VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

1000 uutta sankaria haussa Valmet Automotiven autotehtaalla

Suomessa kiertää nyt Valmet Automotiven tiimi kertomassa ja markkinoimassa Uudenkaupungin autotehtaan avoimista työpaikoista ainakin isoimmilla paikkakunnilla.

Torstaina 3.5 piipahdin paikan päällä Kotkan torilla tutustumassa tilaisuuteen. Valmet Automotiven tiimissä mukana paikalla oli myös henkilöitä, jotka kertoivat lähikuntien asuntotilanteesta miten asunnon voi tarvittaessa saada, jotta kynnys ottaa työtä vastaan entisestään helpottuu. Sekä Turusta Raision ja Laitilan kautta, että Porista Rauman kautta on vielä järjestetty työvuorojen mukaiset linja-autokuljetukset autotehtaan portille.

Suomesta löytyy nyt työpaikkoja töitä haluaville ja Valmet Automotive palkkaa tänä vuonna tuhat uutta autonrakentajaa Uudenkaupungin autotehtaalle. Kenelläkään ei tarvitse välttämättä olla mitään koulutusta ja ammattia entuudestaan, vaan autotehdas kouluttaa jokaisen työntekijän autonrakentajaksi ja asenne ratkaisee.

Voiko enää tämän helpommaksi työpaikan saaminen mennä, kun asunnon hankinnassakin voidaan auttaa ja em. lähikunnista on valmiit kuljetukset autotehtaalle? Loppu on itsestä kiinni.  

Monella työttömällä olisi nyt tuhannen taalan paikka hakeutua Uudenkaupungin autotehtaalle töihin ja päästä työttömyysputkesta pois tekemään niitä oikeita töitä eikä tarvitsisi roikkua aktiivimallin listoilla ja pelätä mahdollisia sanktioita. Tämä olisi varmasti monelle pitkäaikaistyöttömällekin mahdollisuus, joka kannattaa pitää mielessä. Ei muuta kuin yhteys Valmet Automotiveen www.autotehtaansankarit.fi ja hakupaperit sisään. Nopeat syövät hitaat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (92 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Minusta tämä on hieno osoitus työnantajalta kuinka se panostaa työpaikkojen mainostamiseen ja näkee vielä sen eteen paljon vaivaa, että työpaikat kävisi ns. kaupaksi. Ihmettelen, jos kaikkia avoimia työpaikkoja ei saada täytetyksi, kun näin paljon autetaan työtä haluavaa alkuun. Toivottavasti autotehtaan henkilökuntaa ei tarvitse enää hankkia ulkomailta käsin. Tästä kannattaa varmasti ottaa mallia muidenkin työnantajien eri puolella Suomea, jossa on avoimia työpaikkoja. On varmasti yksi oiva ratkaisu työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaanto-ongelmalle. Minulta täysi kymppi tällaisesta. Paikan päällä tutustuessa jaettiin vielä grillimakkaraa ja virvoitusjuomia ilmaiseksi.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Joo. Ennenkaikkea mieltä lämmittää tuo koulutuksen tarjoaminen. Tuossa on monelle syrjäytyneellekin nuorelle mahdollisuus päästä elämään kiinni.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tässä olisi varmasti monelle nuorelle alkuun hyvä työpaikka ja mahdollisuus saada työkokemusta.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #5

#5
Korkea palkkavero ja muuttokustannukset rajaavat muuttohalukkuutta.

Nykyisin työtön saa tonnin puhtaana käteen, niin ei siinä työt kiinnosta.

Töissä käymistä verotetaan esim. kovalla liikkumisverolla.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #24

Onhan näitä kannustinloukkuja, mutta näitähän on yritetty ja yritetään sillä tavalla purkaa, että työn tekeminen olisi aina kannattavampaa kuin lorviminen. Kaikki ei tietysti lorvi ja on näitä sairauksia, päihdeongelmia ym. elämänhallintaan aiheuttavia tekijöitä, ettei voi just nyt tai ehkä enää koskaan käydä töissä. Terve ja työtä vieroksumaton ihminen varmasti haluaa mieluummin olla töissä kuin maata kotona ja syljeksiä kattoon, kun se vain kannattaa, vaikkei aina olisi ihan just sitä työtä mitä toivoisi saavan/tekevän.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo Vastaus kommenttiin #47

"Terve ja työtä vieroksumaton ihminen varmasti haluaa mieluummin olla töissä kuin maata kotona ja syljeksiä kattoon"

Ehdottomasti en haluaisi mennä ansiotyöhön. Mielekästä tekemistä toki kaipaisin, mutta se on hankalaa ilman työskentelyä ja rahaa, joten kello soittakoon taas 4.40.
On kamala ajatus, että toisen palveluksessa työskentely olisi jotenkin elämäni tarkoitus ja täyttymys.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #49

Kun emme elä paratiisissa ja kaikki ei tule kuin manulle illallinen, niin minäkin herään huomenaamulla klo 06 aikaan ja lampsin taas töihin. Välillä on ihan mukavaakin, vaikka välillä taas vituttaa.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #47

#47
''Onhan näitä kannustinloukkuja, mutta näitähän on yritetty ja yritetään sillä tavalla purkaa''

Pelkkä yritys korjata asioita on pekkarointia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #62

Miten niitä sitten puretaan kuin yrittämällä haetaan ratkaisuja? Johan se on vanha sanontakin, ettei yrittänyttä laiteta.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Mutku 9€/päivä, orjatyöt, ihmisvihamielinen hallitus, sote ja lisäksi vielä tämä on vain huijausilmoitus jolla firma mainostaa itseään ilman aiettakaan palkata ketään. Kohta on yyteet ja jos sinne joku palkattaisiinkin, oikeasti ei tietenkään palkata, niin pomon sukulaispojat.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tämä taisi olla sarkasmia sitten heti tuon edellisen kommentin jälkeen?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Pekka Pylkkönen esitti hyvän koosteen niistä vasta-argumenteista, joita työtä vieroksuvien on nyt hätäpäissään sepiteltävä kun tarjotaan punaista mattoa kävellen tietä työelämään hopeatarjottimelta.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo Vastaus kommenttiin #53

Luulen kyllä, että moni on tarjoamassa muille tuota työpaikkaa, mutta moniko itse menisi kolmivuorotyöhön pienellä palkalla ja pakkotahtisella tekemisellä?

Työ on tietysti sitä, mitä sen on kai pakkokin olla, mutta liekö kova kilpailutus vai mikä, kun palkat ovat melko onnettomat. Olisiko kuitenkin parempi palkka tai joku muu etuus keino suuren vaihtuvuuden ehkäisemiseksi, jos se nyt on ollenkaan tavoitteena.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #66

Siellä on kuulemani mukaan vuorotyölisien ja tuotantopalkkioiden lisäksi myös ateriaetu, joka kannattaa huomioida.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #67

Ja siitä varmasti myös verotetaan.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Elleivät tietoni ole täysin virheellisiä niin noista tuhannesta työpaikasta likimain puolet on avoinna koska töihin aiemmin menneet eivät paikassa viihdy vaan irtisanoutuvat ja lähtevät pois. Mitä se kertoo työpaikasta?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Vai kertooko se mahdollisesti jotain työntekijöistä? Miksi ajattelet ensimmäiseksi niin, että syy olisi työpaikassa?

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Ehkä se kertoo molemmista. Työantaja antaa liian hyvän kuvan ja työntekijä uskoo ja pettyy.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #10

Joka tapauksessa erityisesti nuorten, jotka haluavat kovasti tehdä töitä, kannattaa hakea näitä töitä. Ainahan sitä väärääkin tietoa liikkuu, mutta itse ollessani nuori, olisin varmasti tarttunut moiseen tilaisuuteen. Jostain se on aloitettava.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #11

Mielestäni työn pitäisi aina olla mielekästä. Toiselle hihnatyö sopii, ei jokaiselle.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #18

Jos vaihtoehtoina ovat hihnatyö tai hihnatyöttömyys niin itselleni ainakin valinta olisi selvä.

Hihnatyö tässä tapauksessa antaa vähän väärän kuvan. Toki tuotteet kulkevat "hihnalla" mutta kokoonpanon työtehtävät eivät ole vain yhden mutterin kiristystä vaan monia työvaiheita. Työympäristöä voi kuvata määritelmällä "siistiä sisätyötä".

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #18

En itsekään tykkää liukuhihnatyöstä, mutta itseasiassa rikosten tutkiminen on liukuhihnatyötä. Koko ajan tulee uusia juttuja sitä mukaa, kun jotain ehtii saada alta pois. Liian vähän on vain tekeviä käsiä. Sipilän hallitus ei ymmärrä tarpeeksi ja se oli huono asia, kun sisäministeri vaihtui kesken kaiken. Itseasiassa Risikko oli aika hyvä sisäministeri, mutta sai puhemiehen paikan, niin onhan sitä omaa urakehitystä seurattava.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #18

"Mielestäni työn pitäisi aina olla mielekästä."

Aika kova vaatimus. Minun mielestäni työtä pitäisi olla. Jos kaiken työn pitäisi olla mielekästä, kuinkahan moni ihminen kävisi töissä? Useimmille työssäkäynti on keino hankkia rahaa, syöminen kun on kuitenkin ihmisen pääelinkeino. Ilman koulutusta työn valinta sen mukaan, onko se mielekästä vai ei, johtaa siihen, että henkilöllä ei ole lopulta töitä lainkaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #30

Näin se on ja mitä enemmän tulee ikää ja vaivoja, niin todennäköisyys siitä kasvaa, ettei työkään ole enää niin mielekästä, vaikka muuten sattuisi töissä viihtymäänkin.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo Vastaus kommenttiin #45

Kuulopuheiden mukaan autotehtaalle ei oteta kovin vanhoja työntekijöitä. Saattaa tietysti olla vääräkin tieto.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #65

En tiedä minäkään. Ikärasismi on ikävä ilmiö, johon pitäisi myös puuttua. Mitä mieltä on iän takia syrjiä työnhakijoita, jos olet terve ja hyvässä kunnossa, vaikka esimerkiksi yli 50-vuotias. Vaikka ikääkin olisi ja hommat sujuu hyvin, fysiikka ja pääkoppa toimii, niin en ymmärrä. Ymmärrän kyllä, jos toinen jalka on ns. haudassa, niin työnantaja haluaa olla varovainen, kun helposti tulee vain poissaoloja, mutta eiköhän nämä asiat selviä jo haastattelussa, jos työtä hakee henkilö, joka ei sovellu tehtäviin. Kovin huonoa terveyttä lienee myös vaikea salata, kun se näkynee jo ulospäin ja onhan näihin omia testejäkin olemassa. Hakeeko tehtäviin edes sellaiset, jotka tiedostavat työn kovuuden ja sen, etteivät selviydy tehtävistä?

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo Vastaus kommenttiin #68

Rekrytoijat ovat laiskoja ja tekevät valinnat taulukon mukaan.Minä olen 55 vuotias ja parin viime vuoden aikana on kaksi päivää ollut saikkua.Pesin harrastetoiminta päivänä muut punnertamalla 57 toistoa minuutissa. Alkoholia juon pari kaljaa kuukaudessa. Ei nämä mitään merkitse, kun tehdään valinnat paperin mukaan. Ei tosin autotehtaalla olisi mitään mahdollisuutta palkata minua, vaikka haluaisivat.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #79

Melkein samalla viivalla ollaan, ei sitten varmaan minuakaan palkattaisi.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo

Se on tylsää vaihetyötä pienellä palkalla, mutta ala on kai aika kovasti kilpailtu, joten voisiko se muutakaan olla? Vaihtuvuuteen ei kylläkään ilmeisesti juurikaan yritetä vaikuttaa, mutta eipä kai juuri muuallakaan.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Noin voi olla. Työnkierron järjestäminen voisi olla yksi hyvä keino vaikuttaa työntekijöiden viihtyvyyteen. Vaan monessako työpaikassa tuollainen toimii?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Varmasti on liukuhihnalla roikkumista, mutta työvaiheethan ovat erilaisia ja voiko niissä sitten vaihdella välillä, mikä tekisi työnteon motivoimammaksi. Paljonhan meillä on työpaikkoja, jotka eivät aina ole niin mielenkiintoisia kaikessa yksinkertaisuudessaan ja yksitoikkoisuudessaan, mutta ei se ainakaan valittamalla parane.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo Vastaus kommenttiin #12

Ei pidä unohtaa, että osa ihmisistä on onnellisia helpossa työssä, jossa he kokevat olevansa päteviä ilman jatkuvaa stressiä pärjäämisestä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #17

Näinkin se joidenkin kohdalla menee. Kaikkihan on lopulta helppoa, kun sen osaa.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Pieni palkka on tietysti suhteellinen. Toki häviää paperimiehille mutta voittaa lastentarhanopettajat. Kyse on kuitenkin työstä jossa ei ole tarvinnut nähdä opiskelun vaivaa. Olisi melkoisen surkea osoitus Suomen tilasta jos tälläisellä paikalla olisi vaikeuksia löytää tekijöitä. Lähes jokaiselle sopiva työ josta kuitenkin saa asiallisen palkan.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo Vastaus kommenttiin #13

Mitä muuten pidät asiallisena käteen jäävää palkkaa?

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #15

Jaa. Kymppi per tunti bruttona alkaa olemaan suorittavastakin työstä aika lähellä minimiä. Paljon alle sen työntekijässä pitäisi olla jo jotakin vikaa joka heikentää tuottavuutta. Toki tuossa on paljon tekijöitä jotka vaikuttavat.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo Vastaus kommenttiin #22

Minä sain kympin tunti 14 vuotta sitten ja pidin sitä varsin heikkona palkkana, mutta työpaikka oli tosin hyvä.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #37

Kympillä tunti pääsee globaalisti korkeimpaan tuloluokkaan täydellä työajalla. On se aika hyvä jos vertaa muuhun maailmaan. Toki kaikki riippuu siitä mihin referenssinsä asettaa. Pitää kuitenkin muistaa että jos haluaa kympin tunti, on parempi olla eliittityöntekijäkin. Toki se on suomalaiselle aika helppoa, sen verran koulutettu ja terve täkäläinen ukko tai akka on.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo Vastaus kommenttiin #43

Huomauttaisin, että meillä on globaalisesti aika korkea hintataso. Olisin epäilemättä Intiassa varsin varakas.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #48

Pätee ihan ostovoimakorjattunakin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #48

Ja monessa muussakin maassa meidän palkkatasolla ja täkäläisellä hintatasolla.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen Vastaus kommenttiin #43

#43
Kympillä tunti bruttona tekevä tarvitsee jo yhteiskunnan apuja esim. asumiseen. Eli yhteiskunta maksaa osan , että pystyy sitä työtä tekemään.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #60

Jos tekee 8 tunnin vuoroja viisi kertaa viikossa, niin pitäisi tienata 1600 euroa kuussa. Näin tekee esimerkiksi vaimoni eikä tule mitään ylimääräistä mistään ja tuskin tulisi, vaikka yksin eläisi.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #61

Noin se on. Yksinasunvan nettotulon pitää jäädä käytännössä alle tonnin kuussa jotta jotain tukia saisi. Toki osaava saa vielä 1200e/kk. tuloillakin jotain...

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #60

Siinä tapauksessa tukitasot saattavat olla jo aika runsaastikin liian korkealla. "Tarvita" on muutenkin eri asia kuin "olla oikeutettu".

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #13

Positiivisuus ja halu tehdä ja vastaanottaa työtä on nyt kaiken a ja o. Tietysti työssäviihtyvyys on tärkeä asia ja joillekin se on palkkaakin tärkeämpi. Suomessa on paljon myös ns. ammattivalittajia, jotka eivät ole mihinkään tyytyväisiä, mutta se ei ainakaan omaa oloa helpota ja kaikenlainen negatiivisuus ei ole kenellekään loppupeleissä hyväksi. Olen nähnyt hyvin menestyviä ja rikkaita ihmisiä, jotka ovat todella onnettomia ja sitten niitä, joiden elämä on taistelua päivästä päivään ja ovat iloisia ja onnellisia ihmisiä. Paljon riippuu itsestä ja mitä elämässään arvostaa. Oma terveys on kuitenkin kaiken hyvän ja onnellisen elämän perusta ja sitä kannattaa arvostaa eniten.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Asuntotilanne muodostaa Ugissa todelisen pullonkaulan. Siellä käydään Porista asti duunissa mutta aika ymmärrettävää, että kolme tuntia päivässä bussissa ei pidemmän päälle ole houkutteleva ratkaisu. Nostan kyllä hattua niille jotka sen tekevät.

Moduuliasunnot ovat väliaikainen ratkaisu, samoin asuntovaunussa asuminen, mutta harvalle se on pidemmän päälle kestävä tilanne. Myytävien omakotitalojen hinnat ovat edelleen kohtuullisella tasolla eikä buumi ole sanottavasti nostanut niiden hintoja: Kertoo siitä että ihmisillä ei välttämättä ole uskoa duunin jatkuvuuteen eikä sitä myötä halua asuttautua pysyvästi.

Kymmenkunta vuotta sitten Ugissa oli myytävänä kokonaisia 5-kerroksisia kerrostaloja muistaakseni hintaluokkaan 40 000 euroa. Siis koko talo. Talot oli aikoinaan 70-luvulla rakennettu juuri autotehtaan työntekijöille. Joku kaukonäköinen riskinottaja kun olisi silloin sijoittanut, ei nyt olisi pulaa vuokralaisista.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Mitä niille taloille tapahtui, menikö kaupaksi vai jouduttiinko jopa purkamaan? Vaikka moni saisi ilmaiseksi näistä ns. muuttotappiokunnista taloja, niin on niitä vaikea pitää itsellään, jos ovat huonokuntoisia eikä niihin saa silloin vuokralaisia, kun tarvitsisi. Ylläpitokustannukset voivat olla melkoisia, kun ei niitä voi kylmilleenkään päästää ja huoltaakin joutuu välillä, ettei mene ihan käyttökelvottomiksi. Nämä kaikenlaiset sisäilmaongelmat ovat niin arkipäivää meillä Suomessa ja rahaa tarvittaisiin, ettei voitaisiin laittaa paikkoja kuntoon tai rakentaa uutta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ugissa purettiin jokunen huonokuntoisempi mutta nämä puheenaolleet tietääkseni ostettiin ja rempattiin. En muista ostiko kaupunki vai yksityinen.

Oma "ensiasuntoni" oli muuten näitä "Saabin taloja" 80-luvun loppupuolella. Silloin autotehdas omisti tukuittain kerrostaloja ja vuokrasivat niitä ulkopuolisille kun oma väki ei riittänyt, halpoja vuokraneliöitä. Silloin meno oli aika levotonta, juurettomia ihmisiä jotka tulivat keikkahommiin ja paikallisten asennoituminen oli olmia, "lappalaisiksi" näitä kutsuttiin kun puhuivat väärää murretta eivätkä edes osanneet liikkua merellä, saatikka omistaneet paattia. Joka viikonloppu jollakulla oli nenä poskella jos uskalsivat keskustaan. Tilanne näkyi jopa itsemurhatilastoissa, joka oli Suomen pahimpia ja etenkin Varsinais-Suomessa pomppasi silmille. "Lappalaisten" muksuilla oli hyvät mahdollisuudet tulla koulukiusatuiksi.

Nyt asenteet ovat ihan toiset ja uudet tulijat toivotetaan pääsääntöisesti hyvin tervetulleiksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #23

Onneksi näin on ja siksipä tämä Automotiven kampanjakin kannattaa ottaa vakavasti, jotka haluaa töitä itselleen. Oli muuten varmasti paikallisella "sheriffillä" töitä selvitellä noita juttuja silloin aikanaan.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ainakin yksi iso kerrostalo, jota leikillisesti kutsuimme "minkkitarhaksi" vedettiin maan tasalle laskusuhdanteen aikana. Suomen lainsäädännön pitäisi suhtautua vähän suopeammin siirrettäviin asuntoihin, vaikka en mikään amerikan trailer-parkkien ystävä olekaan. Niitä olisi kuitenkin aika kätevä hinata paikasta toiseen suhdanteiden mukaan.
Jos paikka ja työ alkaa näyttää siltä, että sillä on tulevaisuutta, niin sitten vain perustuksia valamaan.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

100 000 nopeinta työtöntä hakupaperit postiin. Ja työttömyysongelma siltä osin on ratkennut?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eipäs nyt ruveta Teuvo liioittelemaan. Tosin on niitä vapaita työpaikkoja muuallakin, kun kehtaa hakea. Esimerkiksi pienessä Sievin kunnassa tarvitaan työntekijöitä kenkätehtaalle ja mitä kaikkea muuta siellä nyt olikaan.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo

Ymmärtänet, etteivät kaikki ole sinkkuja, joilla on kevyt organisaatio muuttaa pois kotiseudultaan?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Tämä oli hyvä nosto, nyt hopi hopi hakemaan. Elämässä on mahdollisuuksia, se on itsestä kiinni.

Pekka Siikala

Hyvä että työpaikkoja on tarjolla. On kuitenkin syytä muistaa että Valmet Automotivella ei missään tapauksessa ole vakaan työnantajan mainetta. Se varmasti jossain määrin rajoittaa halukkuutta muuttaa koko elämänsä noille kulmin.

Juuri nyt Valmet Automotivella on hyviä diilejä ja siten tuotanto pyörii täysillä. Automarkkinoilla muutoksia ja päätöksiä tehdään kuitenkin hyvin nopeasti ja yllättäen, joten monen takaraivossa kummittelee pelko: Entä jos Mersu yhtäkkia häipyy kuvioista?

Jos Valmet Automotiven tehdas sijaitsisi vaikkapa Espoossa, Vantaalla, Tampeella tai Lahdessa niin monen kynnys ottaa riski alentuisi huomattavasti.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Tuo "vakaa" työpaikka tuli ensimmäisenä minullekin mieleen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Mersu voi häipyäkin, jos se ei saa tehtaalle työntekijöitä. Kaikkea ei voine korvata roboteillakaan, joten olisi enemmän kuin toivottavaa, että työttömät ottaisivat töitä vastaan, vaikkei sitten kaikilla kantti riitä tehdä töitä kuin tietyn määräajan.

Pekka Siikala

Mersu voi häipyä vaikka kuinka monesta syystä, joista Valmet Automtiven työvoimapula on niitä viimeisimpiä. Tuskin Valmet Automotiven ongelmat ja mittavat rirtisanomiset ovat aiemminkaan työvoimapulasta johtuneet?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #34

Totta puhut, mutta säälihän se olisi, jos työvoiman puutteesta lähtisi muualle koko tehtaan toiminnat. Tässä on myös Suomessa oleskeluluvan saaneilla ulkomaalaisilla hyvät mahdollisuudet työllistyä, kunhan vain laittaa hakupaperit vetämään. Liekö kielitaitokaan este, kunhan vain luvat ovat kunnossa. Parasta kotoutumista vai mitä olet Pekka mieltä tästä?

Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #35

Lainsääsdäntömme on erittäin kankea, joustamaton ja byrokratia kukoistaa. Kun Uusikaupunki todellakin on mahjdollismman syrjäinen paikkakunta niin nimenomaan tilapäöusen asumisen ongelmat ovat suurin este työvoiman saannille.

Asuntovanuille ei löydy tilaa, ja talovaunujja viranomaiset vihaavat kuin ruttoa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa juuri nuo siirrettävät talovaunut helpottavat valtavasti työvoiman liikkuvuutta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #39

Pekka se manaa vastoin parempaa tietoaan. En tiedä mikä on "mahdollisimman syrjäinen paikkakunta" mutta tunti Turusta Varsinais-Suomessa ei sellainen ole.

Asuntovaunuille löytyy kyllä tilaa, käy katsomassa Ihalassa tai Rairannassa.

Yhdysvalloissa "trailer parkeissa" asuu pääsääntöisesti työttömiä, ei niitä synny työvoiman liikkuvuuden takia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #41

Jos kerran kuljetus työpaikalle on myös järjestetty mm. Turusta, niin ei se asumisessakaan voi olla se ongelma ja näistä moduuliasunnoista tilapäisjärjestelyinä oli jo puhetta ja olen niistä joskus kirjoittanut blogiakin. Haluttomuus se estää ja kenties sitten oma elämäntilanne on joillain sen verran hankala, ettei voi muuttaa työpaikan perässä toiselle paikkakunnalle työn perässä. Tietysti ne, joilla elämänhallinta on vaikeaa sairauksien, huumeiden käytön tms. takia estää myös työhön menemistä mitä suurimmassa määrin, vaikka työttömänä työnhakijana ovat tai joutuvat olemaan.
http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250975...

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo Vastaus kommenttiin #42

Niin 10-11€/h+yövuoro ja parituntia dösässä.Pistäähän se miettimään...

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo Vastaus kommenttiin #41

Toinen niistä kai ilmoitti, että ei ota tehtaan työntekijöiden vaunuja, koska haluaa säästää tilaa normaaleille karavaanareille.

Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #41

On tuo Uusikaupunki vaan tautisen kaukana. Kerran olen joutunut käymään, ja oli se pitkä reissu.

Asuntovaunupaikkojnen pulasta luin lehsistä; lausntoja antoi matkailuyrittäjä.

Kyllä USA:ssa noiden talovaunujen avulla myös paljon liikutaan työn perässä. Osa nilile tarkoitetuista alueista on toki työttömien slummejakin. En kiistä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #34

Valmet Automotiven historia on täynnä ylä- ja alamäkiä. Huonoina aikoina tehdas on pyrkinyt lomauttamaan mielummin kuin irtisanoaan. Aina sen loppua on manattu ja aina se on noussut. Kuitenkin Porsche ja nyt Mersu on vähän eri referenssejä kuin Talbot ja Euro-Samara aikoinaan ja tulevaisuus näyttää paljon valoisammalta. Omaa kehitystyötä yhtiöllä on mm. akkuteknologian alalla ja kilpailutekijänä erityisesti ketteryys ja nopea reagoiminen uusiin malleihin.

En nyt osaa sanoa, mikä työpaikka olisi nykyaikana niin varma ettei sitä kannattaisi ottaa vastaan jos ajattelee että se voi häipyä alta myöhemmin.

Pekka Siikala Vastaus kommenttiin #38

Vika ei niinkää ole tehtaassa kuin sen sijainnissa ja asumiskuvioissa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #40

Rakennusalan osaajilla on ilmeisesti Uudessakaupungissa buumin ansiosta myyjän markkinat?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #38

Kaikesta voi ajatella negatiivisesti jos on siihen taipumus. Niin myös Uudenkaupungin mahdollisuudesta.

Kuten Vesku Loiri lauloi: "En minä uskalla töihin mennä, siellä voi tulla lakko."

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #44

Töissä voi sattua kaikenlaista. Työtapaturmiakin aina silloin tällöin, vaikka onneksi nykyisin paljon vähemmän kuin ennen. Nykyisin työturvallisuusasioista piitataan huomattavasti paremmin kuin ennen. Tosin niitäkin työpaikkoja on, joissa laiminlyödään yhtä sun toista asiaa ja vähät piitataan monista työelämään kuuluvista säännöistä (laeista).

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Blogi on hyvä ja asiasta kirjoitettu, mutta pakko hieman sanoa siitä toisesta puolesta. Nimittäin siitä, että ei sinne Uusikaupunkiin kaikki ihan noin vain voi ympäri Suomen lähteä. Sinkut ja nuoret lapsettomat vuokralla asuvat parit voivat lähteä periaatteessa milloin tahansa. Mutta asuntolainan omaavat tai joilla on lapsia tai puolisolla on jo työpaikka? Ei se ole niin helppoa. Vanhemmalla iällä vielä vaikeampaa.

Siihen päälle kiistaton asuntopula tehtaan läheisyydessä ja siitä johtuvat pitkät työmatkat sekä korkeat asuntojen vuokrat/hinnat.

Tällä hetkellä vuokralla asuva työtön saa n. tonnin käteen valtiolta, jos vain viitsii ne tuet hakea. Tukien poistaminen varmasti "auttaisi" ihmisiä lähtemään töihin vaikka mihin, mutta itse en sellaista maailmaa kyllä halua.

Joskus nuorena idealistina olin sitä mieltä, että eihän työpaikassa tarvitse viihtyä, jos siitä saa rahaa. Nyt olen ihan täysin toista mieltä. Jos työpaikassa viihtyy, niin siitä ei itseasiassa tarvitse maksaa niin paljon, koska työ on paljon muutakin kuin rahan ansaitsemista. Koko elämä on paljon muutakin kuin rahan ansaitsemista ja työ on vain yksi osa elämää. Jos on ollenkaan, kaikille ei ole. Siksipä koko elämän muuttaminen "toiselle puolen Suomea" ei ole kaikille kovin houkutteleva vaihtoehto, vaikka siitä saisi huomattavastikin enemmän rahaa kuin mitä saa nyt.

Samaan aikaan puhutaan robotisaatiosta, tehostamisesta ja firmojen lyhytjänteisyydestä tuloksen teon suhteen. Mikään ei takaa, että ko. autofirma on edes 3 vuoden päästä pystyssä, niin ihan helpolla ei kaikki sinnekään lähde.

Mutta niille, joilla ei ehkä ole elämän suunta niin kauhean selvillä, suosittelen lämpimästi Uusikaupunkiin lähtemistä. Koulutus, perehdytys, ilmeisesti toimiva työmatkaliikenne. Jotkut lähtevät etsimään uutta elämää ulkomailta, miksi ei siis tuoltakin. Puolisokin sieltä saattaisi löytyä ja uusi kaveripiiri. Ja rahaa siihen päälle.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Näistä vähän noissa aikaisemmissa kommenteissani mainitsinkin, miksi kaikki eivät voi tai halua lähteä ja muuttaa toiselle paikkakunnalle töihin. Erilaiset elämäntilanteet ja elämänhallinta asettaa tiettyjä rajoituksia yhdelle jos toisellekin.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Minä ainakin olen kovasti epäileväinen sen suhteen, että onko tuolla töitä vielä viiden vuoden kuluttua. Vai onko sitten taas taloja myynnissä pilkkahintaan?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mitä menetettävää siinä on, jos näkee elämää toiseltakin puolen Suomea? Onko työttömänä päätoiminen kotimaisemien katselu jotenkin virikkeellisempää?

Elämä ei kirjoita kenellekään takuutodistuksia, ei yhtään mistään. Kukaan meistä ei voi tietää varmasti, onko itsekään tolpillaan 3 vuoden päästä. Onko se kuitenkaan syy lakata elämästä ja pelätä riskejä yli kaiken?

Todellakin, jos haluaa kokemusta ulkomailta, niin onhan sitäkin kiinnostuneille luvassa. Pohjois-Ruotsissa ollaan rakentamassa Kiirunan kaupunkia uuteen paikkaan, koska vanha puretaan pois malmiesiintymän päältä. Ei siihen urakkaan ole porttikieltoa annettu suomalaisillekaan.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Mononen on vaan hyvä ja lähtee käpyttelemään jos mieli tekee, älä puutu toisten elämään.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #78

Kiitos vain, olen jo omat käpyttelyni käpytellyt. Jos rahoittaa toisten elämää, miksei voi käyttää myös sananvapauttaan aiheeseen liittyen – jopa Kokolta siihen lupaa kysymättä.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko Vastaus kommenttiin #83

Mikä yksinoikeus sinulla muka on valita asuinpaikkasi ja muita muuttaamaan kehotella?.? Parempi vaan olisi että häipyisit sinäkin jonnekin perähikiälle viettämään eläkepäiviäs ja kun sinulla ei ole siihen mitään estettäkään. Hittoako pääkaupungissa roikut ruuhkia aiheuttamassa?
Sinunkaan eläkkeestä ei paljon yhteiskunnan sosiaalimaksuihin mene, tuskinpa edes itse tiedät paljonko ja täällä muka jonain maksumiehenä esiinnyt. Tuleeko mieleen, että on ne muutkin eläkevakuutusmaksuja sun muita veroja palkastaan maksaneet kuin pelkästään teikäläinen?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #86

Töitä vailla ollessani olen aina työn perässä muuttanut, enkä ole koskaan sitä ratkaisua katunut. Ei tulisi mieleenikään odottaa muitten maksavan elinkustannuksiani vain siksi, etten viitsi vaihtaa paikkakuntaa.

Ihan kiinnostava ehdotus tuo perähikiä, eikä tosiaan ole estettä muutolle. Nyt kylläkin aiheutan ruuhkia juuri siellä, missä itse haluan, ja teen sen omalla kustannuksellani. Verohallinnon tietokoneen mukaan menee valtion ja kaupungin kassaan se mitä laki sanoo, eikä kumpikaan niistä maksa minulle tulonsiirtoja. Ja kyllä, on tullut mieleen, että on muutkin veroja maksaneet, monet minua enemmän. Entä sitten?

Koetko itsesi jonkinlaiseksi puheenjohtajaksi toisen kirjoittajan blogissa?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #87

Petrillä keittää nyt jostain kumman syystä ihan turhaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Näin se menee Hannu. Takuuta ei ole eikä tule ja koskaan ei tiedä milloin lähtö tulee. Silloin kannattaa elää ja toimia, kun siihen on vielä mahdollisuus. Ymmärrän tietysti eri elämäntilanteissa ja elämän hallintatilanteissa olevia ihmisiä, kun ei voi, mutta jos voit, niin kannattaa yrittää ja toimia. Ei sinua kotoa tule kukaan kysymään tai ainakin harvemmin.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Levonen, olisiko Juha Sipilän hallituksen toimilla jotain merkitystä kirjoituksessanne hehkuttamille asioille?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Enpä ole tullut tuota ajatelleeksi, mutta voihan sillä alitajuntaisesti ollakin. Et tietysti ole Arvo seurannut minun politikointiani paikallisesti Kotkan kaupungin valtuustossa, niin et tietysti tunne miten olen asioita hoitanut, mutta pitkälle ihan samanlaisista asioista ja ongelmistakin siellä keskustellaan. Ratkaisut voivat olla toisenlaisia, mutta paljon samanlaistakin kuitenkin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ei varmasti ole nykyään helppoa olla yksi Ämpärkylän tai Laitlan työttömistä...
”Eksä ny eres autotehtal ol kelvannu?”

Veli-Matti Virrankari

Helsingin kauppakorkeakoulussa opetettiin; Älä joudu tilanteeseen,jossa olet tilanteessa, jossa sinulla on vain yksi voimakkaan neuvotteluvoiman omaava asiakas. Huonosti siinä käy. Mersu lähtee aikanaan. Suomessa itketään.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

En haikaile menneisyyttä takaisin, enkä väitä, että silloin olisivat asiat olleet paremmin.

Mutta jos lukee vaikkapa Kalle Päätalon Iijoki-sarjaa tai katsoo kirjailijan elämästä tehtyjä elokuvia, ei voi olla huomaamatta olennaista asenteiden eroa työntekoa kohtaan tuolloisessa Koillismaassa ja Nyky-Suomessa.

* * *

Omakohtainen ensimmäinen kosketukseni palkkatyöhön tapahtui kesälomalla 16-vuotiaana lukiolaisena Kemijoen suulla tukin erottelussa 60-luvulla. Ei tosiaankaan keksin varressa ollut unelmatyö, eikä maksettu pomon palkkaa. Työvuoron jälkeen olin aina rättiväsynyt ja sudennälkäinen. Majoitusparakista lähti kerrossängyn naapuripetiltä mies poliisien noutamana tiilenpäitä lukemaan, ja vain yksi puukotus tapahtui vapaa-ajalla minun aikanani – ruokalan lattialla näkyi veripisaroiden vana uhrin käytyä pyytämässä ambulanssin hälyttämistä itselleen. Alapetin synkkä mies jupisi kiroillen itsekseen ja manaili tukkikapitalisteja alimpaan kattilaan.

Rahallista ansiota tärkeämpää oli kokemus ja käytännön opetus aivan erilaisesta elämänpiiristä kuin siihen asti kokemani. Myös käsitystä rahan arvosta selkiytti sen ansaitseminen omalla työllä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Isäni, karjalan evakko, joutui jo 13-vuotiaana tukkimetsään ja pesi monet aikuiset miehet. Kova oli ikänsä töitä tekemään ja ajat oli kovat, missä joutui elämään eikä auttanut itkut markkinoilla. Oli varmasti yksi niitä, joka oli rakentamassa tämän maan hyvinvointia. Terveys petti ja luonto korjasi omansa. Monestako meistä olisi tänä päivänä siihen, mitä vanhemmat ja isovanhemmat joutuivat kestämään, kysyn vaan?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Helpolla olemme päässeet, verrattuna siihen, mitä itsenäisyyden alkuajan suomalaiset ja varsinkin tammenlehväsukupolvi joutuivat kestämään.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

"Monella työttömällä olisi nyt tuhannen taalan paikka hakeutua Uudenkaupungin autotehtaalle töihin ja päästä työttömyysputkesta pois tekemään niitä oikeita töitä"

Reilu tarjous, "tuhannen taalan" paikka? (1000$ = n.835€)

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Forexin kurssin mukaan 910 €.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jospa se tästä vielä nousee. Usko ei saa ainakaan vielä loppua kesken.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset