VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

On tämä politiikka vaan niin hullua

Suomalainen poliittinen järjestelmä on pahassa kriisissä tai itseasiassa se on ollut sitä jo pitkän aikaa. Viime päivätkin ovat taas osoittaneet kuinka paljon hulluja asioita tapahtuu kaiken aikaa ja tätä kaikkea leimaa jatkuva riitely puolueissa niin valtakunnan- kuin paikallisellakin tasolla siitä kuka on oikeassa ja kuka on väärässä.

Asiat sujuisivat huomattavasti paremmin, kun puolueissa kunnioitettaisiin paremmin Suomen perustuslakia ja lakeja. Meillä on Suomessa oikein hyvät lait, mutta niitä halutaan tulkita väärin ja usein niin, mikä on puolueen kannalta se paras vaihtoehto. Siinä yksilön perusoikeudet ja vapaudet eivät paljon paina ja välillä meinataan laittaa koko kunnallinen itsehallintokin nurin eikä asioita valmistelevat virkamiehetkään kykene painamaan välillä jarrua.

Tämä jatkuva riitely perustuslaista ja siihen liittyvistä muista laeista asetuksia myöten on leimannut niin nykyistä hallituskautta kuin edellisiäkin hallituksia. Keskeisin syy näihin riitelyihin näyttää olevan sote- ja maakuntauudistus, joka uhkaa laittaa koko yhteiskunnan täysin sekaisin. Se on niin iso ja vaativa uudistus, ettei sitä valitettavasti hallitse kukaan. Kun tätä uudistusta leimaa vielä vahva poliittinen arvovaltakamppailu, niin ei ole vaikea arvata mitä tästä kaikesta on odotettavissa.

Onneksi meillä on vielä sellaisia yrityksiä ja työntekijöitä, jotka pitävät tämän maan pystyssä eikä poliitikot pysty ihan kaikkea pistämään sekaisin. Ihmisethän ne siellä politiikassakin niitä yhteisiä asioita hoitaa, mutta politiikka on vaan niin hullua, ettei siellä näytä pysyvän järjissään juuri kukaan ja viisaampikin menee helposti vipuun.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tällaisia ajatuksia on alkanut tulemaan itselle, vaikka itsekin olen paikallispolitiikassa mukana. Onko joku muu huomannut itsellään samanlaisia ajatuksia vai olenko itse tulossa hulluksi? Koetan kuitenkin pysyä vielä järjissäni. Halusin avata tästä keskustelua näin pyhäpäivän kunniaksi, ei muuta kuin kertokaa omia tuntemuksia, kun ja jos niitä on.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

On sitä aika epätoivoinen fiilis tälläkin suunnalla. Edellinen hallitus ei sanut sotea tehtyä osin siksi, että hallituksessa oli niin monta puoluetta eivätkä ne päässeet yhteisymmärrykseen. Nyt sitten meillä on oikeastaan kaksi puoluetta päättämässä vuosikymmeniä eteenpäin vaikuttavasta uudistuksesta - Sinisethän eivät oikeastaan ota kantaa tähän osa-alueeseen juuri ollenkaan.

Sipilän puheista ja osin yritystaustasta johtuen uskon monen ajatelleen, että hänen johdollaan päädyttäisiin jotenkin Suomen etuja ajavaan rationaaliseen ehdotukseen, mutta päädyttiinkin kahden puolueen lehmänkauppaan maakunnista ja valinnanvapaudesta, mille ei ole järkeviä peruusteluja eikä laskelmia.

Jo ainakin kolme virallistakin tahoa vaatinut oikeita laskelmia ja perusteluja kolmen mijardin "heitolle": Hallituksen itsensä asettama lainsäädännön arviointineuvosto, talouspolitiikan arviointineuvosto sekä Valtiontalouden tarkastusvirasto.

Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että näin olisi tapahtumassa vaan aiotaan näin tärkeässä asiassa vain luottaa siihen, että Sinisten avulla päätös viedään läpi ryhmäkurin turvin.

Esimerkiksi Lepomäen ulostulo oikeastaan summasi sen, mitä lukuisat sote-ehdotuksesta perillä olevat tahot ovat olleett mieltä. Sen sijaan että ns asiantuntijamielipiteet otettaisiin huomioon suunnitelmissa, syytetään vain rintamasta lipeämisestä.

Varsin heikolta näyttää - tämän merkittävän uudistuksen kantava voima ei ole asiakkaan ja valtion etu vaan valtapolitiikka.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tässä retoriikan tutkijan ajatuksia aiheeseen liittyen, juuri huomasin. Päätöksiä runnotaan syyllistämällä ja lietsomalla huonoa omaatuntoa kansalaisille. https://yle.fi/uutiset/3-10100555

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #4

Olipa hyvä kirjoitus käytetystä retoriikasta.

Paljon puhutaan yrityselämässä ja myös politiikassa ns muutosvastarinnasta, jota ilman muuta ilmenee. Kuitenkin on myös toinen näkökulma, jonka mukaan tätä vastarintaa esiintyy erityisesti ellei muutosta ajava taho pysty perustelemaan, kuinka muutos johtaa oikeasti parempaan ja mitä sillä tullaan saavuttamaan. Niin yritysten kuin poliittisen johdon pitää pystyä myymään muutokset edut niin, että sen kohteena olevat ihmiset uskovat siihen.

Tähän ei olla pystytty vaan perustelut ja edut ovat epäselvät ja moni näkee, ettei sellaisia juurikaan ole. Nyt sitten kiireen myötä ollaan jo päädytty perusteluun, että jotain on kuitenkin tehtävä tai hukka perii. Se pelkkä jotain voi myös johtaa huonompaan ja hukan suuhun yhtä lailla ellei muutos ole perusteltu ja tarkoin harkittu.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #6

Eikö ollutkin. Tätä kannattaisi hallituksen ministereiden ja kansanedustajien pohdiskella ihan itsekseenkin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Et ole yksin ajatuksissa. Silti pitäisi koittaa vain jaksaa koska kyllä asiat voivat mennä vielä huonommin ja kyllä ne hyvin todennäköisesti myös ensi vaalikaudella menevät.

Kopioin tähän paikallisen vaikuttajan, lehtimiehen ja blogistin samanhenkisen kirjoituksen eiliseltä (hähähää)

http://www.tapioarjo.com/?s=blog&sivu=Blogi%201

Pohdin ankarasti, olisiko tämä blogi syytä lopettaa?
3/3/2018
Olemme matkan siinä vaiheessa, joissa puolueet ja yksittäiset poliitikot toimivat täysin avoimesti kahmiessaan etuja itselleen, kavereilleen ja puolueilleen.

Mistään ei enää välitetä, koska "järjestelmä" on saatu valmiiksi. Siihen on mahdoton vaikuttaa äänestämällä tai millään muullakaan tavalla. Ainoa, joka tepsii on vaikuttaminen ”sisältä päin”.

Tätä kaikkea edesauttaa suomalainen media ja valtion eli kansalaisten omistama Yle sekä se, etteivät suomalaiset ymmärrä politiikkaa vaan äänestävät vuorovuosin vasemmistoa ja seuraavalla kerralla oikeistoa.

Vaihtoehto on olemassa, mutta ihmiset eivät välitä. Heille on varattu kärsimyksen kirkkain kruunu ja sen he tulevat saamaan.

Olemme oravanpyörässä, josta on lähes mahdotonta päästä enää irti.

Lukijoita blogissa on kuukausittan ympäri maailmaa 22 000-30 000 henkeä, mutta kukaan ei tunnu enää välittävän mistään mitään.

Onko ihmisiltä se vähäinenkin toivo karkaamassa?

Sote on erinomaisen hyvä esimerkki. Kansalaiset ovat ymmärtämässä, mitä Suomelle on tapahtumassa, mutta poliitikot eivät välitä vaan ajavat maakuntavaltuustoja ja Sote-soppaa kuin viimeistä päivää.

Joka tätä menoa on lähempänä kuin luulemmekaan.

Kun tähän yhdistetään Planeetta Maan suurin ongelma eli väestönräjähdys, niin on siinä sellainen keitos, jota ei enää ihminen pysty selvittämään.

Liperikauloista ei ole apua, sillä Suomen piispojen tekemisten seuraaminen on kuin Ratto-lehteä lukisi. Kukaan ei saa töppöilystään minkäänlaisia rangaistuksia eikä niitä kukaan enää edes paheksu. Ihmiset eroavat lähtemällä kirkosta lätkimään. Tapa se on sekin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Mukava kuulla, että muutkin ovat ruvenneet ajattelemaan tätä hulluutta ja uskaltavat kertoa ajatuksiaan.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Vaikka blogisti ei maininnutkaan Sipilän ja Väyrysen nimeä, vaistoan, että viime päivien tapahtumat ovat olleet kirjoituksen pontimena. Niin täälläkin, kun tarjoan paria ajatustani politiikan nykytilan tarkasteluun.

Suomen politiikka on pitkälti samassa jamassa kuin USA:ssa. Molemmat maat saivat johtoon (USA=presidentti /Suomi=pääministeri) poliittisen keltanokan. Tuo näkyy monessa. Trump käyttäytyy keskusteluissa kuin Diili-ohjelman vetäjä ja Sipilä kuin yrityksen johtaja. Molemmat, äkkiä katsoen, ovat tehneet saman sorttisia äkkinäisiä virhearviointeja, joita pitkänlinjan poliitikko ei olisi tehnyt. Sipilä (jo soten alkuaskelilla) uhkaili ”kävelevänsä presidentin pakeille” ellei uudistus mene maaliin, oman sukuyrityksen taloudelliset edut olivat esillä, YLE-case, ”U-käännös Naantalissa”, talon tarjoaminen muukalaisille… jne. Tiedätte kyllä.

Olisiko tuollaisia tapahtunut, jos pääministerinämme olisi pitkän linjan poliitikko, joka hallitsee pelin kuviot ja kepuloinnit. Olisiko esim. Kepulle kovin kiusallista Väyrys-ongelmaa syntynyt politiikan pelimiehen käsittelyssä? Katson ettei, sillä kokenut pelimies olisi toiminut toisin, pitänyt yhteyttä politiikankonkariin, hyödyntänyt Väyrysen ehdottoman osaamisen ja järjestänyt lopulta kunniallisen tien sivuun.

Voitaneen kysyä, onko tämä se ainoa ja tuskallinen tie rikkoa vanhat politiikan tuhruiset ”maan tavat” sekä löytää uutta? Meille veronmaksajillehan tämä tulee kalliiksi aina virheistä maahanmuuttopolitiikan alkuaskeleilla kuin sittemmin jääräpäisessä sote-sopassa.

p.s. Blogin otsikkoon..., hullua, hulua on politiikka.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Taustalla oli viime päivien osalta lähinnä kokoomuksen Lepomäki ja siitä alkanut uusi kiistely sote- ja maakuntauudistuksesta. Kunnioitan kyllä Lepomäkeä siinä, että hän uskalsi nousta esiin omasta ryhmästään ihan tuolla yksittäisen kansanedustajan mandaatilla, mikä perustuslain mukaan on hänen oikeutensa. Väyryscaseen en ota kantaa, koska se on uutisten mukaan laitettu poliisitutkintaan ja hänen ehdokkuus Keskustan puheenjohtajana ratkaistaan puoluekokouksen menettelytapavaliokunnassa. Tuo mitä kerroit muuten pitää paikkansa. En itse muista, että politiikan teko olisi ollut tällaista kuin nykyisin, mutta täytyy kyllä todeta, etten sitä ole koskaan aikaisemmin näin läheltä seurannut kuin nyt, mutta hulluksi on mennyt ja mitä vaan voi vielä tapahtua ennen kuin pidetään uudet eduskuntavaalit. Merkit on kyllä samanlaiset kuin viime hallituskaudella, että hallitus alkaa ampua loppumetreillä omia esityksiään alas, vaikka onhan niitä peruttu useita kymmeniä jo tämän koko hallituskauden aikana. https://yle.fi/uutiset/3-9970403

Juha Hämäläinen

Omituisinta on että lainsäädäntöä tehdään lisää koko ajan ja entiset jää kummittelemaan taustalle eripurineen.

Liekö aika tehdä täysi tyhjennys ja aloittaa alusta, kun nypläyslangat on näin sekaisin vai jatketaanko räpellystä ja toivotaan, että takista jää edes rahakukkaro jäljelle?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kuvittelin, että byrokratian purkutalkoot olisivat tarkoittaneet lakien mitätöimistä, mutta olen huomannut sen olevan pääasiassa vanhojen lakien päivittämistä ja muokkaamista, tosin parempaankin suuntaan, mutta samalla eduskunta on nuijinut pöytään lukuisan määrän uusia lakeja, joten se siitä byrokratian purkutalkoista, kun sääntelyä on tullut kaiken aikaa vain lisää.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Näyttää Hjallis Harkimo olevan kanssani samaa mieltä, kun hänen mukaan se, että Lepomäen ulostulo ”sekoitti pakkaa” on osoitus siitä, että koko Suomen poliittinen systeemi on kriisissä.

– Herää kysymys, miksi me kansanedustajat edes istumme Arkadianmäellä, jos emme edes saa sanoa mitään. Sen sijaan pieni porukka puolueiden johdossa tekee päätökset ja pitää kiinni ”sopimuksista”, vaikka ne muuttuisivat matkan varrella kuinka paljon, hän toteaa.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/243181-nyt-ovat-k...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset