VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Presidenttipeli kovenee -Niinistölle haetaan nostetta esitutkinnasta?

Kuulin tänään radiouutisista, että Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö olisi tehnyt rikosilmoituksen liittyen Helsingin Sanomien tänään julkaisemaan artikkeliin, jossa kerrottiin Puolustusvoimien sotilastiedustelusta ja signaalitiedustelua tekevän Viestikoekeskuksen toiminnasta.

Artikkeli perustui osittain HS:n saamiin, noin kymmenen vuotta vanhoihin salaisiin asiakirjoihin. En ole kyennyt lukemaan tuota artikkelia, koska minulle ei tule Helsingin Sanomat, mutta luin juuri tätä koskevan kommentin, jossa toimittaja Esa Mäkinen pohdiskeli, miksi Helsingin Sanomat julkaisi Viestikoekeskuksesta artikkelin ja käytti salaisia asiakirjoja. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005492988.html

Kun kuulin uutisen radiosta, niin ihmettelin heti, miksi istuva presidentti olisi itse tehnyt rikosilmoituksen. Eikö Puolustusvoimista voinut tehdä ilmoitusta muu kuin presidentti, esimerkiksi puolustusministeri Jussi Niinistö presidentin sijaan.

Yhtäältä onhan istuva presidentti Puolustusvoimien ylipäällikkö ja tällä hän voi osoittaa kansalaisille moraalista johtajuutta, jota on jo ehditty horjuttaa presidenttiehdokas Paavo Väyrysen toimesta, Väyrysen kyseenalaistettua ylen ensimmäisessä televisioidussa vaalitentissä Niinistön toimia koskien Suomen liittymistä aikoinaan Euroopan rahaliitto EMUun mahdollisesti vastoin perustuslakiamme ja samoin nk. isäntämaasopimuksen allekirjoittaminen Naton kanssa ilman eduskunnan päätöstä asiassa, vaikka kyseessä on erittäin merkittävä kansainvälinen sopimus Suomen osalta.

Puolustusvoimilla on varmasti myös halua pitää nykyinen presidentti ns. puikoissa ja tässä voi olla keino hakea nostetta Niinistölle, kun hänen kerrotaan tehneen rikosilmoituksen, jota Keskusrikospoliisi nyt mahdollisesti alkaa tutkia. http://www.aamuset.fi/uutiset/3769831/KRP+kirjannut+rikosilmoituksen+Puolustusvoimiin+liittyvasta+uutisoinnista

Istuva presidentti Sauli Niinistö on ollut televisioitujen lähetysten käynnistyttyä selkeän alavireinen ja haparoiva tv-väittelyissä ja hän on alkanut jäädä jo alakynteen, kun kansalaispuolueen ehdokas Paavo Väyrynen ilmestyi mukaan vaaliväittelyihin. Tämä on varmasti alkanut huolestuttaa Niinistöä itseäänkin.

Paavon mukaantulo on saanut myös muut ehdokkaat terästäytymään ja esimerkiksi keskustan virallinen presidenttiehdokas Matti Vanhanenkin on alkanut parantaa tahtiaan siitä mitä oma kannatus on antanut aikaisemmin odottaa.

Ylen vaalitentin jälkeen julkaistujen kyselyiden mukaan tenttiä seuranneiden katsojien mielipiteiden perusteella väittely meni jopa niin, että istuvan presidentin onnistumisprosentti jäi tentissä reilusti alle 50 prosentin ollen 32,46 prosenttia. Niskaan hengittää nyt raskaasti Paavon lisäksi naisten puolelta perussuomalaisten Laura Huhtasaari.

Jos tilanne jatkuu väittelyiden osalta näin ja istuva presidentti ei pysty parempaan, tässä voi hyvinkin käydä vielä niin, ettei presidentin vaali ratkeaisikaan ensimmäisellä kierroksella, vaan Niinistö joutuu ottamaan vauhtia toiselta kierrokselta ja käymään kovan taistelun säilyttääkseen paikkansa ja uskottavuutensa kansakunnan silmissä tullakseen uudelleen valituksi.

Jos väittelyt menevät oikein huonosti ja Niinistö on ”nukuksissa”, voihan sitä tapahtua vielä ihmeitäkin ja hän tippuu pois kisoista jo ensimmäisen kierroksen jälkeen, mikä olisi varmasti jo melkoinen sensaatio kaikkien ennakko-odotusten perusteella.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Ei kai Niinistö mitään rikosilmoitusta ole tehnyt.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on antanut lausunnon Helsingin Sanomien sotilastiedusteluun liittyvästä artikkelista.

Lehdelle on luovutettu salaisia asiakirjoja laittomasti. Rikostutkinta asiasta on käynnistetty."

Tästä ei ainakaan käy ilmi kuka ilmoituksen on tehnyt.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kuulin tänään radiouutisista, että Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö olisi tehnyt rikosilmoituksen ..."

Rikkinäinen puhelin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Presidentin kanslian tiedotteen mukaan asiasta on käynnistetty rikostutkinta.

http://www.tpk.fi/public/default.aspx?contentid=37...

Siinä ei mainita sanaakaan tutkimuspyynnön tekijästä. Levonen taas tapansa mukaan vetää mutkat suoriksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kello 14:sta radiouutisissa mielestäni sanottiin, että presidentti on tehnyt rikosilmoituksen. Voihan olla, että korvissani oli vaikkua ja ymmärsin väärin, mutta näin sen kuulin ja niin olisi Novasta kuullut myös eräs tuttuni. Tarkistakaa kuka on käsittänyt väärin minä vai radiouutisten lukija.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #10

HS:n mukaan pääesikunta on tehnyt.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #14

Kenellä on oikeaa tietoa, kun juttu on niin kuumaa kamaa, tiedotusvälineet loppujen lopuksi eivät välttämättä tiedä kuka ilmoituksen teki vai onko sekin jostain vuodettu? KRP tuskin sitä edes kertoo ja kertoo omassa tiedotustilaisuudessaan vain sen, minkä katsoo mahdolliseksi näissä olosuhteissa tutkintaa vaarantamatta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Rikostutkintaa ei käynnistetä vielä sillä, että on tehty pelkkä ilmoitus. Tutkinta käynnistetään, kun on syytä epäillä rikosta ja ns. tutkintakynnys ylittyy.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Aivan oikein, rikosilmoituksen on tehnyt Pääesikunta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Niinpä niin...... kyllä nyt lehdet, televisio, radio, blogosfääri ym saavat jauhettavaa.
Mitä Suomessa on salaista jota sotilasmahdit eivät tietäisi, tai saisi tarvittaessa tietoonsa? Medianlukutaitoa tarvitaan, eli kykyä terveeseen epäilyyn.

Joku Hesarin lukija vihjaisi että "Salainen" leima laitetaan papereihin, että edes joku lukisi niitä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ikävä kyllä tuohon käsitykseesi on pakko todeta, että olet väärässä!

Kaikilla valtioilla on omat valtiosalaisuutensa ja Suomi ei ole sieltä vähäisimmästä päästä suinkaan.

Nykyisen kyberturvallisuuspainotteisen puolustusstrategian aikana salattua tietoa on monin verroin enemmän kuin aiemmin. Jopa kyseisen tietobunkkerin merkityksen, olemassaolon ja paikan paljastaminen on turvallisuusriski niin Suomelle kuin siellä työskentelevillekin. Suomen asema turvallisuuspoliittisissa kuvioissa maailmassa on varsin heikoilla jäillä useimpiin muihin maihin verrattuna. Me olemme kuin eteläkorealaisia, jotka eivät osaa pelätä naapuriaan, koska se on liian lähellä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

HS:n mukaan nämä on kuitenkin 10 vuotta vanhoja pöytäkirjoja ja olisi aika uskomatonta, jos Venäjällä ei näitä tietoja olisi.

Mutta se nyt on epäolennaista. Lehti tekee journalistiset valintansa ja asia setvitään mahdollisesti myöhemmin oikeudessa, jos syyttämiskynnys ylittyy. Nythän on kyse vasta tehtdystä tutkimuspyynnöstä jonka tekijää ilmeisesti emme tiedä mutta oletettavasti korkealta valtiolliselta taholta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

"10 vuotta vanhoja pöytäkirjoja ja olisi aika uskomatonta, jos Venäjällä ei näitä tietoja olisi."

Salaisia tietoja ei saa kuin siten, että joku vuotaa. Vaikka ne olisivat sata vuotta vanhoja.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #9

"Vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen mukaan mitään aineistoa ei ole hankittu oikeudettomasti ja tietoja on julkaistu huolellisella harkinnalla."

Tällä hetkellä sana sanaa vastaan, nähtäväksi jää.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #12

Toimittajilla on lähdesuoja, mutta se voidaan murtaa, jos on kyse tarpeeksi vakavasta rikoksesta. Katsotaan nyt, miten vakavasta asiasta on kyse, kun KRP ensin tutustuu asiaan ja tiedottaa jutun mahdollisesta tutkinnan aloittamisesta virallisesti.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #9

Ymmärtääkseni kyse on kaikkein salaisimmista asiakirjoista eli ns. luokkaa I, joten todella vakava tietovuoto. Venäjä varmasti tietää, että Suomessa tiedetään mitä rajan toisella puolen tapahtuu, kun on joukkojen liikuttelusta yms. kyse, mutta eiväthän ne voi kaikkea tietää meidän sotilastiedustelun mahdollisuuksista kaikkine huipputeknologioineen mitä meillä on, jos tietomme ovat erittäin salaista eivätkä ne ole yhteneväisiä meidän tietojemme ja sotilasteknologian kanssa. Vakoilun ja tietovuotojen kautta on mahdollista kaivaa tietoa esille, joten ei tämä ole mikään leikin asia. Katsellaan mitä tuleman pitää, kun KRP pitää tiedotustilaisuuden.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #8

"Salaisiksi luokitellut tiedot voi rauhassa vuotaa koska Venäjällä on kuitenkin nämä tiedot."

Usein kuultu virheellinen väittämå. Tälläisellä tekosyyllä voisi vuotaa kaikki salaiseksi luokitellut tiedot, koska ei ole mitään todistetta mitä tietoja Venäjällä on. Ja vaikka olisikin, ei Venäjä ole ainut kohde, jolta tietoa salataan.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #11

#11

>....ei ole mitään todistetta mitä tietoja Venäjällä on. .....

Täsmälleen noin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #24

Jos tietoja on vuodettu hesarille, niin onhan niitä voitu vuotaa Venäjällekin. Se on eri asia, onko mitään todisteita, tuskin ainakaan vielä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #8

"HS:n mukaan nämä on kuitenkin 10 vuotta vanhoja pöytäkirjoja ja olisi aika uskomatonta, jos Venäjällä ei näitä tietoja olisi."

Mutta asianhan voi varmistaa julkaisemalla ne lehdessä, niin sitten venäläisillä ne varmasti on.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #20

Niin, osaa ne Venäjälläkin lukea suomalaisia sanoma- ja digijulkaisuja. Monet Suomessa olevat diplomaatitkin puhuvat jopa lähes täydellistä suomenkieltä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Kyllä kait terveen epäilyn kuitenkin hyväksyt.

Esim. nykyisen " kyberturvallisuuspainotteisen puolustusstrategian " tarvitsemat koneet, ohjelmat ym on jossain suunniteltu, piirretty, valmistettu, ja kuljetettu Suomeen huippusalaiseen tikkakoskelaiseen kallioluolaan.

Näin ollen sadat ihmiset tietävät mitä sinne on viety. Plus sitten tietenkin varsinainen vakoilutoiminta.

Epäilen että kyseessä on uskomusmaanpuolustus.
Viisaat sanovat, että elämme mielikuvien, ei tosiasioiden maailmassa.

Meille tarjotaan yhä enemmän narratiiveja.

’’’’’’’’’’
Olin aikaisemmin Suomen Pankin EMP- suojatussa atk- luolassa töissä, neljäkymmentä metriä maan alla. Vieressä oli Puolustusvoimien luolasto. En muista kuinka salainen sen piti olla. Pitkissä iltavuoroissa kaverit kuitenkin juttelivat että jos luolien yläpuolella oleva järvi tyhjennettäisiin vaikkapa pommilla sinne alas niin tuskin EMP- suojauksella paljoa olisi merkitystä.

Enempää en uskalla puhua, vetävät pian eläkkeen takaisin.

Hesari tekee ihan oikein tuodessaan maanpuolustuksen raadolliset puolet esiin.
Ehkä seuraavassa artikkelissa kertovat minkälaiseen sotaan Suomi valmistautuu ja millä perusteella.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #23

Hesari otti tietoisen riskin. Katsotaan nyt rauhassa, millainen tutkinta tästä tulee, jos ja kun tulee. Luotan täysin KRP:n asiantuntemukseen ja puolueettomuuteen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #23

"Näin ollen sadat ihmiset tietävät mitä sinne on viety."

Pitää paikkansa - tai ainakin kymmenet. Mutta tuollaisen sisäpiirin lukumäärä on aika tyypillinen tällaisissa tapauksissa.

Kaikki kyseisen työpaikan ihmiset ovat sitoutuneet täydelliseen vaitioloon kaikesta työtään koskevasta tiedosta.Ja kaikkien taustat tutkitaan tarkkaan ennen rekrytointia.

Suomi(kaan) ei ole tämän kaltaisissa asioissa aivan sellainen kuin "suuri yleisö" mieltää.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #27

Näin se menee Juha, mutta ihmisiähän hekin vain ovat, joten "virheitä" sattuu.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #23

#23
Tikkakosken Viestikoelaitoksen lähellä näkyy oleva pari kansankuppilaa, väestönsuojat pizzeria Labella ja Myllykki Pub.

Minkähänlaista viestintää niissä harjoitetaan lauantai- illan huumassa tikanheiton lomassa. Muunlaisia väestönsuojia tuskin onkaan, kun kaikki rahat ovat menneet raudan suojaamiseen. Kansa jää paljaan taivaan alle, koneet on kallion sisässä.

https://www.google.fi/maps/place/Viestikoelaitos/@62.3893933,25.6447897,17z/data=!4m5!3m4!1s0x4685a1ac708e9a11:0x26790f89ae6f70a1!8m2!3d62.3891662!4d25.6466846

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"kyllä nyt lehdet, televisio, radio, blogosfääri ym saavat jauhettavaa."
Juuri näin ja kaikenmaailman pöyristyjät saavat äimisteltävää presidentin lausunnoista.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Presidentti Niinistön takana toimivat nyt hänen tukijajoukkonsa, joten itse pressa ei hätäile.

Kansalle kerrotaan vain osatotuuksia.

Kannatuksen varmistamiseen luodaan tietoisesti näitä uhkakuvia, joihin presidentin on reagoitava.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Rikosilmoituksen tekeminen sai ainakin ihmiset kiinnostumaan asiasta entistäkin enemmän mitä HS:n juttu olisi mahdollisesti muutoin saanut. Nyt pelataan ns. kovilla panoksilla monessakin suhteessa, mutta se on varmaa, että nyt presidentin vaalit menee entistä kiinnostavammaksi. Montakohan sataatuhatta katsojaa töllöttää seuraavaa vaaliväittelyä, kun se on televisiossa?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

On tärkeää, että mahdollisimman monet riisuvat 'illusiolaseja' silmiltään.

Silti, olen epäuskoinen, että ns. kansa muuttaisi käsityksiään, jos heidän omaa elämäänsä uutinen ei mitenkään hetkauttaisi.

Jostain syystä tuntuu siltä, että istuva presidentti vie kansan mieltä ja heidän on vaikea lähteä uusiutumaan ajattelussaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #26

Suomen kansa on viisas kansa. Ne, jotka seuraavat tv-väittelyitä kyllä huomaavat, jos Niinistö ei kykenekään selviytymään väittelyistä niin hyvin, että ansaitsisi uusia valtakirjansa kansakunnan johtajana. Pitää muistaa, että hänkin on vain ihminen ja kilpailutilanteen tiukkeneminen voi saada aikaan sellaista jännitystä ja hermostuneisuutta, että pasmat saattaa mennä vielä sekaisin. Nyt on kyse myös Suomen linjasta, kun eräät eurooppalaiset politiikot puhuvat ihan levottomia. Pienenä maan meidän on tärkeää huolehtia myös omista eduistamme, vaikka me olemme EU:ssa ja meillä on yhteisvaluutta euro. Presidentin on kyllä arvojohtajana kyettävä selvittämään missä tässä oikein mennään ja tullaan jatkossa menemään, vaikka tosiasiallinen valta olisikin hallituksella ja eduskunnalla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mielestäni varsin erikoinen kirjoitus, otsikosta alkaen? Aikamoinen aasinsilta on rakennettu väittämällä, että tästä vuodosta nostetulla rikosilmoituksella haettaisiin nostetta Niinistölle presidentinvaaliin? Kuka sitä nostetta nyt sitten on hakemassa? Enemmän ainakin minua ihmetyttäisi se, ettei pääesikunta olisi asiasta tehnyt rikosilmoitusta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Huomasit varmaan kysymysmerkin ja perusteluni. Asialla on valtava julkisuusarvo istuvan presidentin osalta. Onko se sitten hyväksi vai huonoksi, aika näyttää. Se on hyvä, että asiaa tutkitaan.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Presidenttipeliä parhaimmillaan. Huhtasaari ja Väyrynen sohaisivat aika pahasti tentissä. Kansalaisten peukutuskin jäi laihaksi.

Vanhoja juttuja vuodettu ja pressa niitä ensimmäisenä kommentoimassa. Tv:ssä vielä näytettiin kuinka oli huolissaan puhematkan tupaillassa. En muista, että Saukki olisi näin huolissaan ollut, kun kävi ilmi, että ulkoministeriötä oli vakoiltu pari vuotta sitten.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ajoittain Huhtasaari, Väyrynen ja Vanhanen pelasivat tentissä ns. yhteen. Se on yhdistelmä, joka voi vielä kaataa istuvan presidentin.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Mitä ihmeen nostetta ? Niinistö tietty istuvana presidenttinä reagoi, kuten
reagoi. Niinistö kaipaisi lähinnä C-vitamiinia tai muuta nostattavaa. Noin
pitkällä uralla Niinistökin on räjäytellyt monta miinaa ja monet ovat jääneet
tussareiksi. Kaikki hyvä ja myös vähemmänkin hyvä kaivetaan nyt esiin, nytkin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tuli ainakin säpinää näin Joulun alla, kun tällaista alkoi kuulua ja KRP:kin joutuu mahdollisesti esitutkimaan mitä hesari on uutisoinut ja onko uutisoitu laittomuuksia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Näitä salaliittoteorioita kysymysmerkillä on varmasti kiva kirjoitella, Sauli Niinistön hyväksi tietysti koko valtakunnan media nyt työskentelee.

Enää puuttuu kaikkitietävän Paavo Väyrysen asiantuntevat kommentit:

''Mistään en mitään tiedä, enkä väitä, mutta unessani Kekkonen kuiskasi korvaani merkitykelisen sanan: Mediapeliä!!!!''

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Vähän vaikea on uskoa, että Niinistön apujoukoissa koettaisiin etulyöntiasema niin epävarmaksi, että joku onneton sieltä suunnalta lähtisi varmistelemaan kannatusta tuollaisella tempauksella. Pikemmin sabotaasia voisi olla ja epäilyjen herättelemistä sinnekinpäin, niin kuin jo joku blogistikin näyttää vilauttelevan. En tiedä pelaako tämä tietovuotojupakka Väyrysen ja Kremlin pussiin, mutta ainakin Suomea vastaan, ellei sitä nyt hoideta tosimallikkaasti. Mutta mikä ettei Kreml voisi katsoa hyötyvänsä ylipäätään siitä, että luottamus Suomen ulkopolitiikan hoitomalliin rapistuu ja vähän kaikki epäilevät kaikkia. Jotain sellaista on kai ollut mielessä puututtaessa USA:n ja Ranskankin vaaleihin, eli pääasia saada aikaan hämmennystä ja epätietoisuusharhoja Lännessä. Suomen kohdallahan lisäksi tietovuoto kyseenalaistaa ulkopoliittisen päätöksenteon EU-kytkennän, joten Puutiainenhan sellaisen tekosen voisi tilata Fixit-vaatimusten ruokkimiseksi.

Sitä en jaksa pitää ihan täysin uskottavana, että asialla olisivat olleet ihan vaan kansalaisten tietosuojakehityksestä aidon sinisilmäisesti huolestuneet digikasviviherekstremistit, jotka kyllä kieltämättä usein unohtavat, että maailmassa ja kotimaassamme on joitain vieläkin tärkeämpiä arvoja kuin suojella kaiken maailman deittipalstoja ja namusetäverkostoja. Ainakin noita yksisilmäisiä on jotenkin yllytetty ja lahjottu kremlinmyllystä käsin nousemaan juuri nyt istualtaan ja paljastamaan housut kintuissa sen piilosilmänsä värin kaikelle kansalle ;)

P.S. Tämän blogin värillinen kuvituskuva ei muuten jätä arvailujen varaan millainen reikä vuodon takana varmaankin on.: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247715-v...

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

Niinistöltä onneton hämäys Paavo Väyrysen mainitsemien perustuslain rikkomisten häivyttämiseksi..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset