VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Riidelkää vähemmän Italia, Ranska ja koko EU – vain teot ratkaisevat

Olen 1990-luvun alusta saakka seurannut turvapaikanhakijoiden ja muiden maahanmuuttajien sekä heitä Eurooppaan salakuljettavien rikollisten toimintaa enemmän ja vähemmän käytännössä. On syntynyt sellainen sanonta, kun yhden tulijan saat poistettua maasta, niin 10 uutta on tullut jo sillä aikaa tilalle.

Puheet turvapaikanhakijoille ja muillekin maahanmuuttajille perustettavista alueellisista maihinnousukeskuksista lähinnä Pohjois-Afrikkaan kumisee tyhjyyttään, jos ei ole edes sopimuksia siitä, että jotkut Pohjois-Afrikan maat olisivat valmiita Euroopan Unionin aikomuksille. Ja nehän eivät ainakaan ole, jos EU ei ole valmis maksamaan huimia summia siitä, että tällaiseen hankkeeseen ko. mailla olisi halua ja valmiutta.

Vaikka sitä halua ja valmiutta sitten rahalla saataisiinkin ostettua, mikään ei takaa, että järjestelmä tulisi toimimaan niin kuin EU:n maahanmuuttoa koskevassa huippukokouksessa kerrottiin sovittaneen. Vai mitä sovittiin, kun jo nyt Italia ja Ranska riitelevät siitä, mitä tuli tai ei tullut sovittua.  https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/252545-italia-ja-ranska-ajautuivat-jo-uuteen-sanasotaan-maahanmuuttajista-matteo-salvini

Raaka totuus on se, ettei tämä järjetön ihmismassojen vyöry Afrikasta ja muistakin ns. köyhistä kehitysmaista vähene Eurooppaan ennen kuin rajavalvonta saadaan niin tiukaksi näissä lähtömaissa itsessään, ettei isot ihmismassat pääse liikkumaan vapaasti yli rajojen niin kuin se nykyisin on mahdollista.

Afrikassahan rajatarkastukset ovat tunnetusti yhtä tyhjästä. Olen itse katsonut paikan päällä sivusta, kun leimaan passia paikallisella rajatarkastuspisteellä ja samaan aikaan ihmisiä vilistää edestakaisin ilman minkäänlaisia matkustusasiakirjoja tai edes henkilöllisyyspapereita mukanaan puolin ja toisin rajaa kapsäkit selässään.

Kun tiedetään, minkälainen räjähdysmäinen väestönkasvu on käynnissä Afrikan mantereella ja samaan aikaan köyhyys, korruptio, sodat sun muut estävät ihmisiä elämään rauhassa ja tulemaan omillaan toimeen, niin houkutus lähteä pois omasta maasta on valtava ja ihmismassat liikkuvat.

Vaikka me kuinka tahansa yrittäisimme vaikuttaa näihin ns. juurisyihin jakamalla lisää rahaa näihin Afrikan sun muihin kehitysmaihin, törmäämme ongelmaan, joka ei rahaa jakamalla parane. Ihmisten lisääntyminen, korruptio ja sodat jatkuvat. Ongelmat näissä maissa on kuin pohjaton kaivo, jonka ratkaisu on näiden kehitysmaiden itsensä käsissä, mutta siihen niilläkään ei näytä olevan tahtoa, vaikka keinoja kyllä olisi.

Jotkut tyhmät eurooppalaiset kuvittelevat, että me voisimme ratkaista Afrikan ja muiden kehitysmaiden ongelmat ja jotkut vielä kuvittelevat, että se tapahtuu jakamalla vain lisää rahaa. Jos se olisi näin helppoa, niin johan ne ongelmat olisi ratkaistu aika päivää sitten, mutta tässä on tainnut käydä niin, että menemme vain huonompaan suuntaan.

Jos me täällä Euroopassa haluamme tosissaan estää näiden turvaa ja parempaa elämää itselleen etsivien valtavien ihmismassojen vyöryn, niin joudumme käyttämään kovia keinoja ja lopettamaan vetovoimatekijät olemattomiin. Käytännössä kyse on ratkaisusta, jolla esimerkiksi Välimeren satamista ja satamiin estetään laittomien maahantulijoiden lähtö ja saapuminen tarvittaessa voimatoimin eikä turvapaikkahakemuksia oteta enää keneltäkään vastaan.

Tämäkään ei välttämättä ratkaise ongelmia kokonaan, mutta samalla se on niin kova ratkaisu, että sitä miettiessä Välimeren yli ja muualta ehtii tulla kaiken aikaa lisää väkeä eikä tätä ongelmaa saada ratkaistua, kun jotkut Euroopan Unionin johtajat vielä riitelevät siitä keskenään mitä tulikaan sovittua. Vain todelliset teot ratkaisevat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Turvapaikkajärjestelmää ei ole suunniteltu massamuuttoa varten. Sen idea oli tarjota poliittisen vainon tai vastaavan eteen joutuneille apua poikkeustilanteissa. Näitä oli harvalukuinen määrä eikä miljoonia.

Massamuuttoa ei pidä sallia millään perusteella kuten sanoit. Meistä tulee muuten itsestämme suojelun tarvitsijoita omassa maassamme ja EUssa.

Maailman halaaminen on edesvastuuttomien ja älyltään heikkolahjaisten puuhaa, joilla ei kykyä nähdä tulevaisuuteen. Pelkästään Afrikan väestöräjähdys tuottaa loputtoman muuttovirran Eurooppaan, jos ei rajoja suljeta ajoissa.

Se tuhoaa meidän sosiaaliyhteiskunnan ja ympäristön. Sossurahat loppuvat ja ympäristö tuhoutuu väestön kasvaessa. Eurooppa on jo nyt täyteen ahdettu. Meitä on yli 500 miljoonaa. Mitään lisäväkeä ei tänne kaivata massoittain.

Kylmä totuus on, että kehitysmaissa on tartuttava itse toimeen ja aloitettava rajoittamaan vapaata lisääntymistä kovin ottein tarvittaessa.

Ohi on mennyt aika, jolloin henkilön oikeus iisääntyä on vapaa ihmisoikeus.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei ole suunniteltu ja päätöksiä kaivattaisiin.

Kiinallahan oli pitkän aikaa ns. yhden lapsen politiikka ja edelleenkin lasten hankkimista rajoitetaan. Uskotko, että tällainen onnistuisi Afrikassa, joka on aivan toisenlainen paikka lukuisine kielineen ja heimoineen, missä ilmastokin on ihan erilainen kuin Kiinassa? Afrikassa myös isot perheet ovat olleet perinteisesti se ns. sosiaaliturva vanhemmille.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tämä oli odotettavissa, vaikka onhan noissakin maissa mahdollista muuttaa lakejaan. En kuitenkaan hevillä taivu uskomaan, että keskusten perustaminen onnistuisi edes sillä, että EU lupaa massiivista taloudellista tukea näille ko. Pohjois-Afrikan maille. Seurataan tilannetta, vaikka todennäköisempää on, ettei mitään keskuksia perusteta. https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/252588-kaatuuko-...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Afrikassa on jotakuinkin 25 miljoonnaa kotoaan paennutta. Asiantuntijan arvio, mikä osuus siitä on ylittämässä Välimeren kuluvana vuotena?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tilastojen mukaan viime vuonna olisi tullut vajaa 200 000 Espanjan, Italian ja Kreikan kautta. Vaikeahan näitä on varmaksi sanoa, mutta useita kymmeniä tuhansia ylittäjiä. Arvioisin, että samoihin lukuihin mennään kuin vuosi sitten.

Käyttäjän TimoKeklinen kuva
Timo Kekäläinen

Eurostatin tilastot kertovat että vuonna 2017 EU- ja EFTA-maihin euroopan ulkopuolelta tulleita enskertalaisia turvapaikanhakijoita kirjattiin 670,9 tuhatta. Näistä suomessa 4,3 tuhatta.

Lähde: ("Figure 3"-välilehti) (http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/...)

Kyseisessä Eurostatin excelissä on monenlaista eriteltyä dataa viime vuoden turvapaikkahakemuksiin liittyen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #7

Eikä ole ihme, jos Saksan sisäministeriä huolettaa. Potentiaalia nimittäin riittää. Luulisi tuo Merkelkin ymmärtävän paremmin omat virheensä, kun vuonna 2015 suorastaan yllytti hakijoita tulemaan Saksaan.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Eihän tähän ongelmaan taida olla muuta toimivaa ratkaisua kuin rajojen sulkeminen. Kasvavasta tulijajoukosta todellisten pakolaisten poimiminen muuttuu ennenpitkää mahdottomaksi.

Palautuspisteitä ei kukaan halua sen paremmin Eu:n sisälle kuin ulkopuolellekaan. Ideana upea, mutta käytännössä toimimaton ratkaisu.

On sanottu, että pitää kajota juurisyihin eli lähtömaissa asiat pitää saada sellaisiksi, että ei tarvitse lähteä. Tyhmin ajatus tässä asiassa. Pitäisi muuttaa koko yhyteiskunnan rakennetta, jotta lähtemisen tarve poistuisi. Taitaa käydä niin, että EU-päättäjät heräävät jos heräävät vasta siinä vaiheessa, kun mitään ei ole enää tehtävissä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt on korkea aika herätä. Toivottavasti ainakin italialaiset jaksaa pitää ääntä, ettei asiat hautaudu ja kyetään tekemään kovempia ratkaisuja. Muuten EU:sta ei ole enää mihinkään.

Risto Koivula

Ei kun tapelkaa lisää vaan...

EU ei ole kysynyt mitään esimerkiksi Algerialta ja Morokolta, joilla on keskeinen osa suunnitelmassa - johon ne eivät lähde mukaan Turkin mallin mukaisesti. Turkki kai saatiin mukaan jänesyysjonolipuketta heiluttamalla, Olli Rehn tietää...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Politikkojen pitää riidellä. Se on sitä politiikkaa.
Jos kaikesta sovittaisiin sulassa sovussa,
äänestäjät ihmettelisiveät sitä miten helposti heille annetut lupaukset unohtuivat.

Kun vaalitulokset hankitaan populististen ja epärealististen lupausten avulla, niin tällainen näytösluontoinen riiteleminen voi olla sen seurauksena hyvin rajua.

Muistetaan miten Kreikassa tuli valtaan populistinen hallitus siinä vaiheessa kun Kreikka oli konkurssipisteessä ja rahoittajat sanelivat ehtoja. Hallitus oli tulut valtaan lupaamalla pitää kreikkalaisten puolta sanelijoita vastaan. Se johti siihen että riita oli kova ja se kesti pitkään, mutta viimein populistit joutuivat taipumaan, ehkä suunnitellusti, realiteettien edessä.

Nyt on Saksassa menossa näyttävä riita maahanmuuttopolitiikasta, joka johtuu sekin populistisista vaalilupauksista äänestäjille. Näyttävä riita on välttämätön, jotta äänestäjät eivät pettyisi, eivätkä tuntisi itseään huijatuiksi.

Saksassa tämä nykyinen riitely johtanee siihen että tiukkaa mamupolitiikkaa vaatinut puoluejohtaja joutuu eroamaan, hänet siis uhratan, uusi puheenjohtaja valitaan ja puolue taipunee Merkelin politiikkaan ja jatkaa hallituksessa.

Nämä poliittiset riitelydraamat johtuvat populismista ja siitä että populistiset puheet ja lupaukset yritetään ainakin näennäisesti pitää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset