VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Kohta rytisee markkinoilla ja "pääruoka" on vasta tulossa.

Jos jenkkipankkiiri Morgan Stanleyn eri markkinalajien välisiä strategioita johtavan yksikön johtajaa Andrew Sheets:ia on uskominen, niin kohta rytisee markkinoilla ja "pääruoka" on kuulemma vasta tulossa. Osakkeiden arvot romahtaisivat jossain vaiheessa helmikuun korjausliikettä reilummin. 

https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005574515.html

Kuka osaa kertoa miten kova ”rytinä” on markkinoilla edessä ja mitkä vaikutukset sillä on tänne Eurooppaan? 

Nyt, kun Euroopan talous käy ”kuumana” ja Suomen työllisyydessä ollaan pääsemässä hallituksen asettamaan työllisyystavoitteeseen 72 prosenttiin, niin voisiko tällainen rytinä toteutuessaan aiheuttaa täällä jonkinlaisen negatiivisen efektin? 

Kun palkkoja nyt nostetaan, niin ainakin hinnat tuppaavat kallistumaan ja se taitaa tietää myös painetta korkotason nousulle. Miten silloin käy euron kurssin ja vientiyritysten kasvun?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Onko tämän päivän markkinat sellaisia, että kaikki voi muuttua todella nopeasti? Se mikä laulaen tulee, niin viheltäen menee.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Romahdus tapahtuu kun keskuspankit lopettavat elvytyksen eli "rahanpainatuksen" erilaisiin sijoitustuotteisiin...esim. Velkakirjoihin joita muuten ei saada kaupaksi. FED aloitti jo ja se nähtiin laskuna...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kuinka pian se tapahtuu täällä Euroopassa, uskaltaako EKP lähteä vielä tänä vuonna nostamaan ohjauskorkoa ja lopettaa osto-ohjelman?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jokaista nousua on seurannut jo parinsadan vuoden ajan laskukausi. Poikkeuksia ei ole ollut. Nyt nousua on kestänyt kohta 10 vuotta mikä on todella pitkä aika. Laskulla tarkoitetaan kunnon laskua eikä normivaihtelua.

Mitä enemmän uutiset alkavat ennakoida romahdusta, sen nopeammin se sieltä napsahtaa. Kuten huomaat, pikku hiljaa noita romahdusjuttuja alkaa olla mediassa. Kun alamäki alkaa, se todennäköisesti kestää vuosia ja kurssilaskua on tullut ennen nousuun kääntymistä vähintään 40-50 pinnaa.

Itse lähden siitä että muutaman vuoden sisällä ollaan pohjalla ja silloin pitää löytyä sen verran ylimääräistä että sen voi huoletta heittää osakkeisiin. Kun on liikkeellä oikeaan aikaan, yleensä hölmömpikin kerää kunnon voitot, nimimerkillä kokemusta on:)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Mutta sinähän et ole Pasi hölmö. =D (naurusuu)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hehheh, oma sijoitusura lähti liikkeelle Suomen pankkikriisin jälkeen kun kuulin että apinakin osaa sijoittaa paremmin kuin ammattimeklarit. Nyt reilun parinkymmen vuoden jälkeen en pysty saavuttamaan apinatasoa mutta kyllä muutama meklari jää helposti taakse.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #6

Pasi sinustahan on sitten kehittynyt jo ammattisijoittaja, mutta voitko jäädä eläkkeelle aikaisemmin kuin olisi mahdollista? Se tuntuu olevan joillakin muodissa tai ainakin tavoitteena.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #6

Aloitin itse aikanaan 90-luvun puolivälissä, kun Nokia oli edullinen osake. Osakesijoittaminen on paljon parempi kuin Lotto, mitä monet harrastaa. Tosin Suomessa on se hölmö systeemi, että täällä rangaistaan tavallista ihmistä, jos se yrittää vaurastua. Ei pitäisi verottaa voiton keräämistä, vaan mielummin sitten, kun rahaa käyttää muuhun kuin siihen voiton keräämiseen.

Olen moneen kertaan maksanut veroja välissä, kun olen sijoittanut aina seuraaviin osakkeisiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #35

Sipilän ei tarvitse maksaa välillä veroja kun pitää sijoituksensa vakuutuskuoressa, poliitikot ovat osanneet hoitaa homman kotiin ja jättäneet veronmaksun piensijoittajien murheeksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #38

Kyllä piensijoittaja voi käyttää näitä samoja etuja kuin mitä Sipilä. Kun omistukset vaihtuu rahaston sisällä, ei siinä välissä mitään veroja mene, vasta sitten kun muuttaa rahastosijoituksen rahaksi pitää voitosta maksaa.vero.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #35

Piensijoittajia rangaistaa isoilla veroilla ei suursijoittajia. Tässä ei ole tasa-arvon häivääkään. En ymmärrä miksi joitakin suositaan ja toisille mätätään maksut.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #41

Onko piensijoittajalla erilainen veroprosentti kun suursijoittajalla?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #42

Pörssiosakkeiden omistuksista tässä puhutaan eikä rahastoista jotka ovat vain pankkien lypsykoneita.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #44

Jarmo, miten liittyy minun kommenttini?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #45

Tuskin muuten kuin suursijoittaja pystyy laittamaan osakkeensa vakuutuskuoreen ja välttyy veronmaksulta osakkeita vaihtaessaan kun taas piensijoittaja maksaa verot joka välissä. Suursijoittaja saa siis tuottoa sillekin osuudelle joka piensijoittajalta menee veroihin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #46

Nopealla haulla löysin erään "Sijoitusvakuutuksen minimisijoitus on 20.000 euroa."
Saattaa löytyä pienempiäkin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #47

Vakuutuskuori jossa voi vaihtaa osakkeita vaatii kymmenkertaisen sijoitussalkun.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #48

Ei vaadi. Jo 20.000€:n kuoren sisällä voi käydä kauppaa verovapaasti.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Muistatteko kuinka BitCoin rytisi hieman vajaaseen 6.000 dollariin noin kuukausi sitten?
Nyt se on noussut vajaaseen 12.000 dollariin. Joku osti tässä viikko sitten kolmen päivän sisällä BitCoinia 400 miljoonan dollarin edestä.

Isot pojat pelaa. Ja kun isot pojat pelaa, niin "riippumaton media" alkaa yhtä-äkkiä silittämään BitCoinia myötäkarvaan ja rapsuttamaan sitä korvan takaa.

Odottaa voi nyt mitä tahansa.

Henry

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Mielenkiinnolla siis odotamme sitä aamua milloin heräämme uutisiin, kun maailmalla alkaa taas tapahtua. Voi olla, että jollakin polttelee persuuksissa silloin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Suomi mataa jälkisuhdanteessa.

Se tarkoittaa että sekä nousu- että laskusuhdanteet tulevat Suomeen vähän viiveellä. Talousviisaat sanoo että se johtuu siitä että Suomi tekee investointihyödykkeitä, eikä kulutushyödykkeitä.

Viimeisen laman kestettyä maailmalla jonkin kaikaa, Euroopan parhaimmaksi valtiovarainministeriksikin nimetty silloinen rahaministeri, Jyrki Katainen, loihe lausumaan että "Suomi pääsi lamasta kuin koira veräjästä". Ei päässyt.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #10

Eikä pääse tälläkään kertaa, jos uusi taantuma tai jopa lama tulee Eurooppaan ja sitä kautta Suomeen. Suomi on tällä hetkellä hyvin riippuvainen saksalaisesta pääomasta ja viennistä Saksaan. Siksi myös Saksan hallitusneuvottelut ovat tärkeitä Suomelle, vaikka joku olisi toista mieltä. Kyllä politiikka ja poliitikot vaikuttaa näihin asioihin myös, vaikka elämme globaalissa markkinataloudessa, jossa ei enää kukaan voi varmaksi tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #25

"Kyllä politiikka ja poliitikot vaikuttaa näihin asioihin myös, vaikka elämme globaalissa markkinataloudessa, jossa ei enää kukaan voi varmaksi tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu."

Globaalissa markkinataloudessa on eletty jo silloin kun tuonti oli suolaa ja vienti koostui tervasta, jolla tilkittiin siirtomaaisäntien laivat ja kuivatusta hauesta, jolla ruokittiin merimiehet niillä laivoilla.

Suomi oli riippuvainen suolan tuonnista ja siirtomaiden valtauksessa tarvittiin globaalia taloutta, myös tervaa ja kapakalaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin Vesa, minulla on vain sellainen tutina, että kohta rytisee kunnolla. Tulee ottaa huomioon, että tietokoniden "Ykkösillä ja nollilla" ei välttämättä ole mitään muuta vakuutta kuin kova hype. Varsinaista rahaa ei ole kuin 1-2% koko finanssitaloudsta ja noin 20%:lla on jotain vakuuksia papereittensa takana. Loput n. 80% on pelkkää ilmaa, hypettä.
Otan edelleen BitCoinin esimerkkinä. Homma meni/menee näin:
- Media mollasi kryptovaluuttoja, viitaten "sijoittaja-asiantuntijoihin". Levitettiin osin huhua siitä, kuinka jotkut valtiot uhkaavat "tehdä kryptovaluutoista lopun" jne. jne.
- Kryptovaluutat syöksyivät.
- Kun kryptot olivat jo melkein kanveesissa, jostakin ilmaantui ostajia (n. kuukausi sitten). Ostivat mielettömiä määriä halvalla. Ostajina 99% todennäköisyydellä juuri samat tahot, jotka levittivät alkuperäisiä huhuja, maksoivat "maksetut kynät" (median "asiantuntijat") jne., saadakseen hinnat alas.

Nyt, juuri tällä hetkellä kaikki pienintäkin kryptopuliveivaajaa myöten tietää, että "iso raha" ostaa kryptovaluuttoja ja kaikki haluavat nousuun mukaan. Myyvätkö nämä sijoituksensa ajoissa pois? No, monelle jää Musta Pekka käteen - kuten aina jollekin on pakko jäädä.
___________________

Sama homma finanssitaloudessa: Kun iso raha alkaa kotiuttamaan rahaa spekuloidakseen oikein kunnolla, lähtee finanssitaloudesta "ilmaa ja hypettä".
Tämä taas vaikuttaa melko välitömästi reaalitalouteen.
Valtiot tekevät kaikkensa estääkseen "liian ilman häviämästä", eli lyövät sinun ja minun verorahoja säkkikaupalla jarruttoman junan eteen jyrkässä mäessä.
Tiedät kuka sen lystin maksaa ja kuka nauraa koko matkan pankkiin, tiedäthän?

No eräänä päivänä, eri mäet, ensin ylös ja sitten alas.. alamäessä on taas kova vauhti, mutta se eroaa entisestä siinä, että mäessä onkin mutka... Ja siinä mutkassa menee jo ihmishenkiä enemmän kuin aikaisemmissa mäissä on mennyt yhteensä.
________________

Pienemmässä skaalassa tätä tapahtuu silloinkin kun talous on menossa ylöspäin. Otetaan esim. taksikuskit. Kun tulee elokuu ja kaikki muuttuu, on taksiluvanomistajilla todellinen Harmageddon edessään. Tavallaan koko keskiluokalla on sama edessään, mutta he vain kauhistelevat kun jollakin työttömällä on varaa mennä lomalle lastensa kanssa...

Vaikka olen luonteeltani peluri, niin minun neuvoni on: Ostakaa vähän viljelykelpoista maata - se ei koskaan menetä arvoaan.
Ja vielä tulee päivä, jolloin rahayksikkönä ovat pieni ja iso kappa perunoita.

Henry

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #13

"Varsinaista rahaa ei ole kuin 1-2% koko finanssitaloudsta ja noin 20%:lla on jotain vakuuksia papereittensa takana."

Mitä sillä on väliä, eihän rahalla ole muutenkaan mitään merkitystä, sitä ei voi syödä, eikä sitä voi juoda, eikä hengittää, eikä sillä voi surffata netissäkään.

Jos jollakulla on niitä arvottomia papereita, niin ne menettävät arvonsa ja vain sillä 1-2%:lla rahoista on merkitystä ja vain niillä voi ostaa tavaraa ja hyödykkeitä markkinoilta.

Tavarat ja hyödykkeet eivät katoa mihinkään, vaikka osa rahasta katoaakin, niiden tavaroiden omistus- tai osto-oikeus vain jakautuu eri tavalla.

Kun kupla puhkeaa ja kuvitellut rahat katoavat, mitään ei kuitenkaan oikeasti katoa, koska se mikä katosi, se kuplaraha siis, sitä ei koskaan ole oikeasti ollut olemassakaan.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #14

Valitettavasti näin moni ajattelee...mietipä sitä mitä siitä seuraa kun sillä 2 % rahalle käy samoin kun niille ykkösille ja nollille...sillä eihän sillä paperillakaan mitään arvoa ole...no sitten käykin niin, että se kellä on ase selviää vähän pidempään kuin se jolla sitä ei ole...eli alkaa täys kaaos....

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

"no sitten käykin niin, että se kellä on ase selviää vähän pidempään kuin se jolla sitä ei ole...eli alkaa täys kaaos...."

Kenellä on se ase? No, poliiseilla ja armeijalla ja ne on hallitusten aseita.

Kaaosta pukkaa ja tuotantokatkoksia, mikä sitten näkyy kaikenlaisena puutteena ihmisten elämässä, kun kaupan hyllyllä ei olekaan tuttuja tuotteita.

Mutta tuo kaaos on kiinni vain siitä miten valtio, poliisi ja armeija saa asiat rullaamaan. Ensin pitää tietenkin yrittää pitää se talouden kaaos kurissa ja vasta sitten pitää turvautua poliisiin ja armeijaan.

Sillä ei ole mitään merkitystä vaikka se tyhjä raha siellä finanssisektorilla lakkaa nimellisestikin olemasta. Sillä on merkitystä että tuotanto pelaa, ihmisillä on töitä ja he saavat työn vastikkeena jotain jolla ostaa niitä työllä tuotettuja hyödykkeitä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #14

Arto kirjoitti:
"Mitä sillä on väliä, eihän rahalla ole muutenkaan mitään merkitystä, sitä ei voi syödä, eikä sitä voi juoda, eikä hengittää, eikä sillä voi surffata netissäkään."
- - - - - - - -
"Tavarat ja hyödykkeet eivät katoa mihinkään, vaikka osa rahasta katoaakin, niiden tavaroiden omistus- tai osto-oikeus vain jakautuu eri tavalla.
Kun kupla puhkeaa ja kuvitellut rahat katoavat, mitään ei kuitenkaan oikeasti katoa, koska se mikä katosi, se kuplaraha siis, sitä ei koskaan ole oikeasti ollut olemassakaan."

Kyllä sillä vaan on väliä.
Kun asuntokupla puhkesi jenkeissä niin kyllä talot säilyivät, mutta mieletön määrä ihmisiä ajettiin kadulle, telttoihin ja siltojen alle, josta poliisit sitten heitä häätivät 'muualle'.

Ja tuo asuntokupla oli vasta jäävuoren huipun huippu, jos sitä verrataan spekulatiivisen talouden kuplan puhkeamiseen.
Ja tämä vuorostaan lamauttaa sekä reaalitalouden että ostovoiman.
Ja ostovoiman puute vie spiraaliin, jossa reaalitalous lamaantuu ja vuorostaan taas ostovoima pienenee, jne..

Yleensä ratkaisuna on ollut "Rautakorko kansan niskassa" ja sodan yhdistelmä.

Henry

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu Vastaus kommenttiin #20

Henry ja Kari puhuvat asiaa. Todellisen rytinän aikana, reaalitalouden ja maailmankaupan hyytyessä, on viisasta olla mahdollisimman omavarainen. Viljely-, kalastus- itsepuolustus-, ampuma-, korjaus- ja perin monet muut taidot ovat arvossa arvaamattomassa. Omat polttopuut, kernaasti nelivetoinen auto, metsä sienineen marjoineen ja kalaisa järvi/joki äärellä tai lähettyvillä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #13

Pieni välihuomautus nyt klo 2.00 yöllä: BitCoin putoaa kuin luoti. Käsittääkseni kolme suurta positiota on myyty - ja ihan peräjälkeen.
(Huom! En ole asiantuntija :) ).

En tarkoita käydä tässä rinnakkaiskeskustelua BitCoinin muodossa, mutta mielestäni asiat jollakin tavalla korreloivat ja kryptorahoja seuratessa (niitä on yli 1.500 erilaista) niin näkee nousut ja pudotukset paljon nopeamassa tempossa.

Henry

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #13

Kyllähän se raha siellä tietokoneiden ykkösissä ja numeroissa on, josta se sitten rytinän alettua häviää joidenkin tileiltä vähemmäksi tai jopa kokonaan pois ja joillekin sitä tulee lisää tai oikein reilusti lisää. Sehän riippuu taas siitä kuka osaa tätä peliä lukea oikein ja pelata sitä taas parhaiten. Aina on häviäjiä ja voittajia. Surullisinta on se, jos tavalliset työssäkäyvät isojen asuntolainojen ottajat joutuu vaikeuksiin, kun eivät ole ymmärtäneet sitä, ettei ne korot ikuisesti ole nollilla tai jopa miinusmerkkisinä. Valtioiden tai koko julkishallinnon se kuitenkin tulisi tajuta. Minullakin on sellainen tutina, että saattaa tässä piankin olla se rytinä edessä, en oikein jaksa uskoa, että tuo amerikkalainen pankkiiri olisi kokonaan väärässä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #13

"vielä tulee päivä, jolloin rahayksikkönä ovat pieni ja iso kappa perunoita."

Kannattaa sijoittaa sellaiseen viljelymaahan jossa voi kasvattaa riisiä, sillä riisi on säilyvyyden kannalta paljon parempaa valuuttaa kuin peruna.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #32

Sellaista viljelymaata löytyy Kiinasta.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

"ja Suomessa ollaan pääsemässä hallituksen asettamaan työllisyystavoitteeseen 72 % ".Olet parjannut Sipilää ja hallitusta pitkän aikaa. Onkohan se hallitus ja Sipilä niin huonu kuin annat ymmärtää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ei tämä nousukausi ole Sipilän ansiota, mutta Sipilä on kyllä muuten tehnyt hartiavoimin töitä ja pääasiassa hyvää työtä, sen mitä on pystynyt, muutamista mokista huolimatta.

Sipilän toimet eivät sinänsä olisi riittäneet mihinkään, mutta ei niistä ole haittaakaan ollut.

Ja sellaistahan se on että vaiketa se Suomen kuntoonpano on, kun koko Suomi panee koko ajan hanttiin siinä asiassa.

Parhaiten siinä Suomen kuntoon panemisessa ovat tähän asti onnistuneet aina demarit, mutta nyt niillä ei ole ollut valtuuksia Suomen kuntoon panoon, kun kansa ei ole sitä valtuutusta heille antanut, vaan on antanut sen Sipilälle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"ja Suomessa ollaan pääsemässä hallituksen asettamaan työllisyystavoitteeseen 72 % "

Tilastointitapaa muuttamalla saadaan mitä lukuja halutaan. Naurettavaa määrittää 1 viikkotunnin työtä tekevä työlliseksi.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kun yhden viikkotunnin työtätekevä lasketaan työlliseksi, kyse on huijauksesta. Jokainen ymmärtää ettei yhtä viikkotuntia tekevä ole oikeasti työllistynyt, vaan kyse on tilastointi kikkailusta, eli suoraan sanottuna huijauksesta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tuosta olen samaa mieltä. Tilastokikkailu ei tuo todellista leipää ja hyvinvointia kenenkään pöytään.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sipilän ansiota ei ole Suomen talouskasvu ja työllisyyden parantuminen, mutta sen olen sanonut, että kyllä Sipilä töitä on tehnyt. Suomen talouskasvun ja työllisyyden parantumisen taustalla ovat olleet parantuneet suhdanteet, johon on vaikuttanut EKP:n osto-ohjelma, sitten on saksalainen pääoma ja vienti Saksaan, tätä kautta parantunut laatu investointituotteissa ja varmasti suomalaisen vientiteollisuuden kova yrittelijäisyys ja usko parempaan huomiseen (myös omilla sisämarkkinoilla).

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

"Parhaiten siinä Suomen kuntoon panemisessa ovat tähän asti onnistuneet aina demarit, mutta nyt niillä ei ole ollut valtuuksia kuntoon panoon"

Suomen kansa on kuitenkin asiasta eri mieltä, kun ei antanut vaaleissa demareille valtakirjaa.

Kumpi tässä nyt on sitten oikeassa, Vihavainen vaiko Suomen kansa.

Ps tuo kommenttini nro 11 oli tarkoitettu Levoselle eikä Vihavaiselle.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Vastasin just siihen. Lähden kohta töihin, mutta hyvää keskiviikkoa sulle Raimo kuin myös kaikille muille. Mehän emme voi juuri muuta kuin katsella sivusta mitä tuleman pitään ja keskustella täällä näistä asioista. Kukaan ei kuitenkaan voi tietää mitä lopulta tapahtuu. Sellainen kutina kuitenkin on, että jotain on taas tekeillä, kun rahamaailman isot pojat on hippasilla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kumpi tässä nyt on sitten oikeassa, Vihavainen vaiko Suomen kansa."

Olet näköjään sitä mieltä että kansa on aina oikeassa.

Minun mielestäni kansa ei aina ole oikeassa mutta kansa aina silti päättää asioista.

Minäkään en ole aina oikeassa, mutta en koskaan myöskään päätä, en vaikka olisinkin oikeassa.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Kaikkihan sen tietää että talous joskus romahtaa uudelleen, mutta kukaan ei tiedä milloin. "Hienoa" ennustamista kun vartin välein huudellaan talouden romahtamista ja sitten kun se viimein tulee, leikitään profeettaa. Rikkinäinen kello jne.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ootko Aleksi sitä mieltä, että amerikkalainen pankkiiri puhuu omiaan? Mielestäni tätä huolestuneisuutta on ollut jo Euroopassakin, kun pörssikurssit alkoi heilahdella.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ootko Aleksi sitä mieltä, että amerikkalainen pankkiiri puhuu omiaan? "

Näillä finanssialan puliveivareilla on aina omat lehmät ojassa, eikä koskaan ole varmaa mitkä omat bisnekset niillä on mielessään, kun ne näitä lausuntojaan antavat.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #33

Eihän tämän suuruusluokan asioita pidä katsoa yhden ihmisen mielipiteenä vaan laajempana kokonaisuutena ja verrata aiempiin vastaaviin tapahtumiin. Pankkien ja hallituksen agentit tietenkin julistavat oman viitetyhmänsä näkemyksiä positiivisessa hengessä ihan työkseen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #34

Tämä on syvällisin pohdinta mitä olen koskaan Makkoselta kuullut.

"Pankkien ja hallituksen agentit tietenkin julistavat oman viitetyhmänsä näkemyksiä positiivisessa hengessä ihan työkseen."

Tietenkin se on näin, sillä sehän on heidän työtään että huolehtivat päämiestensä eduista.

Kansanedustajien pitäisi huolehtia kansalaisten eduista, mutta onko heillä mitään asiantuntemusta, vai ovatko he näiden lobbareiden jakamien tietojen armoilla?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

En ole niin ylimielinen että väittäisin tietäväni paremmin kuin kursseja työkseen tutkaileva, mutta näitä tuomionpäivän ennustuksia tulee aina tasaisin väliajoin joten suhtaudun näihin lähtökohtaisesti kyynisesti. Jos ei pystytä antamaan mitään aikajanaa tai muuta konkreettista infoa, jolla tekisi jotain muuta kuin jossittelisi, niin ei näitä uutisia kannata ottaa haudan vakavasti. Yhtä hyvin voitaisiin kysyä "miksi vaivautua tekemään mitään kun aurinko nielaisee meidät 3 miljardin vuoden päästä?".

Ehkä nää on jopa itseään toteuttavia ennustuksia. Taloustietäjä ennustaa lamaa, media uutisoi sen, kuluttajista tulee epävarmoja rahan käytön suhteen mikä johtaa lamaan, jolloin taloustietäjä on oikeassa.

Mutta joo, lama iskee historiaa katsellessa noin 15 vuoden välein ja edellinen oli vuonna -09, joten kannattaa sinäänsä alkaa jo kuumotella kun Suomi ei ole edes edellisestä vielä selvinnyt.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kyllähän keskuspankit varmaan pystyvät pitkittämään tätä kituuttamista ja se tarkoittaa vain Suomen ja suomalaisten lisävelkaantumista ja entistä suurempaa rytinää. Suurempi kysymys on opitaanko näistä mitään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset