VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Ministeri Saarikko ymmärsi oikein mistä tässä elämässä on kysymys

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko laittoi oikeutetusti ruksit perhevapaauudistukselle. Hän sanoi jämäkästi sen ja ymmärsi oikein mistä tässä elämässä on kysymys, kun hän perusteli tekemäänsä päätöstä. Suuret kiitokset hänelle vielä kerran tästä. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/241619-nyt-puhuu-perhevapaauudistuksen-torpannut-annika-saarikko-keittion-poydan-aaressa?ref=valinnat

– Kun lapsen tuloa innoissaan odottava perhe pohtii, kuka vauvan kanssa jää kotiin, ei ratkaisuun vaikuta maan hallituksen asettamat tavoitteet varhaiskasvatusasteen nostamisesta tai tasa-arvopyrkimyksistä. Keittiön pöydän ääressä lasketaan euroja, muun muassa naisten ja miesten palkkaeroista johtuen. Monilapsisessa perheessä erityisesti mietitään kaikkinaista talvihaalareiden kyllästämän arjen hallintaa aina päiväkotien sijainnista mahdollisuuteen tehdä osa-aikaista työviikkoa, hän kommentoi. 

Olen jo pitkän aikaa ihmetellyt, kun Keskustajohtoinen hallitus on tehnyt kylmän kovaa oikeistopolitiikkaa, että milloin siellä vihdoin ymmärretään, kuinka jokainen tavallinen suomalainen perhe ja yksittäinen kotitalous, olipa se lopulta millaisessa elämäntilanteessa tahansa, laskee hyvin tarkkaan niitä käteensä jääviä euroja selviytyäkseen jokapäiväisistä menoistaan ja maksaakseen kaikki eteensä tulevat pakolliset laskut (asuminen, ruoka jne.). Eivät ihmiset ole turhaan olleet huolissaan niistä leikkauksista, jotka alentavat omaa toimeentuloa, kun ylimääräistä rahaa ei ole eikä sitä tule mistään.

Selviytymisestähän meillä jokaisella ihmisellä on tässä elämässä kyse paitsi ehkei se koske kaikkia niitä, joille sitä rahaa tulee joka tuutista ja suurempi huoli on se, että mihin sijoittaa tuottavasti käyttöönsä saamat rahat, jotta ne kasvaisivat päinvastoin vain lisää ”korkoa”. Silloin on voinut jo erkaantua tavallisen ihmisen elämästä eikä välttämättä enää ymmärrä mitä nämä arjen käytäntöön liittyvät huolet merkitsevät kuten ministeri Annika Saarikko mainitsemassaan esimerkissä otti asian hyvin esille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Mitähän Turusen Seppo ja Lukkalan Pekka nyt tuumaa? Olen tietysti heidän mielestään taas väärässä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Suomi tarvitsee perustuslakituomioistuimen.Saataisiin mahdollisesti piste tällaiselle hölmöilylle.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Perustuslakituomioistuimesta olen samaa mieltä kanssasi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se voi kuule olla, että kun Sipilä ja Orpo vielä jotain päättää, niin siinä Saarikko vaan vikisee.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei ne pelkästään keskenään voi päättää muiden puolesta. Demokratia se toimii hallituksessakin, jos jotain päätetään viedä eteenpäin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

''Yllättäen'' voidaankin taas päästä sopimukseen :)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #8

"Ei tästä näytä tulevan mitään. "

*************
Ja hyvä niin. Mikäli uudistuksia haetaan, niin uudistuksista pitäisi olla enemmän hyötyä kuin haittaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #10

Kerrankin kunnon keskustalaista politiikkaa, kiitos siitä kuuluu Saarikolle.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #11

Kieltämättä jotain kepukin osaa tehdä oikein. Olemalla tekemättä mitään onnistuivat nytkin välttämään suuremmat ongelmat.

Enemmän pelottaa kun kepu alkaa jotain tekemäänkin. Tuo kun eivät tehneet mitään eivätkä antaneet muidenkaan tehdä toimi kyllä tällä kertaa oikein mainiosti. Eli lisävahinkoja ei ainakaan tullut.

Kiitos edes siitä kepulle. Mikäli noin huonot vaihtoehdot on vain olemassa, niin mitä sitä Suomen ja suomalaisten tilannetta entisestään pahentamaan...

Näköjään Kokoomukselle olisi asioiden pahentaminen kelvannut... ei jostain syystä enää yllätä. Kaiken lisäksi saavat asiansa markkinoitua muka "naisten auttamisena" - näppäriä velikultia ovat.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kyllä minä petteri luulen, että Saarikolla on Sipilän tuki ollut koko ajan takanaan. Tiilikainen nousi niin ikään tukemaan Saarikkoa. Keskustan ja Sinisten ministeriryhmät näyttävät olevan melko tiukasti Saarikon linjoilla.

Orpo (tai ainakin Vartiainen) hyppii taatusti tasajalkaa. Mutta sellaista se on politiikka. Aina ei...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen
Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #20

Mitkähän ovat nyt tunnelmat kokoomuksessa?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #25

Voivat olla pettyneitä. Kaikki meille -politiikka ei yhdellä osa-alueella mennyt läpi. Hyvä on heidänkin yhden kerran kuunnella muita. On toki niinkin, että seuraavassa Kokoomus-vasemmisto -hallituksessa tämä jyrätään läpi.

Mutta minun mielestäni tämä osoittaa, että Siniset on hallituspuolue siinä missä mikä tahansa. Keskusta sai nyt Sinisiltä tarvitsemansa tuen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #27

Saa nähdä mitä tämä vaikuttaa hallitustyöskentelyyn, kun ovat jo ennestään niin riitaisia. Sinisten tuki ei muuta minun kantaani mihinkään siinä suhteessa, että viime kesänä olisi pitänyt pitää uudet hallitustunnustelut. Sinisten paikka hallituksessa ei ole ansaittu eikä heille kuulu viittä ministerin paikkaa, se on ollut absurdi tilanne siitä lähtien, kun jättivät oman ryhmänsä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kotihoidon tukea alettin maksaa -85 ja sitä kepu ajoi voimakkaasti jotta maatalon emännät jotka hoitivat lapsiaan kotona saisivat "lisätienastia" tyypillistä kepulaista kotiinpäin vetämistä joka myös "iltalypsynä" tunnetaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eiköhän siitä ole vuosien saatossa hyötyneet kaikki.

Käyttäjän SusannaKoivula kuva
Susanna Koivula

Aivan!

Kotihoidon tuen maksaminen on perheystävällistä politiikkaa.
Alle 3v lapsen kotihoito on huomattavasti edullisempaa kuin saman ikäisen hoitaminen päiväkodissa.

Ja mitä tulee muuhun, niin perheiden kuuluu päättää siitä kuka lasta hoitaa ja kuinka kauan. Valtion ei pidä mennä perheiden reviireille valinnanvapautta poistamalla.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #12

On kyllä erikoinen päivä, kun Koivulan kanssakin edes jostain voi olla täysin samaa mieltä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Mielestäni kaikki, jotka kodinhoidon tukea saavat hoitavat lapsensa kotonaan. Lisätienistiä se on tuolloin myös kaikille sitä saaville.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Eiköhän kotihoidontuki ollut Helsingin apulaiskaupunginjohtajan Heikki S. von Hertzenin junailun tulos. Helsinki halusi sitä maksaa lapsiaan kotona hoitaville. Näin Helsinki sai täytettyä päivähoitovelvoitteensa ja jonot päivähoitoon poistuivat. Helsinki maksoi liian pieneksi jääneen tuen lisäksi erillistä Helsinkilisää Hertzenin toimiessa sosiaali- ja terveyspalvelujen apulaiskaupunginjohtajana.

Itse olen kuullut von Hertzenin roolista tuen alkuvaiheista Heikki ässältä itseltään. En itse uskaltaisi von Hertzenin roolia sivuuttamaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eli kunnia, vaikkakin jonkun mielestä kyseenalainen kunnia, kuuluukin kokoomukselle eikä keskustalle, niinkö Kai? Heikki S. von Hertzen oli kokoomuslainen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #19

Kyllä, Heikki S. oli - ja on - kokoomuslainen. Tuskin koko kunnia Heikille kuuluu, mutta uskon hänen olleen asian alullepanijoita. On toki varmaan myöskin totta, että Keskustalla ei ole ollut tuen eteenpäinviemistä vastaan yhtään mitään.

Heikki muuten muutti Imatralta sinne Kotkaan kesällä 1998. Kotkan valtuustossa Heikki näyttää istuneen ainakin vuodesta 2001 lähtien.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #21

Ei ole istunut minun aikanani. Eiköhän nauti jo "lokoisista" eläkepäivistään, vaikken tunne miestä henkilökohtaisesti.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #21

Ehkäpä Heikki S. noudatti sitä viisautta, että voit saada asioita eteenpäin, ellet halua niistä kunniaa itsellesi. Mitä väliä sillä on, onko joku kokoomuksesta vai jostain muusta puolueesta, jos pystyy tekemään hyödyllisiä asioita?

Saarikko teki nyt (ilmeisesti) oikean ratkaisun tässä tilanteessa, siis sitä työtä, miksi hän on ministerinä. Eikä näköjään kokoomus ja Orpokaan asiaa hallitusyhteistyön kaatajaksi tunteneet...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #26

Kuten jo aikaisemmin totesin, kerrankin Keskustalaista politiikkaa. Saarikkokin on varmaan saanut postia kansalaisilta, että milloin hallituksessa tehdään Keskustan näköistä politiikkaa. No, nyt tehtiin. Saa nähdä, miten jatkossa tämä näkyy hallitustyöskentelyyn, kun ovat jo muutenkin niin riitaisia.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #29

Niin, ja Saarikko liittyi siis Sipilän, Bernerin ja Tiilikaisen rinnalle siinä, että hän pystyi saamaan näkemyksensä läpi. Toisin kuin esimerkiksi Väyrynen, joka ei kykene esittämään asioita niin, että saisi niille oleellista kannatusta...

Erinomaisia nämä tämän hallituksen keskustalaiset ministerit, joilla on sekä näkemystä että neuvottelutaitoa. Nyt vain seuraavien kahden vuoden aikana pitää Saarikon, Tiilikaisen ja Puumalan alkaa esittämään näitä puheenjohtajan ominaisuuksia. (Tietysti sillä oletuksella, että heillä on haluja Sipilän seuraajaksi 2020.) Berner tuskin haluaakaan ja Kulmuni on ehkä kuitenkin liian nuori.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #30

Kun kerran hallitus pysyy tämänkin "särön" jälkeen pystyssä, niin saa nähdä millaisia säröjä tulee lisää, jos Keskustan ministeri- ja eduskuntaryhmä alkaa nyt vihdoin tehdä aitoa keskustalaista politiikkaa ja liberaalioikeistolaisen politiikan aika on ohi. https://yle.fi/uutiset/3-10072204

Vaaleihin on kuitenkin vain enää reilu vuosi aikaa, joten hereillä olla pitää, jos meinataan kannatuskäyriin saada muutosta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #32

Rahaanhan tuo kaatui, ei keskustalaiseen politiikkaan. Uudistuksella itselläänkin olisi myönteisiä puolia. Ei olisi lainkaan pahitteeksi kannustaa myös isiä jäämään hoitamaan lapsia.

Tuossa siis on vastakkain kaksi hyvää. Perheillä pitäisi olla mahdollisimman laajat oikeudet päättää itse hoitomallistaan. Toisaalta isiä pitäisi kannustaa myös jäämään hoitamaan lapsia. Siinä tulee sitten se ristiriita, jos taloudelliset syyt kuitenkin puoltavat sitä, että enemmän ansaitseva puoliso pysyy töissä. Joskus taas on myös lapsen etu, että hoitajaksi jää lähinnä vain hän, joka haluaa ja kykenee.

Joskus minua todella nyppii tämä ajattelua, että asiat olisivat mustavalkoisia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #33

Keskustalaista politiikkaa oli se, ettei tehty kokoomuksen tahdon mukaista uudistusta, joka olisi johtanut leikkauksiin ja hankaloittanut niiden perheiden toimeentuloa, joita uudistus olisi koskenut.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Itselleni on vielä arvoitus Saarikon osalta onko hän lintu vai kala sekä onko hän vielä valmis näin vastuulliseen tehtävään. Kuitenkin tässä asiassa hän on mielestäni oikeassa. Uudistuksen rajaukset kustannusneutraliteetteineen tekivät uudistuksesta mahdottoman.

Hallitus on syyllistynyt tähän useissa asioissa, jos työryhmälle asetetaan rajaus, jonka mukaan mikään ei saa maksaa yhtään lisää rajataan keinot radikaalisti ja unohdetaan se, että johonkin vuoteen kohdistuvalla investoinnilla voidaan saada sen kattavia ja ylittäviä tuloksia pitemmällä aikavälillä.

Sipilä perusteli päätöstä sillä, ettei tutkimuksen mukaan saada riittäviä tuloksia työllisyyden parantamisessa. Vaikka olen itsekin insinööriosastoa, niin tämä on todella karikatyyrimäinen ajatus uudistuksen tavoitteista unohtaen kaikki inhimilliset näkökulmat ja ns pehmeät arvot. Kaiken pitää olla suoraan mitattavissa ja sillä pitää olla välitön hyöty.

Meillä on tilanne, jossa väestö ikääntyy ja pitäisi koittaa kääntää suunta parempaan. Meillä on mahdollisuus antaa signaali perheiden tukemiseen, mutta päätämme ettei se kannata, koska se saattaa maksaa?

Tämä on niin yksioikoista insinöörimäistä ajattelua kuin olla ja voi. Siinä ei ollenkaan ymmärretä niiden arvojen ja signaalien merkitystä perheille, jotka voisivat auttaa meitä parempaan.

Olen kirjoittanut momta blogia siitä kuinka uudistukset joskus vaativat panostuksia niin yrityselämässä kuin politiikassa. Tämä jatkuva kustannusneutraliteetin vaatimus kaikessa on kaikkein munattominta politiikkaa tai toimintatapaa, jota yritys tai hallitus voi toteuttaa.

Suomen etu vaatii katsomista yli kvartaalitalouden ja budjettivuoden. Nyt tehdään hallituksen taholta samaa politiikkaa, joka on johtanut yrityselämässä monen yrityksen näivettymiseen.

Jatkahan Vesa taistelua Keskustan piirissä, vaikken teitä kannata, niin en myäskään usko kaikkien teidän olevan tämän takana.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hyvin perusteltu. Pitkäjänteisyyttä kaivataan niin monessa asiassa, mutta Suomessa halutaan pikavoittoja vähän asiassa kuin asiassa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei kuulemma kaadu hallitus perhevapaauudistuksen kaatumiseen, mutta pienen särön se kokoomuksen eduskuntaryhmäpuheenjohtaja Jokisen mielestä jättää. https://yle.fi/uutiset/3-10072204

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Jahah..Lukkalan eilen laittama blogi ohjasi tänne. Hallitus tuntuu jatkavan ja asia, jota ei tainnut olla hallitusohjelmaan kirjattu (vai lieneekö ollut?), siirtyy tulevaisuuteen. Hyvä kompromissi. Sinällään en ole syventynyt tuohon perheuudistukseen. Onhan nämä lomat ja etuudet paremmalla tasolla kuin monessa maassa. Esim. Ranskassa äitiysloma 3kk, joka on todella surkean lyhyt. Miniä ja vuoden vanha Turunen asustavat siellä.

Mutta ihan ymmärrettävää toimintaa Sipilältä tilanteessa. Omia äänestäjiäkin on kunnioitettava. Hallituksen kannatus Keskustassa voi nousta pian 90%:in. Ja tässä ei vaaranneta Suomen etua eikä hallitusta.

Mutta hyvä kun aloit arvostamaan Sipilän ja viestinviejä Saarikon politiikkaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Vai olisiko mieluummin nyt käynyt toisinpäin, että Keskustassa alettiin ymmärtää se, mitä minä olen tässä koettanut koko ajan sanoa. Pitää palata juurilleen ja tehdä sitä omaa keskustalaista politiikkaa ja ymmärtää nämä tosielämän arkiset huolet.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Levonen kääntää asiat ihmeellisesti. Ei kokoomuksen vastustaminen voi olla keskustalaista politiikkaa vaan keskustalaisen politiikan on oltava itsenäistä.

Saarikon toiminta oli järkevää. Kuitenkin myös vaatimus perhevapaiden uudelleenjärjestelystä on perusteltu. Nyt vain ei löytynyt riittävän hyvää mallia uudistuksen toteuttamiseksi yhteisymmärryksessä. Ihan samalla tavalla minusta aktiivimalli on ihan asiallinen mutta valitettavasti se vain toteutettiin huonosti. Siis olisi ollut parempi jättää se toteuttamatta, koska vaikutus on marginaalinen.

Panokset pitäisi sen sijaan laittaa perustulon toteuttamiseen. Se tarkoittaisi samalla koko tukijärjestelmän uusimista. Siinä mielessä sekä aktiivimalli että perhevapaiden uudistus menivät osittain päällekkäin perustulouudistuksen kanssa. Yksinkertaistamisen sijaan ryhdyttiin taas virittelemään monimutkaisuutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset