Jääräpäinen hallitus viittaa kintaalla kansalaisten perusoikeuksille

Nykyisen hallituksen työskentelyä on saanut seurata surullisena siitä, kun se pyrkii uudistamaan Suomea, mutta kansalaisten perusoikeuksista ei piitata, vaan niille viitataan kintaalla. Hallitus tekee jääräpäisesti sellaisia esityksiä, jotka ovat ristiriidassa perustuslain kanssa.

Kaikkein merkittävin uudistus, soteuudistus on myös jo kertaalleen todettu perustuslainvastaiseksi ja nähtäväksi jää läpäiseekö se vielä nytkään perustuslakivaliokunnan käsittelyn ennen kuin eduskunta voi päästä siitä päättämään.

Näitä esimerkkejä on paljon muitakin ja tuorein tapaus on, kun hallitus kaavailee yksilöllisten irtisanomiskriteerien höllentämistä alle 20 henkeä työllistävien yritysten kohdalla. Perusoikeudet ovat hallitukselta jääneet jälleen kerran taka-alalle.

Uudistuksessa ei ole otettu riittävästi huomioon loukkaako se työntekijöiden yhdenvertaisuutta ja lisääkö se myös eriarvoisuutta, kun sitä tapahtuu jo muutenkin, vaikka sääntelyllä on pyritty suojaamaan työntekijöiden tasa-arvoa työpaikoilla, että mielivaltaisuuksilta vältyttäisiin. Asiaan on jo otettu kantaa usealta eri taholta, myös oikeusoppineita ja uudistusta on epäilty ja moitittu perusoikeuksien vastaiseksi.

Keitä ovat nämä neuvonantajat ja asiantuntijat, jotka työskentelevät yhdessä hallituksen kanssa ja katsovat toistuvasti yhdessä ministereiden kanssa läpi sormien perusoikeuksia koskevaa lainsäädäntöä? Miksi hallitus yrittää mennä kaiken aikaa sieltä mistä aita on matalin ja näistä kansalaisten perusoikeuksista ei piitata?

Muun muassa oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) on koulutukseltaan lakimies. Ainakin hänen luulisi ymmärtävän sen, ettei uudistuksia pidä ajaa kuin käärmettä pyssyyn välittämättä kansalaisten perusoikeuksista. Hallituksen tehtävä ei ole myöskään etsiä porsaanreikiä perustuslaista, kun uudistuksia viedään (jääräpäisesti) eteenpäin.

Mitä enemmän tämän nykyisen hallituksen työskentelyä on tullut seurattua, sitä vakuuttuneemmaksi olen tullut siitä, että seuraavissa eduskuntavaaleissa maahamme tarvitaan sellainen eduskunta ja hallitus, jolle kansalaisten perusoikeudet ovat kunnia-asia ja äänestettäessä jokaisen kannattaa pitää mielessä, että laatu ratkaisee. Perusoikeudet ovat meille kaikille sydämen asia ja niistä on pidettävä tiukasti kiinni.

Seuraavan eduskunnan tärkein tehtävä onkin se, että Suomen perustuslaki uudistetaan ja Suomeen saadaan myös oma perustuslakituomioistuin, joka on täysin riippumaton nykyisestä hallinto-, lainsäädäntö- ja tuomiovallasta (ns. vallan kolmijako-oppi).

Nykyiset ministerit (miksei kaikki kansanedustajat) joutaisivat vielä mennä esimerkiksi kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin oppitunneille opiskelemaan perus- ja ihmisoikeuksia koskevaa juridiikkaa. Pahitteeksi ei olisi myöskään oppia tuntemaan mitä on korruption vastainen toiminta.

VesaLevonen
Kansalaispuolue Kotka

Kotkan kaupunginvaltuutettu: 2013–2016 ja 2017–2021, sitoutumaton
Sotilaskoulutus: Kainuun rajavartioston sissikomppania Kajaani 1986 (Auk Immola, Imatra), kansainvälinen sotilaspoliisikurssi Aalborg Tanska 2001
Sotilasarvo: Kersantti
Ammatti: Poliisi, vanhempi rikoskonstaapeli
Kansainväliset tehtävät: Sotilaspoliisi 2002–2003 KFOR-joukot Kosovo, maasta poistamisen koordinointi- ja saattotehtäviä ulkomaille 1992–2002 (Helsinki), 2005–2015 (Kotka), ulkomaanmatkoja muutama sata noin 80 maailman eri valtioon ja maanosat Eurooppa, Afrikka, Euraasia, Pohjois- ja Etelä-Amerikka)
Nykyiset tehtävät: Rikospoliisi, Kotka
Ikä: 52-v.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu