VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Bitcoin ja virtuaalivaluutat pitäisi kieltää laittomiksi

Viime aikoina on tullut paljon uutisia virtuaalivaluutta Bitcoinista, joka perustuu ns. avoimeen lähdekoodiin. Bitcoinin arvo on noussut melkoisiin sfääreihin ja tästä seuraavasta riskistä sijoittajille on myös varoittanut Suomen pankki ja Finanssivalvonta. https://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/rehn-varoittaa-bitcoinin-riskeista-varsinkin-johdannaiskauppa-huolestuttaa/6690814#gs.LOS5mZE

Ihmettelen kovasti, että virtuaalivaluuttojen on annettu levitä maailmalla, vaikka ne eivät ole valtioiden virallisesti hyväksymiä omia valuuttoja eikä niitä ole tietääkseni sidottu mihinkään.

Mielestäni maailman valtioiden tulisikin kieltää Bitcoin ja nämä kaikki muutkin virtuaalivaluutat laittomiksi, vaikka kiellon valvomiselle olisi olemassa minkälaisia vaikeuksia tahansa. Jos virtuaalivaluutta Bitcoin ja muutkin virtuaalivaluutat kiellettäisiin, niiden kurssi todennäköisesti romahtaisi ja se aiheuttaisi myös muita hankaluuksia tälle toiminnalle. Tämä johtaisi todennäköisesti lopulta myös siihen, että virtuaalivaluuttojen "pyramidikeinottelu" hiipuisi pikku hiljaa olemattomiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vesa, tehdäänpä ajatuskoe:
Tarvitset uuden Mersun, menet Kotkan Osuuspankkiin. Siellä johtaja tuntee sinut ja myöntää oitis 100.000 euron lainan. Kaikki olisi OK jos pankki latoisi sinulle 100.000 euroa virallisina valtiopankin painamina seteleinä.

Mutta koska todellisuudessa pankilla ei ole oikeaa rahaa, se tekee näin: virkailija näpyttelee koneella tilisi numeron ja summan 100.000 ja painaa enteriä. Sillä hetkellä Kotkan osuuspankki on tehnyt uutta tilirahaa 100.000. Eikö tällainen yksityisen pankkihenkilön rahan teko ole laitonta? Jos se olisi Kotkan pankin omaa valuuttaa niin hyvä, mutta pankki väärentää virallista rahaa.

Olen samaa mieltä että kohtuuton keinottelu rahalla pitäisi kieltää. Rahaa saisivat tehdä vain valtioiden keskuspankit, eivät yksityiset keinottelijat kuten Kotkan OP tai Bitcoin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kotkan OP:n sivukonttori joutuu lainaamaan kyseisen 100 000 emopankilta, jos sillä ei omassa kassassa ole kyseistä summaa. Emopankki lainaa saman summan OP-ryhmältä. Kotkan OP ei siis luo itse rahaa, vaan kyllä se raha on olemassa olevaa, joskin bittimuotoista. Rahan liikkeitä markkinoilla seuraa valtion keskuspankki eli Suomen pankki.

Mitä tulee bitcoineihin, niin tässä tietoa niistä:

https://bittiraha.fi/ukk#b6

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Veit sanat suustani. Virtuaalivaluuttakuvioita ei pidä sekoittaa virallisten rahamarkkinoiden toimintaan. Toivottavasti maailman johtajat herää tähän tilanteeseen ja nykyiset virtuaalivaluutat kielletään.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Oletko varma tästä? Mikäli sivukonttori lainaisi 100 000 euroa rahaa emopankilta, laittaisi sen kassaan ja myöntäisi sitten kassasta 100 000 euron luoton asiakkaalleen, niin eikö sivukonttorin taseessa tällöin havaittaisi vastattavien lisääntyminen 200 000 eurolla (laina emopankilta ja asiakkaan talletus) ja vastaavien 100 000 eurolla (luotto asiakkaalle)?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #16

Kun pankki lainaa rahaa asiakkaalleen, syntyy velkasuhde pankin ja asiakkaan välille.

Velka on kuitattu kun lainaaja maksaa velkansa pankille.

Mutta se raha ei ole mitään tyhjästä tehtyä rahaa siksi että joa velkaa ei makseta, pankki joutuu vastaamaan itse lainaamastaan rahasta keskuspankille.

Tällaisia lainoja jota asiakas eivät pysty maksamaan takaisin nsanotaan ns. roskalainoiksi ja jos niiden määrä kasvaa, pankki joutuu vaikeuksiin ja lopulta konkurssitilaan, ellei yhteiskunta tule ja pelasta, kuten vaikkapa Suomen valtio otti harteilleen pankkien velkoja siinä kriisissä joka aiheutui Neuvostoliiton romahduksesta ja kaupan romahtamisesta ja pankkien asiakkaiden joutumisesta maksuvaikeuksiin.

Sama asia on tietenkin myös Kreikan tilanteen johdosta, jolloin Kreikan maksukyvyttömyys olisi johtanut Euroopan pankkijärjestelmän romahtamiseen, elleivät EU- maat olisi ryhtyneet pelastusoperaatioon.

Jos pankit voisivat luoda rahaa mielinmäärin, kuten väitit, eivät tällaiset maksamattomat luotot tietenkään olisi niille mikään ongelma, eikä valtioiden ja veronmaksajien tietenkään tarvitsisi siinä tapauksessa tulla pelastamaan pankkeja, ne voisivat vain tehdä mielin määrin rahaa, eli voisivat jakaa luottoja minne itse haluavat.

Ei se siis toimi sillä tavalla.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #19

Hmmm. Oli osoitettu vastaukseksi minulle mutta ei ollut vastaus minun kysymykseeni?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Onko bitcoin huijausta, vai mitä? Lueskelin joidenkin äkkirikastumisia, niin eiköhän alkanut tulemaan sähköpostiin päivittäin postia bitcoinilta. Postia, ainakin minun mielestä, jopa sellaista painostuksen omaista kuten, mm. "jos et tee mitään, alkaa tapahtumaan". Ihmettelen, että mitähän sitä alkaa tapahtumaan? Postia ruotsinkielellä ja suomenkielellä tulee. Kun lueskelin noita äkkirikastumisia, alkoi kyllä kellot kilkattamaan, että ei voi olla totta! Jotkut kertoivat huikeista tienesteistä jo muutamassa päivässä ja joidenkin pankkitili oli paisunut satojakin tuhansia jne.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Niinhän ne väittää, ettei olisi, mutta minusta tämä ole laillista, koska sillä ei ole samanlaista virallista legitimiteettiä kuten oikealla rahalla on. Lue sinäkin tuosta J-P:n laittamasta linkistä mitä bitcoinista kerrotaan. Tietoa näyttää olevan paljon.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Mihin sitä legitimiteettiä tarvitaan muuhun, kuin kirjanpitoon ja verojen maksuun? Kyllähän ihmiset ja myös yritykset voivat tehdä sopimuksia ja kauppoja, joissa ei liiku yhtään euroa. Mikään laki ei kiellä esimerkiksi sitä, että vaikkapa lihanjalostamo toimittaisi ravintolalle pihvilihat, ja ravintola vastineeksi tarjoaisi jalostamon työntekijöille ilmaiset lounaat. Nämä täytyy vain merkitä kirjanpitoon, ja maksaa tarvitavat verot, mutta itse vaihtokaupassa ei ole mitään laitonta. Mikä siitä tekisi laitonta siinä tapauksessa, että ravintola ei tarjoaisikaan lounaita, vaan siirtäisi jalostamon tilille bitcoineja?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Bitcoin voi olla pyramidihuijaus, mutta jokaisen pitäisi se tietää.

Vielä joku päivä joku keksii sellaisen virtuaalirahan jonka arvo on niin hyvin sidottu siihen kaikkeen olemassaolevaan maalliseen hyvään mitä rahalla saa, että sen arvo säilyy ja pysyy paremmin kuin eri maiden keskuspankkien rahojen arvot.

Sen uuden rahan arvon pysyvyys pitäisi myös olla tavalla tai toisella paremmin sidottu kulutustavaroiden ja palveluiden arvoon kuin olemassaolevien keskuspankkirahojen. Tällainen raha voisi vähitellen tulla yhä enemmän käyttöön ja se voisi vähitellen joko syrjäyttää keskuspankkien rahat, tai tehdä niistä merkityksettömiä pelimerkkejä joidan arvo mitattaisiin suhteessa kansainväliseen yleisvaluuttaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Bitcoinin idea on olla hajautettu maksuväline, jonka väärentäminen on erittäin vaikeaa, koska jokainen bitcoin siirto on tallessa miljoonilla tietokoneilla ympäri maailmaa. Sitä hallinnoivat kaikki bitcoin-verkon osapuolet eikä sen käyttäjien tarvitse luottaa mihinkään yksittäiseen tahoon, vaan kaikki verkon osapuolet yhdessä varmistavat siirtojen oikeellisuuden.

Tämän takia bitcoin ei myöskään voi olla sidottu mihinkään konkreettiseen, koska se sidonta vaatisi jonkin yhden tahon, johon kaikkien käyttäjien pitäisi sitten luottaa. Luonnollisesti bitcoinin arvo ja sen pysyvyys riippuu siitä, miten yleisesti hyväksytty maksuväline siitä tulee.

Pyramidihuijaus bitcoin ei missään tapauksessa ole, koska bitcoin verkkoon liittyminen ei maksa mitään, ja periaatteessa kuka vain voi alkaa "louhia" bitcoineja. "Louhinta" tosin nykyään vaatii jo niin paljon prosessoritehoa, että laite- ja sähkökustannuksia siitä tulee huomattavasti, mutta itse "bitcoin yhteisölle" (tai miksi sitä nyt pitäisikään kutsua) ei tarvitse maksaa mitään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

En ole tuohon bitcoinin sisäiseen ja ulkoiseen olemukseen kovin paljon tutustunut, mitä nyt olen hajakorvalla kuullut ja pannut merkille, niin etteivät minun käsitykseni siitä asiasta voi olla kovin kaksiset. :)

Sen takia en lähde kiistämään mitään mitä sanot, koska näyttää siltä että olet perhetynyt asiaan. Bitcoin ei siis ole pyramidihuijaus, jos niin sanot ja uskon siihen kun parempaa tietoa minulla ei asiasta ole.

Siitä huolimatta bitcoin näyttää minusta vähän pyramidihuijaukselta siinä mielessä että ihmiset saattavat aiheettomasti uskoa sen jatkuvaan arvonnousuun, vaikka arvon romahdus voi tapahtua koska vain.

Tässä mielessä minä vertasinkin bitcoinia pyramidihuijaukseen. Onhan siinä toki hyötyjätkin, ne jotka ymmärtävät ostaa halvalla ja myydä kalliilla ennen romahdusta, vaikka varsinaisesti mistään huijauksesta ei olisikaan kysymys.

---------------

Vaikka vakaata maailmanvaluuttaa ei kukaan ole vielä keksinyt, enkä minäkään aio sitä ryhtyä kehittämään, niin en usko että se olisi täysin mahdoton ajatus, monia ihmeellisiä asioita ja sitä kummempiakin asioita on maailmassa nähty, eikä niihin kukaan ole uskaltanut etukäteen uskoa. :)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #10

En minäkään ole mikään bitcoin asiantuntija, mutta pyramidihuijauksesta olen aivan varma, että sitä ei bitcoin ole. Bitcoin on maksuväline. Sen avulla voi toki toteuttaa pyramidihuijauksia samalla tavalla kuin euroilla tai millä tahansa muullakin maksuvälineellä. Bitcoinilla se olisi luultavasti jopa jonkin verran helpompaa, koska bitcoin siirrot ovat teoriassa nimettömiä (rikostapauksissa ehkä IP osoitteiden avulla olisi kaivettavissa siirtäjä ja/tai siirron kohde), mutta ei se tee itse bitcoinista puyamidihuijausta. Sanoa bitcoinia pyramidihuijaukseksi on sama, kuin sanoa asetta syylliseksi murhaan.

Mitä maailmanvaluuttaan tulee, niin kultahan on tavallaan maailmanvaluutta. Sen arvo on kaikkialla tunnustettu ja suunnileen vakio kaikissa maailman maissa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #12

"Mitä maailmanvaluuttaan tulee, niin kultahan on tavallaan maailmanvaluutta. Sen arvo on kaikkialla tunnustettu ja suunnileen vakio kaikissa maailman maissa."

Kullan arvo vain ei ole vakio, vaan sen arvo nousee ja laskee varsin holtittomasti. Se ei siis sen takia ole minun mielestäni oikein sopiva maailmanvaluutaksi.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #14

Eihän semmoista valuuttaa voi (tai ei ainakaan pitäisi) tehdä, jonka arvo olisi vakio. Mitä se edes tarkoittaisi? Että maailman jokainen maitokauppa pakotettaisiin myymään litra maitoa tietyllä vakiomäärällä "maailmanvaluuttaa"?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #15

No, ei se nyt aivan sitä tietenkään merkitsisi, eikä mitään pakottamista.

Se valuutta nyt vain toimisi vähän samaan tapaan kuin mitä euro on viime vuodet toiminut.

Eurossa on vain se vika että se ei ole maailmanvaluutta ja sen arvo muuttuu maailman muihin valuuttoihin nähden.

Maailmanvaluutan pitäisi olla käypä valuutta kaikkialla maailmassa ja sen arvon tulisi olla yhtä pysyvä kuin euron arvo on ollut, se tarkoittaa sitä että inflaatiota tai revalvaatiota ei olisi sen enempää kuin mitä euroalueella on ollut viime vuosien aikana.

Toki kaupankäynnissä hinnoittelun pitää olla vapaa, kuten se on euroalueella ollut.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #12

Jani, itse bitcoin ei liene byramidihuijausta, mutta sen avulla sitä kyllä näytetään tehtävän. Olen itse saanut melkeinpä päivittäin s-postia ostaa yksi bitcoin. Tarkasteltuani hiukkasen viestiä avaamatta "mitä sen sisältö on syönyt", olen tullut siihen tulokseen, että kyseessä on huijaus. Poistan kaikki epämääräiset s-postit avaamatta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #20

Minulle ei ole bitcoineja muistaakseni kaupattu, muuta kyllä, luottoja ja lääkkeitä ja vaikka mitä, seuralaisiakin. :)

On tosiaan viisainta olla avaamatta noita posteja.

Mutta olisiko olemassa joku luotettava tapa louhia vaikka yksi bitcoin, jos ei muuten niin mielenkiinnon vuoksi, vaikka se sitten katoaisikin hetken päästä. ?
Pyramidihuijaushan se bitcoin ei vissiinkään ole, mutta voi se silti olla muunlaista huijausta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #22

Arto Vihavainen: - "Mutta olisiko olemassa joku luotettava tapa louhia vaikka yksi bitcoin, jos ei muuten niin mielenkiinnon vuoksi, vaikka se sitten katoaisikin hetken päästä. ?"

Onhan toki. Ohjeet löytyy esimerkiksi täältä:
https://en.bitcoin.it/wiki/Mining
Tosin, koska bitcoinien louhiminen vaikeutuu koko ajan (jotta liikkeelle laskettavien bitcoinien määrä olisi rajoitettu ja teoreettinen maksimi 21 miljoonaa kappaletta), se on jo nykyään sillä tasolla, että yksittäinen henkilö tuskin saa yhtä bitcoinia kasaan koko elinaikanaan. Helpompaa on ostaa bitcoin (tai joitain bicoinin murto-osia). Sen voi tehdä esimerkiksi suomalaisessa Coinmotion-palvelussa.
https://coinmotion.com/fi

- "Pyramidihuijaushan se bitcoin ei vissiinkään ole, mutta voi se silti olla muunlaista huijausta."

Ei se nyt varsinasesti ole minkään muunkaalainen huijaus. Se on yritys luoda globaali digitaalinen maksuväline. Yritys on huomattavan kunnianhimoinen, ja on tietenkin täysin mahdollista, että se epäonnistuu. Missään vaiheessa eivät bitcoinin kehittäjät ole väittäneet, että niitä ostamalla varmasti rikastuisi tai, että yritys varmasti onnistuisi.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #20

Vaikea kommentoida, kun en ole saamaasi sähköpostia nähnyt, enkä itse ole moisia sähköposteja saanut, vaikka bitcoineista olen paljon lukenut ja sellaisia ostanutkin. Ja, ei millään pahalla, mutta minusta sinun (ja ilmeisesti monen muunkin tämän ketjun keskustelijan) kannattaisi ihan ensin lukea vaikka Wikipediasta, mitä pyramidihuijaus tarkoittaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pyramidihuijaus

Tuntuu, että se ei nyt ole kaikille ihan selvää. Lyhennettynä totean, että pyramidihuijauksen oleellisia tunnusmerkkejä ovat:

- organisoitu tasojärjestelmä
- osallistumismaksu
- tulojen saanti riippuu siitä, onnistuuko rekrytoimaan tarpeeksi uusia jäseniä ja tulot on ainakin teoriassa taattu, jos onnistuu rekrytoinnissa

Noista ei yksikään täyty sen paremmin bitcoinin kuin "Osta bitcoin!"-sähköpostinkaan kohdalla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #23

Kuten sanoin, en pidä saamiani s-posteja pyraidihuijauksena vaan muunlaisena rikollistoimintana. Olisi pitänyt maksaa tietty euromaarä ja ilmeisesti jatkossa myös olisi tullut maksulappuja.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Miten se voi olla pyramidihuijaus, kun kukaan ei omista sitä. Viime kädessä Bitcoin on vain tietokoneprotokolla. On ehkä ajallemme tyypillistä, että ihmiset uskovat siihen enemmän julkisen vallan liikkeelle laskelmiin maksuvälinesiin. Ihmettelen muuten, miten se se voidaan kieltää? Toki "kieltäminen" on aina ensimmäinen asia, joka poliitikolle tulee mieleen...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ihmiset uskovat enemmän myös vapaaehtoisilla yksityisillä vakuutuksilla rahoitettuun terveydenhoitoon kuin valtion budjetista tai pakollisilla sairasvakuutuksilla järjestettyyn yhteiskunnan järjestämään hoitoon.

Jotenkin tuntuu siltä että valtion suunnittelema sote uudistus ei ole hyvä. Nämä vakuutusyhtiöiden, kuten Tapiolan, järjestämät palvelut tuntuvat hyvin joustavilta, näppäriltä ja asiakkaan kannalta ketteriltä.

Ei ole mikään ihme jos usko hallituksen SOTE- behemottiin hiipuu, niin hiipuu minunkin uskoni.

Anteeksi tämä sivupolku, mutta se tuli mieleeni tästä raha- keskustelusta.

Ehkäpä nämä jäykät, vanhat ja byrokraattiset instituutiot joilla raha-asioita nykyisin järjestellään ovat aikansa eläneitä. Ehkä olisi aika kehittää rinnalle joku uusi, parempi ja ketterämpi systeemi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Oikeastaan se on jännä juttu, että rikoslakimme kieltää väärän rahan valmistuksen, mutta se ei koskekaan verkossa valmistettua virtuaalirahaa, vaikka se ei olekaan oikeaa rahaa. Mihinkähän tämä tulkinta loppujen lopuksi perustuu, kun homman annetaan vain jatkua, siihenkö, että laki on "kehityksestä" jäljessä? Sama lienee muuallakin maailmassa kuin meillä, sillä joka maassahan laki lienee sama.

1 § (4.5.2001/369)
Rahanväärennys
Joka valmistaa väärää rahaa tai väärentää rahaa saattaakseen sen käypänä liikkeeseen taikka tässä tarkoituksessa tuo maahan, vie maasta, hankkii, vastaanottaa, kuljettaa tai toiselle luovuttaa vääräksi tai väärennetyksi tietämäänsä rahaa, on tuomittava rahanväärennyksestä vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

Yritys on rangaistava.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #29

Tuo rahanväärentämispykälä koskee sitä, että painaa eurosetelien jäljitelmiä ja väittää niitä aidoiksi. Bitcoin ei ole juridisesti rahaa eikä se väitäkään sellaista olevansa. On jokaisen liikkeen oma asia, hyväksyykö maksuvälineeksi bitcoinin vai ei. Suomessa toimiven yrityisten on pakko hyväksyä eurot maksuvälineenä, mutta ei se tarkoita, etteivätkö ne halutessaan voisi hyväksyä mitä tahansa muutakin maksuvälinettä. Vain kirjanpito ja verot on pakko hoitaa euroissa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Bitcoin on tämän artikkelin näkökulmasta verrattavissa lähinnä kultaan. Sekin on maailmanlaajuisesti käytetty säästö/sijoitusmuoto, eikä senkään arvo perustu käytännössä juuri muuhun kuin siihen, että ihmiset pitävät sitä arvokkaana. Kullalla on toki tuhansia vuosia pitkä historia yleisesti hyväksyttynä maksuvälineenä, jota bitcoinilla ei tietenkään ainakaan vielä voi olla, koska bitcoin on kehitetty vasta vajaat kymmenen vuotta sitten, mutta ei sinänsä ole mitään syytä tehdä bitcoinia tai mitään virtuaalivaluuttaa laittomaksi ainakaan niin kauan kuin esimerkiksi kultaa tai hopeaa voi ostaa ja myydä vapaasti.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Uutta kultaa saa luonnosta, kun sattuu tekemään löydön. Bitcoineja syntyy verkossa vähän niin kuin tyhjästä?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kyllä, mutta ei se tee siitä huijausta. Bitcoinien synty on täysin avoin prosessi, ja kuka tahansa voi perehtyä siihen ja ryhtyä "louhimaan" bitcoineja. Käytännössä se tietenkin vaatii paljon sähköä ja prosessoritehoa, mutta niinhän kullankaivuukin vaatii melkoisen kalliita välineitä. Bitcoinin perusidea onkin olla "digitaalinen kulta" eli määrältään rajattu, mutta ainakin periaatteessa kaikkien saatavilla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #13

Jani, olet yksi harvoista asiaa tuntevista tässä ketjussa.

Loistava poikkeus vakiokommentoijasta, joka kyllä myöntää ettei ymmärrä bitcoineista(kaan) mitään, mutta silti inttää.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #24

Tosi on, että Janilla on tietoa näistä asioista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #24

"Loistava poikkeus vakiokommentoijasta, joka kyllä myöntää ettei ymmärrä bitcoineista(kaan) mitään, mutta silti inttää."

Tämä oli kai piikki minulle? :)

Huomautan ettei se ole inttämistä jos lausuu käsityksiään, vaikka myöntää samalla ettei tiedä yhtä hyvin kuin se joka tietää paremmin. Se ei ole inttämistä vaan ikäänkuin pyyntö saada oikausua omaan käsitykseen, siinätapauksessa että se on väärä käsitys.

Bitconeista en tiedä mitään mutta jostain muista asioista tiedän toki jotain. :)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #13

Kullasta voi tehdä koruja ja vaikka kultahampaat suuhunsa, mutta nämä "virtuaalibitcoinit" ovat pelkkiä lukuja, joille syntyy arvoa, kun ihmiset ovat lähteneet hulluna mukaan tähän prosessiin "louhimaan"?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #32

Korut ja hampaat voidaan tehdä tänä päivänä paremmista, halvemmista ja kestävämmistä materiaaleista kuin kulta. Kullalla lienee käyttöä koristeiden lisäksi jossain teknisissä ratkaisuissa jonlkin verran, mutta maailmassa on monia verrattomasti tärkeämpiä raaka-aineita kuin kulta.

Kulta on siis minusta arvon mittana varsin heppoinen, sitä ei voi syödä, eikä siitä voida valmistaa asuntoja, teitä, tai kulkuvälineitä, eikä koneita ja laitteita.

Kultaa ei oikeastaan tarvita ja sen arvo riippuu olennaisesti siitä miten ihmiset kulloinkin arvostavat tätä koreaa, mutta muuten varsin hyödytöntä metallia.

Tärkeämpi arvon mitta voisi olla joku sellainen mikä on välttämätön, mutta jota on rajallisesti, kuten öljy. Oikeasti arvon mitan pitäisi vastata jotain koria, kuten kaupan ostoskoria ja välttämättömiä rakentamisen raaka-aineita rakennusteollisuudessa, metalliteollisuudessa ja elintarviketeollisuudessa.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Syntyy tyhjästä....." Tiedätkö, mistä oikein puhut?

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

http://maailmanhistoria.net/artikkelit/tulppaanit-...

"Kukkien arvo nousi raketin lailla – sipuli saattoi maksaa suuren talon verran."

Bitcoin on yksi kymmenistä virtuaalivaluutoista, mutta nyt sitä vastoin alkuperäistä tarkoitustaan käytetään " tulppaanikulplan" välineenä.

Ei kai kukaan oikeustoimikelpoinen usko varallisuuden syntyvän siitä, että minä myyn sinulle tulppaaninsipulin ( tai Bitcoinin) tänään kympillä, ostan sen huomenna takaisin 20€:lla, myyn sen sinulle ylihuomenna 30€:lla, jne....

Eilen tulppaanit, tänään Bitcoinit ja aivan varmasti huomennakin joku uusi ´oikotie onneen´-huijaus....Ihmisen mielikuvitus on ehtymätön...

Edit : Juuri kuulin uutisista , että Sysmän kunta aikoo ottaa käyttöön oman valuutan : http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201708182200335692...

Näitä kortteli/lähiö-valuuttoja on maailma pullollaan.

Siitä vaan joku liukaskielinen spekuloimaan Sysmä-euron arvolla ja jopa myymään futuureita , joilla voi lyödä vetoa ko. " valuutan" arvosta tulevaisuudessa : aina löytyy höynäytettäviä : muistankohan oikein , että Suomesta lähtee maailmalle ns. nigeria-kirjeiden mukana kymmenien miljoonien potti ja maailmalla se on miljardiluokan huijaus..?

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

”Bitcoinien arvo syntyy samaan tapaan kuin osakkeiden arvo eli sen määrittää kysyntä ja tarjonta. Jos bitcoineja halutaan paljon, arvo nousee. Jos niitä halutaan vähän, arvo laskee. Bitcoinien arvolle ei ole olemassa minkäänlaista takausta vaan se on puhtaasti markkinoiden varassa.
Bitcoineja on tähän mennessä laskettu liikkeelle yhteensä 16,3 miljoonaa kappaletta (04/2017). Tämä tarkoittaa sitä, että 1 150 euron kurssilla (04/2017) bitcoinien teoreettinen kokonaisarvo on noin 18 miljardia euroa. Markkinan kokonaisarvon avulla voi hieman hahmottaa kuinka paljon arvoa bitcoineissa on.”
https://bittiraha.fi/ukk#b2

Olen muutaman kerran esittänyt seuraavan kysymyksen siitä, kun näitä bitcoin juttuja on ollut median käsiteltävänä, mistä se sen alkuarvonsa sai, kuka siitä maksoi, kun se otettiin käyttöön. Vastausta ei ole tullut. Kun osakkeita lasketaan markkinoille, niille määritellään arvo yleensä liikkeellelaskijan toimesta, joka perustuu jollakin tavoin yhtiön arvoon. Osakkeenomistajat tulevat samalla yhtiön omistajaksi. Virtuaaliraha bitcoinien määrä on rajattu, mutta näitä virtuaalirahojahan ei ole enää yksi vaan useampia, jokaisella oma arvonsa. Itsestäni erikoista on se, että alussa joku loi coinin, jonka perässä oli bittejä riittävästi sen yksilöimiseen ja järjestelmä, jossa sitä pystyttiin anonyymisti käsittelemään. Mutta mistä sen alku-arvo syntyi. Siitä kehittely työstäkö, ja kuka sen määritteli? Kysyntäkö?

Verottaako kukaan tuosta louhintatyöstä, jos verottaa niin ketä, toisaalta minkä takia verottaisi. Osakkeiden omistuksesta verotetaan, käytettävän rahan arvosta ei, kumpi tämä on? Sitähän ei juurikaan käytetä.

Ja vielä noista bitcoin-viesteistä. itsekin olen yhden saanut, jossa minun väitettiin omistavan 30 ja osia coinia. Ei ole sellaisia louhintavälineitä, jotta se olisi mahdollista. Jollei joku ole kuitenkin jotenkin koneellani tietämättäni louhinut ja tullut armeliaaksi ja hyvittänyt tuon. En tarkistanut asiaa vaan suoraan siihen mappiin, josta ei ole palautusoikeutta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ehkä verottajakaan ei ole vielä tarpeeksi herännyt tähän virtuaalivaluutan ihmeelliseen maailmaan. Myönnän kyllä avoimesti, että minulle tämä on "hebreaa", mutta silti ihmettelen, miksi virallisten rahamarkkinoiden rinnalle on annettu syntyä näin epämääräinen systeemi, jolla jotkut pystyvät rahastamaan mielettömiä summia oikeaakin rahaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Bitcoinin arvonnousu ei ole sinulta pois.
Ketä on "rahastettu?"

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #37

Ne rahastaa, jotka muuttaa bitcoineja esimerkiksi euroiksi tai ostaa bitcoineilla niistä paikoista, missä se on hyväksytty maksuvälineeksi?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #39

En kysynyt 'Kuka rahastaa' vaan 'Ketä on rahastettu?'

Paljonko olet menettänyt bitcoinin arvonnousussa?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #42

Minä en menetä mitään, koska en laita latin latia tällaiseen järjestelmään.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #37

Näin yhdessä kommentointi ketjussa, jossa myös tätä bitcoinia käsiteltiin, seuraavan kysymyksen: kuka näitä bitcoineja ostaa. Joku vastasi, että
joku ostaa jossakin toisessa bitcoin järjestelemässä. Miksi? Toisaalta voihan sitä rahastukseksi sanoa, jos kuvitellaan, että et voi ostaa kuin bitcoinilla.
Mihin hintaan hän sen, sanotaanko vaikka jonkun palvelun, eli esimerkiksi jonkun korjaamo palvelua ostaisi. Olisiko se sama kuin ”ei” virtuaalirahalla? Pystyykö palvelun tarjoaja hinnoittelemaan tuotteensa joka hetki oikeaan markkinahintaan bitcoinin kurssivaihtelusta huolimatta?
Tietysti jokainen saa hinnoitella tuotteitaan ja palvelujaan haluamallaan tavalla. Asiakas voi olla ihmeissään, minkä takia ainakin minua arveluttaa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Vähän pelottava ilmaisu "annettu syntyä". Miksi ei olisi annettu syntyä? Mitä asialle olisi pitänyt tehdä? Eivätkö ihmiset saa ostaa ja myydä mitä haluavat? Toki on rajattu (paremmin tai huonommin) perustelluista syistä joidenkin tuotteiden, kuten aseiden tai -- Suomessa kun ollaan -- alkoholin kauppaa, mutta periaatteessa meillä on sopimusvapaus ja ihmiset voivat ostaa ja myydä mitä hyvänsä -- vaikka bittejä.

Ja miten niin bitcoin on muka "epämääräinen systeemi"? Ei siinä ole mitään epämääräistä. Se on tasan tarkkaan määritelty lohkoketjutekniikkaa hyödyntävä hajautettu kirjanpitojärjestelmä.

Häiritseekö se sinua, että jotkut pystyvät "rahastamaan" (eli ovat sattuneet ostamaan ja myymään oikeaan aikaan) mielettömiä summia oikeaakin rahaa? Vaaditko vuosituhannen vaihteen IT-kuplan tiimoilla myös Nokian osaketta laittomaksi, koska sekin nousi tähtitieteellisiä lukemia ja monet tekivät sillä mielettömiä summia oikeaakin rahaa?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #40

En vertaisi tällaista järjestelmää Nokiaan.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

" mistä se sen alkuarvonsa sai, kuka siitä maksoi, kun se otettiin käyttöön. Vastausta ei ole tullut"

Netflixissä (näyttää olevan youtubessakin tuo sama) on ihan hyvä ja kattava dokumentti Bitcoinin synnystä, joka ei juurikaan eroa esim. yrityksen perustamisesta.

Bitcoinin valtti on myyjän ja ostajan nimettömyys, joka tietty houkutteli rikollisia heti alkutaipaleella, onhan helpompaa ja turvallisempaa huumekartelleille siirtää bitcoineja verkossa kuin rahtikontillista käteistä, joten nämä nostaa Bitcoinin arvoa koska kysyntä on kovaa ja rahaa kartelleilla on miljardeja.

Louhiminen ei ole mitenkään ihmeellistä puuhaa, parin tunnin asiasta lukemisella olet käytännössä ammattilainen, lataat ohjelman koneellesi, luot virtuaalilompakon johon sitten saat lohkoketjun ratkettua oman osuutesi tietokoneesi työstä, jos siis liityt pooliin joka on kannattavampaa yhdellä tietokoneella. Siltikin 1 bitcoinin kasaan saaminen tänäpäivänä vie ~2000€ pelitietokoneelta (noin 700 wattia kulutus) noin pari vuotta. Bitcoineja vapautetaan louhittavaksi rajoitetusti joka osaltaan hidastaan louhintaa.

Bitcoineja myös katoaa, ihan esimerkkinä itsellä on varastossa vanhan tietokoneeni kovalevy jossa tiedän olevan reilu 2 bitcoinia jotka silloinen koneeni louhi muutamassa viikossa, arvo oli muutaman euron luokkaa. Ne unohtuivat ja nykyisen hullun kurssi hyppäyksen uutisoinnin kautta ne muistui mieleen, ei vain muistunut enään lompakon salasanaa, hiukan harmittaa.

Bitcoinin menestyksen myötä tullut näitä lieveilmiöitä, koska ketä tahansa voi perustaa virtuaalivaluutan ja näitä pyramidihuijaus valuuttoja mainostetaan agressiivisesti halvalla hinnalla ja nimenomaan niitä pyydetään ostamaan, ei louhimaan ja niille esitetään jokin hieno opastusvideo jolla pääset muutamassa viikossa isoihin rahoihin käsiksi pelkällä treidauksella.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Bitcoinin alkuarvo syntyi sillä hetkellä, kun joku maksoi siitä ensimmäisen kerran oikeaa rahaa. Tämä arvi saattoi olla jotain sentin kymmenyksiä per bitcoin. Sitä ennen arvo oli nolla.

Kuka ensimmäinen ihminen sitten oli, joka niitä hankki, ei mitään hajua enkä tiedä mitä merkitystä sillä on. Kuka oli ensimmäinen ihminen, joka käytti dollareita?

Kannattaa huomata kuitenkin, että vaikka bitcoin muistuttaa valuuttaa/rahaa, täyttää sen huonosti rahan määritelmän. Myöskään arvopaperi se ei ole. Mitä/mikä bitcoin oikeastaa on ja mihin sitä voi tulevaisuudessa käyttää on kysymys, johon vain aika pystyy vastaamaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mitä/mikä bitcoin oikeastaa on ja mihin sitä voi tulevaisuudessa käyttää on kysymys, johon vain aika pystyy vastaamaan."

Kun en tiedä, mutta minulla on jotain hajua tai oletuksia, esitän ne jotta joku viisaampi sanoisi onko niissä perää.

En siis intä mitään vaan kysyn pitääkö seuraava paikkansa.

Bitkoini oli kai tarkoitettu nimenomaan netissä käytävään kauppaan ja sillä voi siten ostaa netille tyypillisiä tuotteita, kuten jotain peleissä tarvittavia apuja tai muuta sellaista, siis varsin aineettomia hyödykkeitä, joita ei realimaailmassa tarvita, eikä tarvita muualla kuin netissä.

Onko näin, vai onko tämä harhaa?

Tietenkin tälläaisella netissä käytettävällä pelirahalla voidaan katsoa olevan joku arvo realimaailmassakin mitattuna ja bitcoinin realiarvo tavallaan mittaa tätä arvostusta. Samalla bitcoin myös muuttui tavallaan myös realimaailmassa arvon mittayksiköksi.

Onko näin, vai onko tämä vain mielikuvitusta?

Jos edellisissä oli jotain perää, niin voisiko bitcoinissa olla jollekin nettimaailman tuotteille joku kiinteä arvo, arvo joka ei muutu vaikka sen realiarvo vaihteleekin?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #48

Valitettavasti minäkään en voi auttaa, mutta tämä on myös juuri näitä syitä miksi koko virtuaalivaluuttaa ei pitäisi hyväksyä. Jos rikolliset vielä pesee puhdasta rahaa tätä kautta, niin tekee kahta kauheammaksi koko järjestelmän. Mielenkiinnolla odotan milloin maailman johtajat tosissaan havahtuu asiaan ja laittavat koko järjestelmän bannaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #49

Minusta on hyvä että näitä juttuja kehitellään erilaisista ongelmista huolimatta ja testaillaan miten ne toimii ja kokeillaan erilaisia vaihtoehtoja.

Päämääränä pitäisi mielestäni pusyvä, globaali, labiili ja turvallinen valuuttajärjestelmä, jossa globaalia kauppaa voitaisiin käydä ilman kurssimuutosten haittoja ja valuuttojen isäntämaiden mahdollisuutta kikkailla valuutan arvolla oman taloutensa pelastamiseksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #50

Siinä olen samaa mieltä, että kikkailu valuutan arvolla kikkailu pitäisi saada loppumaan.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen Vastaus kommenttiin #48

Se mihin joku on alunperin tarkoitettu ja mihin sitä lopulta tullaan käyttämään on kaksi eri asiaa.

Tällä hetkelle bitcoin transaktion kustannus on noin 25$, eli yhden maksun suorittaminen maksaa tuon verran. Tästä johtuen se sopii äärimmäisen huonosti kaupankäyntiin, tai ainakin kaupan nettoarvo tulisi olla kymmenia tuhansia euroja, jotta tuo transaktiomaksu olisi perusteltu.

Toinen ongelma on viive, siinä voi kestää jotain minuutteja tai päiviä, kun maksu rekisteröidään ja se menee läpi.

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Epäilevät FIAT-rahajärjestelmän tulevan tiensä päähän.Siinä syy kryptovaluuttojen yleistymiseen.
Joitakin vuosia sitten USAssa oli suuri asuntohintojen romahdus.Sen jälkeen maailman suurvaltojen isot pojat kokoustivat Panamassa.Lensivät kotimaihinsa ja laittoivat setelikoneet laulamaan.
Siitä alkoi nykyisen rahajärjestelmän tekohengitys.Se perustuu jatkuvasti lisääntyvään velkaan.
Todellista rahaa 2 % ja loppu korkoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset