VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Mikä tätä keskustaa oikein vaivaa?

Miten keskustapuolueen piirijohtajien enemmistö voi noin 15 prosentin kannatuksella olla puheenjohtaja Juha Sipilän uudelleen valinnan takana? https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/240531-il-us-gallup-antti-rinteen-lupailema-ykkospaikka-meni-kokoomukselle?ref=suosituimmat

Olisin voinut vielä kaikki muut Sipilän synnit antaa jotenkin anteeksi, mutta sitä en voi hyväksyä kuuna päivänä, että hän viime kesänä puhui ns. muunneltua totuutta perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamiseen liittyvistä vaiheista ja jatkoi pääministerinä hallitustyöskentelyä yhdessä tämän nykyisen ns. sinisen puolueen kanssa, vaikka ainoa oikea ratkaisu olisi ollut häneltä viedä eroanomus presidentille ja käydä uudet hallitustunnustelut.

Kaiken kukkuraksi nämä sinisten juonikkaat saivat pitää viisi ministeripaikkaa, vaikka kansanedustajien määrä laski noin puoleen siitä, mitä se oli ennen eduskuntaryhmän hajoamista. Minun on mahdotonta käsittää, miten tällä tavalla voidaan halveksia suomalaista demokratiaa ja sitä vielä keskustapuolueen piirijohtajien enemmistö näyttäisi tukevan, kun antaa edelleen tukensa Sipilälle, vaikka presidenttiehdokas ja Sipilän ”suojatti” Matti Vanhanenkin otti presidentinvaaleissa pahasti turpiinsa.

Tämä viime kesän perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamista koskeva asia tuli myös esille presidentinvaaleissa, josta uusvanha presidenttimme Sauli Niinistö totesi vaalikeskusteluiden aikana, että hallitus olisi pitänyt silloin hajottaa. Eikö mitä, keskustan jääräpää piirijohtajat eivät tunnu millään tajuavan missä nyt mennään.

Kun keskustan sisällä ottaa huomioon vielä sen tilanteen, että kunniapuheenjohtajamme Paavo Väyrynen hakkasi Vanhasen mennen tullen presidentinvaaleissa kansalaisliikkeen ehdokkaana ja oli kaikissa vaalipiireissä Vanhasta parempi, niin eikö nyt olisi korkea aika turhien puheiden sijasta ottaa meidät ns. keskustan konservatiivinen siipi paremmin huomioon ja noudattaa sitä perinteistä keskustalaista politiikkaa, mikä sopii paremmin kaikille kannattajillemmekin?

Sipilän johdolla harjoitettu ääriliberaali oikeistopolitiikka on satanut kaiken aikaa vain kokoomuksen laariin ja on selvääkin selvempää, ettei seuraavissa eduskuntavaaleissa tulla enää Sipilän johdolla pärjäämään. Sipilän imago on pahoin turmeltunut ja se haittaa keskustan menestystä. Kansaa on enää turha johtaa harhaan eikä suomalaisia ole koskaan johdettu pelolla kuten Sipilän johdolla on sitä useampaankin kertaan yritetty. Talvisodan henki asuu yhä meissä kaikissa suomalaisissa, vaikka osa kuinka ”herrapelkoisia” olisikin.

Oikeastaan toivon hartaasti, että uutiset siitä olisivatkin totta, että Paavo tulisi ensikesänä keskustan puoluekokoukseen Sotkamoon ja haastaisi siellä Sipilän, niin silloin varmasti saataisiin näytettyä joukoille, mistä se renki kusee. https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/604019-johtajapeli-kuumenee-juha-sipilan-takana-paavo-vayrynen-lupailee-jalleen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Unohtakaa nyt jo se Paavo, kansalaispuoluetta hän tulee edustamaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen
Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

Blogisti: "Mikä tätä keskustaa oikein vaivaa?"

Suomettuneisuus.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jääräpäisyys ja herrapelko.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Vesa, ihan mielenkiinnosta kysyn, eikö Kotkan keskustan porukka ole puuttunut tuohon Väyrysen hyväksi toimimiseesi ja Kepun johdon julkiseen mättämiseen?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Mikä suomettuneisuus. Oletkohan ihan kartalla?

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

Toki olen kartalla, mutta jos kaipaat selvennystä, niin tässä pikakurssi:

Käsitteen "suomettuminen" (Finnlandisierung) lanseerasi laajempaan kansainväliseen käyttöön saksalainen poliitikko Franz Josef Strauss joskus 70-luvulla. Hän käytti Suomea esimerkkinä suurvallan tahtoon alistettuna maana, jonka itsenäisyyden aste oli vaatimaton ja täysin riippuvainen kyseisen suurvallan kulloisestakin tahdosta ja mielentilasta. Suomi oli muodollisesti itsenäinen, mutta ulkopoliittinen liikkumavara oli olematon. Jopa Suomen hallitusten kokoonpanon hyväksyi tai jätti hyväksymättä Kreml. Eduskuntavaaleilla oli siihen asiaan vähäisempi merkitys. Länsimaat eivät pitäneet Suomea aidosti itsenäisenä demokratiana. Alistettu mikä alistettu.

Kekkosen ajan Suomessa kyseinen alamaisuussuhde yritettiin kääntää hyveeksi, mitä itsepetosta jatkettiin vuosikymmeniä aina Suuren Kaalimaan luhistumiseen saakka 90-luvun alussa. Keskusta jatkaa sitä yhä.

Pitkä suomettuneisuuden aika aiheutti suomalaisiin sukupolvien yli siirtyvän geenivirheen, joka vieläkin ilmenee tosiasioita hylkivänä turvallisuuspoliittisena ajatteluna. Kaikessa näyttää vieläkin olevan johtoajatuksena "mitähän Venäjä tästä ajattelee". Pahiten taudista kärsivät edelleen keskusta- ja demaripoliitikot kääriäisineen, vanhasineen, tuomiojineen ja heinäluomineen. Joidenkin poliitikkojen ja puolueiden ulko- ja turvallisuuspoliittinen pimeys jatkuu ja jatkuu täysin riippumatta siitä, mitä Venäjä tekee ja mihin asentoon ympäröivä maailma kääntyy.

Se keskustaa vaivaa.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #23

No juh. Olisihan tuo pitänyt arvata. Ei olisi tarvinnut noin pitkään selittää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #23

Suomi on ollut suomettuneena jo vuosia Saksalle, seuratkaa vaikka Sipilää, ei osaa sanoa mistään mitään ennenkuin Merkel on ilmoittanut kantansa. Mainitaan nyt vielä että EU:n komission kanta on aina sama kuin Merkelillä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Lavonen tarkoitti varmaan itseään.

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen Vastaus kommenttiin #25

Nyt ei arvauksesi mennyt ihan nappiin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #35
Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Poliittisella kentällä olisi tosiaan tilaa konservatiiviselle keskustalle. Kokoomuskloonille ei ole pitkässä juoksussa tilaa. Jos siellä ei ole keskusta, siellä on kansalaispuolue, siniset tai joku muu viritelmä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Suomeen ei mahdu kuin yksi porvaripuolue ja se on kokoomus. Sipilän johdolla kultaisesta keskitiestä on tehty oikein "poroporvareiden" puolue. Saa kyllä ihmetellä, että miten kenttää on vedetty näin pahasti höplästä? Miljonäärin pitäisi olla mieluummin kokoomuksessa, joku tässä nyt mättää ja pahasti.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Levosella taitaa olla mielessä "räväkkä" siirtyminen kansalaispuolueen eduskuntaehdokkaaksi. Keskustan kannatus voi hyvinkin kääntyä lähikuukausina nousuun. Paavon kosto Keskustalle taitaa jäädä tussahdukseksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Lähikuukausina nousuun? Mitkään merkit eivät viittaa siihen. Talouden ja työllisyyden kasvukin on koko ajan satanut kokoomuksen laariin. Kiky ja aktiivimallikin on hermostuttanut suuren joukon ihmisiä, mutta kokoomusta se ei haittaa, keskustaa kylläkin. Sano yksikin hyvä syy, millä perusteella kannatus nousisi, kun keskustan kannattajia ei saatu presidentinvaaleissa Vanhasen taakse isolla rahallakaan?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Se ettei kannattajat menneet Vanhasen taakse, kertoo, että siellä ajatellaan omilla aivoilla henkilövaaleissa. Ei puolueen aivoilla. Eduskunta, maakunta ja kuntavaalit ovat sitten asia erikseen. Sipilä vetää hallitusta tiiminä kuten alkumetreillä jo toi esille. Minusta se on hyvä tapa ja edustaa poliittisessa kentässä valtioneuvostotasolla uutta toimintatapaa. Jos tiimi onnistuu päätavoitteissaan ja/tai muutos kääntyy selvästi tavoitteita kohden, äänestäjät kyllä palkitsevat. Ja siltä se on minun silmissä näyttänyt. Toki muutokset saavat aikaan saavutettujen etujen jähmettyneissä yhteisöissä vastarintaa. Sekin on normaalia. Mutta kun kiipeää hieman "korkeammalle" katsomaan Suomen elinvoiman kehitystä, niin siellä "alhaalla" alkaa näyttää lupaavalta. Eikä se kannatus ole tärkein vaan tulokset ja suunnan muuttaminen niin että yhteiskunta saadaan terveeksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #11

Kuulin juuri, että keskustan kannattajat jättävät sankoin joukoin puolueen. Eipä taida toteutua ainakaan tämä sinun uskosi kannatuksen nousuun. Saattaa tulla vielä hikinen kevät puoluejohdolle ennen Sotkamoa, jos sama meno jatkuu. Kohta siellä ei ole jäljellä muita kuin tämä uskollinen puoluejohto, jos keskustan linja ei pian muutu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

Lähde se kuuluisa Hevosmiesten tietotoimisto?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #24

Onko Levonen oikeasti sisäpiirissä? Valtakunnan tasolla?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #28

Kaikkea kuulee ja näkee, kun vanhemmaksi elää.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Keskustaa vaivaa se, että sen jäsenet ja äänestäjät ovat antaneet vallan puolueessa henkilöille, jotka ovat kokoomuslaisempia kuin kokoomuslaiset itse.

Jos on vaihtoehtona äänestää aitoa kokoomuslaista, miksi äänestää keskustalaista kloonia. Tai voi sitten äänestääkin, jos äänestää Sipilää, joka on aito kokoomuslainen. Tai Anne Berneriä.

Puolueen viimeaikaisessa toiminnassa ei ole ollut mitään perinteistä maalaisliitto/kepulaista politiikkaa. Puolue on kuin talo ilman aitanpolulla astelevaa emäntää. Sillä ei ole jäljellä mitään omia arvoja. Se marssii Kokoomuksen kanssa yhtä jalkaa niin kauan kunnes Kokoomus työntää sen suden suuhuin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt puhut Veli vähän, mutta asiaa. Kerroit juuri kaiken lyhyesti ja ytimekkäästi. Itselläni ja vähän muillakin on herännyt kysymys, onko Sipilä ja Berner ns. susi lampaiden vaatteissa?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Keskustalla on täsmälleen kaksi vaihtoehtoa.

Se voi palata takaisin Väyrysen ja kumppanien aikaan. Sillä tiellä ei koskaan saavuteta mitään kannatusta kaupungeissa, jolloin puolue näivettyy hiljalleen alle 10% puolueeksi, joka on ikuisesti oppositiossa. Sieltä ei pysty tekemään yhtään mitään hyödyllistä maaseudun hyväksi. Koska sama menneisyyteen takertumisen vaiva on myös SDP:llä, keskustalla ei ole sen jälkeen enää mitään kumppania, jonka kanssa voisi käydä edes iltalypsyllä.

Jos lähdemme samalle tielle kuin perussuomalaiset ja haluamme vain käpertyä menneisyyteen, jossa kaikki vieras nähdään uhkana, niin kohtalomme on myös sama. Jäämme muutaman prosentin räksyttäjiksi.

Tai sitten se voi jatkaa tällä liberaalilla linjalla, jonka puolesta puoluejohto tekee tällä hetkellä töitä. Keskustasta pitää alkaa löytymään henkilöitä, jotka kykenevät ymmärtämään nykyaikaa ja tulevaisuutta. On pystyttävä luomaan sellaista ajattelua, että ihmiset haluavat itse luoda tulevaisuutensa. Kuka maaseudulla, kuka taajamissa. Maatalous ei enää työllistä kuin murto-osan kansasta, joten muutakin taloudellista toimintaa täytyy keksiä. Sitä ei voi luoda valtionhallinnosta vaan se on ihmisten itse tehtävä. Eikä se voi perustua vain tukiaisille.

Hajautus ja lokalisaatio ovat ihan hyviä ja häiriösietoisuutta tukevia toimenpiteitä. Mutta ne pitää pystyä toteuttamaan niin, että ihmiset toteuttavat sen, ei pelkästään hallinto.

Kokoomuksella ja vihreillä on paljon enemmän luovaa ajattelua tällä hetkellä kuin keskustalla. Niiden rinnalle sopisi kyllä vielä kolmaskin keskustalainen puolue, joka haluaa kehittää yhteiskuntaa ja luoda mahdollisuuksia ja oikeudenmukaisuutta. Kokoomusta ja vihreitä voidaan kyllä arvostella monista asioista mutta on heillä myös paljon hyviä tavoitteita. Siihen on pystyttävä tarjoamaan oma rakentava lisä, ei vain pelkkiä epäilyjä ja vastustusta. Yhdessä pystymme enempään, jos pystymme luottamaan toistemme haluun tehdä oikeita ratkaisuja.

Eurooppaa ei kannata pitää uhkana vaan eurooppalaisuutta täytyy nimenomaan vahvistaa. Koko Euroopan on oltava yhtenäinen toiminta-alue, jolloin tarvitaan myös yhteisten asioiden yhteistä hallintoa. EU on tullut jäädäkseen. Maailma on kutistunut niin pieneksi, että entisenlaisten kansallisvaltioiden aika on ohi. Enää ei ole paluuta itsenäisten valtioiden liittoon. Se on ihan liian hidasliikkeinen järjestelmä nykyaikaan.

Minä haluan Sipilän jatkavan vielä kaksi vuotta. En usko enää, että kykenemme seuraavissa vaaleissa voittoon, jolloin luonnollinen puheenjohtajan vaihtoaika on 2020. 8 vuotta on oikein sopiva kausi yhdelle henkilölle mutta nyt olisi todella korkea aika niiden henkilöiden tulla esille, jotka kykenevät ja haluavat ottaa vastuun kahden vuoden kuluttua. En kaipaa karismaattista kansanvillitsijää vaan henkilön, joka pystyy tekemään päätöksiä, ohjaamaan organisaatiota ja neuvottelemaan. Tarvittaessa jopa tekemään päätöksiä, jotka ovat kansakunnalle hyväksi vaikka puolueelle haitaksi. Voisikohan se olla Kimmo Tiilikainen. Tuomo Puumala on joutunut vähän sivuraiteelle ja Katri Kulmunin aika ei ole vielä.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Konservatiivisuus ei missään nimessä ole este isolle kannatukselle. Se ei tarkoita, että pitäisi olla älyttömän jyrkkä kanta maahanmuuttajiin tai EU:seen, vaan sitä, että vaalitaan perinteisiä arvoja koti (uskonto) isänmaa. Ei suurin osa suomalaisista kannata äärimmäisiin vietyä feminismiä, sukupuolineutraliutta, ja kaikkien perinteiden rikkomista ihan rikkomisen takia. Konservatiivisuus on valtavirtaa edelleenkin, myös kaupungeissa. Poikkeuksena ehkä Helsinki.

Wikidiasta. "Konservatismi (uuslat. conservatismus, latinan sanasta conservare ’säilyttää’) on poliittinen aatesuuntaus, joka puolustaa perinteitä ja perinteisiä arvoja, vastustaa kumouksellisuutta ja radikalismia ja pyrkii uudistusten maltillisuuteen."

Joku voisi sanoa, että konservatiivinen on tolkun ihminen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Määrittelit sitten liberaalin toiminnan ihan itse.

Jos koti, uskonto ja isänmaa on perinteinen kokoomuksen kypäräpapin kristitty heteroperhe, jonka isä osallistuu kerran kuukaudessa reservin kivääriharjoituksiin, niin silloin todellakin toivon, että keskusta ei leimaudu konservatiivisiin arvoihin.

Mutta on täyttä mielipidesumutusta väittää, että liberaali ei arvostaisi kotia. Liberaalille koti vain on elämän kiintokohta yhtä lailla homolle kuin heterollekin, kristitylle, uskonnottomalle kuin muslimillekin. Voisin tietenkin sanoa, että perinteisen konservatiivin kotona vaimon paikka on nyrkin ja hellan välissä. Mutta en sano, koska tiedän, että se ei ole totta.

Uskontoon liberaali suhtautuu uskonnonvapauden kautta. Ketään ei tule loukata tai syrjiä sen kummemmin uskontonsa kuin uskonnottomuutensakaan takia. Ei se silti tarkoita, etteikö Huhtasaaren 6000 vuotta vanha maailma kuulosta hieman hölmöltä useimpien vähänkään tieteestä ymmärtävien liberaalien korvissa. Ikävä kyllä.

Isänmaakin on liberaalille varmaan yhtä arvokas kuin konservatiiville. Liberaalin isänmaahan vain voi tulla ulkopuolinenkin asumaan eikä häntä luimuilla silmäkulmien alta. Liberaali näkee maailman myös isänmaan ulkopuolella ja arvostaa sitä, koska hän arvostaa ja kunnioittaa omaa maataankin. Silloin ei tarvitse alemmuudentuntoisena pelätä muita.

Joten kyllä, en toivo keskustan lähtevän konservatiiviseen suuntaan. Sen sijaan liberaali, maltillinen ja hallittu suhtautuminen niin säilyttämiseen kuin muutoksiinkin sopii minulle oikein hyvin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt on korkea aika ottaa takapakkia tälle velkaunionille. Monet politikotkaan eivät tiedä mitä kaikkea ovat sopineet ja miten niitä sopimuksia pitää tulkita, kansalaisista puhumatta. Jos se on sinusta oikein, että miljonääri Sipilä pitää omia rahojaan tiukasti vakuutuskuorissaan ja samalla kahmitaan hänen johdollaan tavalliselta työtä tekevältä ja vähävaraiselta kansalta toimeentuloa heikommaksi, niin ei varmasti näytä hyvältä. Kukaan ei vastusta talouden uudistuksia, jotka parantavat ihmisten työllisyyttä ja toimeentuloa, mutta jos se tehdään näillä nykyisenkaltaisilla leikkauksilla ja toimeentulon heikennyksillä, niin varmasti on turha odottaa kannatusta. Kansa on täysin tympääntynyt ja ei luota Sipilään enää pätkän vertaa. Ihmettelen suorastaan, että nämä tavalliset työtä tekevät ja pienituloiset keskustalaiset kannattajat ovat jaksaneet katsella tätä touhua näinkin pitkään. Paavon vaalikampanjan myötä monen silmät aukesivat ja nyt ei ole enää sama kaiku askelten. Monet jättävät uppoavan laivan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Monet jättävät uppoavan laivan."

Voisi sanoa, että keskusta ei ole mikään vankila. Joten uppoavan laivan saa ihan vapaasti jättää.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #40

Silloin on aina syytä olla huolissaan, kun kannattajat vähenee. Kannattajat nimittäin jättää silloin äänestämättä, vaikka kyse ei olisi jäsenistä. Presidentinvaaleissa moni jäsenkin äänesti keskustassa Niinistöä. Olisin tästä syvästi huolissani, jos olisin puolueen puheenjohtaja.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #45

Mielenkiintoista! Kannattajat äänestivät kokoomustaustaista Niinistöä, koska Sipilä tekee liian vasemmistolaista politiikkaa keskustalaisen makuun? En oikein ymmärrä äänestyspäätöstä, jos Sipilä tekee liian kokoomuslaista politiikkaa keskustalaiseen makuun? Vai onko ymmärrettävä, että todellisuudessa kokoomus onkin uusi (keskustalainen) normaali?

Olet jotenkin ymmärtänyt politiikan väärin. Eihän politiikkaa tehdä niin, että yritetään arvata, mitä äänestäjät haluavat. Sitä tehdään siksi, että on joku näkemys, miten yhteisiä asioita pitäisi hoitaa. Yhteen liitytään, jotta voitaisiin yhdessä tuoda oma näkökanta tarjolle. Äänestäjät taas joko kannattavat tai sitten eivät näitä ajatuksia.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

En nyt olisi huolissaan Sinisistä 0,9 % kuukausi nousulla vuoden päästä ovat tavoittaneet Perus-Suomalaiset. Nykyiset 19 kansanedustajan hekilökohtainen äänimäärä 13790 ääntä per edustaja, meilä ei äänestetä puoluetta vaan edustajaa yhteensä Sinisillä on 262027 ääntä takanaan.
Joten juonikkaaksi haukkuminen on turhaaja ministerin paikat on oma lukunsa. Tämä vain toteamuksea itse en ole kummankaan puolen kannattaja.

Mitä tulee Keskustapuolueeseen niin puolueen nimeen vannovissa näyttää olevan puoluetta hajoittavaa antikeskustalaisuutta toimintaa muunmuassa Väyrynen on kilpailevan puoluéen jäsen no Kuusamossa tulee Väyryselle tilipäivä ja toivon mukaan vetää mukaansa muutkin desantit.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

On käymässä juuri päinvastoin kuin "analysoit".

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

#13 Seppo Simonen kirjoitat "----meilä ei äänestetä puoluetta vaan edustajaa yhteensä Sinisillä on 262027 ääntä takanaan."

Kommenttisi sisältää väärää tietoa tai sitten vain haluat ilmaista asian väärin. Nimittäin eduskuntavaaleissa ehdokkaita voivat asettaa
1) puolueet, jotka on merkitty oikeusministeriön ylläpitämään puoluerekisteriin sekä
2) vähintään 100 äänioikeutetun perustamat valitsijayhdistykset.
Kukin puolue voi asettaa kussakin vaalipiirissä enintään 14 ehdokasta tai, jos vaalipiiristä valitaan enemmän kuin 14 edustajaa, enintään niin monta ehdokasta kuin vaalipiiristä valitaan edustajia.
http://www.vaalit.fi/fi/index/vaalit/eduskuntavaal...

Sitten vaalien tulos määräytyy "Vaalien tuloksen määräytymisessä käytetään ns. d'Hondt'in laskentamenetelmää, jonka mukaan laskennan ensimmäisessä vaiheessa lasketaan kunkin ryhmittymän eli

vaaliliittoon kuulumattoman (yksittäisen) puolueen,
vaaliliiton,
yhteislistan sekä
yhteislistaan kuulumattoman valitsijayhdistyksen
vaalipiirissä saama kokonaisäänimäärä."

Viimeinen vaihe ääntenlaskennassa suoritetaan vertailuluvut puoluettain/vaaliliitottain/erillisen vaalilistan ehdokkaille. Tästä luettavissa linkistä täsmällisemmin (esimerkki mukana);
http://www.vaalit.fi/fi/index/vaalit/eduskuntavaal...

On väärin väittää että edustajan saamat äänet on annettu edustajalle ensi sijaisesti, sillä kyllä äänet kohdistuu ensi sijaisesti puolueelle. Sinisen eduskuntaryhmän edustajakohtaiset äänet on saatu PS:n vaalilistoilta. Ei niitä voi laskea sinisten saamiksi ääniksi miltään osin virallisesti katsottuna.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hyvin perusteltu Sirpa. Sitäpaitsi sinisten ei kannata tyydyttäytyä siihen, miten paljon viime vaaleissa sai ääniä ja ensi kerralla pitäisi nykyisellä kannatuksella saada paljon paljon enemmän, jos mielii olla seuraavassakin eduskunnassa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Olet aivan oikeassa tämä on vaalimatematiikan infrastruktuuria. Viimekädessä vaalipiirilautakunta antaa kansanedustajan valtakirjan jonka kukin esittää eduskunnassa eikä siinä lue mitä puoluetta edustaa.
Taitaa olla perustuslain mukaan että kansanedustaja on itsenäinen vapaa, eikä häntä sido edes puoluekuri, puolue on vain vapaehtoinen viiteryhmä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #51

Seppo puhut nyt sitten eri asiasta. Totta kai kansanedustajan saama valtakirja on perustuslain mukaan annettu. Perustuslain mukaan kansanedustajaa ei pitäisi sitoa ryhmäkuri, mutta kun se sitoo käytännössä myös sinisiä muiden ohella.

Kansanedustaja valtakirjan saatuaankin on tullut valituksi tietyn puolueen vaalilistalta ja asettuu sitten siihen eduskuntaryhmään. Näin on aina ollut ennen kuin loikkaavat toiseen puolueeseen tai perustavat uuden ryhmän. Äänetäjät kuitenkin äänestävät eli antavat äänensä ensi sijaisesti puolueelle.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Palikat laiteltiin oiken kohdilleen hallituksen puolesta, viimeistään silloin kun Sampo Terhosta tuli ministeri.

Keskulaisten tulisi päästä eroon Juha Sipilästä, Matti Vanhasesta ja Anne Berneristä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Keskustalaisten tulisi laittaa Sipilä ja Berner pois ministerin paikalta.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Ei nyt sentään, Anne Berner on visionääri jolla on näkemystä pitkälle tulevaisuuteen elikä on aikaa edellä. Toivon hänelle vielä monia ministerin pestejä jatkossa.
Juha Sipilän kohtalo on puoluekokouksen käsissä ja sitä on nyt ennenaikaista vielä spekuloida.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Ei nyt sentään, Anne Berner on visionääri jolla on näkemystä pitkälle tulevaisuuteen elikä on aikaa edellä. Toivon hänelle vielä monia ministerin pestejä jatkossa.
Juha Sipilän kohtalo on puoluekokouksen käsissä ja sitä on nyt ennenaikaista vielä spekuloida.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #30

Ei ole nuo visiot vielä kovin hääppöisiä olleet. Haluaisi antaa esimerkiksituottavan ja strategisesti tärkeän VR:n kansainvälisten pääomien rahastettavaksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #32

No, ehkä joku saisi raiteille ehjät junat ja ne kulkemaan aikataulussa. Nykyinen toiminta on häpeällistä: tuskin yksikään juna aikataulussa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #41

Enemmän olen bussiliikenteestä huolissani. Pirullisen kallista juniin tai omalla autolla menoon verrattuna (joskus puolet kalliimpaa tai pahimmillaan yli). Ainakin Kouvola-Kotka alueella. Puolet halvemmalla bussiin verrattuna pääsee junalla esim. Inkeroisista Karhulaan ja vähäkulutuksisella autolla vielä halvemmalla. Siinä mitään järkeä ole bussia oikein käyttää.

Toki nyt Kouvola laittoi tällä viikolla jonkun ihmeen vision pystyyn täysin ilmaisesta joukkoliikenteestä v. 2030 mennessä (sopiva visio kun nykyisistä päättäjistä harva silloin enää on vastuussa noista suunnitelmista...). Täysin ilmaista on harva asia elämässä.. eli uskoo ken tahtoo.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005545797.html

Eli tällä alueella junista usein enemmän hyötyä kyllä kuin bussista - ainakin omalla kohdalla mikäli ei omalla autolla halua aina liikkua.

Berner joskus tuntuu liihottelevan ihan omissa sfääreissään eikä Sipiläkään tunnu aina täysin realiteeteissa liikkuvan. Visionäärikö, vai oman edun tavoittelua vaiko sulaa hölmöyttä/hulluutta.... aika näyttää.

***************

IMHO Keskustan kuihtumista pienemmäksi on lähes mahdotonta estää teet sitten niin tahi näin. Kuinka monia vuosia on jäljellä ennen kuin ovat alta 10% - tuskin kamalasti.. vähän aikaa voivat kitkutella. SDP:n kohtalo on aika lailla samanlainen ennemmin tai myöhemmin. Ja jos joku uskoo tulevaisuuden olevan Väyrysessä, niin minulla on sinulle lukija komia silta myytävänä pilkkahintaan... ei maksa paljoa ja tilinumeroni voit saada emailina ennen kuin joku muu ehtii tarttua tähän ainutlaatuiseen once-in-a-lifetime-tarjoukseen ( https://www.urbandictionary.com/define.php?term=I%... ).

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #44

Rami kirjoitat "Täysin ilmaista on harva asia elämässä.. eli uskoo ken tahtoo."
Tuossa kiteytyy monen päättäjän "ansa" kansalaisille päätöksiä tehdessään. Nimittäin aina joku maksaa syntyvät kustannukset, jos ei palvelun saatuaan asiakas heti maksa. Se maksu tulee vain suuremman joukon maksettavaksi. Näin vaikka et itse ko. palvelua käyttäisi niin maksat muiden käyttämistä ilmaispalveluista. Voikin kysyä, miksi palvelun käyttäjän ei pidä itse käyttää yatvitsemastaan palvelusta? Minusta pitäisi. Se on oikeudenmukaista ja jos tuohon ei ole varaa, niin sitten hakee toimeentulotukea.

Tämä pätee myös esim. laittomasti maassa oleville myönnettyihin ilmaispalvelujen saantiin. Päättäjät eivät ajattele oman maan kansalaisten tasavertaista kohtelua aina päätöksiä tehdessään. Unohtuu perustuslaki. Hyvin räikeänä esimerkkinä muuten pidän yleveroa, jota joutuu maksamaan, vaikka ei ikinä halua koko palvelua vastaan ottaa tai sitä ei ole edes saatavilla ulkomailla asuvilla eläkeläisillä ja muilla Suomessa verotetuilla.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #41

Kerrankin samaa mieltä kanssasi Max. VR:lla on syytä laittaa asiakaspalvelu parempaan kuntoon.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #41

Pohjanmaallahan innostuttiin heti asiasta, kun Berner väläytti kilpailun avaamista... Mutta pohjalaiset ovatkin eri maata.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kaksi vuotta on kulunut vaaleista ja kannatuksesta on sulanut neljännes. Kehitys on ollut aivan suoraviivaista alastuloa. On se paha paikka puolueelle puheenjohtajan vaihto vuotta ennen vaaleja. Se on enemmän kuin uhkapeliä. Sipilän jatkaminen ei ole yhtään parempi vaihtoehto. Hallituksen ja sen myötä keskustan politiikka jatkuu edelleen kannattajia kurittavana. Vähäinen talouden kasvu ei kosketa heidän enemmistöä.

Keskusta on pelannut itsensä oikein kunnolla nurkkaan. Hallituksen politiikka on satanut yksinomaan kokoomuksen laariin, vaikka päähallituspuolue on keskusta. Kokoomus voi kaataa hallituksen milloin haluaa. Sillä se pitää keskustaa pihdeissään miten tahtoo. Taitaa Sipilän tiimin vetäminen olla enemmän kivireen vetämistä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jos lukee Sampo Terhon blogeja, niin jatkuvaa toistensa selkään puukottamista, joten oikein hyvää tiimityöskentelyä. Kenellä menee ns. terä kahvaa myöten?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Mene hyvä mies sinne Väyrysen joukkoihin, kun sinulla on noin vaikeaa Keskustassa. Mitä sinä itseäsi kiusaat.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tyypillistä sinulta Raimo. Asiallista ja totuudenmukaista kritiikkiä ei saisi esittää, vaan pää pensaaseen ja hiljaa. Sellaista demokratiaako?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

"asiallista ja totuudenmukaista kritiikkiä ei saisi esittää" Se voi mielestäsi olla sitä, mutta onko jonkun muun mielestä. Koko ajan moitit Sipilää ja hallitusta. Esim työllisyysaste on paras 27 vuoteen. Nordea toteaa, että tällä kehityksellä hallituksen tavoite 72% voidaan saavuttaa jopa etuajassa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #36

Et ilmeisesti lukenut blogiani kunnolla tai sitten unohdit mistä siinä oli kyse.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Täällä(kin) on käyty pari muutakin istuvan puheenjohtajan vaihtokeskustelua. Sosialidemokraatit silloin, kun Rinne haastoi Urpilaisen. Kokoomus silloin, kun Orpo haastoi Stubbin.

En muista kummassakaan keskustelussa, että eri ehdokkaita kannattaneet henkilöt olisivat koko ajan moittineet puoluettaan ja istuvaa puheenjohtajaa. Pikemminkin niin, että he kehuivat puoluetta mutta kertoivat uuden puheenjohtajan olevan vielä parempi kuin edellinen.

Sinun puheistasi Levonen, on vaikea sanoa, ketä kannatat uudeksi puheenjohtajaksi ja miksi. Väliin kuulostaa siltä, että aiot haastaa itse, mutta silloin olisi jo todella kiire kertoa, mitä varsinaisesti uutta aikoisit tuoda Sipilän tilalle. Aikoisitko johtaa puoluetta yksin vai yhdessä varapuheenjohtajien kanssa. Heitetäänkö liberaalisiipi kokonaan pois puheenjohtajistosta ja määräätkö eduskuntaryhmänkin toimimaan puolueen puheenjohtajan käskyjen mukaan? Tarkkaan ottaen kun eduskuntaryhmälle ei ole mitään velvoitetta seurata puolueen johdon ohjeita.

Konkretiaa siitä, mitä aiot tehdä, kiitos. Ei vain valitusta siitä, mitä Sipilä tekee väärin. Vai tekeekö koko puoluejohto väärin ja Väyrynen oikein, vaikka onkin ihan eri puolueessa? Siinä on urakkaa vaihtaa koko puolue ja kannattajat.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Blogisti on täällä nyt jo pitkään haukkunut keskustaa ja keskustan toimintaa.

Yksi asia on aivan varma, mitään mahdollisuuta ei kyllä ole päästä minkäänlaiseen asemaan puolueessa, jossa ei näe mitään hyvää.

Voi yllättäen vähentyä ne vähätkin luottamustoimet.

Saahan sitä arvostella, mutta nämä blogit lähentelevät jo pakkomiellettä.

Ihan samaa suosittelen kuin edelläkin, vaihda nyt jo hyvä mies puoluetta, ettei hermot petä.

Nämä oman puolueen haukkumisblogit herättävät ennemmin myötähäpeää, kuin mitään muuta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Puolueessa ei ole mitään vikaa, vaan siinä kuka tai ketkä sitä johtaa. Milloin sinusta on tullut keskustalainen?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset