VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Ihan oikeassahan se Paavo on, mutta mollaajia riittää

Olin eilen illalla seuraamassa Paavo Väyrysen vaalitenttiä paikan päällä Pasilan studiossa Ylellä. Mielestäni Paavo pärjäsi kokonaisuus huomioon ottaen erittäin hyvin. Alussa näytti olevan pientä jännitystä, mutta se tietysti kuuluu asiaan, olipa kuinka kokenut poliitikko tahansa.

Kun olen tänään kuunnellut ja lukenut vaalitentin arvioita mediasta, niin pääasiassa Paavon mollaamista. Valtamedia luulee olevansa oikeassa ja erehtyy pahan kerran aliarvioimaan Paavoa, mutta miksi?

Vastaus löytyy mielestäni parhaiten siitä, kun Paavo toteaa, että globalisaation ja ylikansallisuuden aika alkaa olla ohi. Globalisaatio on aiheuttanut kolme ongelmaa: työttömyyttä ja katkeruutta vanhoissa teollisuusmaissa, varallisuuseroja ja kolmanneksi hyvinvointiyhteiskunnan rahoituskriisin. Siksi ensimmäisen maailman maat tarvitsevatkin nyt itsensä kannalta reilumpaa kauppaa.

–Uskokaa nyt, että Yhdysvalloissa ja Euroopassa ylikansallinen yhdentyminen on kohdannut sellaisen yleisen mielipiteen vastustukseen, että tällä tiellä ei ole enää etenemistä. Te sanotte monet toimittajat, että tämä on populismia ja ohimenevä juttu, että kansa vastustaa ja kohta palataan taas samaan kehitykseen. Mutta tähän globalisaatioon ja ylikansalliseen yhdentymiseen ei ole enää paluuta. Suomenkin täytyy hakea uutta suuntaa tässä tilanteessa.

Olen täysin samaa mieltä Paavon kanssa.

Iso-Britannia lähtee Euroopan Unionista (Brexit) ja edessä on varmasti tilanne, jossa me pienenä maana ja Unionin nettomaksajana emme tule enää pärjäämään senkään vertaa mitä olemme vielä tähän saakka pärjänneet.

Brexit aiheuttaa valtavaa painetta lisätä Unioniin jäävien maiden maksuosuutta, johon Suomenkaan ei tietenkään pidä suostua. Miten Unioni voisi pysyä enää sellaisenaan kasassa, kun seurassa on maita, jotka tuskin tulevat hyväksymään minkäänlaisia maksuosuuksien lisäyksiä, vaan todennäköisesti tulevat tekemään omat johtopäätöksensä, jos ja kun heitä tähän yritetään pakottaa?

Edessä ei voi olla muuta kuin Unionin hajoaminen joko osittain lisää tai kokonaan. Siksi Suomen on syytä varautua siihen, että sitä uutta suuntaa haetaan ja meidänkin on aika ryhtyä pitämään paremmin omia puoliamme.

Euroopan Unionin syventymistä ei saa tapahtua ja sitä Brexitin myötä tuskin enää tapahtuukaan. Meille riittää, että se on lähinnä ns. vapaakauppaliitto. Vienti vetää ja kauppa käy. Päätöksentekovalta pitää olla omissa käsissämme. Federalistit pitää potkia pihalle.

Eurokriisikään ei ole vielä kokonaan ohi, vaikka Euroopan keskuspankki on pystynyt näillä ns. rahoitusruiskuillaan vakauttamaan tilanteen, ainakin toistaiseksi. Pinnan alla kuitenkin kuohuu ja monien maiden velkaantuminen jatkuu edelleen. Niin se jatkuu myös meillä Suomessa, vaikka taloudessa menee tällä hetkellä pitkästä aikaa vähän paremmin.

Jossain vaiheessa nämä nolla- tai jopa miinuskoron ajat ovat ohi eikä koko euroalue tule kestämään uutta rahoituskriisiä, jos sellainen tulee. Todennäköisesti silloin myös euron ajat ovat luetut, vaikka tällä hetkellä suomalaisten enemmistö kuinka uskoo yhteisen valuutan kaikkivoipaisuuteen.

Suomen suunnanmuutos on joka tapauksessa näissä presidentinvaaleissa jo käynnissä. Seuraavissa eduskuntavaaleissa se viimeistään nähdään, kuinka kaikki lopulta konkretisoituu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (78 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä tiivistelmä ja osoittaa kyllä sen, että Paavo ainakin hakee terveen muutoksen kautta kehitystä parempaan suuntaan.

Olisikin mielenkiintoista kuulla vastaavasti myös maan pressan, eli kansan ikioman kummisedän näkemyksiä globalisaation eduista Suomelle, Natoon liittymisestä, liittovaltiosta, yhteisvaluutan jatkosta, EU n jäsenmaksun kasvamisesta ja monesta muusta mieliä askarruttavasta kysymyksestä.

Wikipediastakaan en valitettavasti löytänyt mitään selkeää ja konkreettista Niinistön ajatuksista, ainoastaan ympäripyöreyksiä ja tyhjäpäisiä latteuksia. Omilla sivuillaan Niinistö mainostaa rauhaa, luonnon rauhaa jne.. Tässäkö kaikki millä se kansansuosio on lunastettu ?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ei raha EU:lta lopu.

Sehän voi painaa sitä surutta lisää, koska Euroopan keskuspankki on komission hyppysissä.

Meiltä se sen sijaan voi loppua hyvinkin nopealla aikataululla. Suomi on maalannut itsensä EU:ssa nurkkaan.

Tilanne on sama kuin sinisellä tulevaisuudella. Emme voi kuin myötäillä tai kuolla.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #3

Suurimmalle osalle suomalaisista ei näistä unioneista ole tulevaisuudessa muuta hyötyä kuin maksajan rooli ja nykyisinkin suurin osa tavallisista ihmisistä näkee hyödyt lähinnä siinä, että saa ylittää rajan ilman passintarkastusta eikä tarvitse vaihtaa ulkomaanvaluuttaa mistä maksaa rahanvaihtokomissioita. Mikäs siinä elellessä tässä suuressa ja mahtavassa, jos on mukava maksaa muidenkin laskuja?

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen Vastaus kommenttiin #4

nii no ostaahan Eurooppa Suomelta tuotteitakin

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen Vastaus kommenttiin #4

Suuri ja mahtava eurostoliitto. Siihen suuntaan kehitys vie. Meidän on päätettävä ollaanko mukana vai ei. Poishyppääminen integraatio= liittovaltiojunasta vaatii uudet päättäjät Arkadian mäelle ja uuden hallituksen. Tietenkin myös uuden presidentin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Paavon kannatus nyt gallupeissa 4%, no demokratiassa pitää ollakin ehdokkaita ja sillai kaikki ehdokkaat ovat toteuttamassa demokratiaa, joku sitten valitaan ja sen päättää kansa. Niinistön kannatus nyt gallupeissa peräti 72%

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Se on ollut nyt laskussa, vaikka myönnettävä on, että edelleen todella kovat lukemat. Ensimmäinen tavoite nyt onkin, että Niinistön kannatus laskee alle 50 prosentin ja Paavon kannatus nousee niin paljon, että päästäisiin toiselle kierrokselle Paavon ollessa vastassa ja nämä valtiomiestason vanhat konkarit pääsevät ottamaan yhteen siitä, mikä on Suomen suunta ja tulevaisuus.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#7 On myös hyvä olla tietoinen, että Sauli Niinistön vaalibudjetti on n. 2 milj.euroa. Paavolla sen sijaan itse ottamansa laina mukien ostoon ja painatukseen, joiden myynnistä saadulla rahalla sekä kannattajilta saatavalla, mahdollisella 30 eurolla vaalityö tehdään. Tosin Ylen toimittaja kysyi, tuleeko rahaa mahdollisesti rajojen ulkopuolelta, Paavon vastaus oli - Ei!

Jos Paavon vaalibudjetti on nuiva vastapelurin/pelurien suhteen, on selvä, että ainakaan mainontaan rahaa ei ole.

Jos kahden miljoonan vaalibudjetilla varmistetaan Niinistö voittoon, niin mistä se kertoo.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

"Jos kahden miljoonan vaalibudjetilla varmistetaan Niinistö voittoon, niin mistä se kertoo."

Eiköhän siitä että enemmän kuin Väyryselle niin Niinistölle kertyy kannatusta lahjoituksineen, joskin lehdissä olleiden uutisten mukaan summa on noin 1,5 milj.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #9

#9 Kuulin illalla Paavon todenneen tuon 2 milj.euroa. Joka tapauksessa, summa on kanssakilpailijoihin verrattuna suuri ja huoli lahjoittajilla vielä suurempi.

Miksi muutoin satsata varojaan henkilölle, joka galluppien mukaan on ilmiselvä vaalivoittaja?

Vai onko vielä pelkoa, että ei olisikaan?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #12

Niin, miksi äänestää henkilöä, joka valitaan muutenkin? Miksi allekirjoittaa kannattajakorttia henkilölle, jolla ne on kasassa muutenkin. Miksi sanoa rakkaalleen, että rakastaa häntä. Miksi kiittää työntekijää, joka saa jo palkkaa. Miksi kannustaa joukkuetta, joka on voitolla? Miksi...

Mutta jos Paavo on sanonut 2 miljoonaa, niin se on 2 miljoonaa. Paavo nimittäin tietää faktat. Ehkä Sauli on kuunnellut Paavoa, kun hän kertoi kannatuksensa olevan kolminkertainen gallupin lukuun nähden. Saatoi päätellä siitä, että oma todellinen kannatus voi olla vain kolmanneksen gallupin lukemasta. Kyllä Saulikin tietää, että Paavolla on faktat hallussa. Ei hän olisi muuten tullut toiseksi aina presidentinvaaleissa ehdokkaana ollessaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #8

Lobbaajia riittää, mutta mitä ne lobbaajat sitten haluaa, kun rahaa jaetaan ja sitä tulee vaalikampanjaan ns. ovista ja ikkunoista?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Presidentiltä on viety sisäpoliittinen valta eikä voi enää rakennuttaa teitäkään kuten Kekkonen Kainuuseen ja Lappiinkin, joten tuskin muuta kuin Niinistön presidentiksi;)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #13

Sisäpoliittinen valta on Kainin valta.

Vaikka sisäpolitiikassa toteutuva päätösvalta presidentiltä onkin viety, hänellä on edelleen valtaa, joka tarjoaa suojelua ja tarpeenmukaista oikeutusta eri intressipiireille.

Miksi muutoin, niin monet rahakkaat lobbaajat tukisivat Niinistön uudelleenvalintaa?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #10

# 10 Ovet ja ikkunat eivät enää riitä. Lobbaajat etsivät kaikki mahdolliset väylät tuelleen/rahoilleen.

Kenen tai keiden elintilat ovat liipasimella, jos noin ruhtinaallisilla rahasummilla Niinistön vaaleja tuetaan?

Minusta on hyvä avata myös taustoja, jotka pyrkivät varmistamaan Niinistön valinnan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

Ehdotuksia miten presidentti voisi nykyisillä valtuuksillaan vaikuttaa kenenkään elintilaan?

Ja eipä niitä vaalirahoitusilmoituksia vielä näy kaikkien kohdalla.

https://www.vaalirahoitusvalvonta.fi/fi/index/vaal...

Niinistön:

https://www.vaalirahoitusvalvonta.fi/fi/index/vaal...

Kyllösen

https://www.vaalirahoitusvalvonta.fi/fi/index/vaal...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #16

# 16 Hienoa, että olet hereillä vaalirahoitusvalvonnasta kunkin ehdokkaan kohdalla.

Vasta Niinistö ja Kyllönen ovat kertoneet budjettinsa. Näinkö on?

Oliko ehdokkailla jokin takaraja?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

Ovat vasta ennakkoilmoituksia ja niistäkin löytyy lisää tietoa täältä:

https://www.sttinfo.fi/tiedote/presidentinvaali-20...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #18

Tuon laittamani linkin ohjeistuksesta löytyy kaavio, jossa näkyy takarajat sekä ensimmäisen että toisen kierroksen osalta (jos sellainen tulee).

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #14

En sanoisi, että elintilat ovat liipasimella, mutta varmasti presidentilläkin on mahdollisuus vaikuttaa viennin edistämiseen ja kauppasuhteiden parantamiseen. Onko se sitten esimerkiksi sitä, että joko muistetaan tukemalla jo aiemmin luotuja hyviä suhteita tai sitten toivotaan, että suhteita pidetään yllä ja luodaan uusia jatkossa? Poliittinen vaikutusvalta on monissa maissa arvossaan ja paljon enemmän kuin meillä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #17

# 17 Hyvä niin, mutta oman etunsa ajavia yrittäjiä ja yhteisöjä voisi myös kutsua korruptoituneiksi. Eli ostavat rahalla elintilaansa.

Toisaalta, vaalien tukijoiksi ryhtyneet, lienevät kuitenkin maassamme sallittuja.
Vai, onko tässäkin rajat, kuten eduskuntavaalien ehdokastukien kohdalla.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #20

En ole itse perehtynyt asiaan, mutta täältäkin löytyy hyvää tietoa ja ainahan lain voi lukaista itsekin läpi ja katsoa mitä se sanoo asiasta, tämän linkin yhteydessä on mainittu asiaa koskeva lainsäädäntö: https://www.vaalirahoitusvalvonta.fi/fi/index/vaal...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20

"..mutta oman etunsa ajavia yrittäjiä ja yhteisöjä voisi myös kutsua korruptoituneiksi."

? Finpro ne vienninedistämismatkat hoitaa ja lähettää tiedon vienninedistämismatkoista pienillekin yrityksille.

Team Finland -matkat avoin työkalu kasvuhaluisille yrityksille

Ulkomaille suuntautuvat, viennin ja kansainvälistymisen edistämiseen tähtäävät matkat ovat keskeinen osa Team Finland -verkoston yrityksille tarjoamia palveluja. Vuonna 2016 Finpro järjesti 41 Team Finland -matkaa, joille osallistui 568 yritystä.

https://www.finpro.fi/uutiset/-/asset_publisher/1s...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #25

#25 Edelleen, olen skeptinen ja näistä vienninedistämismatkoista erityisesti.

Meille nyt kerrotaan kaikenlaista, Finnprosta etc., mutta sattumoisin tiedän, että ei ne aina kaikella rakastettavuudellakaan oikein ja tai oikeudenmukaisesti mene.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

Tuskin niiltä vienninedistämismatkoilta on jäänyt halukkaita pois, ja käytäntö on ollut se että kun joku ministeri tai presidentti on avannut ovet niissä maissa, joissa sitä enää tarvitaan niin firmat ovat hoitaneet lopun itse.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #22

Näin juuri se todennäköisesti menee. Voishan tuota kysyä istuvalta presidentiltä, vastaisko?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #8

Kun Paavo oli 1980-luvulla presidenttiehdokkaana, hänen käytössään oli sekä keskustapuolueen taloudelliset resurssit varainkeruukampanjoineen että hyvin toimiva vaaliorganisaatio. Paavon selkänoja, Neuvostoliittokin oli vielä olemassa. Paavoa ei silloinkaan valittu presidentiksi. Mistä se kertoo?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #44

Tervetuloa Ilkka keskustelemaan. Sinun pitää kysyä tuota asiaa Paavolta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #47

Ei pidä, se me tiedetään jo - mediapelistä!

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Onko Suomi todella absoluuttisesti mitattuna globalisaation häviäjiä?Kaipaisin jonkinlaista tutkimustietoa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Voiko mitään mitata absoluuttisesti, kun absoluuttista totuutta ei liene edes olemassa?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

No mietipä vähän. Kekkonen runnasi pystyyn hätätilahallituksen 70-luvun puolivälissä. Työttömiä oli silloin 80000. Oli hätätila. Maa oli vähän velkaantunut.

Nyt meillä on vajaa 300000 työtöntä ja työtä vailla liki puoli miljoonaa kansalaista. Maa on korvia myöten veloissa. Leipäjonotkin ovat syntyneet tässä välillä. Meillä on ollut kymmenen vuoden nollakasvun jakso jollaista ei ole koettu sitten 30-luvun. Sekään ei kestänyt näin pitkään.

Meiltä on siirtynyt työpaikkoja muualle siirtyneiden yritysten mukana, siksi, että emme ole pysyneet kilpailussa mukana ja siksi, että olemme ylikansallisten yhtiöiden pelinappula. Ei kai tämä tarvitse muuta kuin katsoo, mitä ympärillä tapahtuu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niinkin, mutta ennen työttömyys hoitui muutolla ulkomaille ja Ruotsissa oli jossain vaiheessa, olikohan 1960-1970 lukujen taitteessa 300 000 työikäistä suomalaista.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #30

Totta noin. Ehkä sen aikaista tilannetta ei voida verrata tähän päivää. Työpaikat eivät siirtyneet siihen aikaan toisiin maihin. Ruotsiin muutto oli uskoakseni suuressa määrin seurausta sodan jälkeisestä asutuspolitiikasta.

Sodan jälkeen Karjalan siirtoväkeä asutettiin uudistiloille. Tilat eivät 70-luvulla enää tarjonneet riittävää toimeentuloa. Maatalouteen oli lsäksi syntynyt runsas ylituotanto. Valtio kannusti tilojen tuotannon lopettamista.

Suuri osa Ruotsiin menijöitä oli lähtöisin näiltä tiloilta. Oli muitakin. Suuret ikäluokatyhdessä edellä mainitun kanssa lienevät perussyy. Muut toimialat eivät kyennet rekrytoimaan äkkiä kasvanutta työvoimaa. Lisäksi Ruotsissa meni paremmin. Siellä oli töitä enemmän kuin tekijöitä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #52

Siihen johti monta syytä, takapakki taloudessakin:

Työvoimapula osoittautui kuitenkin lyhytaikaiseksi ja uusi lama yllätti talouselämän
vuosikymmenen puolivälissä. Presidentti Urho Kekkosen "voimatoimin" maahan muodostettiin vuoden 1975 lopussa viiden puolueen parlamentaarinen enemmistöhallitus, jota kutsuttiin "kansallisen hätätilan hallitukseksi". Sen tehtävänä oli huolehtia nimenomaan työllisyyden turvaamisesta. Vuonna 1977 rikottiin siihen asti ennen kokematon 100 000 työttömän raja: 137 000 työtöntä eli 6,1 prosenttia työvoimasta (edellisenä vuonna 4,0 %). Monet innokkaina Ruotsista palaneet joutuivat siten pettymään odotuksissaan.

Lisää täällä

http://maine.utu.fi/articles/005_Korkiasaari.pdf

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mites se muuten aina menee niin, että se kenellä on eniten rahaa vaaleihin, sitä pitää moittia, ja se kenellä vähiten sitä pitää sääliä?

Jotenkin kummallinen suhtautumistapa.

Yksi esimerkki siitä, että ei se raha aina ratkaise, jos ehdokasa on hyvä, on Pekka Haaviston viime vaaleissa saama kannatus.

Ehdokas lopulta ratkaisee, ei mammona.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Vaikka rahalla on aina oma merkityksensä, niin olen samaa mieltä, ettei vaaleja rahalla voiteta. Suomalaisia äänestäjiä ei rahalla "osteta", vaan ehdokas ja hänen substanssi lopulta ratkaisee. Näin minä uskon.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Voi ja oi, Petteri! Palailepas nykyaikaan. Raha ratkaisee. Rahalla saa ja hevosella pääsee.

Olemme ihmisiä ja meihin vaikuttaminen on psykologinen ilmiö.

Taidat itsekin olla vaikuttamisen uhri.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mites se muuten aina menee niin, että se kenellä on eniten rahaa vaaleihin, sitä pitää moittia, ja se kenellä vähiten sitä pitää sääliä?"

Näinkö meni USA:ssa jossa median selvä suosikki hävisi. Oletan että ajetulla politiikalla on iso osuus nykyisten ja tulevien vaalien tuloksissa ja globalisaatio on saamassa huonon kannatuksen..

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tässä se asian ydin juuri on. Jos kansa ymmärtää nyt omaa parastaan, niin sen on uskottava näihin ehdokkaisiin, jotka ovat tämän ymmärtäneet. Vaikka Paavoa lyödään välillä kuin vierasta sikaa, niin kyllä hän on sen europarlamentissakin ollessaan tajunnut, että tämä globalisaatiokehitys on tuonut myös mukanaan ne ikävät ongelmat, mitkä uhkaavat kaataa koko meidän järjestelmän. Jos vain tehtäisiin rehtiä vapaakauppaa maailmanlaajuisesti eri maiden välillä, niin voisi vielä toimiakin, mutta eihän se näin mene. Globalisaatio on tuonut mukanaan nämä "lieveilmiötkin", joista olemme saaneet esimakua jo täällä Suomessakin; terrorismi ja hallitsematon maahanmuutto.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Onhan se selvää, että turvapaikanhakijoiden massiivisen maahanmuuton mahdollistajana on ollut hallitus, presidentin myötävaikutuksella.

Suomen vähäväkisiltä on viety rahat, turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten rahoittamiseen. SPR ja Luona Oy, ovat keränneet mahtavat voitot kansamme verovaroista.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #41

Ei vain massiivisen, vaan hallitsemattoman. Nyt on tuhansia henkilöitä maassa, jotka eivät halua lähteä kielteisen päätöksen saatuaan takaisin kotimaahansa ja lisää vain tulee ja lisää vain haluttaisiin ottaa ja EU haluaisi jakaa lisää taakkaa. Hulluahan tämä on.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Suomen suunnanmuutos on joka tapauksessa näissä presidentinvaaleissa jo käynnissä."

Miten se suunta muuttuu jos Paavo saa 4% äänistä. Se ei muuttuisi vaikka Paavo saisi 40% äänistä toisella kierroksella, sillä äänimäärällä ei nimittäin valta vaihdu.

Mitä siihen globalisaatioon tulee, niin mistä Suomalaiset ostaa vaatteensa, kodinkoneensa, tietokoneensa, autonsa tai puhelimensa, jos globalisaatio peruuntuu. Suomessa kun näitä tuotteita ei valmisteta ja jos valmistettaisiin, niitä ei ostettaisi, koska ulkomaiset on parempia, kauniimpia ja halvempia.

Toisaalta, jos globalisaatio peruutetaan, kuten Väyrynen haluaa, minne suomalaiset sitten myisivät loistomersuja, paperikoneita, hissejä, nostureita ja loistoristeilijöitä. Niiden värkkien tekijöilta työt loppuisivat ja niiden pitäisi opetella neulomaan vaatteita, tekemään kodinkoneita, halpoja autoja ja kaikenlaista elektroniikkakrääsää.

Ei se globalisaatio kyllä ainakaan Väyrysen mahtikäskyllä lopu. Luulenpa ettei globalisaatio piittaa mitään siitä mitä Väyrynen sanoo, vaan se noudattaa omia talouden lakejaan.

Mitä tapahtuisi jos globalisaatio päätettäisiin lakkauttaa pelkästään Suomen osalta?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei Suomi voi eristäytyä, mutta rajansa kaikella. Kaupan ja viennin osalta meidän on tietysti huolehdittava siitä, että suomalaiset pääsevät samalla tavalla hyötymään maailmanmarkkinoista kuin muutkin, mutta kyllä meillä pitää olla langat omissa käsissämme siitä, mitä me emme halua ja mitä me haluamme.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Eihän tilanne globalisaation suhteen ole on-off. Ei Väyrynen ole sanonut, että lopetetaan ulkomaankauppa tai kansainvälinen toiminta. Hän peräänkuuluttaa kansainvälisiä sopimuksia, joiden avulla myös ns. vanhassa maailmassa teollisuustuotanto voisi olla kannattavaa laajemmassa mitassa kuin nyt.

Trump pyrkii samaan, mutta hänen strategiansa on kahdenväliset sopimukset.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"Ihan oikeassahan se Paavo on, mutta mollaajia riittää"

En oikein ymmärrä aikuisia miehiä ja naisiakin. Jos Väyrysestä ei keksitä ilkeitä henkilökohtaisuuksia, jotka ovat alatyylisiä niin että luulisi sanojaa itseäänkin hävettävän, niin vaihtoehtona on tahallinen väärinymärrys tai sanojen vääristely. Näillä sitten riekutaan ikäänkuin oltaisi suuriakin ajattelijoita. Ollaan kuin hyeenalauma.

Hyvin harva on se, joka asiallisesti pohtii Väyrysen näkemyksiä ja esittää niihin asiallisia vastaväitteitä tai perusteluja. Mistä tämä kertoo. Onko kyse siitä, että kun asialliset argumentit eivät riitä, pitää ottaa avuksi henkilöön käyvä nolaaminen ja irvistely.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Valtamedian toimittajat näyttäisivät olevan se hyeenalauma. Ihan puhtaasti käännetään Paavon ajatukset sellaisiksi, ettei niissä olisi mitään ns. punaista lankaa. Tämän päivän kannanotot olivat kyllä näiltä ns. asiantuntijoiltakin rimanalitus. Turha sinne Pasilan studioon on mennä haastateltavaksi, kun olet kuitenkin väärässä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Katselin FB-kommentteja. Kyllä kansalaiset näkevät toimittajien läpi. Oli aika rajuakin palautetta. Ehkä se on niinkin, että Väyrnen pystyy aika suvereenisti pitelemään toimittajia. Paras esimerkki on kai ollut Timo Haapalan paneminen pöydän alle. Ei ongelma ole yksin toimittajien. Luehan tuolta edeltä. Kyllä sieltä löytyy.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #48
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En usko pystyväni Paavoa nolaamaan. Pystyyköhän kukaan? Sehän vaatisi kohteelta kyvyn nolostua.

Irvistely tuntuu oudolta ajatukselta, joten sen jätän suosiolla muille.

Mutta niin usein kuin Paavo tarjoaa tilaisuuden, olen ilolla ilveillyt hänen kustannuksellaan. Paavo on vaihtoehtoisilla faktoillaan tarjonnut amatöörihumoristille niin paljon inspiraatiota, että pitäisi varmaan lahjoittaa pieni kampanja-avustus.

En minä ole kuitenkaan kaikessa Paavoa vastaan. Arvostamme molemmat Dostojevskiä. Ehkä Paavo onkin vain Prinssi Myshkinin kohtalotoveri.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Levonen, kysyppä vaikkapa sellaisten yhtiöiden kuten Koneen, Valmetin, Wärtsilän, Metsonin, Cargotecin, Ponssen johdolta tai "duunareilta" onko globalisaatiosta ollut Suomelle hyötyä vai haitta, millaisen vastauksen luulet saavasi?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kun kyse on ulkomaankaupasta ja viennistä, niin tarvitseeko sitä edes kysyä. Eihän tältä osin ole mitään epäselvyyttä vai oletko tullut väärin ymmärretyksi?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Luuletko Levonen, että Suomi voi globalisaatiosta poimia vain rusinoita pullasta, ei voi ja Väyrynen kyllä tämän tietää, vaikka julkisuudessa puhuu toista.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #62

Ei kaikkeen hulluuteen tarvitse lähteä mukaan. Kyllä esimerkiksi kansainvälisiä sopimuksia tehdessä voi miettiä, mihin kannattaa sitoutua ja mihin ei.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Väyrysen vastustajat tuntuvat ajattelevan, että niin kauan kun Trump, Putin ja Jong-un ovat Suomessa tunnetumpia kuin Väyrynen maailmalla niin kaikki on hyvin ja tilanne hallinnassa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Paavo elää varman päälle sanoi väitöskirjassaan että Neuvostoliitto on ikuinen no eipä ollut. On tämä Pate aika venkula hän on Keskustapuolueen jäsen ja on perustanut uuden omanpuolueen nimeltä Kansalaispuolue sekä nyt on valitsijayhdistyksen ehdokkaana pyrkimässä presidentiksi jo neljättä kertaa. Hänestä jäi kyllä eilen hieman väsähtäneen oloinen torikauppiaan kuva muki esittelyineen. Voi sanoa että takana loistava tulevaisuus.
Oli jotenkin säälittävää hänen toistuva haukkuminen istuvasta Presidentistä kuitenkin hänen oma polittinen suunta oli hyvin yksipuolista kaipuuta puolueettomaan Suomeen. Suomi on nyt liittoutumaton läntisiä arvoja kunnioittava maa jolla pitää olla valmius tosi nopeasti liittyä (aikaa ehkä 24 h) Natoon nahdollisesti konfiktin eskaloituessa kriisin partaalle.
Vesa muutatko kohta profiiliesittelyyn puolueeksi Kansalaispuolue.
Nyt parin tunnin päästä päästään seuraamaan mitä Lauralla on sanottavaa

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Miksi pitäisi muuttaa? Olen vain keskustan jäsen.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Levonen on useasti puhunut viisaita. Seurattu on.
Tuo EUn maksuosuuksien paine on yksi ratkaiseva ja laukaiseva
tekijä hajaannuksen aiheuttajana.
Euro kun on kova konsulti myös politiikassa.
Sananvapauden ja median rooli rajoittavana tekijänä hidastaa mutta
ei pysäytä tuon totuuden leviämistä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tuo EUn maksuosuuksien paine on yksi ratkaiseva ja laukaiseva
tekijä hajaannuksen aiheuttajana."

Toistaiseksi Englanti maksaa oman osuutensa ja Englanti on muistaakseni anonut kahden vuoden siirtymä-aikaa, jonka aikana se hoitaa maksunsa niinkuin ennalta on sovittu.

Mitä sitten tapahtuu?

Jos budjettia pitää kiristää niin sehän on sitten päätettävissä. Maataloustukien osalta tukien supistaminen lienee mahdotonta, muiden tukien osalta mahdollista.

Jos osavaltiot eivät halua maksaa EU:lle, niin kaipa niitä tukia voidaan sitten maksaa suoraan jokaisessa maassa, mutta se on muuten kyllä huonompi juttu.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Valtamedia on ollut niin ylimielistä ja näyttää suorastaan aivopestyltä, kun se huutaa vain yhtä totuutta. Nuo vaalitentitkin on turhaa jankkaamista ja hypoteettisia kysymyksiä, joihin pitäisi vastata varsin yksinkertaisesti eikä lähteä jankkaamaan joutavia. Totesin sen nyt toistamiseen, kun seurasin Huhtasaaren tenttiä eilisen Paavon tentin jälkeen. Katsotaanpa miten Salea kohdellaan, kun tulee tentattavaksi. Varmasti on toisenlainen meininki ja istuvaa presidenttiä kohdellaan arvokkaammin kuin muita.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Huhtasaaren tentti oli todellinen rimanalitus. En olisi Kirsi Heikelin sortuvan moiseen tökeryyteen. Piti vastata typeriin olettamuksiin ja tekeytyi mokoma vielä turhan tärkeäksi. Seuraavat tentit sitten ovatkin pelkkää linnunmaitoa.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Täällä puhutaan kovasti globalisaatiosta niin kuin se ei olisi hyvä asia.
Mitenkäs tuo tuntuu kovin tutulta.

Koska en ole ko. asian expertti, haluan kysellä teiltä. Milloinkas tuo mystinen globalisaatio vyöryi Suomeen? Ilmeisesti ei niin kovin mahottoman kauan sitten, koska minunkin lyhyt miesmuistini kuulee kaikuja kuinka Helsingin kaduilla marssittiin ja juuri pahaa globalisaatiota vastaan. Pelättiin, että se vie työpaikat yms. Marssimassa taisi olla ihan nykyisiä ja silloisia parlamentaarikkoja.

Ellen nyt aivan sekoita asioita, niin Väyrysen puheissa on vain ympyrä sulkeutunut. Silloin globalisaatio toi meille pelkkää hyvää eikä siitä saanut puhua pahaa. (Tuntuuko tutulta tuo, että politiikassa on joskus asioita, joita ei saa kritisoida.) Nyt muutama vuosikymmen sen hedelmistä nautittuiamme, olemme hieman viisaampia. Jotkut ovat. Ympyrä tässä vain on sulkeutumassa.

Ei globalisaatio tänne tyhjästä ja salaa ole tullut - se oli tietoinen, poliittinen valinta ja sen annettiin tulla.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Minun muistini riittää siihen, että sitä ajettiin kuin tulta pyssyyn ainakin presidentti Halosen aikana ja hän oli globalisaation kannattaja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ei globalisaatio tänne tyhjästä ja salaa ole tullut - se oli tietoinen, poliittinen valinta ja sen annettiin tulla."

Ei globalisaatio mikään uusi asia ole, sitä on ollut aina.

Muinaiset Foinikialaiset ja Karthagolaiset kävivät kauppaa välimeren alueella ja Rooman valtakunta vahvisti tämän glpbaalin kehityksen yhdistämällä tämän Välimeren kauppaunionin, eli silloisen EU:n yhden vallan alle.

Kun tämä Rooman EU sitten hajosi, kauppaa käytiin edelleen, mutta kaupalle tuli kaikenlaisia esteitä, tulleja, tiemaksuja ym. kun hallitsijat ja ruhtinaat halusivat oman osansa globalisaation hyödyistä.

Vapaata kauppaa harrastivat myöhemmin viikingit, etelänretkillään. Kauppatavarana vietiin ja tuotiin orjia. Vientituotteita olivat kai meripihka, turkikset, orjat ja palkkasoturit. Etelästä tuotiin takaisin sitten kaikenlaista siellä tarjolla olevaa.

Silkkitie laajensi globalisaation Kiinaan asti. Silkkitietä kulkivat karavaanitietä pitkin mausteet, silkki, posliini.

--------------------

Tänä päivänä silkkitietä pitkin kulkevat idässä valmistetut päivittäiset kulutustarvikkeet Eurooppaan. Silkkitietä pitkin tuodut tarvikkeet ovat kuluttajien suosiossa, ne ovat halvempia, paremman näköisiä ja käytännöllisempiä kuin Eurooppalaiset tuotteet, eurooppalaiset eivät mene kaupaksi.

Turha syyttää politikkoja globalisaatiosta, syypäitä ovat kuluttajat.

Tosin, eiväthän ne eurooppalaisen tehtaan työntekijät jotka joutuvat työttömiksi sen takia etteivät eurooppalaiset tuotteet mene kaupaksi Euroopassa globalisaation tästä puoleta oikein tykkää, mutta itsekin he kuitenkin mieluiten ostavat silkkitietä pitkin tuodun kulutustuotteen.

Ratkaisu pulmaan olisi tietenkin se että eurooppalaiset tuotteet olisivat yhtä hyviä ja yhtä halpoja kuin nämä globaalit silkkitien tuotteet, mutta kun tähän ei pystytä, syy vieritetään syyttömille, eli politikoille.

Toki voitaisiin rakentaa kaupan esteitä, jotta globaalit tuotteet eivät olisi niin halpoja, mutta toisaalta kaupan esteet toimivat molempiin suuntiin ja ne vääristävät kilpailua, markkinoille ei pääsekään se paras tuote, vaan tuote joka on tehty kilpailukykyiseksi kaupan rajoitteiden keinoin.

Globalisaatio on hyväksi, siihen vain pitää sopeutua ja pitää tehdä kovasti töitä jotta saisi markkinoille tuotteita jotka pärjää laadulla ja hinnalla, ilman että niiden tuotantoa tarvitsisi subventoida tekemällä kaupan esteitä, muuttamalla valuutan arvoa, tukitoimilla tai millään muullakaan tavalla.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Eikös, Arto, sinulle koulussa kerrottu, että kaikkia ainekirjoituksen tehtäviä ei tarvitse aloittaa Rooman valtakunna ajalta - vaikka sinne saattaisi jokin kaukainen asiayhteys olla (=;

Tuo tuli mieleen kommentistasi. Toki noinkin voi ja saa asian nähdä, mutta kyllä tämä globalisaatio, jota läpi elämme nyt, on hiukan eri asia.

Hyvä se varmasti on, monella tavalla. Jos kysyt kiinalaiselta vaurastuneen keskiluokan edustajalta, se on suorastaan loistava.
Jos taas kysyt kiinalaiselta köyhältä riisin viljelijältä, jolta globalisaation nimissä vietiin riisipellot tehtaan ja kerrostalojen perustaksi, hän voi olla eri mieltä.

Arto, kirjoitat: "Globalisaatio on hyväksi, siihen vain pitää sopeutua ja pitää tehdä kovasti töitä jotta saisi markkinoille tuotteita jotka pärjää laadulla ja hinnalla, ilman että niiden tuotantoa tarvitsisi subventoida tekemällä kaupan esteitä, muuttamalla valuutan arvoa, tukitoimilla tai millään muullakaan tavalla."

Kauniisti kirjoitat,mutta onko aivan totta. Sopeutua, sopeutua aina pittää. Sitähän tässä kaiken aikaa tehdään, Suomessakin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #68

Tähän kaikkeen voisi todeta, että globalisaatio on pitkän kehityksen aikaansaannos.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #68

"Kauniisti kirjoitat,mutta onko aivan totta. Sopeutua, sopeutua aina pittää. Sitähän tässä kaiken aikaa tehdään, Suomessakin."

Niin, kyllähän sitä sopeutumista yritetään, mutta se on hidasta ja vastarinta on kovaa, kuten nähdään kiky- sopimuksen hieromisestakin.

Kun ajatellaan näitä globalisaation kiistattomia haittoja ja sitä sopeutumistarvetta, helposti halutaan unohtaa ne edut, kaikki ne hienot asiat joita sieltä silkkitietä pitkin tulee tänne meille ja ihan kohtuulliseen hintaan vielä.

Aikanaan yritettiin Suomeen luoda kulutustarviketuotantoa melkein väkisin. Imatrallekin väännettiin kuvaputkitehdasta isolla rahalla valtion kustantamana, mutta tekniikka oli vanhaa jo aloitettaessa ja olisi muutenkin vanhentunut hetkessä.

Tästä sen näkee miten poliittisille, politikkojen ajamille ja valtion subventoimille yrityshankkeille tahtoo käydä.

Onneksi vapaa yritteliäisyys toimii ja sitä kautta Suomeen on syntynyt toimivia ja kannattavia toimialoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Yksi esimerkki globalisaation haittavaikutuksista on tämä Pariisin ilmastosopimus jossa EU ja varsinkin Suomi ottaa ainoana vastuun maapallon saastuttamisesta ja maksaa jopa Kiinalle hyvitystä koska olemme saastuttaneet yhteistä maapalloa. Kiina saa taas rauhassa rakennella hiilivoimaloita ja tehdä halpoja tuotteita meille.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Pitihän tämä koskea muitakin, Trumppi vastusti kovasti. Miten lie käytännössä, kun sopimusta pannaan täytäntöön, onko Suomi taas mallioppilas ja muut tekee niin kuin lystää?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Pitihän tämä koskea muitakin"

Niin piti, USA kieltäytyi kunniasta mutta EU otti johtoaseman vastuunkantajana ja bongasi sen Suomelle kun Saksalla on kiire rakentaa lisää fossiilista energiantuotantoa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Varsinaiseen asiaan en osaa ottaa kantaa, mutta minusta on hassua, että Väyrynen on ehdolla presidentiksi, jos hänen pääsanomansa liittyy EU:iin ja Suomen EU/eurojäsenyyteen. Eihän presidentti nimittäin noista asioista päätä. Puolueen ja eduskunnan kautta vaikuttaminen olisi oikea tapa ajaa noita asioita, mutta sekään ei onnistu, jos Väyrynen valittaisiin presidentiksi, koska Suomen presidentit ovat perinteisesti luopuneet puolueensa jäsenyydestä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei päätä, mutta kyllä nämä asiat liittyvät Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan tavalla tai toisella, joka kuuluu myös presidentille yhdessä valtioneuvoston kanssa. Tämä ns. eurokriisikin on tuonut paljon turvattomuutta ihmisten elämään. Turvallisuus käsitteenä voidaan nähdä monella tavalla.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Liittyvät, mutta koska presidentin virka Suomessa on enemmän tai vähemmän seremoniallinen, niin presidenttinä Väyrynen joutuisi kannattamaan niin euroa kuin Euroopan Unioniakin, ellei eduskunta toisin päätä. Tietysti presidentillä on ehkä kansan keskuudessa jonkin verran vaikutusvaltaa, EU vastainen presidentti voisi saada ne, jotka eivät jaksa tai osaa ajatella omilla aivoillaan, muuttamaan äänestyskäyttäytymistään eduskunta- tai mahdollisessa kansanäänestyksessä. Aika epävarma tapa kuitenkin ja minä ainakin toivon, että tuo osuus äänestäjistä, jonka äänet presidentin kanta ratkaisee, on mahdollisimman pieni. Paljon paremmin Väyrynen vaikuttaisi esillä pitämiinsä asioihin esimerkiksi kansanedustajana ja perustamansa puolueen puheenjohtajana.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Taitavat keskustalaiset yksissä tuumin ja toiveikkaina äänestää Paavoa, "koska Suomen presidentit ovat perinteisesti luopuneet puolueensa jäsenyydestä".

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Niin on ollut ja niin on aina oleva, seison omieni puolella. Ei mennä selän taakse pelkää, vaan ollaan selkä vasten selkää. https://www.youtube.com/watch?v=fb7A2Ovs_60

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset