VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Suomalaiset naiset ja sotilaallinen yhteistyö

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ei pidä suomalaista asepalvelusta tasa-arvokysymyksenä, mutta minä pidän. Viittaan samalla blogisti Arno Kotroon kirjoitukseen puheenvuorossa.

http://arnokotro.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255736-niinisto-puhui-saatytal...

Naispoliisit -ja sotilaat, samoin sairaanhoitajat ovat olleet minulle parhaita työkavereita, arvostan suomalaisia naisia näissä tehtävissä todella korkealle. Heikommista fyysisistä ominaisuuksista huolimatta ja kaikista kuukautisten väliin aiheuttamista miehille aina silloin tällöin näistä luonnollisista äksyilyistä piittaamatta ovat lojaaleja ja luotettavia työkavereita enkä muista kertaakaan yhdenkään naisen pettäneen minua työtehtävissä. Kerran tai itseasiassa kaksi kertaa oli pelko voittaa tilanteen, mutta sain itse puhuttua asian nopeasti molemmilla kerroilla, kun olin vakuuttava enkä antanut pelon ottaa itsessäni valtaa ja niin myös naiskollegan pelko hävisi.

En kannata Natoa edelleenkään ja haluan, että Suomi pysyy sotilaallisesti liittoutumattomana, mutta kannatan uskottavaa omaa puolustusta, jossa naiset voivat yhtä lailla palvella asevelvollisina maataan. Kannatan myös hyviä yhteistyösuhteita Euroopan sisällä. Avaan keskustelun siitä, että ehkä meidän pitäisi tehdä sotilaallista yhteistyötä Euroopan sisällä enemmän myös Venäjän kanssa, jolloin voitaisiin seurata entistäkin paremmin ja tarkemmin mitä naapurimaassa tapahtuu ja pitää ajantasaista huolta siitä, että naapurit eivät ole vihollisia toisilleen niin kuin ne joskus ovat valitettavasti olleet.

Tämä ajattelu on Suomessa varsinkin Natoon ja eurooppalaiseen sotilaalliseen yhteistyöhön pyrkiville vaikeaa. Ymmärrän kyllä, mistä tämä johtuu, mutta tässäkin kohtaa näistä pinttyneistä ajattelutavoista olisi paikallaan päästä eroon. Ollessani venäläisten sotilaiden kanssa Kosovon rauhanturvatehtävissä, ymmärsin ja tunsin sen voimakkaasti, kuinka he arvostivat meitä ja pitivät sitä vähäistäkin yhteistyötä ja kanssakäymistä todella kunniakkaana ja arvokkaana mitä me suomalaiset sotilaat heidän kanssaan teimme.

Kun arvostat ja kunnioitat sotilaana toista sotilasta, niin saat arvostusta ja kunnioitusta itsekin. Näin se pätee monessa muussakin asiassa, myös naisten kanssa. Tietty varovaisuus on aina hyvä muistaa, mutta meillä suomalaisilla ei ole mitään syytä kävellä pää alaspäin ja olla peloissaan, vaikka emme olekaan puolustusliitto Naton jäsen. Sen ovat tapahtumat historian saatossa todistaneet, minkälainen kansanluonne meissä suomalaisissa tosipaikan tullen asuu ja naiset ovat myös monessa asiassa meitä miehiä vahvempia. Esimerkkejä kyllä löytyy moneen lähtöön ja sen olen saanut itsekin karvaasti kokea.

Jos naisten yleinen asevelvollisuus kovasti huolettaa ja pelottaa joitakin (miehiä), että siellä menee kasarmeissa painimiseksi naisten kanssa, niin tokkopa tuosta haittaakaan on, kun tuo syntyvyys on meillä Suomessa niin kauhistuttavan alhaalla. Parempi naida kuin palaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kuten Arno Kotro sanoi omassa blogissaan, nuorille tasa-arvo on tärkeä asia. Vanhoista pinttyneistä käsityksistä olisi puolustusministeri Niinistönkin syytä päästä eroon, mutta hänellähän ei taida käytännön tasolla olla paljon kokemusta, joten voihan sitä sieltä "parvelta" huudella, mutta naiset eivät ole tällaista huutelua hyvällä katsoneet, mitä olen saanut itse kuulla ja lukea kommentteja.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Junat ja naiset ovat luotuja kulkemaan. Sama se koskee asepalvelusta. https://www.youtube.com/watch?v=kjfVme5npco

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Niin kauan kuin Venäjä hyökkäilee naapurimaihin, miehittää niitä, pitää Natoa vihollisena ja EU:ta uhkana, Suomella ei ole mitään syytä harjoitella ainoan potentiaalisen vihollisensa kanssa sotilaallisesti. Paskakaivoon on turha hypätä uimaan jos läheltä löytyy puhtaampiakin uimapaikkoja. Tämä pitää kenen tahansa myös älytä.

Suomen tulee jatkossa keskittyä kauppaan ja taloudelliseen yhteistyöhön Kiinan, ei Venäjän kanssa. Venäjä on jo lähitulevaisuudessa suuri häviäjä, Kiina globaali voittaja. Siinä vaiheessa kun Venäjää voi pitää Ruotsin, Norjan ja Viron kaltaisena valtiotason ystävänä ja kumppanina, Venäjän kanssa voidaan touhuta enemmänkin. Ei siis ihan heti.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olin luennolla, missä nimenomaan kehotettiin tekemään jatkossa enemmän kauppaa Kiinan kanssa, koska Venäjä on ns. petrotalous. Kuitenkin yhteistyötä Venäjän kanssa tehdään myös sotilaallisesti ja on PTR-yhteistyötä sun muuta.

Meillä on tämä ns. rajavaltuutettujen välinen yhteistyö hyvin toimivaa ja kyllä venäläiset upseerit ovat aika-ajoin vierailleet Suomessa.

Yhteisiä sotilasharjoituksia ei tietääkseni ole ollut, mutta niitäkin ovat venäläiset joskus ehdottaneet. Siinä lienee se kynnys, mitä ei ole ylitetty vielä kertaakaan vai olenko väärässä?

Russofobiaa en suosittele kenellekään olipa tunteet pinnassa tai ei, ihan samanlaisia ihmisiä ne ovat kuin mekin. Syö, juo ja paskoo, vaikka Putinin liikkeistä ei voi aina olla varma ja silmät on pidettävä auki 24/7. Ja Pasi, venäläiset naiset pukeutuvat hyvin ja monet ovat hyvin seksikkäitä. Moni suomalaismies/sotilas päätyi sänkyyn niiden kanssa kesken viimesotienkin. Tästä ei hirvittävän suurta melua liene pidetty.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Samaa mieltä venäläisistä. Sänkyhommista ei tässä iässä enää osaa sanoa mutta erittäin hyviä asiakkaita muuten. Kannattaa aina huomata että kritisoin Venäjän hallintoa, en tavallisia ihmisiä siellä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #6

Niin minä olen aina ajatellutkin.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Poistetaan asevelvollisuus kokonaan. Valtio on EU:n alainen ja valtion omistukset ovat kaikki myyty.

Valtiota ei enää ole kuin nimellisesti.

Kuka ahneita puolustaisi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tiedän, että sanoit sen hieman pirullasi, mutta tosiasia on, ettei meitä suomalaisia viimekädessä puolusta kuin me itse. Tämä kannattaa aina muistaa kaikessa leikkimielisyydessäänkin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Moni ymmärtää naisen asevellvollisuuden jonkinlaisena asepalvelluksena, jossa nainen ryömii ojia pitkin rynnäri käsissä ja kranaatteja vyöllä. Sopii toki joillekin, mutta tämän tulee olla vapaaehtoista.

Kaikille naisille voisi opetussuunnitlma mennä näin:
- 3 kk viestintäkoulutusta
- 2 kk ensiapu- ja sairaalakoulutusta
- 2 kk huoltokoulutusta
- 1 kk aseiden toimintaperiaatteiden, miinojen käyttö jne. koulutusta
jne.
Jokaiselle tehtäisiin hänelle sopivin opintosuunnitelma. Tietenkin voisi sitten jatkaa jotakin alaa, mikä natsaa jos haluaa.
[Tosin tällaisen tietopaketin myötä naiset tietäisivät asioista enemmän kuin miessotilaat. :) ]

Henry

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei hullumpi sinänsä noin koulutuspakettina, mutta kyllä peruskoulutuksen armeijassa pitää olla miehille ja naisille sama aselajista riippumatta. Kun armeijaan mennään, niin kyllähän siellä pitäisi oppia sotimaan. Mitä pelkillä aseilla tekee, jos ei ole taistelukoulutusta?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Esim. USAn armeijassa on jokaista sotivaa taistelijaa kohden 10 muuta sotilasta. Ei mikään pelaa ilman huoltoa, sairaaloita tarvitaan jne. Jo pelkässä tietoliikenteessä on mieletön määrä ihmisiä. Toki USAn armeija on palkka-armeija, joka hoitaa jopa päivähoidon.

Suomessa suhde voi olla ehkä 1:3? Eli ei kait taistelija itse hae "keskuskeittiöltä" ruokiaan tai parsi haavojaan?
Kyllä kyseisiin tehtäviin koulutetuista naisista ja miehistä naisista tulee pula, jos jokin suurempi konflikti syntyy.

Henry

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #17

Ei tietysti mikään armeija pärjää ilman huoltoa. Näihin tehtäviin voi sitten kouluttaa ihan erikseen lisää porukkaa ja näissä tehtävissähän voisi toimia siviilipalveluksen suorittaneet.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Vielä:
"Mitä pelkillä aseilla tekee, jos ei ole taistelukoulutusta?"

Pointtini on se, että kaikille löytyy tehtävä vaikka kuntonsa puolesta ei sotimaan sopisikaan.
Vanhin tiedustelutehtäviä tekevä II maailmansodassa, Hollanissa oli 82-vuotias mummo.
Kuunteli öisin BBC:tä ja aamulla osti määrätyn tyyppistä leipää, jos oli kuulluut määrätyn musiikkikappaleen, joka tarkoitti, että vastarintaliiikkeen piti olla täydessä hälytysvalmiudessa. Kyseessä oli D-day, vaikka ei kukaan asianosaisista sitä silloin tiennyt.
Eikä mummo tiennyt kuka tarkkailee hänen leipäostoksiaan. Eikä saksalaiset tietenkään epäilleet mummon työskentelevän vastarintaliikkeessä.

Pointtini; taistella voi monin eri tavoin. Ja ilman tietoa ja koulutusta, suunnitelmia ja tietoa, taistelija on täysin sattuman varassa.

Henry

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #18

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset