VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Suomen poliittisen historian surkein hallitus ja eduskunta?

Uusi Suomi uutisoi eilen siitä, kuinka kovia sanoja lentelee aktiivimallista ja ay-liikkeestä. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/241001-tamako-suomen-demokratia-2018-kovia-sanoja-aktiivimallista-ja-ay-liikkeesta-li

Lakot ja niihin kuuluvat poliittiset mielenilmaukset ovat aina oire jostain ja harvoin niissä kukaan on voittaja. On kuitenkin täysin oikeutettua, että työelämässä reagoidaan niihin epäoikeudenmukaisuuksiin, mitä nykyisen hallituksen ja eduskunnan kautta on suollettu ilmoille.

Vallalla on ollut sellainen trendi, että Suomen taloudellisten ongelmien ratkaisu löytyy sitä kautta, kun kaikki se hyvä, minkä ammattiyhdistysliike on useiden vuosikymmenten aikana saavuttanut, pitää purkaa ja jos ei muuten, niin pakolla. Tästä löytyy hyviä esimerkkejä. Yksi on ansiosidonnaisten päivärahojen keston ja tason laskeminen, toinen on kilpailukykysopimus, jolla puututtiin yksipuolisesti nimenomaan julkisen hallinnon palkkakulujen alentamiseen. Kukaan ei ole kuitenkaan kyennyt konkreettisesti osoittamaan, että miten nämä olisivat parantaneet Suomen vientiä ja kilpailukykyä, vaikka käppyrät isossa kuvassa nyt osoittaakin Suomen viennin piristymistä ja työllisyyden parantumista. Tätä toin esille myös eilisessä blogissani. http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250357-euroopan-unionin-ja-rahaunionin-yhteistyon-syventaminen-on-katastrofi-suomelle

Samaan aikaan varallisuuserot ja sosiaalinen eriarvoisuus kasvavat, kun rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy. Hallitus ja eduskunta eivät kykene käymään isompiensa kimppuun, vaan laaditaan hätiköiden juuri tällaisia lakeja, mitä myös tämä aktiivimallikin edustaa eikä tällainen laki edes puutu niihin juurisyihin, miksi kaikki eivät työllisty tai pysty työllistymään. Eduskunta on kyllä silloin niin raukkamaisen saamaton, kun kyse on omista etuuksista ja vielä kehdataan väittää, ettei ole mahdollista tehdä ns. takautuvaa lainsäädäntöä, kun kansanedustajien sopeutumiseläkelainsäädäntöä pitäisi muuttaa. Mielenkiinnolla odotan, että milloin näillä ahneilla kansanedustajilla on ns. kakkamainen loppu.

Meillä on niin paljon henkilöitä, jotka esimerkiksi erilaisten sairauksien, päihde- ja mielenterveysongelmien takia ovat täysin kykenemättömiä työntekoon ja heidän kohdallaan oikea osoite on sosiaali- ja terveyspalvelujen riittävä saatavuus ja hoito. Sama koskee henkilöitä, joilla koulutuksen ja työkokemuksen tai jonkin muun syyn takia on lähes mahdottomuus löytää itselleen töitä, vaikka heitä siihen kuinka pakotettaisiin.

Pahoin pelkään, että sote- ja maakuntauudistus toteutuessaan vielä pahentaa näiden edellä mainitsemieni henkilöiden kohdalla tilannetta, kun palveluiden ja hoidon saatavuus siirtyy omasta kotikunnasta maakunnalle, jotka sijaitsevat useiden kymmenien kilometrien päässä kotoa. Näillä ihmisillä on yleensä myös heikot mahdollisuudet liikkumiseen näiden palveluiden perässä, joten liekö tätäkään otettu uudistuksia ja lakeja valmisteltaessa kunnolla huomioon kuten niin moni muukin asia on näitä lakeja väkisin ja kiireellä laadittaessa jäänyt huomioimatta.

Olen kuitenkin yhdestä asiasta kokoomuslaisen kansanedustaja Ben Zyskowiczin kanssa näistä ns. poliittisista lakoista ja mielenosoituksista samaa mieltä. Nimittäin siitä, kun hän toteaa, että jokainen voi mennä seuraavissa vaaleissa äänestämään ja vaihtaa koko eduskunnan ja hallituksen.

–Ei niin, että aiheutat yrittäjälle ja yrittäjän asiakkaille vahinkoa sillä, että sä haluat esittää sun poliittista mieltä. Miten voisi olla niin, että on joku ulkoparlamentaarinen veto-oikeus siihen, mitä kansan valitsema eduskunta on päättänyt? Jokaisella on yksi ääni, jokainen voi mennä seuraavissa vaaleissa ja vaihtaa koko eduskunnan ja hallituksen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (97 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Katsoin eilen Afrikan leijonalaumoista kertovaa ohjelmaa National Geographics, kanava 20. Siinä leijonat etsivät saaliikseen kaikkein heikoimpia ja puolustuskyvyttömimpiä yksilöitä. Välillä kävi ajatus siitä, onko tästä meidän yhteiskunnasta tullut samankaltainen kuin tämä Afrikan leijonalauma ja inhimillisyys on katoava luonnonvara. Toivottavasti olen väärässä ja Suomen seuraava hallitus ja eduskunta kunnioittaa paremmin perusoikeuksia, parlamentarismia ja demokratiaa sekä osaa ottaa yksilöiden tilanteet paremmin huomioon eikä kaikkia käsitellä kuin yhtä suurta massaa. Palataan sille laillisen oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen tielle, missä omat kansalaiset, heidän hyvinvointinsa ja turvallisuutensa on valtiovallalle kunnia asia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vesa, oletko pohtinut sitä, minkä takia meillä on mielestäsi Suomen poliittisen historian surkein eduskunta?

Oletko pohtinut sitä, miksi meillä on mielestäsi maan poliittisen historian surkein hallitus?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Oikeastaan kaikki lähti siitä liikkeelle, kun työmarkkinajärjestöjen sopimusoikeutta yritettiin väkisin ja jopa perustuslain vastaisesti runnoa läpi. Sitten sote kaatui perustuslaillisiin ongelmiin ja kaiken huippuna perussuomalaisten kansanedustajien ryhmän hajottua tapahtui ehkä poliittisen historian rumin temppu ja nämä ns. siniset saivat jatkaa viidellä ministerillä hallituksessa ilman, että pääministeri teki sen, minkä hänen olisi kuulunut tehdä. Hajottaa hallitus ja käydä uudet hallitustunnustelut. Kyse oli niin irvokkaasta touhusta, etten voi ikinä hyväksyä näin rumaa menettelyä ja mitä kaikkea muuta siihen kuului. Onhan tässä näitä asioita tapahtunut puhumatta siitä, miten kaikkia annettuja lupauksia jo vaalien alla kansalaisille luvattiin ja ne petettiin. Yhä enemmän on näyttänyt siltä, että oma etu, se paras etu. Raadollista, mutta pitkälti totta. Soini oli loppujen lopuksi ehkä se kaikkein pahin "Juudas". Puhui vaalikansalle kaikkea muuta, mitä tosiasiassa tarkoitti. Kaiken takana oli oma etu, mutta lopulta pilkka sattui omaan nilkkaan ja se on nyt näiden sinisten kannatuksen kohdalla hyvin nähtävissä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Et tainnut ymmärtää kysynystäni?

Meillä on nykyinen eduskunta siksi, että Suomen kansa on sen valinnut. Suomessa on tällainen hallitus, koska se nauttii eduskunnan luottamusta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #4

Niinpä tietysti, suonet anteeksi oman tyhmyyteni, kun en ymmärtänyt mitä ajoit takaa?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #4

Lukkalalla ja Apulanta nimisellä laulu- ja soitinyhtyeellä on jotain yhteistä.

Suomen äänestävällä kansanosalla ei viime vaaleissa ollut hajuakaan sinisestä tulevaisuudesta, joka nyt on hallitusvastuussa, joten kyseistä puoluetta ei ole hallitukseen ainakaan kansan tahdon mukaisesti valittu.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sininen_tulevaisuus

Lukkalan teorian mukaan olisi täysin asiankuuluvaa, että kaikki kansanedustajat eroaisivat puolueistaan ja liittyisivät yksissä tuumin vaikkapa kokoomukseen, koska sieltä on luvattu loikkareille parhaat edut ja Arvo Pohja.

Sen jälkeen kansallinen kokoomus rp voisi hallita Suomea kapitalistisen diktatuurin elkein ja täysin laillisesti.

Teoriassa valta voitaisiin kaapata noinkin yksinkertaisesti, eikä äänestäjillä olisi nokan koputtamista.

Voisinkin raapaista tuon em. idean perusteella best-seller romaanin, niin loppuu tämä kurjuudessa kitkuttaminen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Eduskunnan toimikausi on neljä vuotta, ellei sitä hajoteta ja järjestetä ennenaikaisia vaaleja. Tämä on kirjattu Suomen perustus- ja vaalilakeihin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #7

Suomen perustus- ja vaalilakeihin tulisi kirjata, että loikkaaminen = mandaatin menettäminen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Siitä vaan Juha-Pekka Kosonen muuttamaan perustuslakia! Näillä Suomessa mennään, kunnes perustuslakia muutetaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #8

Tässä ei ollut kyse enää pelkästään loikasta, vaan suoranaisesta demokratian ja laillisuuden halveksinnasta. Olisiko siihen kukaan muu pystynyt kuin Timo "Juudas" Soini ja hänen lakeijansa? Se kyllä yököttää, että Sipilän keskusta ja Orpon kokoomus ottivat nämä nykyisest siniset vielä siipiensä suojaan niin halpamaisella tempulla kuin ikinä vain voi ja saivat pitää ministeripaikkansa. Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen. Moni kansanedustaja joutunee seuraavien vaalien jälkeen etsimään itselleen töitä muualta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #10

Etkö pidä Väyrystä juudaksena? Onhan hänen touhunsa aivan eri mittaluokassa kuin Soinin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #40

Tarkoitatko sitä, kun perusti kansalaispuolueen ja on edelleen keskustapuolueen jäsen?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #8

Juuri lakihan tekee kansanedustajista täysin puolueista riippumattomia. Puolueilla on kyllä oikeus asettaa ehdokkaita mutta valituilla ehdokkailla ei ole mitään velvollisuutta noudattaa puolueen vaatimuksia. He voivat myös muodostaa eduskuntaryhmiä täysin itsenäisesti.

Hallituksen ja ministerien luottamuksesta kansanedustajat päättävät myöskin täysin itsenäisesti. Eduskuntaryhmät tietenkin auttavat muodostamaan käsityksen siitä, millaisille asioille ja kokoonpanoille on mahdollista saada enemmistö. Mutta lain kannalta mikään ei sido edustajaa. Hän tekee aina täysin itsenäisiä päätöksiä. Ryhmät ovat vain apurakenne.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #75

Imperatiivisen mandaatin kielto, mutta uskotko Juho oikeasti, ettei ns. ryhmäkuri sido edustajaa?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #78

Ei tuo mikään uskonasia ole vaan pelkkä itsestäänselvyys.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #84

Ryhmäkuri itsestäänselvyys? Ei se ole kaikille. Esimerkiksi meidänkin valtuustossa vasemmistoliitto lienee ainoita, jolla ei ole ryhmäkuria. Muilla sitä on enemmän tai vähemmän, paitsi minulla, joka on valtuustossa yksin. Kuuntelen kuitenkin varajäsentä ja tarvittaessa kunnallisjärjestöä ja paikallisyhdistyksen jäseniä, vaikka tietysti siellä valtuussa ollessani yksin, teen päätöksen lopulta itsenäisesti, kun ei ole kaveria. Viime eduskuntakaudella vasemmistokin erotti ne pari edustajaa, kun eivät alistuneet ryhmäkuriin. Minusta koko ryhmäkuri on saissee, vaikka ymmärrän, että isoissa ja tärkeissä asioissa on hyvä äänestää yhdessä, jos mielii saada asioita läpi. Viime kädessä ketään ei pidä kuitenkaan rangaista siitä, jos on eri mieltä kuin ryhmän muut jäsenet. Näin vastasin kuntavaalikoneeseenkin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #93

Itsestäänselvyys, että edustajalla ei ole mitään syytä mukautua ryhmäkuriin. Jos taas ryhmän kannan voi hyväksyä, niin eihän silloin ole mitään ongelmaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #96

Nyt ollaan samaa mieltä, kiitos selvennyksestä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Olin vähän ihmeissäni kuin blogisi luin. Siksi nämä kommentit.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #14

Oliko sinusta lakko ja mielenosoitus oikein vai väärin, pitäisikö mielestäsi lakko-oikeutta rajoittaa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

Kerro ihmeessä, miten minun mielipiteeni lakko-oikeuksista liittyy tämän blogin aiheeseen. Yleensä on niin, että kun omat argumentit loppuvat, yritetään vaihtaa keskustelun aihetta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #18

Olit ihmeissäni minun blogistani. Kerro itse.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Mitä ihmettä! Minunko pitäisi kertoa sinulle, miksi yrität vaihtaa keskustelun aihetta?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #22

Kysyin yleisellä tasolla asioita, nyt kuulisin mieluusti miksi ihmettelit blogiani. Haluatko sinä Pekka esittää nyt viisaampaa kuin oletkaan? Jos sinulla on jotain substanssiin liittyvää, niin kerro ihmeessä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Ihmettelin sitä, että syytäT Suomen kansaa siitä, että se on valinnut "Suomen poliittisen historian surkeimman eduskunnan"! Kansa saa aina itselleen sellaisen eduskunnan, jonka se äänestämällä saa. Siten toteutuu äänestäjien tahto.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #25

En minä mitään syytä, minä kyseenalaistan asioita, kun toimitaan vastoin kansanvaltaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Itse jo blogisi otsikossa syytät nykyistä eduskuntaa "Suomen poliittisen historian surkeimmakski"? Eduskunta vain on aina sellainen, jonka kansa on kulloinkin valinnut. Kyllä silloin syytät suoraan Suomen kansaa siitä, että se on valinnut näin "surkean" eduskunnan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #29

Huomasit varmaan tuon kysymysmerkin, mutta sinä saat olla juuri sitä mieltä, mitä haluat. Se on sinun oikeutesi enkä lähde kanssasi väittelemään siitä. Jokaisen oma asia ja mielipide on se tärkein ja oikea, eikö niin Pekka?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #4

Sitten voisi vielä heittää vaikeammankin kysymyksen eli, millä perusteilla tämä on Suomen poliittisen historin surkein hallitus ja eduskunta. Onko syynä se, että valkaantumisvauhtia on saatu hidastettua vai se, että laskussa ollut kansantuote on saatu kasvuun vai se, että jyrkästi pudonnut vienti on saatu nousuun vai se, että työttömyys on saatu laskuun.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #58

Kansan luottamusta ei ole. Se luottamus meni viime kesän tapahtumien vuoksi. Talouskasvu on suhdanteiden ansiota, mutta voi muuttua nopeastikin. Taloutemme ei ole kestävällä pohjalla vieläkään johtuen mm. suuresta velasta ja eurosta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #66

Kansan luottamus punnitaan vaaleissa. Demagogisia väitteitä voi toki heitellä.

Tuolle dikotomiselle ajattelumallille on ominaista, että mikään hyä, jota vihollisen hallitessa tapahttu, ei ole sen ansiota ja mikään paha, jota tapahtuu "meidän jengin" hallitessa, ei ole "meidän jengin" syytä. Ajattelumalli on ominainen fundamentalistisille uskonnollisille liikkeille.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #69

Totta kait punnitaan, mutta viime kesän tapahtumat vaikuttivat erityisen negatiivisesti keskustan ja nykyisen sinisten tilanteeseen. Sinisille ei kunnian kukko laula, keskustan kohtalon hetket katsotaan viimeistään ensikesänä Sotkamossa. Jos enemmistö seisoo vielä puoluekokouksessa Sipilän takana, niin pahoin pelkään, että puolue jakautuu kahtia. Sipilän imago on turmeltunut ja hän ei ole enää pitkään aikaan ollut puolueelle hyväksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #72

Väyrynen voitaisiin tosiaan erottaa vielä ennen Sotkamoa, jos se suinkaan on enää tällä aikataululla muodollisesti mahdollista. Hän on vahingoittanut keskustan toimintaa ja imagoa paljon enemmän kuin Sipilä.

Jos tällä kaikella on seurauksena keskustan hajoaminen, keskusta on hajoamisensa ansainnut. Voin jo nyt luvata, että jos se hajoaa sillä tavalla, että merkittävä osa katoaa Sipilän edustaman liberaalin suunnan takaa, paluuta ei ole luvassa vuosikymmeniin, jos koskaan. Alkiolaisuus siirtyy historiallisiin aateryhmiin, joka ei sitten enää kyennyt uudistumaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #76

Ken elää, sen näkee. Keskustan kentältä saamani palautteen perusteella jaksan vielä uskoa, että nykyinen puoluejohto on väärässä ja alkiolainen keskusta-aate herätetään vielä henkiin, jossa keskiössä on tavallinen suomalainen arjen huolineen ja ymmärtää, että nyt eletään myös Suomen kohtalon päiviä. EU:n ja rahaliiton syventämistä koskeva yhteistyö on tullut tiensä päähän ja edessä on itsenäisten valtioiden yhteistyö- ja vapaakauppaliitto. Suomen päätösvalta jää meille itsellemme eikä meistä tule yhtä pientä osavaltiota Euroopan Yhdysvalloissa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #77

Meillä on päätösvaltaa, jos meillä on tarjota rakentavia ratkaisuja. Ilman sitä kykyä olemme yhtä vallattomia niin yhteistyön sisä- kuin ulkopuolellakin.

Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #85

Sori Juho ja Vesa kun puutun teidän keskinäiseen "kinasteluun". Juholle sanon omana mielipiteenäni. Ei ole laisinkaan yhdentekevää se mikä on Saksalle ja Ranskalle mieluisaa "puuhastelua", että se sama on Suomelle. Saksa suurena päättäjäjäsenmaana aivan varmasti, myös Ranskan tavoin, ajaa omia etujaan täysin välittämättä mikä on Suomelle eduksi. Nuo maathan jo ennalta keskenään sopivat heille edullisista toimenpiteistä, jotka muiden jäsenmaiden on hyväksyttävä. Näin tullaan sitten siihen Suomen mahdollisiin ehdotuksiin ja niiden hyväksymisiin. Ei varmasti Saksa eikä Ranska hyväksy, jollei heille ole kyseinen ehdotus edullinen. Tämä vain on faktaa.

Suomi on ollut ja tulee olemaan ajopuun asemassa EU:ssa ja se näkyy päätösten toimeenpanoissa ja taloudessamme. Etenkin kun meidän päättäjämme ovat puoliksi sokeita hyväksymällä maallemme epäedulliset ehdotukset/suositukset. Näin tullee olemaan jatkossakin jollei eduskuntapuolueiden koostumus muutu ja valittujen kansanedustajien ajattelu muutu maamme edun huomioimisen suuntaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #87

Sinä saat Sirpa puuttua niin paljon kuin haluat. Enimmäkseen sinulta tulee hyviä ja järkeviä neuvoja, joita olen arvostanut ja tykännyt. Olemme monesta asiasta olleet myös samaa mieltä. Sama koskee tätä EUtakin. Tämä on niin nähty. Jos emme olisi liittyneet rahaunioniin, meillä ei olisi kiviriippaa ja voisimme harkita Fixit helpommin kuin se on nyt mahdollista, vaikka mahdollista se on edelleen, mutta edellyttää suomalaisten enemmistön mielenmuutosta. Pahaa pelkään, ettei ymmärretä missä tilanteessa ollaan ja hups olemmekin joku päivä vain yksi pieni osavaltio suurempien joukossa ja muut sanelee mitä me täällä teemme ja miten meidän pitää elää.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #85

Paljonko meillä on päätäntävaltaa, jos olemme osana Euroopan Yhdysvaltoja (liittovaltiota)? Se on nähty, ettei pienen maan yhteistyökyvyllä ja rakentavilla ehdotuksilla ole käytännössä paljon merkitystä, kun isommat jyrää. Se on vain sitä isompien mielistelyä ja peesailua asiasta toiseen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä en kyllä lakkaa ihmettelemästä, että aikuiset ihmiset aina ruikuttaa huonosta hallituksesta, niinkuin Lukkala sanoi, vaalit ovat asetelmat luoneet ja hallitus istuu niin kauan kuin nauttii eduskunnan luottamusta.

Sen ymmärrän, että persut ovat katkeria, kun ei mennytkään homma niinkuin elokuvissa, puolue sai haluamansa johtajan ja ikuisen oppositioaseman, ehkä se totuus alkaakin pikkuhiljaa sielläkin avautumaan.

Viimeksi keskusta huusi, että Stubbin-Rinteen hallitus oli katastrofi, ja me näytämme miten toimitaan, no hallitus on kuitenkin edelleen pystyssä ja toimii miten parhaaksi näkee.

Lyhyt on näemmä eräiden muisti ja kuvitelmat heppoisia hallituksen toiminnasta.

Sitä kai nyt ei voi kiistää, että tämän hallituksen aikan on valtiontalous ja työttömyys hoidettu erittäin tuloksellisesti. se onko se kenenkin ansiota, se on taas turhaa lätinää, sillä aina vallassa oleva hallitus ottaa ansion vaalikauden tapahtumista.

Ay-liike on aina varpaillaan, kun on vallassa porvarihallitus, se ei ole mitään uutta.

Tämän hallituksen toimia voi arvostella vasta sitten kun se on työnsä tehnyt, paljon on ainakin yritetty tehdä, vääriäkin päätöksiä ja sekoilua, mutta se kokonaiskuva kuitenkin ratkaisee.

Annetaan hallituksen toimia, niin kauan kuin se pystyy toimimaan, ja jos se on jonkun mielestä toiminut väärin, sen voi sitten vaaleissa vaihtaa.

Kaikki blogi-itkut ja Väyrysen helmaan pakeneminen on naurettavaa toimintaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Totuttua Petteriä, mutta onhan noissa mielipiteissä hitunen järkeäkin. Vastaapa minulle siihen, onko nykyinen keskusta porvaripuolue vai keskustapuolue (=poliittisen värikartan alkiolainen keskilinjan aatesuunta)? Siihen saanemme Sotkamossa myös omiltamme kesäkuussa vastauksen,kun käydään puheenjohtajavaalit.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saat varmaan Sotkamossa vastauken kysymykseesi? Ja juuri keskustalaisilta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #15

Siellä sitten viimeistään. Mitä tuumit presidentin puheesta liittyen Suomen köyhiin ja leipäjonoihin ja kun kerran tilanne on näin paha, niin miksi vielä pitää ottaa niiltä, joilla on vähän ja pakottaa leipäjonoihin ja jopa fattan luukulle kerjäämään rahaa? https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/241021-sauli-niin...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Eipä taida tämä presidentin puhekaan kovin paljon "Suomen surkeimpaan eduskuntaan" liittyä? Varsinkin kun muistaa, kuka sen on tehtäväänsä valinnut.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #19

Muistatko mitä mieltä hän oli vaaleissakin noista viime kesän tapahtumista? Hänelläkin oli ollut niitä valtiosääntöoppineita ja ne olivat olleet ihan toista mieltä, miten pääministerin olisi tullut menetellä. Luuletko muuten, että tämä meidän suomalaisten köyhyysongelma ratkeaa sillä, että tehdään lisää leikkauksia?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

Lue kommenttini nro 7 uudestaan. Perustuslaissa on säädetty siitäkin, miten ja milloin eduskunta hajotetaan. Mielipiteet siitä voivat toki olla erilaisia. Mutta eduskuntaa ei hajoteta eriävien mielipiteiden vuoksi, vaan eduskunta hajotetaan vasta sitten, kun perustuslain mukaiset hajottamisen perusteet täyttyvät. Näin toimitaan, kunnes perustuslakia muutetaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #24

Oliko tässä jokin ongelma, kun jankkaat tuota samaa asiaa, joka on kristallinkirkas asia. Se, miten toimittiin, on eri asia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #26

Kommentissani totesin, että voi ja saa olla eriäviä mielipiteitä, mutta perustuslakia ei muuteta eriävien mielipiteiden takia. Eduskunta on kansan valitsema ja istuva hallitus nauttii eduskunnan luottamusta. Eli on toimittu täysin lain mukaisesti.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Keskusta on poliittisessa vasemmisto-oikeisto -akselilla mitattuna vähän keskilinjasta vasemmalla. Sen kanssa samalla linjalla, edelleen akselin vasemmalla puolella, on Kokoomus. Kolmantena samalla linjalla on SDP.

Konservatiivi-liberaalilinjalla Keskusta asettuu niukasti liberaalille puolella. Sitä liberaalimpina puolueina ovat kaikki muut paitsi konservatiiviseen puoleen kuuluvat Kristilliset, Perussuomalaiset ja Siniset.

Poliittinen keskusta käy kovin kapeaksi, koska sitä kaventaa vasemmiston siirtyminen oikealle ja kokoomuksen rynnistäminen vasemmalle. Jotta pysyisitte Kokoomusta vasemmammalla ja demareita oikeammalla joudutte elämään lähinnä mielikuvituksenne varassa. Siihen väliin ei enää mahdu edes sunnuntaihesarin sivu, koko lehdestä puhumattakaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #62

Mistä noin päättelit ja mihin näet seuraavissa eduskuntavaaleissa kansalaispuolueen asettuvan?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #63

Nelikenttäjako oli Hesarissa presidentinvaalissa. Kaikki ehdokkaat Huhtasaarta lukuunottamatta olivat vasemmisto-liberaalissa lohkossa. Väyrysen kuvaajaa ei esitetty. Tutkin kuvaajassa käytettyä linjaa ja yleistin sen puolueen linjaan.

Sinisellä ja Kristillisellä ei ollut ehdokasta, ne olen joutunut miettimään mielikuvista, miten puolueet esitettyihin arvokysymyksiin vastaisivat.

Kansalaispuolue on Keskustasta vähän vasemmalle ja konservatiivisella puolella, lähempänä liberalismia kuin Kristilliset ja Perussuomalaiset. Suurinpiirtein samalla tasolla Sinisen tulevaisuuden kanssa.

Vasemmisto-oikeisto -akselille linja menee jonkin verran Sinisistä oikealle, suurin piirtein Demareiden tasolle, vasemmalla siis.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #67

Minulta on tuo nelikenttäjako mennyt ohi. Uskon, että voit olla hyvin lähellä totuutta. Onko sinulla linkki tuohon nelikenttäjakoon, niin tutustuisin siihen?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuosta persujen hajoamisesta ja hallituksen jatkamisesta on melko turha vääntää. Kun kaikki on lailliseksi todettu, niin asia on sillä selvä.

Valtiosääntötietäjienkään mukaan ei ole mitään lakia rikottu, tietysti sitä voi moralisoida, mutta minusta se oli looginen päätös, ei tarvinnut jahkata mitään minihallitusneuvotteluja.

Sotkamo tapahtumat ovat varmaan lehdistölle kivat, mutta lopputulos on jo kaikkien tiedossa, Sipilä jatkaa, ja jos Väyrynen siellä kehtaa olla, niin se on sitten hänen uransa häpeällinen loppu keskustan jäsenenä.

Kyllä tämä hallitus jatkaa, kaikki on kiinni siitä, että saavat soten ja maakuntahallinon läpi, sitä ennen ei kukaan ruodusta lipeä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Suomeen pitää ehdottomasti saada riippumaton perustuslakituomioistuin, joka tulevaisuudessa ratkaisee tällaiset kysymykset. Suomen oikeusjärjestelmä on tässä suhteessa ns. käsipuoli.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En pitäisi pahana sitä, että Suomessakin olisi peruslakituomio-istuin. Perustuslakituomioistuimen saaminen edellyttäisi kuitenkin perustavanlaatuista perustuslain muuttamista, joka on tehty tarkoituksellisesti vaikeaksi, ettei sitä jokaisen muoti-ilmiön takia muutettaisi. Nykyistä perustuslakia voi ja saa arvostella, sehän on selvä. Mutta kuten jo aikaisemminkin kirjoitin, perustuslakia ei muuteta eriävien mielipiteiden perusteella, vaan normaalissa perustaillisessa lainsäädäntöjärjestyksessä.

Ja jos kansa äänestää itselleen sinun mukaasi "surkeita" eduskuntia itselleen jatkossakin, voi olla, että tätä muutosta saat vielä jonkin aikaa odottaa?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #33

Mitä mieltä muuten olit Pekka MOU:n (Memorandum Of Understanding) eli ns. isäntämaasopimuksen allekirjoittamisesta puolustusvoimien komentajan toimesta vuonna 2014 ilman eduskunnan hyväksyntää vastoin perustuslakia, oliko mielestäsi kyseessä asiakirja, joka olisi pitänyt eduskunnan hyväksyä 2/3 äänten enemmistöllä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #34

Eiköhän tuokin asia tullut presidentinvaalin alla jo varsin perusteellisesti käsiteltyä. Yrität vain taas vaihtaa puheenaihetta?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #37

Kunhan kysyin, kun olet maamme parhaita perustuslakiasiantuntijoita. Tiedä vaikka kantasi olisi ollut poikkeuksellisen hienosti perusteltu, mihin ei kukaan toinen pysty.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Voi miten hupaisaa on ollut seurata erityisesti Levosen ja Lukkalan välistä keskustelua Levosen kirjoituksessaan antamasta tuomiosta kansan demokraattisesti valitsemalle eduskunnalle ja sen luottamusta nauttivalle hallitukselle. Eihän tuo Levoselta tosin ollut mitään uutta, ellei eduskunnan mukaanottamista syytettyjen penkille oteta lukuun.
Samaa levyähän Levonen on pyörittänyt jo kuukausien ajan.
Olisi todella mielenkiintoista tietää, kuinka suuret joukot Levoselle hurraavat näistä todella käsittämättömistä mielipiteistä. Ehkä Levonen itse tietää, mutta ei kerro meille uteliaille.
Mitä sitten Levosen uusimpaan kirjoitelmaan tulee, voin rehellisesti tunnustaa etten edes kahden huolellisen lukukerran jälkeen löytänyt siitä minkäänlaisia järkeviä perusteluja sille, että nykyinen eduskunta ja hallitus olisivat Suomen poliittisen historian surkeimmat. Näin kävi ilmeisesti myöskin Pekka Lukkalalle, jolle nostan hattua siitä, että selätti asiallisilla kommenteillaan Levosen 100-0.
Lopuksi eläkkeellä olevalta "virkamieheltä" vaatimaton neuvo tulevalle Keskustan puheenjohtajaehdokkaalle, kannattaisiko vaihtaa levyä pariksi- kolmeksi kuukaudeksi ja julkaista sitten vaikkapa puoluekokouksessa kokonaan uusi, tuore, levy.
Ei kukaan järkevä keskustalainen halua kuulla tahi lukea samaa mantraa kuukaudesta toiseen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Vähän odotinki milloin Arvo ilmestyisi keskustelemaan substansseista suurimmalla liittyen varsinaiseen blogiini. Lukkalakin niin tyylikkäästi ottaa osaa nimenomaan substanssiin, niin onhan tämä mukavaa teidän kanssanne keskustella. Ihan mukavalta tuntuu nämä teiltä saamanne arvostelut. Arvon mekin ansaitsemme.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Se. että Suomessa hallituksen, riippumatta hallituksen kokoonpanosta, on nauttiva eduskunnan luottamsta on parlamenarismin perustaa, sen pääministeri Koivisto pres Kekkoselle teki aikoinaan selväksi, kun ei suostunut eroamaan pres. vaatimuksesta huolimatta. Vaaleissa sitten ratkaistaan miten hallituspuolueet ovat asiansa hoitaneet. Siitä olen samaa mieltä onhan tämä lillukavarsiin takertunut hallitus surkea.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Vesa Levonen, odotinkin vastauksenne viimeisessä lauseessa toistamaanne. Se oli varmasti sitä oikeaa Levosen substanssia kirjoitukseeni. Valitettavasti ette itse kertonut niitä substansseja eduskunnan ja hallituksen surkeudelle. Jospa kertoisitte ne, niin yrittäisin kommentoida niitä tietojeni ja ymmärrykseni mukaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Et ole tainnut ymmärtää lukemaasi. Käypä lukemassa niitä aiempia blogejani lisää ihan kertauksen vuoksi, niin ei jää kaivelemaan. Ootko Arvo porvaripuolueessa vai keskustapuolueessa ja laitetaanko sitä köyhän asioita Suomessa kuntoon sillä, että leikataan köyhiltä lisää? Tässä nyt näin ensialkuun vähän lisää pohdittavaa, kun olet niin Sipilää täynnä sinäkin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Uskomaton on taas kerran Levosen viesti. Käyt arvostelemaan äänestäjiä - kansan valitsemaa eduskuntaa. Pitäisikö Levosen jo vaihtaa maata koska kansan vaihtaminen mieleiseksi tuskin onnistuu??? Mahtaako Kotkan keskustan valtuustoryhmä olla tukemassa viestintääsi?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Mukavaa kuulla sinustakin Seppo taas. Oletko nykyisin porvaripuolueen vai keskustapuolueen jäsen? Laitatko sinäkin köyhän asioita sillä kuntoon, että leikataan lisää köyhiltä ja äänestikö se kansa nämä ns. siniset hallitukseen vai kuka niille tarjosi viisi ministerin paikkaa 20 edustajalla? Tästä on taas hyvä lähteä liikkeelle sinunkin kanssasi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Yrittäisit edes pysyä oman blogisi aiheessa. En näe syytä puuttua Halla-ahon strategiseen virheeseen. Some on joskus vaarallinen "kumppani".

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #47

Eipä täällä liiemmin ole kukaan keskustellut blogini aiheista. Mukavaahan tämä teidän kanssanne jankkaaminen kuitenkin on.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #49

Väitätkö, etten minä ole pysynyt blogisiki aiheessa? Enhän muusta ole toistaiseksi kommenteissani puhunutkaan kuin jo blogisi otsikossa mainituissa, eli "Suomen historian surkeimmasta eduskunnasta ja hallituksesta"? Itselläsi on ollut selkeästi vaikeuksia aiheessa pysymisessä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #52

Kun luet noita kappaleita blogistani, niin siellä on paljon muuta kuin tuo otsikko. Otsikko on tehty siten, että se kiinnostaa lukijaa tarttumaan juttuun kiinni. En ole kuullut sinulta oikein mitään muuta kuin tuota yksinkertaista yhden asian jankkaamista, mutta mukavahan tuo, että jaksat edes sitä jankata. Yritin vähän herätellä, mutta eihän se vanha koira enää istumaan opi, sanotaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #56

Kyllä minä koko blogisi kuin. Mutta näyttää siltä, ettet edes sen otsikkoa pysty perustelemaan? Siksi emme vielä ole edes pidemmälle päässeet.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #60

Lue nyt Pekka minun blogini viime syksystä alkaen, niin ehkä jotain selviää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #61

Vai pitäsi minun alkaa tavata vanhoja blogejasi uudestaan? Olenhan useissa niistä ollut mukana keskustelemassa.

Ehkä sinunkin pitäisi lukea koko seitsenvuotisen blogihistoriani läpi, jos jotakin selviäisi? Ei niitä blogejani ole kuin vähän runsaat 1300. Selviäisit urakasta varmasti muutamassa tunnissa. Lukihan sinun oppi-isäsikin Väyrynen koko Dostojevskin tuotannon yhden viikonlopun aikana.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Keskustan Kotkan valtuustoryhmä on samanlainen "helposti hallittavissa oleva" kuin Keminmaan Keskustaseura. Levonen on sen ainoa jäsen.
http://www.kotka.fi/hallinto_ja_talous/paatoksente...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Jahah..kiitos tiedosta Pekka. Tämä selittääkin paljon. Yksin on helppo pissiä omiin muroihin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #48

Muistan aikoinaan, kun eräs nykyhallituksen sinisten ministeri puhui samaan tyyliin ja kuinka sitten kävikään. Marssi Jyväskylän puoluekokouksesta ulos ja kusi suoraan omille jaloilleen. Jos nyt olen ihan oikein keskustalaisen kenttäväen tuntoja tässä viikonloppunakin jaksanut lukea ja kuunnella, niin näyttää ihan siltä kuin joku muu tässä pissii omille muroilleen. Luuletko sinä Seppo, etten minä tiedä missä mennään? Jos tämä nykyhallitus on jo kaksi kertaa saanut kokea mielenosoitukset työväen taholta, niin voipi olla, etten ihan väärin ole kuunnellut noita kansankaan syviä rivejä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #51

Odotitko porvarihallitukselle jotain muuta? Varsinkin, jos se yrittää korjata maan rakenteellisia vinoumia?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eli Suomessa on Suomen poliittisen historian surkein eduskunta ja surkein hallitus. Sen eduskunnan suurin puolue on Keskusta ja hallituksen pääministeripuolueena toimii Keskusta. Molemmat Levosen "omia" puolueita?

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

On näköjään aivan turhaa keskustella "aidon Alkion oppeja noudattavan" Vesa Levosen kanssa. Levosella on näköjään ilmiömäinen kyky vaieta siitä, mitä häneltä kysytään, ja siirtyä vaivattomasti varsinaisen aiheen ulkopuolelle. Levonen, minkä puolueen jäsen olen, sen tietävät ainakin suurin osa 19 000:sta laukaalaisesta ja aika iso joukko keskisuomalaisistakin. Minulla on vahva epäilys siitä, tietävätkö kotkalaiset ja kymenlaaksolaiset, mitä puoluetta perussuomalaisista aikanaan loikannut kaupunginvaltuutettu Vesa Levonen mielipiteillään edustaa. Veikkaukseni on, että ei ainakaan Keskustaa.
Tämä oli tällä kertaa viimeinen kannanottoni Vesa Levosen tämänpäiväiseen blogikirjoitukseen. Hyvänä lopetuksena taas vanha sanonta, " tyhjän saa pyytämättäkin ".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Arvo, älä nyt noin helposti toivoasi menetä ja luovuta. "Eksyneitä lampaitahan" täytyy ohjata oikealle tielle?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Pekalle pitää siitä nostaa hattua, ettei se niin helposti vedä hernettä nenäänsä kuten Arvolla on tapana. Kun joku päivä nähdään jossain, niin on ihan pakko tarjota tuoppi olutta, jos sinulle maistuu?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Minä en nähnyt sinun mielipiteissäsi oikein mitään siitä, että olisit keskustellut noista aiheista mitä kirjoitin. Mitä tulee keskustan kenttäväen tuntoihin, niin sieltä on kyllä tullut paljon itsellenikin sellaista viestiä, ettei meidän puolueen nykyjohto ole kartalla. Eipä muuta kuin katsellaan, miten puolueemme käy ja mitkä voimat vievät sitä eteenpäin tulevaisuudessa; porvarillisen liberaalit oikeistovoimat vai alkiolaiset keskustavoimat, jotka ymmärtävät myös sen, miltä tuntuu, kun rahat eivät riitä ja joutuu seisomaan leipäjonoissa. Sinulla on Arvo varmasti asiat niin hyvin, että olet myös erkaantunut tavallisen suomalaisen arjesta. Niin moni meistä saa tyhjän pyytämättäkin ja minä sain sinulta näihin varsinaista substanssiani koskeviin asioihin. Joku toinen kerta sitten.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Levonen, saatat olla oikeassa. Tämä voi olla Suomen poliittisen historian heikoin hallitus. Perusteluni ovat kyllä ihan erilaiset kuin itse esität.

Edellinen hallituksemme oli saamattomin ja surkein hallitus ikinä. Urpilaisen ja Rinteen sekoilut kaatoivat hallituksen päätavoitteen, soten.

Tämä hallitus lähti uuteen yritykseen. Sotesta oli sovittu, soten piti olla hallituksen päätavoite. Keskusta yllätti kuitenkin kaikki vetämällä mukaan maakuntahallinnon.

Maakuntahallintokuvio oli totaalinen yllätys. Siitä ei oltu puhuttu vaalitilaisuuksissa, Keskusta ei ollut esittänyt sellaista vaaliohjelmassaan eikä sitä oltu kirjattu hallitusohjelmaan. Pahimmillaan tuo peliliike voi kaataa soten.

Soten pystyyn pistämiseen on aikaa enää muutamia kuukausia. Eduskuntavaalikampanjat alkavat kesäkuussa ja hallitus putoaa toimitusministeriön asemaan jo hyvissä ajoin ennen vaaleja. Jos sote ei synny kevään aikana, se syntynee seuraavan hallituksen aikana. Ilman maakuntahallintoa. Sitä voisi kutsua keskustalaiseksi mahalaskuksi.

Levonen sählää ihan peruskeskustelun ulkopuolella ja käy periaatekeskustelua puolueen linjasta. Oikeat toimijat pyrkivät taistelemaan puolueelle olemassaolon oikeutta tulevaisuudessa. Sote vie kunnilta valtaa, joka valuu kokonaan Keskustalta, jollei maakuntahallinto toteudu.

Koko maa ei pysy asuttuna eikä keskittyminen kaupunkeihin pysähdy. Hallintouudistuksen jääminen toteutumatta pudottaa Keskustan keskipitkällä aikavälillä kolmen suuren ulkopuolelle. Tyrkyllä siihen joukkoon Keskustan tilalle on enää Vihreät, Perussuomalaiset sohlasivat oman etsikkoaikansa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jos nyt sen verran muistan oikein, niin kyllä keskusta puhui kotikunta-maakuntamallista ennen vaaleja. Se, miten Sipilä vei asiaa eteenpäin ja "kiristi" kokoomusta sekä oli jo heti hallitustaipaleen alkumetreillä aikeissa viedä hallituksen eroanomuksen presidentille, oli tietysti rumaa katseltavaa.

Sirpa Abdallah

Niemeläinen muistelet väärin maakuntauudistuksesta. Kyllä keskusta on pitänyt tuota vaadetta yllä monia vuosia eli jo edellisen hallituksenkin aikana.

Lisäksi kyllä tuo maakuntauudistus on myös päivitetyssä hallitusohjelmassa erittäin selvästi sovittu.
"Reformi 1: (sivu 84)
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus

Uudistus toteutetaan perustamalla maahan 18 maakuntaa, joiden valtuusto valitaan suorilla vaaleilla.
Jokaisella maakunnalla on sote-järjestämisvastuu. Sosiaali- ja terveyspalveluita kootaan tarpeen
mukaisiksi kokonaisuuksiksi myös muilta osin. Maakunnilla on sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi myös muita tehtäviä.
Maakunnat päättävät itse järjestämisvastuulleen kuuluvien palvelujen tuottamisesta. Palveluja voidaan tuottaa omana toimintana sekä hankkimalla niitä yksityisiltä ja kolmannen sektorin toimijoilta.
Palvelujen toteutuksessa hyödynnetään ICT:n ja digitalisaation mahdollisuudet. Maakuntien rahoituksesta vastaa ainakin aluksi valtio, mutta myös mahdollisuudet maakuntien osittaiseen
omaan verotusoikeuteen selvitetään." jne
http://vnk.fi/documents/10184/321857/Toimintasuunn...

Lisäystä; Myös keskustan eduskuntavaaliohjelmassa 2015 on maakuntauudistus mukana, joten kyllä tuo vaatimus on ollut keskustan kohdalla ehkäpä jopa kynnyskysymys hallituksen muodotamisessa.
http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Politiikka/Sote--j...

Vielä yksi lisäys; Keskustan Sipilän kaikille puolueille asettamiin hallitusneuvottelykysymyksiin kuului yhtenä "Oletteko sitoutuneet viemään sote-uudistuksen läpi joko kuntayhtymä- tai maakuntapohjaisena?"

Tuo kysymys osoittaa olleen yksi kynnyskysymys hallituksen muodostamiselle.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Kai Niemeläinen:"Koko maa ei pysy asuttuna eikä keskittyminen kaupunkeihin pysähdy. Hallintouudistuksen jääminen toteutumatta pudottaa Keskustan keskipitkällä aikavälillä kolmen suuren ulkopuolelle. Tyrkyllä siihen joukkoon Keskustan tilalle on enää Vihreät, Perussuomalaiset sohlasivat oman etsikkoaikansa."

Kerrankin olen Kain kanssa osittain samaa mieltä!!!

Paitsi siitä, että perussuomalaiset olisvat sohlanneet oman etsikkoaikansa. Minusta sen tekivät heidän puolestaan Keskusta ja Kokoomus Soinin tuella.

Tältä osin olen Vesan kanssa samaa mieltä. Tällaista ei pitäisi "demokraattisessa" Suomessa voida tapahtua.

Ja Vesan ja Pekan keskustelu ei johda mihinkään, koska heillä on keskustelussaan tyystin eri lähtökohta. Pekka pysyttelee ilman omaa harkintaa asian "turvallisella" puolella, koska perustuslaki ja Eduskuntavaalit.

Vesa tas ajattelee asiaa laajemmin. Eli "eihän näin pitäisi olla", koska Suomessa ei yksinkertaisesti ole muita kriittisiä puolueita kuin persut. Keskusta on ulkoistanut omat aatteensa Kokoomukselle pysyäkseen vallassa.

Aivan samoin kuin Sininen Tulevaisuus on tehnyt omalta osaltaan Kokoomukselle ja Keskustalle.

Äänestäjällä ei ole Suomessa kuluttajasuojaa!

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Vähän tuli Pekan kanssa sellainen tunne, että toinen puhuu aidasta ja toinen aidan seipäästä. Hyvä kuitenkin, että keskustelua syntyy. Jokaisen oma asia ja mielipide on se kaikkein tärkein ja oikea.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Reino, sinun kannattaa lukea Vesa aloituksen viimeinen kappale uudestaan. Hän itse kirjoittaa, että eduskunta voidaan vaihtaa vaaleissa vaikka kokonaan, jos äänestäjät niin haluavat. Koska vaalit!

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Pekka, tuo nyt on teoriaa, niinkuin hyvin tiedät.

Ja mitä se vaikuttaisi, koska kaikki puolueet - persuja lukuunottamatta ovat kritiikittömiä liberaaleja.

Ja mielestäni Suomi tarvitsee muutosta joko EU-jäsenyydessä tai valuutassa selvitäkseen kunnialla tulevaisuudesta.

Ihmettelen, miten sinä ja fb-kaverini Seppo voivat olla eri mieltä. Älykkäät ihmiset!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #81

Reino, on hyvä, että asioista saa Suomessa monenlaisia kasntoja. Tämä EU- ja euroasiakin on muutettavissa, jos Suomen kansa niin haluaa. Ei muuta kuin vaalit ja eduskunta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #90

Nimenomaan, jos Suomen kansa niin haluaa. Se vain edellyttää seuraavissa vaaleissa sellaista hallituskoalitiota ja eduskuntaa, joka sen kykenee toteuttamaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Pekan kannattaa harjoitella luetun ymmärtämistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #83

Heh! Vai pitäisi minun harjoitella luetun ymmärtämistä?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #86

Kyllä kantsii, niin ei tule väärinymmärryksiä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #88

Eli itsestäsi ja kirjoittamisestasi et tietenkään löydä mitään vikaa? Kirjoitat aina täysin täysin yksiselitteisesti ja ymmärrettävästi?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #89

Löydän tietysti. Suomenkielessä on niin helppo myös ymmärtää asioita väärin ja kaikki me Pekka virheitä tehdään. Jos ei tehtäisi, niin olisiko se enää edes inhimillistä, koska erehtyminen on inhimillistä? Esimerkiksi tuo sinun ensimmäinen kysymyksesi oli asetettu niin, että olisitkohan sinäkään vastaavassa tilanteessa kyennyt vastaamaan juuri niin kuin kysyjä tarkoitti. Mukavaahan tämä on, kun sinunkin kanssa saa keskustella, älä vain loukkaannu. Piruilla osaat sinäkin minulle enkä siitä loukkaannu. Tämä on vapaaehtoista. Tosin Arvo otti kyllä helposti itteensä eilen, kuten me sen kaikki huomasimme.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Yritähän Vesa piristyä näissä blokeissa. Tähän mennessä vain kaksi suosittelijaa. Olet kuitenkin menossa haastamaan Sipilää?? Ja lieneekö hekään kaksi Keskustan jäseniä??

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Suosittu blogi ja eikö se ole hyvä, että on teitä kriitikkojakin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset