VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Analyysi: Keskustan linja ja tulevaisuusko Sipilän (hallituksen) varassa?

Keskustapuolueen alhaalle jämähtänyttä kannatusta näkee nyt pähkäiltävän nykyisten galluppien valossa yhä useammin, kun kannatus ei nouse, vaikka Suomi on noususuhdanteessa. MTV oli tehnyt hiljattain joillekin Keskustan piiripäättäjille myös kyselyn, jossa enemmistö vastaajista, 56 prosenttia, ei halua puheenjohtaja Juha Sipilälle tulevassa Sotkamon puoluekokouksessa edes haastajaa ja Paavo Väyrysen osalta todetaan, että juna on jo mennyt.  https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/mtv-n-kysely-keskustan-piiripaattajat-eivat-halua-vayrysta-puheenjohtajakisaan-juna-on-jo-mennyt/6839350#gs.AO_Stto

Mikä on sitten Keskustan tila? Pääministeripuolue ei pärjää Kokoomukselle. Demaritkin ovat ajaneet oppositiossa ollessaan ns. vasemmalta ohi, vaikka usein kuulee ja näkee puhuttavan, että demareista on Rinteen johdolla puhti pois eikä demareiden uskota kykenevän maata koskeviin uudistuksiin.

Eduskuntavaalien jälkeen uudistuksia on todennäköisesti kuitenkin jatkettava suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämiseksi. Globaali markkinatalous ja tietoyhteiskunta asettaa jatkuvasti omat haasteensa, kun kaikki muuttuu niin nopeaa tahtia. Nykyisin vain muutos on pysyvää, vaikka se ei saa olla mikään itsetarkoitus ja on tärkeää muistaa jatkuvan muutoksen keskellä, että myös heikoimmista pidetään hyvää huolta. 

Tärkeimpänä syynä Keskustan nykyiseen kannatukseen on todennäköisesti kuitenkin se, että puolueen puheenjohtaja Juha Sipilän imago on jäänyt pysyvästi ärsyttämään isoa kansanosaa ja se rassaa uskottavuutta, vaikka Keskusta olisi puolueen uskollisimpien kannattajien mielestä ykkönen sivistys- ja vastuunkantopuolueena tehtäessä uudistuksia suomalaisessa yhteiskunnassa. Näin kävi todennäköisesti myös Matti Vanhaselle, jonka ”lautakasat” kansa yhä vaan muisti ja tämä oli luettavissa presidentinvaalien tuloksesta.

Keskustan politiikan linjaa täytyy yksinkertaistaa ja terävöittää. Nyt on paljon sellaista ”sillisalaattia”, mikä valitettavasti on liian monimutkaista ymmärrettäväksi kenelle tahansa. Oma poliittinen linja ja tulevaisuus ei voi perustua Sipilän hallituksen yli 200 tekoon ja puolueen periaateohjelmaan. 101 periaatetta tuskin heti aukeaa tavalliselle kadunmiehelle ja naiselle. Kuka näitä jaksaa lukea, muistaa ja kykenee sisäistämään mistä on kyse?

Kun Keskustan sisällä näyttää vielä vallitsevan erityisesti joidenkin piiripäättäjien keskuudessa järjetön ”kultti-ilmiö”, suoranainen henkilöpalvonta puheenjohtaja Juha Sipilän ympärillä, niin onkohan tässä tosiaan käymässä niin kuin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa? Miten tämän päivän Suomessa Keskustassa voidaan kuvitella, että vain Sipilän avulla puolue pystyy menemään eteenpäin, vaikka tällä hetkellä kansa suhtautuu epäillen hänen luotsaamaan Keskustaan? Eikö juuri tämän pitäisi puhutella vakavammin, ettei kävisi niin kuin on jo kerran käynyt puheenjohtaja Mari Kiviniemen aikaan.

Sipilään iski vallanhimo, joka ajoi ohi demokratian

Pääministeri Juha Sipilä lähti viitoittamaan Suomea vaalivoiton jälkeen ihan oikealle tielle sloganilla Suomi kuntoon, mutta se on jo kulunut fraasi ja valitettavasti hän todennäköisesti vallan sokaisemana sortui vakaviin virheisiin, jotka lopulta johtivat myös viime kesän tapahtumien keskellä suorastaan emämunaukseen, kun hallitus jatkoi samalla kokoonpanolla ylimielisenä niin kuin mitään ei olisi tapahtunut perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajottua. Demokratialle tyypillinen avoimuus ja läpinäkyvyys olivat tipotiessään ja kuuntelematta jäi tarkasti myös se mikä oli tasavallan presidentin näkökanta valtiosäännön soveltamiseen kuuluvissa asioissa.

Tällainen menettely oli demokratian kannalta ala-arvoista ja häpeällistä katseltavaa. Se, ettei Kokoomus ole siitä kärsinyt jälkikäteen, ei selittyne kuin sillä, että pääministeri tulee Keskustasta ja valtiosäännön mukaan pääministeri hakee tarvittaessa presidentiltä hallitukselle eroa, jota Sipilä ei tehnyt.

Keskustan alavireisyyttä selittävään sarjaan menee edelleen esimerkiksi vaalilupauksista huolimatta tehdyt koulutusleikkaukset, Sipilän järjettömät maahanmuuttomöläytykset, julkisen sektorin työntekijöille tehdyt lomarahan leikkaukset työaikojen pidennyksineen, joista työpaikoilla edelleen puhutaan ikävään sävyyn ja jolle kovan työpaineen alla toimivat Sari sairaanhoitajat plus muut julkisen alan työntekijät tuppaavat olemaan pitkävihaisia. Viimeksi tänään on radiosta saanut kuulla kuinka hoitajien sairauspoissaolot lisääntyvät ja edellä mainittuja hallituksen leikkauksia on taas kritisoitu.

Sitten on vielä tämä ”lehmänkaupaksi” ristitty sote- ja maakuntauudistus Kokoomuksen kanssa, joka piti tehdä järjen ääntä kuunnellen eikä sotkea siihen puolueiden valtapoliittista peliä. Tästäkin saa jatkuvasti kuulla ja lukea milloin mistäkin tiedotusvälineestä ja sosiaalisen median keskustelupalstoilta.

Viimeisin hulluus oli hallituksen aktiivimalli. Pahasuinen kritiikki olisi voitu helposti välttää ja aktiivimalli olisi otettu toisella tavalla vastaan, kun ei olisi laitettu kenellekään minkäänlaista sanktiota, vaan mieluummin kannustin, jos joku kykenee täyttämään sen ehdot. Rapaa sataa niskaan ja kansa muistaa aktiivimallin sanktiomallina, kuka silloin kärsii eniten? Pääministeripuolue Keskusta tietysti.

Sote- ja maakuntauudistus lienee suurin näytönpaikka Sipilän (hallituksen) suhteen

Sote-ja maakuntauudistuksen vesittämiseksi on nyt myös käynnissä kova kampanja varsinkin Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa, jota etunenässä vetää Helsingin pormestari, Kokoomuslainen Jan Vapaavuori. Isojen kaupunkien huoli ja valitusvirsi on ymmärrettävää ja raha ratkaisee kuin myös erityisesti se toteutuuko uudistuksille asetetut tavoitteet vai ei ja miten uutta järjestelmää kyetään hallitsemaan, kun yksityisten terveysjättien hallinnoima markkinaehtoinen valinnanvapaus on sotessa mukana. Taustalla vaikuttaa kuitenkin kaiken maailman lobbarit ja perustellusti voi kysyä kenen lauluja se Vapaavuorikin laulaa ja mikä ketunhäntä hänellä onkaan kainalossa?

Kokoomuksen puheenjohtaja Orpolle tämä on varmasti ennen pitkää katkeraa kalkkia nieltäväksi ja varsinkin, jos Vapaavuori saa vielä riittävän määrän Kokoomuksen kansanedustajia taakseen ja uudistukset halutaan kaataa eduskunnassa.

Sipilän uskottavuudelle ja koko hallituksen toimintakyvylle lienee kuitenkin se suurin näytönpaikka vielä edessäpäin. Jos sote- ja maakuntauudistusta ei saada nyt vietyä maaliin, silloin maakuntavaalit vaihtuvat todennäköisesti ennen aikaisiin eduskuntavaaleihin. Se loisi todennäköisesti myös lisää painetta Sipilän johtaman Keskustan kannatuskäyrille ja niitä olisi entistä vaikeampi saada sojottamaan ylöspäin.

Vaikka osa piiripäättäjistä ei halua Sipilälle edes haastajaa ja haastajina olisi muita hyviä ehdokkaita kuin joidenkin mielestä tuossa MTV:n kyselyssä jo rasitteeksi koettu Paavo Väyrynen, niin tarrautuminen yhden kortin varaan on näissä olosuhteissa Keskustalle erittäin riskaabeli juttu. Ja vaikka Sipilä on ollut ahkera ja idearikas insinöörismies, ei hänen keinoilla kansan syviä rivejä enää taivuteta ja jos taivuttaa pitäisi, niin taitaa keinot olla silloin jo vähissä ja tämä ei ainakaan onnistu pakolla tai kepillä.

Olipa tilanne mikä tahansa ennen Sotkamon puoluekokousta, niin tällainen kehityssuunta, jossa Keskustan linjaa ja tulevaisuutta rakennettaisiin yhden miehen johtamismenetelmien varaan, on myös valitettava osoitus epädemokraattisesta ja itsevaltaisesta ajattelusta Keskustan sisällä, mikä ei edusta peruskeskustalaisia arvoja millään arvoasteikolla.

Hyvää pääsiäistä!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Lyhyesti. On erittäin erikoista, että Suomessa keskustan kaltainen hallintoportaita lisäämään pyrkivä agraaripuolue saa yli kymmenen prosentin kannatuksia? Tämä on ennennäkemätöntä länsimaissa. Mutta siitä on vielä niin vähän aikaa, "kun Suomi putos puusta".

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tästäkin aiheesta kuuntelin yksi päivä radiosta ja siellä todettiin, että maakuntamalli ei ole edes alun perin Keskustan idea, vaan sitä olisi jo kauan sitten ehdottanut Kokoomus. Olipa niin tai näin, kaikki on nyt eduskunnan käsissä meneekö sote- ja maakuntauudistus eteenpäin. Kaikki hallituspuolueet ovat toistaiseksi olleet sitoutuneita uudistukseen, mutta kaikki on vielä auki ja kaikki on mahdollista.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Erikoista on myös se, että puolueen kantavat voimat harrastavat mm : ssa suoraa nepotismia ja kuppaavat surutta veronmaksajien varoja. Tämä ei tokikaan ole pelkästään Sipilän yksinoikeus.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000910856.html

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/seura-juha-sipi...

Omien etujen ajaminen ei ole maan etujen ajamista.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nepotismia on ollut iät ja ajat. Suomen kokoisessa pienessä maassa suhteilla on ollut aina merkitys ja se näkyy myös näissä nykyisissä uudistuksissa. Siellä on kaiken aikaa henkilöitä ja yrityksiä, jotka lobbaavat kaiken aikaa päättäjiä. Syyllisiä löytyy varmasti kaikista puolueista ja näitä "hyvävelisuhteita" löytyy valitettavasti myös omalta työpaikaltani, vaikkei se mikään puolustus olekaan näille viittaamillesi asioille ja henkilöille. Joskus se on ollut ehkä vieläkin härskimpää tai kukapa tuonkin pystyy varmaksi sanomaan. Mikä olisi se ratkaisu nepotismiin, kriminalisointi, mutta millä senkin sitten näyttäisi toteen ja missä kulkee raja?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olet nähdäkseni täysin väärässä siinä, että keskustan tulevaisuutta rakennettaisiin Sipilän varaan. Sitä ei tee edes Sipilä itse, joka on varmasti lähdössä kokonaan politiikasta 5 vuoden sisällä. Se on itsestään selvää jokaiselle, joka tuntee hänen taustansa ja toimintatapansa.

Hän on osannut yritysjohtajana siirtyä sivuun ja antaa vastuun muille. Niin hän tulee tekemään myös politiikassa. Mutta hänellä ei myöskään ole tapana jättää hommia kesken vain siksi, että ne eivät ole pelkästään mukavia.

Se on syy, miksi niin piirijohtajat kuin muutkaan keskustan toiminnassa olevat eivät odota Sipilälle haastajaa Sotkamoon. Itse olisin myös sen kannalla, että Ovaska saa jatkaa puoluesihteerinä seuraavat kaksi vuotta. En tietenkään tarkkaan tiedä tilannetta.

Sen sijaan nyt olisi aika, että varapuheenjohtajien tehtävistä käydään kisaa sillä mielellä, että varapuheenjohtajan paikalta siirrytään hyvin suurella todennäköisyydellä puheenjohtajaksi 2020 Vantaan puoluekokouksessa. Tuskin Sipiläkään enää pystyy siihen ihmeeseen, että nostaisi keskustan 2019 vaalien voittajaksi. Silloin 2020 on luonnollinen aika vaihtaa puheenjohtaja.

Vaikka olen koko ajan kannattanut Sipilää, en ole missään vaiheessa pitänyt häntä korvaamattomana. Sen sijaan tunnen sen verran hyvin hänen taustaansa, että luotan hänen toimintansa tavoitteellisuuteen koko Suomen hyväksi sataprosenttisesti. Ihmettelen niitä keskustalaisia, jotka pyrkivät kylvämään epäluuloa häneen. Luulisi poliittisten vastustajien pitävän siitä puolesta huolen riittävän hyvin, usein aika valheellisin keinoín.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kysymys ei ole siitä, mitä Sipilä tekee tai ei tee. Siellä on kyse monen muunkin tulevaisuudesta. Vaikka Sipilä saisi mitä tuloksia aikaan tahansa, niin vaaleissa sillä ei pärjää, jos ei ole kannatusta. Vaaleissa ihmiset antaa äänensä ehdokkaille ja jos ne eivät koe Sipilän johtamaa Keskustaa enää omakseen, niin ollaan ongelmissa. Mielestäni sinäkin syyllistyit nyt vastauksessasi siihen samaa, mihin suurin osa Keskustan piirijohtajista. Lue blogini viimeinen kappale huolella ja mieti edustaako tuo mitä sanoit peruskeskustalaisia arvoja. Minusta vastauksesi oli kaukana siitä ja sana demokratia ei ilmeisesti ole sinulle auennut, vaan kannatat näköjään nyt sitä, millä Keskusta on ajautumassa juuri siihen tilanteeseen, mitä tapahtui vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Olen pettynyt sinuun Juho.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Siinä mielessä en ole keskustan kannattaja, että pitäisin keskustaa puolueena sinänsä tärkeänä. Sen sijaan pidän tärkeänä, että on olemassa puolue, joka pyrkii kehittämään valtakuntaa tasapainoisesti. Silloin ratkaisevaa on puolueen toiminta, ei kannatus.

Siinä mielessä Sipilä teki puheenjohtajaksi noustuaan erinomaisen työn. Puolueen toimintaa on johdonmukaistettu. Eduskuntaryhmä on valinnut ministereiksi henkilöitä, jotka ovat valmiita tekemään töitä. Enää ei ole vain valittu samoja ministerejä kuin ennenkin tai sitten pitkäaikaisia kansanedustajia palkkioksi urasta.

Ei alkiolaisuus ole sitä, että valtio elättää kaikki. Ihmisten on itse ryhdyttävä toimiin ja sille on luotava mahdollisuudet. Se on sitä keskustalaisuutta, mitä kannatan, ja minusta Sipilä tuo nimenomaan sitä esille.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #14

Jos puolueella ei ole kannatusta, niin sillä ei ole tulevaisuutta, vaikka se jonkun mielestä tekisi kuinka hyvin ja kuinka ahkerasti tahansa töitä. Sain tämän huomata itsekin viime kuntavaaleissa. Varmasti tein hyvin ja kovasti töitä, mutta kannatus ei vastannut tekoja. Vaalit on tietysti aina vaalit ja niissäkin pitää osata toimia oikein, jotta sanoma menee perille. En minä sitä kiellä, etteikö Sipilä olisi paljon puuhastellut, mutta paljon on tullut matkan varrella tehtyä virheitä ja paljon turhaa työtä, kun hallituskin on perunut useita omia esityksiään jo kesken hallituskauden. Sote- ja maakuntauudistuksenkin vieminen eteenpäin heti alkumetreillä oli ikävää katseltavaa. Sipilä uhkasi hajottaa hallituksen, jos hänen tahtoon ei taivuta. Sipilää on leimannut paljon juuri nämä pakot, uhkailut, kepit ja sanktiot. Siitä ei kansa tykkää. Kansaa ei johdeta kuin yritystä, kun meitä on monen kerroksen väkeä.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Onkohan isoin ongelma Sipilän kanssa loppujen lopuksi se, että hän on pesunkestävä kokoomuslainen, jolle uskonyhteisö ei vain anna mahdollisuutta olla sitä julkisesti.

Sitten kun vielä johdossa on impulsiivinen hätähousu ja muita huonosti kuuleva puheenjohtaja, Kepulla on vielä pitkä tie takaisin vallan kahvaan. Kahdenkymmenen vuoden ennusteeni Kepulle onkin, että se litistyy SDP:n ja Kokoomuksen väliin.

Suomesta puuttuu totuutta ja kansallisia arvoja ajava puolue. Yksikään nykyisistä ei täytä kriteereitä pienimmässäkään määrin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Keskustassa on annettu yksinkertaisesti liikaa tilaa ja valtaa yhdelle henkilölle. Kait se on sitten niin, ettei sitä johtajuutta löydy muista, kun näin on päässyt käymään. Minä ja monet muut ovat ajatelleet juuri tätä samaa, onko Sipilä loppujen lopuksi ns. susi lampaan vaatteissa, kun hän niin kiihkeästi on ajanut kokoomuslaisempaa politiikkaa kuin kokoomus itse. Samahan koskee Anne Berneriä. Tämä ei ole helppo kysymys, mutta viime syksynä tavatessani näin ja ymmärsin kuitenkin sen, ettei hän ainakaan ole suunnittelemassa loikkaamista keskustasta kokoomukseen, joten jäljelle jää se, että hän niin kovasti uskoo tähän omaan oikeistoliberaaliin ajatteluun ja kuvittelee, että sillä pääsee pitkälle. Eihän sillä nyt vain pääse pitkälle, kun vain hyvin pieni osa kansasta on esimerkiksi yrittäjiä ja taas niin paljon meidänkin maassa on köyhyyttä ja syrjäytyneitä ihmisiä. Moni ei tule omalla työlläkään toimeen, vaikka nyt on vastaavasti työllisyys parantunut ja se antaa taas useille ihmisille mahdollisuuden parempaan toimeentuloon. Totuuden ja kansallisten arvojen ajamista tähän maahan tarvitaan, siitä olen kanssasi samaa mieltä. Olen kuitenkin havainnut, että keskustassa on herätty tähän "Sipiläläisyyteen" ja enää porukka ei niin yksimielisesti seisokaan hänen johtamismetodiensa takana. Sehän näkyi tuossa MTV:n kyselyssäkin, kun lähes kolmannes (29 %) haluaa hänelle haastajan, vaikka enemmistö sitä ei vielä halua. Sotkamossa se vasta kuitenkin lopulta nähdään. Jos sote kaatuu, niin uskonpa, että Sipilän mahdollisuudet jatkaa hupenee silloin olemattomiin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei keskustassa ole liikaa valtaa annettu yhdelle henkilölle. Sipilä johtaa myös puoluetta pikemminkin kollegiaalisesti. Pari kertaa hän on minusta ottanut selkeän isännän äänen.

Toinen oli, kun jotkut alkoivat spekuloimaan keskioluen palauttamisella Alkoon. Silloin hän ilmoitti, että se ei ole keskustan tavoite, vaikka siihen suuntaan viittaava hölmöys oli mentykin kirjoittamaaan puolueen tavoitteisiin. Toinen oli keskustelu avioliittolain muutoksen täytäntöön panemisen viivyttelystä tai kaatamisesta. Siinä hän ilmoitti selkeästi, että hänen hallituksensa toteuttaa eduskunnan tahtoa.

Mutta minkäänlaista itsevaltiutta en ole huomannut. Joskus vain on pahimmilta hölmöilyiltä katkaistava siivet. Paljon pahempaa itsevaltiutta on haastajaksi pyrkinyt Väyrynen osoittanut. Ellei tehdä kuten mina haluan, mina voin tehdä mitä tahansa. Onneksi se satu on nyt luettu loppuun, kuten viime viikot ovat osoittaneet.

JK. Kohta Sipilän tultua valituksi puheenjohtajaksi asioista yleensä perillä olevat iltapäivälehtien poliittiset toimittajat aloittivat Laanisen lähtölaskennan, koska hän ei ollut Sipilän miehiä. Ei tullut puhdistusta puoluekoneistossa vaan Laaninen lähti neljän vuoden kuluttua omista haluistaan. Kuusi vuotta on oikein sopiva aika puoluesihteerinä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #16

Kyllä hallituksen erolla uhkailu kokoomukselle sote- ja maakuntauudistuksen alkumetreillä ja viime kesän tapahtumien aikaan oltiin kaukana kollegiaalisuudesta. Ne ainakin näyttivät ulospäin siltä, että kyse oli ns. yhden miehen showsta.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Ei hätää Levonen. Seuraavissa vaaleissa väyrysläiset ovat palanneet häntä koipin välissä kotiin.
Keskustan lukemat palaavat 20 pintaan, ja valtakunnassa kaikki hyvin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

En tiedä kannattaako tässä puhua niin, että palaisivat häntä koipien välissä ja voi olla, että jotkut jättäytyy politiikasta kokonaan pois, mutta toivotaan, että saadaan Keskusta taas nousemaan mainitsemiisi lukemiin. Hieno puoluehan meillä on, kun vain saadaan oikeanlaiset ihmiset johtamaan sitä oikealla tavalla. Keskusta on vanha puolue, kyllä se sieltä vielä taas nousee, siihen minäkin uskon tai sitten lopetan koko "leikin" itsekin kesken.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Ehdin jo kuvitella, että keskustan puheenjohtajaksi alkuvuodesta ilmoittautunut Levonen on lopettanut pääministeri Sipilän mollaamisen, mutta erehdyin. Pääsiäisen kunniaksi hän vaatii Sipilää ja keskustan johdosta vastaavia henkilöitä johtamaan puoluetta oikealla tavalla, siis hänen itsensä haluamalla tavalla. Se vasta olisi oikeaa demokratiaa. Levonen jättää ilmeisesti häveliäisyyttään kertomatta, ketkä olisivat ne oikeat henkilöt johtamaan puoluetta oikealla tavalla. Olisivatko he Paavo Väyrynen tai Vesa Levonen. En ole kuullut, että kukaan muu olisi julkisesti ilmoittautunut. Sotkamossa se lopullisesti paljastuu ja siellä viralliset kokousedustajat sitten demokraattisesti puheenjohtajan valitsevat. Odotan malttamattomana, ovatko Paavo ja Vesa ainoat Sipilän haastajat. Toivottavasti Levonen ei kokouksen jälkeen toteuta uhkaustaan "leikin" lopettamisesta. Se olisi varmasti monelle Puheenvuoron lukijalle surun aihe. Kuka sitten keskustalaisena kirjoittaisi omasta puolueestaan ja Sipilästä yhtä "ylistäviä" kirjoituksia. Kaikesta huolimatta ja ystävyydellä haluan kiittää Vesaa monista mielenkiintoisista kirjoituksista vaikka en niitä ole aina ymmärtänytkään.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Huomenta ja hyvää pääsiäistä Arvo! Mukava kuulla sinusta pitkästä aikaa. Minä kerron mitkä ovat realiteetit. En ole lähtemässä keskustapuolueesta ja kunnioitan luonnollisesti puoluekokouksen päätöstä. Tämä valtuustokausi mennään nyt loppuun ja katsotaan vasta sitten jatkanko enää politiikassa. Kyllä se Arvo on niin, että minut puoluekokouksessa nähdään, jos olen hengissä ja terveenä. Vakavasti harkitsen edelleen Sipilän haastamista ja jos sille ei ilmaannu esteitä ja oma järki toimii, niin kyllä se kisa tullaan näkemään. Tietysti arvostelen Sipilää niiltä osin kuin hän on tehnyt virheitä ja onhan hän itsekin myöntänyt tehneensä virheitä. Sinulta on ilmeisesti mennyt ohitse. Kysymyshän ei nyt Sotkamossa ole siitä, mitä Sipilä on tehnyt tai ei ole tehnyt, vaan siitä kenen johdolla Keskusta pärjää jatkossa parhaiten. Jos puoluekokous valitsee Sipilän, niin se silloin uskoo, että hän pystyy vielä tuomaan seuraavissa eduskuntavaaleissa Keskustalle parhaan mahdollisen tuloksen. Jos Sotkamossa valitaan joku muu, niin sitten uskotaan siihen. Näin se menee. Kiitokset myös sinulle, kun olet jaksanut lukea kirjoituksiania, vaikket olisi niitä aina ymmärtänyt vai olisiko kyse enemmän siitä, ettei vain ole olleet sinun näkemääsi ja korvaasi mieluisia. Aina ei natsaa, mutta aina jotain hyvää, jos huonoakin on tapana sanoa. Ollaan kuulolla.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Arvolle vielä sen verran, jos luet tämän, että MTV:n kyselyssä 29 prosenttia haluaa Sipilälle haastajan ja 15 prosenttia ei osaa vielä sanoa, joten se kuppi saattaa vielä hyvinkin kellahtaa niin, että haluajia on enemmän.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kuka olisi varteenotettava haastaja? Nyt on pikemminkin kiire, että esiin nousisi henkilöitä, jotka olisivat varteenotettavia ehdokkaita 2020. On turha toivoa, että toisen kerran tulisi samanlainen onnenkantamoinen kuin 2012.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kuka ketunhännän nostaa, jos ei se itse. Kyllä minä pidän itseäni varteenotettavana haastajana. Onpa minuun oltu Keskustan kentältä yhteydessäkin ja pyydetty ottamaan osaa kisaan. Kuulostelen ja seuraan nyt tarkasti tilannetta. Kyllä minulla potentiaalia on, olen vain itse epäillyt kestääkö kenenkään terveys tuollaista rääkkiä mihin puheenjohtaja joutuu, jos tulisin valituksi. Onhan Sipilälläkin ollut aikoja, jolloin terveys on ollut kovilla ja hänkään ei ole "teflonia, vaikka kuulin sellaistakin vielä viime syksynä väitettävän. Veitolan yökylässä ohjelmassa tämäkin asia tuli esille, että ihmisiähän me kaikki vain olemme.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #18

Varteenotettavan haastajan pitäisi ainakin pystyä sanomaan, jatkaako ja miten jatkaa nykyisen hallituksen kanssa... Vaihtoehdot lienevät, että viedään sote- ja maakuntauudistus maaliin, mikä vastaa nykyisen puheenjohtajiston ja eduskuntaryhmän tavoitetta, tai sitten kaadetaan molemmat, joka hyvin suurella todennäköisyydellä johtaa joko uusiin vaaleihin tai vaihtoehtoisesti siihen, että viimeisen vuoden aikana hallitus hoitaa vain juoksevia asioita.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #20

Haastajan ei tarvinne ottaa tähän kantaa puoluekokouksessa, koska sekä Kokoomus että Keskusta haluaa lakiesityksen ennen kesäkuun puoluekokouksia eduskunnan ratkaistavaksi. Eduskunnalla on muutenkin deadline 1.7.2018, koska muutoin maakuntavaaleja ei ehditä enää pitää. Jos eduskunnan päätös venyy yli puoluekokouksien, mutta se tehdään kuitenkin viimeistään 1.7.2018 ja laki tulee hyväksytyksi, niin ei ole enää mitään järkeä kaataa hallitusta, koska uudet eduskuntavaalit ovat keväällä 2019. Tämä on minun vastaukseni, jos tulisi valituksi uudeksi Keskustan puheenjohtajaksi eli sote- ja maakuntauudistuksen tullessa hyväksytyksi istutaan loppuun saakka, vaikka mikä olisi, tilanne on nyt tämä. Jos uudistukset kaatuvat ennen puoluekokouksia, niin eiköhän edessä ole ennenaikaiset eduskuntavaalit vai miten itse näet asian?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #21

Jos uudistukset kaatuvat ja tulee ennenaikaiset eduskuntavaalit, niin puheenjohtajan vaihdossa ei ole mitään järkeä. Kaatuminenhan menee silloin tasan kokoomuksen piikkiin ja Sipilä on hän, joka on hakenut ratkaisua. Jos taas hallitus ei kaadu, ei ole mitään syytä vaihtaa puheenjohtajaa ja pääministeriä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #22

Eiköhän Keskustan puheenjohtajan valinta jätetä Sotkamon puoluekokouksen tehtäväksi. Todennäköisestihän se niin meneekin, että Sipilä valitaan uudelleen, jos Keskustan kannatus ei tästään enempi romahda. Jos romahtaa, niin silloin kannattaa kokousedustajien kuunnella kansaa ja tehdä päätös sen mukaan. Muuten seuraavista eduskuntavaaleista tulee Sipilän johdolla Keskustalle katastrofaalisen huono tulos. Elämme mielenkiintoisia aikoja monessakin suhteessa. Nyt eduskunnan perustuslakivaliokuntakin alkaa käsitellä soten valinnanvapautta. Saa nähdä läpäiseekö seulan. Jos ei, niin siitä lakiesityksestä tuskin sitten edes äänestetään suuressa salissa kesään mennessä ja hallitus on kaput.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset