VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Italia aikoo lähteä Euroopan talous- ja rahaliitosta

Hetki sitten radiouutiset kertoivat, että Italiaan olisi tulossa uusi hallitus, joka aikoo ensitöikseen erota Euroopan raha- ja talousliitosta (EMU). Samalla Euroopan Unioniin halutaan muutoksia.

Ymmärsin, että kyse olisi hallituspuolueet Viiden tähden liitto ja äärioikeistolainen La Lega, jotka muodostavat hallituksen eivätkä kiistä hallitusohjelmaan tulevaa kirjausta, mutta pitävät tiedotusvälineiden käteensä saamaa versiota vanhentuneena.

Vaikka vähän tällaista on enteilty, niin mitä tämä sitten lopulta tarkoittanee, jää nähtäväksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei ole kohta Eurooppa entisensä. Britit lähtee Euroopan Unionista ja Italia aikoo lähteä Euroopan raha- ja talousliitosta. Mitä tekee pieni Suomi? Maksaa kiltisti lisää rahaa EU:lle, jos ministeri Orpoon on uskominen.https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/248793-petteri-orpo-olemme-valmiit-maksamaan-jonkin-verran-lisaa-eu-budjettiin-kun-se

Se huono puoli tässä nykyisin vain on, kun kaikkea tapahtuu niin nopeasti, niin pahimmassa tapauksessa meille jää mustapekka käteen. Joku päivä käy vielä niin, ettei ole EU:ta eikä EMU:a ja katsellaan hölmistyneenä ympärillemme ja todetaan, miten tässä näin kävi eikä ole mitään varasuunnitelmaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Suomen uutisetko tuollaista uutisoivat? Se ei voi pitää paikkaansa, sillä Italian presidentti on eu myönteinen mitä suuremmassa määrin ja ei ole hyväksynyt euroeroa ainakaan hallitusohjelmaan otettavaksi. Sen sijaan 5Star Peppe Grillo on vaatimassa kansanäänestystä euroerosta. Tuo ei kyllä mitenkään ole uutisoitavissa ainakaan vielä euroerosta. Toki aiheuttaa unionissa ja EKP:ssä paineita.

https://www.politico.eu/article/beppe-grillo-5star...

https://www.politico.eu/article/5star-league-italy...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Radiosta tuli, kun ajoin pois hallituksen iltakokouksesta Kotkan valtuustosalista. Katsotaan nyt rauhassa taas, mutta enää ei kukaan voi ennustaa mitä tuleman pitää. Euroopassakin kiehuu jo niin monessa maassa muutenkin.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Mikäs se on tämän keskustan puheenjohtajaehdokkaan näkemys eurosta ja yleensä EU:sta. Jos on ollut esillä, niin en valitettavasti keskustelua muista. Toisen ehdokkaan näkemyksen tiedän kysymättäkin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Erkki. Hallitsematonta lähtöähän emme voi vientiteollisuuden vuoksi tehdä, koska olemme viennistä elävä maa. Perustuslaki antaa meille mahdollisuuden erota molemmista liitoista. Voimme siis erota ihan samalla tavalla EUsta kuin Britit tekevät lähtöä, sama koskee euroa, vaikka siihen ei ole omia sääntöjä. Vielä tarpeeksi hyvää mallia ei ole eurosta lähtemiseksi olemassa, miten tuo lähtö toteutettaisiin hallitusti ja jos EU pysyy kasassa, niin meidän olisi myös neuvoteltava eron ehdot. Meidän on välttämätöntä säilyttää vapaakauppa viennin takia. Paavo Väyrynen on päässyt lähimmäksi euroeron suhteen, mutta myöntää myös ongelmat. Olen tästä Paavolta kysynyt Kotkassa, kun kävi täällä luennoimassa ja kertoi tästä kahden valuutan mallistaan. Loppujen lopuksi tarvitaan poliittinen tahtotila, jota ei ainakaan vielä Suomessa ole. Kelpasiko?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ei. Tiedän minäkin, että asioilla on puolensa. Pitäisi kuitenkin olla selkeä suunta, johon pyritään.
a) euro vai oma valuutta
b) jos euro/EU hajoaa, mitä tehdään

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #9

Selkeä suunta on vasta sitten, kun saadaan maahan sellainen hallitus ja eduskunta, joilla riittää päässä muutakin ajateltavaa kuin ns. oma lehmä ojassa. Pitää olla Suomen ja suomalaisten etu edellä eikä oma etu tai hyvän kaverin etu. Nyt puhun todellisesta Suomen kokonaisedusta. Sellaista en ole vielä tämän nykyisen hallituksen aikana nähnyt edellisestä vielä vähemmät mitä Jyrki Katainen johti. Mies, joka lähti kesken hallituskauden isomman tilin perään ja mitä se siellä komissiossa nytkin puuhailee. Tekisi mieli sanoa, mutta antaa nyt olla.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Pölhöpopulistit saattavat saada mahdollisuutensa Italiassa, mutta tuskin nyt sentään euro on uhattuna. Voi olla, että uudet vaalit ovat ohjelmassa melko pian.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

En aliarvioisi italialaisia. Voivat hyvinkin toteuttaa aikeensa. Olethan tietoinen missä tilanteessa maa makaa?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Onko britit pölhöjä. Heillä oli oma valuutta koko ajan ja lähtivät vielä EU:sta. Heidän kauppansa ja asiansa tulevat sujumaan kuten ennenkin. Voivat nyt selkeästi sanoa, mitä maassa tapahtuu ja ketä siellä asuu.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Hyvähän se on pölhöpopulistien välillä kokeilla, kun unelmafantsuttajilla hommat meni perseelleen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kyllä minäkin loppupeleissä uskon, että tämä on nyt enemmän tällaista uhoamista italialaisilta, mutta koskaan ei voi olla täysin varma.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vaikka pölhöpopulistit eivät ole vielä edes virassa, heidän suunnitelmansa on saada 250 miljardia euroa Euroopan Keskuspankilta lahjaksi. Kuten Frankfurter Allgemeine kirjoittaa, faktat häiritsevät harvoin italialaista valtataistelua.

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/eurokrise/it...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #33

Lähettääkö EKP panssarit Italiaan jos leikkaavat velkojaan tai mitätöivät nämä?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #34

Italialaiset erottavat putinisti Salvinin sitä ennen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Italia roikuu kynsin ja hampain EU:n jäsenenä edelleenkin.

Tällaisten höpöhöpö- johtopäätösten paikka olis parempi kirjoittajan omissa intoutumissaan ja kalaveikkauksissaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Niin roikkuu, mutta kuinka kauan? Kuka sen pystyy varmaksi sanomaan? Italialaiset pystyvät siihen paremmin kuin kreikkalaiset. Tiedot ovat muuten peräisin uutisista, ei minulta.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Väärää tietoa. Luulisin, että esim. Corriere della sera uutisoisi asiasta, jos olisi totta. Neuvottelut ovat kesken, mutta jo aikaisemmin on tullut julkisuuteen, että hallitusohjelmassa on sovittu, että eurosta ei lähdetä, eikä kansanäänestystä järjestetä. Kansanäänestys ERL:n jäsenyydestä (EMU englanniksi) ei ole nykylaein mahdollinen, vaatisi perustuslain muutoksen. M5S:n ja Legan edustajat eivät riitä perustuslain muuttamiseen.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kaikenkarvaiset mussoliinit ja mafian taskussa olleet kristillisdemokraatit ovat aina pärjänneet hyvin Italiassa. Siksi se on alikehittynyt ja epävakaa maa vuosikymmenestä toiseen, vaikka olikin ensimmäisten joukossa Teräs- ja HiiliUnionissa. Italian mahdollinen ero eurosta vahvistaa euroa, italialaiset siis ampuvat omaan polveensa liiransa kanssa.

Tärkeintä on, että Saksa ja muut vakaat maat jatkavat eurossa ja vahvassa EU:ssa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Siitäkään ei voi olla enäää varma. Saksassakin kuohuu pinnan alla. Hallitus ei ole niin vahva kuin aikaisemmin. Mikään ei ole ikuista, kaikkeen pitää nykyisin varautua. Suomenkaan ei pitäisi jatkuvasti vain kumarrella muille. Brysselissä käydessäni europarlamentissa tässä keväällä kuulin ja aistin tilanteen missä mennään.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tosiaan, mikään ei ole ikuista. Sodasta EU:n ja sitä edeltävien järjestöjen jäsenvaltioiden välillä on jo yli seitsemänkymmentä vuotta. Rauha on tylsää, joten siihen on saatava muutos! Puola, Unkari, Italia ja sen sellaiset ehkä vielä sellaisen saavat elinaikanamme. Jos Saksa päätyy kaaokseen, sota jollain aikavälillä on varma.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #21

Sotaa en halua edes ennustaa, mutta tottahan sekin on, ettei siitäkään voi olla koskaan varma, kun ihminen on kaiken olemassaolonsa aikana toistanut samoja virheitä. Rauhan olemme vielä toistaiseksi täällä Euroopassa saaneet säilyttää, vaikka nämä terroristin "nilkit" meitä välillä piinaavatkin.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Mitä enemmän heikkoja maita eurosta erkaantuu, sitä tukalammaksi meidän asema käy. Ei me olla Euroopan Japani, vaikka joskus joku on sellaisia lausumia päästellyt.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eikä se Japanikaan ole ollut niin vahva enää pitkään aikaan. Kyllähän tämä globaalimarkkinatalous perustuu nykyisin melkoiseen velkakuplaan, joka voi taas poksahtaa milloin tahansa. Nyt, kun italialaiset uhoavat, niin ei tässä vielä tiedä mitä kaikkea onkaan edessä. Olipa sitten kokeilua tai ei. Markkinat ovat joka tapauksessa jo hermostuneita.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Euroopan Unionin perusvirhe on ollut laajentua liian nopeasti. Mukaan on otettu maita, jotka eivät täyttäneet ehtoja. Lisäksi monet Neuvostoliiton entiset satelliittivaltiot eivät kansalaisten tasolla ymmärrä demokratiasta mitään, siksi ne ajautuvat koko ajan yksinvaltaisten johtajien epädemokratioiksi. Näissä perustuslait muutetaan diktatooriseen suuntaan, sananvapaus tukahdutetaan ja parlamentit muuttuvat kumileimasisiksi. Venäjä on diktatuuri ja aiemmin jäseneksi aiottu Turkki on samassa tilanteessa, ihmisoikeudet poljetaan maahan.

Järkevämpi tie olisi ollut tasalaatuisten valtioiden hitaampi yhteen hitsautuminen ja uusien jäsenten mukaanotto ainoastaan sääntöjä noudattamalla. Suomessa entinen laajentumiskomissaari Olli Rehn on yksi suurimmista syyllisistä, vaikka kehitys ei yksin hänen paukalonsa alla ollutkaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #23

Olen samaa mieltä. Överiksi on mennyt. Itä-Ukrainan sota ja Krimi oli mielestäni myös seurausta tästä mitä juuri kerroit. Kuka oli silloin komissaarina Suomesta. Meidän Rehn ja hän oli myös mukana neuvottelemassa laajentumista Ukrainaan, kun olisi pitänyt sanoa, ettei Ukraina tule lainkaan mukaan. Kun se tuo ihminen ei ymmärrä näitä kulttuurien ja kielimuurien välisiä eroja sun muita historiallisia juttuja ja valta nousee välillä päähän. Pitäisi ymmärtää tyytyä vähempään.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #25

Kyllä Ukrainalle olisi voinut antaa mahdollisuuden anoa jäsenyyttä "pitkällä marssilla", mutta ei todellakaan millään oikotiellä. Uskoisin Venäjän Krimin valloituksen johtuneen kuitenkin Naton pelosta. Nato on jo monessa paikassa lähellä Venäjää, ja venäjämielisen presidentin pako Venäjälle ja länsimielisen Poroshenkon nousu valtaan aiheutti huolta ja mahdollisti operaation niin sisä- kuin ulkopoliittisestikin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #27

Totta. Olihan siellä Natokin kuvioissa mukana. Venäjä on suurvalta ja se halusi nyt sen Putinin johdolla myös lännelle osoittaa. Vähän on nyt ollut rauhallisempaa sillä suunnalla, mutta kuka sen koskaan tietää. Nyt Yhdysvallat rikkoo Israelin mukana kansainvälistä oikeutta vaihteeksi. Vaikeaa on maailman pysyä housuissaan, kun kaiken aikaa jossain kalistellaan ja tapetaan ihmisiä. Yleensä siviilit kärsii eniten.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Markkinat ovat joka tapauksessa jo hermostuneita."

Katainen ottaa taas niskalenkin markkinavoimista. Voi jestas näiden federalistien järkijättöjä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Katainenhan miettii jo ammatin vaihtoa. Tässä muutama juttu ja uusin eiliseltä päivältä. Taitaa Jyrki boykin tietää, että tilanne EUssa menee hankalammaksi päivä päivältä, niin on aika nostaa kytkintä.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005378863.html

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005681263.html

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kiitos Vesa Levonen. Moni on varmaan kateellinen siitä, kun ehdit lähes joka päivä kirjoittaa uuden blogikirjoituksen Puheenvuoroon. On virkistävää, kun kirjoitat nyt koko maailmaa koskevista aiheista etkä yksinomaan Juha Sipilään kohdistuvia syytöksiä. Nehän ehdit julistaa puoluekokouksessa virallisille kokousedustajille.

Sitä hieman ihmettelen, miten ehdit keskittyä työssäsi työtehtävien täysipainoiseen hoitamiseen, kun mielessä pyörivät aamusta iltaan aivan muut asiat. Voihan tietysti olla, että pystyt unohtamaan siviiliasiat työvuoroon tullessasi ja virka-ajan jälkeen panostat niihin täysillä.
Myönnän ettei se minulta olisi onnistunut lainkaan. No, työtehtäviä on tietenkin monenlaisia.

Ettet ymmärrä väärin, edellä kirjoittamani ei tarkoita sitä, että syyllistäisin toimintaasi. Itse kukin saa tehdä parhaaksi katsomallaan tavalla niin palkkatyössä kuin muissakin tehtävissä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Vapaapäivät ja illat ovat kirjoittelua varten. Töissä painan niin paljon kuin ehdin ja saan kuulusteltavia tulemaan. Vähän on vaikea nykyisin saada ihmisiä tulemaan ja pakoilevat kaiken aikaa. Pyrin kuitenkin vähintään kahteen kuulusteluun per päivä ja kasailen siinä sivussa pöytäkirjoja sun muuta. Voisit tulla joskus katsomaan, kun teen töitä, niin näet miten näitä ns. yhden kosketuksen juttuja hoidetaan. En minä loukkaannu sinulle, mutta tosiasia on, ettet pysyisi perässäni. Olen toiminut niin monissa eri tehtävissä, että kaikenlaista on tullut matkan varrella opittua. Ahkeraksi ja tunnolliseksi ovat sanoneet. Sain muuten keväällä pressan myöntämän ansiomitalin. Laitanko Sotkamossa roikkumaan rintaani, mitä tuumit?

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Levonen, kiitos tiedosta. Eipä tuo työmäärä kovin "uuvuttavalta" näytä. Vaatimaton kun edelleen olen en ala kilpalaulantaan töiden määrästä ja siitä, pysyisinkö perässäsi monissakaan työtehtävissäsi. Sen verran kuitenkin, että työskentelin maalaispoliisin "kevyissä" töissä lähes koko työurani, jopa tutkinnanjohtajana.

Älä kuitenkaan tee "pelleä" itsestäsi Sotkamon puoluekokouksessa. Puoluekokous ei ole oikea paikka esitellä tasavallan presidentin myöntämiä ansiomitaleja. Tämä on minun neuvoni. Itse kukin tietysti saa tehdä parhaaksi katsomallaan tavalla.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #32

Vai on se Arvo ollut ihan oikea tutkinnanjohtaja? No, onhan siinä meriittiä kerrakseen.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #41

Levonen, lämmin kiitos. Ehkä jonkin verran enemmän kuin itselläsi viran hoidossa. Ei minulla ollut aikaa politiikan tekoon työssä ollessani. Oli pistettävä asiat tärkeysjärjestykseen. Suosittelen samaa itsellesi.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #41

Pieni lisäys Levoselle, eikö Kotkassa olekaan oikeita tutkinnanjohtajia. Ovatko kaikki vääriä. Onko sinulla tietoa, millä edellytyksillä pääsee ihan oikeaksi tutkinnanjohtajana.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Radiosta kuulin minäkin, että Italian uudella koalitiolla olisi jotain suunnitelmia erota eurosta.

https://www.ft.com/content/11468e08-5500-11e8-b24e...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Siellä pelataan kohta venäläistä rulettia Italiassa, jos tämä aiottu hallituskoalitio pääsee valtaan. https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

EU:ssa näyttää olevan vireillä muitakin ongelmien siemeniä. Yksi niistä on ulkomaisen median mukaan EU:n laajentumiseen liittyvää. Saksan Merkel suhtautuu hyvinkin myötömielisesti Makedonian ja Albanian jäsenyysneuvottelujen käynnistämistoimiin, kun taas Ranskan Macron ja Espanjan pääministeri Rajoy ovat vastustamassa.

Tarvitseeko jälleen nostaa myrskyä vesilasissa Ukrainan lisäksi? Muistikuvani mukaan Ukrainan kriisi lähti kiristymään sotatilaan siitä, kun EU lähti kosiskelemaan Ukrainaa unionin läheisyyteen. Luvattiin rahoittaa maata sen kipeästi tarvitsemalla rahoituksella. Unioni on pidemmän aikaa ollut läsnä hyvinkin voimakkailla toimilla Ukrainan sisäpolitiikassa. Tätä kuvastaa unionissa tehdyt päätökset vuosien saatossa, josta esimerkkinä linkki. Ei ihme ettei ko. kriisi ota selvitäkseen, vai olisiko parempi puhua sotatilasta.
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/...

Edellisen Ukrainan presidentin Viktor Janukovitshin aikana Venäjä teki hyviä lupauksia Ukrainalle (Venäjä lupasi Ukrainalle rahaa ja halpaa kaasua) ja sitten lähti unioni mukaan sotkemaan asioita ja kävi kuten kävi.
https://www.verkkouutiset.fi/venaja-lupasi-ukraina...

Aiemmin oli unioni ollut puheissa Janukovitshin kanssa rahakuvioissa ja sitä kautta lähentymässä unionia. Vilnassa marraskuun lopussa 2013 järjestetyn EU-huippukokouksen lopputulos oli suuri pettymys, kun Ukraina päätti yllättäen jäädyttää neuvottelut Euroopan Unionin kanssa.
EU:n ja Ukrainan oli määrä allekirjoittaa viime perjantaina yhteinen vapaakauppa- ja assosiaatiosopimus. Pettymys oli kuitenkin kaikille osapuolille suuri, kun Ukrainan presidentti Viktor Janukovitsh perääntyi yllättäen sopimuksesta. Myöhemmin syyksi ilmoitettiin Venäjän painostus. Näin kirjoittaa IL 12/2013 http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2013120317786908_...

Ei epäilystäkään etteikö Putinin ajatukset juosseet jo näistä tapahtumista pidemmälle ja lopputulema on nähtävissä. Tämäkin geissi on vielä EU:n päydällä ratkaisematta, vaikka itse ovat sopan keittämisen aloittaneet. Todennäköisesti Italian jälkeen tulee uusia "riemuvoittoja".

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ukrainan "geissi" on vielä ratkaisematta, koska Venäjä hyökkäsi sinne. Ihmiset Balkanilla ja Ukrainassakin haluavat jäsenyysneuvottelujen aloittamista EU:n kanssa ja heidän tahtoaan meidän täytyy kunnioittaa, olemmehan me kaikki eurooppalaisia. EU-jäsenyys on kehityksen tae kaikille Euroopan demokraattisille maille.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niin on ratkaisematta, mutta olisiko kannattanut unionin johtajien hiukkasen enemmän ajatella seuraamuksia ennen kosiskeluun ryhtymistä? Olihan tiedossa tai ainakin noin luulen olleen naapurimaan suhtaumisen "väliin tulemiseen". Kansalaiset varmaankin halusivat läheisyyttä unionimaihin, mutta ne seuraamukset ovat heillekin valtavan suuret.

Tuosta eu-jäsenyyden tuomasta ihanuudesta voi moni esittää poikkeavia näkemyksiä. Monissa jäsenmaissa kun on kriittisyys kohonnut unionia kohtaan. Demokratiaa pitää noudattaa jokaisen jäsenmaan kansallisella tasolla kuului tai ei unioniin. Eurooppalaisuus/eurooppalainen sinänsä ei tarvitse unionia eli saneluorganisaatiota.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Enää ei pitäisi ottaa ketään mukaan EU:n sisälle. Voi, tätä hölmöläisten touhua, kun komissio kuvittelee pelastavansa Eurooppaa ja siinä samalla tulee aiheuttaneeksi vain lisää ongelmia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset