VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Miten peruskepulaiset ovatkaan voineet mennä näin pahasti höplään?

Luin tänään uutisista, kuinka presidenttiehdokas Matti Vanhasen vaalikampanjan rahoittaa käytännössä keskustapuolue, joka on antanut kampanjaan 485 000 euroa. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/239413-matti-vanhasen-vaalibudjetti-julki-puolueelta-jattituki

Ensimmäinen ajatukseni oli, että onpa valtava summa ja mistä puolueella on laittaa puoli miljoonaa euroa yhden miehen hyväksi, joka on käynyt kampanjaansa Seinäjoen puoluekokouksesta lähtien jo puolitoista vuotta eikä kannatus ole kuin vaivaiset kaksi prosenttia? Luulisi Vanhasen sanoman tuottaneen jo parempaa tulosta, mutta ei. Onko tällainen rahasumma kaiken tuon arvoinen ja kannattaako tällainen satsaus enää?

Olin melkein unohtanut koko uutisen, kun tulin tänään illalla kotiini ja postilaatikkooni oli tullut puoluetoimiston lähettämä kirje. Avasin kirjeen ja luin, kuinka sen tarkoituksena oli tukea presidenttiehdokas Matti Vanhasta. Mukana oli kuusi (6) arpaa, jotka maksavat viisi (5) euroa kappale. Kirjeen viimeinen kappale kuului seuraavasti ja siinä vedottiin puolueen jäseniin: Näissäkin vaaleissa Keskustan vaalityö rahoitetaan pienistä puroista. Meillä ei ole vahvoja etujärjestöjä eikä pääomapiirien rahaa takanamme. Ostamalla Meidän Suomi -arvan tuet vaalityötämme. Jokainen euro on tärkeä.

Lukiessani kirjeen loppuun koin ristiriitaa ja närkästyin, kun olin ensin saanut tietää julkisuuden kautta puolueen laittaneen suuren rahasumman Matti Vanhasen vaalikampanjaan, mutta samaan aikaan onkin käynnissä keräys, jotta jäsenistöltä saataisiin rahaa arpojen ostamiseen vaaleja varten rahan vähäisyyden vuoksi. Jos näin, niin eikö vähempikin raha olisi riittänyt, että sitä rahaa riittäisi vielä muihin ja muidenkin vaaleihin?

Päässäni alkoi liikkua myös mielikuvia viime viikonlopun Kepupäivistä, jossa tapasin useita keskustalaisia vaikuttajia eri puolelta Suomea. Yleisvaikutelma oli se, että suurin osa oli samanlaisia tavallisia ”taatelintallaajia” kuin itsekin olen. Kokouksen aikana kävi selväksi myös se, että kovin monella tuskin on ns. mitään löysää rahaa sekä omat ja kansalaisten arkihuolet painoivat mieltä.

Kun sitten ryhdyin ajattelemaan, etteihän me keskustalaiset pääpiirteittäin erota sen kummemmin ns. valtaväestöstä ja todella harva meistä lienee miljonääri, kuten esimerkiksi puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä ja kuinka vähän rahaa on tosiasiallisesti käytössä myös puolueen eri toimielimillä kuten paikallisyhdistyksillä, kunnallisjärjestöillä ja piireillä, niin kontrasti nykyiseen keskustan johdon harjoittamaan yleispoliittiseen ääriliberaaliin oikeistolinjaukseen on vaikeasti ymmärrettävissä ja näissä olosuhteissa suorastaan absurdi.

Nyt en enää ihmettele miksi saan kuulla haukkuja siitä, että kädet on työnnetty syvälle kainaloita myöten tavallisten suomalaisten ihmisten taskuihin. Eikä se niin sanottu peruskepulainen ole todellakaan mikään ”poroporvari” ja puolueen talouskin on todennäköisesti muuta kuin Vanhasen vaalikassaan laitetut rahat antavat ymmärtää.

Tämän kaiken edellä olevan perusteella olen tullut siihen tulokseen, että meidän keskustalaisten on enemmän kuin syytä muuttaa linjaamme ja palata kiireen vilkkaa takaisin omille aidosti oikeille alkiolaisille juurillemme ja viimeistään heti sen jälkeen, kun presidentinvaalit ovat ohitse.  

Joudumme todennäköisesti toteamaan pikemmin kuin osaamme arvatakaan myös sen tosiasian, että meillä on presidentinvaalien jälkeen ns. ”Matti kukkarossa” eikä Keskusta tule pärjäämään seuraavissa vaaleissa, jollei puolueen linja pian muutu. Suomessa ei ole tilaa kahdelle isolle porvaripuolueelle, kolmannesta puhumatta.

Olen nyt omieni ojentaja ja kysyn, miten peruskepulaiset ovatkaan voineet mennä näin pahasti höplään? Puheet alkiolaisuudesta ja köyhän asiasta ovat olleet tosiasiassa pelkkää sanahelinää ja joutaa laittaa nyt pikaisesti ns. romukoppaan itsekseen helisemään. Eivät ihmiset niin tyhmiä ole, etteivätkö tietäisi missä täällä mennään. Ei koiraa ole karvoihin katsominen, sanoo vanha viisas suomalainen sananlaskukin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Lähden nyt nukkumaan. Katsotaan totuutta silmiin nukkuessakin. Hyvää yötä kaikille lukijoille.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

KePu on minulle puolue siinä missä joku muukin puolue, poislukien oma puolueeni. Matti Vanhanen on oikeastaan ihan Keskustan ykkösketjua, siis melko oikein valittu presidenttiehdokaskin puolueelleen. Hän ei nyt näytä kovin suositulta mielipidemittausten mukaan, mutta olettaisin hänen olevan parempi presidenttinä kuin nyt esim. Halonen oli.

Että Keskustalta on rahat loppu, sehän on ihan hyvä uutinen näin kilpailumielessä. Mutta että Keskustaa edustava kaupunginvaltuutettu tavallaan kampittaa Keskustan ehdokasta ja menossa olevaan vaalikampanjaa, se on jotenkin outoa. Vaan eipähän se oikeastaan minulle kuulu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Muistaakseni omien sanojensa mukaan Levonen oli jopa tv-studiossa Väyrysen kannattajana hänen tentissään?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tämä selventäisi jollain tavalla tuota "kampitusta".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

Levonen on Keskustan Kotkan valtuutettu, entinen perussuomalainen. Hän on myös omien sanojensa mukaan olevansa valmis haastamaan Sipilän Keskustan kesäkuun puoluekokouksessa puheenjohtajan paikalle.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #5

Olen valmis haastamaan Sipilän, jos muu ei auta muuttamaan tätä nykymeininkiä. Toivottavasti viimeistään edes Sotkamossa tapahtuu käännekohta ja ihmiset ymmärtävät, että nykyinen puolueenjohto elää ihan jossain toisessa maailmassa, missä me tavalliset "taatelintallaajat". Aion kysyäkin, mikä on keskustan linja ja tulevaisuus?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #4

Mitä muuten sanot siitä, kun edelleen suurin osa keskustan kannattajista on Niinistön takana? Ketä ne kampittaa, jos ei mielipiteet muutu ja näin mentäisiin vaalien loppuun aina tuloksiin saakka?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olen Väyrysen kannattaja. Hänellä on minun mielestäni paremmat mahdollisuudet kilpailla presidenttiydestä Niinistöä vastaan ja hänellä on myös peruskepulainen ote asioihin, vaikka mitä hänestä jotkut välillä puhuisivat ja puhuttaisiin. Sitäpaitsi Väyrysen kannatus on jo nyt tuplasti enemmän kuin Vanhasen, vaikka Paavo tuli vasta viimemetreillä kisaan mukaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #7

Väyrysellä ja Huhtasaarella ei ole mitään mahdollisuuksia. Kuten viimeisinkin kysely osoittaa, heillä on yli 50% vastustus, joka ei varmastikaan muuksi muutu seuraavan kuukauden aikana.

Paljon on mahdollista tehdä virheitä kyselyissä. Mutta jos kysely on vähänkään ammattitaidolla tehty, niin 1000 henkilön otoksessa 54% ei maksimivirheelläkään putoa alle 40% kuin lottovoiton todennäköisyydellä. Jolloin jos vastustus olisikin alle 50%, niin heistäkin, jotka eivät ehdottomasti vastusta, riittävän moni menee Niinistön taakse. Tämä nyt vain on ihan puhdasta todennäköisyyslaskentaa.

Joten ainoat edes potentiaaliset kilpailijat olisivat Haatainen, Vanhanen ja Torvalds, joilla ei ole absoluuttista estettä hyväksynnälle. Torvaldsin NATO-myönteisyyskään ei riitä yksittäisenä asiana. Todellisuudessa myös Haataisen ja Vanhasen tapauksessa ehdottomien vastustajien lisäksi toisella kierroksella kannattajat menisivät kuitenkin ristiin. Vanhasen tapauksessa Haataisen kannattajat kannattaisivat Niinistöä, Haataisen tapauksessa vastaavasti Vanhasen kannattajat. Joten heidänkin voittotodennäköisyytensä olisi minimaalinen.

Jos haluaa edes yrittää jotain muuta kuin Niinistöä, oikea valinta on silloin keskittää äänet Vanhaselle. Ei Väyryselle eikä Huhtasaarelle... Näin se vain on, jos vähänkään käyttää järkeä. Haatainen, vaikka myös kannatustaan parempi, putoaa vasemmistolaisuutensa takia.

Tuossa rahallisessa tuessa Vanhaseen on puolensa ja puolensa. Se osoittaa, että puolue ei jätä ehdokastaan selviämään yksin. Toisaalta se on iso raha, jonka olisi tietenkin voinut jättää eduskuntavaaleihin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #14

Arvostan asiallista mielipidettäsi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Matti on asiallinen, asiantunteva ja virkamiesmäinen ehdokas, mutta tässä ei ole mitään järkeä, että kepun johto on päättänyt tyhjentää kassan hänen vaaleja varten. Elämää on tämänkin jälkeen ja Matin mahdollisuudet menestyä vaaleissa ovat heikot.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Onpa outoa oman pesänsä likaamista keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajalta. Kun on jonkin verran seurannut Levosen blogeja ja suosittelijoittensa aatteita, taitaa peruskepulaisuus ja alkiolaisuus olla varsin kaukana tuosta porukasta. Todellisuudessahan eduskuntavaaleihin valmistautuminen on useimman puolueen fokus näissä pressavaaleissa. Myös Keskustan. Väyrynen on maalannut itsensä sellaiseen nurkkaan, josta ei pääse kuin ikkunan kautta ulos. Todennäköisesti Väyrysen ympärilleen keräytynyt "kannattajajoukko" on kadonnut kesän mentyä kuin tuhka tuuleen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Miksi keskustalaiset esittävät jotain muuta mitä oikeasti ovat? Kun puolueella ei ole edes niitä pääomapiirejä takanaan, kuten tuosta puoluetoimiston lähettämästä kirjeestä käy ilmi, niin miksi edes ollaan kokoomuksen kanssa samassa hallituksessa, jolla taas ne pääomapiirit ovat takana? Sama se koskee sinisiäkin, jotka pettivät omat kannattajat eivätkä hyväksyneet demokraattista ja laillista puoluekokouksen päätöstä ja hallituksessa ollessa esitetään niin kovaa poikaa ja tyttöä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Vanhasen kohdalla näkyy keskustan tilanne. Vuonna 2006 Vanhanen sai pressavaalin ekalla kierroksella kepun kannatusta vastaavan äänimäärän, Väyrynen vuonna 2012 samoin. Nyt keskustan äänet on valtaosalta menossa muualle. Näin ei liene milloinkaan tapahtunut.

Keskustalaiset ovat olleet hyvin puolueuskollisia. Se asia näyttää muuttuneen. He voivat äänestää aikaisempaa helpommin myös muiden puolueiden ehdokkaita.

Mielenkiintoista nähdä, mitä eduskuntavaaleissa tapahtuu. Keskustan politiikka ei välttämättä miellytä kaikkia sen äänestäjiä. Vanhasen tilanne viittaa siihen. Odottaisi, että Vanhasen kannatus noudattelisi puolueen kannatusta. Niin ei näyttäisi nyt tapahtuvan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei tapahdu, vaikka puoluejohto on tässä viime päivinä hehkuttanut käännettä. Kukaan ei lopulta tiedä kaikkea ennen kuin vaalit on pidetty, mutta Vanhasen kannatuksen äkilliseen nousuun ei ole kuitenkaan helppo uskoa. Onhan niitä ihmeitä joskus koettu eikä minullakaan ole sitä kuuluisaa kristallipalloa, joten oikeita tuloksia odotellessa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Miten oligarkkipääministeri, alkiolaisuus ja köyhän asialla oleminen sopivat yhteen?

Miksi Sipilä ei laita miljoonistaan tukea huonomuistiselle Vanhaselle. Vanhasen vaalirahoitussotkut ovat ilmeisesti äänestäjillä hyvässä muistissa, kun kannatus ei nouse.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eihän ne valitettavasti sovikaan, se kyllä tiedetään.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eikös keskustalaisuudessa ole vahvana perinteenä tuo omiensa perässä peesaaminen asioihin perehtymättä. Uskollisuus on aina ostettu siltarumpupolitiikalla ja omien suosimisella. Ihan ymmärrettävää. Silti yhtä vähän hyväksyttävää kuin kepulointi on aina ollut. Mutten pidätä hengitystä odottaessani tilanteen korjaantumista.

Sipilä tosin voi joutua miettimään Vanhasen vaalituloksen jälkeen sitä, onko hänellä vielä omiensa tuki. Hallituskriisiä viimeistään maalisuussa odotan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jos hallitus kaatuisi, niin silloin olisi kuulemani mukaan kahdet eduskuntavaalit peräkkäin, jos mikään koalitio ei jatkaisi kevääseen 2019 saakka. Se ei tietysti kuulosta hyvältä näin suomalaisittain ajateltuna?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olet väärässä. Jos ennenaikaiset vaalit tulevat, seuraavat eduskuntavaalit järjestetään vasta enneaikaisista vaaleista vasta neljän vuoden kuluttua.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #22

Oletko Pekka varma, mihin perustat tämän?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #25
Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Hyvä neuvo on ettei pidä provosoitua jos provosoidaan, mutta Levosen blogikirjoituksen luettuani provosoiduin ja niin uskon käyneen ehkä muillekin keskustalaisille. Väyrysen kannattajat, joihin Levonenkin myöntää kuuluvansa, eivät tietenkään provosoidu vaan rientävät kiireen vilkkaan Levosen luokse ja tietenkin ainoa asia on, pyytää (ehkä ei enää tarvitse ) häntä asettumaan virallisesti ehdokkaaksi Keskustan puheenjohtajavaaliin ensi kesän puoluekokouksessa. Ihmettelen suuresti, miten Levosen sallitaan toimia Kotkan keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajana ja Keskustan Kymenlaakson piirin hallituksen jäsenenä. Levosen jatkuva oman pesän likaaminen on käsittääkseni sellaista toimintaa ettei sitä voi kukaan järkevä keskustalainen hyväksyä. Ei siitä hyödy ainakaan Suomen Keskusta. Kaiken hyödyn siitä ottavat irti henkilöt, jotka kommentoivat Levosen kirjoituksia suurella mielihyvällä erilaisissa medioissa. Vesa Levonen, te olisitte erittäin pätevä henkilö liittymään Väyrysen perustamaan demokraattiseen kansalaispuolueseen. Siellä olisitte omienne joukossa toteuttamassa alkiolaista politiikkaa ja saattaisihan avautua puheenjohtankin paikka, jos osaatte toimia omaksumienne alkiolaisten oppien mukaisesti.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

No, sinähän se Arvo olet oikea kepujen kepu ja tiedät parhaiten miten kentällä ajatellaan. Jos noin 70-80 prossaa on tällä hetkellä Niinistön valinnan takana ja loput jakautuu Paavon ja Matin kesken, niin mitähän tässä vielä pitäisi ajatella, kun näitä sinun ajatuksiasi lukee. Lienet varsinainen "ruudinkeksijä", kun olet noin varma kaikesta ja tiedät kuka likaa ja mitäkin. Kuulisitpa mitä täällä Kotkassa suurin osa kuntalaisista ajattelee, niin voisi nuo sinunkin mielipiteesi muuttua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Arvo, onhan Paavo Väyrynenkin edelleen Keskustan kunniapuheenjohtaja ja puolueen jäsen?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kyllä Arvo sen tietää, muttei arvosta enää konservatiisivia arvoja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Keskustan pitäisi oman etunsa vuoksi erottaa Keminmaan keskustaseura puolueen jäsenyydestä. Niin paljon kiviä Väyrynen on Keskustan kenkään jo asettanut. Pidän Levosen kirjoituksia myös, kuten Arvo toi julki, oman pesän likaamisena, olleet jo jonkin aikaa. Mutta mikä minä olen Keskustaa neuvomaan? Itse päätöksensä tekevät.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Levonen, kiitos "arvokkaista" kommenteistanne. Ruudinkeksijäksi minua ei olekaan vielä tähän ikään kehuttu, joten lämmin kiitos siitäkin. Kun siellä Kotkassa suurin osa kuntalaisista ajattelee, niin eikös niin pidä meidän kaikkien tehdä. Se on sitten eri asia, mitä itse kukin ajattelee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset