VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Orpo saarnaa taas jakovaarasta – mitta on täysi

Työmiehelle ei saisi antaa mielellään pieniäkään verohelpotuksia, jotta leivän päälle voisi saada vähän paremmin muutakin kuin omaa ylähuulta, vaikka ilman näitä työmiehiä ei Suomenkaan talous tällä hetkellä kasvaisi.

Orpo vahtii valtionkirstua ja saarnaa ääneen jakovaarasta tavallisille suomalaisille, joilla ei ole ollut mitään tekemistä sen kanssa, mistä talousvaikeudet alun perin syntyivät ja miksi Suomikin edelleen velkaantuu. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/227020-taaltako-loytyi-petteri-orpon-jakovaara-suomen-valtiolle-miljardin-lisapotti

Siihen Orpo ei pysty, että kävisi saarnaamaan niille, jotka synnyttivät Eurooppaan rahoituskriisin ja suurtyöttömyyden, jota edelleen hoidetaan EKP:n massiivisella velkaelvytyksellä ja varallisuuserot sen kuin kasvavat.

Orpo ei valvo suomalaisen työmiehen ja köyhän etua, hän valvoo sitä, etteivät kaiken maailman keinottelijat menetä rahojaan ja voivat rauhassa rikastua entisestään. Orpoa ei kiinnosta se, että köyhä elää kituuttaa pienillä tuloilla päivästä toiseen ja työmies raataa otsa hiessä itsensä, perheensä ja koko yhteiskunnan eteen, millä Orponkin palkka maksetaan.

Keksiköön Orpo parempia keinoja, millä Suomen valtion velkaantuminen saadaan pysäytettyä, mutta tuloverotusta ja työeläkeverotustakin voidaan keventää. Ei tämä talouskasvulle tee haittaa, kun tavallisten kansalaisten ostovoima kasvaa, jolloin yritysten tuotteet käyvät myös paremmin kaupaksi.

Minua ei ainakaan kiinnosta enää tippaakaan nämä Orpon jatkuvat saarnat, liekö itse tehnyt edes päivääkään oikeita töitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eikö tämä kokoomuslainen "helppoheikki" jaksa muuta kuin saarnata meille suomalaisille? Kävisi joskus isompiensa kimppuun, joilla on mistä mällätä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Pelkästään valtion tuloverotuksen keventäminen ei kinkkua leivän päälle paljoakaan lisää tuo. Normaali duunarilla vaikkapa prosentin keventäminen lisää käteen jäävää rahamäärää noin kahdella-kolmella kympillä.

Kevennyksen tulisi olla tuntuva ja se voisi tapahtua vaikkapa palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun, joka on 1,90% palkasta, poistamisena sekä valtion tuloveron 1% kevennyksenä, jolloin monille jäisi käteen jopa satanen enemmän.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kunhan jotain tulisi, ei tätä jatkuvaa saarnaamista jaksa kuunnella. Monella suomalaisella alkaa olla hermot pinnassa kuunnellessa näitä Orpon itkuvirsiä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Annetaan toki työmiehelle ne verohelpotukset, mutta leikataan vastaavasti työmiehen saamia verovaroista kustannettavia palveluita ja tulonsiirtoja.

Vai eikö Levonen ole huomannut, että valtio tekee suhdannehuipussakin parin miljardin miinusta?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Joista miljardi on pelkästään maahanmuuton kuluja.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ja kuulemma tehdään varautumisia 100 000 tp-hakijan vastaanottamiseksi Suomeen. Suomalaisten mitta alkaa olla entistä enemmän täynnä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #8

Eihän varautuminen tarkoita muuta kuin varautumista. Viimeksi tuli hieman yli 30000 eikä siihen oltu varauduttu, joten järjestelyt eivät kaikin osin heti lähteneet toimimaan. Varautuvathan ihmiset talonsakin tuhoutumiseen täysarvovakuutuksella, vaikka eivät aikoisikaan polttaa taloaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #27

Juho, vähän pelottaa tällaiset varautumiset. Ne eivät koskaan lupaa mitään hyvää ja nyt pitäisi huolehtia siitä, ettei vuoden 2015 tapahtumista tule toisintoa, vaan laiton haittamaahanmuutto pystytään ennalta estämään.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tomi. Et tainnut lukea kirjoitustani kunnolla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Koska kokoomus ja keskusta ovat ajaneet työmiehen asiaa?

Hyvä vitsi, oikeistopuolueita, joten linja on erittäin odotettu ja johdonmukainen, se on nähty.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eiköhän ne ole nuo kokkarit tällä hetkellä, jotka eivät olisi valmiita löysäämään nyörejään mistään, kun kyse on palkansaajista.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Onko pääministeri Sipilä antanut ymmärtää että Keskusta olisi halukas löysäämään niitä nyörejä muille kuin helteen vaikutuksista kärsiville maanviljelijöille?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #18

Sipilä taitaa olla vielä lomalla. Eikö sinun mielestä maanviljelijät kaipaa tukea?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kokonaisveroaste on ollut laskevassa suunnassa jo pitkään.
https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Verotu...
Palkkojen ostovoiman kehitys on ollut parin prosentin kasvussa.
https://vm.fi/julkaisu?pubid=24205

Muiden kuin kaikkein pienituloisimpien ei pitäisi paljon kurjuuttaan valitella.

Pekka Pylkkönen

Pienituloisimman desiilin tulo-osuus on kasvanut 5.2% 2008 jälkeen. Muilla siis vastaavasti pienentynyt. Miksi voittajien pitäisi olla surkuttelemassa?

http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatF...

Jyrki Paldán

Esimerkillistä kirsikanpoimintaa! Hienosti leikkasit käyräsi kaikkein radikaaleimmasta kohdasta. Pienimmän tulokymmenyksen tulo-osuus oli vuonna 2007 pienempi ja suurimman tulokymmenyksen suurempi kuin koskaan tilastoituna aikana (1995-2016).

Samasta lähteestä laadittuja graafeja löytyy mm:

http://jyrkipaldn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201577-...

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #57

Jos haluat kokonaisvaltaisempaa kuvaa, katso tulonjakotilastoa. Aika perseilyä valita vuosi 1995 sinne.

1960- ja 1970-luvuilla tilanne oli toinen.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #60

Vielä enemmän perseilyä kuin valita lähtökohdaksi vuosi, jolloin pienimmän tulodesiilin tulo-osuus oli pienempi kuin koskaan tilastoituna aikana ja parastuloisimman suurin?

Ja tässä tulo-osuudet graafeina koko tulonjakotilaston tilastointiajalta:

http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatF...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Alimmissa ansiotuloryhmissä eivät verohelpotukset juuri merkitse, koska siellä valtionverojen osuus ansaituista bruttotuloista on olematon tai aivan minimaalinen.

Voisi ajatella, että tuloveroalennuksia kohdistettaisiin suurituloisille palkansaajille, jolloin saataisiin Suomen vääristynyttä ja taloutta näivettävää maailman jyrkintä veroprogressiota oikaistua. Se ei kovin suurta lovea matemaattisesti laskien toisi budjettiin, mutta heijastusvaikutukset saattaisivat heivata tuloksen jopa positiiviseksi, kun keskituloisten ansaintamotivaatio kasvaisi.

Peruslogiikka tässä blogissa mättää muutoinkin. Ajatellaan, ettei hallitus pidä huolta duunarin eduista, kun haluaa vain törsätä rahoja velkojen lyhennykseen. Hiukankin pitemmällä tähtäimellä velkojen lyhennys silloin, kun siihen kykenee, on nimenomaan kansantalouden etu ja sitä kautta kaikkien suomalaisten. Uusi laskusuhdanne tulee ja sitten ollaan taas sormi suussa.

Ajatusmaailma on samanlainen kuin kanan omistajalla, joka saa joka aamu nauttia uudesta tuoreesta munasta ja jolle joku on ehdottamassa, että syö se koko kana aamiaiseksi, niin saat enemmän.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sinäkään et Kuikka näköjään osaa sisäistää blogikirjoitustani. Enhän minä ole niin sanonut, ettei valtion velkaantumista pitäisi hillitä. Keinoja velkojen maksuun pitää vain etsiä muualta kuin tavallisen kansalaisen selkänahasta, jotka eivät ole niitä ongelmia aiheuttaneetkaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitään muuta keinoa ei ole kuin tavallisen kansalaisen selkänahasta.

En itsekään kannata korkeaa tuloverotusta ja mielelläni näen verohelpotukset pääsääntöisesti positiivisina ja tervetulleina. Esimerkiksi Virossa on matala tasaverokanta tuloverotuksessa, mutta valtio on silti lähes velaton. Toistaiseksi ovat eläneet suu säkkiä myöten.

Pointtini on siinä, että Orpon argumentointi on täysin validia ja oikeutettua valtiovarainministerin näkövinkkelistä. Hän vaalii budjettia, talouden tasapainoa, velkojen maksua j.n.e. Vastuullinen valtiovarainministeri menettelee juuri näin, se on hänen roolinsa.

Kun nyt tulin maininneeksi tuon suurituloisten veroprosenttien alentamisen, niin on muistettava, että kun kuluneiden matalasuhdanteen vuosien aikana on kahteenkin kertaan sälytetty hiukan paremmin ansaitsevien niskaan korotettu "raippavero", jonka on jo alunperinkin ollut tarkoitus olla väliaikainen hätäkeino, niin silloin kun tuo tilanne on pois päiväjärjestyksestä, on lupausten mukaisesti aika purkaa väliaikaisiksi tarkoitetut päätökset.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #15

Viro on ulkoistanut puolustuksensa, josta toimenpiteestä valtiolle jää "säästöön" useita miljardeja.

Viro on kieltäytynyt vastaanottamasta turvapaikanhakijoita, eivätkä nämä Viron sosiaalipolitiikan tuntien sinne hakeudukaan. Valtion "säästö" miljardiluokkaa.

Viro ei elätä työttömiä ja on ulkoistanut työllisyydenhoidon muille Euroopan maille, pääasiallisesti Suomelle. Valtion "säästö" miljardiluokkaa.

Ei ihmekään, että valtio on käytännössä velaton.

Sosiaaliturvasta leikkaamalla Suomikin voisi vähentää valtiovelkaansa useilla miljardeilla vuosittain.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #15

"Mitään muuta keinoa ei ole kuin tavallisen kansalaisen selkänahasta". Tuohon täytyy sanoa, että se on säälittävää kuinka nämä "isot pojat" vievät, jos tämä on ainoa keino. Kun luin tuota Esko Seppäsen blogia "ottakaa rosvot kiinni", niin olen sitä mieltä, että keinoja on, mutta ei halua. http://eskoseppanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25903...

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Veronalennukset ovat populismia niin kauan kuin valtio velkaantuu. Alennusten sijaan pitäisi keskustella siitä miten veronkorotukset kohdennetaan. Jos näin ei tehdä, väistämättömän taantuman (tai 100 000 pakolaisen) tullessa sama pitää tehdä paljon kipeämmällä tavalla. Vaan kun järjen valo ei ennen vaaleja pilkota.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Minusta se on kummaa keskustelua, että veroja korottamalla nämä valtion tämän hetkiset ongelmat saataisiin ratkaistua ja vielä sillä varauduttaisiin 100 000 pakolaisen vastaanottamiseen. Jos mikä, niin tuo on populismia mitä Kalevi sanoit.

Kyllä suomalaisten veronmaksajien maksukyky loppuu nopeasti, jos me ruvetaan maksamaan pakolaisten massamaahanmuutosta Suomeen. Minusta suomalaiset maksavat muutenkin korkeita veroja ja tämä Suomen verotus kansainvälisessä mittapuussa on ymmärtääkseni ihan sitä kärkitasoa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Välillisten verojen, kuten ALV-kantojen, korottaminen merkitsee suuntausta kohti tasaveroja, joka tarkoittaa sitä, että toimeentulo käy alati vaikeammaksi varattomille kuin myös osin keskituloisille, vauraita asia ei koske. ALV-kantoja on kautta linjan saatava reippaasti alaspäin ja kerättävä veroja suhteessa paljon enemmän ansio- ja pääomatuloista, joiden tauluykot on yhdennettävä saman progression mukaisiksi.

Kaikkia tuloja, tulolajista riippumatta, pitäisi kohdella verotuksessa samalla tavalla: samanlainen progressio kaikille tuloille, niin ansio- kuin pääomatuloille. ALV-kantojen, näissä eritoten välttämättömyyshyödykkeiden kuten elintarvikkeiden ja polttoaineiden, alentaminen lisää ostovoimaa sitä kipeimmin tarvitsevien parissa.

Petteri Orpo ja hänen puolueensa ovat (aina vain) osa ongelmaa, ei sen ratkaisua.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kekkosen aikaan pienemmillä veroasteilla rakennettiin hyvinvointiyhteiskunta ja perustettiin uusia tehtaita. Nykyään suuremmalla veroasteella hyvinvointiyhteiskunta rapautuu, leipäjonot pitenee, ja teollisuus siirtyy ulkomaille. Siis, ainakin puolet verovaroista käytetään johonkin muuhun kuin kansan hyväksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kekkosen aika" on pitkä ajanjakso, johon liittyy monenlaisia vaiheita, taloustilanteita ja kehitysasteita. Ennen kuin vertausta tämän päivän ja "Kekkosen ajan" välillä tehdään, tulee spesifioida mitä vuosia silloin halutaan verrata.

Kekkosen kausihan alkoi peräti suurlakolla ja levottomuuksilla

60-luvulle luonteenomaista oli massamuutto Ruotsiin ja Australiaan. Satojen tuhansien maasta muuttavien määrä olisi absoluuttisena lukuna nykyään vielä suurempi, jos vastaava prosentti nykyiväestöstä lähtisi työn perässä täältä muualle.

Ennen peruskoulu-uudistusta ja kansanterveyslakia kyseisten menoluokkien tarvitsema rahamäärä oli oleellisesti pienempi. Nämä tulivat kustannuksiksi 60-70 -lukujen vaihteen tienoilla hiukan alueesta riippuen. Sitä ennen yksityisten lääkärien lisäksi jokaisessa kunnassa oli yleensä yksi kunnanlääkäri, jonka virka-asunnon vastaanottohuoneessa jonotettiin kymmenen tuntia. Kovin kattavaa terveydenhoitoa ei silloin ollut.

60-luvulla naiset olivat kotirouvia ja huolehtivat lapsista, joten päivähoitoa ei nykyisessä mielessä rahoitettu julkisin varoin.

Vielä 70-luvulla opintotuki korkeakouluopiskelijoille oli lähes olematon. Velaksihan silloin opiskeltiin. Nyt kiukutellaan pienestä opintotuen nipistyksestä tai valmistumisaikahiillostuksesta.

Lisäksi on mainittava, että Kekkosen aikana oli väestön ikäpyramidi suopiollisempi kuin nykyään. Vanhusten määrä on moninkertaistunut niistä ajoista.

Tehtaita rakennettiin lukumääräisesti enemmän, jos puhutaan suurteollisuudesta, mutta se oli silloin vielä maailmanlaajuisesti teollista aikakautta, sitä rakentamisen vaihetta, mikä nyt on ollut meneillään Kiinassa. Suomi on siirtynyt muun länsimaailman tavoin jälkiteoliseen yhteiskuntaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Unohdit mainita vielä tämän mielettömän velkaantumisen, joka lähti käyntiin jo ennen 90-luvun lamaa, kun rahamarkkinat vapautettiin ja jatkuu nyt entistä pahempana, kun Suomi on Euroopan Unionissa ja Euroopan rahaliitossa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Älä kirjoita muunnettua totuutta. Suomi velkaantui huomattavasti nopeammin ja BKT:hen suhteutettuna rajummin 90-luvun alussa. Ennen vuotta 2008 valtion velkaa oli reippaasti maksettu pois ja oli jossain 30%:n tasolla. Kaiken aikaa Suomi oli ollut niin EU:n kuin myös rahaliitonkin jäsen aina vuodesta 1998 lähtien.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #41

Tuo on totta, mutta silloin ei vielä ollut finanssikriisiä ja nämä ns. valuviat eivät olleet aktualisoituneet ja niistä ei puhuttu suurelle yleisölle mitään. Harva niistä tiesikään. Vuoden 2008 jälkeen tilanne muuttui.

Jyrki Paldán

Pienemmillä veroasteilla?!

Vuonna 75 laskettiin yhteisöjen tulovero huimasta 44%:sta 34%:iin, ja vuonna 89 tehtiin massiivinen veronalennusuudistus. Ennen tuota Suomessa oli mm. ainoastaan rikkaisiin kohdistunut omaisuusvero (joka korvattiin kaikkia koskevalla kiinteistöverolla), sekä nykyistä huomattavasti jyrkempi ansiotuloveroprogressio JA pääomatulot samassa progressiossa.

Jos puhutaan rikkaiden tai pääoman veroasteesta, Kekkosen ajoista ollaan tultu sellaisella ryminällä alas että heikompia olisi hirvittänyt, ellei kaikkia muutoksia olisi voideltu uusliberaalipropagandalla, joka olisi saanut Goebbelsinkin kateelliseksi.

Ja jos tosiaankin osaat tuolta veropuun menopuolen säikeistä yli puolet, jotka menevät "johonkin muuhun kuin kansan hyväksi", niin olen todella vakuuttunut:

http://valtionbudjetti.fi/

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Vaalit tulossa..vaaleisa voidaan katsos taas luvata keskustan ja kokoomuksen puolesta tuloveron alentamista.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Parempi kuitenkin tuloveron (ja työeläkeveron) alentaminen kuin demareitten lupaus korottaa nettona 100 eurolla 1400 euron eläkkeitä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino
Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Kaikki puolueet lukuunottamatta PS:ää haluavat korottaa kehitysapua 500 miljoonaa euroa. Kotouttamistouhun koulutushankkeeseen liikenee ongelmitta 100 miljoonaa euroa. 100 000 maahantunkeutujaa varten ollaan varmaan jo tekemässä punaisia mattoja.

Kantasuomalaiselle "veronalennus", joka tarkoittaa suomenkielellä: "verotus ei kiristy".

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Missä tällainen puolueitten yhteinen lupaus on annettu, että kehitysapua korotettaisiin 500 miljoonalla eurolla?

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Ei ole luvattu tai päätetty missään, mutta puolueilla on kova halu nostaa kehitysapu 0.7% BKT:sta, mikä tarkoittaa noin 500 miljoonan euron lisäystä. Kehitysapua leikattiin rankalla kädellä taantuman aikana.

PS on ilmoittanut, ettei se tätä nostoa hyväksy.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #47

En edelleenkään ymmärrä mistä olet tuon luvun 500 miljoonaa euroa saanut, jos sanot, että kehitysapu nostettaisiin 0,7 % BKT:sta? Tarkoittanet, että se on tällä hetkellä alle tuon luvun ja tarkoitus olisi nostaa se niin, että 500 miljoonaa nostettuna se tekee 0,7%?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Holtitonta verovarojenkäyttöä taas kokoomukselta ja keskustalta, tuulimyllyihin yritystukiin ja maahanmuuttajien täysihoitoon, tekohengitetään tappiollisia firmoja ja lahjoitetaan pois tuottavia yrityksiä. Ei näin typerällä politikalla voi kuin nostaa verotusta. Ottaisi edes lainaa valtiolle omalta keskuspankilta ettei korkoja tarvitsisi maksaa ulos Suomesta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei se nyt ihan noin ole mennyt ja muista Jarmo se, että kyllä siellä hallituksessa oli vielä hallituskauden alussa perussuomalaisetkin ennen kuin tapahtui eräänlainen "vaalipetos" Jyväskylän puoluekokouksessa. Unohdat nyt kokonaan myös sen, miten Suomen talous kasvaa ja työllisyys kehittyy, muutenhan oltaisiin vielä huonommassa tilanteessa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Yritystuet on lopetettava, kategorisesti. Poislukien maan huoltovarmuuden kannalta välttämättömät toiminnot. Oletan, että kenelläkään markkinataloutta kannattavalla ei ole mitään tätä vastaan vaan yhtyvät vaatimukseen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kokoomuslaisen valtionvarainministeri Orpon nakökannat uuden budjetin perusteista ovat siinä mielessä mielenkiintoista, että ansiotulojen verotusta alennettaisiin, mutta sitten samalla kiristettäisiin tasaveroja )alv, polttoaineverot jne). Tämä johtanee ilman muuta siihen, että ansiotulojen verotuksesta hyötyvät eniten suurituloiset. Näin mikäli alennus tehdään saman prosentin mukaan kaikilla tulotasoilla. Sitten kun tasaveroja korotetaan, niin pienituloisimmat joutuvat suuremman verotaakan maksajiksi. Tuttua kokoomuslaista veropolitiikkaa.

Miksihän ensi vuodenkin budjetti on alijäämäinen ja sen rahoittamiseksi jälleen lisää velkaa? Mikä aiheuttaa tuon velan lisääntymisen suunnitellusta suuremmaksi? Ettei vain olisi johtuva haittamaahanmuutosta kaikkine tarpeettomine kustannuksineen?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tällä kertaa maksetaan pois enemmän entistä velkaa kuin uutta otetaan, joten fundamentaalisesti budjetti on "ylijäämäinen".

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Juha Kuikka, mistäs ne varat otetaan velkojen lyhentämiseen? Ettei vain osakkeiden myynnistä saaduista tuotoista, joten eipä ole paljon hurraamista. Tuottavia kohteita pannaan lihoiksi, joten myöhempien vuosien tuotot samalla alenevat, Miten paikantaan seuraavalla kerralla syntynyt aukko? Korottamalla tasaveroja ja samalla kurittamalla pk-tuloisia. Katsotaan mihin johtaa sosiaalimenoista laadittu työryhmän ehdotus? Joudutaanko joitain etuja poistamaan tai ainakin leikkaamaan? Koskettaa jälleen pk-tuloja saavia.

https://valtioneuvosto.fi/documents/10616/334456/e...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #26

Tuloja ei ole merkattu hiirenkorvalla menoja varten. Valtion budjettikirjasta voi jokainen tutkia kaikki tulot ja menot ja tehdä siitä sitten oman arvionsa.

Tuottavienkin yhtiöiden osakkeiden myyminen on kannattavaa, jos niiden tuottoisuus ja tuotto-odotus tulevaisuudessa on diskontattu myyntiarvoon kohtuullisessa määrin. Tulevaisuushan on aina toisaalta epävarma, mutta tässä ja nyt saatu raha on kädessä kuin pyy pivossa.

Kysymyksesi siitä miten paikataan seuraavalla kerralla syntynyt aukko, on juuri sellainen kysymys, jota Orpokin tykönään miettii, kun korostaa sitä "jakovaaraa".

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #29

Kyllä, mutta etsiköön Orpo niitä paikkoja sieltä, missä sitä rahaa on ja ketkä ovat aiheuttaneet näitä ongelmia ja saaneet kuitenkin keinotella ja ottaa kaiken hyödyn siitä irti, että EKP:n avulla rahamarkkinat on saatu elvytettyä ja tämän avulla on tehty huikeita voittoja.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Paljon olisi helpottanut edes se, ettei EKP olisi finanssielvytyksellään ollut paisuttamassa omaisuuserien arvoa keinotekoisesti ylös ts. heikentämässä rahan arvoa suhteessa arvopapereihin samalla kun reaalitalouden inflaatio pidetään alhaisella tasolla mm. menokuri- ja palkkamalttipolitiikan myötä. Nyt duunari, joka ansaitsee rahansa reaalimaailmassa, joutuu käyttämään huikean osa tuloistaan asumiseen, jonka hintakehitys sojottaa ylöspäin seurauksena EKP:n finanssipiirejä suosivasta täsmäelvytyksestä. Duunarit ja erityisesti tulonsiirtojen varassa elävät ovat saneet trickle-down-ilmiöstä osakseen lähinnä sen elinkustannuksia kohottavan elementin, koska jokainen joutuu asumaan jonkun omistamassa ts. arvopaperistamassa kiinteistössä. Osa porukasta tuntee tosin hyötyneensä tästä ilmiöstä, vaikka nouseva kiinteistöverorasitus ja kasvavat huolto- ja korjauskulut usein syövät hyödyt pois.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen
Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Sehän on aivan normaalia toimintaa, että Orpo pihtaa pienituloisten ansioita. Ottaisi mielellän loputkin paremman väen pussiin. Ei se ole uutta.

Mitäs se edustamasi keskustapuolue hommailee tämän asian suhteen. Pääministeri taitaa olla Orpon kanssa samaa mieltä niinkuin aina ennenkin. Jos nyt oikein muistan, niin vähäosaisia keskusta on tällä vaalikaudella estoitta kurittanut, ollut oikein primusmotor. Sinäkin olet siitä vähän maininnut.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olen. Katsotaan nyt mitä hallitus tekee, ei siellä Orpo onneksi yksin päätä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Keksiköön Orpo parempia keinoja, millä Suomen valtion velkaantuminen saadaan pysäytettyä, mutta tuloverotusta ja työeläkeverotustakin voidaan keventää."

Itseasiassa Orpo taisi mainita että vaikka jakovaraa ei ole, verohelpotuksia voitaisiin silti toteuttaa.

Tämä on ristiriitaista, sillä verohelpotuksethan juuri ovat sitä jakamista.

Veroilla katetaan yhteiskunnan kustannukset, mutta jos veroja ei kerätä, kustannukset pitää kattaa velanotolla ja sitähän Orpo lupasi taas ottaa lisää valtion menoihin.

Jakovaraa ei siis ole, mutta silti Orpo jakaa rahaa veronmaksajille. Pääasiassa nämä verohelpotukset, siis tämä rahanjako, menee isotuloisille ja jo ennestään hyvinvoiville kansalaisille. Tavalliselle työssä käyvälle duunarillekin kenties jää vähän tässä jaossa.

Köyhiin ja todella huonossa asemassa oleviin Orpon rahanjako ei ulotu. Eipä tietenkään, eiväthän ne Orpon puoluetta äänestä.

Kun kokoomus saa laatia vaalibudjetin, sen pitää tietenkin olla sellainen joka suosii kokoomuksen potentiaalisia äänestäjiä, siis hyvätuloisia, ja juuri sellainen tästä vaalibudjetista on tulossa.

Pienituloisille eläkeläisille tulevan satasen helpotuksen Orpo tyrmää täysin, se on Orpon mielestä epäisänmaallista. Rikkaille annettavat tuhansien eurojen verohelpotukset sen sijaa ovat Orpon mielestä ihan hyvä asia.

Näin se vaalibudjetti tehdään.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Orpo taisi mainita marttyyrimaisesti, ettei ole laatimassa vaalibudjettia. Ehkä kokoomus sen sitten tekee puolueena ja on se Orpokin siellä, jos ei vaihda puoluetta.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Levonen:"Orpo saarnaa taas jakovaarasta – mitta on täysi

Työmiehelle ei saisi antaa mielellään pieniäkään verohelpotuksia, jotta leivän päälle voisi saada vähän paremmin muutakin kuin omaa ylähuulta, vaikka ilman näitä työmiehiä ei Suomenkaan talous tällä hetkellä kasvaisi."

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Orpo:"Hallitus jatkaa tuloverojen keventämistä tulevassa budjetissa, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo.

–Työntekoon kannustaminen ja korkea työllisyysaste ovat ehtona Suomen pärjäämiselle tulevaisuudessa, Orpo perustelee Lännen Medialle.

Orpo puhui Lännen Medialle ennen tiistaina ja keskiviikkona käytäviä valtiovarainministeriön sisäisiä budjettineuvotteluita.

Tuloveron kevennys tulee Orpon mukaan olemaan 200–300 miljoonan euron luokkaa, mitä hallituskumppanit siniset ja keskusta ehdottivat viime viikolla."

https://www.lapinkansa.fi/kotimaa/valtiovarainmini...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Toivotaan, että näin nyt sitten käy ja tämä kelpaa niin Orvolle kuin hänen johtamalle kokoomuksellekin.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Kannattaa ottaa ensin asioista selvää ja vasta sitten huudella sieltä oppositiosta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #51

Savoksi kutakuinkin sanottuna; sie se ossoot olla aana yhtä haaska.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tuloveron kevennys tulee Orpon mukaan olemaan 200–300 miljoonan euron luokkaa, mitä hallituskumppanit siniset ja keskusta ehdottivat viime viikolla."

Ja tuplasti enemmän nostetaan muita veroja sekä myydään tuottavaa omaisuutta. Holtitonta taloudenpitoa, ei voi muuta sanoa kun jatkuvasti velaksi eletään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Hallitus satsaa 100 miljoonaa opettaakseen maahanmuuttajille latinalaisen kirjaimiston! Ei ole rahasta pulaa kun mamuista on kyse, kyllähän aina voidaan veroja korottaa niin saadaan kaverin firmalle tuottoisia sopimuksia.

https://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2018/08/...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Se on tärkeää puuhaa tuo kotouttaminen, siinä ei eurot paina.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Pahat kielet Turusta kertovat, että niin onneton oli Orpo, että vasta kun Diplomikauppias Aila alkoi silittää Petterin tukkaa myötäsukaan niin hommia ja vientiä löytyi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset