VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Miten käy sote- ja maakuntauudistuksen?

Aika on käymässä vähiin. Eduskunnan pitäisi saada 20.5.2018 mennessä kaikki valiokuntien käsittelyt ohitse ja perustuslakivaliokunnan myönteinen lausunto ulos, että sote- ja maakuntauudistusta koskevat lakiesitykset saataisiin kesäkuussa eduskunnan suuren salin käsiteltäväksi.

Pääkaupunkiseudun kunnat vastustavat uudistuksia jyrkästi ja kokoomuksen helsinkiläinen pormestari Jan Vapaavuori tekee kuumeisesti töitä, että uudistukset kaatuvat sloganilla ”vielä ei ole myöhäistä kääntää Suomen suuntaa”. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/248756-viela-ei-ole-myohaista-kaantaa-suomen-suuntaa-pk-seudun-kuntapoliitikoilta-suorat

Kokoomuksen kansanedustajilta ei ole tullut Vapaavuorelle lisää toivottua kaikua, päinvastoin kokoomuslainen kansanedustaja Sari Sarkomaa kehui US-blogissaan 15.5.2018 kuinka hallitukselta on tullut hyviä vastauksia Helsingin sote-huoliin.

Ne, jotka uudistuksia eduskunnassa vastustavat ovat melko pitkälle tiedossa. Takinkääntäjiä on odotettavissa kuitenkin lähinnä kokoomuksen leiristä. Elina Lepomäki on ilmoittanut äänestävänsä uudistuksia vastaan. Nouseeko kokoomuksessa vielä sotekapina ja kansanedustajia tulee lisää Lepomäen rinnalle, jolloin puheenjohtaja Orpon asema käy samalla ohkaiseksi.

Mikä on vielä eduskunnan perustuslakiasiantuntijoiden rooli? Sieltä ei kuulu hiiskaustakaan ennen kuin kaikki on niin valmista, että lausunnon voi antaa. Mikäli lausuntoa ei pian kuulu, syksyn maakuntavaalit voi varmuudella unohtaa.

Pääministeri Juha Sipilä on luvannut kaataa hallituksen, jos sote kaatuu. Juha lienee tietoinen, että siinä samalla kaatuu silloin myös Sipilä. http://www.iltalehti.fi/politiikka/201803012200780728_pi.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt tarvitaan pian niitä "luovia" ratkaisuja. Kansanedustaja ja entinen perus- ja perhepalveluministeri Juha Rehula sanoi Kotkassa, että deadline on 20.5.2018, jotta eduskunta ehtii kesäkuussa äänestää uudistuksista. Onko tämä ns. luova ratkaisu se, että aikataulua vielä siirretään vai mitä tapahtuu?

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Juha Rehula on tunnettu tiukoista aikatauluista, joita hän erityisesti on painottanut, mutta mikään niistä väitteistään ei toistaiseksi ole toteutunut. Kannattaako sinun käyttää Rehulan arviota, hänethän sivuutettiin jo hankkeen johdosta?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kyllä minä Juhaa arvostan. Sitäpaitsi se oli sovittu alunperin, että Juha istuu puolet ajasta ministerinä ja Annika Saarikko toisen puolen. Mielestäni Juha ei ole epäonnistunut tehtävässään, vaikka koville joutui ja tilanne on nyt se mikä se on.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Ei ole syytä edes kysyä keskustalaiselta omaa mielipidettä sote/makunta uudistukseen sillä hän tajuaa uudistuksen hyvät puolet.
Meillä tulee maan hallituksen lainsäädäntö prosessin läpikäynyt laki äänestykseen eduskunnan suureen saliin.
Muut populistiset viritys ehdotukset eivät ole algoritmin mukaisesti edenneet mutta sinällään myöhemmin lain päivitykseen hyviä huomioita.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Uudistuksessa on hyvät ja huonot puolet, mutta kansan enemmistö ei ole sen takana. Hallituksen kannatuskin on laskenut jo sinne 37 prosentin paikkeille viimeisten galluppien valossa, vaikuttaako tämä uudistushankekin siihen? Tiedä häntä.

Sitä ei liene missään mitattu, mikä on keskustan kenttäväen tahto, mutta kannat vaihtelee melko jyrkästikin, mitä olen itse keskustalaisten kanssa jutellut.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Eduskunnassa on hallituksella viellä niukka enemmistö takanaan ja kansan mielipide tulee virallisesti selville 14. huhtikuuta. 2019.
Nyt syytä olla olla positiivisten ajatusten mielentilassa se tuo hyvät yöunet.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #9

Rehula kertoi Kotkassa, että unet käy vähiin, kun ei 24/7 enää riitä. Siellä jää yöunet ainakin vähiin.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"Sipilä on luvannut kaataa hallituksen, jos sote kaatuu. Juha lienee tietoinen, että siinä samalla kaatuu silloin myös Sipilä."

Sipilä istuu oman pomminsa päällä. Keskustan kannatus laskee laskemistaan. Vähintään neljännes kansanedustajista jää rannalle. Itse asiassa on sama onko vaalit puoli vuotta aikaisemmin tai myöhemmin.

Olisi melkoinen ihme, jos keskustalaiset saumattomasti olisivat ajamassa ratkaisua, jossa julkiset varat annetaan veroparatiisifirmojen vapaaneen käyttöön. Se kertoisi kyllä keskustan täydellisestä muodonmuutoksesta oikealta ohi kokoomuksen. Kokoomuksessa jo sentään on tällä hetkellä epäilijöitä tämän hankkeen suhteen. Keskustassako muka ei olisi?

Veikkaanpa, että Väyrynen saa kumppaneita keskustasta. Hän voi tarjota uutta näkymää niille, jotka keskustan listoilla vaaleissa ovat menettämässä pelin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Erkki, kuten olet huomannut nykyisessä politiikanteossa kaikki on mahdollista ja kaikki on otettava huomioon eli voit olla oikeassa.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

Meillä Porissa ollaan jo pitkällä: Pohjois-Porin entinen terveysasema, siis kaupungin terveyskeskuksen sivupiste, on nykyään SOTE-keskus Cotton! Tänä aamuna huomasin. Kätevää, kun nimi on jo valmiiksi lontoonkielinen, kun se aikanaan siirtyy monikansallisen ketjun omistukseen...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kymenlaakso sai valtiolta sotepilottia varten 8 miljoonaa euroa. On vain yksi este. Eduskunnan pitää ensin hyväksyä valinnanvapauslaki. Oli uutinen Kymen Sanomissa. https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/02fa125f-9...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ihan noin yleisesti. Koko suuren ja kaikkia koskevan uudistuksen toteuttamisen älytön kiire jaksaa edelleen hämmästyttää. Uudistusta ajetaan hosuen, kiireellä ja kuin käärmettä piippuun. Hosumalla syntyy vain kusipäisiä pentuja - sanonta pitänee kuitenkin edelleen paikkansa.

Ennenkuin on myöhäistä, niin hallitus ja eduskunta voisi vetää käsijarrusta ja hetken yhdessä miettiä, mihin koko uudistus voi johtaa ja mitä mieltä kansa tästä uudistuksesta on. Kerrankin soisi ajatusten vuon kulkevan kansan ajatuksia kuunnellen, ei poliitikkojen ja puolueen omien etujen ja kytkentöjen mukaisesti. Ei voi olla oikein, jos mm ssa maakuntauudistuksen myötä hallinnon kokonaiskulut kasvavat, tai jos soteuudistus tuo mukanaan kartellisoituvan liiketoiminnan.

Vastuuta mahdollisesta isosta vahingosta kun ei kuitenkaan kannna yksikään puolue, eikä yksikään venkuileva ja selkärangaton poliitikko.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Panokset ovat kasvaneet niin suureksi ja moni ajattelee asiassa kasvojensa menetystä, vaikkei se niin ole, jos pystyy tunnustamaan tosiasiat ja toteamaan rehellisesti ne kipukohdat, mitkä vaatii lisää aikaa. Se on kuitenkin ilmeisen hankalaa siirtää uudistusta, koska siihen ei löytyne riittävästi poliittista tahtoa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#15

Poliittista tahtoa riittää kuitdenkin epävarmoille jäille menemiseen. Kenen asiaa poliitikot siis taaskerran ajavat ?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #17

Hyvä kysymys. Kunpa minullakin olisi se kristallipallo ja näkisin kaikkien läpi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset