VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Sote on jo kuin Satumaa

Kansanedustaja Hjallis Harkimo kuvaa osuvasti, miten sekopäiseksi touhuksi on tämä sotepolitikointi jo mennyt. Nyt osui ja upposi. https://blogit.iltalehti.fi/hjallis-harkimo/2018/05/18/politiikan-satumaassa-on-kultainen-taikahana/

Sote on jo kuin Satumaa ja jossain tosiaan täytyy olla se kultainen taikahana ja ”mikkihiirirahaa” tulee vääntämällä kuin tyhjää vaan. Voisiko joku kertoa minullekin missä tämä hana on, niin ei olisi enää rahasta puutetta ja voisi halutessa lopettaa töiden tekemisen?

”Oi jospa kerran sinne Satumaahan käydä vois, niin sieltä koskaan lähtisi en linnun lailla pois. Vaan siivetönnä en voi lentää vanki olen maan. Vain aatoksin mi kauas entää sinne käydä saan.”

Kun esimerkiksi Maahanmuuttovirastossa ryhdyttiin tekemään 2000-luvun alkupuolella ulkomaalaisasioiden sähköistä asiointijärjestelmää (UMA), aikaa ja rahaa paloi eikä valmista meinannut tulla millään ja käyttöönotto viivästyi useita kertoja. En muista kuinka monta vuotta siihen meni, mutta menihän siinä ja sitä vieläkin ”trimmataan”. UMA oli ja on varmasti vielä pientä siihen verrattuna, mitä nämä soteuudistusta koskevat ICT-ratkaisut tulevat olemaan.

Voi vain kuvitella paljonko aikaa ja rahaa palaa soteuudistuksen ICT-ratkaisuihin eikä kukaan voi taata, että niillä tulevaisuudessa saataisiin valtiovarainministeriön kansliapäällikkö, valtiosihteeri Martti Hetemäen esittämiä säästöjä puhumatta milloin siitä tulisi toimiva kokonaisuus ja niitä säästöjä voisi ylipäätään alkaa kertyä.

Kansliapäällikkö Hetemäki on esittänyt muistion, jonka mukaan soten säästöpotentiaali on kaikkiaan peräti 4,6 miljardia euroa. Tämän säästöpotentiaalin mukaan ICT-ratkaisujen osuus olisi miljardien suuruinen (tiedon ja teknologian käyttö 4 mrd.). Onko poliittinen paine käynyt jo niin kovaksi, että kansliapäällikkö joutuu leipänsä eteen pitämään ”satutuokioita” meille kansalaisille?

Sen olen ymmärtänyt, ettei Hetemäki mikään ”ruudinkeksijä” ole, mutta loistava Satuseppo hänestä on nyt meille tullut. Hänhän varmaan voisi kertoa meille senkin missä tuo Soten kultahana sijaitsee.

Kansalaisten enemmistö ei ole tehtyjen kyselyiden mukaan ollut soteuudistuksen takana vielä kertaakaan ja noin kolme viidestä vastustaa uudistusta. Ei kansalaisten enemmistöä ainakaan tällä tavalla koskaan saadakaan taakse, mutta kansliapäällikkö Hetemäen pitämän satutuokion perusteella velatkin voivat muuttua saataviksi. Kannattaa mennä Hetemäen juttusille, jos on paljon velkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

”Oi jospa kerran sinne Satumaahan käydä vois, niin sieltä koskaan lähtisi en linnun lailla pois. Vaan siivetönnä en voi lentää vanki olen maan. Vain aatoksin mi kauas entää sinne käydä saan.” https://www.youtube.com/watch?v=eY4a2m2VP1c

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Viro rakensi maailmalla kiitellyn ja hyvin toimivan terveydenhuollon ICT- järjestelmän jo kymmenen vuotta sitten vain 11 miljoonalla eurolla.

Meillä Suomessa on käytetty rahaa tähän asti jo yli puoli miljardia euroa vuosien ajan, ja lopputuloksena on pääsääntöisesti täyttä sutta ja sekundaa.

Miksi ei vain voitaisi kopioida käytäntöä Virosta ?

Ehkäpä siksi, että meillä on tapana käyttää verovaroja varsin hövelisti järjestämällä työtä kotimaisille huu-haa IT- yrityksille, jotka tästä tilanteesta taitavat ainoina loputtomadti nauttia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt osuit kyllä naulan kantaan. Eikös tuo yritystukityöryhmän työ jo osoittanut miten poskellaan asiat ovat? Rakenteellista korruptiota.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

On se helppoa lähteä puhtaalta pöydältä. Hiton vaikeaa on satojen antiikisten systeemien säätö ja mahdollinen yhteensovittaminen ihmisten kanssa, jotka eivät ymmärrä järjestelmätyötä. Siinä palaa rahaa ja hermot.

Pitäisi purkaa ja aloittaa alusta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Veikkaan, että soten ICT-kustannukset nousevat Suomessa helposti satoihin miljooniin euroihin, riittääkö?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #5

"Apotin hinta-arvion kerrottiin jo viime vuonna nousseen alkuperäisestä 350 miljoonasta eurosta jopa 575 miljoonaan euroon."

https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/apotti-hankkeen...

Tämä vain HUSin alueella. Monet IT-alan ihmiset ihmettelivät niin hankkeen toteutusta kuin kustannusarviotakin. Tässähän on nyt hyvä argumentti sotea vastaan. Kun Apottiin menee yli puoli miljardia, ei voi ottaa riskiä, että koko sijoitus menee hukkaan...

Huvittavaa, että ihmiset, jotka ovat kymmeniä vuosia nurisseet julkisen terveydenhuollon huonosta toimivuudesta, nyt yhtäkkiä ovat sen puolella uudistusta vastaan. Sen ymmärrän, että alalla työskentelevät ovat sitä vastaan, koska työympäristön muutos pelottaa useimpia. Ellei varmasti tiedä, mitä on tulossa, pelkää itsensä puolesta.

Tehdään päätös ja aletaan toimimaan. Tässä asiassa Sipilällä on minun sataprosenttinen tukeni.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #7

Juho, jos sote kaadetaan, hyväksyisitkö sinä maakuntamallin ilman sotea? Onhan meillä maakunnat käytännössä jo nyt. Olisiko se pahaksi sinusta, jos ne muutettaisiin sellaisiksi kuin on kaavailtu, mutta ilman sotea ja kansalaiset äänestäisi uudet maakuntavaltuutetut? Helsingille ja Uudellemaallehan tämä ei joka tapauksessa näytä käyvän. Mitä sinä tästä tuumit? Ilmeisesti et pidä, kun Sipilä kaatuu, jos sote ei ole mukana, olenko oikeassa?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #9

Minulla ei ole mitään tarvetta sitoa maakuntamallia ja sotea. Niitä on nyt kuitenkin kuljetettu yhdessä eikä myöskään soten siirtoon ole enää mitään tarvetta. Vaikka muutos on suuri, siinä on myös mahdollisuus.

En pidä siitä, että Sipilän hallitus kaatuisi. Se tarkoittaisi käytännössä sitä, että seuraavan kerran Suomella olisi toimiva hallitus joskus ensi keväänä. Ilman sotea niin todennäköisesti kävisi. Ei siksi, että Sipilä ei sietäisi epäonnistumista, vaan siksi, että hallituksella ei olisi enää jäljellä luottamuspohjaa minkään asioiden viemiseksi päätökseen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #13

En enää tiedä minkä väristen linssien läpi sinäkin tätä maailmaa katselet? Sipilän hallituksella ei ole kansan luottamusta ollut enää pitkään aikaan. Jos noin 38 prosentin kannatuksella joku kehtaa sellaista väittää, niin maapallokin on litteä. Tosiasiat pitää tunnustaa eikä olla kuin se kuuluisa hölmölän väki, joka leikkasi mattoa ja liimasi leikatun kappaleen toiseen päähän.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #14

Pieni välihuomautus vain, kommenttiasi myötäillen. Sipilä on saanut nuhteita aina EU:n "poroporvareita" myöten. Sen verran paatuneita ne siellä Brysselissä näemmä ovat että pitää aina "soittaa suutaan". Rakentavilla teoilla ei ihmeemmin hurrailla. Mutta se asia asiallisesti sanottuna että tällä viikolla oli täällä Uusi Suomi sivuillakin uutinen Sipilästä. Häntä moititaan samasta asiasta kuin presidentti Trumpia, eli johtajuuden puutteesta. Jos löydän uutisen, laitan sitten linkin tähän jatkoksi. Itse blogisi aihetta tämä vain sivusi, ei suoraan liity siihen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #16

Luepa Ilkka keskustan imagobarometri. Se kertoo paljon, miksi se on niin heikko. Sipilä on omalla ylimielisyydellään pilannut ja samaa sanoa monesta muusta puoluejohtoon kuuluvasta. Siksi on aika uudistaa puoluejohtoa Sotkamossa 9.6.2018. http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255516...

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #17

Minä ja moni olemme näissä asioissa toisten varassa, että kuinka silta kannattaa vai putoammeko talouden ja terveyden syvään rotkoon palveluiden pettäessä. Tåytyy yrittää luottaa että yhteiskuntaa johtaa muutkin kuin monimiljonäärit autoissaan uusia satuelokuvia katsoessaan. Politiikan seuraaminen on minulla täysin uutisten, lehtien ja ihmisten mielipiteiden varassa. Otan rauhallisesti ja mikä se on ottaessa kun kukaan ei kuitenkaan minuakaan kuuntele. Tai sitten kuunnellaan kuin se Kokoomuksen nainen sitä toista huonovointista naista, voi luoja. No, vitsi vitsinä, olut oluena, ammattitaitoni ei yksinkertaisesti riitä kuin äänestämään mielestäni parasta. Presidentiksi tuli kuitenkin toinen, mutta listani ykkönen ei ollut se V-alkuinen. Että semmoista, Sote on sotku muutenkin kuin tietokone bittien osalta. En tajua mitä ne oikein lopulta aikovat vai aikovatko vain aikoa, eivätkä tee lopulta muuta kuin hylkäävät koko hankkeen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #22

Täällä sinua kuunnellaan ja mukavaa, kun kerrot rohkeasti mielipiteesi. Olen samaa mieltä, että nyt pitää saada henkilöitä johtamaan Suomea, joilla on sydäntä ja järkeä eikä vain oma etu ja dollarin kiilto silmissä. Suomen etu on ihan muuta mitä nämä nykyiset päättäjät ovat. Siellä on vallan- ja rahanhimo päällimmäisenä. Hillotolpat- ja meret.

Olen Sotkamossa keskustan puheenjohtajaehdokkaana puoluekokouksessa. Ainoa, joka näillä näkymin haastaa Sipilän. Lähtökohta on se, että Sipilä kaatuu ja Suomen keskusta kurssin muutos alkaa sieltä. Samalla se koskee koko Suomea. http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255516...

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi Vastaus kommenttiin #24

Kuten jo toin esille, en osaa sanoa mitä esim. Suomi ja Ruotsi tarvitsevat lähitulevaisuudessa. Sen saavat tuoda esille he joilla tieto / taitoa on. Sipilän esiintymistä olen aina pitänyt sympaattisena, mutta luottamuksen mennessä hymyllä ei voi enää muuta kuin hämätä hölmöjä. En tarkoita tällä sinällään häntä, vaan ihmisiä yleensä. Jokainen vastaa itse nimenomaan teoistaan ja lopputuloksesta jonka saa aikaan. Mutta Sipilällä on myös valtaa Suomessa, ihmisiä jotka juoksevat kun käsketään niin tehdä. Toivon Suomelle parasta mahdollista johtoa aina puolueista alkaen. Tällä hetkellä monella puolueella eivät rivit ole oikein ryhdikkäästi koossa. Mutta sitten se linkki Sipilästä, uutisessa mukana Kokoomuksen nainen. Toivottavasti "omat koirat" eivät pure EU:n kautta. Se vielä puuttuisi. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/248818-jean-claud...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #25

Tästä jutustahan se kansanedustaja Kärnä veti herneen nenäänsä. Sipilä ei muuten välitä kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksista. Se tekee tulosta hinnalla millä hyvänsä ja dollarit kiiltää silmissä. Pakko, uhkaus, kiristäminen kuuluvat Sipilän keinovalikoimiin. Perustuslain yli se haluaisi kävellä heti, kun voisi, jos itse saisi niin päättää. Onneksi meillä on muitakin puolueita ja valtiosääntöoppineita eikä perustuslakivaliokunta ole vielä ollut niin lapanen kuin nämä monet muut valiokunnat näyttäisivät jo sitä olevan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #14

Katson taatusti värillisten lasien läpi, kuten luullakseni useimmat. Minulla on sentään munaa myöntää se ja sekin, että on enemmän asioita, joita en tiedä kuin asioita, joista tiedän jotain. Saati sitten asioita, jotka tietäisin varmasti.

Sipilä näköjään tietää, että 'Voit saada asioita aikaan, ellet halua siitä kunniaa itsellesi'. Näköjään Suomen tilanne on nykyään sellainen, että mitään ei saa aikaan, ellei ole valmis ottamaan syyt niskoilleen. Kaikki osaavat kyllä sanoa, mitä ei pitäisi tehdä, mutta harva sanoo, mitä pitäisi tehdä. Paitsi ehdottaa asian hautaamista parlamentaariseen valmisteluun.

Suuret terveyskonsernit ovat jo täällä. Mitä pidempään soteuudistusta viivytetään, sitä varmemmin tulee kahdet terveydenhuollon markkinat. Hyvän palvelun saavat he, jotka pystyvät sen itse maksamaan. Muut saavat sitten, mitä saavat. Jo viisitoista vuotta sitten eräs tuttavani sanoi, että ala, jonne kannattaa sijoittaa, on terveydenhuolto. Sille vain ei voi mitään.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #31

No sinnehän sitten kannattaa sinunkin sijoittaa. Minäkin olisin voinut sijoittaa jo aikaa sitten, jos olisi ollut mistä sijoittaa.

Totuus on kuitenkin se, että soteasioiden valmistelu pitää olla rehellistä ja perustua tosiasioihin. Minulle on ainakin turha syöttää mitään pakkopullaa ja kertoilla satuja.

Minä tunnen valtionhallinnon sisältäpäin sen verran tarkasti, kun olen ollut yli 30 vuotta töissä poliisihallinnossa ja tehnyt yhteistyötä eri ministeriöiden kanssa, että nämä Hetemäen esitykset ovat pielessä aivan taatusti ja vedetty hihasta.

Tämä nykyaikainen tapa hoitaa asioita ja kertoa totuutena asioita, mitkä eivät pidä paikkaansa, on täysin väärä tapa. Jos et nyt Juho ole sattunut huomaamaan, täällä keskustelee hyvin tasokasta porukkaa ja herra Sipilä ei ole asiantuntija monessakaan asiassa. Älä aliarvioi ja pidä ihmisiä tyhmänä. Kansaa ei tässä asiassa pysty kusettamaan. Ne, jotka näitä palveluita käyttää tai ovat itse ammattilaisina hoitamassa, tietävät varmasti mistä on kyse.

Yritin Juha Sipilälle aikanaan viestiä mm. maahanmuuttoasioissa, että kannattaisi ottaa tiettyjä asioita huomioon, mutta eihän se edes vastannut postiin. Niin ylpeätä oli ja ihan kahjoja puhui. Ilmeisesti kuvitteli kaiken tietävänsä itse parhaiten tai sen oman klikkinsä kanssa, kuka siellä kuiskaili hänen takanaan. Ei kaikki asiat ole Sipilän kohdalla kunnossa muutenkaan, joten ole fiksu ja ota ne värilliset lasit silmiltäsi pois, niin näet asiat paljon paremmin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #33

"mutta eihän se edes vastannut postiin"

Minäkin olen lähettänyt kerran postia. Tosin taisi olla, että lähetin Riina Nevanmäelle, koska arvelin, että pääministerillä on vähemmän aikaa käydä sähköposteja läpi. Hänellä kun taitaa olla tärkeämpiäkin asioita.

Kyselin silloin 2011, mikä se Juha Sipilä on miehiään. Jolta kysyin, ei itse tuntenut Sipilää mutta kertoi tutun viljelijän, joka tuntee Sipilän, todenneen, että 'järkimies yliopiston käyneeksi'. Joten ei kai sitten kaikki järki ollut koulutuksen myötä mennyt. Arvelisin, että tilanne ei ole muuttunut... Joten eiköhän hänellä ole kaikki kunnossa.

JK. Ajattelit kuitenkin tukea Sipilää, jos muut keskustalaiset typerästi päättävät valita puheenjohtajan, jolla kaikki ei ole kunnossa?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #40

Minä luonnollisesti hyväksyn puoluekokouksen päätökset.

Minunhan on ollut vaikeaa tai suorastaan mahdotonta tukea häntä tähänkin saakka, kun ei ole saanut sellaista kontaktia aikaan, että olisi voinut keskustella asioista asioina. Ehkä jotkut asiat olisivat menneet toisin, jos Sipilä olisi pyytänyt juttusille jo silloin syksyllä 2015, kun olin yhteydessä ja hänellä olisi kellot soinut, että tuon miehen kanssa kannattaa keskustella. Tervehditty ollaan, kun on nähty, siinä kaikki. Viimeksi puheenjohtajapäivillä Helsingissä.

Minä olen valmis avoimeen vuoropuheluun milloin vain ja silloin voisi katsoa mitä olisi mahdollista tehdä keskustan ja Suomen tulevaisuuden eteen.

Kymen Paviljonkissa on keskiviikkona 23.5.2018 klo 18 alkaen meidän ehdokkaiden vaalitilaisuus, katsotaan tuleeko Sipilä paikalle ja jos tulee, niin mitä siellä voidaan keskustella ja mitä yleisö meiltä siellä kysyy.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #31

Joensuu, olipa todella viisaasti sanottu. Kiitos.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen Vastaus kommenttiin #5

Ei sinne päinkään riitä. Yksi nolla tarvitaan lisää. Hallituksessa ovat digihuumassa, mutta itse asiasta he eivät tunnu ymmärtävän yhtään mitään. Sotesta ollaan tekemässä ainakin kaksi kertaa entistä monimutkaisempi ja se lisää IT-kuluja todennäköisesti ainakin nelinkertaisesti. Samalla riski täydelliseen epäonnistumiseen on luokkaa yksi kymmenestä ja joka tapauksessa järjestelmästä on tulossa toiminnallisestikin riskialtis ja todennäköisesti kankea, jollainen terveydenhuollon järjestelmä ei saisi olla.

Vastalääke hallitsemattomiin IT-ongelmiin olisi pelkistää terveydenhuoltojärjestelmä esimerkiksi leikkaamalla asiakaslaskutusbyrokratia (lääkekorvaukset mukaan lukien) kokonaan pois ja eriyttämällä yksityinen terveydenhuolto taloudellisesti julkisesta (silti yksittäinen kansalainen voisi saada verotuksen kautta saman rahan joko yksityiseen tai julkiseen terveydenhuoltoon), jolloin myös toimijoiden välinen laskutus vähenisi radikaalisti. Kun vielä lääkejakelu oikaistaisiin, oleellinen osa tarvittavista tietojärjestelmistä poistuisi. Samalla saavutettaisiin 100 % varmuudella ainakin 4 mrd €/v todelliset säästöt. Kun otetaan huomioon hallituksen esityksen aiheuttamat ainakin 5 mrd €/v lisämenot, palkkatuloista maksettuina ero hallituksen ja pelkistetyn terveydenhuoltomallin välillä olisi verotuksessa ainakin 20 %.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #27

Ei riitä, sanoohan sen järki, mutta ei tässä järjenkäytöllä ole ollut enää pitkään aikaan mitään tekemistä. Lehmänkauppa, mikä lehmänkauppa. Sipilän pitäisi liikemiehenä ymmärtää, mutta on ajanut itsensä nurkkaan ja nyt ei enää välitä mistään mitään, vaan hätäpäissään painaa eteenpäin ja yrittää väkisin viedä eteenpäin yhdessä Orpon kokoomuksen ja Terhon johtaman sinisten kanssa ja virkamiehet on vielä komennettu tekemään leipänsä eteen näitä "Satumaan tangoja". Hallituksen yhteenlaskettu kannatus vaivaiset 38 prosenttia ja sinisillä ei kannatusta kuin nimeksi, johan tämä kertoo kaiken.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ihan kyselyyn perustuu tämä tieto, ettei sotella ole kansan kannatusta. Esimerkiksi 24.3.2018 USU_gallupin mukaan enemmistö kaataisi soteuudistuksen. https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2446619

Muistaakseni oli tuoreempikin kysely, jonka näin ja sen mukaan edelleen yli puolet kaataisi uudistuksen ja taisi olla päälle vielä joukko, joka ei osannut sanoa.

Jos minä saisin päättää tehdäkö tällainen uudistus, jolla ei ole kansan tukea, niin en veisi sitä eteenpäin, mutta minähän en päätä, vaan nykyinen eduskunta.

Asioilla, joilla ei ole kansan enemmistön tukea tuppaa kuitenkin olemaan huono vaikutus noin jatkoa ajatellen.

Jonkinlaisena esimerkkinä käynee siniset, jotka näillä näkymin saavat seuraavaan eduskuntaan korkeintaan 1-2 kansanedustajaa, jos ei ihmettä tapahdu.

Viime presidentinvaaleissakin gallupit piti loppujen lopuksi aika hyvin kutinsa, ei edes Niinistön kannatus laskenut niin paljon kuin olisi voinut kuvitella ja voitti kevyesti pressanvaalit jo ensimmäisellä kierroksella, kuten gallupit kaiken aikaa viestittivät. Vaalit on tietysti aina vaalit, mutta kukaan ei voine kieltääkään näitä kyselyiden merkitystä?

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Gallupit ovat ...

"Kansasta 80 prosenttia haluaa Niinistön suoraan jatkoon."

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005470191.html

Gallupissa 15 % kansasta ei nimennyt ehdokasta ja muilla ehdokkailla 17 % kannatus yhteensä. Pitää leikkiä hetki tyhmää, kun 15+17+80= 112 %. Oho!

https://yle.fi/uutiset/3-9953949

Lopulta Niinistö taisi saada noin 42 % äänioikeutettujen äänistä.

En vaan pääse yli tästä "demokraattisesta" tavasta esittää galluppeja ilman kaikkia äänioikeutettuja.

http://janituononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25440...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Voittajat ovat joka tapauksessa selvillä. Perussuomalaisten jytkyjen aikaan tuli virheitä, mutta nekin taisi mahtua virhemarginaaliin.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen Vastaus kommenttiin #12

Joku virhemarginaali paukkui 2011 eduskuntavaaleissa, kun kannatus nousi 2,2 - 3,7 % viimeisestä gallupista 19,1 %:iin (TNS Gallup, Research Insight Finland, Taloustutkimus). Verraten viimeisimmässä Ylen kannatusmittauksessa virhemarginaali on 2,1 %.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #15

Se taisi johtua siitä, kun vaalipäivänä ihmiset lähtivätkin liikkeelle ja menivät äänestämään.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen Vastaus kommenttiin #19

Sitä voisi tapahtua useamminkin puolueelle kuin puolueelle, jos gallupeissa nähtäisiin 30 % antamattomia ääniä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Hyvä tosiaan palata IT-kokemuksiin ja arvioihin.

Suomen IT-hankkeista on kirjoitettu kirjoja ja blogeja ja artikkeleita pilvin pimein.

Aika monet valtionhallinnon hankkeet ovat myöhästyneet, jopa 10 vuotta.
https://www.uusisuomi.fi/raha/61354-jattimohlays-a...
https://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/t...

https://www.talouselama.fi/uutiset/suomella-on-pit...

Ison uudistuksen IT vaatii varmuudella monta vuotta kehittämisaikaa, vaikka kuinka käytettäisiin ketteriä menetelmiä. Jos ketterää kehitystä aletaan väärillä alkuoletuksilla, joudutaan palaamaan alkuun monia kertoja. Siksi en suosisi sitä ollenkaan.

Onkohan kukaan muu tehnyt systemaattisesti töitä IT-alan virheiden korjaamiseen kuin minä: https://www.tivi.fi/Uutiset/2008-05-03/Suomalainen... ?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Taidat olla Erkki edelläkävijä näissä asioissa. Minulla on rehellisesti sanottuna peukalo keskellä kämmentä näissä ohjelmointiasioissa, mutta sen ymmärrän kuinka vaativaa ja paljonko rahaa palaa näihin soten ICT-järjestelmien synkronointeihin yms. Se ei käy käden käänteessä kuten tuo mainitsemani UMA -projekti osoitti minun työpaikallani käytännössä.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kepu ja "Kokonuts" ovat tekemässä todellista Sammon ryöstöä.

On vaikea uskoa, että maamme on todellakin voinut vaipua näin alas. Alkaa jo tehdä ihan fyysisesti pahaa seurata tätä touhua.

Pitää nyt vain toivoa, että hallituspuolueiden kansaedustajissa on jäljellä vielä muutama isänmaallinen henkilö, jotka kaatavat tämän hulluuden.

--

Hienoa Vesa, että jaksat sisukkaasti ylläpitää järkilinjaa kepun sisällä!

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kiitos. Minä olen realisti ja uskon vain faktatietoa. Onhan minulla tästä valtiosta työni puolesta yli 30 vuoden kokemus ja maailmaa olen reissannut ristiin rastiin, vaikka politiikkaan lähdin mukaan vasta noin 5 vuotta sitten. Olen kuitenkin aina seurannut yhteiskunnallista päätöksentekoa ja maailman menoa sen, minkä olen omilta kiireiltäni ehtinyt.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tuli lenkillä vielä mieleen, että yksi merkittävä tekijä nykyiselle poliittiselle leväperäisyydelle on EKP.n nollakorkopolitiikka, joka vie koko euroalueelta poliittisen paineen tehdä järkeviä uudistuksia.

Nollakorkoja on kuitenkin pakko ylläpitää, sillä euroalue hajoaisi muutoin.

Toisaalta nollakorkojen myötä ajaudumme lopulta kestämättömään julkiseen ja yksityiseen velkaantumiseen ja lopulta rahajärjestelmäkriisiin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #29

Kauhulla odotankin sitä, mitä tapahtuu, kun korot alkavat nousta. Millainen mylläkkä alkaa markkinoilla käydä ja miten ne pärjäävät, jotka ovat rakentaneet taloutensa nollakorkojen varaan. Johan se Liikanen varoitteli asuntolainanottajia ja että korot tulee nousemaan. Liikanen voisi kyllä katsoa myös itseään peilistä, siellä se Suomen Pankki on ollut mukana näitä valtioiden velkakirjoja ostamassa EKP:n Draghin politiikassa whatever it takes. Ei sitä kasvua tule loputtomiin, kaikella on rajansa ja ollaan niin korvia myöten veloissa edelleen Suomenkin taloudessa. Julkinen talous, firmat, kotitaloudet, sanalla sanoen kaikki paitse ne, jotka ovat jo velkansa maksaneet eivätkä enää ota yhtään uutta velkaa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #30

Korkoja ei voi nostaa ennenkuin on muodostettu liittovaltio ja pankkiunioni, siksi niitä tullaan vielä kovasti puskemaan eteepäin.

Liittovaltion tilalla voi olla myös joku vastaava vakaushäkkyrä, kuten Draghi on ilmeisesti esittämässä: https://www.armstrongeconomics.com/international-n...

--

Järkevintä toki olisi välittömästi aloittaa euroalueen hallittu purkaminen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #32

Ehdottomasti hallittu purkaminen, kuten blogissani perjantaina esitin ja tulen sitä vaatimaan, jos nousen keskustan puheenjohtajaksi.
http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255516....

Draghi saa kuvitella mitä haluaa, mutta liittovaltiota ei tule, vaikka hän pelkääkin edessä olevia ongelmia, jos EKP lopettaa velkaelvytyksen. EU ja EMU saa mieluummin hajota, omaa itsemääräämisoikeutta ei pidä antaa näiden koijareiden käsiin missään nimessä. Se olisi pahin maanpetos, mitä Suomessa voitaisiin tehdä omalle kansalle.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kierrokset sen kun kovenee. Toivon hartaasti ettei mene ylikierroksille koska puoluekokoukseen on vielä lähes 3 viikkoa.
Huh, huh.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kiitos arvokkaasta tuestasi Arvo. Ei mene ylikierroksille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset