VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa – ministeri Lepän vuoro vastata

Luin aamun Helsingin Sanomista maatalousministeri Jari Lepän (kesk.) haastattelun lauantaivieraana. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005668449.html

Ministeri Leppä on huolissaan siitä, kun EU aikoo leikata Suomen maataloustukia. Ensimmäisten arvioiden mukaan Suomen saamista suorista maataloustuista lähtisi muutama prosentti, mikä tarkoittaisi seitsemän vuoden aikavälillä noin 20–25 miljoonaa euroa vähemmän rahaa.

Ministeri Leppä vastustaa tätä eikä hyväksy, että tuista leikattaisiin euroakaan.

Olen samaa mieltä, niistä ei pidä leikata. Maanviljelijät ovat viime vuosien ikävien tapahtumien ja satovahinkojen vuoksi liian ahtaalla ja varsinkin ne, joilla on paljon velkaa omassa maatalousyrittäjyydessä eivät kohta selviä mitenkään. Edessä voi olla joidenkin kohdalla tilojen lopettaminen ja jotkut ovat saattaneet sen jo tehdäkin. Maanviljelijöiltä ei voi siis ottaa, vaan moni siellä tarvitsisi päinvastoin lisää apua ja tukea, ettei vain konkurssi olisi edessä.

Muutenkin EU:n kaavailut lisätä Suomen maksuosuuksia ja paisuttaa sen omaa budjettia Britannian lähdön myötä ovat suoraan sanoen hanurista. Jälkiviisautta tai ei, mutta tämä oli arvattavissa. EU ei ole enää muutenkaan entisensä ja siinä ollaan siksi, kun Suomella ei näytä olevan vaihtoehtoa siitä pois pääsemiseksi. Enemmistö suomalaisista ei sitä edes halua, ainakaan vielä toistaiseksi. Jos kyselyihin, joita on tehty, on luottamista.

Haluan kuitenkin nyt todeta yhden tärkeän seikan. Hallitus on sanonut laittavansa Suomen kuntoon. Leikkauksia ja säästöjä plus sanktioita on jaettu omille kansalaisille, mutta kaikki eivät ole olleet mukana laittamassa Suomea kuntoon. Kuinka ollakaan juuri nämä yritystukiasiat ovat olleet se kulminaatiopiste, mikä valitettavasti osoitti myös sen rakenteellisen korruption, mikä meillä on Suomessa. Tämä on surullista, mutta totta.

Ministeri Leppä ei ole näyttänyt omissa puheissaan ja kirjoituksissaan ulospäin tunteneensa myötätuntoa niitä suomalaisia kohtaan, jotka ovat joutuneet kärsimään hallituksen leikkauksista, säästöistä, sanktioista ja kuka tietääkään mistä kaikesta.

Päinvastoin Leppä on ollut järkähtämättömästi kaikkien niiden kovien päätöstenkin takana, vaikka monessa suomalaisessa kotitaloudessa nämä hallituksen aiheuttamat toimet ovat aiheuttaneet ylimääräisiä sydämentykytyksiä ja ärräpäitä on lennellyt.

Keskustajohtoinen pääministeri Juha Sipilä on saanut myös kuulla kunniansa, kohtuuttoman paljonkin verrattuna siihen mitä muut keskustaministerit ja eri hallituspuolueiden ministerit ovat saaneet osakseen.

Nyt, kun leikkaukset ovat osumassa omalle kohdalle, alkaa valitus ja hammasten kiristys. Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

Ministeri Leppä olen edelleen maanviljelijöiden tilanteesta samaa mieltä ja huolissani. Todennäköisesti myös enemmistö suomalaisista kantaa tämän huolen. Tunnette kaiken lisäksi nämä asiat hyvin, kun olette itsekin maanviljelijä.

Haluan nyt kuitenkin kysyä teiltä, miltä teistä nyt tuntuu ja tunnetteko sydämessänne nyt sen, miltä niistä kaikista suomalaisista tuntuu, jotka ovat kärsineet hallituksen leikkauksista ja säästöistä, jossa te itse olette olleet tekemässä juuri sitä samaa mitä EU aikoo tehdä nyt kaikille maanviljelijöille teidänkin maatilanne mukaan lukien? Ja te sanotte, ettei euroakaan voida leikata.

Sattuneesta syystä tiedän miltä se tuntuu, kun lompakossa eurot käyvät vähiin ja joka kuukausi saa laskea niitä euroja tarkkaan, että selviää taas seuraavaan tilipäivään eikä tarvitsisi elää luotolla.

Teillä ministeri Leppä on kuitenkin vielä toistaiseksi myös ministerin tulot ja tuskinpa niitä köyhimpiä maanviljelijöitäkään olette. Pelkästään ammattini puolesta taidan nähdä nämä asiat ja tietää sittenkin paremmin kuin te sieltä ”norsunluutornista”. Viime eduskuntakaudellakin se muuan Soini rääkyi naama punaisena kaiken aikaa, kuinka te kehtaatte, mutta kyllähän te kehtaatte.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sen ilmeisesti tietää ministerikin vasta sitten, miltä se tuntuu, kun omalle kohdalle sattuu.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei se Sipilä ole ainoa, jonka puheita keskustassa joudutaan paikkailemaan. Näyttää ainakin kaikki ministerit elävän kuplassa, vaikka Hjallis Harkimo taisi sanoa, että koko eduskunta elää kuplassa eikä näe mitä sen ympärillä tapahtuu.

Tämän päivän usarissa kerrotaan, että keskustassa on puheenjohtaja, joka vastustaa pienempien eläkkeiden nostamista, samaan aikaan kun rahaa on miljarditolkulla laitettu vaikkapa Talvivaaraan, turvapaikanhakijoihin, veronalennuksiin varakkaillekin ja kohta EU-maksuihin.

Muut keskustalaiset joutuvat paikkailemaan Sipilän puolueen kannatukseen ampumia reikiä. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen säntäsi tiedottamaan, että kyllä keskustakin vielä tekee omat esityksensä pieneläkeläisten toimeentulon parantamisesta.

Talous kasvaa, valtion velanotto pienenee - se on hieno homma. Keskustan kenttäväkeä se ei ole hurmokseen nostanut, kentällä näkyvät, toki työpaikkojen lisääntyminen, mutta myös palvelujen keskittäminen, leikkaukset, tuottajahintojen lasku ja niin edelleen.

Siksi keskustan kannatustolppa on jämähtänyt alas.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/247925-nakokulma-...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kirjoitat oikeastaan tässä vain maatalouden tukirahaleikkausesityksistä, mutta itse pidän vieläkin tärkeämpänä eu-kokonaisbudjettia monivuotiskehyksenä. Maataloustuistahan on jo leikkauksia tehty aiempinakin kehysvuosina ja aina on keskustakin nuo hyväksynyt. Tuo ei siis ole ollut kovinkaan suuri menetys keskustalle. Miksi se olisi nyt?

Kuuntelin aamutv:ssä kahden EPP-parlamenttiryhmään kuuluvan mepin SARVAMAAn (kok) ja TORVALDSin (rkp) puolustelut eu-budjetin kasvattamisen tärkeydestä. Ei sanaakaan siitä, että budjetissa on kohteita joista voisi leikata koskapa britit poistuvat yhteisöstä. Nyt kun jäsenmaat on saatu maksumiehiksi holtittoman maahanmuuton maksumiehiksi vuosikymmeniksi, niin nyt sitten päälle vielä olisi paisutettava eu-budjettia ulkorajojen valvontakustannuksiin. Herää kysmys, miksi sitten nuo muut ulkorajamaat eivät enää itse kykene valvomaan rajaansa kun kuitenkin Suomen on siitä selvittävä n. 1300 km. Samaa voidaan sanoa myös turvallisuuteen liittyvistä kustannuksista, jotka ovat lisääntyneet samata syystä myös maamme omasta budjetista ja lisää painetta syntyy kaiken aikaa lisää.

Miksihän yle ei ottanut keskustelijaksi vastakkaista mieltä olevaa meppiä, sillä uskonpa sellaisenkin löytyvän?

Vesa, varauduhan vain siihen, että keskusta hallituspuolueena peesailee kokoomusta, joka on budjetin kasvattamisen kannalla riippumatta siitä miten paljon se koskettaa veronmaksajiamme (erilaiset tukileikkaukset, pk-tuloisten "rokottaminen"). Siniset ovat tai paremminkin tulevat olemaan suurimpia peesaajia ehkäpä aiemmin antaneiden lupausten mukaan, vaikka kuinka nyt esim. Sampo Terho muuta koittaa esittää puheissaan. Se nyt vain on hinta ministeripaikkojen pitämisestä Sipilän hallituksessa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ainakin ministeri Lepälle sillä näyttää olevan merkitystä ja onhan hänellä omakin lehmä ojassa. Hän tarvitsee myös kannattajansa tukemaan seuraavissa eduskuntavaaleissa itseään, jos on mukana vaaleissa.

Se on vain tosiasia, että Suomi pystyy valvomaan rajaansa, kun rajanaapuri valvoo sitä. Ei Suomen resursseilla sitä kyettäisi valvomaan, jos venäläiset eivät tässä asiassa pitäisi kunniana hoitaa tätä historiallisesti heillekin merkityksellistä rajaa. Olivathan he halukkaita valloittamaan aikanaan maamme, niin miksi haluaisivat nyt päästää kaikki sieltä tulemaan läpi, vaikka sitä jo kerran vähän testasivat. Keskusta ei peesaa kokoomusta, jos minut valitaan Sotkamossa puheenjohtajaksi.

Todennäköisin hallituskoalitio on tällä haavaa punamulta, kunhan Rinteen Antsun kanssa saadaan hiottua nuo köyhien asiat ja rakenteellista korruptiota koskevat kuviot kuntoon.

Sinänsä minä katson kaikkia avomielin enkä hyväksy minkään puolueen eriarvoistamista. Kaikkia tulee kohdella tasapuolisesti. Tässä kohtaa demareilla ja joillakin muillakin puolueilla/henkilöillä on petraamista ja peiliin katsomisen paikka. Viime kädessähän kyse on asioista, asiallisuuus ja asiat ratkaisevat. Ihmisarvo on jakamaton ja loukkaamaton. Olen neutraali ja oikeudenmukainen. Siitä minut tunnetaan.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Keskusta ei peesaa kokoomusta, jos minut valitaan Sotkamossa puheenjohtajaksi".
Eiköhän mieli sitten muutu, jos noin käy.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Miksi pitäisi kokoomusta peesata? Eiköhän sitä ole jo riittämiin peesattu puheenjohtaja Sipilän aikaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tässä tämä eiliseen iltapäivälehten juttuun linkki "korporatiivisen Suomen surkeasti kuvasta", jos joku ei sattunut sitä huomaamaan. Tässä asiassa olemme Harkimon kanssa samaa mieltä.
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201805042200921...

Yritystukiasiat ovat niitä, mikä vei eduskunnalta sen lopunkin luottamuksen, mitä siellä tämän nykyisen hallituskauden aikana oli vielä jäljellä. Tasapuolisuutta ja oikeudenmukaisuutta ei ollut nimeksikään.

Nyt hallitus joutuu kamppailemaan komission kanssa. Siellä on se muuan Katainen, joka vähät välittää Suomen edusta ja eihän komissiossa ole mukamas kenenkään jäsenvaltion etua, mutta löytyy sieltä ainakin isopalkkaisten komissaarien etu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset