VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Puheeni lyhennetty versio Sotkamossa 9.6.2018

Hyvät ja rakkaat Keskustalaiset,

Juha Sipilä puhui ennen viime eduskuntavaaleja demokratiasta, hajautetusta taloudesta, EU:sta itsenäisten valtioiden liittona ja siitä, että kaikkien tulee osallistua Suomi kuntoon -talkoisiin.

Juha Sipilä puhui kauniisti myös alkiolaisesta köyhän asiasta, mutta ilmapiiri muuttui ja uusliberaalit valinnat ja kovat arvot ovat valitettavasti olleet vallitseva tapa toimia.

Kaikki eivät ole olleet mukana laittamassa Suomea kuntoon, vaikka niin oli puhetta.

Juha Sipilä lupasi antaa oman kotinsa turvapaikanhakijoille syksyllä 2015, kun tuhansia paperittomia hakijoita alkoi virrata halki Euroopan myös Suomeen. Joukossa rikollistakin ainesta.

Schengen-sopimuksen mahdollistamat tilapäiset rajatarkastukset olisi pitänyt ottaa käyttöön. Tällä olisi säästetty paljon veronmaksajien rahoja, ennaltaehkäisty ja estetty laitonta maahantuloa.

Pääministeri Juha Sipilä ei hajottanut hallitusta kesällä 2017, kun Perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi. Kansa ja presidentti pitivät tapahtumia demokratian ja perustuslain vastaisina.

Parlamentaarisen yritystukityöryhmän työ oli täysi farssi.

Veronmaksajien rahat eivät ole tarkoitettu tiettyjen eturyhmien poliittista suhmurointia varten, vaan suomalaisten hyvinvointia ja menestystä varten.

Viimeinen kirsikka kakun päälle on ollut sote-uudistuksen lehmänkauppa valinnanvapaudesta. Uudistusta tarvitaan, mutta terveysjättien rahastus ja valtahimmelit ovat olleet pääroolissa. On tehty sutta ja sekundaa ja yritetty mennä sieltä, mistä aita on matalin. Tyhjän saa pyytämättäkin.

Suomi tarvitsee perustuslain kokonaisuudistuksen ja oman perustuslakituomioistuimen, jolla politiikan moraalia ja arvostusta nostetaan. Suomi on sopimus- ja neuvotteluyhteiskunta, jota ei johdeta yritysmäisesti ja autoritäärisesti väkipakolla. Meitä on monen kerroksen väkeä.

 

Hyvät Keskustalaiset,

EU ei ole enää pitkään aikaan ollut se yhteisö, mihin me liityimme ja nyt se on ainakin osittain hajoamassa. Tuet vähenevät ja maksut nousevat, kun Britit lähtevät pois.

EU:lle syntyi rahoituskriisi ja suurtyöttömyys, jota on hoidettu EKP:n massiivisella velkaelvytyksellä ja varallisuuserot vain kasvavat.

Meitä johtaa kasvoton pääoma ja valta, joita emme tunne ja tiedä keitä nämä ovat. Tämä ei ole Suomen kansallisen edun ja turvallisuuden mukaista politiikkaa.

Euroopan Unioni on uudistettava.

Sen kuuluu olla itsenäisten valtioiden yhteisö, jossa pääomat, palvelut, tavarat ja jäsenvaltioiden kansalaiset perheineen voivat liikkua edelleen vapaasti, mutta kontrolli ja päätäntävalta ovat viime kädessä itsenäisten valtioiden vaaleilla valituilla ja kansan tuntemilla edustajilla.

Suomen liittyminen euroon oli poliittisen historiamme suurin virhe.

Euroopan rahaliitto on uudistettava hallitusti.

Valuvikaisen euron rinnalle on otettava kansalliset valuutat ennen kuin tapahtuu niin, että ajaudumme uudelleen hallitsemattomaan kriisiin.

Suomen Keskustan on ajettava Euroopan Unionin ja rahaliitto EMU:n uudistamista.

Suomen tie on sotilaallinen liittoutumattomuus ja hyvät yhteistyökumppanit yhdistettynä omaan uskottavaan puolustukseen, jossa myös naisilla on yhtäläinen oikeus puolustaa maataan. En sulje pois Suomen Natoon liittymistä, jos Suomen kansallinen etu ja turvallisuus niin vaatii.

 

Hyvät Keskustalaiset,

Nyt on laitettava suomalaiset kuntoon.

Työelämässä naisten euro pitää olla 100 senttiä. Tasa-arvo kuuluu sukupuoleen katsomatta.

Lasten ja nuorten syrjäytymisongelmaan on puututtava vakavammin.

Toisen asteen koulutus pitää järjestää kaikille ilmaiseksi.

Säästöt ja leikkaukset koulutustoiminnasta heikentävät kehitystä ja aiheuttavat jopa aivovuotoa ulkomaille. Koulutuksesta ei leikata -lupausten pettäminen oli virhe.

Köyhyyttä ei poisteta leikkaamalla köyhien toimeentulosta.

Tilannetta, jossa ihminen jättää lääkkeet ostamatta, kun rahat eivät riitä ruokaan, on mahdotonta ymmärtää ja hyväksyä. Meidän tehtävä on suojella elämää, ei tappaa ihmisiä köyhyyteen.

Liialliset säästöt väärästä paikasta ovat myös myrkkyä kansantaloudelle, jotka näkyvät eriarvoistumisena, ostovoiman heikkenemisenä ja esimerkiksi kohonneina sotepuolen menoina julkisella sektorilla.

Tarvitsemme sellaisen perusturvauudistuksen, että kaikilla on katto pään päällä eikä kenenkään tarvitse nähdä nälkää Suomessa.

 

Hyvät Keskustalaiset,

Keskustapuolue on ennen kaikkea sivistyspuolue, joka tekee arvokasta työtä Suomen hyväksi.

Yritysten toimintaedellytykset ja kilpailukyky ovat parantuneet. Investoinnit ovat lisääntyneet. Valtion talous on tasapainoisempi ja velkaantumistahti vähentynyt.

Aktiivimallin käytössä työkykyisiä ihmisiä pitää kannustaa ja tarjota oikeaa työtä, ei rangaista.

Sanktiot kuuluvat niille, jotka tahallaan rikkovat lakia ja erehdyttävät viranomaisia.

Yritykset eivät pärjää globaalissa markkinataloudessa, jos ei tehdä pitkäjänteistä ja nousujohteista kasvuun perustuvaa työtä. TKI-rahoitusta ei saa vähentää.

On kuitenkin muistettava varoa saastuttamasta luontoa. Kehityksen pitää olla myös taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää, että Talvivaaran kaltaisilta ympäristöongelmilta vältytään.

Suomi elää tiedosta, taidosta, työstä ja luovuudesta.

Yritystukijärjestelmä on uusittava ja huolehdittava siitä, että suomalaiset maajussit pärjäävät ja myös pk-yrittäjiä tuetaan oikeudenmukaisemmin, joilla on tase kunnossa sekä työllisyyttä ja luovuutta edistäviä hankkeita.

Suomalainen yrittäjä, joka kantaa riskit, ansaitsee menestyä. Duunari, joka raataa niskalimassa, on palkkansa ansainnut.

 

Hyvät Keskustalaiset,

Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku.

Puoluejohtomme arvomaailma ei ole natsannut kentän ja suomalaisten arvomaailman kanssa. Keskustan imago ja kannatus on heikkoa.

Maassamme on demokratiavaje ja luottamuspula Juha Sipilän johtamaan hallitukseen. Hallituksen kannatus on vaivaiset 37-38 prosenttia.

Puheenjohtajaa on nyt syytä vaihtaa. Minusta Suomen Keskusta saa rehellisen ja parhaan mahdollisen puheenjohtajan.

Minun johtamani Keskusta ei ole nurkkakuntainen ja ylimielinen. Se ei pakota, pelottele ja pyytää virheet reilusti anteeksi.

Minun Keskusta ja Suomi on avoimempi, inhimillisempi ja oikeudenmukaisempi sekä monella tapaa terveempi ja yksinkertaisesti paljon parempi. Ihminen on keskiössä.

Kunnioitan suomalaista demokratiaa ja oikeusvaltiota.

Perus- ja ihmisoikeudet ovat minulle pyhä asia.

Minulla ei ole paksua lompakkoa, mutta suurta sydäntä senkin edestä.

Olen saanut rakkaalta Suomelta ja teiltä suomalaisilta paljon sellaista, mitä ei voi rahassa mitata.

Olen valmis johtamaan tätä hienoa ja upeaa yli 110 vuotta vanhaa kansanliikettä yhdessä teidän kanssanne. Olen kuunnellut teitä herkällä korvalla.

Kun minut valitaan Keskustan uudeksi puheenjohtajaksi, teen aina kaikkeni ja vieläkin enemmän, että teillä kaikilla olisi hyvä ja turvallinen olla ja teistä välitetään, huolehditaan ja teitä kuunnellaan.

Teen tämän kaiken myös kenenkään inhimilliseen ominaisuuteen ja lompakon paksuuteen katsomatta.

Olen mitä nöyrimmin käytettävissä Suomen Keskustan uudeksi puheenjohtajaksi.

Kiitos.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

En ehdi puhua tämänkään vertaa, jos puheaika on vain 3 minuuttia eikä minulle anneta rauhassa puhua, vaikka esitän tänään puheajaksi 10 minuuttia.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Vinkkiä jatkoon Vesa: Opettele puhumaan yleisölle livenä äläkä lue asiaasi papereista. Laita paperille muistin tueksi vain muutamat tärkeät otsikot jotka katsot tärkeimmiksi. Todennäköisesti osaat muutenkin asiasi joten et tarvitse asiasi esittämiseen kirjoitettua tekstiä.

Mikään ei väsytä ihmisiä enempää kuin puhuja joka lukee ja rapistelee papereita. Papereista lukeminen on kommaritouhua ja niin 70-lukua.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Valtuustossa puhunkin nykyisin ilman papereita ja vaaleja olen käynyt ilman papereita. Jos puheaika on vain 3 minuuttia, pakko pitää sapluuna mukana, että ehdin jotenkin pitää puheeni, kun minun ei anneta puhua vapaasti ja rauhallisesti. Siksi näin.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #17

Iltalehti piti puhettasi räväkkänä, Kymen Sanomat kuittasi reissusi yhdellä sivulauseella.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Vaikka en puolueista piittaa paskan vertaa, niin Sinun kirjoiuksessasi on paljon tärkeää asiaa. Sellaista asiaa, jota puolueessa olevat voisivat myös puolustaa ja viedä eteenpäin. Eikä mainitsemiesi asioiden yhdessä kannattaminen ja eteenpäin vieminen olisi edes mahdotonta mielestäni.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Eipä kestä. Hyvää kokouspäivää ja onnea haastamiselle !

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

hyvä puhe mutta enpä luule, että uskaltavat antaa esittää sitä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sen pidän, minkä olen kirjoittanut ja samat asiat olen kertonut täällä esivaalikampanjassa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Medialle kelpasi Paavo Väyrynen Sipilän vastaehdokkaaksi, mutta Vesa Levosta ei edes haluttu eilen näyttää uutisissa. Aika ihmeellistä syrjimistä.

Jos on medialle tuntematon media ei ilkeä edes tutustua.

Vesa Levonen esiin, sillä hän ei ole Paavoa pahempi vaihtoehto Sipilälle, minusta monta piirua parempi ja nyt yllä olevan tekstin sisältö näyttää jokaiselle mikä Levonen on miehiään.

Onnea tuhoon tuomitulle yritykselle, nousta Keskustan puheenjohtajaksi tänään, mutta huomisesta ei onneksi kukaan tiedä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Outo asia siinäkin mielessä että Vesa Levosen ehdokkuus on ollut yleisesti tiedossa jo kauan. Minusta Yle on laiminlyönyt tehtävänsä kun Vesaa ei ole haastateltu edes kerran missään ajankohtaisohjelmassa ennen vaaleja.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ovat ne nyt julkaisseet uutisia ja olen ollut täällä kaiken aikaa haastateltavana, mutta ennen Sotkamoa toimivat vastoin omia eettisiä ohjeitaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

No, en minä nyt ainakaan innostu noista Levosen teeseistä ja esitystavasta. 10 minuuttia hänelle voisi hyvin antaa aikaa, koska ei häntä todellakaan tunneta kuin Puheenvuorossa.

Ei Sipilääkään juuri kukaan tuntenut keskustan ulkopuolella vielä pari kuukautta ennen 2012 puoluekokousta. Hänen kokemattomuuttaan moni naureskeli vielä puoli vuotta valinnan jälkeenkin. Kokeneiden kettujen Katainen, Urpilainen ja Soini piti pyyhkiä pöytää untuvikolla. Mutta hän oli kuitenkin ehtinyt jo vuodessa osoittamaan taitonsa keskustan eduskuntaryhmässä. Tuskin ilman sitä niin monet olisivat asettuneet hänen taakseen. Ei se kannatus tullut puheilla muiden huonoudesta vaan omalla tekemisellä ja sitä kautta uskottavuudella.

Mutta jos tuolla Levosen retoriikalla noustaisiin puheenjohtajaksi, niin keskusta ja perussuomalaiset voisivat yhtyä saman tien yhdeksi puolueeksi. Tosin silloin lähinnä kokoomus ja vihreät taputtaisivat käsiään, koska vähintään puolet porukasta suuntaisi niihin. Itse todennäköisesti heittäisin hanskat kokonaan naulaan. Tai sitten alkaisin Börje Uimosen kaveriksi vääntämään vihreiden energiapolitiikkaa tolkullisempaan suuntaan. Vihreillä olisi monella tapaa edellytyksiä ottaa keskustan tila keskellä, jos keskusta ryssisi itse mahdollisuutensa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sipilä totesi itsekin täällä, että erilaisuus pitää kaikkien hyväksyä. Siitä kiitokset hänelle.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #24

Nimenomaan. Sipilällä oli paljon muitakin hyviä ajatuksia. Erityisesti pidin siitä, että seuraava pääkohde olisi perusturvan vahvistamiseen. Se on minustakin looginen jatke talouden kohentamiselle ja soten toteuttamiselle.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ylen tekstikanavalla tiedettiin, että Sipilällä ei ole vastaehdokasta. Toimittaja paikanpäällä sentään suostui kertomaan, että Vesa Levonen on Sipilän vastaehdokas. Merkillistä tiedonvälitystä.

Toivotaan Vesalle menestystä kisassa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Myös aamun Hesari ilmoitti että Sipilällä ei ole haastajaa.

Vaikka en aja Vesan tai maanviljelijöiden läheskään kaikkia näkökantoja, asiassa näkyy hyvin se miten media toimii. Sipilän asemaa pönkitetään joka taholla valtakunnan mediassa tahallisilla virheuutisilla ja sillä että Levosen kritiikkiä ei tuoda esiin ennen vaaleja.

Jos Sipilä voi tuoda kokouksessa esiin omaa ohjelmaansa tunnin verran ja haastaja 3 minuuttia, jokainen osaa vetää asiasta omia johtopäätöksiä. Ihmettelen miten tyynesti Vesa ottaa moisen paskan niskaansa kepulta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tyynenä ollaan, kiitos Pasi.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Verovaroin toimiva YLE ilmeisesti kuuntelee herkällä korvalla, mitä johtaja Sipilä tuumailee tornissaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vallalla on aina valta, myös mediaan. Tuntematon kuuluisuus dissataan näkymättömäksi.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kuuntelin tänään Sipilän tunnin mittaisen Keskustan linja- ja nostatuspuheen, ja ajattelin, että jälleen nuorten asiat unohdettiin lähes tyystin:

Käytettiin runsaasti aikaa varhaiskasvatuksen ja koululaisten oppioikeuden esittelyyn, soten voimaanastumisen jälkeiseen vanhusten asioiden kuntoon laittoon sekä naisten kokemaan väkivaltaisuuteen, mutta nuorten asioista ei taidettu montaakaan lausetta sanoa.

Nykyisen hallituksen harjoittama keppipolitiikka erityisesti alle 30-vuotiaita omia nuoriamme kohtaan samaan aikaan kun koulutettuja maahanmuuttajia houkutellaan Suomeen on kestämätöntä katseltavaa.

Tätäkö tarkoittaa Keskustan ja erityisesti pääministerimme tänään lanseeraama "ylisukupolvinen" politiikka tulevaisuudessa? Hyppäämme yhden sukupolven yli, omien nuortemme etujen, oikeuksien ja paremman pärjäämisen yli? Surkeaa politiikkaa, jota Keskusta tarjoaa meidän omille nuorillemme. Eipä tarvitse kaukaa etsiä syytä Suomen jyrkästi alenevaan syntyvyyteen... Mutta onhan meillä pakolaiset ja kaikki työperäiset maahanmuuttajat...

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Vesalta hyvä puhe mutta ei oikein istu keskustalaiseen ilmapiiriin. Medialta surkeaa ja yksipuolista suhtautumista asiaan.

Mutta näin lienee päätetty?

Teehän Vesa johtopäätöksiä!

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Keskusta on hieno ja upea sivistyspuolue, pysyn tässä loppuun saakka tai sitten lopetan koko politiikan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vesa teki näistä kuitenkin vaalit, ilman Vesaa Sipilä olisi vain todettu yksimielisesti jatkoon. Demokratia tarvitsee myös näitä muutaman äänen kannatuksia. Tässä tapaiuksessa Vesa voi olla rinta rottingilla, hän oli käytettävissä, äänestäjät vain valitsivat toisin. Onnea ja menestystä Vesalle, rohkea mies.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen
Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi
Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sydämelliset kiitokset Tuula.

Pekka Pylkkönen

Sipilän hallitus on yksinkertaisesti onnistunut niin vasemmalta kuin oikealtakin katsoen: talous kasvaa ja tuloerot pienenevät. Tälläistä harvinaisuutta ei varmaan Suomen historiassa ole muutamaan vuosikymmeneen nähty. Yleensä kun nousukausi on tavannut kasvattaa myös tuloeroja.

Toki velkaantumisen jatkuminen ja edelleen alijäämäinen kauppatase sitten ovatkin vielä hoitamatta..

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Sipilän hallitus on yksinkertaisesti onnistunut"

Mikäs on ollessa, työttömyys on ennätysalhaalla, sosiaaliturvaan ei mene montaakaan euroa ja asumistuki on vain naurettavat pari miljardia. Velkaa saa ja pankit nauraa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Monta, monta "näytelmää" on vielä odotettavissa ennen kuin seuraavat eduskuntavaalit pidetään.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Hyvä yritys. Keskustaa vähemmän seuranneena... pitäisikö kuitenkin pyrkiä ensin vaikka varapuheenjohtajaksi ja saada näkyvyyttä puolueessa?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kyllä sitä näkyvyyttä tuli nyt ihan "roppakaupalla".

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Levonen halusi siis vain näkyvyyttä. Kokouksessa paikalla olleena voin sanoa, että jos näkyvyydeksi lasketaan se, että pääsee haastateltavaksi joihinkin medioihin voi tietenkin olla onnesta mykkyränä, mutta jos tuhatpäinen kokousväki ei juurikaan kiinnittänyt huomiotaan Levoseen osoittaa jotain. Se tuli varsin selvästi esiin äänestyksen tuloksessa. Sipilä 2053 ääntä ja Levonen 19. Aika karu tulos ja vastasi omaa veikkaustani, Levonen tulee saamaan noin 1 % annetuista äänistä. Vielä kokouspaikalla hän kuvitteli saavansa noin 30 %.

Vanha sanonta, ei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa, piti tälläkin kertaa todella hyvin paikkansa.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #49

Näin kuvanauhaotteen Levosen puheesta mediasta. Minulla ei ole mielipidettä keskustapuolueen puheenjohtajan henkilöstä. Kymmenen minuutin puheen esittäminen kolmessa minuutissa herätti sen huolen, että tämä henkilö virkamiehenä edustaa julkista valtaa, tekee päätöksiä virkamiehenä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #49

Älä Arvo vääristele sanomisiani. Sanoin sinulle, että potentiaali on 30 prosenttia sen tutkimuksen mukaan, jossa 29 prosenttia kentältä halusi uuden puheenjohtajan, 54 prosenttia halusi pitää Sipilän ja loput eivät osanneet sanoa. Kokouspaikalle oli näköjään valittu lähes kaikki Sipilä -mieliset, joten tulos oli sen mukainen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #51

En huomannut tuota tutkimusta, joten olisi mielenkiintoista tietää, milloin, kenen toimesta ja miten tuo tutkimus on tehty.

Onko kysely tehty väestöotoksena ja sen jälkeen erotettu siitä mahdollisesti keskustaa äänestävät vai onko se tehty suoraan keskustan jäsenille. Silloin kyselyn tekijällä olisi pitänyt olla vähintään kattava otos keskustan jäsenrekisteristä.

Keskustan organisaatiomallihan tietenkin mahdollistaa sen, että paikalle saapuisi vain enemmistön äänivaltaisia edustajia, vaikka jäsenistön mielipidejakauma olisi 51-49. Tämä tosin vaatisi sitten sitä, että jakauma olisi samanlainen kaikkialla eivätkä ne jäsenjärjestöt, joilla on enemmän kuin yksi edustaja, valitsisi edustajiaan suhteellisesti vaan enemmistön päätöksellä.

Tuokin tulos osoittaa sen, että tilastolliseen tutkimustulokseenkin voi sisältyä suurikin virhe, jos tutkimusta on tehty harvoin eikä sitä ole todella huolellisesti suunniteltu. Huolellinen suunnittelu taas vaatii aikaa ja taitoa, jolloin siihen joutuu käyttämään myös rahaa. Epäilen suuresti, että tuon kaltaisen kyselyn teettäjät eivät ole kuitenkaan valmiita käyttämään kovin suuria summia tarkan tuloksen saamiseen.

Kyllä keskustankin tulee tehdä sellaisia valintoja, mitä sen jäsenet haluavat. Äänestäjät sitten ratkaisevat, kuinka monelle valinnat ovat parempia kuin muiden valinnat. Vaaleissahan ei anneta ääniä toiseksi parhaille, vain parhaalle valinnalle.

Kokouspaikalle oli valittu Sipilä-mieliset, koska suuri osa keskustan jäsenistä on Sipilä-mielisiä ainakin siinä mielessä, että eivät tällä hetkellä näe syytä valita ketään toista. Oliko heillä sitten yliedustus, voi olla. Mutta ei kovin suuri yliedustus.

Oma arvioni äänestyksen lopputuloksesta perustui puhtaasti siihen, että en koko kevään aikana tavannut yhtään keskustan jäsentä, joka olisi sanonut, että Sipilä pitäisi vaihtaa. Ja jos Väyrystä joku joskus on kannattanutkin, niin useimmat olivat tosiaan sitä mieltä, että Väyrynen on nyt lähtenyt ihan väärälle toimintalinjalle. Edes sellaiset, jotka totesivat, että eivät kannata kaikkia hallituksen ratkaisuja, olivat sitä mieltä, että kokonaisuutena hallitus on onnistunut hyvin eikä Sipilän vaihtoon ole mitään syytä.

Minusta tuo näkyy siinäkin, että sinun teesisi kannattajat täällä ovat pääosin muita kuin keskustan kannattajia. Sinänsähän täällä on kaiken kaikkiaan varsin vähän keskustan kannattajia verrattuna monen muun puolueen kannattajiin. Se voi olla sinänsä ihan hyvä asia. Maailmassa on paljon muutakin tekemistä kuin somessa roikkuminen.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #51

Voihan minua vääristelystä syyttää, mutta kirjoitin sen, mitä itse lausuit keskustelussamme.
Miksi et hyväksy äänestyksen lopputulosta. Olet siis sitä mieltä, että kokouspaikalle oli valittu kaikki Sipilä-mieliset ja tulos oli sen mukainen. Olipa todella ihmeellinen lausunto. Oliko edustamastasi piirinkin paikallisyhdistyksistä valittu ainoastaan Sipilä-mieliset kokousedustajat. Voi tietenkin ajatella, että saamasi 19 ääntä tuli omilta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #53

Kyllä Levonen minusta hyväksyy. Mutta on aika turhaa spekuloida, mikä merkitys Levosen saamalla 19 äänellä on. Selvästikin suurin osa edustajista oli Sipilän kannalla. 19 piti Levosta parempana mutta luultavasti heillekin Sipilä kelpaa. Sipilän kannattajista osalle varmaan olisi Levonenkin kelvannut.

Jos Sipilä ei olisi ollut mukana, silloin mukana olisi ollut useampi ehdokas ja luultavasti Levosen ääniosuus olisi edelleen jäänyt suunnileen samoihin.

Tuon lopputuloksen osalta keskusta on erittäin yksimielinen siitä, että Sipilä on hoitanut hommansa hyvin. Se ei tarkoita, että kaikki olisivat samaa mieltä kaikesta, mitä hallitus on tehnyt, mutta kokonaisuus on kuitenkin ihan hyvä.

Itse tosiaan odotan puheenjohtajan vaihdosta 2020 tai 2022, hieman vaalituloksesta riippuen. Uskoisin tuntevani Sipilän ajattelua sen verran, että hänkin haluaa puheenjohtajan vaihtuvan suunnilleen tuossa 8-10 vuoden välein. Vihreiden kuusi vuotta on ihan hyvä ajatus. Joskus kuitenkin pidempikin kausi on perusteltavissa ja luulisin heidänkin tarpeen tullen toteavan sen. Ylipitkät kaudet ovat kuitenkin pahasta (kuten vaikkapa huomaamme Soinin perussuomalaisten kohtalosta).

Vaikea sanoa esimerkiksi, kumpi on puolueena tällä hetkellä yhtenäisempi, keskusta vai kokoomus. Sipilä on joka tapauksessa tehnyt hyvää työtä puolueen yhdistämiseksi. 2012 tilanne oli paljon pahempi. Seuraavaksi puheenjohtajaksi tarvitaan yhtä lailla yhdistävään toimintaan kykenevä henkilö. Ei hän kuitenkaan voi olla Sipilän klooni vaan hänen on otettava se rooli omilla, henkilökohtaisilla ominaisuuksillaan. Sipilästä voi jo nyt sanoa, että hän on tehnyt työnsä yrittämättäkään olla mitään muuta kuin juuri oma itsensä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #53

Tietenkin hyväksyn vaalituloksen ja Keskustan uusi puheenjohtaja on Juha Sipilä ja siltä osin pulinat pois.

Ainoa asia, mitä kritisoin ennen vaaleja oli median käytös ja se, että saankohan puhua rauhassa ja vapaasti puheeni loppuun. Siksi pyysin kokouksessa puheaikaa lisää. Vaalien jälkeen luonnollisesti harmittelin sitä, kun en saanut puheaikaa riittävästi eikä kokous hyväksynyt puheajan pidentämistä, että olisin voinut puhua puheeni rauhassa ja vapaasti loppuun eikä olisi tarvinnut laittaa ns. sarjatulta päälle.

Media on vaaleissa toiminut säntillisesti ja uutisointi muuttui totaalisesti. Nyt ei taida sellaista mediaa juurikaan olla, missä minun ehdokkuudestani ja vaaleista ei olisi kerrottu. Tein kuitenkin kaiken mahdollisen niissä olosuhteissa, mitkä minulle suotiin ja keppi ei lentänyt tällä kertaa pidemmälle. Vaalit ovat ohitse ja minä olen tyytyväinen, itseasiassa erittäin tyytyväinen ja kokouksen järjestelijöille annan täyden kympin. He toimivat loistavasti kaiken aikaa niin ennen vaaleja, vaaleissa ja kuin vielä vaalien jälkeen.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Keskustalle, tuolle vuosien ajan (aikoja sitten) olleelle luottopuolueelleni toivoo "verta pakkiin" ja voimaa edetä oikealla tavalla luotettavaksi Suomen etujen ajajaksi. Se on vain toive, sen toteuttajat ilmaantukoot kulisseista kehiin. Ei siinä nyrkkejä tarvita, rauhassa vaan....Ainakin yksi mies yrittää, itse soisin hänelle enemmän medianäkyvyyttä, mutta kyllä se joskus tärppää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset