VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Venäjän tulee kertoa myrkytyksistä totuus ja vain totuus – syylliset Haagiin?

Entisen venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julijan myrkytystapaus on järkyttävä ja surullinen osoitus ihmisen brutaaliudesta ja se on pahinta rikollisuutta ihmisyyttä vastaan. https://yle.fi/uutiset/3-10114405

Kun nyt yleisesti tiedetään, että Novitsok -nimistä hermomyrkkyä on valmistettu entisessä Neuvostoliitossa ja Skripalin tytär saapui Moskovasta Britanniaan vuorokausi ennen sairastumistaan, on yhteys myrkyn levittäjään mitä ilmeinen. Sen on täytynyt olla joku tai jotkin tahot itänaapuristamme Venäjältä. Tähän tuskin on olemassa kahta vaihtoehtoa, vaikka tutkimukset ovat vielä kesken.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on yrittänyt rauhoitella asiasta noussutta kohua sekä lännen ja idän välillä entisestäänkin kiristynyttä ilmapiiriä. Hän myös toteaa, että Skripaliin kohdistunut isku on esimerkki Venäjän vastuuttomasta käytöksestä, mutta siitä huolimatta poliittisen vuoropuhelun on jatkuttava.

Näinhän se on, mutta miten poliittista vuoropuhelua voidaan jatkaa, kun käynnissä ovat mittavat diplomaattien karkotukset Britannian ja Venäjän välillä sekä julkisuudessa jatkuvat syyttelyt puolin ja toisin? Tämä ei ollut myöskään ensimmäinen kerta, kun Britanniaan on tuotu hermomyrkkyä Venäjältä.

Muuta vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole olemassa kuin se, että vuoropuhelua on jatkettava Venäjän kanssa ja sen valtiojohdon tulee tunnustaa tosiasiat ja lopettaa kiemurtelu tosiasioiden edessä. Se on tässä asiassa nyt kaiken viisauden alku ja villakoiran ydin.

Venäjän tulee kertoa totuus ja vain totuus miten kyseistä hermomyrkkyä on voinut päätyä Britanniaan ja miten Skripalit ovat voineet saada sitä elimistöönsä. Muutoin Venäjän uskottavuus kansainvälisen yhteisön silmissä romahtaa totaalisesti.

Nyt ei ole enää suurvaltapolitiikalla leikkimisen aika eikä Venäjä voi käyttäytyä niin kuin sitä huvittaa. Jos syylliset eivät liity Kremliin, niin Venäjän johto kertokoon kuka tai ketkä ne ovat. Vastaukseksi ei enää kelpaa, ettemme voi tietää eikä Venäjällä ole asian kanssa mitään tekemistä. Oikeat syylliset on saatava vastuuseen ja tarvittaessa Haagin kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen. Joko yhteistyössä tai ilman Venäjää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (78 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu, saahan sitä haaveilla, Ukrainankin sota on koko ajan päällä, Krimi vallattu jne,

Arveletko oikeasti, että Venäjää tai Putinia oikeasti pelottaa?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei varmasti pelota, mutta voi tämä keissi tehdä oman työn Venäjälle/Venäjän valtiojohdolle vaikeammaksi. Jos juttu menisi kansainväliseen rikostuomioistuimeen ja olisi pitävät todisteet esimerkiksi Putinin tai jonkun hänen lähipiirinsä vaikutuksesta juttuun ja sieltä annettaisiin etsintäkuulutus ottaa henkilö/henkilöt kiinni, niin kyllä se omaa työtä ja liikkumista kansainvälisilllä vesillä vaikeuttaisi huomattavasti. Mutta ei mennä vielä niin pitkälle, kun ei ole niitä pitäviä todisteita, vaan odotetaan lisää oikeaa tietoa jutun taustoista. Saadaanko oikeita syyllisiä koskaan kiinni, niin se jää nähtäväksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Toivottavasti myös Venäjä tulee järkiinsä ja auttaa tässä työssä saamaan oikeat syylliset kiinni, se on kaikkien etu. Ehkä jossain vaiheessa Iso-Britannia ja Venäjä voivat käydä vuoropuhelua keskenään ilman, että karkotetaan diplomaatteja, haukutaan ja syytetään toinen toisiaan, vaikkei pitäviä todisteita niistä henkilöistä, jotka myrkyn toimittivat Britanniaan ja ketkä heidät värväsivät tähän toimeen ole vielä olemassa. Ainakin toivoa sopii parempaa yhteistyötä kuin tällä hetkellä, vaikka helppoa se ei varmasti tule olemaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Noitavainollako asia paranee?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eihän tässä mistään noitavainoista ole kyse, vaan käynnissä olevasta rikostutkinnasta entisen kaksoisagentin ja hänen tyttärensä myrkyttämisestä, joka valitettavasti liittyy kahden entisen ja nykyisen suurvallan valtapoliittisiin jännitteisiin asian ympärillä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

No sinä päätit miten asia on ja vaadit muilta tunnustamista?

Eikö se ole vähän kuin noitavaino?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #7

Tässä on kyse niin vakavista asioista, että totuuden kertominen on ainoa paras ratkaisu asioiden selvittämiseksi. Totuuden tivaaminen ei ole noitavainoa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #11

No mitä Venäjä on vastannut tähän mennessä syytöksiin ja onko se vastaus kelvannut sinulle? Ilmeisesti se oli väärä vastaus ja odotat sitä oikeaa vastausta.

Ei ollenkaan noitavainoa?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #31

Oletkohan ymmärtänyt lukemaasi, kun jankkaat samaa asiaa?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #36

Vaadit jotakin kertomaan totuuden,vaikka et edes tiedä sen tietävän totuutta.

Niin kirjoitat blogissa suurin oletuksin jotka jollakin ihmeellisellä tavalla nykyään käännetään jonkinlaiseksi viisaudeksi. Voit vaatia vasta sitten joltakin jotain,kun ensin voit näyttää sen tietävän jotaki. Sitä ennen se on noitavainoa. Ymmärrätkö sinä nyt kirjoittamasi blogin ja lukemasi kommentin siihen?

Ymmärrän varsin hyvin kuinka kamalaa se on elää epätietoisuudessa ja epävarmuudessa,vaikka tällä palstalla tiedetään jo varmaksi sanoa kuka on syyllinen ja siihen huutoon on mukava lähteä mukaan varmuuden saamiseksi,niin se on älyllistä epärehellisyyttä siitä huolimatt

Toki saat silti lievittää pahaa epävarmuuksiasi sillä,että oletat muiden kanssa jotakin. Siihenhän sinulla on täysi oikeus..kuten minulla on oikeus tulla kertomaan mitä se tarkoittaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #40

Mikään ei tällä hetkellä viittaa siihen, etteikö Venäjällä olisi sormet pelissä Britanniaan liittyvien myrkytystapausten suhteen tavalla tai toisella. Miksi Venäjä on lähtenyt vastakkainasettelun kilpajuoksun sen sijaan, että pyrkisi osoittamaan maailmalle selkein evidenssein, ettei se liity tähän juttuun mitenkään? Jos myrkkyä on joutunut vääriin käsiin oman huolimattomuuden vuoksi, niin sekin kannattaisi mieluummin kertoa totuudenmukaisesti maailmalle, vaikka siitäkin leviäisi huoli maailmalle. Tässä ei ole mitään muuta järkevää toimintamallia kuin selvittää asiat juurta jaksain.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #41

Vain yksi asia viittaa Venäjään ja sekin kovin heppoinen perustelu eli siis se,että MAHDOLLISESTI käytettyä ainetta on valmistettu JOSKUS NEUVOSTOLIITOSSA.

Siinä on se ainoa asia..tuoko sinulle riittää perusteluksi?

Eli sinun mielestäsi jotakin tapahtuessa pitäisi porukan alkaa esittämään oma syyttömyytensä?!?

Kerrotko miten Venäjä voisi tehdä tuollaisen siten,että olisit tyytyväinen?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #45

Vellu, mitä Putin mahtoi tarkoittaa kun kertoi, että petturit potkaisevat tyhjää?

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/vla...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #45

Uskotko oikeasti siihen, ettei Venäjä pystyisi tekemään, mistä Britannia ja moni muu maa jo sitä vahvasti epäilee? Kohteeksi on valittu Britanniassa asuva entinen Venäjän kansalainen, tytär on lentänyt vuorokautta ennen tekoa Moskovasta Britanniaan, teko ei ollut ensimmäinen kerta, kun kohteena on entinen Venäjän kansalainen ja kannattaa lukea myös oheinen tuore uutinen, josta käy ilmi miten kovaa peliä Venäjällä pelataan. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005607885.html

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #45

Vellu, jos epäilet, että tuon hermokaasun toinen kehittäjä valehtelelee, miten voit todistaa, ettei Putin ole CIA:n agentti, jonka tehtävänä on Venäjän talouden romuttaminen? Toistaiseksi Putin on onnistunut hyvin.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #65

Matti, hieno oivallus. Mikään ulkopuolinen mahti ei kykenisi lamaannuttamaan Venäjää niin tehokkasti mitä Putin on tehnyt!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #40

Vellu, oletko sitä mieltä, että Venäjä haluaa kaikin tavoin selvittää tämän rikoksen?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #57

Matti, nyt Venäjältä vihjaillaan, että myrkky olisi peräisin Ruotsista. Nyt on kova propagandapeli käynnissä vai onko tämä jo sitä ns. hybridisotaa? https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005608142.html

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #7

Tarkoitatko, että Putinin ilmoitus miten pettureille käy on noitavainoa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Re #4

Olet oikeassa, syyllisen etsiminen pitää heti lopettaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Britannian ulkoministeri Boris Johnson "uskoo," että iskun takana oli Venäjän presidentti Vladimir Putin henkilökohtaisesti. En ole suuri Putinin fani, mutta kyllä jotain todisteita pitäisi olla, jos tämmöistä ulkoministeri ajattelee ääneen. Klovni Johnson pitäisi häätää pihalle brittien mainetta pilaamasta.

https://www.ksml.fi/ulkomaat/Ven%C3%A4j%C3%A4n-ja-...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Putinin ja hänen hallintonsa kannattaisi nyt lyödä pöytään faktat, jos syylliset löytyy muualta kuin Kremlista ja osoittaa Johnsonin "uskomiset" vääriksi. Se voisi vähentää vastakkainasettelua.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Faktoista olen samaa mieltä Levosen kanssa: faktat pöytään --- myös Lontoosta. Miksi englantilaiset eivät ole toimittaneet Novichok-näytteitä OPCW:lle vaikka sitä velvoittavat kansainväliset sopimukset niin edellyttäisivät? Toisaalta se ei ole ihan vakuuttunut kyseisen myrkun olemassaolostakaan.

Toisaalta brittien kannattaisi kertoa miten he ovat pystyneet tunnistamaan myrkyn jos heillä ei ole siitä vertailunäytteitä? Sellaisiahan pitäisi olla Porton Down:ssa Salisburyssä jos siellä kerran pystyivät myrkyn tunnistamaan.

Miksi he ovat estäneet, yhdessä USA:n kanssa, UNSC:n päätöslauselman antaa OPCW:lle mahdollisuus tutkia taistelukaasun käyttö?

Miksi T.May ja B.Johnson ei ole paljastanut "kiistämättömiä" todisteitaan edes J.Corbynille kun hän niitä joutui parlamentissa ilman vastausta vaatimaan? Hän kehitti olemaan kiirehtimättä niiden edelle.

Pari "mielenkiintoista" linkkiä:
- https://www.craigmurray.org.uk/archives/2018/03/th...
- http://www.nytimes.com/1999/05/25/world/us-and-uzb...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #17

Tässä linkissä tyrmätään täysin nuo Craig Murrayn väitteet:

http://www.iflscience.com/chemistry/scientist-bril...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #21

Minusta pikemmin eipäs/juupas-väittelyä siitä riittääkö massaspektrometri myrkyn tunnistamiseen vaiko ei. Oikeasti jos sillä tai muuten tunnistaa jostakin näytteestä jotain, pitää olla verrokki johon verrata. Onko Salisburyn Porton Down:ssa sellaista vaiko ei?

Jos Porton Down:ssa on verrokkinäyte, myrkkyä on todistettavasti muuallakin kuin venäläisillä, jos siis sellainen oikeasti on olemassa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #25

Eiköhän Britannialla ole kaikki mahdollinen know-how. Miksi muuten näitä agentteja suojeltaisiin ja annetaan turvapaikka helposti. En usko, että pelkän inihimillisyyden nimissä, vaan myös heiltä saatavan tiedon vuoksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #28

Toki vakoilijoita ja kaksoisvakoilija hyysätään tiedon saamisen vuoksi niin kauan kuin heistä on hyötyä mutta eiköhän jo Venäjällä kiinni ja vankilaan joutunut ja sen jälkeen vaihdokkina vuosia Britanniassa asunut Skripal ollut ihan "tyhjäksi pumpattu"?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #30

Kun kyse on kaksoisagentista, niin kaikkea tietoa ei ole välttämättä koskaan kertonut eikä olisi halunnutkaan kertoa oman turvallisuuden vuoksi ja juuri se voi olla myös se syy, miksi nyt on huonossa hapessa.

Käyttäjän aesalli kuva
Arto Salli Vastaus kommenttiin #25

No ei, ei myrkyn koostumuksen/molekyylirakenteen selvittämiseen verrokkia tarvita, joskin siitä voi olla apua.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #17

Myyryläinen: "UK asks chemical watchdog to examine sample"

Lähde: http://abcnews.go.com/International/wireStory/late...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #22

Hyvä, että ovat muistaneet kansainväliset velvoitteensa ja muuttaneet mieltään.
Jäädään odottelemaan tuloksia.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Omituista asiassa on suomalaispoliitikkojen vaikeneminen asiasta. Eikä media paljon näytä heitä ahdistelevan. Meillä taitaa olla poliitikoilta vain Soinin ja presidentti Niinistön lyhyet lausunnot, joissa Soini oli neuvostoajan tapaan kieli keskellä suuta. No, presidentti sentään toivoi Venäjän myötävaikutusta rikoksen selvittämisessä, ihan niin kuin murhaajien muutenkin odotettaisiin osallistuvan tutkintaan ja avustavan siinä.

Niinistöltä voisi kysellä epäillystä salamurhayrityksestä Venäjän rajojen ulkopuolella ja syksyn itkupotkuraivarista, jossa hän piti Venäjän mahdollisia salamurhahankkeita ulkomailla trollauksena.

Mediakin voisi terästäytyä täällä Suomessa. On erittäin vastenmielistä lukea juttuja joissa salamurhamyrkytys olisi jonkinlainen meriitti tai lisäansio kovanaama-Putinille. Salaa tehty myrkytysyritys pitäisi laajasti uutisoida munattomien tai pienipilisten vanhojen raukkojen säälittävänä tekona, joka on statukseltaan jossain napanöyhtän ja pöntössä lilluvan ripulikakan välimaastossa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Suomessa on aina pelätty itänaapuria ja näköjään se on joillakin jo äidinmaidossa perintönä saatua. Turhaa ärsytystä on vältettävä, mutta pelätä ei tarvitse. Kyseessä on niin raskas rikos ihmisyyttä ja koko sivilisaatiota kohtaan, ettei tässä ole muuta vaihtoehtoa kuin tehdä kaikki mahdollinen oikeiden syyllisten kiinnisaamiseksi. Jos joku haluaa saada ne pitävät todisteet ennen kuin uskaltaa lausua mitään ääneen, niin sitä voi joutua odottamaan. Se on kuitenkin mielestäni selvää, että jäljet johtaa Venäjälle, vaikka "suuri ja mahtava" Putin mitä tähän sanoisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Venäjän perinteenä on kertoa asiat täsmälleen päinvastoin kuin ne ovat. Sieltä viestitetään siis totuus, kun ymmärtää heidän kieltään.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Valitettavasti näin se on usein ollut, vaikka peiliin voi katsoa jokainen suurvalta tai suurvallaksi itseään tituleeraava. Näkisin mielelläni toisenlaisen lähestymistavan näin vakavassa asiassa, mutta se taitaa olla vain toiveajattelua. Pahuus kun ei maailmasta toivomalla katoa mihinkään. Siihen tarvittaisiin tekoja, johon ei ihminen ei taida koskaan pystyä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Miksi Venäjä halusi tämän huomion itseensä kun oli kokemusta Litvidenkosta?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jotakin ottaa kovasti päähän Skripalin toiminta kaksoisagenttina. Nyt Venäjä vastaa samalla mitalla Britannian karkotuksiin ja kieltää Salisburyn myrkytyksen myös. https://yle.fi/uutiset/3-10121554

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

S.Skripal oli kiinnijäämisesensä jälkeen vuosia vankilassa Venäjällä. Jos "päähänottaminen" oli oikeasti motiivi murhalle, miksi hän selvisi sieltä ja silloin hengissä ja miksi hänet mentiin vielä vaihtamaan Britanniaan?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #16

Ehkä jollakin jäi jotain hampaankoloon. Jos teko on virallisen tai epävirallisen Venäjän, niin molemmat vaihtoehdot ovat huonoja kuten Esko Aho toteaa ja tapauksen nopea selvittäminen olisi kaikkien etu, että päästäisiin vastakkainasetteluista ja epäilyistä eroon. Voihan tietysti olla, että se on joku entisen Neuvostoliiton hajonneista valtioista oleva taho, mutta pelottavaa, jos myrkkyä on jäänyt valtioiden ja henkilöiden haltuun, jotka voivat käsitellä sitä oman mielensä mukaan.https://yle.fi/uutiset/3-10121549

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Toivoa voi, että "Venäjä kertoo totuuden ja vain totuuden", mutta turha se toivo on. Suurvallat toimivat niin kuin toimivat. Sekä Putinin Venäjä että Trumpin USA.

Itsestään selviäkään virheitä/rikoksia ei myönnetä, vaan kielletään osallisuus niihin loppuun asti. Vaikka löytyisi se "savuava asekin", jota ei tosin esimerkiksi tällaisssa rikostapauksissa koskaan löydetä. Jäljet peitetään niin taitavasti, että jää vain aihetodisteita.

Mitä tulee Venäjän uskottavuuteen, se on jo mennyt.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Pihlanto manaa Venäjän uskottavuuden menneen. Entä T.May:n, B.Johnsonin ja Britannian? Tai T.Soinin?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kuta kuinkin sama juttu. Tosin eri sarjassa - rikoksista ei sentään ole kysymys.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #34

Valhellisten tietojen ja syytösten esittämistä sekä väärää ilmiantoa pidetään yleisesti kunnianloukkauksena joka on rikos. T.Mayn ja erityisesti B.Johnsonin puheet eivät ole sellaisesta kaukana jolleivät he pikinmiten pysty esittämään kiistämättömiä ja riippumattomassa oikeudessa pitäviä todisteita. D.trump ja T.Soini sen sijaan ovat vain ajattelemattomia touhottajia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #69

Eipä taida Putin nostaa kunnianloukkauskannetta. Ja onpa hän itsekin siihen syyllistynyt, esittämällä syylliseksi Ruotsia ja muutamaa muuta valtiota.

Merkille pantavaa on, että Putin lausui joitakin vuosia sitten, että nämä isänmaanpetturit tulevat kuolemaan. Ennustus - tai uhkaus - on toteutunut aika hyvin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #70

Putin tuskin nostaa kannetta, se on totta. Kommenttini olikin vastaukseksi Pihlannolle joka katsoi asialliseksi tuoda esiin rikostelun.

V.Putin ei käsittääkseni, eikä M.Zaharovakaan, ole syyttänyt Ruotsia noista murhayrityksistä JOS ne edes sellaisia ovat. Venäläiset ovat todenneet vain, että k.o. aineiden lähde VOI olla hyvinkin monessa maassa, myös Ruotsissa.

P.s. Missä V.Putin olisi ihan oikeasti uhannut kuolemalla? Viime aikoina tietääkseni vain eräs TV-juontaja on ihmetellyt miksi juuri Britannia on niin vaarallinen paikka loikkareille, karkulaisille ja vaihdokkaille. Eikä esimerkiksi USA tai Ranska t.m.s.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #72

"Missä V.Putin olisi ihan oikeasti uhannut kuolemalla?"

Joulukuussa 2010 Putin sanoi televisiostudiossa kuvatulla videolla kansalle, mitä hän ajatteli Sergei Skripalista ja muista isänmaan kavaltajista: "Petturit tulevat kuolemaan, uskokaa minua." (HS 18.3. Sunnuntai s. B2).

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #73
Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #74

Videofilmiä Putinin puheesta on Helsingin Sanomien mukaan alettu jakaa sosiaalisessa mediassa kaksi viikkoa sitten.

Tässä Iltasanomien uutinen:
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005595524.html

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #75

Pelottavaa on tuo venäläisten touhu ja uho. Mitähän tuo Putin tarkoittaa noilla vaalivoiton "läpimurto" puheillaan? https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005608606.html

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #76

Sitä voi kysyä. Putinin täytyy pitää yllä kansan isänmaallista uhoa. Maan talous on huonossa jamassa - vararahastot on kulutettu ja investointeja ei tehdä. Talouden korjaaminen vaatisi kipeitä leikkauksia, jotka veisivät kansansuosion.

Tarvitaan siis ulkoista vihollista ja siksi Putinin uusi kausi tulee olemaan ulkopoliittisesta kriisistä toiseen ajautumista. Hänen täytyy myös varmistaa vähitellen vallanvaihto niin, että hän voi viettää rauhassa eläkepäiviään tarvitsematta pelätä, että esimerkiksi hänen omaisuutensa alkuperää alettaisiin kaivella. Saattaa olla, että hän tarvitsee vielä uuden kauden nyt alkavan jälkeen. Eiköhän sielläkin osata poikkeuslaki sorvata.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #75

Tuossakaan uutisessa ei ole autenttista Putinin tekstiä.

Toisaalta on totta, että Putin on puhunut muutaman kerran todistettavasti vähemmän kunnioittavaan sävyyn toverinsa pettävistä mutta en ole vieläkään nähnyt hänen missään uhanneen heidän tappamisellaan.

Myös viittaukset Litvinenkon kuolemaan FSB:n t.m.s. aiheuttamana ovat jokseenkin heikolla pohjalla. UK:n poliisihan ei tietävästi tutkinut juuri ollenkaan Litvinenkon yhteyksiä laittomaan ydinasemateriaalikauppaan ja hänen riitoihinsa niiden toimijoiden kanssa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

En olisi niin varma, etteikö syyllinen voisi löytyä, jos se syyllinen on käynyt myös Britanniassa. Jos se taas oli henkilö, joka laittoi myrkyn Julija Skripalin laukkuun Moskovassa, niin voi olla mahdoton tehtävä. Tai entäpä, jos Julija itse halusi myrkyttää isänsä ja sai myrkkyä itsekin? Voihan tyttärelläkin olla syynsä teolle tai sitten häntä kiristettiin tai ties jotain?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #29

Komisario Palmu ja Väinö tähän tarvittaisiinkin. Tiedä vaikka Suomesta Britanniaan vielä lähetetäänkin meidän omat dekkarit ratkaisemaan keissin, vaikka meillä ei vain taida olla tietoa Novochukista. Heh heh.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #32

Itse asiassa Suomessa lienee hyvinkin tietoa novochuk-kaasuperheestä. Meidän armeijallamme on varsinkin kehittynyt taistelukaasujen ja -myrkkyjen tunnistuskyky sekä teollisuutta joka valmistaa alan laitteistoja. Sekä armeijalla että k.o. firmoilla on siis kerättynä verrokkinäytteitä monenlaisista kaasu- ja myrkkyaseista. Mikä ettei n.s. novochuk-kaasuistakin? En olisi lainkaan hämmästynyt sellaisesta.

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Minusta alkaa tuntua että Eurooppa vetää kohta itse itsensä viemäristä alas,eikä siinä tarvita edes Venäjää!

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tällainen vastakkainasettelu kahden ydinasevaltion välillä on tietysti pelottavaa. Toivottavasti tekijät saadaan nopeasti kiinni ja motiivikin selviää.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Minulla on ollut se käsitys, että brittien Scotland Yard on maailman poliisien kärkeä, mitä tulee rikosten selvittämiseen. Nyt näyttää siltä, että brittipoliisit keskittyvät vain olettamusten heittelyyn poliitikkojen mielihalujen mukaisesti. Aika noloa vai onko heille pantu suitset suuhun? Kenenkään mieleen ei ole tullut mahdollisuus, että Venäjän viranomaiset eivät ihan oikeasti tiedä asiasta mitään vaan asialla ovat olleet yksityisyrittäjät.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Objektiivisessa tutkinnassa ei tietysti saisi politiikka ja politikot vaikuttaa tutkivien poliisien työhön mitenkään, mutta kun kyseessä on mitä todennäköisimmin ns. poliittinen teko, niin miten Britannian hallitus ja poliitikot olisivat voineet vaieta ja pitää näppinsä erossa jutusta? Tämänhetkiset evidenssit viittaa vahvasti Venäjään ja teon kohteena olevat henkilötkin ovat kansallisuudeltaan venäläisiä. Jos Venäjän johto tai sitä lähellä olevat tahot eivät liity asiaan mitenkään, se olisi tietysti nolo juttu, mutta silloinhan heidän kannattaisi käyttäytyä toisin ja päinvastoin esittää vastanäyttöä sille, ketkä ovat myrkytystapauksen takana. Tekijät kuitenkin todennäköisesti ovat ent. SNTL:n alueelta, jos eivät suoranaisesti Venäjältä tai Venäjän kansalaisia. Mistä muualta myrkky ja tekijät voisivat olla kotoisin, kun ottaa huomioon mitä tapauksesta tiedämme?

Käyttäjän ReijoHelli kuva
Reijo Helli

Tässä jutussa on selvästi sellaisia piirteitä ettei se todennäköisesti tule koskaan lopullisesti selviämään... onhan itse Putin lukenut aikaisemmin juuri tämän kaltaisille ns "Pettureille" varmaa kuolemantuomiota ennemmin tai myöhemmin.

Jos Mister Putinilla ei ole omat sormet tässä pelissä mukana niin tuo juttuhan olisi jo selvinnyt moneen kertaan.. kysymys on sellaisista aineista joiden saatavuuden ja joutumisen Englantiin saa ja olisi saanut ihan varmasti Venäjän viranomaiset halutessaan selville tai tietävät sen jo muutenkin...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Panokset kovenee, kun vuodesta 1992 lähtien toimineen British Councilin toiminta lopetetaan Venäjällä. Ihmettelen vain, miksi Venäjä lähtee tähän vastakkainasettelun kilpajuoksuun, jos Venäjällä ei ole sormet pelissä tässä keississä, vaan tekijät ovat jostain muualta, eikö kannattaisi toimia juuri toisin, esittää vastanäyttöä ja hakea sympatiaa maailmalta? http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180316220081876...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuollaiset toimet kuuluvat diplomaattiseen käytäntöön ja ovat normi. Jos toinen syyttää toista niin syytöksiin vastataan omilla vastaavilla toimilla. Jos ollaan mieltä, että ensimmäinen toimija on väärässä, vastataan kovemmin toimin. Meni siis ihan a'la cérémonie protocolaire.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Minusta tämä Skripalin tapaus pitäisi herättää kansainvälisen yhteisön muutenkin näiden käynnissä olevien järjettömien sotien lopettamiseksi, joissa syyttömiä ihmisiä tapetaan. Viimeksi noin vuosi sitten Syyrian sodassa on todistetusti käytetty myös hermokaasuja. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005159350.html

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ymmärtääkseni Mattis ei kiellä hermokaasuiskua, vaan sen, ettei kyse ollut sariinista. Hän epäilee, että Syyriassa on toistuvasti käytetty klooria.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #47

Oleellisin kohta: ei ole todisteita.

Toisin kuin heti tapahtumann jälkeen jälleen osattiin välittömästi kertoa mitä on tapahtunut ja kuka tehnyt.

Sama kaava toistuu aina.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #49

Tapahtumista oli kuvamateriaalia meidänkin uutisissa. Mielestäni kaasuiskua ei ole mitään syytä epäillä. https://yle.fi/uutiset/3-9547404

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #50

Ei tietenkään vaan tekijää. Sehän tässä on pointti.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Miksi Haagiin, jos rikos on tapahtunut Englannissa?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n toimivaltaan kuuluu rikos ihmisyyttä vastaan. Olisi kaikkien osapuolten kannalta parempi toimittaa rikoksentekijät tuomittavaksi sinne.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Olisi kaikkien osapuolten kannalta parempi toimittaa rikoksentekijät tuomittavaksi sinne."

Ketkä ovat 'kaikki osapuolet', ja miten heidän kannaltaan Haag on parempi kuin Brittien oma oikeuslaitos? Nythän ei ole kysymyksessä sotarikos eikä kansanmurha.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #52

Olipa ne tekijät sitten keitä tahansa, mutta toistaiseksi osapuolina on Britannia ja Venäjä, jotka karkottavat diplomaatteja ja syytöksiä lentelee.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #53

Iso-Britannia on ratifioinut ICC:n mahdollistavan Rooman perussäännön, mutta Venäjä ei.
En vieläkään ymmärrä, miksi tapaus pitäisi tuomita Haagissa?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Syylliset" kirjoitat alussa, "rikoksentekijät" myöhemmin, ja että Haagiin tuomittaviksi. Rikoksesta epäiltyjä kai sentään tarkoitit, poliisimies kun olet?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tietääkseni Sudan ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta ICC määräsi aikoinaan Sudanin presidentin Omar al-Bashirin pidätettäväksi Darfurin sotarikosten takia.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vanhan russofobinkin täytyy nyt ottaa asento ja onnitella Putinia ja kaikkia putinisteja ja venäläisiä. Oli se taas loistava isku ja vielä brittejä kohtaan. Britit toisessa maailmansodasta lähtien ovat pettäneet lukemattomia kertoja ystäviään, alkaen Puolasta. Heille oli ihan oikein tämä nöyryytys. Ja nyt vielä eroamassa EU:sta, ainoista ystävistä, hävytöntä.

Onnea ja menestystä Venäjälle kaikesta huolimatta!
Seuraavaa iskua odotellen:)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Menikö länsi Putinin ansaan? - Tutkija: Venäjä saattoi hakea juuri tätä
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/244197-meniko-lan...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kun tapahtuu murha, tutkija ensiksi selvittää kuka vihasi uhria ja kuka perii uhrin omaisuuden. Samalla suoritetaan tekninen tutkinta. Eiköhän tämän tapauksen käsittely lopu tähän?

Kuka tekee kotietsinnän Venäjällä ja kuka hakee epäillyn Haagiin?
Luulen että siihen tarvitaan monta sataa divisioonaa:)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset