VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Sotevemputuksen näyttövelvollisuus on hallituksella, eikä se siihen pysty

Soteuudistus on nyt vaihteeksi siinä tilanteessa, ettei perustuslakivaliokunta saa lausuntoaan valmiiksi tällä viikolla, vaan lausunnon antamisen kerrotaan siirtyneen ensiviikkoon. Jo nyt on käynyt selväksi, ettei soteuudistuksille asetettuja tavoitteita tulla koskaan saavuttamaan puhumatta siitä, onko koko uudistus vieläkään perustuslain mukainen ja onko tällainen hätäilemällä ja hosumalla tehty uudistuksen käyttöönotto millään muotoa koko yhteiskunnan edun mukaista. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005693581.html

Sotevemputuksessa hallituksella on näyttövelvollisuus ja se ei kykene tuottamaan sisällöllisesti sellaista esitystä, jossa uudistus parantaisi merkittävästi nykyistä järjestelmää. Kustannusten kasvua ei tulla saamaan kuriin ja hallituksen tilaaja-tuottajamalli ei ole toimiva palveluiden integraation kannalta, mikä on kustannusten hillitsemisen ohella yksi keskeisimpiä tavoitteita.

Palveluiden integraatio edellyttää muun muassa hoitoketjujen sujuvaa toimintaa ja päällekkäisten tehtävien ja palveluiden karsintaa perus- ja erikoissairaanhoidon välillä. Miten tällainen on sovitettavissa perus- ja erikoissairaanhoidon välillä yhteen, kun perusterveydenhuollossa palveluiden tuottajaksi tulee myös ns. yksityisten terveysjättien dominoima markkinamalli? Ei yhteiskunnan edun kannalta mitenkään.

Miten tällainen toiminta sopii myös meidän veronmaksajien etiikkaan, että yksityiset terveysjätit saavat tehdä ensin puhdasta ja raakaa bisnestä perusterveydenhuollossa yhteiskunnan kustantamilla verorahoilla ja sitten voisivat vielä siirtää omaa vastuutaan yhteiskunnan harteille, kun palveluiden integraatio edellyttää myös yhteistyötä erikoissairaanhoidon kanssa, jonka palveluiden tuottamisesta ja rahoituksesta vastaa yhteiskunta eli me veronmaksajat? Tällainen on täydellistä veronmaksajien kusetusta, jota ei voi missään nimessä hyväksyä.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäen esitys tiedon ja teknologian tuottamista 4 miljardin säästöistä oli niin täysi floppi kuin olla vain voi ja sen ovat myös useat eri asiantuntijat todenneet. Soten digiloikan tekemiseen ei yksinkertaisesti riitä Suomessa kenenkään ICT-alan ammattilaisen tiedot ja taidot, vaikka Sipilän johtama hallitus valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Hetemäen ”satukertomuksien” avulla niin kuvittelee eikä sellaista järjestelmää kyetä luomaan, että päästäisiin lähellekään niitä säästöjä, mitä digiloikalla kuvitellaan saavutettavan.

Jo nyt on nähty valtionhallinnon tietojärjestelmiä koskevissa uudistuksissa, ettei sellaisia nörttejä yksinkertaisesti löydy tästä maasta, että pirstaleina olevat kuntasektorin tietojärjestelmät saataisiin koottua valtakunnallisesti yhteen ja toimimaan niin, että systeemi pelaa sormia näpäyttämällä kuin tuosta tyhjää vaan.

Hetemäen esityksessä mainitut, esimerkiksi vanhusten hoitoa koskevat ”virtuaalisairaalat” eivät ole mielestäni myöskään tästä maailmasta. Jotain tietysti voidaan tehdä ja ohjata vanhuksia tietokoneen avulla kotoa käsin, mutta sillä ei saavuteta sellaisia säästöjä kuuna päivänä, mitä Hetemäki kuvittelee. Tällainen naurettava virtuaalisairaanhoito ei myöskään koskaan korvaa potilaan henkilökohtaista kontaktia, mikä on terveydenhoidossa se keskeisin asia, että lääkäri tapaa ja tutkii potilasta, jonka jälkeen tehdään tarvittavat toimenpiteet ja määrätään lääkkeet tai muutetaan lääkitystä, jos potilaalla sattuu olemaan väärä lääkitys.

Mitä enemmän Sipilän johtama hallitus yrittää väkipakolla viedä omaa järjetöntä, sekavaa ja sisällöltään surkeaa ja ilmeisesti edelleenkin perustuslain vastaista sotevemputusta eteenpäin, sitä varmemmaksi käy se, että tämä kokoomuksen kanssa tehty lehmänkauppa ja kokoomuksen ajama terveyspalveluiden markkinamalli ei sovellu meidän yhteiskuntaamme. Nykyistä julkista terveydenhoitojärjestelmää ei pidä missään nimessä ajaa aiotun mukaisesti alas.

Kun minut valitaan kesäkuussa keskustan uudeksi puheenjohtajaksi Sotkamossa, jolloin Sipilä kaatuu eikä eduskunta ole saanut vielä päätettyä tästä uudistuksesta, tulen tekemään kaiken mahdollisen ja vieläkin enemmän, ettei kokoomuksen ajamaa terveyspalveluiden markkinamallia hyväksytä silläkin uhalla, että Suomessa jouduttaisiin pitämään ennenaikaiset eduskuntavaalit.

Tulemme keskustassa menemään niillä uudistuksilla eteenpäin, mitä jo nyt kunnat parhaillaan tekevät yhdessä uusien sote-kuntayhtymien perustamiseksi. Kuntayhtymien valtuustojen osalta on mahdollista säätää eduskunnassa pykälät, että päättäjät valitaan kuntavaalien yhteydessä kansanäänestyksellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tulen tekemään kaiken ja vieläkin enemmän Keskustan uutena puheenjohtajana, että tällainen sotekusetus kaatuu. Valtiovarainministeriön kansliapällikkö Martti Hetemäen satukertomukset olivat minulle viimeinen niitti. Tällainen uudistus pitää haudata syvälle Mariaanien hautaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mariaanien hauta on jo varattu. Suosittelen kuuta kiertävää rataa.

https://yle.fi/uutiset/3-10199213

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Molemmat käyvät, mutta jos Tyynessä valtameressä ei tila riitä, niin avaruudessa ainakin.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

En ole keskustan aktiivikannattaja. Toivon kuitenkin parasta mitä keskustalle Sotkamossa tapahtuu, mutta pelkään pahinta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hyvin siellä Teuvo käy, Sipilä kaatuu ja valta keskustassa vaihtuu. Se on lähtökohta kristallin kirkkaana mielessäni. Tulee tasapainoisempi ja ihmisläheinen suomalaisia kuunteleva keskustajohto. Väkipakot on historiaa. Suomi on neuvottelu- ja sopimusyhteiskunta, missä kunnioitetaan demokratiaa ja suomalaisten perusoikeuksia. Laillinen oikeus- ja yhteiskuntajärjestys palautetaan maahan. Sipilän johtamalla hallituksella ei ole ollut kansan luottamusta ja legitimiteettiä enää pitkään aikaan. Hallituksen noin 38 prosentin kannatus kertoo kaiken. Nykyiset Siniset ovat seuraavien eduskuntavaalien jälkeen historiaa oman vaalipetoksensa jälkeen ja sen ne tietävät jo itsekin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Aikamoinen älämölö on noussut perustuslakivaliokunnan tietovuodosta koskien sotelausuntoa valinnanvapaudesta. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005694136.html

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

No, nythän tuli uutinen kokoomuksen leiri alkaa hajota lisää ja Susanna Koski näyttää ajattelevan just niin kuin kirjoitin tähän blogiini. Sote kaatuu ja Sipilä kaatuu, kaatuuko hallituskin? https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005694875.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset