VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Euro on purettava hallitusti ja mitä pikemmin, sen parempi

On sanomattakin selvää, että meillä voi olla uusi eurokriisi pian edessä, kun Euroopan keskuspankki EKP lähtee muuttamaan korkopolitiikkaa ja ns. miinus- ja nollakorkojen aika on ohi. Monet ylivelkaantuneet valtiot kuten Kreikka ja Italia ovat silloin taas ensimmäisiksi uutisissa.

Suomenkaan talouden tasapainolle ja kilpailukyvylle tämä ei tiedä hyvää, kun markkinat alkaa reagoida. Monet Euroopan rahaliittoon kuuluvien valtioiden asukkaista ja yrityksistä ovat myös niin velkaantuneita, että korkojen nousu voi aiheuttaa monelle ylitsepääsemättömiä ongelmia.

Kun pelivaraa ei ole ja velkapääoma alkaa vain kasvaa, tämä luo vääjäämättä sekasortoa kaikkialle talouteen.

Niille yrityksille ja kotitalouksille, jotka eivät enää pysty maksamaan lainoja lainkaan takaisin, on todennäköisesti edessä muun muassa konkursseja, kiinteistöjen ja asunto-osakkeiden pakko- ja panttihuutokauppoja. Edessä on omaisuuden uusi realisaatio ja työttömyys kasvaa. Pian on taas joukko yrityksiä ja ihmisiä, joilla on velkaa, mutta ei omaisuutta ja rahaa, millä maksaa velkoja pois. Köyhyys ja eriarvoisuus lisääntyvät ja valtion kassa tyhjenee, kun verotulot vähenee.

Suuri huolenaihe lienee myös se, mitä tapahtuu EKP:n ostamille eurovaltioiden velkakirjoille, jos korot nousee ja velkakirjojen arvo alkaa laskea nopeasti? EKP:kaan ei voi loputtomiin ostaa velkakirjoja, jos kaikki eurovaltiot eivät kehity ja kasva tasaisesti. Muuten sillä itsellään on velkapommi kädessä, jos se ei sitä jo ala olla, kun näitä velkakirjoja on ostettu mieletön määrä ja vaikeuksia alkaa olla tiedossa. Italian uhkailut lähteä pois eurosta on pitkästä aikaa taas varoitus, joka kannattaa ottaa vakavasti.

Kuka huolii näiden kriisiytyneiden maiden velkakirjoja ja mitä siitä seuraa, kun raha alkaa taas etsiä uusia reittejä eikä Italian ja Kreikan kaltaiset maat enää selviydy korkojen nousua vastaan ja tippuvat ensimmäisenä kyydistä pois?

Kuka voittaa ja kuka häviää, miten käy Suomelle ja kenelle jää mustapekka käteen vai maksavatko pian kaikki eurovaltiot joka tapauksessa yhteisvastuullisesti EKP:n hallussa olevia arvottomiksi käyviä velkakirjoja?

Onko tässä mitään järkeä, että muut euromaat ovat vaarassa joutua yhteisvastuuseen näiden maiden ongelmista, jotka ovat luoneet omat ylisuuret velkaongelmansa eivätkä pysty niitä itse hoitamaan?

Euroon kuuluville valtioille pitää luoda mahdollisuus lähteä pois eurosta ilman, että se aiheuttaa lisää ongelmia ja varsinkin siinä tapauksessa, jos joku valtio päättäisi lähteä rahaliitosta yhtäkkiä omin päin pois ja saisi kerralla markkinat sekaisin. Kuten Italia uhkailee tehdä.

Rahaliiton purkaminen ei ole helppo asia, muttei myöskään mahdotonta, kun se tehdään yhdessä ja hallitusti.

Rahaliittoa ei voi kehittää siihen suuntaan, että Euroopan Unionista tehdään liittovaltio, jolloin jonain päivänä se, mikä on Italian ja Kreikan kaltaisten maiden velkaa, on myös koko euroalueen yhteistä velkaa. Tuskin tulopuolella jako tapahtuisi koskaan tasavertaisesti ja Suomi pienenä maana ottaisi lisää iskuja vastaan monella saralla. Yhteisvastuu tietäisi lisää humanitääristä maahanmuuttoa myös meille Suomeen.

Rahaliiton purkaminen ei ole katastrofi, kun se tehdään hallitusti. Jokaisen maan on vastattava itse omasta taloudestaan. Oma valuuttapolitiikka takaa paremmin sen, että näin myös tapahtuu.

Jos jonkun jäsenvaltion valuutanvaihtokurssi tippuu muihin nähden, tippuu siellä myös palkat ja hinnatkin. Kaikki on suhteellista ja jokaisen maan talous toimii yhtä vahvasti kuin sen heikoin lenkki. Näinhän se oli ennenkin. Oli vahvempia ja oli heikompia talouksia, mutta jokainen vastasi omasta taloudestaan eikä omat ja ”kaverin” rahat olleet sekaisin ja kiinni toisissaan.

Vakaata ja tasapainoista talouspolitiikkaa on mahdotonta hallita näin epätasapainoisen, velkaisen ja täynnä valuvikoja olevan rahaliiton sisällä.  Kun seuraava isku tulee, joka voi olla nyt hyvinkin lähellä, olemme jälleen kerran hallitsemattomassa tilassa eikä kukaan tiedä, mihin tämä johtaa.

Euroopan keskuspankki EKP voi myös säilyä vain sillä, että euro puretaan hallitusti ja kansallisvaltioiden oman rahayksikön lisäksi euro pidetään rinnakkaisvaluuttana. Järkevää tai ei, se on sitten oma tarinansa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt alkaa olla korkea aika purkaa euro hallitusti. Uskokaa tai älkää, näin se vain on.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Ei taida enää onnistua, kun EKP ei päästä. Jos Suomi niskoittelee, EKP rankaisee.

Jukka Mikkola mainosti toisaalla lukemaan viimeisen osion ja nyt mainostan samaa:

Viimeksi EKP kaatoi Berlusconin hallituksen

https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei se EKP päätä siitä, jos euron purkaminen ja eurosta eroaminen tehdään mahdolliseksi, vaikka vaikutusvaltaa olisikin.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Mitenkähän euro puretaan hallitusti. Euron purkaminen on vähän sama kuin liittovaltion kanssa. Osa vastustaa ja osa haluaa ja asiat eivät etene.

EKP on voimatekijä euron suhteen. Se tuskin on ensimmäisenä sitä purkamassa. Niskuroijat pannaan polvilleen. Brexit oli mahdollinen, koska heillä oli oma valuutta ja talous kunnossa.

Kun vielä suhdanteet lähtevät laskuun, niin eiköhän vain mekin aleta asennoitua maksamaan heikosti menestyneiden maiden velkoja. Kyllä meiltä aina sellaiseen innokas hallitus löytyy.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Huomenta. Vienti on jo Suomessa yskähdellyt. Ruotsi hyötyy taas, vaikka ruotsalaisten ostovoima heikkenee, kun kruunu on alhaalla. Jos vienti alkaa tökkimään yhtenevällä syklillä, pulassa ollaan. Ei nämä aktiivimallin pätkätyöt helpota, pitää olla niitä oikeita töitä, ei mitään tempputyöllisiä. Tietenkään euron purkaminen ei ole helppoa, jos jäsenmaat eivät yhdessä siihen kykene. Jos se taas tulee yllättäin ja purkautuu niin kuin Berliinin muuri aikanaan, niin johan riittää markkinoilla ja maassa hässäkkää.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Suomessa tuskin euroeroa tohditaan edes suunnitella, vaikka niin haluttaisiinkin.

Voihan muuten olla, että muut maat auttavat tässä Euron hajoamisessa. Italia sai kansallismielisen hallituksen ja myös uuden pääministerin. Italia on lähes Ranskan kokoinen peluri n. 60,6 miljoonaa kansalaista. Puheet rinnakkaiseurosta keikuttavat jo venettä. Jos / kun uusi hallitus toteuttaa lupaamansa toimet kansalaispalkkoineen ja verohelpotuksineen, niin jostainhan sitä rahaa on tehtävä ja paljon.

Vai mennäänkö yhteiselle pussille ? Jos näin, niin kalliiksi taitaa tulla.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Yhteiselle pussille mennään, jos EKP:n saatavat mätänee käsiin ja velkapommi laukeaa. Pikku hiljaa on mietittävä ja varauduttava kaikkeen. Seuraavan hallituksen on tämä ymmärrettävä. Kasvukaan ei ole loputonta ja vienti yskähtelee jo.

Juha Hämäläinen

Nämä helppoheikit suunnittelevat ostavansa velallisen velkojalle, eli sulautua yhteen liittovaltioon, jolloin velkoja ja velallinen on sama oikeushenkilö eli velat kuoleutuu!

Tätä samaa odotan USA:han, kun Trumppi tulee ja kansallistaa FED:in......

Elämme mielenkiintoisia aikoja!

Juha Hämäläinen

Tästä on jo kesksuteltu ja tehty suunnitelmia, mutta pankit eivät suostu, koska he häviävät kaupassa! Eli kansallistetaan pankit ja siirrytään todelliseen Eurostoliittoon!

"Poliitikkojen piirileikki velkojen ja pankien pelastamisen ympärille saa koomiset mittasuhteet kun niitä vertaa „ESCP“-koulun (1) oppilaiden ratkaisuun. Ongelman ratkaisu on erittäin yksinkertainen. Siinä vaihdetaan ja kuitataan velkakirjoja päittäin ja ristiin."

Loput ja grafit:

https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/01/17/velk...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jos tuo velkojen kuittaaminen päittäin ja ristiin olisi mahdollista noin vain, niin eikö se olisi jo tehty? Helppoja ja yksinkertaisia ratkaisuja tuskin on eikä pankkeja voi tällä tavalla ajaa alas. Siinä häviäsi markkinoiden luottamus nopeasti ja mitä siitä taas seuraisi?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #17

Markkinoiden luottamus! Olet sittenkin kääntymässä patavanhoillisesti kannattamaan Jutan kanssa näkymätöntä kättä?

Tuon luottamuksen takia tässä on kärvistelty kymmeniä vuosia. Kuinka monta vuotta vielä pitää suudella näkymättömän käden sormusta uskollisuuden merkiksi?

Einstein se taisi joskus sanoa, ettei ongelmia ratkota samalla tavalla millä ne saatiin aikaan! On aika luovuudelle ja kansojen hyvinvoinnille! Aloitetaan vaikka IMF:n purkutalkoilla ja jatketaan siitä alaspäin kunnes huonoksi herraksi kiivenneestä rengistä tulee taas avulias tuottoisa renki

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tismalleen. Ongelmat eivät ole hävinneet mihinkään ja sen tietää vallan hyvin EKP, joka teki sen "whatever it takes" ja kasvu perustuu jälleen kerran, mihin muuhun kuin velkaantumiseen. Miten tällainen kasvu on loppujen lopuksi edes mitään kasvua? Maapallon rajat ja varat tulee vastaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Samaan aikaan Ranskassa julkisen sektorin työntekijät laittavat rähinäksi. Pankkiiri Macronin näppärät kiristystoimet eivät miellytä äänestäjiä.

Vastaavasti Eu ssa kaavaillaan lisäbudjettia.

https://yle.fi/uutiset/3-10126102

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Siellä mennään kunnolla kansalaisten kukkarolle. Saa nähdä kauanko ranskalaiset jaksaa tällaista. Euroopassa kiehuu vähän siellä sun täällä. Yhteinen valuutta loi isot ongelmat, jotka eivät ota loppuakseen, kun velkakupla vain kasvaa ja kasvaa. Ihmisten elintason nostaminen ei ole helppoa, kun tilanne on käymässä juuri päinvastoin.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Onpa vastuutonta puhetta eeuun ja euron purkamisesta.
Koskaan Euroopassa ei ole ollut näin hyvää tilannetta ja rauhallista tilannetta.

Koko 1800-luvun kaikki monarkit ja kuninkaat olivat vallassa Wienin kongressin sopimusten takia. Demokratia ei päässyt valtaan missään. Silloin kyllä käytiin jatkuvasti pieniä sotia, sanoisin joka vuosi, kaikkiaan satoja sotia.

Mutta kun päästiin 1900-luvulle, silloin tuli kansallisaate ja paljon uusia valtioita. Silloin muodostettiin miljoona-armeijoita ja päästiin sotimaan kunnolla. Lyhyessä ajassa kaksi maailmansotaa, suunnattomat tuhot.

Toisen maailmansodan jälkeen suurelta osin EU:n ansiosta sotiminen loppui ja tuli rauhan aika Euroopassa. Irlantilaiset väkivallan jälkeen oppivat elämään yhdessä ja EU:n vallan alla. Jos sinne tulee Brexitin takia uudelleen kova raja, sota alkaa, kaikki pelkäävät nyt sitä.

Olkoon EU miten kurja tahansa, se tekee rauhan. Yhden sotapäivän hinta Euroopassa on enemmän kuin parjatun EU:n vuosibudjetti!

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sinä et Leo näköjään näe näiden talousongelmien läpi. Itsenäisten valtioiden vapaakauppaliitto, jossa ihmiset, pääomat, palvelut ja tavarat liikkuu edelleen, on paljon parempi vaihtoehto meille pitkässä juoksussa, kun annettaisiin kaikki päätäntävalta komission virkamiehille, jossa on tällaisia Juncknerin kaltaisia hyvän ja makean viinin litkijöitä, jotka vielä haluavat lisää valtaa ja maita Euroopan Unioniin. Tämä vain haurastuttaa meidänkin taloutta. Koska nämä "pyramidihuijaukset" voisivat toimia?

Sodasta puhuminen on minusta järjetöntä, mutta omasta uskottavasta puolustuksesta ja puolustusyhteistyöstä on huolehdittava aina ja kaikkialla. Olipa kansainväliset suhdanteet ja tilanteet mitkä tahansa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Yhden sotapäivän hinta Euroopassa on enemmän kuin parjatun EU:n vuosibudjetti!"

Vaihtoehtoina on siis euro tai sota? Tuskin edes EKP uskaltaa sotaa julistaa ja kenelle se sen julistaisi ja millä lihaksilla?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Leo elää menneessä maailmassa tämän suhteen, mutta onhan se ymmärrettävää, kun on menettänyt kerran kotinsa sodan takia naapurille. Niin meni minunkin isäni ja sisarusten koti ja monen, monen muun.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Historian lehtiä kun raottaa, niin ei mikään näytä olevan pysyvämpää Euroopan synteettisellä ja reunattomalla mantereella kuin jatkuva muutos. Satoja kansoja, eri kieliä, jne. Edelleen. Ei ollut mahtava Roomakaan ikuinen, eikä Euroopan talouden ja yhteiskuntien kehitys missään nimessä ole ollut lineaarista, vaan täynnä jatkuvia heilahteluja. Vasta 1800 luvulla saavutettiin osassa Eurooppaa Rooman aikainen elintaso. Tästä voidaan tietenkin kiittää Katolisen kirkon valtaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_historia

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

On syytä muistaa, että devalvaatiossa tapahtuu tulonsiirtoa palkansaajilta pääomalle. Kerro Levonen, mitä esim. eläkeläinen hyötyisi devalvoituvasta omasta valuutasta ja miksi suomalaien vientiteollisuus ei vaadi eurosta luopumista jos kerran viennin esteenä on euro.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eläkeläisten suhteen ei ole mielestäni syytä huoleen, koska joustaa ne hinnatkin, jos rahanarvo laskee ja eläkeläisten ansiotasoa voidaan tarvittaessa parantaa indeksikorotuksella, jos jostain kumman syystä kävisi toisinpäin. Vientiteollisuutta olen vähän itsekin ihmetellyt, mutta onko haluttomuuteen ollut syynä Saksa. Saksahan on hyötynyt eurosta ja Suomi on hyvin Saksasta riippuvainen maa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

JottanLeivonen saisi takaisin uppoavan markkansa, siis rahan joka menettää koko ajan arvoaan, hänen pitäisi ensin saada muut suomalaiset kannattamaan tätä uppoavaa markkaa.

Demokratiassa ei ole mahdollista tehdä päätöksiä jotka ovat vastoin kansalaisten mielipiteitä.

Devalvaatiot merkitsevät kansalaisten ostovoiman laskemista, säästöjen katoamista, hintojen nousua ja teollisuudelle ja elinkeinoelämälle epävarmuutta tulevaisuudesta, sillä kun valuuta arvon pysyvyydestä ei ole takeita, ei voida koskaan tietää etukäteen, kun kauppoja tehdään, tuleeko niistä kaupoista voittoa tai tappiota ja minkä verran.

En usko että kansalaiset kannattaisivat tätä uppoavan valuutan vaihtoehtoa euron sijaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kansalaisten enemmistö ei ole vielä tämän kannalla, mutta tilanne voi nopeasti muuttua, kun korot lähtevät nousuun. Suomen kansantalous on hyvin velkainen ja sama koskee kotitalouksia ja yrityksiä. Suomen Pankki on jo varoitellut, että alhaiset korot eivät jatku loputtomiin. Siellä on liikaa velkaa asunnoissa kiinni ja sama koskee myös taloyhtiöitä. Suomessa pitäisi alkaa jo varautua tulevaan. Vienti vähän yskii jo ja ennusteita talouskasvusta on alettu alentamaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #25

Jos valuutaksi valitaan uppoava markka, niin korkojen nousu on varmaa.

Jos eurosta puhutaan, niin on arveltu että korot normalisoituvat, eli korkotasoksi tulee jotain 3% nykyisten korkojen sijaan.

Sillon kun minä maksoin lainoja pois, silloin markka-aikana, korot olivat kaksinumeroisia.

Haluatko sinä Vesa takaisin kaksinumeroiset korkolukemat?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #29

Markka oli myös kuusi kertaa arvoltaan pienempi kuin euro, otit tietysti tämänkin huomioon, niinhän?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #46
Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #53

"Sillon kun minä maksoin lainoja pois, silloin markka-aikana, korot olivat kaksinumeroisia."

Jos tuohon aikaan, markka olisi ollut kuusi kertaa vahvempi, niin mietipä mikä vaikutus sillä olisi ollut korkoihin tuohon aikaan?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #56

"Jos tuohon aikaan, markka olisi ollut kuusi kertaa vahvempi, niin mietipä mikä vaikutus sillä olisi ollut korkoihin tuohon aikaan?"

En nyt ymmärrä mitä tarkoitat kuusi kertaa vahvemmalla markalla.

Jos markan arvo olisi ollut kuusinkertainen, kaikki palkat ja hinnat olisi tietenkin pitänyt jakaa kuudella, eikä siinä mitään sen kummempaa. Korkoihin sillä ei olisi ollut vaikutusta, ne olisivat olleet kaksinumeroiset, koska inflaatio oli niin kova, rahan arvo heikkeni, hinnat nousivatr hurjaa vauhtia ja palkkoja nostettiin samaan tahtiin, eli inflaatio jylläsi.

Minä en näe mitä ihanteellista tuossa inflaatiopolitiikassa oikein nähdään
Minusta tämä eurosysteemi on oikein hyvä, siihen entiseen systeemiin verrattuna se on jopa aivan loistava.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #58

No, ajatellaan asiaa toisinpäin, kun tämä ei nyt sinulle aukea. Miten kävi silloin esimerkiksi asuntolainoille, kun markka jäi pois ja asunnon hinta laskettiin euroina. Korot menivät alemmas, mutta asunnon hinta euroina ei ollut sama. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että korkojen ollessa markka-aikaan korkeammalla, ei se asuntolainan loppusumma takaisin maksettuna ollut juuri sen kummempi.

Jos nyt siirryttäisiin kuusi kertaa halvempaan markkaan, niin ei ne korot voi pysyä samana. Jos markan arvo taas markkinoilla olisi siitä syystä vahvempi, että taloutemme markkinoilla noteerattaisiin vahvemmaksi, niin sillä olisi vaikutusta markan arvoon suhteessa euroon ja sitä kautta vaikutus muuhunkin olisi todennäköisesti toisenlainen kuin se oli euroon liityttäessä.

Ei nämä asiat mene symmetrisesti, jos niin ajattelet eikä se jako tapahdu suoraan noin kuten toteat, jos markan arvo suhteessa euroon olisi toisenlainen taloudestamme johtuen kuin se oli silloin, kun markka vaihdettiin euroon. Itseasiassa sitä ei tiedä kukaan varmaksi ennen kuin euro purettaisiin ja rinnalle otettaisiin oma markka takaisin. Euron säilyttäminen rinnalla ei ajaisi kuitenkaan taloutta sekaisin ja jos eurosta kannattaisi kokonaan luopua, niin se tehtäisiin sitten myöhemmin, kun tilanne on selkiintynyt ja käynyt vakaaksi, ettei tule mitään katastrofaalista tilannetta kuten tapahtui eurokriisissä.

Jos markka olisi taas ollut niin vahva aikoinaan kuin se todellisuudessa oli, että sen arvo olisi ollut kuusinkertainen siihen verrattuna mitä se silloin oli, niin vahvalla markalla olisi ollut aivan toisenlainen ostovoima, kun olisit mennyt ostoksille tuohon aikaan ulkomaille. Esimerkiksi Saksan markka oli tuohon aikaan yli kaksi kertaa taisi olla jopa kolme kertaa vahvempi markkaan nähden. Kun menin Saksaan ja ajattelin, että ostanpa itselleni kengät ja paidan, niin totesin, etten osta, kun hinnat oli Saksan markoissa sitä luokkaa, ettei minulla ollut Suomen markoillani varaa ostaa niitä. Millainen talous olisi ollut muutenkin, jos markka olisi ollut nykyisen euron arvoinen, sitä on vaikea ihan varmaksi sanoa, mutta todennäköisesti olisimme olleet vauras maa ja vieläkin vauraampi mitä koskaan olemme olleet.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Heh, jokseenkin naurettava kommentti, sillä kysyttiinkös kansalaisten suostumusta euroon liittymisestä? Ei suoraan kysytty vaan sanottiin kysytyn salaisesti eu:hun liittymisen yhteydessä, vaikkakaan tuota ei kansalaisille tuolloin kerrottu.

Miksi nyt ei voi menetellä samoin kysymättä kansalaisten mielipidettä, sillä päättäjät ovat tottuneet vanhaan maan tapaan kaikessa muussakin?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #27

Miksei kansalta muka vosi kysyä mielipidettä eurosta tai markkaan palaamisesta?

Siksikö ettei kansa kannata markkaan, rahan arvon putoamiseen, inflaatioon ja kaksinumeroisiin korkoihin palaamista.

Perussuomalaisten Väyrysläisten ja Leivoslaisten pitäisi saada enemmistö eduskuntaan, ennenkuin uppoavaan markkaan palaaminen ilman kansanäänestystä vosi olla mahdollista.

Leivonen kannattaa puoluetta joka pitää eurojäsenyyttä parempana vaihtoehtona, joten nämä puheet on vain puheita. Todennäköisesti kaikki persutkaan eivät kannata uppoavaan valuuttaan palaamista.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #31

Ei kannata kuvitella mitään vaan vasta kansalaisilta kysyttäessä tuokin varmistuu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #32

"Ei kannata kuvitella mitään vaan vasta kansalaisilta kysyttäessä tuokin varmistuu."

Siitä onkin jo tehty monia mielipidekyselyitä.

Uppoavalla markalla on vähäinen kannatus kansan keskuudessa.

https://yle.fi/uutiset/3-9754825

Valemediaako tämä on?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #32

Ei ole mitään järkeä kysyä kansalaisilta noin vaikeaa ja monimutkaista asiaa. Taviksilla ei ole edellytyksiä ymmärtää rahapolitiikkaa. Näistä valuuttaspekulaatioista saattaa pahimmillaan seurata täydellinen kaaos.

Kananmunista voi tehdä munakkaan, mutta munakkaasta ei voi enää tehdä kananmunia. Markkaa ei enää lasketa liikkeelle, jollei Eurooppa ole ensin hajonnut esimerkiksi sotien seurauksena.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #31

Tuon sukunimen voisit tietysti kirjoittaa oikein, kun puhut nimelläni. Tässä ei ole mistään uppoavasta markasta kyse, jos käy niin kuin kirjoitin ja jatkamme samaan malliin. Paremminkin silloin on kyse uppoavasta eurosta. Ilmeisesti unohdat sen vaiheen, mitä tässä jo tapahtui ennen kuin EKP ryhtyi ostamaan valtioiden velkakirjoja mielettömillä summilla ja se edelleen jatkuu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #47

"Tuon sukunimen voisit tietysti kirjoittaa oikein, kun puhut nimelläni."

Joo, sorry.

Mitä markan vahvistumiseen euroon nähden tulee, niin se on kaupankäynnin kannalta ongelma, kuten uppoaminenkin.

Toki on ilmanmuuta selvää että kaupankäynnissä tarvitaan valuuttaa jonka arvo ei sukella eikä karkaa yläilmoihin.

Paras asia on tietenkin yhteinen valuutta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #54
Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Sisäinen devalvtio eli palkkojen alennus vaikuttaa juuri samalla tavalla:tulonsiirto pääomalle. Se on nähtyviime aikoina. Sisäisessä devalvaatiossa hinnat ja velat jäävät pienemmillä tuloilla maksettaviksi. Sehän on kuoleman kierre. Devalvaatio aiheuttaa inflaatiota, joka helpottaa velanmaksua. Huonosti taloutensa hoitavat valtiot eivät kykene hoitamaan inlaatiota, joka saattaa ryöstäytyessään olla huono asia.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Growth rates for the EU and the euro area beat expectations in 2017 to reach a 10-year high at 2.4%. Growth is set to remain strong in 2018 and ease only slightly in 2019, with growth of 2.3% and 2.0% respectively in both the EU and the euro area."

Siinäpä se on 3.5.2018 viimeisin näkemys EU:n ja EURO-alueen tilanteesta. Lähde on "Spring 2018 Economic Forecast - European Comission". Sieltä löytyy tietoa eri näkökulmista ja tarvittaessa myös maittain. Luottamus tulevaisuuteen viimeisen kahden vuoden aikana on EURO-alueella kohonnut - taitaa olla korkeimmillaan sitten valuutta-alueen perustamisen jälkeen. Yksi konkreettinen osoitu siitä on että investoinnit alueella olivat vuonna 2017 suurimmat sitten vuoden 2007.

Siellä on Vesa Kymenlaaksossa useita suurehkoja vientiyrityksiä eri toimialoilta. Käypä kyselemässä,olisivatko tulossa mukaan vaatimaan siirtymistä omaan tai rinnakkaisvaluuttaan. Saat uskottavan blogin tänne Puheenvuoroon kun otsikossa lukee "Nämä viisi merkittävää vientiyritystä kannattavat Eurosta luopumista"

Riskejä eri liiketoiminta- ja valuutta-alueilla on aina ollut ja tulee olemaan. Eilen Englannin keskuspankin johtaja Mark Carney totesi puheessaan, että Brexit on aiheuttanut vuonna 2016 tehtyyn ennusteeseen nähden jo 40 miljardin punnan vajeen kansantalouteen mikä näkyy kotitalouksissa keskimäärin 900 punnan ostovoiman heikennyksenä vuositasolla. Eikä näköpiirissä ole parempia vuosia. Verrokkina on muu EU ja EURO alue.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kiitos Seppo tästä. Vähän kuulostelen kyllä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Eilen Englannin keskuspankin johtaja Mark Carney totesi puheessaan, että Brexit on aiheuttanut vuonna 2016 tehtyyn ennusteeseen nähden jo 40 miljardin punnan vajeen kansantalouteen mikä näkyy kotitalouksissa keskimäärin 900 punnan ostovoiman heikennyksenä vuositasolla."

Carneykin veteli vähän mutkat suoraksi tuossa, kertoessaan transienttitilanteen vaikutuksista. He tekivät lähtöpäätöksen juuri tilanteessa, jossa talous oli elpymässä. Ehkä voisi puhua jopa väärästä ajoituksesta. Olisi ainakin voinut todeta, että kyseessä on muutostilanne, jonka pitkän aikavälin vaikutuksia on vaikea ennustaa.

Sinänsä inhimillistä kertoa omaa (tai kuulijoiden) näkemystä tukeva tulkinta ja olla hiljaa epävarmuuksista...

Tämä ei sinänsä mitenkään kumoa sitä, että itsekin arvelen brexitin olevan briteille huono juttu, vaikka tilanne varmaan hiljalleen normalisoituu. Norjalaiset ja sveitsiläiset pystyvät hanskaamaan paremmin EU:n ulkopuolella olemisen, koska niillä ei ole tarpeita olla suurvalta. Niiden ei tarvitse isotella vaan ne voivat toimia aina pragmaattisesti ikään kuin olisivat EU:n jäseniä. Lisäksi kummallakin on omalla tavallaan vahva kansantalous.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tämä ei sinänsä mitenkään kumoa sitä, että itsekin arvelen brexitin olevan briteille huono juttu, vaikka tilanne varmaan hiljalleen normalisoituu. Norjalaiset ja sveitsiläiset pystyvät hanskaamaan paremmin EU:n ulkopuolella olemisen, koska niillä ei ole tarpeita olla suurvalta. Niiden ei tarvitse isotella vaan ne voivat toimia aina pragmaattisesti ikään kuin olisivat EU:n jäseniä. Lisäksi kummallakin on omalla tavallaan vahva kansantalous."

Tarkoitat sitä että Norja ja Sveitsi ovat vain leikisti EU:n ulkopuolella, käytännössä kuitenkin EU:n uskollisia jäseniä.

Englannilla on vaikeampaa, kun sen pitää leikkiä itsenäistä ja ylpeää suurvaltaa, eivätkä he voi suostua samoihin ehtoihin kuin Sveitsi ja Norja.

No... lopuksi he kyllä suostuvat.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minä en ymmärrä sitä miksi suomi joutuisi yhteisvaluutan oloissa maksamaan muiden maiden velkoja.

Onhan Suomi jokatapauksessa yhteisvaluutassa vaikka olisi oma valuuttakin. Helsingillä on sama valuutta kuin Ivalon kunnalla ja Lahden kaupungillakin on sama valuutta, niinkuin myös Oululla ja Kuopiolla.

Onko nyt sitten niin että Oululaiset joutuvat maksamaan Helsingin velat, tai Helsinkiläiset Ivalolaisten velat.

Jos niin onkin, niin varsin vähän siitä on mitään nurinaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ymmärrätkö takaajan aseman velan maksajana? Jos ymmärrät, niin silloin ymmärrät myös suomalaisten veronmaksajien vastuun Kreikan velkojen maksajana takauksia vastaavilta osin.

Sitten muiden maiden muiden velkojen vastuut tulevat tehtyjen eu sopimuksien perusteella eli solidaarisuuspykälään vedoten. Käyttäytyy samalla tavoin kuin nykyinen jäsenmaksu, johon vain lisätään velkaisten maiden velkaosuutta. Ei tämä eu:n liittovaltion ja solidaarisuuden maksuvelvollisuus ole mitään rakettitiedettä muiden jäsenmaiden velkojen kohdallakaan kuten ei ole nyt muiden maiden investointeihin osallistuminen jäsenmaksun ja eu:n oman rahaston (tullimaksut jne) muodossa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jos tämä solidaarisuuspykälä toimisi kansallisesti, niin siinä tapauksessa yksityisen kunnan kannattaisi ottaa velkaa enemmän kuin pystyvät maksamaan ja luottaa siihen että muut kunnat tulevat apuun ja maksavat sitten viimekädessä pois ne velat.

Miksi näin ei tapahdu?

Siksi ettei tällaista solidaarisuutta kuntien välillä ole, yhteisvaluutasta huolimatta. Kun kunta velkaantuu liikaa, siinä käy niin että kuntalaisten veroja nostetaan niin paljon että kunta pystyy selviämään koroista ja kuoletuksista.

Jos kuntalaiset ovat sitä mieltä että veroja ei saa nostaa, niiden pitää vain äänestää valtuustoon sellaiset päättäjät jotka pienentävät menoja jotta talous pysyy kondiksessa.

--------------

Valtioiden osalta ongelma on siinä että kansalaiset jatkuvasti valitsevat valtaan politikkoja jotka lupaavat pienentää veroja ja kasvattaa menoja. Se johtaa velkaantumiseen, valitettavasti, mutta kansalaiset joutuvat kyllä siitä hinnan, joutuessaan taloutensa suhteen rahoittajiensa ohjaukseen.

Niin tapahtui Kreikalle, niin tapahtuu myös Italialle ja niin voi tapahtua myös Suomelle.

Ei tämä Suomen viimeinenkään hallitus valitettavasti pystynyt kääntämään taloutta plussalle, eikä siihen todennäköisesti pysty seuraavakaan hallitus. Viimeksi siihen pystyi Lipposen hallitus, mutta siitähän kansalaiset eivät sitten pitäneet ja Lipponen sai potkut kansalta.

Se ettei velkataloudesta päästä irti tarkoittaa vain sitä että jossain vaiheessa itsenäisestä taloudenpidosta ei voida enää puhua, kun joku IMF ottaa taloudenpidossa ohjat käsiinsä.

Mutta kenties se sitten niin onkin parempi, että IMF ottaa ohjat, kun kansalliset demokraattiset instituutiot eivät siihen kerran kykene.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #33

Mielummin Suomeen keisari, kuin IMF, ja hommat lähtee kulkemaan Odious debt-siivouksen jälkeen!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #35

"Mielummin Suomeen keisari, kuin IMF, ja hommat lähtee kulkemaan Odious debt-siivouksen jälkeen!"

Minkäs teet, kun suomalaiset haluaa kuluttaa enemmän kuin tienaavat.

Sama se, keisari tai IMF.

Asiaa ei voi ratkaista ennenkuin taloutta hoitavat jotkut muut kuin demokraattisesti valitut päättäjät.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jos ei maksamaan, niin ainakin takaamaan lisää, kun se on jo kerran tehty, niin helposti tehdään toisenkin kerran, jos ja kun tilanne iskee päälle. Se on todennäköisesti silloin vielä pahempi, jos EKP ryhtyy nostamaan korkoja. Tosin EKP voi joutua ottamaan äkisti takapakkia, jollei sitten esimerkiksi Italia päätä lähteä eurosta tuosta noin vain tai jokin muu maa. Siksi tämä tilanne pitäisi ottaa hallitusti haltuun ja antaa mahdollisuus siirtyä omiin kansallisiin valuuttoihin ja euro siinä rinnalla. Kun euroa ei lopeteta (ainakaan heti), niin järjestelmä ei ajaudu hallitsemattomaan tilaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mistäs löytyis ne puolueet, jotka tätä ajaisivat, ja sitten vielä sellaiset puolueet, jotka saisivat vaaleissa kansan siunauksen tälle asialle?

Ei taida ihan heti löytyä. :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mistäs löytyis ne puolueet, jotka tätä ajaisivat"

Italiasta, Kreikasta, Ruotsista, Hollannista ja monesta muusta EU maasta. Suomestakin löytyy yksi puolue. Kannattaa seurata uutisia muualta kuin Suomesta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu, hyvältä näyttää, sitä odotellessa :)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jos koko tilanne kaiken aikaa kielletään eikä edes nähdä euron ja kansallisten valuuttojen rinnakkaista mahdollisuutta vaihtoehtona, niin saa sitä odottaa, mutta se odottaminen maksaa kaiken aikaa ja velkakupla kasvaa. EKP:n raharuiskut ovat tosiasiassa velkaelvyttämistä niin kauan kuin velkaantuneisuus ei käänny selkeään laskuun euroalueiden maissa ja ruiskujen antaminen voitaisiin lopettaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Seuraavan hallituksen täytyy asettaa tavoitteeksi, jotta asiaa edes ruvetaan vakavasti pohtimaan ja tämä asia liikahtaisi eteenpäin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Euron arvo voisi jopa nousta mikäli valtiot siirtyisivät omiin "paikallisvaluuttoihin". Ja sillä olisi tietysti myös työllistävä vaikutus rahanvaihdossa..markkinat siis tykkäisi moisesta ratkaisusta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen
Antero Koski

Kirjoittajan henkilö tiedoissa lukee keskusta ja aihe on sama mistä persut ovat varoittaneet jo pitkään.
Erittäin hienoa on, että muissakin puolueissa tiedostetaan ongelman olemassa olo ja sitä tuodaan julkisuuteen..

Jossakin luki, että maailman ja Suomen talouden nousussa ollaan jo huipulla käyty ja alaspäin ollaan tulossa.
Nyt kun tosiasiat alkavat valkenemaan kaikille, niin miten kokoomus, Mykkänen ja Orpo, selittää ulkomaisen työvoima tarpeen ja mitä sitten tehdään kun sitä ei enää tarvitakkaan?
Kokoomuksen tie politiikassa on tuhon tie. Keski-luokkaa ei enää ole, on vain rikkaat ja köyhät. Eikä sillä tiellä myöskään ole länsimaista hyvinvointi valtiota enää.
Mistä kokoomus löytää vielä galluppeihin sen kannatuksen? Kuka vielä uskoo Orpon selityksiä, että tämä nousukausi olisi muka meidän hallituksen ansiota?
Seuraava taantuma tulee iskemään kovaa mikäli korot lähtevät nousuun ja Suomi joutuu euron johdosta takauskriisiin.

Minä uskon, että kansa kyllä ymmärtää ongelman kun jätetään kaikki lyhenteet ym. kikkailut pois ja kerrotaan kuten asia on. Lyhyesti; Suomi joutuu eu:ssa ja eurossa maksamaan takauksena köyhempien maiden velkoja.
Jokainen lukutaitoinen sen ymmärtää.
Niin viisas en ole, että pystyisin kumoamaan Vihavaisen varmat ennusteet, mutta kyllähän Oululaiset maksavat länsimetroa varmasti. Ja jos nyt sattuisikin niin onnellisesti, että saisimme oman valuutan, markka tai dinaari nimellä ei niin väliä, niin miksi se olisi uppoava? Entäs jos euro uppoaa.
Kyllä Vesa Levonen on vakuuttavampi ennustaja.

Ennusteet ja luottamus euroon voi käänty erittäinkin nopeasti. Brexitin lisäksi kun tulee ixit, niin johan alkaa kylmää hikeä pukkaamaan kaikille euro maille. Ne maat kenellä on oma valuutta voivat tuuletella rauhassa.
Paitsi Ruotsi. Se on nyt ja tulevaisuudessa niin syvässä suossa ettei valuutalla ole väliä.
Brexitistä puhutaan ja ennustellaan sekä laskeskellaan kaikenlaista, mutta totuushan valkenee vasta vuosien päästä eron jälkeen. Mikäli nämä liittovaltio kehitykset etenevät, niin ei ole epäilystäkään etteikö britit tehneet viisaan päätöksen. Iki aikainen monarkkia pitäisi tuosta vain antaa pois, ei onnistu! Brexit tulisi siinä vaiheessa kuitenkin.

Ja kun euroopan rauhasta puhutaan, niin rauha oli kyllä hyvä ennen eu:takin. Peräti 50v.
Eu ei ole mikään rauhan tae. Ja mikä rauha se sellainen on kun poliisit ovat alkaneet kulkea rynkyt kädessä?
Nyt kun fiksummat maat vielä pitävät oikeuksistaan kiinni ja Brysseli vain uhkailee, niin riita on valmis.
Mihin se sitten johtaa, niin aika näyttää, mutta toivottavasti ei kuitenkaan eu:sta eroa vakavempaan.
Me pystymme kyllä kaikkeen kansainvälisyyteen vaikka eu olisi poljettu suohon. Meillä on jo euroopan sisällä niin isoja kulttuuri eroja ettei yhteen hiileen puhaltaminen onnistu. Joku saa aina noet silmille.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Totta, vienti on jo näyttänyt ensimmäisiä laskun merkkejä. Kestävyysvajeen umpeen kurominen voi jäädä vielä haaveeksi. Tarvittaisiin niin järeitä rakenteellisia muutoksia, mutta sotekin on yhtä sekoilua puhumatta näistä yritystukiuudistuskorruptiosekoiluista, mikä todistaa sen, että Suomessa on ikävää rakenteellista korruptiota. Pitäisi osata katsoa yritystukia jaettaessa onko yrityksen tase kunnossa vai ei ja tekeekö yritys tulosta ja minkälaiset kehitysmahdollisuudet noin muutenkin on. Miksi sellaisille yrityksille jaetaan tukea, jotka sitä eivät tosiasiassa tarvitsisi ja vastaavasti sellaiset eivät saa, jotka sitä tarvitsisi ja pystyisivät kehittymään, kasvamaan ja luomaan uusia työpaikkoja, kun annettaisiin tukea.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olisi hienoa jos kansan saisi lukemaan Ville Iivarisen kirja RAHA.
Siinä olisi alkeet raha-käsitteen selvittelyyn.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kehuiko Ville euroa kirjassaan ja jos ei..niin miksi sinä näet sen niin hyvänä asiana?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #61

Ville ei kehunut mitään tiettyä rahaa. Hänen kertomuksensa selventäisi Vesa Levosen vääriä mileipiteitä mm. valtioiden velkarahasta, kuka velkaa antaa ja maksetaanko valtioiden velat koskaan takaisin yms.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #62

Kerropa sinä Leo sitten meille, kun hyvin tiedät.

Käyttäjän SatuLassila kuva
Satu Lassila

Yksi kaikkien aikojen suurimmista vapaustaistelijoista, Martin Luther King Jr, saa kuvansa viiden US dollarin seteliin.
Mikäli saat kansallisen valuutan Suomelle palautettua, olet ansainnut kuvasi sen viiden yksikön seteliin. Väyrynen on luonnollisesti itseoikeutettu saamaan kuvansa sataseen, mutta entä kymppi?
Soini vai Halla-aho?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset