VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Demokratia on rikki ja soteuudistus on eduskunnassa pelkkää riitelyä

Kuka tässä soteuudistuksessa oikein voittaa? Niin rumaa katseltavaa ja valtapeliä on nyt soteuudistuksesta käytävä räksytys hallituksen ja opposition välillä, että ymmärtääköhän näistä nykyisistä ministereistä ja kansanedustajista enää kukaan miltä tämä touhu näyttää ulospäin.

Mikä näiden uudistusten alkuperäinen tarkoitus oli? Parempaa palvelua pienemmällä rahalla. Väärin, jos vaihteeksi ministeri Orpoa kuuntelee.

– Valinnanvapaus ei ole säästömalli. Valinnanvapaus on malli, jolla ihmiset pääsevät hoitoon. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005684030.html

Järki hoi älä jätä. Vain yksi asia on tässä jatkuvassa riitelyssä varmaa. Kukaan ei tiedä miten tässä käy ja toteutuuko uudistuksille asetetut tavoitteet. Ei hallitus eikä oppositio emmekä me, jotka istumme täällä katsomossa ja joudumme katselemaan tätä järjetöntä ja synkkää räksytystä kaiken aikaa.

Demokratia on ollut valitettavasti jo pitkän aikaa rikki. Arvot on rikottu. Inhimillisyys ja kansalaisten perusoikeudet on heitetty nurkkaan. Eduskuntatyö on muuttunut vain entistä enemmän ”veriseksi” kamppailuksi rahasta ja vallasta.

Hallituksen kannatuksen yhteenlaskettu tulos antoi Hesarin viimeisimmässä gallupkyselyssä enää 37,9 prosenttia. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005682873.html

Jossakin toisessa maassa pidettäisiin uudet parlamenttivaalit ja vaihdettaisiin nämä riitapukarit jo toisiin, mutta ei toki meillä Suomessa. Kun aika vihdoin koittaa, niin onpa mielenkiintoista nähdä mihin asentoon sitten suut räksyttäjillä vääntyy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Kannatus on vielä alhaisempi, kun huomioidaan kaikki äänioikeutetut.

Mielestäni tämä vain osoittaa kokoomuksen ajavan yrityksille ja sijoittajille tuloja valtion kustantamana.

Miksei vain nykyistä terveydenhuoltoa olisi tehostettu siksi aikaa, että hoitoon olisi päässyt?

Nyt riskeerataan kaikki.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olisivat tehneet tämän uudistuksen parlamentaarisesti niin kuin vielä viime eduskuntakauden lopussa oli tarkoitus. Nyt ei enää kukaan voi antaa periksi ja riitely jatkuu. Aika käy joka tapauksessa nyt vähiin, jos ei pian ala ääni kellossa muuttua eikä vielä ole edes perustuslakiasiantuntijoiden lausuntoa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei ole mitään järkeä pitää uusia vaaleja gallup-tulosten perusteella. Uudet vaalit pidetään, jos voimassa olevilla kansanedustuslaitoksen voimasuhteilla ei saada toimivaa hallitusta kokoon.

Kaksipuoluejärjestelmän maissa (tai maissa, joissa on käytännössä kaksi valtapuoluetta) voi vallassa oleva puolue päättää järjestää vaalit gallup-tulosten perusteella, jos se tuntee sen olevan oman asemansa kannalta edullista. Mutta epäilenpä, että missään järjestettäisiin uusia vaaleja vain sen takia, että hallituspuolueiden gallup-kannatus on laskenut. Tai sitten osa hallituspuolueista katsoo tilanteen olevan omalta kannaltaan niin edullinen, että kannattaa aiheuttaa uudet vaalit.

Nykyisiä gallupeja katsellessa ainoa tällainen vaihtoehto olisi, että kokoomus katsoisi olevansa niin edullisessa asemassa, että se voisi vaalien jälkeen muodostaa hallituksen sosialidemokraattien ja vihreiden kanssa. Onko maan talouskehitys kuitenkaan niin hyvä, että kokoomus olisi valmis SDP:n ja vihreiden esittämiin julkisen talouden lisäyksiin? Maakuntauudistuksesta tietenkin päästäisiin eroon mutta sotelle ja valinnanvapaudelle heitettäisiin hyvästit. Vai uskotko SDP:n ja vihreiden takinkääntöön? Keskustalla olisi joka tapauksessa lehdellä soittelijan osa.

Mielipidetiedusteluja ei missään päin maailmaa ole vielä kirjoitettu perustuslakiin parlamentin voimasuhteita määrittäväksi tekijäksi. Ihan hyvä niin...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei niitä tietenkään Suomessa galluppien perusteella uusia vaaleja pidetä, mutta kansalaiset ovat aivan kypsiä tähän temppuiluun ja kyllä se näkyy näissä hallituksen kannatusluvuissakin. Demokratia on valitettavasti pahasti rikki ja se kaikki alkoi viime kesästä ja senhän me kaikki tiedämme miksi.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Vesa parlamentaalinen päätösten teko ei näytä onnistuvan meillä eduskunnassa se nähtiin yritystuki casen käsittelyssä.
Mitä tulee tähän sote/maakunta käsittelyyn se menee nyt omalla painolla maaliin ja Vesa ilmanmuuta Keskustan jäsenkirjan omaavana olet halllituksen puolella.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei näytä onnistuvan enää mikään muukaan. Sipilä toimi viime kesänä väärin, kun ei kaatanut hallitusta ja käynyt uusia hallitustunnusteluja. Tämä on irvodemokratiaa eikä se tästä enää parane, vaikka uudistus saataisiinkin juntattua läpi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hallitustunnustelujen vaihtoehto olisi ollut RKP + KD ja 102 edustajaa. Jos edes toinen olisi ryhtynyt lypsylle, uusi hallitus olisi ollut toiminnassa aikaisintaan syksyllä. Silloin olisi voinut heittää hyvästit niin maakunta- kuin soteuudistuksellekin.

Joskus on kyettävä nopeaan päätöksentekoon. Asioiden vieminen eteenpäin painoi vaakakupissa enemmän kuin oma kannatus.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #11

Joskus kannattaa katsoa asioita puhtaasti moraalin ja laillisuuden kannalta eikä sen kannalta meneekö itsensä ajama uudistus läpi vai ei. Sipilä halusi alunperin itse, että uudistukset ajetaan parlamentaarisesti läpi. Heti, kun pääsi vallankahvaan, niin ääni kellossa muuttui. Vallan- ja rahanhimoinen kaveri, joka on sokaissut monen muunkin järkevän ajattelun. Sanokoon kuka mitä tahansa, siinä ei paljon kansalaisten perusoikeudet paina.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Siis Keskustapuolueen jäsen sanoo irvodemokratiaksi puolueen toimintaa. Aika kovaa tekstiä jäsenen sanomaksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #14

Keskustan hyvä puoli on se, että reippaammatkin näkemykset saa esittää ääneen. Mitään takuuta ei tietenkään ole siitä, että niillä suuren äänivyöryn saisi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #16

Kerropa Juho minkälaisen äänivyöryn tällä nykyisellä politiikalla keskustassa saa, kun kannatus on noin 15 prosenttia? Montako kansanedustajaa sillä seuraavissa vaaleissa saa Arkadianmäelle? Minun kannatuksestani ei kannata olla huolissaan. Minulla on hyvä ammatti ja työpaikka.

Minä käyn Sotkamon puoluekokousvaalit ja siellä nähdään sitten se, että haluaako keskusta mennä vielä Sipilän johdolla vai muuttuuko kurssi ja mennään Levosen johdolla. Muita ilmoittautuneita ei ole puheenjohtajavaaliin, ainakaan vielä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #14

Puhdas totuus. Tästä oli viime syksynä minun haastattelu myös Suomenmaassa ja se pätee edelleen. Siniset eivät kuuluisi oikeasti hallitukseen ja keskustan kannatus mataa ja sitä on todella vaikea nostaa ylös. Sitäpaitsi keskustapuolueesta on lähtenyt porukkaa paljon kävelemään Sipilän aikana, kun toisenlaisia näkemyksiä ei haluta todellisuudessa kuulla.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #17

Levonen, " sitäpaitsi Keskustapuolueessa on lähtenyt porukkaa paljon kävelemään Sipilän aikana, kun toisenlaisia näkemyksiä ei haluta todellisuudessa kuulla". Mitä tämä tarkoittaa. Levonen on saanut kirjoittaa toisenlaisia näkemyksiä koko alkuvuoden ja kehua retostella itseään keskustapuolueen tulevana suurena messiaana. Olisiko aika pysähtyä miettimään, miksi viesti ei ole mennyt perille eikä suurta Väyrysmäistä mediajulkisuutta ole tullut.

Kevennyksenä tähän arvosteluun, joko olet tehnyt päätöksen ansiomitaliesi käytön suhteen Sotkamossa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Minä en näe kuin kaksi syytä tähän valtakunnalliseen sekasotkuun ja demokratian alasajoon. Juha Sipilä, joka teki "kekkoset" perussuomalaisille, ottaen ministerikipeän ja omiaan "kurmuttaneen" Soinin ja muutamat hänen hännystelijänsä hallitukseen. Samalla hajottaen perussuomalaiset puolueen. Eli se toinen syy on Soini. Ainakin aiemmin Kokoomus ja kokoomuslaiset eivät voineet, kuin pidättää hiljaisesti hymyään tapahtuneesta. Kannatus oli sfääreissä. Nyt taitaa heidänkin kohdallaan olla vähemmän syytä hymyilyyn. Koska e.m. parivaljakko on saattanut senkin puolueen asiat täysin sekaisin. Sääliksi käy Orpoa.
Näyttää siltä, että Sipilälle ei riitä Perussuomalaisten murskaaminen. Omakin puolue on jo lekan alla.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Viitaten edelliseen kommenttiin. Tämä on irvodemokratiaa. Nykyiset siniset pettivät demokraattisen päätöksenteon omassa puoluekokouksessaan viime kesänä ja Sipilä toimi väärin, kun ei kaatanut hallitusta ja käynyt uusia hallitustunnusteluita. Kansa ei tätä hyvällä katso ja tässä kohtaa poliittinen muisti näyttää olevan nyt todella pitkä, muutenhan nuo kannatusluvut muuttuisi, mutta ei. Kyselystä toiseen pysyy luvut niin alhaalla, että siniset lähtee auttamatta laulukuoroon viimeistään, kun vaalikausi päättyy ja tulee uudet vaalit.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Valinnanvapautta (yksityistämistä) perusteltiin ja markkinoitiin alussa juuri tulevilla säästöillä jota muka julkista tehokkaampi yksityissektori tuo tullessaan. Mikäli terveystalon Attendon osto toteutuu suomalaisten terveydenhuolto on yhä enemmissä määrissä markkinoiden armoilla. Keskusta joka on menneinä aikoina puolustanut julkisia palveluja on nyt Sipilän johdolla myynyt "sielunsa" markkinoille.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kun ei täällä katsomossa saa tietää mitä kaikkea on myyty ja kenelle. Niin likaista on nykyinen valtapeli eduskunnassa. Sen tosiaan osoitti jo yritystukiuudistus meille suomalaisille.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Laitetaan nyt tähänkin.

Nyt Iltalehdessä: Sipilä soten valinnanvapauden nollasäästöstä: ”Ei sitä tietääkseni ole koskaan perusteltu säästöillä”

https://m.iltalehti.fi/politiikka/2018051722009509...

"Kustannuksia sote säästää ilman muuta. Muutos on iso myös kansalaisen kannalta, valinnanvapaus tuo ihan uuden elementin jokaiselle suomalaiselle, Sipilä vastasi."

https://yle.fi/uutiset/3-10097114

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Niiden säästöjen on kuviteltu tulevan maakunta kohtaisista sopeuttamistarpeista, jotka hallitus on asettanut. Mutta kun kysyy, miten näiden maakuntien on ajateltu nämä säästöt saavuttavan, niin keskustelu loppuu kuin seinään tai horistaan epämääräisesti vastuun olevan maakunnilla. Mahtaakohan kukaan edes tietää, millä laskelmilla näihin säästötavoitteisiin on edes päädytty?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Epämääräisiä laskelmia valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Hetemäki on esittänyt, jotka esimerkiksi Lepomäki hyvillä perusteluilla kumosi. Hetemäkihän virkamiehenä on pakotettu tekemään juuri niin kuin hallitus haluaa. Eihän se reppana kykene kertomaan niin kuin asiat oikeasti ovat ja tosiasia on, ettei sekään edes tiedä. Kukaan ei tiedä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jos ei niiltä perustuslakiasiantuntijoilta ala pikku hiljaa tulla lausuntoa tai jos tulee ja se on kielteinen, niin Sipilän lupausten mukaan hallitus kaatuu, jos sote ei mene läpi ja samalla Sipilä kaatuu. Sitten on syksyllä uudet eduskuntavaalit tai voidaanhan tässäkin asiassa nähdä jokin takinkääntö. Mikään ei yllätä minuakaan. Ei sekään, vaikka perustuslakivaliokunta ei enää välittäisi lainoppineiden lausunnosta ja siitä huolimatta esitys vietäisiin eduskunnan päätettäväksi joka tapauksessa. Johan tässä on niin paljon kävelty demokratian yli ja juntattu, että kaikki näyttää onnistuvan. Kansansuosiota tällä ei kuitenkaan saada, vaan päinvastoin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tätä kannattaa nyt lukea. Hetemäki on kaikkea muuta kuin asiantuntija STM:n entisen kansliapäällikkö Kari Välimäen rinnalla, samoin meidän poliitikot. https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005605115.html...

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Vesa oikeinko näiden esittämiesi mielipiteiden jälkeen aiot mennä pokkana Sotkamoon pitämään puheen omista hyvistä puolistasi ja moittia nykyisen ja tulevan puheenjohtajan toimintaa irvodemokratiaksi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Seppo Simonen, onko väärin kutsua Sipilän toteuttamaa irvodemokratiaa irvodemokratiaksi? Sipilä on malliesimerkki suomalaisesta tavasta johtaa "sen kirjoitin minkä kirjoitin" joka on kaukana nykyaikaisesta modernista johtamisesta.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Arto Granlund ei kai tämä kuvaus demokratian lajista ole laajemmin tuettua Sosiaalidemokraattisessa kansan liikkeessä.
Kysyt onko väärin kutsua Keskustapuolueen puheenjohta pääministeri Juha Sipilän toimintaa juuri mainitsemaksi toiminnaksi jätän sen teidän omaksi arvioinniksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset