VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Puheenjohtaja Antti Rinne puhuu demarit ja itsensä pussiin

Demareiden puheenjohtaja Antti Rinne väittää yritystukisekoilun jälkipyykissä, että hätäily olisi voinut viedä kymmeniä tuhansia työpaikkoja. https://yle.fi/uutiset/3-10149157

Ihmeellisiä selityksiä demareiden puheenjohtaja Rinteeltä. Jos yritystukia maksetaan jopa yrityksille, jotka eivät niitä edes tarvitsisi, niin miten se voi haitata näiden yritysten kilpailukykyä ja on vaara menettää työpaikkoja paljon muusta puhumatta.

Suurin vaara lienee se, että näille eturyhmille ja lobbaajille demaritkin tulisivat pyllistäneeksi ja pelkäävät menettävänsä jotain, mitä ei haluta suoraan sanoa ja siksi yritystukia ei kyetty karsimaan. Tässä kohtaa valitettavasti yhdenkään puolueen jauhot eivät ole puhtaita ja koko yritystukiuudistus on ollut osoitus kansanedustajien kyvyttömyydestä ja rakenteellisesta korruptiosta tehdä tosipaikan tullen päätöksiä. Tässä valossa on entistä vaikeampi ymmärtää miksi on käyty pienempien kimppuun, muttei kyetä käymään isompien kimppuun.

Demareiden puheenjohtajalta kuitenkin odottaisi viimeisten joukossa kuulevan tällaista kaksinaismoralista puhetta, kun demarit ovat valittaneet oppositiossa hallituksen tekemistä leikkauksista muun muassa opiskelijoilta, eläkeläisiltä, palkansaajilta jne. Tässä on syvä ristiriita ja jo lapsikin huomaa, että nyt Rinne puhuu demarit ja itsensä pussiin.

Odotan, että hallitus kykenee nyt toimimaan ja leikkaa yritystukia tai sitten on syytä perua kaikki ne leikkaukset mitä on tämän hallituskauden aikana tehty muille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ehkä Rinne ei nyt aivan tyhjää puhu, vaikka siltä tuntuisi. Tuskimpa yritystukia kirjataan suoraan saajan tulokseen, vaan ne kiertävät toiminnan kautta. Näinollen voisi olettaa, että tukien leikkaaminen vähentäisi myös työpaikkoja. Siltä kannalta Rinteen näkemys olisi ymmärrettävä.

Yritystuissa on varmaan paljon sellaistakin, jonka voisi aivan hyvin laittaa säästöjen piikkiin. Aika omituinen on Rinteen selitys, että Outokummun yritystukia on käytetty tuotekehitykseen. Miksi muille ei anneta tällaista tukea. Kaikki sitä tarvitsisivat. Tuulituet taitavat olla yhtä hupaisa kokoelma kaverirahaa. Sillä sotketaan vielä muidenkin energiantuottajien asiat.

Kyllä hallitukselta onnistui sutjakasti palkkojen ja sosiaalietuuksien leikkaminen. Vähän enemmän kuin noloa on, että siihen se sitten jäi. Aivan samanlainen mahalasku kuin pääministerin toiveet, että kyllä hyvätuloiset alentavat aiheuttamaansa palkkakustannusta vapaaehtoisesti.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Mitä ne puheet sitten oli, että yritystukia piti leikata. Jos joku on voitollinen yritys kuuluuko senkin saada näitä tukia? Ymmärrän, että niitä autetaan, jotka niitä oikeasti tarvitsevat, esimerkiksi kaikkeen hyödylliseen tutkimukseen ja kehitykseen, samoin tällaiset start-upit jne. Oletko tutustunut tuohon MOT:n aineistoon tarkemmin? https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/09/07/yritystuk...

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kyllä se on ymmärtääkseni selvä asia, että jos tukia leikataan, niin siinä menee samalla työpaikkoja. Voidaan perustellusti kysyä, että onko tarkoituksenmukaista, että kansalaisia työllistetään tätä kautta. Siinä varmasti on osoitettavissa monia epäkohtia, jotka pitäisi korjata.

Poliitikkojen kyvyttömyys hoitaa tätä johtuu siitä, että heillä on tässä liian suuri oma lehmä ojassa. Kätilöiltä tai eläkeläisiltä lähtee osa tuloista, että heilahtaa, mutta se ei vaikuta poliitikkojen pussissa. Yritystukien leikkaamiset koituvat suoraan sinne. Ongelma on siinä, että tappiot eivät jakaannu tasaisesti.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #4

Käytetäänhän verorahaa ja eri valtion yhtiöiltä saatuja voittovaroja (jaettu ennen voittovarojen jakoa, esim Veikkau) avustuksina erinäisiin yhdistyksien tarkoituksiin. Noilla varoilla yhdistykset ovat palkanneet työntekijöitä (esim. maahanmuuttoon liittyen).

Kysymys kuuluukin, onko kovinkaan viisasta valtion jakaa kansalaisilta kerättyä rahaa tukena tai avustuksena vai olisiko edellytettävä järjestöiltä omatoimisuutta ja kerätä itse "vapailta markkinoilta" toiminnan rahoitusta?

Tuulituet eivät ensinnäkään työllistä suomalaisia oikeastaan laisinkaan, joten se nyt ainakin suoralta kädeltä on täysin hukkaan heitettyä maamme taloutta edistävää avustamista. Samaa voidaan sanoa voitollisten yritysten tukemiseen käytettyjä tukirahoja. Ei järjen häivää. No, toki noiden yritysten johtajat voivat nostaa suurempaa palkkaa, palkkioita ja boonuksia. Verorahahoilla siis käytännössä maksellaan suurempia tuloja jo hyvää ansiota saaneille. "Hyvä velikerho" toimii ja voi hyvin päättäjiemme avustamana. Kaipa tuosta jossain vaiheessa kertyy jotain hyvääkin. ;)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #7

Varmasti monet yritykset ovat tukensa ansainneet, mutta jos asetetaan työryhmä hallituksen toimesta, jolla on selvä tavoite ja kaikki puolueet ovat parlamentaarisesti mukana plus näitä "ulkopuolisia tahoja", niin jotain on silloin pielessä, kun jo heti alussa mukana olleet ilmoittavat, että näistä ei ainakaan leikata. Nyt, kun demaritkin lähtevät tällä tavalla asioita puolustamaan omalta kantiltaan, niin juttu haisee entistä enemmän ja tällä vain todistetaan se mädänneisyys mikä tuolla nykyisten päättäjien keskuudessa on. Mikähän se oikea nimitys tällaiselle touhulle olisi, olisiko se vaikka hyvävelikorporatismi hyvävelikorruption sijaan, molemmat käynee? Hallituksen lienee helpoin toteuttaa tämä niin kuin mekin toteutimme Kotkassa kaupungin tasapainottamissuunnitelmaa lopulta, kun ei siitä mitään meinannut tulla. Annoimme virkamiehille tehtäväksi hakea 10 miljoonan euron säästöt ja teimme sen jälkeen päätökset.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kovaa on tämä jälkipyykki yritystuista ja varmasti jatkuu vielä pitkään. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/245828-jalkipyykk...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, työryhmän toimeksiantokin oli sellainen, että muutoksia oltaisi tehty vuosina 2019-2023, joten ei tuo nyt kummoista hätäilyä olisi ollut. AY-liikkeen ääni puhuu, suojellaan perinteistä teollisuutta ja sen työpaikkoja.

Pitkällä aikavälillä vanhan, pysähtyneen ja kannattamattoman tukeminen on haitallista. Se että jossain kenties työpaikkoja menetetään, ei tarkoita etteikö niitä voisi syntyä muualle.

Rinne osoitti valitettavasti jälleen, ettei SDP:stä ole tekemään tarpeellisia päätöksiä eikä uudistumaan - puolue ja sen ajatukset ovat jämähtäneet paikalleen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Urpilaisen vaihto Rinteeseen saattoi sittenkin olla virhe demareille?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

On se vaan vaikea aihe nämä yritystuet, kun näistä keskusteleminenkin on näin vaikeaa, että Sitran järjestämä keskustelutilaisuuskin piti perua metsäteollisuuden vetäydyttyä. https://www.hs.fi/talous/art-2000005633390.html

Tässä tulee entistä skeptisempi olo, että mitä kaikkea tähän oikein liittyy, josta pelätään puhua.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Yritystukia on ''yrittänyt'' leikata lähes jokainen puolue. Demareille ne on tärkeitä, samoin kuin keskustalle ja kokoomuksellekin.

Etupiirit ratkaisevat.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Etupiirien vuoksiko täällä eletään ja sekö on kansakunnan kokonaisetu, kun tämä asia tuntuu olevan niin tabu kaikille puolueille? Eihän tässä pitänyt olla sellaisesta uudistuksesta, että työpaikkoja tapetaan, vaan karsitaan turhia tukia pois ja tervehdytetään taloutta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Loppuuko myös hallituksen uudistushalukkuus yritystukiin? Yritystuillako tämä maa pyöriikin vai olenko ymmärtänyt väärin, että olisimme vientivetoinen maa ja hyvinvointimme on siitä kiinni tulevaisuudessakin?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Suoraan hallitusohjelmasta lainattua:

Hallitus sitoutuu koko 10 miljardin euron kestävyysvajeen kattamiseen tarvittavien säästöjen ja rakenteellisten uudistusten koskevien päätösten tekemiseen hallituskauden aikana. Hallitus toimeenpanee päätökset suunnitelman mukaisesti.

Hallitus on sopinut julkista taloutta vahvistavasta sopeutusohjelmasta. Nämä toimet kohdistuvat hyvin laajasti yhteiskunnan eri lohkoille ja koskettavat kaikkia suomalaisia.

Yritystukien uudistamisessa toistaiseksi tulos pyöreä nolla.

Korostan lausetta "nämä toimet kohdistuvat hyvin laajasti yhteiskunnan eri lohkoilla ja koskettavat kaikkia suomalaisia". Jos tämä asia on näin flobbi eikä kansanedustajat pysty tässä asiassa toimimaan yhdessä, vaikka valmistelu oli parlamentaarista, niin hallituksen tulee ottaa ohjat käsiin ilman lähestyvien vaalien pelkoa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kannattaa nyt aina kuitenkin muistaa, että meillä on oikeistohallitus, siis puhdas oikeistohallitus.

Hehän ajavat tietysti sellaisia asioita, jotka ovat heidän äänestäjiään lähellä, ihan loogista toimintaa.

Äänestäkää taas vaan kokoomusta ja keskustaa, niin saatte ihan sitä mitä tilaatte.

Turha on kansan itkeä, kun p**ka on housuissa, vaalipäivänä tehdään ne ratkaisut, millaista politiikkaa neljä vuotta tehdään.

Turha on itkeä vaalipuheita- ja lupauksia, sillä oikeisto on aina oikeisto.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt totisesti puhut ihan omituisia ja sekavia Petteri, tämähän oli parlamentaarisessa valmistelussa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Yritystuissa taitaa olla samaa kuin lapsilisissä? Jaetaan kaikille niin rikkaille kuin köyhillekin. Ei tarveharkinnallisista, vaan poliittisista syistä (etupiirit/äänten kalastelu). Tuo tasapuolisuusuuden tavoittelu maksaa yhteiskunnalle.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Lapsilisät ovat rahallisesti ihan eri luokan juttu kuin nämä yritystuet. Varmasti monet tuet ovat tarpeellisia, mutta ei kyetä sanomaan mitkä ovat turhia, kun kukaan ei halua luopua mistään. Tämä on todella ironista, kun ajattelee minkälaisia leikkauksia ja säästöjä on muilta tahoilta tehty. On syyllistetty työttömiä ja vähävaraisia, mutta yksikään puolue ei kyllä nyt saa enää minkäänlaista synninpäästöä, jos näin heikosti ja kaksinaismoralistisesti hoitavat asioita.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kaikille puolueille yritystuet ovat pyhiä, myös vasemmistolle, mutta niin kauan kuin hallituksessa on yksikin porvaripuolue, niihin ei kajota.

Vasemmisto siihen pystyisi vihreiden kanssa, mutta sellaista hallitusta ei tule, tosin jos vihreät saisivat päättää, niin tuulituki senkuin lisääntyisi.

Parlamentaarinen käsittely on yhtä tehokasta kuin kaikki muutkin komiteat, paljon paperia, ei mitään tuloksia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt kuullostaa jo järkevämmiltä nuo mielipiteesi. Jospa nyt hallitus kuitenkin vielä terästäytyisi tässä asiassa. Ei nuolaista vielä ennen kuin tipahtaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset