VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Jääräpäinen hallitus viittaa kintaalla kansalaisten perusoikeuksille

Nykyisen hallituksen työskentelyä on saanut seurata surullisena siitä, kun se pyrkii uudistamaan Suomea, mutta kansalaisten perusoikeuksista ei piitata, vaan niille viitataan kintaalla. Hallitus tekee jääräpäisesti sellaisia esityksiä, jotka ovat ristiriidassa perustuslain kanssa.

Kaikkein merkittävin uudistus, soteuudistus on myös jo kertaalleen todettu perustuslainvastaiseksi ja nähtäväksi jää läpäiseekö se vielä nytkään perustuslakivaliokunnan käsittelyn ennen kuin eduskunta voi päästä siitä päättämään.

Näitä esimerkkejä on paljon muitakin ja tuorein tapaus on, kun hallitus kaavailee yksilöllisten irtisanomiskriteerien höllentämistä alle 20 henkeä työllistävien yritysten kohdalla. Perusoikeudet ovat hallitukselta jääneet jälleen kerran taka-alalle.

Uudistuksessa ei ole otettu riittävästi huomioon loukkaako se työntekijöiden yhdenvertaisuutta ja lisääkö se myös eriarvoisuutta, kun sitä tapahtuu jo muutenkin, vaikka sääntelyllä on pyritty suojaamaan työntekijöiden tasa-arvoa työpaikoilla, että mielivaltaisuuksilta vältyttäisiin. Asiaan on jo otettu kantaa usealta eri taholta, myös oikeusoppineita ja uudistusta on epäilty ja moitittu perusoikeuksien vastaiseksi.

Keitä ovat nämä neuvonantajat ja asiantuntijat, jotka työskentelevät yhdessä hallituksen kanssa ja katsovat toistuvasti yhdessä ministereiden kanssa läpi sormien perusoikeuksia koskevaa lainsäädäntöä? Miksi hallitus yrittää mennä kaiken aikaa sieltä mistä aita on matalin ja näistä kansalaisten perusoikeuksista ei piitata?

Muun muassa oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) on koulutukseltaan lakimies. Ainakin hänen luulisi ymmärtävän sen, ettei uudistuksia pidä ajaa kuin käärmettä pyssyyn välittämättä kansalaisten perusoikeuksista. Hallituksen tehtävä ei ole myöskään etsiä porsaanreikiä perustuslaista, kun uudistuksia viedään (jääräpäisesti) eteenpäin.

Mitä enemmän tämän nykyisen hallituksen työskentelyä on tullut seurattua, sitä vakuuttuneemmaksi olen tullut siitä, että seuraavissa eduskuntavaaleissa maahamme tarvitaan sellainen eduskunta ja hallitus, jolle kansalaisten perusoikeudet ovat kunnia-asia ja äänestettäessä jokaisen kannattaa pitää mielessä, että laatu ratkaisee. Perusoikeudet ovat meille kaikille sydämen asia ja niistä on pidettävä tiukasti kiinni.

Seuraavan eduskunnan tärkein tehtävä onkin se, että Suomen perustuslaki uudistetaan ja Suomeen saadaan myös oma perustuslakituomioistuin, joka on täysin riippumaton nykyisestä hallinto-, lainsäädäntö- ja tuomiovallasta (ns. vallan kolmijako-oppi).

Nykyiset ministerit (miksei kaikki kansanedustajat) joutaisivat vielä mennä esimerkiksi kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin oppitunneille opiskelemaan perus- ja ihmisoikeuksia koskevaa juridiikkaa. Pahitteeksi ei olisi myöskään oppia tuntemaan mitä on korruption vastainen toiminta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Mikä ihmeen "perusoikeus" on saada pysyä työpaikassa jonka tarjoaja ei halua sinua sinne? Ihan älytöntä hössötystä.

Yhtä lailla minulla voisi olla perusoikeus saada sinulta palkkaa. Yrittäjä joka työllistää jonkun vaikka vähäksikin aikaa on parempi ihminen kuin sinä joka et työllistä hetkeksikään.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Mikä ihmeen "perusoikeus" on saada pysyä työpaikassa jonka tarjoaja ei halua sinua sinne?"

Ei pelkästään perusoikeus, vaan moniin eri säädöksiin kirjattu oikeus.

Työnantajat harvoin työllistävät huvikseen vaan tarpeeseen kylläkin. Se, osuuko työntekijän valinta nappiin, jää työnantajan kontolle. Jos työntekijän naama alkaa kyllästyttämään, ei voi olla irtisanomisen peruste. Sitä varten työntekijän turvana on näitä säädöksiä alkaen perustuslaista.

Tämä on jälleen kerran hyvä yritys vivuta työmarkkinoita astetta jenkkiläisempään suuntaan. Ensin pienet yritykset ja sitten isommat. Tämän jälkeen kuntien ja valtion työntekijät.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Pekalla menee nyt puurot ja vellit pahasti sekaisin. Tai sitten olet anarkisti:Lakeja ei tarvita, kukin pärjätköön omillaan ja vahvin vie kaiken.#viidakon lait. Anarkistikaan ei kyllä taida mitata ihmisarvoa kyvyllä työllistää.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Yrittäjä joka palkkaa henkilön ei taatusti tee sitä mistään filantrooppisista lähtökohdista vaan ihan voitontavoittelun ajamana. Luulisi että aikuinen mies nyt ymmärtäisi tuollaisen asian kun sentään osaa lukea ja kirjoittaa. Montako sinä työllistät tai olet työllistänyt?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jos näitä säädöksiä aina perustuslaista lähtien ei olisi meillä Suomessa, niin Suomi ei olisi myöskään mikään oikeusvaltio. Työlainsäädäntöä koskevilla säädöksillä ei suojata pelkästään työntekijää, vaan niillä suojataan myös työnantajaa, vaikka joku ei sitä haluaisikaan ymmärtää. Kannattaa ryhtyä lukemaan suomalaista työ- ja virkalainsäädäntöä, niin huomaa, etteivät nämä säädökset ole yksipuolisia ja niillä on aina tietty tarkoitus. Riitatapauksissa asiat tietysti ratkaistaan viime kädessä oikeudessa, jos niistä ei kyetä sopimaan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Niin on se huikeaa kun tämä Arvo Pohja hallitus koittaa väkisin murentaa suomalaisen arvo pohjan jossei sentään kaikin mahdollisin keinoin niin silti on silti tempuissaan ihan omassa luokassaan ja silti ketään ei kiinnosta, media ei ristiinnaulitse.

Teot saavat olla ihan mitä sattuu kunhan puheet ovat nättejä, puheissa horistaan ihmisoikeuksista, -arvoista, tasa-arvosta joita käytännössä koitetaan alati loukata ja heikentää ...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tämmöistä se politiikan moraali valitettavasti Mikko on. Kuten olet varmaan huomannut, niin tuolla rapakon takana on moraali vielä huonompaa, jos yhtään lohduttaa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

No jos Suomi on vasta 72% Amerikka jossa politiikko voi jo väittää aivan mitä tahansa, ei ole niin typerää valetta ettei sitä olisi esitetty, jää silti yhä eroksi sananvapaus. Ei tarvitse kuin miettiä talk show hostien Trump kommentteja joissa hän on "whiny little bitch" (Bill Maher), hänen pienistä käsistään leivotaan loputtomasti juttua (pienet kädet pienet ...) jne. Ei niin että solvaaminen olisi joku tarkoitus taikka pointti vaan se, että meillä tämäkin hallitus saa rauhassa runoilla mitä sattuu JSN:n medioiden siunauksella ...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hallituksen ei tarvitse nauttia kuin eduskunnan luottamusta. Vaaleissa luottamus mitataan kansalta kuka nyt sattuu ja ketä sattuu äänestämään.

Käyttäjän Raisaberg kuva
Raisa Åberg

Vastaus löytyy myös perustuslaista. Valtioneuvoston tehtävä on panna vastuuseen toimijat, joitten toimet ovat laittomia ja/tai vasten suomen etua. Presidenttiä myöten. Joten jos teillä hyvä herra on tuollaista tietoa, teidän pitää viedä se eteenpäin, valtioneuvostoon. Jos he eivät toimi niin kuin heidän pitää, ovat he myös rikollisia, itse.

ja minun näkökulmasta tekin, jos ette vie tuota eteenpäin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset