VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Huoleni Suomesta ja meistä suomalaisista

Olen vähän huolissani. Vastakkainasettelu Suomessa uhkaa kasvaa. Oikeisto vastaan vasemmisto ja päinvastoin. Populismi ei hellitä, vaikka Suomen talous ja työllisyys on parantunut. Suomalaiset eivät osaa iloita siitä, jos menee pitkästä aikaa edes vähän paremmin. Olipa tämä kenen ansiota tahansa. Oikein mihinkään ei osata olla tyytyväisiä. Valitusvirsi sen kuin raikuu ja jatkuva syyllisten hakeminen aina ulkomailta saakka. Presidentinkin vika.

Kansan perusluonne vai onko talouden menetetty vuosikymmen jättänyt jälkensä ja tehnyt meistä pysyvästi apaattisia? Iloitaan mieluummin siitä, kun joku epäonnistuu ja tekee virheitä. Se, joka viimeksi nauraa, se parhaiten nauraa. Varmaan meistä jokaisen pitäisi katsoa itseään peilistä, mitä siellä näkyy.

Jospa osaisimmekin arvostaa elämän pieniä asioita emmekä kaikesta surkuttelisi. Olisimme onnellisia siitä, mitä meillä on emmekä kadehtisi sitä mitä jollakin toisella on. Loppujen lopuksi kaikkein tärkein asia elämässä pitäisi olla terveys, rakkaat läheiset ja oma koti kullan kallis. ”Katson sineen taivaan, tähtikirkkain sua. Taas mä pyynnöin vaivaan, ohjaa kotiin mua.” Sen pitäisi näkyä meille sieltä peilistä. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ovatko huoleni turhia, ihanko höpöjä ajattelen?

Pekka Pylkkönen

Vastakkainasettelu johtuu demokratian olemuksesta. Ääniä hankitaan puhumalla muita vastaan, ei omien asioiden puolesta. Jonkun asian ajaminen vaatisi fiksussa keskustelussa perinpohjaista analyysiä; esimerkiksi sosiaalitukien kasvattamisessa pitöisi pystyä luettelemaan myös sen haittapuolet.

1) monenko poliitikon olet kuullut vastustavan sitä tai tätä leikkausta?

2) monenko poliitikon olet kuullut puhuvan myös kannattamansa asian negatiivisista vaikutuksista?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olet oikeassa ja kukapa itseään haukkuisi. Saahan nähdä millaiseksi tämä vielä tässä syksyn aikana yltyy, lähestyvistä eduskuntavaaleista puhumatta.

Pekka Pylkkönen

Se ei olisi haukkumista vaan hemmetin fiksua politiikan tekemistä. Harva päätös on sellainen että sillä on yksinomaan positiivisia vaikutuksia. Sillä poliitikko tekisi itsestään oikeasti fiksun oloisen että näyttäisi kykenevänsä ottamaan huomioon muutkin vinkkelit.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #4

"Ääniä hankitaan puhumalla muita vastaan, ei omien asioiden puolesta." Viittasin tuohon lauseesi, kun sanoin, että kukapa itseään haukkuisi. Mielestäni et ole vain fiksun oloinen, jos kykenet ottamaan huomioon muutkin vinkkelit. Olen usein todennut leikkaukista, että niillä voidaan aiheuttaa myös vahinkoa eli talouden kuntoon laittaminen leikkauksilla ei ole välttämättä hyvä asia. Esimerkiksi tässä kohtaa sekä vasemmisto että oikeisto voi olla oikeassa, mutta mikäli vaikutusarviointeja ei tehdä takuita siitä ei ole, kumpi on oikeassa, kun päätös tehdään. Yleensä seuraukset nähdään vasta jälkeenpäin ja vasta sitten huomataan kuka oli oikeassa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #7

Leikkauksilla on ilmiselvästi myös negatiivisia vaikutuksia. Toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Samoin kun suurituloisten korkealla verotuksella. Populismin tärkein tunnusmerkki tyypillisesti on juuri monimutkaisten asioiden esittäminen typerryttävän yksinkertaisina.

Ehkä suuria ihmisjoukkoja koskeva optimaalinen päätöksenteko on mahdotonta siksi että lopulta ihmiset ovat yksilöitä. Ei ole olemassa yhtä sosiaaliturvan tasoa joka kannustaisi kaikkia töihin. Tai täyttäisi vaatimukset kohtuullisesta elintasosta. Eikä ole yhtä veroastetta joka ei vähentäisi jonkun työntekoa.

Kyse on tasapainoilusta. Alemmalla sosiaaliturvalla saamme korkeamman työllisyysasteen ja samalla heikennämme monien elintasoa. Toinen on positiivinen vaikutus ja toinen negatiivinen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #11

Näin se menee, mutta molempia tarvitaan. Sekä verotusta että sosiaaliturvaa. Mikä on se oikea taso, siitä voidaan olla montaa mieltä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Vesa, kyllä asioista pitää voida puhua, vaikka ne koskettaisivat vain osaa kansalaisia. Etenkin jos kohtelu ei ole oikeuden ja perustuslain mukaista. Näyttää nimittäin siltä, että meillä eduskunta on hyvin usein perustellut itse perustuslain edellytykset, eikä ole pyytänyt perustuslakivaliokunnan lausuntoa, vaikka sen tulisi olla suurissa yleisissä lainsäätämistavan poikeamistapauksissa edellytys. Näin on nähdäkseni laita mm. kansanedustajien eläkelaista ja yleverosta, joita ei ole käsitelty ao. valiokunnassa.

En puutu medioiden nostamiin kohuihin, niihin joilla ei ole suurtakaan merkitystä yhteiskunnan toimintaan, sillä luulisi heidän itse olevan itsekriittiä siitä mistä kirjoittavat ja tämä koskee lähinnä yleä. Jokaisen juorun mukaan ei ole pakko lähteä korkeaveisuulla.

Ilmeisesti kirjoituksesi perustuu eri medioiden lähi päivien uutiskirjoituksiin paljastuksina mm. presidentin sanomisista jotain minkä hän itse kiistää. Monet lehdet näyttävät luottavan sokeasti ilmiantajiin. Kirjoittavat sitten joko ilmiantajan kertomuksen mukaisesti tai sitten värittäen, jotta saadaan aikaan mehevä uutisointi.

Suomessa on vallalla nykyisin sellainen ilmapiiri, että yritetään erimieltä olevin suunnalta ikäänkuin tukkia suita tehden asioista keskustelun jonkinlaiseksi "kalasteluksi" tai keksitään aina joku syy sille, ettei mielipiteen esittäminen ole oikea. Ei tämä ainakaan sillä parane, että kokoomus on perustamassa taas jonkun uuden vihatyöryhmän, jonka tehtävänä lienee kartoittaa mitä saa puhua, miten ja mistä mitä ilmeisimmin. Demokraattinen yhteiskunta ei voi toimia siten, että luodaan pakkovaltaa valvovia virkamiehiä/organisaatioita. Ei anneta kansalaisten purkaa omaa vihaansa/pahaaoloaan sanan voimalla. Sen ei pitäisi vahingoittaa ketään, jollei uhkailla tai muutoin käyttäydytä lainvastaisesti.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Totta kait epäkohtiin ja suoranaisiin laittomuuksiin tulee puuttua, mutta turha valittaminen ja surkuttelu ei vie asioita eteenpäin, vaan pahimmassa tapauksessa myrkyttää ihmismielen. Kirjoitukseni perustuu moneen asiaan, keskusteluun ja tapahtumiin, joita olen hiljakseen seurannut. Esimerkiksi Turun puukotustapauksen mielenilmaus olisi voinut olla rauhanomainen kaikkia yhdistävä asia pahuutta vastaan eikä vastakkainasettelu (ääri)vasemmiston ja (ääri)oikeiston välillä.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Ei Suomessa ole vastakkainasettelua kovinkaan paljoa verrattuna moniin muihin maihin. Suurinta osaa suomalaisista ei edelleenkään kiinnosta äänestääkö ystävä- tai vaikka kumppani perussuomalaisia tai vihreitä. Käy asioimassa Kärkkäisellä paluumatkalla Helsinki pridestä, ja on kuullut polarisaatiosta ehkä Ylen A-talkissa.

Yhteiskunnan jakautuminen on median luoma illuusio. Se on saanut pienen aivopestävissä olevan porukan käyttäytymään sen mukaisesti. Politikot tietysti pyrkivät lietsomaan sitä parhaansa mukaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Havaittavissa on ollut jopa täällä Uuden Suomen blogisivuston keskustelupalstoilla kasvavaa vastakkainasettelua vasemmiston ja oikeiston välillä. Lähestyvät eduskuntavaalit näkyy jo keskusteluitten sisällöissä eri medioissa niin kansalaisten, politikkojen kuin toimittajien kirjoituksissa. Saa nähdä millaiseksi tämä vielä kehittyy, koska seuraavista eduskuntavaaleista tulee varmasti melkoinen kisa vasemmiston ja oikeiston välillä. Kultaista keskitietä saa hakea.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

"Suomalaiset eivät osaa iloita siitä, jos menee pitkästä aikaa edes vähän paremmin."

Kuulutko itse tähän mainitsemaasi ryhmään, jolla siis menee vähän paremmin?

Toiseksi, mikähän se ryhmä oikeasti on jolla menee paremmin?

Mainitse nyt hyvämies edes muutama taho, jolla siis menee paremmin, niin tiedätään kenen pitäisi hihkua ilosta...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Minun elintasooni ei talouden kohentuminen ole vielä vaikuttanut, mutta niiden elintasoon se on, jotka ovat työttömyysjakson jälkeen saaneet pysyvää työtä. Tästä olen vilpittömästi iloinen heidän puolestaan. Pitkässä puussa, jos talous kasvaa useimpia vuosia peräkkäin ja toivottavasti kasvaa eikä pysähdy, hyötyä tulee laajemminkin ja silloin kasvusta hyötyy todennäköisesti suurempi joukko kuin vielä nyt.

Pekka Pylkkönen

Kymmenen vuoden takaiseen aikaan nähden kaikilla muilla väestöryhmillä paitsi suurituloisimmalla prosentilla menee paremmin - ostovoiman perusteella siis. Mitä muita mittareita nyt sitten haluaa käyttää.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olisiko ihan noin. Jos ajatellaan sitä, että isompituloisilla on yleensä ottaen paremmat mahdollisuudet sijoittamiseen, niin ainakin ne, jotka ovat sijoittaneet rahaa osakkeisiin tms. ja sijoituksissaan onnistuneet pörssikurssien noustessa eivät varmasti ole jääneet jälkeen, ei edes ostovoiman perusteella. Kyse on tietysti myös siitä, millä mittareilla näitä mitataan.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #18

Helsingin pörssin indeksi on nyt alle vuoden 2007 lukujen. Kymmenen menetettyä vuotta on ollut myös pörssissä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #27

Joku onnistuu tekemään rahaa siitä huolimatta valtavat määrät, kun EKP käynnisti massiivisen valtion velkakirjojen osto-ohjelman eikä se ole vieläkään päättynyt.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #31

Olisikin melko mielenkiintoista tietää että mitä hittoa täällä oikein tapahtuu. Jos QE on valunut pörssiin kuten usein esitetään, kuinka alhaalla indeksien sitten pitäisi oikeasti olla? Kun eivät ne ole nousseetkaan.

Ehkä me vain ollaan syöty ja juotu ne rahat velaksi? Tai kuka tietää.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #33

Joku syö, juo ja ottaa velkaa ja joku toinen korjaa potin.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Tilastot on erittäin harhauttavia, kun niitä luetaan kuin Aku Ankkaa...

Laitan linkin jossa on tilastoitu ostovoiman kehitystä 2000 luvun alusta. Kopioin myös osion jossa kerrotaan mitkä tekiät huomioidaan laskelmissa, ostovoimaa laskettaessa.

http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/148971/...

"Tutkielmaa on rajattu myös siltä osin, että se ottaa ostovoiman kehitykseen
vaikuttavista tekijöistä huomioon ainoastaan nimellisten palkkojen ja inflaation muutokset. Näin
ollen osa ostovoimaan vaikuttavista tekijöistä, kuten välitön verotus ja siinä tapahtuvat muutokset,
jäävät tutkimuksen ulkopuolelle."

"Keskipalkkaisten työntekijöiden osuus työllisistä on vähentynyt selvästi, kun taas korkea- ja
matalapalkkaisia toimijoita työmarkkinoilla on enemmän kuin aikaisempina vuosikymmeninä." (tuloerot kasvavat)

Alla muutama esimerkki jotka vaikuttavat palkansaajien ostovoiman kehitykseen käytännössä, Mutta niitä ei huomioida kun laskeskellaan näitä tilastoja ostovoiman kehityksestä.

Kuinka paljon sosiaalivakuutusmaksut nousevat?

Palkansaajien osuutta sosiaalivakuutusmaksuista kasvatetaan asteittain. Muutokset koskevat työttömyysvakuutus- ja työeläkemaksuja.

Vuodesta 2018 alkaen työnantajan keskimääräinen työttömyysvakuutusmaksu ja palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu ovat yhtä suuret. Vuodelle 2017 palkansaajan maksua korotetaan 0,45 prosenttiyksikköä ja vuodelle 2018 korotus on 0,4 prosenttiyksikköä. Vastaava alennus työnantajan työttömyysvakuutusmaksuun on 0,85 prosenttiyksikköä.

Eläkeuudistuksen yhteydessä sovituista työeläkemaksuista poiketen työntekijän osuutta maksuista korotetaan 0,2 prosenttiyksikköä ja työnantajan maksua alennetaan samalla määrällä vuosina 2017 ja 2018 sekä 0,4 prosenttiyksikköä vuosina 2019 ja 2020. Vuosina 2019–2020 työntekijän maksuosuus nousee yhteensä 1,2 prosenttiyksikköä. Työeläkemaksun kokonaistaso on 24,4 prosenttia.

(tulonsiirto työntekijöiltä työnantajille, vaikutus tällähetkellä 7,7%) joka on ostovoimasta pois.

Lisäksi on paljon erillaisia tukijärjestelmiä joita on leikattu, joilla on suora vaikutus ostovoimaan.

Työttömyysturvan heikentäminen, Kelakorvattavien lääkkeiden korvausleikkaukset/poistaminen, asumistuki, opiskelioiden tuet, leikkaaminen/jäädyttäminen Ym..

kiky vaikutus ansioiden alenemiseen..

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #26

Yrityksetkö ne niistä eläkkeistä nauttivat? Että jos työntekijä osallistuu edes pieneltä osin eläkkeensä maksamiseen niin se on tulonsiirto yritykselle?

Hyvin on vasuripropaganda uponnut joihinkin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #28

Arto näyttää olevan sitoutumaton, mutta äkkiseltään katsottuna taitaa nuo luvut olla kohdillaan, miten työntekijän ja työnantajan välillä maksut määräytyy.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #30

Siis tuossahan on 17% tulonsiirto työnantajalta työntekijälle. Kun ei se yritys tai yrittäjä sitä eläkettä saa. Työnantaja maksaa edelleen valtaosan etuudesta jota ei itse saa.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila Vastaus kommenttiin #34

On sulla hieno logiikka..

Samantein voitaisiin vapauttaa työnantaja loma-ajan palkan sekä lomarahan maksusta, eihän se työnantaja lomalla ole? Niin ja sairausajan palkasta, eihän se työnantaja sairas ole..

Vai onko niin ettet käsitä mikä on kokonaispalkka kustannus?

Kokonaispalkkakustannus on henkilökohtainen palkka sekä kaikki henkilökohtaisen palkkaosuuden lisät, tyel maksut, lomarahat, sairausajanpalkan työnantajan omavastuu, äitiysloman palkka..

Mutta voit tietysti mennä heti huomenna sanomaan omalle työnantajallesi, ettei sinulle tarvitse näitä maksaa koska työnantajasi ei itse niistä hyödy sinun mielestäsi. Sekä näillä ei ole merkitystä ostvoimaasi.

Minun mielestä työnantaja hyötyy näistä kaikista kokonaispalkan kustannuksista juuri sen verran, mikä on työntekiän työn kokonais arvo.
Mikäli työnantaja ei hyödy, kannattaa kyseisen työn teettäminen lopettaa tappiollisena..

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #36

Tehdystä työstä on syytä maksaa ja tekemätöntä työtä varten on sitten sosiaaliturva. Joku, esimerkiksi julkisen sektorin sairaanhoitaja, sairastaa kuukauden vuodessa. Julkisen sektorin lääkäri taas kahdeksasosan tästä. Onhan se aika persiistä maksella toisten lorvimisesta "kokonaispalkan" muodossa.

Entä kun oma elinajanodotteeni on sama kuin tavoite-eläkeikäni? Mites tämän minun kokonaispalkan kanssa sitten käy? Ikäluokkani naiset elävät 7 vuotta pidempään ja saavatkin sitä eläkettä, minun "kokonaispalkkaani".

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila Vastaus kommenttiin #28

Tällä tulonsiirrolla yrityksille ei ole mitään tekemistä vasemmistopropagandan kanssa..

Työnantaja maksoi ennen työntekiälle pruttopalkan joka oli hänen henkilökohtainen palkkaosuutensa. Lisäksi työnantaja maksoi kokonaispalkan osuutena prosenttiosaisen eläkemaksun itse valitsemale eläkevakuutus yhtiölle.

Nyt työnantajille on vähennetty palkanmaksu kustannuksia sen 7,7% Tämän erotuksen maksaa työntekiä itse aikaisemmin saamasta henkilökohtaisesta pruttopalkasta, eli tulonsiirto on tapahtunut.

Palkansaajan henkilökohtainen pruttotulo tulo on alentunut 7,7% ja täällä on vaikutus nettotulohin ja siten suoraan ostovoimaan..

Matematiikka on matematiikkaa, poliittisesta mieltymyksestä riippumatta.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

"Iloitaan mieluummin siitä, kun joku epäonnistuu ja tekee virheitä" AInakin työttömien osalta iloittiin 4,65% edestä, jos hän ei onnistunut aktivoitumaan. Jatkossa iloitaan 20-40% edestä, ellei työhakemusten määrä tai laatu ole riittävä. Niin, että paljon on iloa Suomen maassa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei ole kyllä minkäänlaista aihetta ilakointiin. Aktiivimallin osalta ei ole paljon hyvää sanottavaa, kun lähdettiin tällaiselle sanktiomallin tielle. Aktiivitoimet pitäisi pystyä kohdistamaan lusmuja varten, jotka pystyisivät halutessaan tekemään töitä, mutta karttavat sitä kuin ruttoa.

Martti Nurmi

Olisiko tuossa jaossa, oikeisto ja vasemmisto, nyt vähän impivaaralainen näkökulma? Koska Italian ja Slovenian tapahtumat näyttäytyvät suomalaisella areenalla?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Se ei ollut ainakaan tarkoitus. Mitä tarkalleen ottaen tarkoitat Italian ja Slovenian tapahtumilla?

Martti Nurmi

Molemmissa on nyt koomikko merkittävimpänä poliittisena vaikuttajana.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Vaalijärjestelmä on osaltaan syyllinen vastakkaisasetteluun. Jokainen ehdokas puhuu ja kirjoittelee asioista kuka missäkin ainoastaan omaan pussiinsa ilman minkäänlaista vastuuta kenellekään. Puolueetkaan eivät jarruttele, koska äänien saaminen on tärkeintä, tavalla tai toisella.

Olenkin muutama vuosi aitten siirtynyt kannattamaan vaalipiirikohtaisia pitkiä listoja, jolloin listoilla olevat ehdokkaat joutuisivat puhumaan listojen edustamien asioiden puolesta tai vastaan, eikä niinkään huiputtamaan ihmisiä oman henkilökohtaisen etunsa nimissä.

Tiedän kyllä, että erityisesti poliittinen oikeisto vierastaa listavaaleja, koska silloin rahan painolla valittavien komeljanttarien asema vaikeutuu kun puolueet asettavat ehdokkaat järjestykseen. Ruotsin listavaaleissa on mahdollisuus äänestää myös henkilöä, ja joskus on ainakin Norrbottenissa käynyt niin että äänestäjien suosima ehdokas on ohittanut listalla vuorossa olleen, joten aivan toivoton ei listalla alempana olevankaan asema siinäkään järjestelmässä olisi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Vesa, luettuani päivityksesi, tunnistin nopeasti, miten helppoa on lähteä arvostelemaan kaikkea, jossa elämme, olemme ja yritämme pärjätä.

Harvoin voitan mitään, mutta kerrankos sitä. Voitin saunaillan 10:lle hengelle Velskolassa, ESRK:n leirikeskuksessa.

Perheeni, johon kuuluvat vävyt, lapset ja lastenlapset, eläydyimme lumoaviin maaseutumaisemiin, savun tuoksuun, ihoamme syleileviin saunan höyryihin ja yhteiseen makkaranpaistohetkeen.

Nuorin meistä, 8 kuukauden ikäinen Vilma, tuskin muistaa mukanaoloaan, mutta isosiskot pitävät varmasti huolen, että ajasta myös puhutaan.

Silti, on välttämätöntä tunnistaa, että suuri osa kansastamme, voi huonosti.

Vastakkainasettulu on huono termi.

Vastakkainasettelua tapahtuu vain, jos toisella puolen on totalitarismi ja toisella alistetu.

On tärkeää tunnistaa, mistä puhutaan, miten puhutaan ja millä foorumilla.

Populismin syyllistäminen on merkityksetöntä. Populismi lopulta on ainoa tapa puuttua luutuneisiin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

"Silti, on välttämätöntä tunnistaa, että suuri osa kansastamme, voi huonosti."

Ilman muuta ja sehän tunnistetaan, mutta keinot huono-osaisuuden poistamiseksi eivät ratkea sormia näpäyttämällä ja jatkuvalla pessimismillä. Kun valoa pitkästä aikaa on näkynyt tunnelin päässä, pitää sekin tunnistaa. Populismilla tietysti voidaan nostaa ns. kissa pöydälle, mutta se ei ratkaise ongelmia.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#22 Odotellaan nyt huhtikuun vaaleja. Suomalaiset ovat erityisen fiksua kansaa, jotka muistavat kaltoinkohtelunsa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #23

Tuppaa olemaan ns. elefantin muisti jossakin kohtaa.

Viljo Asikainen

Vastakkainasettelu oikeisto - vasemmisto erilaisine variaatioineen on ja pysyy. Pohjimmiltaan se johtuu siitä että työn ja päoman välillä on ikuisesti sovittamaton ristiriita. Se että tätä ristiriitaa ei ole mahdollista poistaa ei sinänsä ole suuri ongelma. On kehitettävä tapoja ja keinoja elää sen kanssa, siitä huolimatta.

Suomalainen erittäin toimiva ristiriidan liennytys- ja haittojen minimointimalli on 1930-luvun puolivälistä saakka ollut ns. punamulta. Sosialidemokraatit ja Maalaisliitto (nyk. Keskustapuolue)ovat tehneet hedelmällistä yhteistyötä ja rakentaneet nykyisen kansallisen hyvinvoinnin. Se että tämä yhteistyö ei tänä päivänä toimi johtuu suurelta osalta siitä että molemmat puolueet ovat yhteiskuntarakenteen rajussa muutoksessa menettäneet juuriaan ja peruskannattajakuntaansa onnistumatta toistaiseksi löytämään uutta kannatusta uusista yhteiskuntaluokista.

Siinä missä sosialidemokraatit ovat vaipuneet melkoiseen neuvottomuuteen Keskustapuolue on kääntynyt jyrkkään oikeistolaisuuteen messiashahmoksi huutamansa oikeistoradikaalin miljonäärin Juha Sipilän hurmaamana. Tämä toikin viime vaalissa puolueelle suuren vaalivoiton ja mahdollisti nykyisen puhtaan oikeistohallituksen synnyn. Mutta mikään ei ole pysyvää. Heiluri on heilahtamassa takaisin. Kansa kaipaa taas Sipilän oikeistohallituksen temmellyksen jälkeen paluuta vastakkainasettelua tasoittavaan punamultaan ja tuleekin seuraavan vaalin jälkeen sellaiseen palaamaan. Mutta ei punamultaan vaan sinipunaan. Sipilän Keskusta on ylimielisessä julkeudessaan (elinkelvottomat maakunnat ym.) tehnyt itsensä mahdottomaksi kumppaniksi rakentavaan työhön.

Sipilän jälkeisen Keskustan aikaa odoteltaessa on sosialidemokraattien tehtävä yhteistyötä ainoan realistisen vaihtoehdon,Kokoomuksen kanssa. Yhteistyö sopii myös Kokoomukselle. Lähivuosien jälkeen punamulta tulee taas sillä se on Suomen menestyksen paras vaihtoehto, minkä kansa sisimmässään tajuaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Onko sinipunasta yhteistyöhön? Sopii epäillä, kun kuuntelee tuota jatkuvaa nokittelua, mikä on ollut kokoomuksen ja demareitten välillä jo viime hallituskaudesta lähtien. Vaalit pitää joka tapauksessa käydä ensin, kunnes pystytään arvioimaan mikä se tuleva hallituspohja on.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kannattaa huomata, että termillä "vastakkainasettelu" tarkoitetaan ainakin kahta eri asiaa.

Yhtäältä sillä tarkoitetaan materiaalisella tasolla olevia todellisia vastakkainasetteluja, joiden olemassaolo ei riipu siitä, havaitaanko ne tai ymmärretäänkö niitä tai puhutaanko niistä.

Toisaalta vastakkainasetettulla tarkoitetaan puheita ja kirjoituksia, joissa esitetään jotkin ryhmät toisilleen vastakkaisina -- oikein taikka väärin.

Tuohon ensinmainittuun vastakkainasetteluun kuuluu muun muassa talousjärjestelmämme perusolemus omistavan ja omistamattoman luokan välillä. Tämän vastakkainasettelun olemassaolo ei riipu siitä, havaitaanko se tai ymmärretäänkö se tai puhutaanko siitä. Silti moni on sitä mieltä, että tuo vastakkainasettelu katoaisi sillä, että siitä vaiettaisiin. Tätä tarkoitti nykyinen presidenttimmekin aiemmassa vaalikampanjassaan iskulauseellaan "Vastakkainasettelun aika on ohi".

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Demokratiassa yhteiskunnan jäsenellä on yhteiskunnallista valtaa äänioikeutensa turvin. Sen turvin kukin äänestämällä saa tuoda julki, ketä halutaan päätöksentekopaikoille käyttämään puolestaan hallintovaltaa yhteiskunnan eri toiminnoissa.
Tämä selvää. Mutta... Jostain syystä enempi kuin kolmasosa näistä mahdollisista äänivallankäyttäjistä ei tätä saatua valtaa käytä tai halua käyttää.
Taitaa olla demokratiaan perustuvat vallankäyttäjät ja vallan käyttöjärjestelmä liian vaikeita käsittää tai ovat vastakkain asetteluineen niin luotaan työntäviä, että satojatuhansia äänestysikäisiä kansalaisia e.v.k? Eli luovuttavat mahdollisen vallankäyttönsä niille, jotka tietoisina tai mututuntumalla ääniuurnilla käyvät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset