VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Ei taida Tiitislistaa auttaa muu kuin eduskunnan muuttaa lakia

Olisin itsekin sitä mieltä, että ns. Tiitisen lista pitäisi julkistaa sen vuoksi, mitä kokoomusnuoret ovat asiasta lausuneet uuden tiedustelulainsäädännön näkökulmasta. Perustelut ovat yksinkertaisesti hyvin perusteltu.

Kokoomusnuoret pitää välttämättömänä, että oman lähihistoriamme epäselvyydet selvitetään myös tulevan tiedustelulainsäädännön näkökulmasta. Esityksessä tiedustelulaiksi on esitetty eduskuntaan perustettavaksi tiedusteluvaliokuntaa, jolla olisi laaja tiedonsaantioikeus ja kyky parlamentaariseen tiedustelun valvontaan.

–Olisi äärimmäisen ongelmallista, jos tiedusteluvaliokunnan jäseneksi päätyisi poliitikkoja, joilla on historiaa salaisesta yhteistyöstä vieraiden valtojen kanssa. Se, jos jokin on riski kansalliselle turvallisuudelle.

Mutta miten murrat tämän salassapidon ennen aikoja ja estät myös tiedusteluvaliokunnan jäseneksi pääsemästä poliitikkoja, kun lista on pidettävä yleisöltä salassa julkisuuslain mukaan ja sen salassapitoaika on 60 vuotta?

Ei taida Tiitisen listan paljastamiseksi auttaa muu kuin eduskunnan muuttaa lakia. Muutenhan virkamiehen voitaisiin katsoa syyllistyvän rikokseen, jos lista annettaisiin koko kansan nähtäväksi, kun asiakirja tulee yleisöjulkiseksi vasta vuonna 2050.  

Ymmärtääkseni listan olisi voinut antaa tutkimuskäyttöön ja siinä mielessä vetoaminen valtion turvallisuuteen on liioiteltua ja ehkä tässä suhteessa suojelupoliisimme on vielä vanhanaikainen. Itä-Saksa ja sen tiedustelupalvelu, salainen poliisi Stasikin on lakannut olemasta aikaa sitten. Tietenkin, jos siihen ei voi luottaa, että tieto pysyy vain tutkimuskäyttöön pyytävän henkilön tiedossa, onhan siinäkin ongelma.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nythän eduskunnalla olisi tuhannen taalan paikka muuttaa julkisuuslakia ja osoittaa, että asia otetaan vakavasti eikä tiedusteluvaliokuntaan haluta päästää "myyriä", mikäli tiedustelulaki halutaan hyväksyä. Voihan tietysti olla, jos tänäkin päivänä kansanedustajina on listalle kuuluvia henkilöitä, niin nämä henkilöt saattavat tehdä omissa eduskuntaryhmissä kaikkensa, ettei lakia muutettaisi, jotta Tiitisen lista saataisiin julkiseksi?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Näille poliittisille muiden rahoilla eläville tuntuu olevan kovin vaikeaa katsoa objektiivisesti omaa toimintaansa ja salailuaan ulkopuolisin silmin. Sitten vielä alahuuli vapisten inistään, kun on kansan luotto mennyt ja on niin kovin raskasta yhteisten asioiden hoito, kun ei kukaan arvosta.

No, arvostushan pitää itse ja omalla toiminnallaan ansaita. Löytyykö yhtään puolueeseen sitoutunutta poliitikkoa, joka on arvostuksen oikeasti ansainnut ?

Aloitetaanko tuumaaminen vaikka nykyisistä ministereistä, tai jos ei niistä löydy, niin entäpä entisistä ?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Niin, saattaapi olla, että seuraavissa eduskuntavaaleissa monella alahuuli vapisee. Katsopa Jouko miltä Saksassakin alkaa gallupit näyttää, kun äänestäjiä ei kunnioiteta. https://yle.fi/uutiset/3-10082968?utm_source=twitt...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Sitä saa mitä tilaa. Demarit saavat nyt maksaa tulevasta hallitusyhteistyötä Übermuttin kanssa. Ei mennyt ihan kuin Strömsössä tuo alkava yhteistyö äänestäjien mielestä, saksalainenhan ei suinkaan ole mikään perässävedettävä jalaton lammas, joka tyytyy kokemaansa tyytyväisenä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #4

Mitenkähän olisi käynyt, jos demarit eivät olisi suostuneet hallitusyhteistyöhön ja olisi pidetty uudet vaalit?

Juha Hämäläinen

Kannatan. Kaikki listat julki sama onko idän vai lännen kätyri. Molemmat ryhmät kärytettävä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tekisi eduskunta nyt kerrankin sellaista, mihin ei olla totuttu ja säätäisi lain, että lista saadaan varmasti julki, mutta ei taida oma elinaika siihen riittää, että sen päivän näkisi.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Suomi ei ole Turkki tai Puola.Tästä julkistamisesta on olemassa KHO.n päätös.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Auttaisikohan uusi kansalaisaloite tässä kohtaa yhtään laittamaan eduskunnassa vauhtia tälle asialle? Kansalaisaloite Tiitislistan saamiseksi julki.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tuskin mikään tulee avautumaan, nykyinen hallitus lisää kuristusotetta jo kansanedustajiin.

Kansan­edustajaa uhkaa jatkossa poliittisista vuodoista jopa vankeus­tuomio.

/www.is.fi/kotimaa/art-2000005573379.html

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tuo on lähinnä kevyt peloite. Toteutuessaan voi olla vaikea, jollei jopa mahdoton näyttää toteen, kun tiedon vuotaa tiedotusvälineille ja rangaistus on korkeintaan pikkusakko. Tiedotusvälineiden lähdesuojaa ei noilla rangaistusmaksimeilla murreta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Arkijärkeen ei mahdu tällaisen listan tärkeys, koska po valtio on romutettu jo neljännesvuosisata sitten.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Berliinin muuri murrettiin 1989, mutta meillä tuo muuri pysyy näköjään edelleen pystyssä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

koska lista on niin vahvasti salattu, ei voi vetää mitään muuta johtopäätöstä kuin sen, että listalla on erittäin vaikutusvaltaisia ja edelleen päivän politiikassa vaikuttavia nimiä. Muutoinhan salaamiselle ei olisi mitään esteitä.

Rinnastaisin tuon salaamistarpeen Rudolf Hessin lentoon Iso-Britanniaan 1941 ja hänen vangitsemiseensa. Hessin mukana olleet dokumentit julistettiin samalla silmänräpäyksellä salaisiksi sadaksi vuodeksi ja Hess eristettiin muusta maailmasta täysin.

Kysymys molempiin on, MIKSI?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #14

Taisit ensimmäiseen kysymykseen jo vastata itse, mutta tuohon toiseen on paha vastata. Jotain huippusalaista ja arkaluonteista tietoa, arvioisin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset