VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Riitelevä eduskunta on huonoa mainosta Suomelle

Ovatkohan arvoisat kansanedustajat tulleet ajatelleeksi minkälaista Suomi-kuvaa välittyy maailmalle, kun eduskuntaa vaivaa jatkuvat riitelyt soteineen ja makuineen?

Eduskunnan puhemies Paula Risikko kehotti hieman arvoituksellisesti kesätauolle jääneitä kansanedustajia laittamaan happinaamarin päähän. ”Kuten lentokoneessakin kuulutetaan, niin aseta happinaamari ensin omille kasvoillesi voidaksesi auttaa muita.” https://www.iltalehti.fi/politiikka/201806282201042367_pi.shtml

Mielestäni tuo eduskunnan puhemies Paula Risikon mainitsema happinaamari pitäisi laittaa jokaiselle kansanedustajalle päähän, kun palaavat kesätauon jälkeen takaisin työpaikalleen. Voisivat ottaa sen pois päästä vasta sitten, kun ovat saaneet vetää niin paljon puhdasta happea henkeensä, että lupaavat lopettaa jonninjoutavan riitelyn ja keskittyvät itse asioihin.

Riitelevä eduskunta on huonoa mainosta Suomelle. Tuskin tulevissa eduskuntavaaleissa halutaan äänestää sellaisia kansanedustajia, jotka ovat vallanhaluisia riitelijöitä eivätkä saa juuri mitään muuta aikaiseksi kuin lisää uusia riitoja.

Toivottavasti eduskunnan kesälomatauon jälkeen turhat riitelyt ovat loppu ja kansanedustajat saavat hoidettua sote- ja maakuntauudistukseen liittyvän työnsä kunnolla loppuun hyväksyttiinpä sitten uudet lait nykyisen eduskunnan suuren salin äänestyksessä tulemaan voimaan tai ei.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sanoppa sellainen maa, missä ei riidellä :)

Ihan lievää touhua verrattuna moneen muuhun maahan, eikä kiinnosta lainkaan muita maita.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Saahan sitä jokainen oman mielipiteensä sanoa, mutta miksi pitää riidellä ja huudella jo niin, että ns. ovet paukkuu? Eikö näistä asioista voi rakentavammin keskustella kuin sillä tavalla mikä kuva välittyy uutisista jatkuvasti ulospäin? Rakentava kritiikki on eri asia kuin julkinen älämölö.

Käyttäjän MarkkuKoivisto kuva
Markku Koivisto

Tiedä tuosta mainoksen haitallisuudesta, mutta todellista vahinkoa syntyy viimeiseen asti riitelystä kun oikein mikään asia ei etene enää

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #17

Joidenkin mukaan siellä on kyse jo väsymyksestä, kun menee keskinäiseksi kinasteluksi. Varmaan sitäkin on, kun asiaa on väännetty ja käännetty, mutta nyt pitäisi jättää nämä kinastelut sikseen ja keskittyä olennaiseen. Mietinnöt valmiiksi ja asia perustuslakivaliokuntaan ja sieltä sitten suuren salin äänestykseen. Äänestyksen kautta sitten hyväksyminen tai hylkääminen uudistuksille ja sen mukaan edetään.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Neuvostoliiton politbyrossa ei riidelty!

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tai sitä ei saanut näyttää ulospäin, jos riideltiin. Sitten tuli glasnost ja Neuvostoliitto hajosi.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Hallitse ja hajoita -politiikka ulottuu nyt myös eduskuntaan. Kyse on vain siitä, että uusliberalisoidun rahamaailman julkistaloudelle asettamat periaattelliset ja määrälliset tavoitteet ja Suomen perustuslaki ovat päätyneet sovittamattomaan ristiriitaan keskenään. Ei siinä ihmisten riitelystä ole kyse, vaan periaatteiden.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sanoisin näin, kun noita eri tiedotusvälineiden välittämiä uutisointeja lukee, että kyllä siellä melkoinen rähäkkä on ollut jo pidemmän aikaa päällä eikä se Risikkokaan nyt ihan turhaa näistä happinaamareista puhunut. Johan sille puhemiesneuvostolle oltiin kantelukirjelmääkin tekemässä. Sanoisin näin, ettei kyse ole enää pelkästään siitä, että asiat (mainitsemasi periaatteet vs. perustuslaki) riitelisi, vaan kyllä siellä ihmisetkin ihan aidosti riitelee ja tunteet käy kuumina. Politiikkaan kuuluu kritiikin esittäminen ja väittelyt, mutta kyllä nuo kantelukirjelmät kertoo jo paljon pahemmasta ja johan ne eräät toimittajatkin mainitsi, että sieltä oli kuulunut sotevaliokunnasta ovien takaa huutoa jo käytäville saakka. Happea saisivat välillä vetää, jos menee liian henkilökohtaiseksi, joten ihan hyvä ehdotus Risikolta tuo happinaamari.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Politiikkan tosiaan kuuluu kritiikki sekä väittely,mutta erityisesti siihen kuuluu voida olla eri mieltä asioista.

Silloin se yhteensovittaminen on hieman hankalempaa ja kuvaan astuu käytöntö nimeltä politiikka. Politiikka on eri eturyhmien taistelua vallasta _ei suinkaan_ yhteisten asioiden hoitoa yhteiseksi hyväksi mitä sen toivotaan/oletetaan olevan.

Lainaus alemman kommenttisi jutusta todentaa tätä:

"Keskustalainen sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Pekka Puska vastaa, että asioiden käsittelyn pitää eduskunnassa edetä, vaikka sotesta oltaisiin eri mieltä."

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #9

Samaa mieltä Puskan kanssa. Erimielisyys ei saa estää valiokuntien työn etenemistä, vaan niiden tulee hoitaa työnsä kunnolla ja saattaa nämä uudistukset eduskunnan suureen saliin äänestettäväksi, jossa sitten päätetään tuleeko uudistukset voimaan vai ei. Se on oikeus ja kohtuus tälle vatvomiselle, jotta myös saadaan kunniallinen päätepiste. Jos eduskunta ei hyväksy uudistuksia, niin sitten seuraava eduskunta keksiköön paremmat keinot, miten julkisen terveydenhuollon jonot puretaan, integraatio toteutuu ja kustannusten kasvua hillitään. Uudistusta kaikesta huolimatta tarvitaan, siitä ei liene erimielisyyttä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #10

Niin...se perusongelma olikin siinä mieltä olemisessa. Miten jokin asia voi edetä,jos sen toteuttamisesta ollaan montaa mieltä. Sotekin olisi voinut jo olla valmis ilman keskustan ja kokoomuksen edustamien eturyhmien vaatimuksia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen
Matti Virtanen

Taaperot tappelee. Henkiset voimat loppu, sitten alkaa rääkyminen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Turha riitely vie tunnetusti voimat ja myrkyttää ihmismielen.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Vesa Levonen, vaikka 10.6. jälkeen päätin etten kommentoi kirjoituksiasi niin en voi olla muistuttamatta sinua koko viime talven ja kevään jatkuneesta täysin ala-arvoisista blogeistasi, jotka kohdistuivat pääministeri Juha Sipilän toimintaan. Se oli kaikkea muuta kuin kritiikkiä tahi oman mielipiteen ilmaisua. Nyt sitten syytät kansanedustajia riitelystä, mikä on huonoa mainosta Suomelle.
Sipilää rajusti arvostellessasi vaikka minkälaisista "synneistä" etkö tullut silloin miettineeksi, minkälaista mainosta se oli maamme oppositiolle ja muille Sipilää halveksiville, kun Keskustan puheenjohjana ja pääministerinä jo itseään pitävä keskustalainen puolueen puheenjohtajaa ja pääministeriä syyttää. Se ei ollut asiallista kritiikkiä ja tämän sait tuntea nahoissasi Sotkamon puoluekokouksessa ja ihan aiheellisesti.

Mitä sitten tulee riiteleviin sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniin en ihmettele sitä lainkaan. Kotkan kaupunginvaltuuston jäsenenä et varmasti hyväksyisi sitä, että puheenjohtaja estää valtuustoa äänestämästä asiasta, josta on tehty kannatettu vastaehdotus. Näin on eduskunnan valiokunnan puheenjohtaja tehnyt jo useamman kerran, joten ei sitä voi hyväksyä vai olisitko itse hyväksynyt.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Meillä kaikilla on omat erilaiset mielipiteemme asioista, mutta sen pitäisi olla aina niin, että asiat riitelee, eivät ihmiset. Tämän sanoin Juha Sipilällekin ennen puheenjohtajavaalia.

Keskustan puheenjohtajavaalit on käyty ja äänestyksen tulos oli selvä. Juha Sipilä jatkaa keskustan puheenjohtajana. Minä olen erittäin tyytyväinen siihen, miten vaalit meni, vaikka hävisin, koska ne olivat demokraattiset ja lailliset vaalit. Ei minulla ole Juhan valinnasta mitään syytä purnata jälkeenpäin ja mielestäni siitä on kenenkään muunkaan turha purnata mitään. Se, että Juha jatkaa puheenjohtajana, ei tietenkään tarkoita sitä, että meidän pitäisi olla kaikista asioista aina samaa mieltä. Varmasti on jatkossakin asioita, mistä minä ja esimerkiksi Juha Sipilä olemme eri mieltä enkä minä tietyissä asioissa omia periaatteitani syö.

Olemmehan me Arvo sinunkin kanssasi olleet monta kertaa eri mieltä, mutta en näe asiaa niin, että olisimme ajautuneet riitelemään keskenämme vai näetkö asian toisin.

Eduskunnan osalta totean ja toivon, että kaikki kansanedustajat keskittyvät riitelyn sijaan työhönsä ja hoitavat soten ja makun suuren salin käsittelyyn vielä tämän eduskunnan aikana, jossa äänestää rätkäytetään, että saadaan näille uudistushankkeille päätepiste. Sitten oltaneen taas viisaampia tai ainakin niin sopii toivoa.

Kaupunginvaltuustossamme puheenjohtajamme tuskin koskaan jättäisi kannatettua vastaesitystä äänestyttämästä.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Valiokunta tekee mietinnön, johon kai voi jättää eriäviä mielipiteitä jos lausunto ei miellytä. Ei sitä äänestämällä tehdä vaan perehtymällä asiaan ja keskustellen. Äänestykset sitten suuressa salissa.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Leppälahti, "valiokunta tekee mietinnön, johon voi kai jättää eriäviä mielipiteitä jos lausunto ei miellytä. Oletko siis sitä mieltä, että valiokunnan jäsenet eivät tiedä, miten valiokunnassa toimitaan ellei olla asioista samaa mieltä. Voisi kuvitella, että puheenjohtaja Kiuru olisi kertonut tämän medialle ensi tilassa ja saattanut äänestystä vaatineet naurunalaiseksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kyllä valiokunnan käsittely suuria selvityksiä vaativissa lakiesityksissä saattaa viedä jopa vuosia. Onhan aina eri valiokuntien lausunnoissa useinkin liitteenä eriäviä mielipiteitä. Miksi tämä sama ei nyt sitten sovikaan keskustalle ja sinisille soten lakikäsittelyssä?

Eduskunnan nettisivulla kerrotaan valiokuntatyöskentelystä näin;
"Valiokuntakäsittely
Valiokuntakäsittely alkaa mahdollisimman pian sen jälkeen, kun täysistunto on lähettänyt asian valiokuntaan. Asian valiokuntakäsittely kestää yleensä kuukauden tai kaksi, mutta hyvin kiireellinen asia voidaan käsitellä muutamassa päivässäkin. Suurten lainsäädäntöhankkeiden käsittely vie tavallisesti useita kuukausia, jopa vuosia. Valiokunnan mietinnön valmistuttua asian käsittely jatkuu täysistunnossa. Lue lisää."
https://www.eduskunta.fi/FI/lakiensaataminen/lainv...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Näinhän se on, mutta onhan tämä nykyinenkin soteuudistus pyörinyt valiokunnissa tämän hallituskauden aikana jo kuukausia puhumatta siitä kuinka kauan tätä uudistusta ovat edelliset hallitukset yrittäneet, vaikkakin ei samanlaisena.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olin kirjoittamaisillani samanlaisen vastineeen kuin ensimmäinen kommentoija tässä ketjussa, kun huomasin, että hän oli sen jo kirjoittanut. Missään ulkomailla ei kiinnitetä huomiota Suomen sotekeskusteluihin tai muihinkaan vastaaviin "riitelyihin". Ulkomailla seurataan Katalonian separastien taistelua, Saksan suuria riitoja ja hallituskriisejä, Englannin Brexitia, Trumpin öykkäröintiä j.n.e.

Huonoa mainosta ei ole Suomelle olemassa. Meitä pidetään lähinnä konsensusyhteiskuntana muihin nähden. Todella suuri perspektiiviharha tässä blogikirjoituksessa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Se, ettei joku ulkomainen tiedotusväline kirjoita tai mainitse näistä riitelyistä, ei tarkoita sitä, etteikö tällainen riitely eduskunnassa olisi joka tapauksessa huonoa mainosta maailmalle. Kyllä komissiossa seurataan joka tapauksessa, saako Suomi uudistuksen maaliin vai ei. Kyllähän nuo luottoluokittajatkin seuraa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomesta tuskin edes tiedetään maailmalla, puhumattakaaan siitä mitä eduskunnassamme keskustellaan. Uutisointi Suomesta on pääosin positiivista, sikäli kuin sellaista joskus esiintyy. Riidan aiheet ovat ulkomaailman silmissä pieniä eikä niistä juuri mainita. Soteuudistus on Suomen sisäinen asia ja EU:lle kelpaisi hyvin, ettei sitä tehtäisi lainkaan. Päinvastoin, nythän taitetaan meillä peistä siitä pitääkö sille saada lupa komissiolta vai ei. Luottoluokittajat ovat pääsääntöisesti rankkeeranneet Suomen korkeammalle kuin me itse olisimme kuvitelleetkaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #23

Kylläpä sinä nyt Juha meidät todella alas rankkaat. Suomi on 16.7.2018 taas maailman keskipisteenäkin, kun Putin ja Trumppi tapaavat Suomessa, joten en pitäisi tällaista näkyvyyttä kovin vähäisenä ja kyllä Suomi maailmalla tiedetään, löysihän ne reilut 30 000 turvapaikanhakijaa vuonna 2015 itsensä tänne saakka. Globaalissa tietoyhteiskunnassa sana kulkee.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #25

On totta, että uutinen Trumpin ja Putinin tapaamisesta Helsingissä saattaa saada osan porukasta maailmalla kaivelemaan esiin karttoja selvittääkseen missä se sellainen Suomi sijaitsee, mutta eivät he soteuudistuksesta ole kuulleetkaan eivätkä välittäisi vaikka kuulisivatkin.

Saksaan meni noin miljoona turvapaikan hakijaa siinä vaiheessa, kun tuosta hyökyaallosta pisrskoutui pieni pisara tännekin perälle asti.

Sen verran on tullut maailmalla asuttua, että tiedän tasan tarkkaan mitä Suomesta ajatellaan. Vastaus on: ei mitään.

Juha Hämäläinen

Kannatan politiikassa tehokasta vastakkainasettelua. Ilman sitä käy kuten meillä on käynyt, pääosa puolueista on ihan samanlaisia. Siksi ei politiikka kiinnosta, eikä äänestetä ja vaikka äänestettäisiin niin mikään ei muutu vaan jatkuu entisellään.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tarkoitatko Juha H., että sellainen jatkuva rähinä päällä, niin johan rupeaa politiikka kiinnostamaan ja äänestäjät antaa äänensä? Nythän sitä on ollut tuolla eduskunnassa ja minusta vaikuttaa siltä, että siinä väsyvät niin nämä rähinöitsijät kuin sitä rähinöintiä seuraavatkin. Kuka ne työt tekee, jos rähinöidään (on jatkuvaa vastakkainasettelua)?

Käyttäjän VeijoPaasonen kuva
Veijo Paasonen

Ongelmaksi valiokunnan toiminta muuttuu, kunnosa porukasta työntää takaisin käsittelyyn asioita, jotka ovat perustuslain vastaisia. Turha sellaisia on käaitellä tai edes äänestyttää valiokunnassa.

Valiokunnista on vuotanut läpi sellaista kuraa, sitten paskalain, läpimenon, ette paremmasta väliä. Nykyisin iso osa hallituksen tehtävistä on korjata juuri läpimenneitä lakeja ja selitellä epäonnistuneita hankkeita ja lakeja.

Pahin on väkisin väännettävä työlliayyden kasvu, joka perustuu kikkailuihin ja karensseihin.

Nämä vievät Suomen maineen, mutta hei me tehdään rahaa.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Suomen eduskunnan riitelyistä ei tiedä ulkomailla juuri kukaan. Riidelläänhän sitä muuallakin.
Sanan säilän käyttäminen on varsin hillittyä, eikä eduskunnassa edes roikuta toisten raiveleissa, eikä käydä massiivisia turpaanveto- ja painikilpailuja kuten muualla.
Viite:
https://www.google.fi/search?hl=fi&tbm=isch&source...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muistan kun appiukkoni aikoinaan 80-luvulla taivasteli "Matti Nykäsen hyppyrimäeksi" ristityn jyväskyläläisen hyppyrin romahtamista, josta uutisoitiin lehdessä kohta sen jälkeen, kun tuo nimitys oli annettu Matin mestaruusvoittohyppyjen jälkeen. Hän puisteli päätään todeten, että "kyllä meille nyt ulkomaillakin nauretaan. Se mäkihän olisi pitänyt ristiä Eddie Edwardin mäeksi".

Ilmeisesti on edelleenkin yleistä, että Suomessa on ihmisiä, jotka kuvittelevat muun maailman seuraavan meitä ja tuntevan omia sisäisiä asioitamme, joista YLE meille uutisoi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olen kiertänyt noin 80 eri maassa ja ollut useita kymmeniä kertoja esimerkiksi Afrikassa. En allekirjoita Juha sinun väitettäsi. Monella matkalla minulta on kysytty Suomesta ja kerrottu asioista, jotka ovat yllättäneet. Nokia buumin aikaan, Nokiasta puhuttiin aina ja ihmeteltiin miten ihmeessä me suomalaiset ollaan niin hyviä tekemään matkapuhelimia. Nokia connecting people oli tuttu jopa afrikkalaisissa savimajoissa asti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #31

Juu, Nokia tunnettiin yleisesti, mutta Aasiassa ja anglosaksisessa maailmassa suurin osa ihmisistä luuli sitä japanilaiseksi firmaksi.

Intiassa törmäsin kerran taksikuskiin, joka minua ajelutti Kalkutassa. Kun kerroin olevani Suomesta, tuo ikääntynyt kuski muisteli aivonystyröitään työstäen tyyliin: "Finland .. I remember you have had a very good long distance runner there?"

Ehdotin Lasse Vireniä, ei hälyyttänyt. Sitten Juha Väätäistä, ... NOPE.

Sitten tuo kuski itse sanoi: "I think his name was Nurmi!"

Joten on Suomesta kuuluisuuksiakin tullut, mutta harvassa ovat nekin, jotka heitä tuntevat. Tuo taksikuski oli todella poikkeus Kalkutassa. Kokemukseni mukaan Kekkosen aikaan ei kukaan kaduntallaaja tiennyt kekkosesta mitään eikä ollut koskaan kuulutkaan. Jos he jonkun suomalaisen presidentin tunsivat, niin se oli Mannerheim.

Joten mietipä vain kuinka paljon Suomen eduskunnan SOTE-riitely maailmaa vavahduttaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hannulle. Se tästä vielä puuttuisi, että edustajat kävisivät toisiinsa käsiksi, vaikka kyllähän se Veikko Vennamo aikoinaan kannettiin eduskunnasta ulos.

Käyttäjän MikaVenlinen kuva
Mika Venäläinen

Hellyttävän optimistista olla huolissaan siitä, mitä meistä ja meidän parlamenttimme soteriidoista ajatellaan. Vähän niin kuin vanhassa norsu ja muurahainen-vitsissä.

Ei ehkä kannata olla kauhean huolissaan saamelaiskäräjiä lukuunottamatta. He voivat huolestua edellyttäen, että riita koskettaa pohjoista osaa maatamme...

Jaana Strengell

Olen ehkä tyhmä mutta jännästi muualla tiedetään Suomen edesottamuksista tämä on niin karseaa kattottavaa ja sotkua väännetty 10 vuotta ja kukaan ei saa aikaiseksi mitään. Sipilä pyörtää nopeammin sanojaan kuin ehtii kissaa sanoa. Aivan täysi pelle tämä hallitusnsotku. Toivon että tähän ensi vaaleissa saadaan järkeä päähän ja loppuu nämä olla eikö olla pulmat. Naurettavuuden huippu en ihmettele kun kansa menettänyt luottamuksen ja luultavasti seuraavat vaalit tulee niin noin 35-70 prossaa kansanedustajista jää pihalle. Tulee todellinen jysäys kun ihmiset lähtevät uurnille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset