VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Eduskunnassa rakenteellista korruptiota, voiko tämä enää olla totta?

Luin todella hämmästyneenä yritystukien parlamentaarisessa uudistamistyöryhmässä olleen Antero Vartian (vihr.) medialle antamia paljastuksia siitä, miksei työryhmä kyennyt saavuttamaan sille asetettuja tavoitteita. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005630009.html

Jos Vartian kertomukset pitävät yhtään paikkansa, niin meillä päätöksiä eduskunnassa tekeekin kaiken maailman lobbarit ja etujen valvojat, jotka vahtivat kansanedustajia kuin kettu jäärän munia. Vaikka Vartia paljastaa tätä suomalaista poliittista mädänneisyyttä, niin hän voi itsekin katsoa peiliin eikä ole mikään ns. pyhäkoulupoika, kun on ollut mukana noin ala-arvoisessa porukassa.

Miten meillä Suomessa on voitu valita tällaista luuseriporukkaa eduskuntaan, jotka ovat täysin näiden hyväveliverkostojen vietävissä ja odottavat vain kielipitkällä itselleen jotain palkkiovirkoja tms. kansanedustajana ollessaan eivätkä kykene enää hoitamaan asianmukaisesti omia tehtäviään, ettei vain vielä menisi joku hyvä virka tai tehtävä itseltä tai kaverilta sivu suun?

Kyllä vähävaraisilta ja tavallisilta työssäkäyviltä ihmisiltä kyetään leikkaamaan vähästäkin, mutta kun kyse on näistä, joilla rahaa pitäisi olla taskut jo muutenkin pullollaan, niin sieltä ei voi varmasti ottaa yhtään mitään.

Miten eduskuntaan on voinut pesiytyä tällaista rakenteellista korruptiota ja miten tämä yhteiskuntamme voi olla näin ahne ja sairas kuin se tosiasiassa näyttää olevan? Nyt rupesi äklöttää tämä valtakunnantason poliittisten päättäjien mädänneisyys läpi kautta kaikkien poliittisten puolueiden. Osaavatko ne enää edes hävetä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Olen jo kauan sanonut että politiikka on kuollut. Sellaisena kuin se pitäisi normaali järjellä ymmärtää. Olen myös kauan ihmetellyt etteivät verorahat riitä oikein mihinkään, vaikka verokanta on laaja ja prosentit kovat. Ei tarvi toki ihmetellä, kun hoksaa että tätä maatahan johtaa ihan kotikutoinen mafia, joka ei pahemmin ajattele niiden etua, jotka ovat heidät virkoihinsa valinneet, niin hyvässä uskossa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eihän ne, kun edelle menee "Oma perse ja tuhannen sähkökitara".

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sanon tähän Jari sulle vielä sen, että jos joku kaipaa nyt niitä uudistuksia, niin se on Suomen eduskuntalaitos eli siinä on seuraavalle hallitukselle työsarkaa käydä uudistamaan kansanedustajia koskevaa lainsäädäntöä ja siinä samassa kyllä joutaa myös läpivalaista tätä ns. laillisuusvalvontapuolta, joka on täysin kykenemätön puuttumaan yhtään mihinkään. Eduskunnan oikeusasiamiestä ja oikeuskanslerinvirastoa koskevat säännökset perustuslaissa on myös enemmän kuin syytä käydä läpi.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Sitaatti: "Jokaisella kansalla on sellaiset edustajat kuin se ansaitsee "

PS. katsopa itään, katso länteen. katso etelään. Kaikki on ihmisten touhua, pysy perässä huutelemassa tai vaikuta itse.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Pertti oliko tuo vaikuttamista vai perässä huutelemista?

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Tämä on myös median syytä, niiden pitäisi tuoda epäkohdat esille mutta ne ennemmin puhuvat asioiden vierestä ja peittelevät.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

No nyt toivat kuitenkin, kun kansanedustaja Vartia itse halusi tuoda asiat julki. Jos joku tavan pulliainen haluaisi kertoa, niin sitten voi olla eri asia. Rohkeutta se varmasti Vartialtakin vaati, tulla esiin ja alkaa puhua.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Eduskunnassa rakenteellista korruptiota, voiko tämä enää olla totta?

Totta tämä on, pikkuhiljaa totuus tulee julki. Kiitos Antero Vartian (vihr.) medialle antamia paljastuksia siitä, miksei työryhmä kyennyt saavuttamaan sille asetettuja tavoitteita. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005630009.html

Ei ole koskaan tullut äänestettyä vihreitä, voisi jopa harkita kyseistä puoluetta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#3 Missähän vaiheessa lobbareille on annettu pikkusormi - nyt näyttää siltä, että käsikään ei enää riitä!

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kun antaa pirulle pikkusormen, niin se vie koko käden.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tämän perusteella veikkaan, että äänestettävät käyvät nykyeduskunnassa vähiin.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Pelissä jaetaan miljardi tolkulla rahaa, ja kansanedustajat jotka pitävät eturyhmän eduksi tukien jaossa puolia, ja onnistuvat saamaan lain voimaan jonka suojassa yhteisen kassan varat saadaan ohjattua eturyhmän taskuihin, voivat olla suht varmoja vaalikampanjan tuesta ko. eturyhmän toimesta. Vrt. Pekkarinen/tuulivoima ja syöttötariffi bisnes.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Siitähän tässä nimenomaan on myös kyse. Pitäisi kieltää koko rahallinen tuki vaaleissa, auttaisiko se yhtään asiaa vai maksaisiko ne siitä huolimatta pimeästi?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#12. Tarvitaan ns. puhdistus - kaikki mädännäisyys tulee selvittää.

Meillä on jo useita esimerkkejä korruptiosta, joka elää ja voi hyvin maassa, jota pidetään vähiten korruptoituneena.

En viitsi mainita tässä valtakunnan pääsyyttäjää, saati näitä lobbaajien rahoilla paikkaansa päätöksentekijöinä säilyttäviä, mutta sen verran totean, että seuraaviin vaaleihin mennessä, joku roti tarvitaan, että demokratiasta edes voidaan enää puhua.

Onko niin, että rehellisyys on jo haudattu, politiikassa vain 'huijarit' pärjäävät.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #17

Vielä on toivoa, kun seuraavassa hallitusohjelmassa perustuslaki remonttiin ja laillisuusvalvojille oikeasti valtaa puuttua päättäjien tekemisiin ilman, että on ns. parlamentaarista koskemattomuuttakaan.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Jos sote-uudistus ei mene läpi, siitä voi hyvinkin tulla vedenjakaja suomalaiseen politiikkaan ja siinä esiintyvään korruptioon. Uskoisin, että kaiken maailman pörriäisten vaikutusvalta on nyt jo saavuttanut kipurajan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Näitä pörriäisiä tuntuu eduskunnassa ja eduskuntaan päin riittävän. Rakenteellinen korruptio Suomessa näyttää olevan syvällä. Tajuavatko nyt edes nämä sopeutumiseläkkeet lopettaa niin kuin on nyt julkisuudessa annettu ymmärtää?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ymmärsinkö Vartian puheen oikein, kun hän sanoi tämän sekalaisen työryhmän pystyvän ylipäätään jotain päättämään vain, jos se on yksimielinen? Syksystä asti pohditaan ja mietitään ja tulos on tässä, yks tyhjän kanssa. Aikaa ja rahaa vain kuluu tyhjänpäiten.

Alkaa muistuttaa YK:n "päätöksiä", mistään ei tule mitään valmista, jos siinä vähänkin poljetaan Venäjän tai Kiinan etuja. Sairasta touhua.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Marttakerhokin olisi pystynyt parempaan, väheksymättä tällä lainkaan Marttoja. Ja mukamas asiantuntijoita piti olla, voihan kiesus sentään.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Onhan niitä asijantuntijoita, heitä ei vain kuunnella. Suomea koskevia päätöksiä ei tehdä eduskunnassa, valta näyttää olevan EK, SY, SAK, MTK ja Metsäteollisuuden palatseissa. Eduskunta näyttää olevan EK, SY, SAK, MTK ja Metsäteollisuuden kumileimasin, luulis kansanedustajia hävettävän.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #16

Siksipä seuraavan hallituksen tulee käydä uudistamaan koko kansanedustajalaitosta ja laillisuusvalvontaa koskevat perustuslain säädökset. Oma perustuslakituomioistuin ja virkamiesten tutkintaelin oikeusministeriön alaisuuteen myös, ettei omat tutki toistensa tekemisiä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#7 Parlamentaarinen ryhmä kaiketi perustettiin, koska kolmen hallituspuolueen omat ministerit eivät päässeet yksimielisyyteen.

Ryhmän perustamisen syvin olemus olikin lopulta, että puhutaan paljon, mutta tuloksen saaminen ei ole välttämätöntä.

Ainakin, jos uskomme aamun MTV:ssä haastateltua asiantuntija Heikki Pursiaista.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kyllähän kansalaisilla alkaa mennä koko kansanedustuslaitokseen usko enkä tiennyt, että ongelma on näin paha mitä tulee näihin lobbareihin ja etujärjestöihin päin. Tämä kansanedustajan perustuslaillinen riippumattomuuskaan ei auta niin kauan ennen kuin ryhmäkuri säädetään laissa rangaistavaksi. Sitten vasta saadaan todellista riippumattomuutta aikaan. Kun näitä leikkaus- ja säästöpäätöksiä tehdään, niin nekin pitäisi olla tasapuolisia ja oikeudenmukaisia kaikille, mutta näitä yritysten tukirahojakin kierrätetään MOT:n tutkimuksen mukaan jopa samoilla yrityksillä vuosi toisensa jälkeen. Eivätkö ne muuten pärjää vai onko tässäkin jotain sulle mulle peliä. Summat ovat valtavia, kun ajatellaan, että tukipotti on useita miljardeja. Tämä yritystuki politiikka saa entistä oudompaan valoon nämä tavallisille kansalaisille suunnatut aktiivimallit sun muut, jossa rangaistuksen uhalla vaaditaan asioita, mihin kaikki eivät voi edes itse vaikuttaa. Ihmisiä kaiken lisäksi syyllistetään siitä, kun monet ovat tahtomattaan työttömiä. Olisikohan hallituksella nyt munaa kuitenkin puuttua tähän tukipolitiikkaan ja tehdä se, mihin tämä todella surkea ja moraaliton työryhmä ei kyennyt?

Sirpa Abdallah

Sipilän toiminta oli jo alun alkaen välinpitämätöntä nimittäessään työryhmään lobaritahot mukaan valvomaan juuri omia etupiirejään. Tämä on ollut maan tapa, ja kun sen tavan toiminnan hyväksyjänä ja jatkajana ovat kunnostautuneet juuri keskusta, kokoomus ja demarit, niin jälki on sitten tämän näköistä. Demariedustaja Ihalainenkin eilen kehui työryhmän toimintaa.

Ei tämä lobbarien toiminta kuitenkaan ole omassa milipiteissäni korkeimmalla asteikoööa vaan kyllä sinne nousee ilman sarvia ja hampaita kansanedustajien itselleen säätämät etuuslait, kuten sopeutumiseläke- työttömyysturva) ja sopeutusrahalaki(ansiosidonnainen työttömyysturva). Miksi ihmeessä heidän ei kuulu olla samojen etujen piirissä kuin muutkin kansalaiset. Ihan perustuslain mukaan on oman edun tavoittelu pahinta mahdollista korruptiota, josta pitäisi saada tuomiota väärinkäytöstä.

Uutisoinnin mukaan taitaa keskusta ja kokoomus ainakin olla puhemiehen esitystä lievemmän lakimuutoksen kannalla, jolloin vain pääomatulot lisättäisiin ansiotulojen lisäksi huomioitavaksi. Toki nyt pyydetään perustuslakivaliokunnanlausunto, kun sitäkään ei aiemmin ole pyydetty 2010-2011. Nähtäväksi jää vieläkö omien etuisuuksien säilyttäminen perustuslakiasiantuntijoiden lausunnoista huolimatta jätetään voimaan pienin muutoksin.

Loareilla ei pitäisi olla yritystukien leikkaamisessa mitään päätösvaltaa. Ei vähäisemmissäkään määrin vaan voivat antaa omia lausuntojaan hallitukselle asian päättämistä varten. Sipilän hallituksella on kaikki avaimet käsissä. Katsotaan pystyykö Sipilä kumppaneineen tavoiteltuun oikeudenmukaiseen päätösesitykseen eduskunnan käsiteltäväksi. Tässä on avaimet niille puolueille seuraaviin vaaleihin, jotka kannattavat huomattavia yritystukileikkauksia jopa joiltakin osin poistoa, eikä hallituspuolueet tue tätä (enemmistöhallitus).

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Siitä se vasta poru olisi noussut, jos Sipilä olisi omavaltaisesti nimittänyt ryhmän, josta olisivat puuttuneet niin elinkeinoelämän kuin ammattijärjestöjenkin edustajat.

Kun Berner oli vähän laittamassa vauhtia liikenteen uudistuksiin, niin porukka suunnilleen hyppi seinille.

Sirpa Abdallah

Juho, eikö aina poliittiset päätökset kuitenkin tehdä eduskunnassa? En puhunut mitään omavaltaisesta nimittämisestä, mutta hyvin olisi ollut asianmukaista perustaa ryhmä vain eduskuntapuolueista, jolloin käsitteleminen tapahtuisi parlamenttaarisin perustein. Tässä mielessä yhdyn täysin Vartian kannanottoon. Nyt jos eduskunta ottaa vakavasti päätöksen teon perusteeksi lobbarien vaatimukset, niin silloin jopa nuo ovat/lukeutuvat päättäjiä/-jiksi ja näin ei saa, eikä voi olla.

Toivon todellakin Sipilän hallitukselta rohkeutta, sitä kuuluisaa munaa, päätösten aikaansaamiseksi. Haitalliset tuet pois ja muutoinkin jäljelle jäävät leikkausten kohteeksi. Päätösten pohjaksi aiemmin saadut asiantuntijoiden lausunnot.

Liikenteen uudistamispyrkimykset perustuvat meilläkin EU:n painostukseen. Samaa on nähtävissä nyt Ranskassa, jossa Macron on toteuttamassa komission painostuksen rautatieden yksityistämistä ja saanut työläiset pitkään lakkoon. Tästäkin voitanee vetää sellaista johtopäätelmää, että EU:ssa komissio vie jäsenmaita mielinmäärin, vaikka vaadittavat toimet olisi maalle haitallisia, eikä maan päättäjillä ole kykyä toimia oman maan edun mukaisesti.

Brysselin esittämästä vaatimuksesta kirjoittaa mm. politico;
"Opening passenger rail transport to competition is required by Brussels and France can’t procrastinate any longer. And it is precisely because foreign operators will be able to offer their own high-speed connections within France that SNCF has to adjust." https://www.politico.eu/article/france-railway-str...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ymmärrän sopeutusrahan, koska eduskunnan jälkeen monella voi olla vaikeuksia kaikesta lobbaamisesta huolimatta löytää itselleen työpaikkaa, jos ei ole esimerkiksi virkavapaalla jostain valtion virasta, mutta rajansa kaikella ja tämä sopeutumiseläke pitää ehdottomasti lopettaa ja nythän se on todettu valtiosääntöoppineiden suusta puhuttuna, ettei siihen olisi perustuslaillisia esteitä, jolleivät sitten taas muuta mieltään, kun asioita käsitellään. Munattomuuttahan se on ollut kansanedustajilta, jotka eivät kykene käyttämään omaa valtaansa, kun yritystukia piti uudistaan, mutta kuka olisi arvannut, että siellä on ihan rakenteelliseen korruptioon verrattavaa toimintaa, jolle pitää ehdottomasti saada piste. Toivottavasti hallitus kykenee tässä kohtaa tekemään sen, mikä työryhmällä jäi pahasti kesken.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#21 Kyllä se vaan on niin, että oman vihreän oksan sahaaminen tekee kipeää! Kansanedustajiksi valituiksi tulleista, monien, omissa ammateissaan saama palkka häviää reippaasti kansanedustajan palkalle ja kulukorvauksille. Oletan, että huippupaikoilta ei lähdetä kansanedustajiksi.

Stefan Wallin puolusti eduskunnassa käydyssä keskustelussa, edustajuuden päätyttyä maksettavaa sopeutumiseläkettä tai sopeutusrahaa sillä, että suostuttuaan ehdokkaaksi, moni menettää asemansa työelämässä ja samaan aikaan toimeentulonsa. Hän puhui tietenkin itsestäänselvyytenä, että ehdokkaaksi ryhtyminen = kansanedustajuus! Ja, että kaikilla on paljon menetettävää, noin taloudellisessa mielessä.

Perustelu on ontto, sillä useimmat lähtevät ehdokkaiksi omasta tahdostaan, ei ulkopuolisten pyynöstä. Tosin julkkiksia pyydetään ääniharaviksi, mutta heidän uransa on jo tuolloin ollut hiipumassa.

Ja tunnettuahan on, että tavallinen pulliainen ei enää omilla rahoillaan edes paikkaa saa. Jonkun tahon taloudellinen tuki esilläoloon ja mainontaan tarvitaan aina. Kuinka rahoittajataho sitten edellyttää vastapalvelusta, lienee valituksi tulleen ja rahoittajan keskinäinen sopimus.

Puhtaasti puoluepoliittinen tukeminen tässä kohdin lienee jo harvinaisempaa, joskin siihen kansa edelleen uskoo.

Presidentivaaleissakin puhuttiin miljoonista.

Muistanemme vaalirahakohun kuin tämän päivän. Onko siitä jotain opittu, jää arvoitukseksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei kaikista ole tullut kansanedustajaa isolla vaalirahalla. Esimerkiksi perussuomalaisista moni on tullut valituksi todella pienellä budjetilla. Eiköhän tuolta porvaripuolueiden seasta löydy ne, jotka käyttivät viime vaaleissakin eniten rahaa vaalikampanjaan, jos en väärin muista?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#30 Luulen, että perussuomalainen puolueväki äänesti aktiivisesti ja varmasti omiaan. Tuossa kohtaa kansan usko puoluepoliittiseen asemaan on ollut tärkeä.

Samaa toivoisin tulevissakin vaaleissa, mutta nyt jos koskaan, kansaan on luotava uskoa, että ylipäätään lähtevät uurnille.

Alhainen äänestysprosentti varmistaa aina oikeiston voiton. He eivät jää kotiin nukkumaan, koskaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #32

Tilanne on nyt aivan toinen, kun perussuomalaiset hajosivat eikä populismi ole Suomessa tällä hetkellä enää sama asia kuin se oli vielä kahdessa edellisissä eduskuntavaaleissa.

Käyttäjän KariSepp kuva
Kari Seppä

Mitäs täällä valitetaan kun kuitenkin äänestyksien tullessa samat naamat jatkaa. Onko äänestäjät umpi sokeita/tyhmiä vai miksi ei mitään tapahdu. No siksi että samat instanssit maksavat mainonnan jolla nämä samat tyypit valitaan uudelleen ja uudelleen. Joten samojen "konsulttien" ohjauksessa myös äänestäjät ovat. On helppo huudella että jotain tartis tehdä muttei ole munaa toteuttaa sitä omassa toiminnassaa. ELi lausunto kun osaamattomat ja kysyttömät tahtovat haluttomia tekemään mahdottomia...liippaa aika läheltä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kari, jotenkin minusta tuntuu, ettei seuraavien eduskuntavaalien jälkeen nähdä samoja naamoja niin paljon kuin aikaisemmin. Sinisten kannatus on esimerkiksi niin olematonta, että sieltä on moni tippumassa, jos ei ihmettä tapahdu.

Yari Taipale

Niin minutkin savustettiin ulos persuista psittain korruption sanelemsna. Niin kuten varmasti muistat keksityt väitteet?

Mutta mätää eduskunnassa ja virkamiehussä on ollut jo kymmeniä vuosia.

Kaikkien silmät vaam eivät auenneet dilloin eikä vielä nykyäänkään.

Mädännäisyys on läpi hallintorakenteen tuomarista juomariin. Shneus ja valion varojen ja veronmaksajien kuppaaminfn on ollut päätehtäviä jo 30 vuotta ainakin. Mutta viime vuosikymmen on ollut pahinta aikaa. Mitä tälle enää voi tehdä? Eipä juuri mitään, yleislakko vai 1918 aikaiset tapahtumat?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset