VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Ministeri Orpoa ja kokoomusta ei pidä päästää kuin koiraa veräjästä

Kun perussuomalaisten puoluekokous valitsi kesäkuussa 2017 uuden puoluejohdon Jyväskylässä ja tämän jälkeen seurasi demokratian kannalta Suomen poliittisen historian yksi surkuhupaisimpia ja kansanvallan kannalta mielettömimpiä tapahtumia, on tähän ”näytelmään” oma osansa myös Suomen kokoomuksella.

Mielestäni poliittiset toimittajat ovat päästäneet Lauri Nurmen kirjoittaman kirjan jälkeen syntyneessä mediahässäkässä kokoomuksen puheenjohtajana toimivan Petteri Orpon ja hänen johtamansa kokoomuksen liian vähällä, kun taustoja näihin tapahtumiin on käyty uudelleen läpi. Orpon antamat ”meriselitykset” ovat näyttäneet uppoavan toimittajiin kuin veitsi sulaan voihin, vaikka on täysin selvää, ettei pääministeri Juha Sipilä olisi ilman Orpon johtaman kokoomuksen tukea kyennyt järjestelemään asioita siihen tyyliin kuin ne lopulta järjestyivät.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä eronneelle uudelle vaihtoehdolle, joka nyt myöhemmin on ristitty sinisiksi ei olisi mitenkään ollut mahdollista järjestää viiden ministerin paikkaa hallituksesta, jos Orpo ei olisi saanut puhuttua omia joukkojaan tämän epädemokraattisesti muodostetun ja voimasuhteiltaan onnettoman hallituskoalition taakse. Sehän on meille kaikille täysin selvä asia.

Myös Petteri Orpo on ollut keskeinen henkilö nk. hallitustrion välisissä keskusteluissa, missä perussuomalaisten tilannetta on käyty yhdessä Sipilän ja Soinin kanssa läpi. Olipa keskustelut sitten varautumista, suunnittelemista tai ihan mitä muuta tahansa, kun asioista on puhuttu ja ennakoitu mitä perussuomalaisten puoluekokouksessa tulisi kesäkuussa 2017 tapahtumaan ja mitä sen jälkeen pitäisi mahdollisesti tehdä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmässä on pitänyt antaa Orpolle myös varsin vapaat kädet niihin järjestelyihin, että hän sai ”junailla” yhdessä Sipilän kanssa sen, että Soini ja muut perussuomalaisista lähteneet ministerit saivat lopulta pitää paikkansa hallituksessa siitäkin huolimatta, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi ja heille ei olisi voimasuhteiden perusteella kuulunut enää näin suurta osuutta hallituksen ministeripaikoista, jos heitä olisi ylipäätään kuulunut pitää enää hallituksessa.

Tokaisihan presidentti Niinistökin jälkeen päin, että hänkin oli päättänyt olla yhteyksissä valtiosääntöoppineisiin sen jälkeen, kun pääministeri Sipilä oli puhunut siitä, tarvitseeko hallituksen erota vai voiko se jatkaa toimintaansa uuden vaihtoehdon kanssa. Niinistö oli myös myöhemmin sitä mieltä, että hallituksen eropyyntö olisi tuossa tilanteessa ehkä ollut paikallaan.

Kokoomustaustainen presidentti Sauli Niinistö teki todella viisaasti, kun hän ei halunnut lähteä virallisesti kokoomuksen kautta presidenttiehdokkaaksi, vaan perusti oman valitsijayhdistyksen ja haki mandaattia omalle uudelle ehdokkuudelleen ns. kansanvallan kautta. Siitäkin huolimatta, ettei kesän 2017 tapahtumat olleet hänellä vielä tiedossa, kun hän näin päätti tehdä. Hänen korviinsa oli kuitenkin jo kantautuneet ne puheet, missä on mietitty mitä perussuomalaisten kohdalla voi Jyväskylän puoluekokouksessa tapahtua ja hän on mitä todennäköisemmin pohdiskellut tätäkin tilannetta ennen valitsijayhdistyksen perustamista.

Hänhän kertoi myöhemmin Porin Suomi-areenalla sen, että ahaa ne jutut, joita on pidetty vähän nurkan takana, näköjään toteutuvat. http://m.iltalehti.fi/politiikka/201707122200262147_pi.shtml

Presidentti Niinistö oli joko kaukaa viisas mies, kun hän näki mitä tulee tapahtumaan tai sitten puheet mitä hänen korviinsa oli kantautunut, kertoivat tulevasta jo niin paljon, että hän halusi varmistaa sen, ettei häntä varmasti sotketa poliittisesti epäkorrektiin menettelyyn, joka pilaisi hänen mahdollisuuksiaan tulla uudelleen valituksi tulevissa presidentinvaaleissa. Niinistö on muutenkin sen verran sivistynyt ja korrekti herrasmies, että hän tuskin olisi halunnut liata käsiään tällaiseen menettelyyn ja hän osasi haistaa asiat jo kaukaa.

Toimittaja Lauri Nurmen tekemä kirja on joka tapauksessa mainio osoitus siitä, ettei näitä tapahtumia ole unohdettu eikä niitä pidä koskaan unohtaa. Sen verran härskillä tavalla Suomeen kesällä 2017 perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen ”muodostettiin” hallitus. Ja hallitus joka on jättänyt Suomen kansaan syvän epäluulon nykyisiä poliittisia päätöksentekijöitä kohtaan, jonka tulokset tullaan mittaamaan seuraavissa eduskuntavaaleissa. Se tulee  todennäköisesti olemaan karua nähtävää monen kohdalla.

Toivottavasti tulevissa uutisoinneissa media ottaa myös ministeri Orpon ns. tarkempaan syyniin eikä häntä ja kokoomusta päästetä kuin koiraa veräjästä.

Asiat eivät ole Orpon johtaman kokoomuksen kannalta yhtään sen viattomampaa, vaikka kokoomustaustainen presidentti Niinistö on nyt vasta hyväksytty virallisesti kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi ja hänellä on vankka tuki kansalaisten keskuudessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Harvoin peukutan kepulaisen plogia, mutta nyt on aihetta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kiitos vaan Pekka. Totuus ei pala tulessakaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Olen kanssanne täysin samaa mieltä! Kokoomustakin pitää korventaa. Nyt on aihetta riittämiin. Etteivät pääse kuin koira veräjästä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kokoomuksen nykyinen gallupkannatuskin tulee varmasti laskemaan, kun kansa ymmärtää sen, ettei se kokoomus ole se ns. hallituksen kiiltokuvapoika ja se on liannut näppinsä vähintään yhtä paljon kuin muutkin ketkä näitä viime kesän tapahtumia junailivat.

Itseasiassa kokoomuksen käytös on ollut erittäin pöyristyttävää viimeaikoina, kun tätä sotesumutustakin on viety sen ehdoilla eteenpäin. Nyt pitää laittaa stoppi tälle kokoomuslaiselle riistokapitalismille, vaikka Orpo kuinka vakuuttaa, ettei kokoomus olisi romuttamassa erikoissairaanhoitoa näillä omilla valinnanvapausvaatimuksillaan. Kokoomus on joka tapauksessa tekemässä suomalaisesta terveydenhuoltojärjestelmästä yksityisten terveysfirmojen "hillomerta" ja nyt siihen pitää herätä. Kun kokoomuksen toimia ei hyväksytä, niin jäävät yksin rannalle ruikuttamaan, kun vihreätkin ovat jo tämän ymmärtäneet mistä tässä on kysymys. Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on maailman ykkösluokkaa, siellä pitää vain tehdä ne muutokset, että ihmisten ei tarvitse jonottaa lääkärille pääsyä loputtomiin ja kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet saada palveluja. Sotenkin tärkein tavoite oli laatua vähemmällä rahalla. Jos kokoomuksen mukaan mennään, niin metsässä ollaan ja pahasti. Sillä on vain halu saada isompi pala kakusta omille lobbaajilleen, joita siellä näyttää riittävän.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Vesa asiaa kirjoitat. Kokoomus on miltei suurempi syyllinen mielestäni hallituskoalition syntymiseen tällä kokoonpanolla kuin mitä itse asiassa keskusta ja Sipilä onkaan. Onhan ennenkuulumatonta, että toinen puolue ennakkoon ilmoittaa, ettei tiettyä henkilöä tule valita toisen puolueen johtoon (puuttuminen toisen puolueen valintoihin). Tässä tapauksessa PS:n johtoon Halla-ahoa. Ilmoitus, ettei hallitusyhteistyötä tehdä tämän ko. henkilön johtamana, on sen luokan puuttuminen, etten ainakaan itse muista tällaista tapahtuneen. Onhan kokoomuksenkin pitänyt tietää hallitusyhteistyöhön PS:n kanssa ryhtyessään, jotta puheenjohtajan vaihdos on hyvin todennäköinen kesken hallituskauden.

Kokoomus ei noudata Orpon johdolla maamme perustuslakimme suojaa siihen, että jokaisen pitää olla yhdenvertainen lain edessä. "Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."
Syyn, jonka sekä Orpo että Sipilä kertoivat (arvopohja), ei pidä kesken hallituskauden olla este jatkaa yhteistyötä, koska siihen on alunperin lähdetty. Hajoamisen jälkeenkin on PS halunnut noudattaa yhdessä sovittua hallitusohjelmaa päivityksineen sellaisenaan. Tosin vaatimuksella noudattaa sovittua.

Ulospäin näyttää kokoomuksen ensimmäinen ilmoitus (ei tehdä yhteistyötä), miten sen sanoisin, jopa härskiltä toiminnalta politiikassa. Tosin kokoomuskin osaa tällaisen pelinpolitiikan. On aina osannut. Mihinkä se "karvoistaan" pääsisi. Se tässä on surullista, että Sipilä meni mukaan kokoomuksen, peliin säilyttääkseen hallitusohjelman läpiviemisen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Se oli todella harmi, että Sipilä meni tähän retkuun ja kyllä se varmasti menikin niin, että Orpon johtamat joukot saivat Sipilän harkinnan repsahtamaan, mutta myös se, että Soini on ollut niin hyvää pataa Sipilän kanssa ja sillä ei ollut kunnon välit Halla-ahoon, kun se pelkäsi, että Halla-aho syrjäyttää sen ministerin paikalta, jos tulee valituksi. Siellä oli niin paljon keskustelua kokoomuksessa kuinka paha ihminen Jussi Halla-aho on. Muun muassa Vapaavuori antoi ymmärtää, ettei Halla-ahon arvomaailma sovi. Vapaavuori on viimeinen henkilö, jonka neuvoja olisi pitänyt kuunnella. Se käytti pormestarinvaaleissakin perussuomalaisten maahanmuuttonäkemyksiä hyväksi mitä tulee tähän suurmoskeija kysymykseen ja veti Helsinkiläisiä äänestäjiä kuin pässiä narusta. Vapaavuori on kyllä niin taitava näissä asioissa ja sillä on vahva poliittinen tuki kokoomuksessa, vaikka se yrittää vesittää maakuntauudistustakin ohi hallituksen. Orpohan antoi tukensa eilen televisiokameroiden edessä, kun totesi, että Suomen suurimman kaupunginjohtajan ääntä on kuunneltava. Keskustan pitäisi nyt tosissaan herätä ja laittaa kokoomus seinille. Siellä on onneksi nyt muutama ministeri ja kansanedustaja, joka alkaa olla kartalla ja kyllä se Sipiläkin on alkanut tajuta tilanteen, jos demareita oli jo kysytty kokoomuksen tilalle hallitukseen. Keskustan kannatuksen vajoaminen on nyt vain se syy, miksi demaritkin himoitsee niin paljon ykköspaikkaa, että käyvät mieluummin vaalit kuin hyppäävät nykyisen hallituksen ohjaimiin mukaan. Keskustan on nyt myös pian päätettävä jatketaanko Sipilän johdolla vielä kauan vai ei. Sitten, kun kannatus laskee alle 15 prosentin alkaa tulla kiire. Pidän tätä 15 prosenttia nyt ns. kulminaatiopisteenä. Se on vähän sama tilanne kuin osakekurssi laskee, että myydäkö nopeasti vai odottaako vielä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Perustuslaki sallii Kokoomuksen vapaasti valita sen keiden kanssa menee hallitukseen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Juu ja meni hallitukseen PS:n kanssa 2015.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #38

Ja "rakkausavioliitto" muuttui hetkessä, kun tuli kolmas pyörä väliin. awink awink

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"... Presidentti Niinistö oli ... kaukaa viisas mies ..."

Mutta miksi hän rupesi puhemieheksi lehmänkauppoihin?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Presidentillä olisi pitänyt olla tuossa tilanteessa valtaoikeus hajoittaa hallitus sekä määrätä tarvittaessa uudet eduskuntavaalit ilman pääministerin esitystä. Tämä on asia, mikä pitäisi saada perustuslakiin. Eihän presidenttikään voinut tuossa tilanteessa toimia niin kuin olisi kenties jo heti halunnut, kun ei ollut tarpeeksi valtaa.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Heikki Hyötyniemi; Tämä oli minullekin järkytys!

"että hän halusi varmistaa sen, ettei häntä varmasti sotketa poliittisesti epäkorrektiin menettelyyn, joka pilaisi hänen mahdollisuuksiaan tulla uudelleen valituksi tulevissa presidentinvaaleissa."

Niinistö ei kuitenkaan malttanut ihan kokonaan pysyä sisäpolitiikan, tai paremminkin lehmänkauppojen ulkopuolella!
Ottamalla kantaa tuomion sovittaneen "aktiivisen katumuksen" vaatimukseen, hän unohti täysin kepun ja Kokoomuslaiset entiset rikoksentekijät, mm. Vapaavuoren ja monen muun yhä vaikuttavissa viroissa toimivat.
Heidän "aktiivista katumista" ei ole tarvittu, eikä tarvita! Miksi, herra tasavallan presidentti?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Suomen Perustuslaki:

61 § Valtioneuvoston muodostaminen
Eduskunta valitsee pääministerin, jonka tasavallan presidentti nimittää tähän tehtävään. Muut ministerit presidentti nimittää pääministeriksi valitun tekemän ehdotuksen mukaisesti.

63 § Ministerin sidonnaisuudet
Valtioneuvoston jäsen ei saa ministeriaikanaan hoitaa julkista virkaa eikä sellaista muuta tehtävää, joka voi haitata ministerin tehtävien hoitamista tai vaarantaa luottamusta hänen toimintaansa valtioneuvoston jäsenenä.

Kysymys: Vaarantaako ministerin ero Perussuomalaisesta puolueesta luottamuksen toimia valtioneuvoston jäsenenä? Mikä tässä on ”demokratian kannalta Suomen poliittisen historian yksi surkuhupaisimpia ja kansanvallan kannalta mielettömimpiä tapahtumia”?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Matti. Arvasin, että joku sen kysyisi ja se olet nyt sinä. Jutun juoni on siinä, että entiset perussuomalaiset ministerit eivät kyenneet noudattamaan perussuomalaisten puoluekokouksessa tehtyjä demokraattisia valintoja. Halla-ahon valinnasta perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi haluttiin tehdä kynnyskysymys, koska se otti niin koville Soinille ja muille ministereille, kun ainakin osaa heistä uhkasi ministeripaikan menetys. Soinia puolueen sisällä sillä, että Halla-ahosta tuli uusi puheenjohtaja, joka puheenjohtajan mandaatilla oli ennalta spekuloitujen puheiden perusteella siirtämässä Soinin ulkoministerin paikalta syrjään ja Soini ja muut silloiset perussuomalaiset pelkäsivät ministeripaikkojensa menetystä, koska kokoomus painoi Orvon johdolla niin kovaa päälle, että perussuomalaisia oltiin joka tapauksessa heittämässä ulos hallituksesta Halla-ahon valinnan johdosta. Tavallaan Soini oli ns. puun ja kuoren välissä ja luopuminen vallasta ei oikein sopinut kuvioihin. En usko, että keskusta olisi loppujen lopuksi kieltäytynyt Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa yhteistyöstä, jos tämä olisi kelvannut tuolloin myös kokoomukselle. Kun kokoomus kaiken aikaa toitotti, ettei Halla-aho sovi heidän arvoilleen tilanne oli Sipilän johtamalle keskustallekin hankala. Nämä olivat varmasti niitä asioita, mistä Sipilä, Orpo ja Soini keväällä 2017 keskustelivat todennäköisesti useampaankin otteeseen ja ne olivat kantautuneet tavalla tai toisella myös presidentti Niinistön korviin eikä toisaalta Niinistön ollut lopulta vaikeaa edes päätellä, kun puhuttiin ja spekuloitiinhan näillä asioilla myös mediassa. Toivottavasti Matti tämä selvensi asiaa sinullekin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tarkkaan ottaen yhdenkään ministerin ei tarvitse noudattaa minkään puolueen tai puoluekokouksen valintoja tai muitakaan päätöksiä. Heidän tarvitsee nauttia vain eduskunnan luottamusta.

101 kansanedustajaa voisi ihan hyvin nimittää ihan millaisen hallituksen haluaa, puolueiden haluista riippumatta. He voisivat vaikka muodostaa eduskuntaryhmän nimeltä 'pro Suomi eduskuntaryhmä'. Tietenkin heille ei voisi luvata kovin ruusuista tulevaisuutta puolueissaan. Toisaalta täälläkin olen ollut havaitsevinani monellakin toiveita siihen, että edustajat toimisivat itsenäisesti eikä puolueiden napinpainajina...

Puoluekuri on kirosana, jos se estää edustajaa toimimasta kuten MINÄ haluaisin. Äänestäjien pettämisestä taas puhutaan, jos ei ole noudattanut puoluekuria silloin, kun puolueen kanta on ollut sama kuin MINUN. Johdonmukaisuus on vaikea laji. En edes yritä väittää, että kykenisin itse siihen.

JK. Niin, itse asiasta olen samaa mieltä. Kyllä kokoomusta voisi kurmoottaa ihan yhtä lailla kuin Sipilääkin. Jos kerran sille linjalle lähdetään. Tosin 2019 vaalien alla Sipilällä on enemmän pelivaraa kuin kokoomuksella. Hallituksen saavutukset tukevat kuitenkin siinä vaiheessa Sipilää. Keskustan kannatuksen lasku taas on osoituksena, että kokoomus on myrkkyä kumppaneilleen.

Pragmaattisuus saattaa olla loppujen lopuksi Sipilän voitto.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #27

Jos puolueen puheenjohtaja, joka on ministerinä ei kuuntele puoluetta lainkaan, niin se voidaan laittaa sivuun, kun järjestetään tarvittaessa ylimääräinen puoluekokous ja valitaan uusi puheenjohtaja. Paikka siinä menee ministerinä ja paluu on ns. rivikansanedustajaksi, jos on puheenjohtaja valittu kansanedustajan paikalta. Kansanedustajalla on taas ns. imperatiivisen mandaatin kielto, mutta esimerkiksi viime hallituksessa kaksi vasemmiston kansanedustajaa erotettiin ryhmästä, kun eivät alistuneet ryhmäkuriin. Jos pragmaattisuus on Sipilän voitto, niin sitten hallituksen hajoaminen tai hajottaminen on keskustalle hyväksi eli silloin ei haittaa vaikka sotekin kaatuu.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #28

Vaikka puolue erottaisi pääministerin jäsenyydestään, edelleenkään pääministerin ei tarvitsisi pyytää eroa. Vaikea tietenkin kuvitella tällaista tilannetta mutta kyllä eduskunta on paljon puolueiden yläpuolella, jos ryhdytään vaikka perustuslakia katselemaan. Sillä hetkellä, kun henkilö on valittu kansanedustajaksi, hän on enää vastuussa kansalle, ei yhdellekään puolueelle.

Ranskassahan tämä nähtiin, kun Macron rakensi kokonaan uuden puolueen tyhjästä vuodessa.

Joten eduskunnan luottamus riittää hallitukselle ja pääministerille. Siinä ei auttaisi, vaikka puolueet itkisivät kuinka paljon tahansa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #30

Se on totta, että eduskunnan luottamus riittää pääministerin johtamalle hallitukselle. Puoluekokous voi kuitenkin vaihtaa puheenjohtajan ja jos puheenjohtaja on pääministeri, niin tilalle tulee uusi puheenjohtaja. Paitsi viime kesänä perussuomalaisten osalta asiat junailtiin niin, ettei puheenjohtaja olisi joka tapauksessa päässyt ministerin paikalle, vaikka olisi ollut siihen tehtävään valmis. Tosin Halla-ahohan ilmoitti, ettei hän halua itse tulla hallitukseen ja olisi todennäköisesti laittanut Soinin tilalle toisen henkilön, mutta eipä siitäkään tullut mitään kuten hyvin tiedämme ja perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi ja nyt sitä asiaa tullaan Suomessa käymään poliittisen historian osalta vielä pitkään läpi. Ei tämä selvittely lopu tähänkään kirjoitukseen, minkä minä kirjoitin. Eduskunnan isossa salissa nähdään vielä monenmoista näytelmää tämänkin asian ympärillä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #32

Ei tule, jos eduskunta ei hyväksy.

Muistaaksen juuri 2010, kun keskusta vaihtoi Vanhasen tilalle puheenjohtajaksi Kiviniemen, oli varsin kovaa kritiikkiä siitä, onko pääministerin vaihdos vain pääministeripuolueen ilmoitusasia, johon muilla ei ole mitään sanottavaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #41

Kyllähän sinä Juho olet oikeassa. Perustuslain mukaan eduskuntahan sen pääministerin valinnasta päättää. Liekö koskaan käynyt niin, ettei eduskunta olisi hyväksynyt puolueen nimeämää puheenjohtajaa?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #42

Joku voi korjata, koska heitän tämän vain lonkalta. Minusta tuo Vanhanen -> Kiviniemi vaihto oli ensimmäinen kerta, kun pääministerinä toimiva puolueen puheenjohtaja vaihtui ja tehtiin tavallaan 'pääministerin vaihto lennosta'.

Narinaa oli myös Katainen -> Stubb vaihdosta mutta se taisi kohdistua enemmän siihen, että Katainen ikäänkuin karkasi vartiopaikalta. Olihan tuo lennosta vaihto tehty jo kerran.

Siinä epätodennäköisessä tilanteessa, että keskusta saisi pääministerin salkun myös 2019, olen sitä mieltä, että Sipilän tulisi kärsiä kakku pääministerinä 2023 saakka, vaikka keskusta vaihtaisikin (tulisi vaihtaa) puheenjohtaja 2022. Suomi toimii tavallaan, joten minusta meikäläinen parlamentarismi ei vaadi sitä, että pääministeri on puolueensa puheenjohtaja.

Bernerin valinta liikenne- ja viestintäministeriksi oli loistava esimerkki, miten ei ole pakko tehdä kaikkea aina, kuten ennenkin on tehty.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #44

Et ilmeisesti tiennyt, että keskustan sisällä on paljon vaatimuksia ministeri Bernerin vaihtamiseksi. Siellä on paljon tyytymättömyyttä häntä kohtaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #48

Olen kyllä huomannut, että Berneriä haukutaan olan takaa. Niin omat kuin vieraatkin. Siitä huolimatta minun mielestäni hän on hoitanut homman ihan tyylikkäästi. Se, että siltäkin osin jo pelkkä uudistusten esittäminen on saatanasta, on tietenkin nykypolitiikan mukaista. Kuten Sinikka Nopola totesi kirjamessujen avajaispuheessaan, Suomi on negatiivisten ihmisten maa. Ollaan kaikkea vastaan.

Tai kuten edesmennyt professori Mauri Luukkala totesi: 'Jos Suomessa joku esittää jonkun uuden idean, heti nousee joku, joka kertoo, miksi se ei voi toimia. Jos anglosaksisessa maailmassa joku esittää uuden idean, heti nousee joku, joka kertoo, miten se toimisi vielä paremmin.' Revi siitä, Bernerkin...

Se nyt vain ei tämä maailma etene vanhoja kliseitä toistamalla vaan tarvitaan uskallusta yrittää jotain uutta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #60

Aina kannattaa nukkua yö tai kaksi ennen kuin tyrmää jonkun idean. Tosin sote on niin iso juttu eikä siihen ole vielä vuosienkaan jälkeen löydetty sitä "ideaa" ja ratkaisu antaa edelleen odottaa itseään. Asiat vain tuppaa olemaan välillä niin isoja ja vaikeita, ettei kaikki suju kuin tanssi parketilla.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #61

Berner ainakin on tyrmätty aina ilman yhdenkään yön nukkumista...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #30

Joensuu, joko Keskustapuolueessa on suora jäsenyys, minulla on käsitys, että ollaan vain jäsenyhdistyksen jäseniä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #46

Paikallisyhdistyksen jäseniä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #46

Mitä väliä tuolla yksityiskohdalla on itse asian kannalta? Pääministerin tulee nauttia eduskunnan, ei puolueen tai paikallisyhdistyksen luottamusta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #27

Juho olet harvinaisen oikeassa tässä kun sanot "Keskustan kannatuksen lasku taas on osoituksena, että kokoomus on myrkkyä kumppaneilleen." Kokoomus nimenomaan on alkulähde kaikelle ristiriitaisuuksille ihan riippumatta siitä mistä on hallitusta muodostettaessa sovittu. Kokoomus pyrkii aina tekemään itselleen sopivia muutoksia, maksoi mitä maksoi.

Samaan johtopäätelmään olen itse myös tullut. Olen ryhtynyt epäröimään mahtaneeko demarit vihreät ja vasemmisto lähteä mukaan kokoomusvetoiseen hallitukseen tai yleensäkään kokoomuksen kanssa, sillä sen verran huonot kokemukset puolueilla taitaa olla Kataisen-Stubbin hallituksista.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #29

On mielenkiintoista nähdä, vieläkö joku on valmis nielemään pillerin neljännelläkin kerralla. Siinä tulee olemaan kokoomuksen dilemma seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. 'Mitä olette ajatelleet voitolla tehdä'. Parantunut taloudellinen tilanne voi tietenkin helpottaa asiaa.

Joten sikäli epäilen heidänkään haluaan päästää hallitusta hajoamaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #31

Toistaiseksi kumppanit ovat kokoomuksellekin löytyneet, vaikka olihan sillä Kataisella siinä hallituksen muodostamisessa tiettyjä ongelmia, kun lopulta sixpackin sai koottua kasaan. Välillä näytti kuin olisi ollut pikku-poika, jota itketti, kun oli äidistään joutunut erilleen eikä meinannut saada hallitusta kasaan. Joutui antamaan melkoisesti periksi, kun vasemmisto tuli samaan hallitukseen ja eihän se vasemmisto olisi tullut ilman demareita ja taisi olla myös niin, ettei demarit olisi lähteneet ilman vasemmistoa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #29

Voihan olla, että kokoomuksellakin loppuu "kaverit", kun kaikki huomaa, että sen röyhkeydelle ei ole rajoja. Voi olla, että tässä tilanteessa ei mahdollinen tuleva vaalivoittokaan auttaisi asiaa. Melkein uskaltaisin väittää, jos presidentti Niinistö ei olisi niin kovassa kansan suosiossa, niin kokoomuksen gallupit näyttäisi hiukan toista. Kokoomustaustaisella presidentillä on oma vaikutuksensa myös kokoomuksen kannatuskäyriin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Se on kyllä tullut selväksi, että Sipilä hötkyili. Kannattaisi ottaa oppia vaikka Paavo Lipposesta. "So what" olisi ollut riittävä vastakysymys. Mitä enemmän selittelee, sen pahempi.

Se ei tullut selväksi minkä virheen tai lain vastaisen menettelyn Sipilä teki, jos tyylipisteitä ei lasketa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #43

Olisi pitänyt jättää se eronpyyntö presidentille ja käydä uudet hallitustunnustelut ja jos ei olisi löytynyt sopivaa koalitiota, niin uudet eduskuntavaalit. Keskustan kannatus olisi silloin ihan toisissa lukemissa nyt.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #45

Miksi? Hallitushan nauttii Eduskunnan luottamusta ja ministerit pääministerin luottamusta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #49

Jokainen politiikko tarvitsee tuekseen kansan luottamuksen taatakseen itselleen myös tulevaisuuden. Nykyisellä hallituskoalitiolla ei ole kansan luottamusta, olisi kannattanut keskustella ja kuunnella presidenttiä tarkemmin jo silloin, kun siniset lähtivät omille teilleen ja ennen kuin kesk-kok-hallitus jatkoi heidän kanssaan työskentelyä. Juudas hirtti itsensä, siniset ei vielä, mutta katsotaan viimeistään seuraavissa eduskuntavaaleissa kuin monelle nykyiselle päättäjälle käy.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #52

"Nykyisellä hallituskoalitiolla ei ole kansan luottamusta".

Virallisesti kansan ääntä käyttää Eduskunta ja epävirallisesti yhä enemmän myös ns. "kolmas valtiomahti", media. Tuskin koskaan kansa on tyytyväinen hallitukseen, en ainakaan muista sellaista hallitusta.

Median tehtävänä on arvostella hallitusta mutta kritiikinkin pitäisi olla asiallista. Joskus tuntuu, ettei ole. Räväkät lööpit myyvät, toduudella ei ole niin väliä. Kunnianloukkaussyyte vältetään kysymyslööpillä, esim: "Suosiko pääministeri sukulaisiaan?"

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mitä nyt sitten tapahtuu, ehkä iltalehti kirjoittaa jotain, iltasanomatkin jotain, ja saattapi hymykin asiaan puuttua.

Karavaani kulkee ja koirat haukkuu.

Orpo ja Sipilä olivat ovelia, viisaita ja osasivat asiat hienosti hoidella. Silleppä ei voi mitään tehdä, kun asia on lailliseksi todettu.

Katotaan sitten vaaleissa, jos kansa on samaa mieltä, että Orpo teki väärin, toisaalta kun katsoo galluppeja, niin melko heikolta näyttää. Ja kansahan on aina oikeassa, vai mitä. :)

Asiaoista ei tarvitse pitää, eikä varmasti kaikki pidäkään, mutta ei meillä tavallisilla äänestäjillä ole mitään muuta vaihtoehtoa, kuin näyttää mielipiteemme vaaleissa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olet oikeassa Petteri. Piti tai ei pitänyt tapahtuneest, äänestäjät näyttävät seuraavissa eduskuntavaaleissa mielipiteensä, näin se menee. Voi olla, että jotain pientä viitettä ja esimakua saadaan mitä tuleman pitää jo presidenttivaalien yhteydessä, vaikka masentavan murskaavaa tällä hetkellä on Niinistön suosio muiden kilpailijoiden kannalta. Nyt pitäisi pystyä parantamaan juoksuaan jokaisen ehdokkaan, jos mielii Niinistön haastaa kunnolla.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kepua ja kokoomusta ei pidä päästää 600 000 työttömän syyllisyydestä.

IL selvitti: Yllättävän moni Suomi 100 -tuote onkin valmistettu ulkomailla
Sunnuntai 29.10.2017
IL
Kiky ja työllistäminen oli harhaa ja sumutusta vain. Jopa 100v itsenäisyytemme varjolla.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei M-L kiky harhaa ollut, minullakin tuntuu lompsassa niin, että ihan pahaa tekee. awink awink

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kyllä varmaan tuntuukin kuntapäättäjillä ja eduskunnassa olevilla.

Mutta tuskin 600 000 työtöntä ja näitä se on "hyödyttänyt".
Yritykset sanoo irti yhtä tiuhaan kuin silloin kun Kelamaksu poistettiin.

https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-20000...

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tuli jotenkin sellainen olo että nyt ollaan oikealla tiellä.
Kiitos kuuluu blogistille ja kommentoijille, itseäni en kiitä.
Kuten olen aiemmin sanonut sylttytehdas sijaitsee Helsingin kaupungin pormestarin huoneessa. Tämä on Kokoomuksen pelin politiikkaa, Pormestari kiihottaa vastustamaan Maakuntauudistusta jotta Kokoomus saisi kiristettyä Keskustapuolueelta ja Sinisiltä mahdollisimman kattavan palvelusetelin. Jos ei Sotea niin ei Maakuntauudistusta, tämä hitsaa yhteen kaikki kolme.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kiitos vaan Seppo ja mukavaa, että olet linjoilla mukana. Voi olla, että kokoomus jää vielä yksikseen asiakasseteleidensä kanssa. Minä olen aistivanani, ettei kukaan muu puolue enää kannattaisi kokoomuksen valinnanvapausideaa ja kokoomus on pikkuhiljaa jäämässä yksikseen tämän asian kanssa. Se näkee, joka elää, miten tässä lopulta käy.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kyllä se kepu,kok lehmäkauppa syntyy vielä. On syntynyt aina kun kumpikin on jotain vailla.

Takuueläke,Kepulle-Kokoomukselle Kelamaksunpoisto-10
Kansa maksoi lehmäkaupat.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #18

Lehmänkauppoja on tehty iät ja ajat, mutta jossain vaiheessa kemiat eivät vain enää natsaa. Saattaapi olla, että tämä kokoomuksenmallinen "sotelehmänkauppa" jää vielä tekemättä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #19

Onko kepulla varaa siihen kannatuslukujen mukaan antaa SOTE hajota?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #20

Hyvä kysymys. Joidenkin mielestä on, ettei pilata hyvää suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää ja anneta sitä ns. yksityisten monikansallisten terveysfirmojen vietäväksi, jotka eivät välttämättä maksa edes verojaan Suomeen. Jos lakiesitys menee eteenpäin, niin eduskunnan perustuslakivaliokunnalla on taas sanansa sanottavana ennen kuin lait tuodaan eduskunnan hyväksyttäväksi. Mehän olemme täällä katsomossa ja katselemme kuinka tämäkin "näytelmä" etenee ja kommentoimme sitä, miten itse asiat näemme. Minä näen niin, että uudistus tarvitaan, jotta valtion kestävyysvajetta saataisiin kurottua umpeen, mutta mikäli kunnon vaikutusarvioita ei kyetä tekemään ja on todellinen uhka tämän valinnanvapauden osalta niin kuin nyt siltä vahvasti näyttää, että kustannukset karkaa vain käsistä, niin eihän sellaista uudistusta pidä tehdä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #23

Lehtonen tietää mistä kirjoittaa. Ei tässä ole mitään järkeä, mutta pelkona tietysti monella on, että hallitus kaatuu, jos kokoomukselle näytetään kylmästi ovea eikä suostutakaan tähän vedätykseen, joka tuokin kolmen miljardin säästöjen sijasta kolme miljardia kustannuksia lisää. Pitäisikö tässä nyt alkaa itkeä vai nauraa tälle vuosisadan sotesumutukselle, mitä kokoomus ajaa eteenpäin kuin käärmettä pyssyyn?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #21

Kirjoitin toisaalla kommentin soteympyröihin ja kokoomuksen hallusinaatioihin liittyen. Sopii laittaa linkki tuohon kommenttiini tähänkin vastakommenttina, sinun kommenttiin.

http://teroteukkaahtola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #24

Skinnarin päättely ei mielestäni ole ollenkaan hullumpi. Kyllä keskustan ja kokoomuksen välit ovat nyt sen verran "lämmenneet", että maakuntavaalien sijaan voi hyvinkin olla edessä uudet eduskuntavaalit. Jos vetoa pitäisi lyödä, niin veikkaisin itsekin juuri näin, jos demarit eivät suostu tulemaan hallitukseen ilman vaaleja.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #24

Eikö se alkuun ollut niin,että hallitus oli valinnanvapaudesta ja viidestä sotealueesta liikuttavan yksimielinen. Pihtiputaan mummo luvattiin lääkäriin, jos vähänkään jostain kolottaa, heti ja kotikunnassa. Valinnanvapaus oli siten menemässä hyvää vauhtia putkeen sotepisnes näytti avautuan ennätysajassa.

Sitten takametsien miehet nousivat kapinaan. Keskustan kotikunta- maakuntamallia ei voida ohittaa tai hanke kaadetaan. Sipilän oli uhattava hallituksen kaatamisella ellei kokoomus suostu maakuntahallintoon.

Mitä tästä opimme. Alkuperäisen ajatuksen mukaan meille olisi luotu amerikkalaismallinen yksityinen sote. Nyt sitten yritetään tällaista enemmän kotikutoisen näköistä. Kun nyt alkaa näyttää, että tämä kotikutoinen tuleekin huomattavan kalliiksi, eikä siitä ehkä tulekaan niin helppoa pisnestä kuin odotettiin, niin saattaa olla, että Skinnari on oikeilla jäljillä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #37

Onhan tämä ollut sellaista soutamista ja huopaamista. Politiikassa mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma. Hyvä tarkoitus vesittyy sillä, kun poliitikot politikoi.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #39

Juuri näin. Jösse Järvenpään laulun sanoin; "ennen Suomessakin tehtiin junia ja laivoja, kunnes poliitikot käytti aivoja"! Nyt sekin on jo historiaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
ettei pilata hyvää suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää

Aivan.Otappa selvää miten Ahon -hallitus alkoi "pilata" julkista terveydenhuoltoa
aina -92 lähtien .Suuntana Yksityistäminen/SOTE.

Löytyy edm.Hallitusohjelmasta Kuntien leikkauslistoista.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ei tainnut silloin olla ihan yhtä härskiä meininkiä, en ainakaan muista tällaista, mutta en tuohon aikaan kyllä ollut politiikasta juuri kiinnostunutkaan. Tein vain kovasti töitä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Töitä painoin minäkin 3 työpaikkaa yht aikaa tuolloin. Mutta politiikkaa seurasin tarkasti.
Yhtä härskiä oli meno silloin kuin nytkin.

Jos kiinnostaa voit perehtyä tuohon aikaan marraskuussa. Yle areena lähettää -90 luvun lamasta ohjelmia .Seikkaperäisesti kerrottuna missä meni pieleen ja miten päätökset oli vääriä.

Ohjelmissa kuullaan niin politiikan tutkijoita ,tuona aikana päättäjinä olleita ja ulkomaalaisten asiantuntijoiden mielipiteitä.
Suosittelen katsomaan.
(itse näin nuo kun ne ensimmäisen kerran tuli TV)

Ja näin "pahalta" se lama näytti:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/05/02/yrittajat...

JK.Luin jostain kun "isotpojat" keskusteli kabinetissa :
"Tehdäänkö tästä taantuma vai syvä lama"?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #50

Kiitos M-L. Jos ei ymmärrä historiaa ei voi ymmärtää tulevaisuuttakaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #51

Totta. Joka päätöksellä on "historiansa" miksi ne on tehty.

Esim. EU ja EMU. Lähti jo Kekkosen visiosta.Sitä jatkettiin siitä mitä Kekkonen oli ensin sopinut .

Rahan vapauttaminen EMU kokeilua varten juontui edm. sopimuksesta. Syntyi luottokupla pankkien tekemänä. Ei siis politikkojen päätöksillä Manun tai muunkaan vaan pankkimaailman päätöksellä. Raha vaputettiin myös USA tuolloin.

Se miten pätettiin laman maksajista oli poliittinen "arvovalinta" koska haluttiin mielummin pelastaa pankit .Kuten nyt Saksan ja Ranskan luottokuplassa "Kreikka" vippien muodossa.
Veronmaksajien taskuilta kumpikin .

Jos pankkeja ei olisi pelastettu olisi seuraukset ollut tuhoisat yrityksille,työpaikoille ja myös valtioille.
Kun kaikki ei pyöri vain Suomi neidon navan ympärillä eikä vain kansalaisten etujen ympärillä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #53

Raha hallitsee maailmaa, sen valta nykyaikanakin vain korostuu, kun eletään ns. globaalissa markkinataloudessa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #54

Osuit suoraan ytimeen. Rahalla on valta.Pankit ,sijoittajat,miljonäärit määrää "tangon" tahdin koko telluksella.
Se miten paljon politikot on juoksupoikina tuossa voi vain arvailla.
Esim.USA suuri pankki GoldmanSachs .Osallisena -30 luvun syvään lamaan.Sotiin USA aseteollisuuteen,EU-pankkien kriisiin ym.
Joka sota,joka lama tuo muhkeat tuotot sijoittajille.
Esim. EU pankit käärivät satojenmiljardien korkotuotot Tukipaketeista.
EU veronmaksajat maksoi ne.
TS-11
Sille tuskin saa mikään taho stoppia niin että pankit ja sijoittajat itse kantaisi vastuunsa riskilainoista ja luottokuplista.
Sodat aseidenmyynti (kehitysapurahoilla) on satojen miljardien bisnes aseteollisuuden osakkeenomistajille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset