nähdä, sopii oikein hyvin tähän.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #45

Eikä tämäkään sanonta ole käyttökelvoton:

Sokeitten parissa yksisilmäinenkin on kuningas.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #47
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tähän väitettyyn ihmisarvoon joidenkin mielestä kuuluu täysihoito Suomessa eli kyllä siihen pitää hallituspaikkakin kuulua tai muuten syrjitään ja sorretaan.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Jos jonkin ryhmän kanssa on mahdoton luoda esim yhteistä hallitusohjelmaa, koska sekä arvot että päämäärät ovat täysin vastakkaiset, kyse ei ole eristämisestä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Näyttää siltä, että Suomen vasemmisto ei ole suvaitsevainen. Se ei suvaitse omaa kansaansa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Näin on, mutta Halla-aho ei kylläkään vaatinut hallitusohjelman muuttamista.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei vaatinut, mutta kun hänen ihmisarvonsa kyseenalaistettiin johtuen hänen menneisyytensä virheistä/tuomioista, valitettavasti näin se on, vaikka mitä muuta väitettäisiin. Minä en missään olosuhteissa hyväksynyt sitä menettelyä miten toimittiin ja sitten sitä perusteltiin, ettei hallitus olisi toimintakykyinen. Ei tietysti voida sanoa niin, että jonkun ihmisarvo olisi huonompi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #114

Onneksi ei sanottu. Minustakin se olisi ollut sopimatonta.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #114

Ihmisarvo ei liity siihen näytelmään mitenkään. Mutta myös puheet arvopohjasta vaikuttivat kiemurtelulta. Tosiasiassahan Halla-ahoa vedettiin höplästä, kun Sipilä ja Orpo olivat tosissaan neuvottelevinaan, vaikka kyseessä oli vain näytelmä, joka oli näyteltävä ennen sitä ratkaisua, johon sitten päädyttiin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Onneksi meillä on kepu, jonka takki kääntyy aina kun tarve vaatii.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kepua ei ole enää edes olemassa. Se on Suomen Keskusta rp. Suvaitsen tietysti, että kepuksi kutsutaan, vaikka nimi on muutettu.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hyvä Vesa, tässä on oikeaa meininkiä! Jos etukäteen sanotaan, etten leiki sen ja sen kanssa, se kertoo vaan siitä, että hiekkalaatikkoleikit jatkuvat.

Se on selvä, että ihan jokaisen puolueen tulee tarkastaa kantaansa maahanmuuttopolitiikkaan, koska muuten emme selviä. Meillä on tarpeeksi huolta omissa nuorissamme, perheissämme, vanhuksissamme, joten kenestä huolehdimme ensiksi? Vanha sananlasku sanookin, että harjaa ensin omat rappuset ja vasta sitten naapurin.

Vasta sitten, kun meillä on omat asiat kunnossa, voimme auttaa toisia. Eihän kukaan ihminenkään voi auttaa toista, jos ei ensiksi ole tasapainossa oman itsensä kanssa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Minusta on älytöntä, että suomalaiset eivät tulisi keskenään toisten suomalaisten kanssa ja minkäkö takia. Sen, että kuulut johonkin toiseen lailliseen puolueeseen ja olet eri mieltä joistakin asioista. Saahan sitä eri mieltä olla, mutta ei siinä kenenkään ihmisarvo huonone tai kasva toista paremmaksi.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Mielestäni vastakkainasettelun aika on ohi, jos haluamme että oma maamme ja kansamme nousee ja pysyy yhtenäisenä.

Siksi jokaisen puolueen tulisi tehdä oma maahanmuuttopoliittinen ohjelmansa ja sitten vertailla, että konsensus löytyy. Ketään, ei siis ketään, saa rajata etukäteen ulkopuolelle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #10

Totta ihmeessä saa rajata. Täytyyhän puolueen saada valvoa rajojaan!

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #12

Et sitten vissiin ymmärtänyt mistä kirjoitin?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #14

Max ilmeisesti saivartelee tai sitten ei halua ymmärtää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #14

Ilmeisesti en. Luulin että kirjoitit puolueen oikeudesta itse määritellä ketä se pitää varteenotettavana hallituskumppanina - omien kriteeriensä perusteella. Luin että mielestäsi tuollaista rajausta pitäisi edeltää joku puolueen ulkopuolinen prosessi.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #20

Huomaan, että sinulla on yleensä tahallista tai tahatonta väärinymmärrystä. Kenen muun kanssa voi puolueet maahanmuuttopolitiikassa miettiä konsensusta, kuin muiden puolueiden?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #24

Miksi olisi pakko miettiä konsensusta yhdestä asiasta, jos ei näe toista varteenotettavana hallituskumppanina niiden 999 muun asian perusteella? Minusta ideologian pitäisi näkyä politiikanteossa. Meidän 8 versiota sosialidemokratiasta -malli ei johda koskaan muuhun kuin pikkuviilauksiin. Nyt on hallituksessa pelkkiä "porvareita", eikä meinaa eroa kuomata siihen kun siellä oli mukana vasemmisto ja vihreät.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #32

Yritä nyt vähän edes lukea mitä kirjoitan. Jokaisella puolueella on oma näkemyksensä maahanmuuttopolitiikkaan. Jopa Sipilä on nyt alkanut tarkastamaan kantojaan, samoin kokoomuksen suunnalta tulee ehdotuksia. Kun jokainen puolue tekee oman maahanmuuttopoliittisen ohjelmansa, niin sitten näkee kuinka kaukana tai lähellä nämä ovat toisiaan.

Maahanmuuttopolitiikka ei siis saa erottaa suomalaisia, vaan sen pitäisi yhdistää.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #38

Mielestäni on hassua että joissakin kysymyksissä voin olla samaa mieltä kuin mm. Puolakka ja sitten tulee jotain, jonka suhteen en näe niin. Eihän esim. maahanmuuttopolitiikka selvästikään yhdistä kaikkia, vaan muodostaa suuren eron. Miksi sitä pitäisi peitellä? Ja jotkut puolueet siis eivät halua leikkiä toisten kanssa.... siihen heillä on oikeus ja ihmiset tehkööt johtopäätöksensä mitä tahansa ne ovat.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #50

No, mielestäni maahanmuuttopolittikka ei saisi kahtiajakaa suomalaisia. Siksi ehdotan konsensusta, että miettäisiin yhdessä järkevää maahanmuuttopolitiikkaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #53

"No, mielestäni maahanmuuttopolittikka ei saisi kahtiajakaa suomalaisia"

********************

No ei varmaan jossain ideaalisessa maailmassa voisikaan jakaa ihmisiä, mutta emme elä sellaisessa maailmassa. Samoin ei pitäisi monen muunkaan asian ( verot, ympäristö, köyhät/rikkaat/keskiluokka, jne. jne. ) jakaa suomalaisia.... mutta aidosti monet kysymykset jakavat suomalaisia eivätkä monestikaan vain kahteen suuntaan. Siksikin meillä on lukuisia puolueita. On keinotekoista yrittää saada täydellistä yhteisymmärrystä mikäli sen saanti on lähes mahdotonta. Voidaan mahdollisesti toki löytää kompromissi mikäli on kaksi täysin vastakkaistakin näkemystä.... kummankin tulee sitten tulla vastaan toista mikäli kompromissi halutaan saavuttaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #103

No nyt puhut Rami vähän, mutta asiaa. Ollaan ns. villakoiran ytimessä. Jokainen joutuu tekemään kompromisseja, mikäli mielii tehdä yhteistyötä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #10

Ritva Puolakka, toteat: "Siksi jokaisen puolueen tulisi tehdä oma maahanmuuttopoliittinen ohjelmansa ja sitten vertailla, että konsensus löytyy."

Jotta Perussuomalaiset olisi vakavasti otettava hallituskumppani sen pitäisi tehdä kunnolla kaikki muut paitsi maahanmuuttopoliittinen ohjelma. Sen viesti on jo varsin selkeä, mutta kaikki muu on höttöä vailla kunnon pohdintaa ja viestiä.

Olen joskus miettinyt, että mikäli jytky toistuisi ja nykyiselle PS:lle olisi tarjolla valtionvarainministerin paikka, niin kuka ihme sen ottaisi? Puhumattakaan siitä, miotkä olisivat linjaukset lukuunottamatta leikkauksia maahanmuuttorahoista. Toistaiseksi muut talouspoliittiset linjaukset ovat kovin kepoisia ja vaarana olisi, että puoluetta vietäisiin muissa kuin sinisiäkin. Eihän PS:llä ollut soteenkaan mitään sanottavaa hallituksen keskeisimpänä hommana.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #43

Eiköhän maahanmuuttopolitiikka ole juuri se, joka suomalaisia jakaa eniten. Sen näkee jo täällä puheenvuorossa. Onneksi keskusta ja kokoomus ovat jo heränneet.

Muuten ei mitään höttöä, kun luki sen Halla-ahon puheen. Varmasti ennen vaaleja vielä konkretisoituu tarkemmin. Olen varma, että Halla-ahon persuista tulee vaalien yllättäjä, jos ei muut puolueet nyt skarppaa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #51

" Onneksi keskusta ja kokoomus ovat jo heränneet. "

Molemmilta puolueilta pelkkää vaalihorinaa, uskoo ken haluaa. Toivotaan että näin on.

Äänestämällä SDP:tä äänestät hallitsemattoman maahanmuuton puolesta.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #57

Voi hyvinkin olla vaalihorinaa, siksi peräänkuulutankin jokaiselta puolueelta maahanmuuttopoliittista ohjelmaa. Äänestäjä voi sitten katsoa, että keillä olisi mahdollisuus järkevään maahanmuuttopolitiikkaan yhdessä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #60

Maahanmuuttopolitiikka on EU:n politiikkaa ja kaikki muut puolueet ovat sitoutuneet noudattamaan EU:n linjauksia paitsi perussuomalaiset. Todennäköisesti muutos tulee jostakin demokraattisesta EU jäsenmaasta jossa kansan mielipiteellä on merkitystä, ei siis Suomesta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #57

Tero oikeassa. Keskusta ja Kokoomus ovat menneen talven lumia tässä kysymyksessä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#5
Vasta sitten, kun meillä on omat asiat kunnossa, voimme auttaa toisia.
...............

Koska sinun mielestäsi meidän asiat ovat sellaisessa kunnossa, että voimme auttaa muita?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Blogisti taitaa edustaa "uutta keskustaa", jossa ei enää uskota kassakaappisopimuksiin, tai muihin tapoihin eristää toisia puolueita vallan keskiöstä?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eiköhän nämä kassakaappisopimukset ole nähty ja ne ovat menneen maailman "tuotteita". Jätetään ne siihen maailmaan, kun oli ns. kylmä sota ja Väyrynen oli vielä silloin iskussa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kommentissasi on hauska ristiriita aväyrystä srvostavan sävyn ja hänen toimintatapansa tuomitsevan sävyn välillä. Mutta hienoa jos se on menneen maailman asia. Jotenkin vain nuo kesän 2016 tapahtumat eivät anna olettaa etteikö asioita edelleen junailtaisi vahvasti ”kabineteissa”.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Järkipuhetta.

Kyllä Suomalaisen puolueen pitää hallitukseen mahtua mikäli on kannatusta

Jos kannatus ei riitä se on sitten toinen juttu

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei pidä mahtua. Tuollaisesta asenteesta seuraa vain uusia Kataisen six-packin kaltaisia katastrofiviritelmiä. Ei kiitos.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Höpö höpö

Ou hupattamatta

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #90

No ei toki. Kyllä hallitukset muotoutuvat sitten hallitusneuvotteluissa. Se että ennakkoon julistellaan yhtä sun toista ei vaan ole oikea tapa. Oikea tapa on istua pöytään ja hieman neuvotella.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Max. Oletpa sinä kovin varma.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #19

Kyllä, niin siinä käy jos kaikki halukkaat päästetään mukaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #21

Mutta kuinka voit olla varma, että sinne kaikki päästetään mukaan?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #65

Miten se estettäisiin, rajaamalla joku puolue ulkopuolelle?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #76

Eiköhän se mene ihan normaalisti, kun hallitusta ryhdytään muodostamaan, niin ne muodostavat sen, jotka kykenevät kullakin hetkellä tekemään keskenään nk. hallitussopimuksen. Rajaus tapahtuu oikeastaan ihan luonnostaan ja jotkut jättäytyvät mieluummin oppositioon, kun ei natsaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #117

Sitähän minä olen koko ajan toistanut, että molemmilla (kaikilla) osapuolilla täytyy löytyä kykyä ja halua yhteisen ohjelman tekemiseen.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Six-pack viritelmä syntyi nimenomaan ensimmäisen jytkyn jälkeen kun perussuomalaiset eivät lähteneet hallitukseen. Mikäli ison kannatuksen puoluetta ei kelpuuteta hallitukseen, lopputulos on juuri tuo.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #22

Tätä juuri tarkoitin . Jos ei ole kannatusta ei hallitukseen

Jos on niin äänestäjät ansaitsevat sen että hallitukseen päästään

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #23

2011 perussuomalaiset jättäytyivät pois itse. Teesisi mukaan ilmeisesti äänestäjät tulivat petetyiksi?

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola Vastaus kommenttiin #25

Ei se ole oleellista kumpi sen päätöksen tekee. Lopputuloksena on samanlainen sekametelisoppa.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #25

Ehei. Kyse oli siitä että muut ei etukäteen määrittele asiaa. Lue bloggaaja levosen teksti kiihkotta jos pystyt

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #31

Minun pointtini esimerkissäni oli, että Kataisen olisi pitänyt "määritellä" ja "rajata", eikä päästää mukaan kaikkia halukkaita.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #35

Katainen teki virheen. Se ei liity nyt tähän "ennakkoestämiseen"

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #37

Niin ja minun pointtini oli, että virhe oli vältettävissä. Olisi pitänyt ennakolta estää. Nyt pääsivät vesittämään hallitusohjelman silloin kun tarvittiin kipeitä päätöksiä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #25

Max, muistikuvani mukaan PS:n hallitukseen meneminen vaalien 2011 jälkeen jäi kiinni eri toten EVM politiikkaan ja Kreikan tukemiseen, joka sitten tapahtui. Katainen taisi luvata vain kaksi kertaa eri mieltä olevaan äänestyskäyttäytymiseen ja se ei poistanut puolueen kantaa EVM:n käytöstä Kreikan tukemiseen.

Eivät muuten tainneet tulla tuolloin äänestäjät petetyiksi vaan seurasi 2015 toinen jytky. On se ihmeellistä tämä politiikan tekeminen kaiken kaikkiaan unionissa vähän jokaisen sektorin asioiden kohdalla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #46

Eli lienemme yhtä mieltä, että jättäytyivät pois hallituksesta.

Petetyksi tuleminen liittyi Luostarisen teesiin "Jos ei ole kannatusta ei hallitukseen. Jos on niin äänestäjät ansaitsevat sen että hallitukseen päästään."

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #54

Teesi....no ei tämä niin vakavaa ole....

Voisi tarkentaa että jos on riittävästi kannatusta niin hallitukseen....

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #85

Juho tuossa alla kommentissa #82 kertoo hyvin mistä on kyse. Yhdelläkään puolueella ei ole mitään ”oikeutta” hallituspaikkaan, ellei saanut yli 100 paikkaa.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #86

Niin ei siinä ole mitään uutta

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #87

Kommenttini oli siis tuohon ”riittävästi kannatusta”. Toiseksi suurin puoluekin voi jäädä hallituksen ulkopuolelle. Tärkeintä ei ole kannatus, vaan toimintakykyinen kokoonpano.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #23

Varma hallituspaikka puolueelle tulee vain, jos paikkoja eduskunnassa on yli 100. Hallitustunnustelijan tehtävä annetaan suurimman puolueen edustajalle mutta ei se takaa, että hän kykenee muodostamaan hallituksen. Siinä mielessä vaaleissa ei suoraan valita pääministeriä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #22

Niin, kun PS ja SDP jättäytyivät pois ja Katainen hätäpäissään päästi kaikki mukaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #28

Eihän sdp jättäytynyt pois loppujen lopuksi vaan nimenomaan meni Kataisen kumppaniksi 2011, jotta hän sai itselleen pääministerinä esitettyä itsensä komissaariksi. Että tällainen kumppanuus sekametelihallituksesta sitten muodostui. Sdp halusi nimenomaan myös vasemmistoliiton mukaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #49

Niinpä tietysti. No aina pahempi soppa. Tosiaan Keskustahan silloin vetäytyi haavoja nuolemaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #28

Älä liioittele Max. Eihän sinne kaikki menneet mukaan, kun on kerran oppositiokin. Sano mieluummin, että ne kaikki pääsi mukaan, jotka neuvottelivat ja hyväksyivät syntyneen sopimuksen. Sitäpaitsi Kataisen sixpack oli tapahtunut tosiasia ja nyt on Sipilän johtama hallitus. Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen katsotaan taas kuka seuraavaksi johtaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #118

Vesa, taisipa käydä tuolloin Kataisen hallitusneuvotteluissa yhdessä vaiheessa niinkin, että hän olisi halunnut keskustan mukaan, mutta keskusta kieltäytyi muistini mukaan siksi, kun PS jäi oppositioon.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Puolueet päättäkööt itse kenen kanssa tanssivat ja kenen kanssa eivät. Ja niinhän ne tekevätkin. Se että jättävät tanssit väliin voi vain kostautua joskus.... tai toisinpäin.

Ei tuon ymmärtäminen nyt kovin vaikeaa voi olla.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Vesalta hyvää, avartavaa ja erittäin hyvää pohdintaa politiikan nykyisestä tilasta, kirjoitukseen ja pohdintaan ei voi mitään lisätä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Erään Persu-Teuvon omasta mielestään kristillisiä mielipiteitä:
(Satakunnan Kansansta, juttu on maksumuurin takana, niin kopioin pahimmat tähän:

”Perussuomalaisten kankaanpääläinen valtuutettu Teuvo Roskala kirjoittaa aborttia käsittelevässä blogissaan, että "Avioliitossa kun ei voi edelleenkään tulla raiskatuksi. Ei ainakaan tavallisten valkoisten heteroiden suhteessa."

Kirjoitus on herättänyt ihmetystä jo senkin takia, että Suomessa raiskaus avioliitossa on ollut rikos vuodesta 1994 saakka. Soitimme Roskalalle ja kysyimme tarkennuksia hänen mielipiteeseensä.

Teuvo Roskala, olet sitä mieltä, että avioliitossa ei voi tulla raiskatuksi. Mihin perustat väitteesi?

–Perinteisessä kristillisessä avioliitossa ei voi tulla raiskatuksi. Avioliitto on kahden sopuisan ihmisen välinen liitto. Millä sinä toista raiskaat, jos ollaan sovussa ja rakkaudessa?

Mutta eihän avioliitto vie ihmiseltä omaa päätösvaltaa? Eli eihän ihmistä voi vasten tahtoaan pakottaa seksiin?

–Niin, joo... No miksikäs sitten mennään naimisiin, jos ei haluta? Minusta nämä ovat perheen sisäisiä asioita, se ei ole raiskaus. Jos ollaan jo eroamassa, niin sitten se voi olla jo raiskaus.

Suomen laki on kriminalisoinut raiskauksen avioliitossa vuonna 1994. Oletko sitä mieltä, että lakia ei pidä noudattaa?

–Järkeviä lakeja pitää noudattaa, mutta Raamattu menee edelle. Jos sen ohjeiden yli mennään, niin sitten Raamattua pitää noudattaa.

Missä kohtaa Raamattua sanotaan, että avioliitossa ei voi tulla raiskatuksi?

–En mene sanomaan, tunnen kirjaa niin huonosti... Mutta oudolta tällainen (raiskaus avioliitossa) kuulostaisi. Se on perheen sisäinen asia.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Sofia Latvajärvi ei ole ensimmäistä kertaa kommentoimassa Roskalan puheita.

–Varmasti käymme tästä keskustelua seuraavassa ryhmäkokouksessa. En ole kuitenkaan veljeni vartija, Teuvo vastaa omista sanoistaan.”

Blogissaan (jota en linkitä) Teuvo kirjoittaa, että vastustaa aborttia, mutta se on sallittua, jos raiskaajaon erivärinen.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tuossa Iltalehden artikkeli. https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180903220117...

Omasta mielestäni kuuluisi paremminkin sinisiin Soinin joukkoihin, mutta asiahan ei minulle kuulu.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Melko sekavaa juttua. No kaikissa puolueissa on näitä höpöjä, kuka homobaareissa läpsii ketä pyllylle ja joku laukoo noita "viksuja ja vilimaattisia" juttuja somessa

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sinulle hauskanpito baarissa vertautuu näihin raiskauspuheisiin? Selvä juttu. Olet varmaan tosissasi, joten tämä lausuntosi kertoo sinusta paljon.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #48

No lähinnä tarkoitin että joka puolueessa on omat hörhönsä ja höpönsä
Moi teuvon jutut on todella sekavia

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #55

Tosi törkeää juttua mielestäni. Jos avioliitossa pitää raiskausta raamatullisessa mielessä oikeutettuna, niin tuommoista miestä en äänestäisi ikinä.

Seksi on maailman hienoin asia, kun mies ja nainen harrastavat sitä omasta vapaasta tahdostaan ja halustaan, siksi tämmöiset teuvot todellakin syövät naisten ääniä.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #61

Joo. Nämä teuvot ja toisaalta abortti timpat sais pitää prkl naamansa kiinni kun sieltä ei tule mitään järkevää

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Pahkasika re-visited...Teuvo Roskala.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Perussuomalaista huumoria oli kuulemma.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Perusruotsalaiset Ruotsissa yritetty eristää. Vastaava ei Suomessa onnistu koska emme ole tyhmiä.
Ihmisiä muuten on aina ollut arvokkaita ja vähemmän arvokkaita.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Blogisti sotkee asioita kuten poliiseilla yleensä on tapana. Ei Halla-ahoa kukaan ole eristämässä oppositioon hänen sakkotuomionsa vuoksi. Ei, vaan Halla-ahon ja persujen näkemyksien vuoksi, kuten suhtautumisesta humanitääriseen pakolaispolitiikkaan, EU:n, harrastettuun sos. politiikkaan, joka Halla-ahon mielestä nykyisellään on "luksusta" kuten vaikkapa, sosiali-ja työttömysturva.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Pääministerimme on suhtautunut humanitäärisesti pakolaisiin. Onko Granlundkin humanisti ja luvannut osan huoneistaan pakolaisille?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Aika lapsellinen kommentti aikuiselta mieheltä. Olisiko joskus asiaakin Lauros?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Väitätkö, ettei Halla-ahon saamat tuomiot painaneet, kun asiaa pohdittiin? Varmasti painoi ja hänen ihmisarvo ei ollut sama silloin kuin esimerkiksi Timo Soinin. Asiaa seliteltiin kokoomuksen painostuksen jälkeen hallituksen toimintakyvyllä, johon keskusta valitettavasti taipui. Keskustan oman ihmisarvokäsityksen perusteella tähän ei olisi pitänyt ryhtyä. Sitäpaitsi keskustassakin on tuomittuja ja vielä raskaammin tuomittuja kuin Halla-aho.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vaikutat hirttäytyneen tuohon tuomioon. Onhan noita halla-ahon kirjoituksia ja lausumia pilvin pimein, joiden perusteella joku voi katsoa hänen olevan sopimaton yhteistyökumppani. Osittain varmasti tarkoitushakuista tulkintaakin esiintyy, mutta ei se vähennä Halla-ahon ihmisarvoa mitenkään. Ei kaikista tarvitse pitää, eikä varsinkaan aktiivisesti hakea yhteistyötä. Voi jopa aktiivisesti vastustaa, eikä se vähennä heidän ihmisarvoaan millään tavalla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #130

Niin, ei kyseisessä vaiheessa puhuttu ihmisarvosta vaan siitä kuuluisasta arvopohjasta. Tuota ole miettinyt omassa mielessäni mitä eroavuutta on Halla-ahon johtajuudella ja Soinin johtajuudella PS:ssä. Onko kokoomuksessa hyväksyttävämpää se kun Soini esintyy maailmalla abortin vastaisissa tilaisuuksissa ja ottaa myös hyvin mielellään kantaa muissakin yhteydessä asiaan? Eikö tuo ole arvopohjakysymys mitä suurimmassa määrin? Miksi se ei ollut este Soinin ja sinisten jäämiseen halitukseen?

Ettei kuitenkin Orpon ja Vapaavuoren arvopohjapuheissa ollut taustalla Halla-ahon saama sakkotuomio islaminuskoa loukanneesta ja kansanryhmää halventaneesta blogikirjoittelusta. Tuomio tuli uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. https://yle.fi/uutiset/3-6171365
Jotenkin tuolta näyttäytyy mietintäni pohjalta tilanne arvopohjapuheisiin yhdistettynä. Onhan kokoomus ja Orpo nimenomaan sisäministerinä ollut "auttamassa" 2015 suureen fryysikseen turvapaikanhakijoissa ja myös Sipilä on osoittanut samaa hyväksyntää ja arvostusta maahanmuuton suhteen, joka taas poikkeaa suuresti mitä ilmeisimmin ainakin H-ahon arvopohjasta. Toki kyseessä on ollut myös harjoitetun eu-politiikan eroavuus Soinin ja Halla-ahon välillä. Soini on ollut hyväksymässä kaiken, johon tuskin Halla-ahon johdolla olisi päästy.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #133

En hetkeäkään epäile etteikö tuomio ollut rikkana rokassa, siinä missä puheet maahanmuuttajista esteettisenä haittana kylänraitilla jne. Kyllä se kompastuskivi oli varmasti suhtautuminen maahanmuuttoonkin, mutta ennen kaikkea maahanmuuttajiin. Itkeminen kärsitystä tuomiosta on pelkästään noloa, kun Halla-aho ensitöikseen puheenjohtajaksi tultuaan vahvisti, ettei halua pyörtää mitään kirjoittamaansa, vaan seisoo tekstiensä takana. Ei tuomion vaikutusta ihmisten mielikuviin voi muutenkaan poistaa. Tekee se hänestä sitten sankarin tai roiston. Halla-ahon ihmisarvoon nuo asiat eivät kuitenkaan liity vähäisimmässäkään määrin.

p.s. Whataboutismi Soinin suhteen ei jaksa innostaa kirjoittamaan, vaikka en häntäkään kovin korkealle arvosta. Todennäköisesti arvostan Halla-ahoa korkeammalle, koska hän seisoo suoraselkäisesti näkemystensä takana. Mitä nyt pyörsi kantansa seksuaalirikoksien suvaitsemisesta. Mutta kyllä Halla-ahollekin pitää yksi vapaudu vankilasta -kortti sallia.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Mielestäni Juha Sipilän tulevan hallituksen hallitusneuvottelut oli käyty jo ennen vaalien tulosta, sitten vain odotettiin mihin vaaka kallistuu. Antti Rinteen vierailu tulevan pääministerin Juha Sipilän luona oli erittäin lyhyt, vaaka kallistui perussuomalaisten eduksi.

Timo Soini ja loikkarit ( siniset ) ovat pitäneet lupauksensa Keskustalle ja Kokoomukselle. Hillotolpasta tähän tuskin kannattaa sanoa mitään, aika näyttää.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä luulen, että kun blogisti pettyy keskustan vaalitulokseen, niin melko pian tapahtuu loikkaus rakkaaseen persuperheeseen :)

Rakkaus ja arvot ovat hieno asia, ja se kyllä näkyy. :)

Ei kannata eristää, mutt kun Halla-aho juuri viikonlopulla sanoi, että hallitukseen meno ei kannata, koska siellä joutuu tekemään kompromisseja.

Se on nääs paljon helpompaa ola helppo-heikki ja huudella oppositiossa, silloin ei joudu vastuuseen, vaan voi aina syytellä muita.

Sellaisia isänmaallisia persuja meillä on, kulman takaa kiljujia, joilla ei ole mitään annettavaa.

Ja toisaalta jokainen puolue valitsee kumppaninsa, ja kun Halla-aho katsoo peiliin, hän kyllä ymmärtää, miksi ei ole kavereita.

Jos vihaa vääränvärisiä ihmisiä kylän raitilla, ei ole mitään asiaa suomalaiseen päätöksentekoon

Se on hieno asia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Minä en ole loikkaamassa yhtään mihinkään. Jos johonkin loikkaan, niin omaan kotiin ja politiikka oli siinä.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Idioottimainen kommentti väittää että Persut vihaisivat jonkun värin takia ihmisiä.

Tunnen muutamia persuja henk.koht ja ne ei todellakaan ole kuvaamiasi ihmisvihaajia

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Varmasti totta, ei esteettisenä haittana pitäminen tarkoita että vihaisi.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #80

" ei esteettisenä haittana pitäminen tarkoita että vihaisi. "

Oikeastaan vetää hiljaseksi Max Stenbäckin toteamus, mikä on esteetinen haitta, ilmeisesti Max pitää tummempaa ihoa esteetisenä haittana.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #96
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #98

Olen ilman muuta. Koitan toki elää niin, että en syrjisi ketään. Tuossa oli kuitenkin kyse viittauksesta Jussi Halla-ahon paljon huomiota herättäneeseen sitaattiin.

Kyse ei ole pelkästään esteettisestä haitasta oman kylän raitilla, vaan kyllä ihmiset näkevät, että tässä kyse on kansakunnallisesta ongelmasta ja kansantaloudellisesta ongelmasta.

Hauska huomata, että sekä Ari että Tero spontaanisti tunnistivat toteamuksen sävyn.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/20170506220012...

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen Vastaus kommenttiin #100

No ei se mitään jos olet razzisti. Saat sen anteeksi

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Aivan. Lähdin Onnibussilla Oulusta etelään (vuosi 2016) ennen Ala-Temmestä tuli Irakilainen kysymään voiko juoda wc:n hanasta vettä jano oli kova ja matkalla Jyväskylään,johon totesin ettei misssään tapauksessa.

Tiesin vaimoni tulevan minua vastaan kun poistun autosta, joten soitin hänelle ja pyysin että hän hakisi lähdevettä kaupasta ja toisi minulle bussin ovelle.

Kun lähestyin omaa pysäkkiäni kävin hakemassa janoisen matkalaisen, kun pysähdyimme ojensin hänelle pullollisen lähdevettä jonka vaimoni oli hakenut hänelle kaupasta.

Taas kerran iloisesti yllätetty kanssaihminen, ainakin kun katsoin silmiin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #93

En tiennytkään, ettei Suomessa vessan hanasta voi juoda vettä, mutta hieno ele, kun tarjosit irakilaiselle ostamaanne pullotettua lähdevettä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #121

Puheenvuoro on hieno asia, täällä oppii asioita. Nyt tiedät, ettei bussin tai junankaan vessan hanasta kannata juoda.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Voi jestas sentään ritala näiden sun kommenttien kanssa. Itse aikoinaan vuonna 2009 liityin persuihin, eikä ihonvärin vihaaminen todellakaan ollut se syy, vaan huoli suomalaisten hyvinvoinnista. Erosin kyllä sitten, muttei syy edelleenkään ollut ihonväri, vaan kyynärpäätaktiikka, jota en ymmärtänyt, että puoluetoiminnassa on mukana.

Yritä nyt hyvä mies pysyä asiassa, etkä tuota rasismia tuo lähes jokaisessa tai ainakin joka toisessa kommentissa esille. Minä ainakin haluan nähdä, että saako Halla-aho persut uuteen nousuun.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

"Jos vihaa vääränvärisiä ihmisiä kylän raitilla, ei ole mitään asiaa suomalaiseen päätöksentekoon

Se on hieno asia."
Mistä petteri sun viha "oikean" värisiin kumpuaa?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ilmeisesti Petteri vihaa omaa suomalaisuuttaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #92

En usko että Petteri suomalaisuuttaan vihaa. Voin olla väärässä toki tuossa. Ritala on käsittääkseni ex-persu ja kannatti mm. (huijari) Soinia. Ei siihen mitään sen erikoisempaa tarvittane - tosin voihan olla että jäi joku paikka saamatta ja ikivihat siitä. Mutta hän on yksi persujen kannatusta eniten nostavista tekijöistä Uudessa Suomessa - tahtomattaan ehkäpä ... tai toisaalta tuo olisi yksi parhaimmista trollauksista ikinä mikäli sen tekee tahallaan. Ehkä jatkossa persujen tulisi tarjota hänelle kunniajäsenyyttä ja jotain mitallin poikasta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #104

Ovaskaisen on vain vaikea tajuta, etteivät kaikki ole tällä palstalla Mestarin perässä juoksevia lahkolaisia. Lukekaa lehtiä, se kannatus on oikeassa elämässä 8 prosenttia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #104

Kuten blogissani totesin, kääntyy itseään vastaan, mutta sitähän Ritala ei ymmärrä. Hänellä ei jostain syystä riitä siihen ymmärrys ja lisää perussuomalaisten kannatusta omalla kirjoittelullaan ja käytöksellään. Perussuomalaisten pitää tosiaankin antaa hänelle vielä mitali ansiokkaasta toiminnasta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 83

Nähdäkseni Petterin kritiikki ei kohdistunut ihonväriin, syntyperään tai kansallisuuteen. Mutta mielelläni kuulisin Lehtiseltä ja Levoselta mikä kommenteissaan sai kokemaan noin?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #107

Mitä muuta voi enää todeta, kun lukee Petterin kirjoituksia ja mielipiteitä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #123

# 123

Itse käsitin Petterin kritiikin kohdistuvan perussuomalaisissa vallalla oleviin mielipiteisiin sekä näiden tapaan häiritä keskustelua tunkemalla maahanmuuttoa asiaan kuin asiaan. Sellainen ajattelutapa on Suomessa kuitenkin hyvin marginaalista.

Sensijaan en ole havaittunut Petteriltä kritiikkiä perussuomalaisten ihonväriin tai kansallisuuteen. Toistaiseksi harva kuitenkin yhdistää sellaisen maahanmuuttopakkomielteisyyden suomalaisuuteen tai isänmaallisuuteen. Johan nuo arvot silloin kokosivat romahduksen.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Petteri puhuu jo perusteista lähtien soopaa. Mutta ei ensimmäistä kertaa.

Persut eivät vihaa ihmisiä värin eikä muunkaan vuoksi. He eivät vaan nää oikeaksi heidän elättämistään ilman vastuuntuntoa heidän puoleltaan.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#88
Persut eivät vihaa ihmisiä värin eikä muunkaan vuoksi. He eivät vaan nää oikeaksi heidän elättämistään ilman vastuuntuntoa heidän puoleltaan.
..........

Osaatko nimetä ketään turvapaikan saanutta jolla ei ole mitään vastuuntuntoa?

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Vesalta hyvä blogi.

Demokratiassa ei muiden puolueiden tule ETUKÄTEEN määrätä hallitukseen mukaan otettavvia. Sitä varten ovat vaalit. Arvoista on turha puhua, ne Keskustan, Kokoomuksen ja SDP:: n "arvot nähtiin hyvin viime kesänä ja ne olivat EU- ja maahanmuuttomyönnytykset, joideen kanssa he jo nyt huomaavat olevansa vaikeuksissa.
Siksi peruuttelut näin vaalien alla.

Arto Granlundin korostamien arvojen tyhjyys nähdään hyvin Ruotsissa. Nyt heidän pääministerinsä on halukas luopumaan heidän blokkipolittiikastaan, kun se ei enää palvele heidän valtapyrkimyksiään. Siitä - ja vain siitä on kyse Suomessakin!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olen aina ihmetellyt ruotsalaista bloggipolitiikkaa,mikään ei ole musta-valkoista Toivonen, jos perehdyt eri puolueiden ohjelmiin, kuten minä olen tehnyt, niin huomaat, että kokoomuksella on yhteneviä tavoitteita niin keskustan. kuin myös sdp:n kanssa ja kysymys onkin siitä miten ja missä olosuhteissa nuo yhtenevät tavoitteet palvelevat maatamme. Punamulta-hallitukset rakensivat aikoinaan sodanjälkeisestä Suomesta hyvinvointivaltion, sinipuna palautti taas takaisin parlamentarismin. Toivanen, missä luuraavat persujen arvot, enpä niitä vielä ole etsimästäni huolimatta löytänyt.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Arto: "... missä luuraavat persujen arvot, enpä niitä vielä ole etsimästäni huolimatta löytänyt."

Nyt pitää olla Artolla vastaanotossa vikaa tai aaltoalue on kokonaan väärä. Minusta persuilla on paljon selvemmät mielipiteet ja arvot kuin SDP: llä, joka haparoi Kokoomuksen ja Keskustan, äänestäjien ja AY-liikkeiden välillä. Ja on populistisempi kuin populistit itse.

Bloggipolitiikassa ei ole kyse puolueohjelmista vaan Ruotsin SDP: n vallanhimosta vaihtelevissa tilanteissa.

Ja kaikella ystävyydellä, yritä päättää, olenko Toivonen vai Toivanen. :D

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Arto, muistikuvan mukaan myös meillä demareiden suunnalta (Urpilainen?) on tullut ehdotus bloggilistojen käyttöön ottamisesta. Eiköhän tuokin ehdotus perustu Ruotsin vastaavaan käytäntöön. Että sellainen sdp meilläkin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #126

Mitä ihmettä ovat blokkilistat? Ei ruotsissa mitään sellaisia ole. Kysehän on kuuluisan kassakaappisopimuksen tapaisesta sopimuksesta, jossa sovitaan tulevasta hallitusyhteistyöstä (ja hallitusohjelmasta). Sillä erolla, että se tehdään julkisesti. Urpilaisen ehdotus koski muistaakseni niinsanottujen pitkien vaalilistojen käyttöönottoa. Ne taas ovat toiveuni kaikille puolueen sisäiseen suhmurointiin ja kyynärpäätaktikointiin tykästyneille.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #132

Itse käytin tuota nimitystä viitaten edellä olevan kommenttiin. Toki kyse on mainitsemistasi pitkistä listoista, joissa voi äänestää suoraan puoluetta. Olisiko kommentoija edellä ajatellut, että useampi puolue muodostaisi yhdessä saman vaaliohjelman ja syntyisi bloggi jota voisi pitkällä listalla äänestää. Näin sitten bloggipuolueille jäisi valta nimittää valitut edustajat parlamenttiin oman tahtonsa mukaan. Vai tulisiko huomioitavaksi myös yksittäisen ehdokkaan saamat äänet vai ei?

Mielenkiintoista tuossa olisi se, että olisiko kuitenkaan hallitusohjelma lopulta vaaliohjelman mukainen vai jotain muuta?

Muuten kyllä Ruotsissakin on nimenomaan pitkät listat vaaleissa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #134

Pitkät listat ja blokkipolitiikka ovat kaksi erillistä asiaa. Ruotsissa on vaaleissa tosiaan pitkät listat. Pitkissä listoissa ehdokkaat tulevat valituksi täysin henkilökohtaisesta äänimäärästään riippumattomasti listan keräämien äänten perusteella puolueen asettamassa prioriteettijärjestyksessä.

Ruotsissa on pitkään ollut myös blokkipolitiikka käytössä. Blokkipolitiikassa taas puolueet etukäteen sopivat mahdollisesta hallitusyhteistyöstä ja hallitusohjelman pääpiirteistä. Tämä kerrotaan julkisesti ja äänestäjä voi siten äänestää tavallaan puolueen lisäksi myös hallitusta. Ruotsin tapauksessa yhden bokin muodostaa s ja mp, toisen m, c, l ja kd. Blokkien ulkopuolelle jäävät v ja sd. Vaaliliittoa, eli yhteistä listaa nämä eivät käsittääkseni ole kuitenkaan muodostaneet.

Nyt näyttäisi olevan tosin blokeissa rakoilua, kun välttämättä kumpikaan ei saa enemmistöä. Ruotsissa tosin on pitkä vähemmistöhallitustenkin perinne. Varsinkin s saattoi usein olla yksin hallituksessa v tuella.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

20%+15%+10% = 45%
Ei taida ihan onnistua Kok+Kep+Ps koalitio? Vaikka Valtakunnan etu voisi tätä edellyttää.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Pertti, vaaleja ei ole vielä käyty.
22 + 15 + 14 = 51 %, esim.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mutta 20 + 18 + 12 + 5 = 55. Eli korvataan ps -> vihreät + rkp ja korotetaan Sipilällä 3%. Kun vaalit alkavat lähestymään, ihmiset hoksaavat, että arvostelusta huolimatta hän on saanut hallituksen toimimaan.

"Ole sitkeä kuin kataja!"

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tuo hallitus tulee olemaan toimintakyvytön. Rinne on seuraava pääministeri. Suomea ei tule hallitsemaan Halla-aho vaan halla-aika...Suomen maataloutta tullaan ajamaan alas kiihtyvällä vauhdilla ja matut valtaavat kadut. Tästä tulee pitämään huolta SDP+Kok+Vihr+RKP hallitus. Sipilä vetäytynee perunakuoppaansa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #99

Miksi? Sipilä voi ihan hyvin palata tekemään ihan mitä haluaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #106
Käyttäjän juliuslaurilehtinen kuva
Julius Lehtinen

Täysin absurdi teksti, hallitusneuvotteluilla ei ole mitään tekemistä ihmisarvon kanssa eikä perussuomalaisia olla "eristämässä"

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

No Julius, sittenhän kaikki on hyvin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ihmisarvon kirjoittaja halusi tunkea mukaan varmaankin antaakseen lukijoille sellaista kuvaa, että perussuomalaiset muka eivät kunnioittaisi kaikkien ihmisten ihmisarvoa. Kieltämättä aika väkinäinen yritys eikä sinänsä liity oikein mihinkään kirjoituksen aiheista. Ihmisarvo kun ei tarkoita automaattista oikeutta päästä hallitukseen eikä edes Suomeen.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Se, että politiikassa joku ihminen leimataan jonkun tietyn pienen sakkorikoksen kautta iäksi ajaksi, on mielestäni täysin väärin."

Varsinkin, kun se sakko tuli siitä, että nimenomaan puolusti (vaikkakin rajuhkon satiirin keinoin) eri ihmisryhmien yhdenvertaista kohtelua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset