VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Keskustan järjestöpolitiikalle löytyi säännöt

Keskustan kunniapuheenjohtajan Paavo Väyrysen ilmoitettua presidentinvaalien jälkeen lähtevänsä mukaan Keskustan puheenjohtajavaaleihin Sotkamon puoluekokouksessa, puoluejohdon on pitänyt käydä sääntöjä ja lakikirjaa läpi, millä Paavon puheenjohtajaehdokkuus voitaisiin torpata. Nyt sellainen on sitten löydetty yhdistyslaista, kun puolue oli pyytänyt lausunnon yhdistysoikeuden asiantuntijoilta ministeri Lauri Tarastilta ja professori Heikki Halilalta. https://www.paivanlehti.fi/paavo-pistettiin-seinaa-vasten-vayrynen-ei-ole-vaalikelpoinen-keskustan-puheenjohtajaksi/

Minusta on oikein hyvä asia, että puolue selvittää sääntöjä ja säädöksiä. Näitä selvitettäessä lienee käynyt myös kaikille selväksi, että yhdistyslain ja puolueen sääntöjen mukaan kuka tahansa puolueen kokousedustajaksi valittu henkilö voi ilmoittautua puheenjohtajavaaleihin eikä henkilövaaleissa tarvita kannatettua ehdotusta. Näin se on ollut ja näin sen tulee ollakin, jotta demokratia toteutuu.

Jos puolueessa olisi toimittu näin säntillisesti myös viime kesänä, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi kahtia, ja Keskustan puoluejohto eduskuntaryhmän kanssa olisi pyytänyt valtiosääntöoppineilta lausunnon siitä, olisiko perustuslain mukaan kuulunut puolueen puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilän viedä hallituksen eroanomus presidentille ja pitää uudet hallitustunnustelut ennen kuin nykyiset Siniset saivat pitää viisi ministerin paikkaa keskusta- ja kokoomuspuolueen tuella puolta pienemmällä porukalla kuin aikaisemmin, olisi todennäköisesti vältytty monilta ikäviltä kysymyksiltä ja joiltain osin ongelmilta Keskustan sisälläkin. Sipilä toimi kuitenkin niin kuin toimi ja soppa oli valmis hämmennettäväksi.

Hallitukseen ei mahdu kahta isoa porvaripuoluetta

Miksi keskustapuolueen kannatus riippuen eri gallupeista heiluu siinä 15-17 prosentin paikkeilla?

Syy on ensinnäkin siinä, että Suomeen ei voi mahtua kahta isoa porvaripuoluetta, kolmannesta puhumatta, koska maassamme on noin 1,5 miljoonaa eläkeläistä ja reilut 2 miljoonaa palkansaajaa. Ei ole ilmeistä, että tästä joukosta löytyisi kannatusta kahdelle isolle oikeistopuolueelle. Lisäksi yrittäjistä ainakin puolet ovat ns. yksinyrittäjiä ja ottaen huomioon yritysten suhteellisesti pienen määrän eläkeläisiin ja palkansaajiin verrattuna, kannatusta ei riitä mitenkään sekä Kokoomukselle että Keskustalle, Sinisistä puhumatta, vaikka kaikki yritykset olisivat hallituksen harjoittaman nykyisen oikeistopolitiikan takana.

Kun mukaan lisätään muun muassa Suomen ja suomalaisten velkaongelmat, sadat tuhannet työttömät ja ne noin miljoona suomalaista, jotka elävät ns. köyhyysrajan alapuolella, yhtälö on valmis ja jokainen ymmärtää, ettei Suomessa ole tilaa kahdelle isolle porvaripuolueelle. Keskustan kannatus mataa, kun puolue on lähtenyt tekemään ääriliberaalia oikeistopolitiikkaa ja hakee kannatusta muualta kuin perinteisestä, ihmisläheisestä, perusoikeuksia kunnioittavasta politiikasta ja alkiolaisesta kannattajakunnasta. Niin moni ja moneen kertaan on sanottu, ettei kokoomuksen reviirille tai jopa sen yli kannattaisi astua.

Sipilän johdolla hallituksesta käsin on tehty pienen etupiirin politiikkaa työväestön ja köyhän kansanosan elinolosuhteita heikentämällä, kun olisi pitänyt käydä niiden kimppuun, jotka nämä todelliset talous- ja velkaongelmat ovat oikeasti aiheuttaneet. Ei kansalaiset sitä varten antaneet valtakirjaa, että Suomen talous laitettaisiin kuntoon rökittämällä heikompia. Sormi osoittaa enemmän tuonne Brysselin suuntaan.

Sotkamon puoluekokouksesta

Mikäli puheenjohtaja Juha Sipilä valitaan uudelleen Keskustan puheenjohtajaksi Sotkamon puoluekokouksessa, silloin on olemassa suuri vaara ja saatetaan olla sen tosiasian edessä, että puolueen kannattajista siirtyy paljon porukkaa, jotka ryhtyvät kannattamaan joko Paavo Väyrysen perustamaa kansalaispuoluetta tai jotain muuta puoluetta. Tästä saimme jo esimakua presidentinvaaleissa.

Tuolloin Keskustan kannatus tippuu todennäköisesti lisää ja voi olla, että ennen seuraavia eduskuntavaaleja, se on noin 10 prosenttia, jos sitäkään. Tämä on se prosenttiluku, minkä ex-puoluesihteeri Jarmo Korhonenkin on aikaisemmin ennustanut. Korhonen ei ehkä vaan tiennyt tuolloin sitä, että puolue voisi jakaantua tai olisi mahdollisesti jakaantumassa kahtia. https://demokraatti.fi/ex-puoluesihteeri-jarmo-korhonen-keskustan-kannatus-uhkaa-laskea-10-prosenttiin-juha-sipila-kaatuu-ensi-kesana-viimeistaan/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Vesa Levonen, "puolueen kannattajista siirtyy paljon porukkaa, jotka ryhtyvät kannattamaan joko Paavo Väyrysen perustamaa kansalaispuoluetta tai jotain muuta puoluetta". Joko olette alkanut keräämään kansalaisaloitetta siirtyjien nimilistan kokoamiseksi. Toimitte varmaan aloitteen 1. allekirjoittajana. Kaikesta huolimatta, eikö kuitenkin kannattaisi pitää jalat tukevasti maan pinnalla.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olen samaa mieltä Arvo. Mukavaa kuulla sinusta. Pidetään vain jalat tukevasti maan pinnalla. Olen ehdokkaana Sotkamossa ja näillä näkymin ainoana haastajana, jos Paavo ei pääse kisaan mukaan eikä muita haastajia ilmaannu paikalle ja minun ehdokkuuttani ei kukaan torppaa. Se tietysti myös, että Sotkamoon saakka selvitään hengissä ja terveenä. Eihän sitä koskaan tiedä mitä elämässä voi tapahtua. Senhän me sinun kanssasi tiedämme ammattimme puolesta oikein hyvin. Mukavaa viikonloppua sinulle ja rakkaimmillesi! Ei muuta kuin elävin mielin eteenpäin.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Väyrynen on täysi pelle sekä erittäin röyhkeä ja häikäilemätön. Toivottavasti tulee Sotkamoon häviämään puheenjohtajavaalit. Sen jälkeen siirtyy muistojen joukkoon.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Politiikka on kovaa peliä, mutta onko se nyt Paavokaan ihan pelle tai sitten me poliitikot olemme kaikki jonkun sortin pellejä, kun ollaan lähdetty julkisesti koko kansan kustolpaksi.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Mitä muutakaan voi ajatella. Helsingissä KD:n kimpassa, Kansalaispuolueessa ja Keskustassa.
Kertooko tämä sinulle mitään. Sohii monella rintamalla mistä vain saisi jotain irti itselleen.
Peluri ja vain oman edun tavoittelija. Soutaa siellä sun täällä ja sitten on huoli alkiolaisuudesta. Uskoo ken haluaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #7

Itse olen ollut yhdessä puolueessa kerrallaan. Välillä tuntuu, että tämäkin on liikaa. Paavolla lienee ollut siihen omat syynsä, mutta kaikilta osin ratkaisu ei ole ollut hyvä. Jos kyse on kostosta, niin kuin jotkut keskustalaiset ovat tuoneet asiaa minullekin esille, niin tilanne ei ole hyvä. Jos kyse on taas eräänlainen "mielenosoitus" harjoitetusta vääränlaisesta politiikasta, niin sitä kautta on helpompi ymmärtää. Paavon esille nostamat asiat ovat kuitenkin tällä hetkellä monelta osin samanlaiset kuin itsellänikin, joten pidän hänen ajatuksiaan oikeana ja lähempänä perinteistä keskustalaista ihmisläheistä politiikkaa. Asiathan ne pitäisi aina riidellä eikä ihmiset, mutta kuten niin monesti on käytännössä nähty, kaikki helposti henkilöityy.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Miten luonnehtisit Paavoa äänestäneitä keskustalaisia?
Pellejä hekin?
Heitä oli aika paljon eikä Sipilän oma poika ollut varsinainen ääniharava.
Happamia sanoi repolainen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sanoisin, ettei kukaan ole toistaan pahempi. Tämä koko pellenimitys alkaa olla jo niin kulahtanut, mutta vielä sitä vaan käytetään, kun joku henkilö ei miellytä ja jonkun sanomiset ja tekemiset jurppii.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Oikeisto-vasemmisto -akselista olemme täällä keskustelleet aiemminkin. Kuvittelet, että Kokoomuksen ja SDP:n väliin mahtuisi kolmas suuri puolue.

Presidentinvaalien yhteydessä tehtiin jako oikeisto-vasemmisto ja liberaali-konservatiivi -asteikoilla. Vanhanen on kolmikosta Niinistö-Haatainen-Vanhanen se vasemmistolaisin. Ei vasemmisto-oikeisto-akseliin oikeasti kokoomuksen ja SDPn väliin mahdu enää ketään... Suomessa ei ole oikeistoa. On vain maltillista vasemmistoa ja maltillistakin maltillisempaa vasemmistoa.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005466933.html

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Keskusta pärjää parhaiten omalla perinteisellä alkiolaisella linjallaan siihen huomioituna se, että Eurooppa politiikkaa ja maahanmuuttopolitiikkaa on tiukennettava. Suomea ei pidä ajaa kohti Euroopan liittovaltiota, vaan päinvastoin pyrkiä Euroopan Unionista luomaan itsenäisten valtioiden yhteistyö- ja vapaakauppaliitto. Jollain aikavälillä myös rahaliitto on purettava, koska sitä ei saada toimimaan. Nyt on jo näkyvissä merkkejä, että tummia pilviä alkaa taas kasaantumaan euroalueen ylle. Omia valtakunnanrajoja pitää valvoa myös läntisellä Ruotsin vastaisella rajalla samaan tapaan kuten Tanska ja Ruotsikin tekee tällä hetkellä. Suomen ei pidä myöskään hyväksyä missään nimessä EU:n turvapaikanhakijoiden taakanjakomekanismia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Keskustanko pitää noudattaa alkiolaisuutta, mutta vain valikoidusti? Haluat poistaa tietyt Santeri Alkion teesit ja korvata ne Perussuomalaisten puolueohjelmalla? Vieläkö linjaa voi kutsua alkiolaiseksi?

Keskustan konservatiivisiipi on kyllä merkillinen. Huudetaan alkiolaisuutta apuun, muttei muisteta S.Alkion puhuneen Euroopan liittovaltion puolesta noin sata vuotta sitten, yhtenä ensimmäisistä eurooppalaisista.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #11

En ole tuomassa perussuomalaisten puolueohjelmaa Keskustaan. Kaikki ei käy kuitenkaan aikaan ja paikkaan nähden. Omista on pidettävä huolta, mutta emme me koko maailmaa voi syleillä. Eiköhän tämä velkaunioni jo ole nähty, mihin se on meidät vienyt vai oletko itse sitä mieltä, että suunta kohti liittovaltiota on oikea?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #12

Ei tässä kohdin ole syytä kääntää keskustelua Niemeläiseen, vaan pitäydytään alkiolaisuudessa. Wikipedia:

"Maan Ääni -lehdessä hän kirjoitti 15. tammikuuta 1920 aikaansa edellä olleen kirjoituksen: ”Kansojen liiton heimolaisajatuksena tulisi Euroopan niin ikään kiireesti ottaa harkitakseen kysymystä Euroopan Yhdysvalloista. On ilmeistä, että oman rauhansa vuoksi Euroopan täytyy ruveta johtamaan politiikkaansa siihen, että valtojen väliltä katoaa tarve pitää yllä sotajoukkoja, tullirajoja ja eriarvoista rahaa.”
https://fi.wikipedia.org/wiki/Santeri_Alkio

Alkio on haikaillut Eurooppaan yhteistä valuttaa jo lähes vuosisata sitten. Myös liittovaltiota Alkio on pitänyt tarpeellisena.

Ja lopuksi vähän omaa mielipidettäni: yhteisvaluutta ei voi toimia ilman todellista valtioliittoa, liittovaltiota. Itse en halua eurosta luopua, joten liittovaltiokehitys olisi Euroopan kehityksen kannalta paras ratkaisu.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #13

Jos emme voi pysäyttää nykyistä kehitystä, niin on mahdollista, että tuo sinun mielipiteesi voittaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #14

Mutta sehän on nimenomaan alkiolaisuutta, puhtaimmillaan.

Miksi siis haluat tuon kehityksen pysäyttää?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #15

Ihan muutama huomio. Euroalueen talous romahti finanssikriisin myötä ja kesti pitkään ennen kuin kriisi saatiin aisoihin. Se päättyi vasta siihen, kun Draghi sanoi kuuluisat sanansa "whatever it takes" ja sitten alkoi nämä EKP:n mielettömät valtion velkakirjojen osto-ohjelmat. Tästäkin viimeksi tämän päivän blogissani, http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250738...

Jossain vaiheessa tämäkin tulee tiensä päähän ja käytännössähän tämäkin on ollut jatkuvaa velkaa velan päälle elämistä.

EU:n ulkorajat vuotaa kuin seula, pakolaiset hortoilee ristiin rastiin jäsenvaltioiden alueella, vaikkei ole mitään oikeutta ylittää sisärajojakaan valvonnan puutteesta huolimatta ilman maahantulon edellytyksiä. Tuskin se Santeri Alkio ihan tällaista oli tullut ajatelleeksi. Ehkä hänen visio tietysti oli se, ettei olisi ollut mitään välivaiheita ja olisi suoraan laitettu lusikat yhteiseen soppakulhoon, mutta eihän mikään ole niin yksinkertaista eikä se tule olemaan jatkossakaan, vaikka isot maat Ranska ja Saksa sitä kuinka haluaisivat. Ihmisiä, kun ei ole ihan niin helppoa ohjata kuin sinäkin haluaisit. Ei ne valtiot ole mitään ilman ihmisiä ja joku sananen tässä on vielä monella sanottavanaan ennen kuin unelmasi voisi toteutua. Minun unelmani se ei ole, vaan näkisin mielelläni päätäntävallan omassa parlamentissa. Hallitusten välinen yhteistyö-ja vapaakauppaliitto ja päätökset vahvistetaan tarvittaessa omassa parlamentissa. Näitä ongelmia on tullut jo niin valtavasti, kun lähdettiin 1995 syventämään yhteistyötä ja liityttiin Unionniin ja sitten perästä vielä rahaunioniin. Suurin virhe tapahtui siinä, kun annettiin oma valuutta pois. Selvensikö?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset