VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Herätkää nyt jo keskustan puoluejohto tapaus Juha Sipilään

Minä en tiedä mikä tätä keskustapuoluetta oikein vaivaa, kun puolue on menossa täyteen kaaokseen tapaus Juha Sipilän takia, mutta muu puoluejohto seuraa vain tilannetta sivusta ns. tumput suorana. Tällaistako tämä keskustalainen politiikan teko nyt on?

Kun Lauri Nurmen kirja ilmestyi, niin puoluejohdon olisi tullut ottaa mediahässäkkään jämäkästi kantaa mikä tästä syntyi ja ilmoittaa tiedotusvälineille, että asiaan myös palataan sitten, kun Sipilä palaa ensin virkamatkaltaan Etelä-Amerikasta. Puheenjohtaja Sipilän kanssa keskustellaan ja sitten kerrotaan, mitä on odotettavissa.

Kun hiukan tiedustelin asiaa puoluejohdon suunnalta, niin sain vastaukseksi, että koko ajan tässä uutisvirrassa eletään ja otetaan rauhallisesti. Mielestäni uutisvirran mukana ei pidä vain elää, vaan sitä varten meillä keskustassa on varapuheenjohtajisto, jossa otetaan roolia ja ryhtiä asioihin silloin, kun varsinainen puheenjohtaja ei ole paikalla ja ryhdytään tuumasta toimeen.

Kun mediamylläkän annetaan vain jauhaa asioista ja puoluejohto tyytyy Sipilän lähettämään twiittiin ulkomailta käsin, se kertoo jo jotain siitä tilanteesta missä nyt mennään. Kansalle se kertoo puoluejohdostamme sen, että vaikeneminen on myöntymisen merkki eikä puolueesta löydy johtajuutta.

Henkilö, joka reagoi tilanteeseen jollain lailla oli kansanedustaja Mikko Kärnä, joka kirjoitti US-blogin aiheeseen liittyen otsikolla ”pääministeri Juha Sipilästä ja Lauri Nurmen kirjasta”.

Hannakaisa Heikkinen on sitten se kansanedustaja, joka on herännyt tähän kokoomuksen sumutukseen ns. soteuudistuksessa. Kansanedustaja ja ministeri Annika Saarikko on myös ymmärtänyt, että kokoomus käy tahmeilla käsillään hunajapurkkiin käsiksi.  

Jos keskustan puoluejohto on näin saamaton kuin se näyttää nyt olevan, niin kohta puoluettamme ei pelasta enää mikään eikä kukaan. Tulkaa ulos sieltä lokeroistanne ja kertokaa avoimesti, mitä siellä keskustan sisällä on tapahtunut ja tapahtuu vai tapahtuuko yhtään mitään. Vaikeneminen ei paranna tilannetta, vaan tapahtuneisiin asioihin on otettava ryhdikkäästi selkä suorana kantaa.

Missä on puoluesihteeri Jouni Ovaska, onko siellä puoluejohdon sisällä mitään liikettä vai odotetaanko tässä seuraavaksi vain eduskuntaväittelyä Nurmen kirjaan liittyvästä aiheesta, jossa oppositio saa jo syödä koko puolueen ns. elävältä. Voitko sinä nyt kertoa kannattajille ja kansalaisille  jotain missä tässä oikein mennään?

Minua ainakin hävettää tämä  keskustan puoluejohdon aikaansaamattomuus. Keskustan arvot ovat myös demokraattisesti valitussa puoluejohdossa, jota ei vain yksi ihminen johda. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (76 kommenttia)

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Vesalta oikea lähestymistapa tässä blogissa!

Ei tämä ole uutta Keskustassa. Aivan sama tilanne oli jo Mari Kiviniemen aikana, kannatuskin tipahtaa nyt samaan 13 %-tasoon.

En tiedä miksi mutta Keskustalle on ollut tyypillistä sama "ylimyöntyväinen" ja ehdottoman periksiantamaton "minkä kirjoitin, sen kirjoitin"-tyyli EU: n suuntaan ja omiin päätöksiin ja sanomisiin. Kokoomus vie, koska se näkee Keskustan seuraavan kaikissa asioissa.

Sinä ja Mikko Kärnä yritätte ajatella omilla aivoillanne. Mutta se ei tulle vaikuttamaan Keskustan "johtoon". Se käy taas pohjalla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Reino, ulospäin todellakin näyttää siltä että kokoomus vie keskustaa. Onko syynä tuohon se, että Sipilän aatemaailma onkin lähempänä kokoomusta kuin omaa puoluetta? Yhdenkään puolueen johdossa ei pitäisi olla johtajana henkilöä, joka ei vie oman puolueen tärkeimpiä asioita vankkumatta eteenpäin kuten omassa puolueohjelmassa on julkistettu. Kokoomus on tuossa aina osannut pitää puoliaan, joskus jopa liian kanssa ulospäin nähtynä. Niin nytkin sama toistuu.

Mitä tästä opimme? Oppia pitäisi, ettei kokoomuksen kanssa kannata lähteä marjastamaan. Ei yhdenkään puolueen.

Käyttäjän harrimakipetaja kuva
Harri Mäki-Petäjä

Ydinkysymys kuuluu: olisiko Juha Sipilä sanonut irti yhteistyön Halla-ahon kanssa - ja samalla käytännössä hajottanut hallituksensa - jos hänellä ei olisi ollut sataprosenttista varmuutta siitä, että perussuomalaisista loikkaavia on niin paljon (riittävä määrä noin 20 kansanedustajaa), että hänen hallituksensa takana säilyy eduskunnan enemmistö. Tämän vuoksi toimittaja Nurmen kirjassaan esittämä arvio vaikuttaa uskottavammalta kuin Sipilän selitys.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Nurmihan väittää että hallitus olisi tehnyt suunnitelmia persujen hajoamista silmällä pitäen. Tuon väitteen on alas ampuneet useat henkilöt Orpoa myöten. Se että puolueiden johdossa on mietitty asoita ei todellakaan tarkoita samaa että hallitus olisi jotain keskustellut.
On silti mielenkiintoista, että jotkut uskovat siihen että Sipilä olisi etukäteen tiennyt persujen pj valinnat ja tiennyt 20 irtoavan ja tekevän oman ryhmän ja hallitukessa olisi suunniteltu mitä tehdään tuon vuoksi.

Se mitä tapahtui persujen pj valintojen jälkeen on täysin oma juttunsa. Tämän asian hiljentyminen medioissa osoittaa kuinka uskottva tuo Nurmen väite on jossa hän väittää Sipilän valehtelevan kertoessaan eduskunnassa että hallituksessa ei ollut tehty mitään suunnitelmia persujen hajoamista silmällä pitäen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Analyysistäsi jäi puuttumaan se, mitä olisi tapahtunut Sipilän kävellessä Orpon yli?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #26

Hallituskriisi, koska ilman kokoomusta (ja keskustaa) ei nykyisellä eduskunnan kokoonpanolla enemmistöhallitusta tehdä. SDP on ilmoittanut, että se ei lähde hallitukseen ilman vaaleja, eikä (Halla-ahon) perussuomalaisten kanssa vaalien jälkeenkään. Ainoa mahdollinen kumppani (Halla-ahon) perussuomalaisten kanssa olisi ollut KD.

Eli lopputuloksena olisi ollut keskustan ja perussuomalaisten vähemmistöhallitus, jolle olisi ollut vaikea povata pitkää ikää...

Tai sitten uudet vaalit. Sitäkään ei ilmeisesti haluttu vaan mukana olijat halusivat yrittää viedä alkujaan sovittua hallitusohjelmaa täydet neljä vuotta eteenpäin. Sillehän kertyi vielä eduskunnan niukka enemmistö, jolle tarvittaessa saadaan varmaan RKP:nkin tukea. RKP ei kaada hallitusta kaatamisen ilosta vaan odottaa mieluummin vuoteen 2019, jolloin se taas on mahdollinen hallituspuolue.

Halla-aho ei ole missään vaiheessa osoittanut puheillaan haluavansa tehdä varsinaisesti yhteistyötä kenenkään kanssa. Ei ennen eikä jälkeen puoluekokouksen. Sekä puoluekokouksen tapahtumat että ilmeisesti myös Sipilän ja Orvon tapaaminen osoittivat, että hän on älykäs mutta neuvottelukyvytön. Tai sitten hän halusikin pois hallituksesta, joten tapaaminen oli win-win.

Kääntyminen vasta Turusta kertonee juuri sen, että Sipilä puhui totta. Vasta siellä hänellä oli varma tieto siitä, että kädessä ovat kuitenkin kortit, joilla on mahdollista yrittää jatkaa hallituksen työtä ilman mitään oleellisia katkoja. Skenaarioita ja valintojen etukäteissuunnitelmia oli varmaan moniakin. Mutta mitään valmiita askelia, miten edetään juuri toteutuneeseen lopputulokseen, ei ollut.

Joten kannatan Sipilän jatkoa keskustan puheenjohtajana ja pääministerinä. 2019 on sitten aika katsoa hallitustilanne uudelleen. Kokoomus ja keskusta ovat vahva parivaljakko jatkamaan silloinkin, ellei puolueiden päättävien henkilöiden välillä ole pahaa luottamuspulaa. 2011 tilannetta tuskin tulee ja Sipilän hermo kestää neuvotella hallitusneuvottelut tappiotilanteessakin. Olisi ehkä Kiviniemenkin, jos olisi vähän saanut tukea.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #52

Katsotaan nyt miten tilanne kehittyy, mutta enemmän se siltä näyttää, että keskustan johto on nostanut kätensä jo pystyyn.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #52

Juho #52
Tuosta kommentistasi voi olettaa vielä senkin johtopäätelmän, jotta hallituksen säilyessä enemmistönä ilman rkp:tä oli Soinin eroavan joukon suuruus oltava lähellä 20. Tämä on se skenaario johon itse tukeudun hyvink vahvasti. Näin ollen ei ole uskottavaa etteikö Soinin kanssa olisi Sipilä ja Orpo käyneet keskusteluja jo aiemminkin. Näin kun Sipilällä oli tiedossa ettei kokoomus Orpon johdolla ole valmis yhteistyöhön PS:n kanssa Halla-ahon johdolla. Kyllä kaikki oli valmiiksi suunnitelmana kaikenlaiset jatkoviritelmät huomioiden (lentokoukerot, silmänlume hallitusneuvottelut H-ahon kanssa jne)

Jokainen voi tietenkin tehdä omanlaisensa skenaarion, mutta tuossa on minun, joka nojaa myös pitkälti Nurmeen kirjassaan esittämiin lähipiiriltä saatuihin tietoihin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #62

Oliko kyse suunnitelmista vai varautumisesta. Tähän kaivattaisiin selvennystä tältä triolta ja sen he tietävät todennäköisesti vain itse tai sitten on joitakin muitakin, jotka tietävät, mutta vaikenevat kuin muuri. Tosin Soinin avustaja jo lipsautti sellaista mikä viittaisi tekemääsi skenarioon, joka nojaa Nurmen tietoihin. Tosin avustaja oikaisi myöhemmin sanomisiaan. Mikä lie totuus?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #68

Vesa, itse pidän tai katson varautumisen tulevaan olevan juuri suunnitelman tekemistä, jotta hallitus voi jatkaa enemmistöhallituksena. Ei Sipilä insinäärimiehenä voi olla niin epäjohdonmukainen (suorastaan tyhmä), että olisi jättänyt ennakkosuunnitelmat tekemättä ko. tilanteessa (tiesi kokoomuksen kannan jo vuoden alkupuolelta). Kaikkein paras suunnitelma oli Soinin pitää saada ryhmästä erkaantuvaksi noin puolet (samalla sai itse säilytettyä ulkoministerin salkun joka muutoin olisi mennyt Terholle), jolloin hallitusohjelmaa voi viedä suunnitellun mukaisesti eteenpäin. Muissa vaihtoehdoissa olisi ohjelman takarajat paukkuneet ja sellainenhan ei mitenkään sopinut insinöörimiehen laskelmiin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #70

Kovin varmanahan se Soini lähti kesällä puoluekokouksesta Kultarannan meetingiin ja tiesi jo silloin, ettei hänen pallinsa tule ulkoministerinä tärisemään, kun uutisia seurasin tiiviisti tiedotusvälineistä, joten parempaa oli jo silloin tiedossa. Ei se kuitenkaan ehkä ollut niin varmaa kaikki vielä siinä vaiheessa, pitihän kokoomuksessa ja keskustassa hyväksyttää omissa porukoissa nämä asiat, että nykyinen sinisten ryhmä saatiin pidettyä hallituksessa 5 ministerin voimin. Kyllä siellä varmasti oli "käsikirjoitus" pitkälle laadittuna, mutta ei siitä varmasti kukaan voinut olla täysin varma, että meneekö kaikki lopulta niin kuin oli varauduttu, suunniteltu, keskusteltu tai ties mitä. Edelleenkin olen sitä mieltä, että totuuden tietävät vain nämä kolme kärkihenkilöä parhaiten ja heidän lähellä olevat tahot, joille asioista on mahdollisesti myös puhuttu jo hyvissä ajoin. Soinin avustaja on todennäköisesti ainakin yksi, joka tietää näistä asioista hyvin, kun oli jo niin suulas, että vuoti asioita julkisuuteen, vaikka jo kohta perään oli niitä oikomassa. Keitä esimerkiksi kokoomuksessa ja keskustassa tietää näistä asioista, niin liekö sielläkin parhaat tietäjät omissa henkilökohtaisissa avustajissa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #62

Minä taas arvelen, että neuvottelut Halla-ahon kanssa eivät olleet pelkät silmänlumeneuvottelut. Hänhän ei ollut kertaakaan aiemmin neuvotellut tuossa asemassa. Tosin todennäköisyys muulle lopputulokselle kuin jääminen hallituksen ulkopuolelle oli pieni. Mutta luultavasti Halla-aho ei tehnyt paljoakaan vakuuttaakseen, että hallitusyhteistyö tulee sujumaan.

Minäkin luulen, että Sipilä, Soini ja Orpo ovat käyneet keskusteluja - myös tuosta tilanteesta. Keskustelut ovat kuitenkin eri asia kuin sopimus tai suora suunnitelma. Mutta keskustelut ovat varmaan olleet pohjana erilaisten vaihtoehtojen miettimiselle.

Mikä vaihtoehto sitten lopulta toteutui, riippui siitä, miten asiat etenivät. Tässä kävi nyt niin, että kyllä Halla-aho ajoi itsensä sivuraiteelle ihan itse. Vaikea sanoa, oliko se tarkoituskin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #71

"Mikä vaihtoehto sitten lopulta toteutui, riippui siitä, miten asiat etenivät. Tässä kävi nyt niin, että kyllä Halla-aho ajoi itsensä sivuraiteelle ihan itse. Vaikea sanoa, oliko se tarkoituskin."

Jos kyseessä olisi ollut pitemmälle viedystä suunnitelmasta, niin on erittäin vaikeata kuvitella etteikö myös Halla-aho olisi tullut jotain kautta asiasta tietoiseksi. Ainakin tässä tapauksessa näyttäisi siltä että oppositio olisi ollut nimenomaan Halla-ahon päämäärä. Sitä ajatusta puoltaa myös puolueen puheenjohtajiston miehittäminen nuivilla.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #72

Arto. Ei siellä todennäköisesti Halla-ahon joukoissa uskottu heidän hallitukseen nousuun kuin hetken aikaa siinä kohdassa, kun puheenjohtajisto oli Jyväskylässä valittu ja porukka oli haltioissaan. Pian sen jälkeenhän tapahtumat lähtivät vyörymään kuitenkin sellaisella vauhdilla ja sellaiseen suuntaan, että katseltiin kaikki niitä silmät pyöreinä uutisia seuratessa ja samalla alkoi totuus valjeta nk. Halla-aholaisille tai näille mainitsemillesi nuiville itselleenkin. Uskoisin näin, että kyllä siellä oltiin menossa hallitukseen eivätkä olleet tähän varautuneet miten Sipilä, Orpo ja Soini alkoivat junailla asioita yhdessä eduskunnan valtiosääntöoppineidenkin kanssa, joihin muuten presidentti Niinistö kertoi myöhemmin, että oli näitä valtiosääntöoppineita hänelläkin käytössä. Ties vaikka tarkoitti tällä omaa juristin ja pitkän linjan poliittista taustaansa ja ennen kaikkea oli presidentti, jolla oli omat käsityksensä asioista. Kyllä minä sitä mieltä olen, että Niinistöäkin aikalailla sapetti syntynyt tilanne ja enemmän hän olisi halunnut kokonaan uutta hallitustunnustelua kuin sitä, että syntyi ensin ns. uuvatit ja vanhat perussuomalaisministerit saivat ryhmän hajottua jatkaa ministereinä. Niinistö olisi varmasti halunnut, että se eropyyntö tuodaan hänelle, vaikkei hänkään halunnut Halla-aholaisia hallitukseen ja oli siinä suhteessa varmasti kokoomuslaisen ajattelun takana, kun moni julisti siellä sitä, ettei Halla-ahon arvot sovi heille.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #71

Juho, kyllä sivuraiteille Halla-ahon vei kokoomus ja Orpo Vapaavuoren säestyksellä, sillä kokoomuksen keulahamot ilmoittivat jo paljon ennen PS:n puoluekokousta ettei Halla-ahon johtaessa puoluetta sovita samaan hallitukseen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #71

Kyllä ne neuvottelut olivat enemmän tai vähemmän muodolliset, mutta tottahan se on, että tuskin Halla-ahokaan kiljusta riemuiten oli menossa Sipilän ja Orpon rinnalle hallitukseen, kun ottaa huomioon minkälaiset olivat ennakkoasetelmat ja ennakkoasenne häntä kohtaan. Se, miten Halla-aho käyttäytyi tässä tilanteessa oli kuitenkin paljon vilpittömämmän näköistä kuin Orpon ja Sipilän vakuuttelut hallituksen toimintakyvyn säilyttämisestä ja miksi perussuomalaiset Halla-ahon johtajamana haluttiin jättää rannalle. Nämä arvokeskustelut nykyisessä valossa voisi heittää jo ns. romukoppaan, kun ei tässä oikein kenenkään arvot enää päde. On tämä sen verran rumaa katseltavaa ollut kaikkien osalta, mutta sitähän tämä politiikka on. Usein pahinta työpaikkakiusaamista mitä millään työpaikalla. Koville tässä on välillä itsellänikin ottanut ja monet kerrat olen mennyt tippa linssissä nukkumaan ja purrut hammasta yhteen. Pääseehän tästä tietysti poiskin ja on sekin käynyt useammin kuin kerran mielessä, mutta toisaalta tähän on jäänyt koukkuun eikä ihan helppoa ole laittaa hanskoja tiskiin. Katsotaan nyt ainakin Sotkamon puoluekokoukseen saakka, vaikka oma veikkaukseni on jo se, ettei Sipilä sinne asti kestä ja keskustassa joudutaan miettimään uutta puheenjohtajaa jo aikaisemmmin eli mahdollisesti ylimääräinen puoluekokous on vielä tiedossa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #77

Miksi edes pohdit millä mielellä Halla-aho olisi ollut menossa hallitukseen? Olihan hän jo etukäteen ilmoittanut ettei aio missään tapauksessa ryhtyä ministeriksi, vaan jatkaa meppinä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #89

Totta. Niin hän ilmoitti, mutta olisiko se näin lopulta ollut. Joka tapauksessa Halla-ahon suosittelemat henkilöt sinne olisi kuitenkin mennyt.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Politiikka on vaihtoehdotonta koska EU:n komissio sekä EKP määrää Suomen sisä, ulko ja talouspolitiikasta. SDP ja vasemmistoliitto olisivat hallituksessa samoilla linjoilla koska hallituksella ei ole valtaa.

Toni Tamminen

Juhasta odotettiin oikeudenmukaista ja rehellistä toimijaa ja hänen täydelliseen visiointiin ja innovointiin Suomen ja Suomen kansan parhaaksi uskottiin niin puolueessa kun puoluerajojen yli koko kansan keskuudessa. Jokainen tuntemani henkilö kertoo samaa, heillä oli suuri usko politiikan ulkopuolelta tulevaan henkilöön. Näiden näyttöjen jälkeen sopii toivoa, että Keskusta todellakin herää!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Luulisi valtiojohdolla ja puoluejohdollakin olevan muutakin tekemistä kuin ottaa kantaa joutavanpäiväisiin valemedian valeuutisiin tai valtamedian valeuutisiin.

Niitä joutavanpäiväisiä mediakohinoita varten meillä on tämä netti ja bloggarit, jotka joutaa ottamaan kantaa tällaisiin turhanpäiväisyyksiin. Toki ministeritkin ja pääministerikin saa ottaa kantaa, jos aikaa jää.

Muuten on parempi että ministerit hoitelee ministerien tehtäviä, mihin heidät on valittu ja bloggarit bloggailee ja väittelle keskenään ja hoitelee näitä bloggarien omia bloggailusasioita.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Ööö, tarkentaisitko hieman - valemedian valeuutisiin ?

Reijo Manssila

Aika moni on jo muutaman päivän odottanut kepun sisäpiiriläisten (varapuh.johtajat ja muut) yhteistä vakuutusta, että mitään etukäteissuunnittelua ei persujen hajoittamiseksi ollut. Pitäisi tajuta, että todistustaakka on nyt kepulla itsellään.

" Kansalle se kertoo puoluejohdostamme sen, että vaikeneminen on myöntymisen merkki eikä puolueesta löydy johtajuutta."

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Nurmen väite koski hallituksen piirissä tapahtunutta suunnittelua, ja joka on kielletty tapahtuneen useammasta suunnasta.

Tuskinpa kepu suunnitteli sitä että Halla-aho valitaan PS puolueen johtoon sillä tuo ja varapj valinnat olivat ne syyt mikä hajoamisen laittoi liikkelle.
Ja nyt vaaditaan todistusta että ettei kepu puuttunut persujen puoluekokouksen valintoihin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"nyt vaaditaan todistusta että ettei kepu puuttunut persujen puoluekokouksen valintoihin."

Persut tekivät puoluekokousvalintansa ihan itse, vaikka heille oli sanottu ettei Halla-ahon persut tule olemaan enää hallituspuolue. Tämä on ollut nimenomaan kokoomuksen kanta.

Jo ennen puoluekokousta ja Halla-ahon valintaa oli mediassa myös huhuja persujen mahdollisesta hajoamisesta.

Oliko puoluekokous tietoinen siitä että tämä hajoamisuhka oli todellinen, tai otettiinko se vakavasti. Vai olisiko tämä tilanne ollut Halla-ahon porukoilla jo hyvin tiedossa, paremmin kuin median tiedossa ja tekikö Halla-ahon porukka puoluekokouspäätöksensä tietentahtoen, tarkoituksella, tarkoituksella hajottaa puolue.

Puolueeseenhan jäivät sen vahvat järjestöjyrät. Työmies ja puoluesihteeri, joiden olisi pitänyt kaiken järjen mukaan olla tietoinen kaikesta mitä puolueen liepeillä tapahtuu.

Minun ajatukseni on siis se että ei suinkaan Sipilä, vaan Halla-aho itse ja hänen johtoklikkinsä pyrki puolueen hajoittamiseen. Tämä on todennäköisempi vaihtoehto kuin se että Sipilä olisi syyllinen tai syy persujen hajoamiseen.

Sipilä olisi varmaan ollut tyytyväisempi jos perussuomalaiset olisivat olleet yhtenäisenä hallitusta tukemassa, mutta kokoomuksen asenteen vuoksi se olisi ollut mahdotonta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #29

Vihavainen, toteat aivan oikein Soinin porukan jääneen liepeille.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Keskustan johdolla on kiireitä Paavo Väyrysen erottamisessa, joten eivät ehdi ottaa kantaa Sipilän valehteluihin.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Taitaa myös olla Trumpin opit käytössä: twiitti riittää.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Olen seurannut median uutisvirtaa ja blogeja sekä kommentointeja tiiviisti
8 vuoden ajan. Havaintoni mukaan nyt sylttytehdas sijaitsee Helsingin kaupungin Pormestarin huoneessa. Pääministeri Sipilä on joutunut sovittelijan rooliin samalla saanut osakseen median ja blogistien haukkumiset.
Kestääkö mikään mies tälläistä hävettävää vyörytystä, omien pitää antaa tukea. Keskustapuolueen ensikesän puoluekokous on merkittävä monessa suhteessa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Omat koirat purevat helpoimmin :)

Se on politiikassa melkein vakio, että kun kannatus alkaa laahaamaan, niin sitten sitä vikaa etsitään tietysti aina puheenjohtajasta, se on tottakai ihan normaalia, mutta ihan normaalia on myös puolueiden kannatuksen vaihtelu.

Mikään puolue ie jysähdä johonkin kannatuslukemaan, ja sitten siinä pysytään ikuisesti, hallitustaival usein rokottaa, mutta syitä on myös monia muita.

Tätä samaa touhua nähdään aika ajaoin joka puolueessa, Stubb - Orpo, Soini - Halla-aho, Urpilainen - Rinne. jne.

Mitään uuttahan ei tässäkään tapauksessa ole, joten katsotaan sitten kun keskustan puoluekokous on, että mikä on lopputulos.

Nämä hetkittäiset kohut eivät mitään hetkauta, niitä tulee ja menee myös jokaisen puolueen puheenjohtajan kohdalla.

No blogisti on ainakin yksi haastaja, mutta epäilempä, että paljon raskaamman sarjan haastajia tarvitaan, mikäli johtoa halutaan vaihtaa.

Galluppien merkitys näissä paniikeissa aina ratkaisee, joten jos lasku jatkuu, niin voi olla, että Kaikkonen lähtee haastamaan, mutta mikäli kannatus hieman nousee, niin silloin kyllä Sipilä jatkaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"No blogisti on ainakin yksi haastaja, mutta epäilempä, että paljon raskaamman sarjan haastajia tarvitaan, mikäli johtoa halutaan vaihtaa."

Näin on.

"Galluppien merkitys näissä paniikeissa aina ratkaisee, joten jos lasku jatkuu, niin voi olla, että Kaikkonen lähtee haastamaan, mutta mikäli kannatus hieman nousee, niin silloin kyllä Sipilä jatkaa."

No, Kaikkoselle se hillotolppa olisi varmaan henkilökohtaisesti tärkeämpi kuin sipilälle. Mutta olen samaa mieltä. Kaikkonen olisi varmasti se paras vaihtoehto ja todennäköinen Sipilän seuraaja.

Mutta Kaikkosella on aikaa odotella. Hänenkin aikansa huipulla kestää kuitenkin vain hetken ja jos hän vähän odottelee, niin ei sitten tarvitse politiikan jälkeen katsella enää uusia hillotolppia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Se on hyvä asia, jos Kaikkonen lähtee haastamaan. Hän ei ole syystä tai toisesta ollut siihen kovin halukas. Vaikuttaako siihen hänen omat menneisyytensä varjot vai mitkä. Joka tapauksessa nyt tarvitaan johtajuutta ja sekin osoittaa sitä, ettei sitä ole ja missä tilassa puolue elää, jos ei ole puolueen sisällä Sipilälle haastajia ja reilua, avointa kilpailua. Ilmeisesti sitten tässäkin kohtaa eletään vain "uutisvirran" mukana.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kaikkosella on paha rasite Nuorisosäätiö. Siihen liittyvät tapahtumat ja tuomio kaivetaan taatusti esiin välittömästi, jos hänestä tulee puheenjohtaja. Jos on niin mainio lyömäase, kukaan ei välitä siitä, että tuomio on myös kärsitty.

Poliitikolle menneisyyden rike on ikuinen. Jokainen voi sitten itse mielessään miettiä, onko se oikein...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #87

Samaa mieltä ollaan. Tämä voi olla se syy, miksei Kaikkonen lähde haastamaan. Olisiko mielestäsi tuosta kansanedustaja Mikko Kärnästä, siitä on ollut puhetta?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #88

Kärnä on liian särmikäs. Tuo on tietenkin ominaisuus, jonka voi pystyä hallitsemaan. Tietty riski kuitenkin ja voi olla, että hän tietää myös itse omat rajoitteensa. Hyvä jätkä joka tapauksessa ja todennäköisesti osaa kyllä antaa myös siimaa tosipaikan tullen.

JK. Kärnähän on myös ilmoittanut tukevansa Sipilää. Joten hän on kyllä lojaali aivan kuten Kaikkonenkin. Itse kyllä arvelisin suurimman osan sekä eduskuntaryhmästä että puoluejohdosta olevan edelleen täysin lojaaleja Sipilälle. Heikkoutena on tietenkin se, että kun Sipilä ei komenna porukkaa ruotuun, yksittäisissä asioissa (vaikkapa alkoholilain uudistus) lennellään kuin varpusparvi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #91

Ei se Sipilä käskytä, vaan päätöksistä äänestetään ryhmissäkin tarvittaessa. Kärnä on ollut Sipilän suhteen lojaali. Sanoisin näin, että seuraavat pari galluppia ratkaisee sen, kuinka uskollisesti loppujen lopuksi nykyisen puheenjohtajan takana ollaan. Jos kannatus heiluu edelleen alaspäin, niin sitten on osattava tehdä oikea ratkaisu. Jos kannatus menee kohti 10 prossaa, niin eipä ole enää helppo kenenkään nostaa puoluetta ylös. Katsellaan ja kiitos vastauksestasi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Pitää olla vaihtehtoja. Jos puolueen sisällä ei tässä nykyisessä tilanteessa ole vaihtoehtoja. Kerran tai pari voi olla sattumaa, mutta kun yksi mies on vähän väliä median hampaissa, ei se ole enää sattumaa. Jos puolue ei tätä asiaa kykene käsittelemään julkisuudessa, niin se on pahoin epäonnistunut viestinnässään. Joka tapauksessa viime kesän tapahtumat olivat irvokasta katseltavaa ja sellaista ei olisi pitänyt antaa tapahtua. Se on täysin selvää, että enemmistö kansasta ei katsele tätä hyvällä eikä sitä olisi pitänyt katsella puolueessakaan. Viime kesänä olisi pitänyt ehdottomasti pitää uudet hallitustunnustelut perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajottua ja tarvittaessa hajottaa hallitus kokonaan ja pitää myös uudet vaalit. Kokoomuksen Orpo ja sinisten Soini ei ole tässä yhtään sen puhtoisempi kuin Sipilä. Sitä en vain ymmärrä, että keskustan eduskuntaryhmä antoi viedä itseään ns. 6-0, kun Sipilä sai häslätä ja yritti vielä sotkea presidentinkin tähän soppaan mukaan. Jonkinlaista epäonnistumista presidentiltäkin tässä tuli ja on sitä eräällä lailla katunut jälkeenpäin, kun tokaisi, että olisi kannattanut se hallituksen eronpyyntö tuoda perille saakka. Minun niskaan saa rapaa laittaa, mutta aina tulen puolustautumaan niin täällä kuin julkisesti. Tarittaessa osaan myös myöntää virheeni. Siitä nostan Sipilälle hattua, että on jo osannut myöntää virheensä, mutta huonosti pärjää siitä huolimatta ja se tulee päivä päivältä keskustalle kalliimmaksi. Parit seuraavat gallupit on kaikesta huolimatta tärkeitä. Jos kannatuskäyrä osoittaa edelleen alaspäin, niin sitten kannattaa tehdä johtopäätöksiä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Vahva tunne, että blogisti hakee paikkaa Luukkasen puodista. Vanha suola näyttää janottavan. Ja mikäpä ettei. Aatteetkin voi nyt olla siellä hieman lähempänä kuin Soinin aikaan.

No asiaan. Jos nyt hyppään autoon ja lähden tuonne Joensuun kauppakeskukseen ja ravintoloihin (lounasaika) kyselemään tapausta Nurmi - Sipilä, olen varma, ettei 80% ole edes kuullut tai enää muista koko tapausta. Sellaista tämä maailman meno vain on. Kiivakkaa ja kiihtyvää. Sinällään aamun Karjalaisessa oli asialliset kannanotot tapaukseen. Jos nyt joku enää viitsi lukea.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Keskusta ja sen arvot ovat puolueena hyvät. Minä en ole puoluetta vaihtamassa mihinkään, vaan haastan Sipilän ja sillä hyvä. Tiedän Seppo sen, etteivät mahdollisuuteni tulla uudeksi keskustan puheenjohtajaksi ole hyvät, mutta mikäli olen hengissä, terve ja pää toimii, niin Sipilälle on olemassa ainakin yksi vaihtoehto. Siitä olemme varmasti samaa mieltä sinunkin kanssasi, että Suomen talous täytyy laittaa kuntoon ja velkaantuminen pysäyttää. Ei kuitenkaan siten, että köyhät laitetaan kyykkyyn ja tavallisia Suomen kansalaisia aliarvioidaan. Minä en ymmärrä sellaista muutosta, jossa perusoikeudet ja perusturvallisuus heitetään romukoppaan. En ole muutosvastainen, kunhan aiotut toimenpiteet ovat järkeviä eikä sillä aiheuteta omille kansalaisille lisää vaikeuksia. Monen on jo muutenkin vaikea tulla toimeen ja se koskee myös monia meitä työssäkin käyviä. Ymmärrätkö sinä Seppo tällaista vai onko oma taloutesi niin hyvässä kunnossa, ettei sinun tarvitse kantaa huolta miten muilla menee?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Siitä olemme varmasti samaa mieltä sinunkin kanssasi, että Suomen talous täytyy laittaa kuntoon ja velkaantuminen pysäyttää."

Tässä asiassa meillä on pitkästä aikaa hallitus, joka tekee jotain ja on saanut palautettua kadoksissa olleen luottamuksen mm. yrityskenttään. Sitä itse edustan ja erityisesti pienempää päätä. Sipilä piti erinomaisen puheen meidän yli tuhannen yrittäjän edessä viime lauantaina Joensuussa. Työpaikat syntyvät enevässä määrin pk-yrityksiin, joita Suomessa on runsas 200 000 + maatalousyrittäjät päälle. Ei tämä porukka ole köyhiä kyykyttämässä. Me tarvitsemme ostovoimaa ja elinvoimaa. Suomi on kuitenkin olosuhteet huomioiden oikealla uralla. Elinkeinorakenne (myös vientiyritysten osalta) monipuolistuu. Siinä me jäimme pahasti 70....90-luvuilla pahasti jälkeen mm. Ruotsista. Mielestäni jopa SOTE-ja maakuntauudistus voivat odottaa. Numero yksi on jatkaa (huom jatkaa) Suomen laittamista mahdollisimman hyvälle kehitysuralle. En ymmärrä jonniijoutavaa kampitusta tilanteessa, missä ollaan. Hallituksen kaatamisellako olisi tilanne muka paranemassa?? Ei seuraaviin vaaleihin ole pitkäkään aika. Tuetaan porukassa hallitusta työssään. Isot asiat ovat tärkeitä puolueesta riippumatta. Ja todellinen työ tapahtuu kentällä. Kotkassa ja Kontiolahdessa. Siellä missä ovat ihmiset, yritykset, oppilaitokset ja aluehallinnot. Hallitus ja eduskunta voivat mahdollistaa jotain. Siinä ollaan - siis mielestäni - pitkästä aikaa oikealla tiellä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #34

Miten minullakin alkaa ostovoima olla vähissä, vaikka olen noin 25 vuotta maksanut asuntolainaa ja joka työpäivä olen lähtenyt aamulla aikaisin töihin ja monesti illalla myöhään vasta palannut kotiin. Ei meinaa rahat riittää, vaikka elän säntillisesti ja olen ns. keskituloinen. Miten sitten ne noin vajaa miljoonaa EU:n suhteellisen köyhyysrajan alapuolella elävät, miten ne pärjää, kun on leikattu vähäisiä tuloja vieläkin pienemmäksi? Olisko se ollut euron syytä, että jouduttiin tähän tilanteeseen? Se oli mielestäni Suomen poliittisen historian suurin virhe mitä ei olisi koskaan pitänyt tehdä ja meidät vietiin siihen vielä ns. perustuslain vastaisesti. Oletko muuten kuullut, että vienti on alkanut taas sakkaamaan, vasta oli uutinen asiasta, että alkuvuosi meni hyvin ja nyt taas yskii? Kyllä oma raha teki Ruotsista paremmin pärjäävän, kun oma valuutta toimii kriisitilanteessa ja rahaliitto on ollut kriisissä jo pitkän tovin eikä tämä eurokriisi ole vieläkään ohi, vaikka jotkut jo hehkuttaakin.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #36

Ei se ollut euron syytä, että tähän tilanteeseen on jouduttu. Nokia meni kanttuvei ja metsäteollisuudella meni huonosti. Lisäksi iski Lehman-Brothers -shokki. Euron syytä on se, että emme ole oikeastaan vieläkään selviytyneet noista takaiskuista. Jos meillä olisi oma keskuspankki ja oma valuutta, tilanne olisi toinen. Oma valuutta olisi kellunnallaan tasapainottanut tilanteen ja kilpailukyky olisi palautunut nopeammin. Kaikki olisivat siihen osallistuneet.

Nyt meillä ei ole muuta keinoa kuin kiky ja valtion menojen leikkaukset. Ne alentavat ostovoimaa ja heikentävät tilannetta. Tuonti tuppaa kasvamaan. Tämä hetkellinen markkinoiden imusta, ei omasta kilpailukyvystä johtuva kasvu taittuu ensimmästen joukossa. Mehän päästiin mukaan viimeisenä ilman omaa voimaamme.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #42

"Nyt meillä ei ole muuta keinoa kuin kiky ja valtion menojen leikkaukset."

Ei meillä olisi omassa rahassakaan muuta vaihtoehtoa kuin kiky ja menojen leikkaukset.

Meillä oli tismalleen samat ongelmat ennen euroa, kikyä sanottiin silloin konsensukseksi.

Tilanne olisi sama siksi että kun rahan arvoa alennetaan palkansaajat vaativat aina sitä että heidän ostovoiman menetyksensä kompensoidaan.

Oma raha merkitsisi siis vain valuutan arvon laskua, uppoavaa valuuttaa ja palkankorotuskierrettä, sekä inflaatiota.

Sellainen peli ei vetele, eikä se tee hyvää taloudelle ja se on syy siihen että haluttiin vakaa valuutta, missä säästöt on turvassa rahan arvon alenemiselta.

Haaveet oman rahan ihanuudesta ovat pelkkää illuusiota.Kannattaa muistella markka-aikojen surkeutta, sillä surkeutta se oli eikä ihanuutta, vaikka joillakin näyttää muisti pahasti pätkivän.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #47

Suomen kansan enemmistö haluaa edelleen olla EUssa ja EMUssa. Niin kauan kuin näin on, niin näissä pysytään. Suomi tuskin tekee eroa ennen kuin muut lähtee. Mehän olemme kuuliaista kansaa ja noudatamme kiltisti kaikkia sääntöjä, vaikka muut kaiken aikaa rikkoo. Me olemme sitä hyväuskoista hölmöä kansaa, mutta ehkä siitä on sitten jotain hyötyäkin, vaikka muut käyttävät meitä myös hyväksi.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #47

Hallittu inflaatio on kasvun moottori. Deflaatio toimii päin vastoin. Meillähän yritetään deflatoimalla saada kasvua aikaan. Huonosti onnistuu. Onhan inflaatiolla tietenkin omat heikkoutensa, mutta niitä voidaan omalla keskuspankilla hallita paremmin kuin että omaa keskuspankkia ja sen tuomia keinoja ei ole laisinkaan käytössä, niinkuin nyt ei ole.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #49

"Onhan inflaatiolla tietenkin omat heikkoutensa, mutta niitä voidaan omalla keskuspankilla hallita paremmin kuin että omaa keskuspankkia."

Ei se ainakaan Suomen oloissa onnistunut silloin markka-aikana, ei sitten alkuunkaan.

Pieni inflaatio voi olla sopiva markkinaveturi, jos kasvua halutaan, mutta ei sen inflaation saisi hallitsematonkaan olla, kuten se silloin markka-aikana oli.

Ennen markka-aukana jos joku tavara hajos ja piti ostaa uusi, niin sai varautua maksamaan kolme kertaa enemmän kuin edellusestä. Nyt kun kymmenen vuotta vanha ruohonleikkurini hajosi, sain tilalle uuden ja paremman vähemmällä rahalla kuin sen hajonneen. Tätä taphtuu jatkuvasti ja aina saa hieroa päätään ja ihmetellä, kun siihen on niin vaikeata tottua että elo on nyt tällaista. Parempaa se on kuin ennen, enkä kyllä vaihtaisi takaisin siihen vanhaan markka-aikaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #49

On siitä eurokriisistä ja deflaatiosta ollut se hyöty, että korot ovat alhaalla. Tosin kansantaloutemme on velkaantunut korviaan myöten ja kun korot lähtevät nousuun, niin siinä saattaa käydä vielä samalla tavalla kuin 90-luvun laman aikaan ja rumaa jälkeä tulee ja monelle käy huonosti. Nyt kannattaisi maksaa velkoja pois kovaan tahtiin, mutta moni ottaa edelleen isoja lainoja, kun alhaiset korot hämää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #51

"Nyt kannattaisi maksaa velkoja pois kovaan tahtiin, mutta moni ottaa edelleen isoja lainoja, kun alhaiset korot hämää."

Näinhän sitä pitäisi tehdä, on eletty velaksi ja meidän elintasomme on osaksi velkarahalla rahoitettu.

Se että lopetettaisiin velanotto ja alettaisiin maksaa velkaa pois, merkitsisi kuitenkin sitä että kansaa pitäisi niinsanotusti kurmoottaa, joko köyhiä tai rikkaita sekä köyhiä että rikkaita. Pitäisi nostaa rikkaiden veroja ja pienentää käyhille suunnattuja avustuksia. Investoinneissa infrastruktuuriin ja koulutukseen ei sen sijaan pitäisi säästää.

Oikeistohallitus ei kuitenkaan uskalla nostaa veroja, koska rikkaat ovat heidän äänestäjiään ja vasemmistohallitus ei voi pienentää sosialiturvaa, koska köyhät ovat heidän äänestäjiään, siksi tämä tervehdyttämistoiminta on aina puolinaista, eikä siitä tule mitään, ellei sitten joku nousukausi, tai sattuman oikku, kuten Nokia joskus, tule ja pelasta.

Jos nousukausi ei nyt kestä, niin Suomenkin tie on Kreikan tie, koska demokraattisessa järjestelmässä näyttää talouden kurssin kääntäminen mahdotonta. Eihän se muuten olisi edes vaikeaa, mutta kun ihmiset ei tahdo niin ne ei sitten tahdo.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #56

Sipilän hallituksen yksi tärkeimmistä teemoista oli velkaantumisen pysäyttäminen. Ei siitä sen enempää. Velkojen pois maksulla tarkoitin kotitalouksia, jotka ovat pahoin velkaantuneet. Heidän kannattaisi nyt maksaa velkojaan nopeasti pois, mutta tietysti vaikeaahan se on, jos takaisinmaksukykyä ei ole tai se on heikko. Joka tapauksessa, kun korot joskus nousee, niin silloin pitäisi tilanne olla se, että oma talous sen kestää. Myös julkinen talous, joka sekin on pahoin velkaantunut.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #47

Muistelen sellaista, että sodan runtelema kansakunta nousi "Euroopan Japaniksi" omalla valuutallaan. Kasvua oli joskus runsaastikin. Nyt on kymmenen vuotta menty nollakasvulla. Tuotanto on alentunut sinä aikana. Että en nyt ottaisi hirveän kiivaasti kantaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #55

"Että en nyt ottaisi hirveän kiivaasti kantaa."

No, minä sitten otan.

Eurossa tai markassa, unionissa tai irti siitä, Suomi on jokatapauksessa harvinaisen kiinteä osa maailmantaloutta ja Suomen talous on osa maailmantaloutta monella tavoin ja kaikilla tavoin. Jos maailmalla eivät mene suomalaiset tuotteet kaupaksi, kuten paperi ja sellu, paperikoneet, hissit, metsätyökoneet, nosturit, laivat, autot ja mitä täällä nyt tehdäänkään, se on sitten siinä. Samaten Suomi on riippuvainen tuonnista, lähinnä kulutustarvikkeiden osalta.

Tässä tilanteessa missä suomi on ei siis ole mitään merkitystä sillä millä valuutalla operoidaan, jos se on arvonsa säilyttävä valuutta, eikä mikään uppoava valuutta tai sellainen valuutta kuten rupla, jonka arvo voimakkaasti vaihtelee.

Kilpailukyvyllä on merkitystä ja se kilpailukyky saavutetaan vain sillä tavalla että ollaan teknologian osalta ajan tasalla ja mieluimmin edelläkävijä ja palkat osataan pitää sopivalla tasolla.

Rahan arvon alentaminen ei ole kilpailukyvylle merkittävää, jos työntekijöille korvataan ostovoiman menetys seuraavissa palkkaneuvotteluissa. Tärkeintä on säilyttää palkkamaltti työttömyysoloissa, täystyöllisyyden oloissa se ei ole yhtä tärkeää. Palkkamaltti oli ihan yhtä tärkeätä markka-aikana, sitä ei silloin sanottu kikyksi, vaan konsensukseksi.

----------------

Suomen kasvu on aina, markka-aikana ja euro-aikana, ollut kiinni kansainvälisistä suhdanteista ja se tulee olemaan jatkossakin siitä kiinni. Omalla valuutalla, joko uppopavalla, tai kovasti arvoaan muuttavalla, ei voisi olla kasvulle muita kuin negatiivisia vaikutuksia. Jos taas markan arvo onnistuttaisiin pitämään vakaana, kuten pohjoismaisten kruunujen arvot ovat pysyneet, valuutalla ei ole sinänsä juuri merkitystä kansainvälisessä kaupankäynnissä. Toki ihmisille on matkustaessaan helpompaa käyttää samaa valuuttaa eri maissa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #58

En nyt saa Arto ihan kaikesta sun ajatuksistasi kiinni. Kyllä oma markka olisi kriisiaikana helpottanut. Sillä olisi ollut iso vaikutus vientiin, kun sen olisi voinut devalvoida. Suomen kilpailukyky olisi huomattavasti parantunut muihin koviin kilpailijamaihin nähden. Tästä syystä se Ruotsikin on pärjännyt niin hyvin, että olimme kilpailukyvyssä yhteen aikaan ihan valtavasti jäljessä, kun sillä oli oma valuutta ja meillä euro. Tästä olen ollut ns. asiantuntijan luennollakin, joka totesi tämän asian. Euro auttoi aikansa Suomea, mutta kun ns. kupla puhkesi ja euron valuviat tuli esille, niin sen jälkeen tilanne muuttui. Sisäinen devalvaatio on vaikea juttu, vaikka se onnistuttiinkin tekemään ja on ollut palkkamalttia ja lomarahojen leikkuuta. Siinä olen samaa mieltä, että nyt pitäisi olla edelleen malttia palkankorotusten suhteen, ettei pian palata nollapisteeseen ja voivotellaan taas sitä samaa kuin aikaisemmin eli Suomen huonoa kilpailukykyä. Suomi korkean teknologian ja työstä elävänä maana tulee olemaan aina riippuvainen viennistä. Muuten hyvinvointivaltiomme on vaarassa romahtaa, jos tästä ei kyetä pitämään kiinni.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #61

"En nyt saa Arto ihan kaikesta sun ajatuksistasi kiinni."

En oikein usko ettet olisi saanut. Näyttäisi pikemminkin siltä että tiedät hyvin mitä tarkoitan ja sen ymmärtäminen ei ole edes vaikeata. Minä puolestani olen ymmälläni ja hämmästynyt sen suhteen miksi puhut potaskaa, vaikka tiedät paremmin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #63

Miksi Suomi sitten aikoinaan devalvoi markkansa, kun ei pärjätty? Sen takia, että pärjättiin. Nyt euron aikana ei ole sitä mahdollisuutta ja kilpailukyvyn parantamiseksi piti hakea muita ratkaisuja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #65

"Miksi Suomi sitten aikoinaan devalvoi markkansa, kun ei pärjätty?"

Samasta syystä kuin nyt tehdään kikyä ennen joko devalvoitiin tai tehtiin konsensusta, joka on ihan sama asia kuin kiky.

Tosin devalvaatioissa ei ollut koskaan kyse enää harkinnasta, vaan silloin oltiin jo pakkotilanteessa. Lisäksi devalvaatioon pyrittiin aina saamaan mukaan elementti joka estäisi palkkojen nostamisen heti, jotta kilpailukyky säilyisi edes hetken aikaa. Aina ne palkat kuitenkin nousivat niin että devalvaatio menetti tehonsa ja piti tehdä taas uusi devalvaatio.

Devalvaatio oli kuitenkin joka ainut kerta väkivaltainen yllätystoimi, jossa jotkut voittivat ja jotkut hävisivät, ennenkaikkea palkansaajat ja piensäästäjät hävisivät. Sellaiseen tilanteeseen ei koskaan pitäisi joutua.

"Sen takia, että pärjättiin. Nyt euron aikana ei ole sitä mahdollisuutta ja kilpailukyvyn parantamiseksi piti hakea muita ratkaisuja."

Ne muut ratkaisut eivät vielä ole oikein vakiintuneet vakiintuneiksi käytännöiksi ja tuskaa se tuottaa, mutta nämä muut ratkaisut ovat paljon parempia kuin devalvaatiot tai uppoavan valuutan käyttöönotto.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #55

Tässä on tuoreinta tilastoa tältä vuodelta (tullitilastot):
"Vienti EU-maihin nousi elokuussa 21 prosenttia ja tuonti EU:sta kymmenen prosenttia viime vuodesta. Vienti EU:n ulkopuolelle kasvoi 14 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta puolestaan kahdeksan prosenttia vertailukuukaudesta. Tammi-elokuussa vienti EU-maihin kasvoi 17 prosenttia ja ulkokaupan vienti 14 prosenttia. Tuonti EU-maista suureni tammi-elokuussa kahdeksan prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta 22 prosenttia."

Tuontiin EU:n ulkopuolelta vaikuttaa eniten Venäjältä tuleva energia. Vienti romahti Venäjälle muutama vuosi sitten mutta tuonti ei. Ja sehän on puolestaan sidottu dollariin. Bilateraalinen kauppa Neuvostoliiton kanssa 5-vuotis sopimuksineen oli Suomelle helppoa vientiä mutta tuhoisaa teknologiselle kehitykselle. Kymenlaakso on tästä yksi esimerkki. Myllykoski, Inkeroinen, Kuusankoski, Karhula, Kotka jne. porskuttivat 80-luvun puoleen väliin hyvin. Kouvolakin oli varakas kaupunki keskushallintoineen. Mutta PK sektori ei kehittynyt tai oikeastaan sille ei annettu tilaa. Samaa on ympäri Suomea. Devalvaatiot näennäisesti korjasivat tilannetta (vuorineuvoksien ja AY-pomojen sopimuksilla ja hallituksien siunauksella). Paperi ja Sellu alkoi kansainvälistyä voimakkaasti 80-luvun taitteessa kun teknologinen kilpailukyky alkoi rapautua. Neuvostoliiton romahdus avasi lopultakin silmät. "Onpas meillä yksipuolinen elinkeinorakenne ja PK-sektori lapsen kengissä". EU avasi portin "uudelle" sisämarkkina-alueelle jos vain pystyttäisiin kehittämään kysynnän mukaisia tuotteita ja investointeihin löytyisi rahaa. Tie on ollut pitkä Aasian nousun myötä. Nykyisin viennistä noin 60% menee EU-maihin. Ja kuten tämän vuoden tilasto osoittaa suunta on terve. Vienti kasvaa nopeammin kuin tuonti. Jotain ollaan tekemässä oikein vaikkakin liian hitaasti. Levoselle lohdutuksena, että Kotkan satamakin on mukavasti korjannut tilannettaan ja Äänekosken sellun pyörähtäessä täysille tavaraa liikkuu. Toivotaan, että transito myös Venäjälle voimistuu. Uusia yrityksiä ja entisten kasvua sinnekin toki tarvitaan, mutta ei se ole EU:sta eikä eurosta kiinni. Liikeideoista ja rohkeudesta on kysymys. Menestystä Kymenlaaksoon.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #64

Kiitos Seppo. Kotkassa ja koko Kymenlaaksossa olisi pitänyt osata varautua paremmin tähän rakennemuutokseen. HaminaKotka satama on yksi meidän paras toivomme tulevaisuudessa, siksi sinne investoidaankin nyt ns. Kotkan sähkörahoja 30M€.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

ei ole Seppo hyvä minulla puotia eikä Vesa ole kysellyt jäsenyyttä))) Ota ihan rauhallisesti. Jäitä hattuun ja älä anna pelolle valtaa))) hyvää perjantaipäivää sinulle ja Vesalle kanssa

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Vaikuttaa, että meillä on kaksi Kokoomusta vallassa. Kansallinen Kokoomus ja Suomen Keskusta. Mitään käytännön eroa ei niiden politiikassa ole tällä hetkellä.

On suuri ihme, mikäli Keskusta ei saa kunnolla näpeilleen seuraavissa eduskuntavaaleissa 2019.
Kaikki merkit viittaa seuraavissa vaaleissa Keskustan murskatappioon. Mutta sitä saa mitä tilaa. Miljonääri ei ymmärrä yhtään mitään köyhien ihmisten elämästä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kyllä miljonäärillä oli aivan oikeat teesit, joilla hän puheenjohtajavaalia ja myös oppositiopolitiikkaa kävi. Takki vaan kääntyi kumman sujuvasti, kun piti ryhtyä hallitustöihin. Tämä viittaa harkittuun toimintalinjan valintaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Juhan käytös muuttui aggressiiviseksi, kun siitä tuli puheenjohtaja ja pääministeri. Se oli iso muutos ja järkytti kansalaisia. Tuli pakkoa ja määräaikoja. Ihmisiä peloteltiin ja lopulta oli iso törmäyskurssi ay-liikkeen kanssa. Sitten saatiin kiky vaivoin, jonka seurauksena monen työtä tekevänkin ihmisen talous on nyt tiukilla. Viime kesän tapahtumat perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen olivat sitten jotain aivan käsittämätöntä. Juhan maine on todennäköisesti lopullisesti mennyttä, siksi kait se muu puoluejohtokin on niin hiljaa ja kauhusta kankeana odottavat mitä tästä vielä seuraa. Ei siellä taida olla ketään, joka kykenisi ottamaan ohjakset käsiin. Naiskansanedustajista Heikkinen ja Saarikko ehkä, miehistä en näe tällä hetkellä ketään nousevaa tähteä/persoonaa. Ihmetellyt olen myös sitä, miten Kimmo Tiilikainen oli oppositiossa ollessaan niin vahva, mutta nyt on kovin etäinen. Vetikö viime kuntavaalit Hgissä hiljaiseksi, kun ei yltänyt edes valtuustoon ja on aikonut käydä seuraavat eduskuntavaalit Hgistä käsin. Se tietää Kimmolle varmaa pudotusta, jos sieltä yrittää. Surkeaa ja surullista, miten pehmeää porukkaa tällä hetkellä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Sitä, kun on kerran rikastunut, niin helposti unohtuu millaista se tavallisen ihmisen arki on, vaikka tuo se rahakin omat ongelmansa. Ei raha ketään onnelliseksi tee, vaikkei se köyhänä ja kipeänäkään ole mukava olla, sanotaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Itse olen ollut lähinnä tyrmistynyt Levosen kirjoittelusta jo keväästä saakka. Kirjoittajalla tuntuu olevan hirmuinen vimma saada lapioiduksi mahdollisimman paljon p... eikun lannoitetta omaan kukkaruukkuunsa. Onkohan blogisti ymmärtänyt, että sotkee itsensä siinä samalla?

Jotenkin tyrmistyksestäni toivuin, kun ymmärsin Levosen pyrkivän itse puolueensa puheenjohtajakisaan. Toivotaan, etteivät ole Keskustassa yhtä tyhmiä kuin Persut. Puoluejohtajan paikalle valitaan toivottavasti lopulta joukkuepelaaja, ei oman pesän sotkijaa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Huomenta. Eiköhän tässä ole jotkut muut laittaneet sitä lannoitetta omaan kukkaruukkuunsa aikaa sitten, kun katsoo tätä suurta "teatteria", mitä tässä on tapahtunut kuntavaalien jälkeen. Kun katsotaan vielä taaemmas ja jätettiin keskustapuolueen vanha konkari Paavo Väyrynen rannalle hallitusta muodostettaessa, niin siinä tapahtui jo iso virhe. Nyt näitä "virheitä" on tapahtunut tuon tuostakin. Kuten olen sanonut jo useamman kerran aikaisemmin, kerta tai pari voi olla sattumaakin, mutta ei sen jälkeen. Lauri Nurmi ei olisi kirjaansa kirjoittanut, jos valtaa olisi käytetty oikein viime kesänä perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajottua. Nykyiset siniset eivät olisi päässeet enää hallitukseen, jos olisi toimittu oikein. Jokainen näkee asiat omalla tavallaan, minä elän tässä kohtaa tämän ns. valtavirran mukana, joka näkee asiat näin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Levonen, kun tämä ei nyt näyttänyt vielä avautuvan: Toimit Keskustassa, sinulla on meitä rivikansalaisia paremmat vaikutusmahdollisuudet puolueesi sisäiseen keskusteluun. Keskisuuren kaupungin valtuustoryhmän johtajalla vielä rivijäsentä verrattain paljon paremmat. Käytät silti aikaasi osoittaaksesi meille äänestäjille, että Keskusta on täysp... porukka. Tätä viestit tällä viimeisimmälläkin kommentillasi.

Uuden Suomen blogeja seuraavista on Keskustan kannattajia jonkin verran, Keskustan vaikuttajia vähemmän ja meitä liikkuvia äänestäjiä varmaan suurin osa. Kritiikkisi kohdentuu minun silmissäni Keskusta puolueeseen, jota sen toimiva johto edustaa.

Puheenjohtajavalinnat tehdään Keskustan oman väen kesken. Kritiikille voi olla paikkansa. Valitsemasi foorumi vain on täysin väärä.

Jos voittaisit puheenjohtajavaalin, millaisen puolueen saisit johdettavaksesi? Viet jokaisella blogeillasi Keskustaa tukevilta viimeisenkin halun olla missään tekemisissä ryhmänne kanssa.
Ja millaisen puheenjohtajan puolue saisi? Puheenjohtajan, joka pui jokaisen henkilökohtaisen vastoinkäymisen ja väittelytilanteen lehdistön kautta? Itse en pidä pelolla johtamista tämän päivän johtamisena.

Anteeksi suorapuheisuuteni. En ole koskaan pitänyt itseäni keskustalaisena, vaikka muutamia tuttujani onkin ollut puolueen eri tasoilla toimimassa.

EDIT:
Sinisten suosimiskysymyksessä sinua taitaa häiritä enemmän taustasi entisenä Perussuomalaisena valtuustoryhmäjohtajana. Tämä tuli esiin blogisi kommentista. Nyt minun silmissäni näyttääkin enemmän siltä, että taidat olla myyrä nykyisessä puolueessasi.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kyllä Levonen on oikealla asialla. Olen ymmärtänyt, että hänen vilpitön tarkoituksensa on muuttaa keskustan suuntaa sen alkiolaisille raiteille. Todellisuudessa meillä on ollut kaksi kokoomuspuoluetta tällä hallituskaudella. Se kaivaa monen keskustaa äänestävän mieltä.

Menettelytavoista on aina hyvä keskustella. Vain sillä tavoin löytyy paras toimintalinja. Ehkä neuvosi ovat käyttökelpoisia Levosenkin mielestä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #73

Minä en oikeastaan tiedä Levosen tarkoitusperää enkä tunne alkiolaisuutta niin paljoa, että osaisin Levosen tulkintoja kuvata alkiolaisittain niin tai näin. Levosen ulkomaalaisia koskevat kommentit muistuttavat Levosen historiasta enkä siis tiedä, kuinka alkiolaista tuo politikointi on.

Minusta on kuitenkin arvokasta keskustella puolueen linjasta eri asioissa. Puheenjohtajan haastaminenkin on äärettömän arvokasta. Puolueen tai istuvan puheenjohtajan mustamaalaamiseen ei pitäisi kenenkään ryhtyä. Henkilökohtaisuuksiin ei kannata mennä. Puheenjohtajaksi pyrkivän on tärkeää ymmärtää, että heittelee lokaa oman ryhmänsä päälle. Siis sen, jota on pyrkimässä johtamaan.

Olisi sujuvampaa keskustella siitä, mitä pitäisi muuttaa kuin puuttua siihen, mitä on tapahtunut. Henkilövaihdoksia tärkeämpää on se, millaista Keskustaa haluatte rakentaa. Onko alkiolaisuus oikeasti se, mihin pitäisi palata? Vai olisiko suuntaa, johon voisi oikeasti edetä?

Minusta konservatiivisuus on menneen katselua. Paluusta vanhoihin hyviin aikoihin ja toimintatapoihin ei mielestäni koskaan seuraa mitään uutta ja hyvää. Enhän edes tiedä, onko alkiolaisuus keskustalaista konservatismia. Siltä se puheissa kuulostaa.

Nyt kun tavoitin ihan oikean keskustalaisesti ajattelevan, kysyn ihan aiheen ohi: Mitä mieltä Laitinen on maakuntahallinnosta? Onko se välttämätöntä?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #79

Kiitos kysymästä. En ole kovin puhdasoppinen keskustalainen monessakaan mielessä. Korvessa kyllä asun. Kun nyt suoraan kysyit niin voin kyllä vastata.

En ymmärrä koko maakuntahallinnon ajatusta. Miksi tehdään väliporras, josta läänijaon myötä päästiin pitkälle eroon. Sote olisi voitu hoitaa nykyisiä rakenteita kehittämällä mieluummin kuin vääntämällä uutta, josta ei tiedä ennenkuin monien vuosien jälkeen, kuinka se toimii.

Pidän koko sote-uudistusta aikamoisena puhalluksena. Kokoomus hoiti suurille ja pienillekin toimijoille rahasammon. Sitä tietenkin siitä muistetaan hyvällä. Keskusta sai kaipaamansa maakuntahallinnon, joka ennen pitkää osoittautuu tyhjäksi lupaukseksi. Sillä kuitenkin saatiin kannattajat hyväksymään kokoomuksen näkemykset uudistuksesta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #82

Meillähän on itseasiassa maakuntahallinto olemassa, mutta sinne siirrettäisiin nyt kunnilta iso liuta asioita ratkaistavaksi ja tulee omat erilliset maakuntavaalit, jos uudistus toteutuu. Myös kuntien omaisuutta ja tuloista noin puolet siirtyisi maakuntahallinnolle. On paljon muutakin. Sote- ja maakuntauudistuksen tarkoitushan oli alunperin se, että saadaan kustannustehokkaampi järjestelmä aikaiseksi. Nyt vain tämä kokoomuksen tuoma sotea koskeva valinnanvapaus on uhka järjestelmälle eikä siitä tulisi myöskään kustannustehokkaampi ja aiotut säästöt jäisi saamatta. Joidenkin mielestä päinvastoin kustannukset karkaisi käsistä eli ne nousisivat. Melkoinen sekahedelmäsoppa tästä on syntynyt ja kukaan ei oikein pysty hahmottamaan näin monimutkaiseksi muodostuvan järjestelmän järkiperäisyyttä ja onko se lopulta perustuslainmukainen. Henkilökohtaisesti en ole innokas näin vaikeaselkoisesta järjestelmästä, vaikka ymmärrän uudistusten tarpeellisuuden juuri siitä alkuperäisestä näkökulmasta katsottuna. Sote on kuitenkin se tärkeämpi juttu, mutta kun kaikkien pitäisi voittaa eikä tässä taida kukaan voittaa, niin odotettavissa on muhkeita kiistoja asian ympärillä, joka voi lopulta kaatua siihen, että aika loppuu kesken ja edessä on uudet eduskuntavaalit.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #83

Vesa Levonen, olen kanssasi samaa mieltä.

Sote-uudistus oli iso uudistus. Liian iso edelliselle, heikolle hallitukselle. Nyt vaikeuskerrointa lisättiin moninkertaiseksi lisäämällä soteen maakuntahallintouudistus. Soppa syntyi vielä sakeammaksi hallituskumppani Kokoomuksen lisättyä keitokseen valinnanvapauden vaatimuksensa.

Nyt taitaa olla niin, että vaikka hämmentäjillä riittäisi voimaakin, mistään ei tahdo löytyä niin vankkavartista kauhaa, että varsi kestäisi katkeamatta. Toivottavasti siis keitos ei pala pohjaan, tälläkin porukalla.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #82

Kiitos, Erkki, vastauksestasi!

Itse mietin vähän samaan tapaan, että hallintouudistus olisi voitu täytäntöönpanna ilman väliportaan poliittista koneistoa. Maakuntajako on myös sekin vähän hassu, eihän maakunnat luonnollisesti jakaudu esimerkiksi Etelä- ja Pohjois-Savoon. Savoahan ne ovat niin etelässä kuin pohjoisemmassakin.

Kuinka hyvin maakuntaidentiteetti lopulta kantaa? Jää nähtäväksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #84

Se kantaa vain, jos uudistus toteutuu eikä sen toteutumisesta ole loppujen lopuksi vielä mitään varmuutta. Paljon on monenlaisia epävarmuustekijöitä ja jotenkin tuntuu siltä, ettei tämä hallitus kestä loppuun saakka. Kaikki merkit viittaavat siihen, että kuppi menee nurin tässä ennen ensi kesää. Voin olla väärässä, mutta merkit ovat tällä hetkellä sellaiset, vaikka mitä vakuuteltaisiin eikä se tehnyt asiaa helpommaksi, kun kävi ilmi, että Sipilä oli ollut kesällä yhteyksissä demareihin kokoomuksen vaihtamiseksi. Oliko myös oltu tässä hiljattain, vaikka Rinne kiisti. Paljon tehdään asioita kulisseissa, joista ei julkisuuteen hiiskuta, vaan kaikenlaisia huhuja liikkuu. Toisinaan huhuilla on taipumus pitää myös paikkansa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jokaisella on oikeus mielipiteeseen. Hyvä, kun rohkenet kertoa ajatuksesi. Siitä pidän. Jos nyt ajatellaan mitä kaikkea Sipilä on tehnyt ja ennen kaikkea miten hän on tehnyt, niin onhan se ollut rumaa katseltavaa heti alusta saakka, kun hän tuli pääministeriksi. Kyllä tässä yhteiskunta on saatu enemmän ja vähemmän sekaisin näillä pakonomaisilla keinoilla yrittää viedä asioita läpi vastoin Suomen perustuslakia ja viimeksi sitten tämän "näytelmä" kesäkuussa perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajottua. Minä en ole millään tavalla syypää keskustan hajaannukseen, joka alkoi silloin, kun Paavo Väyrystä kohdeltiin kuin märkää rättiä ja Sipilä pyyhki Paavolla ns. lattiaa. Minä en ole syypää siihen, että Sipilä sai ay-liikkeen nousemaan ja Hgissä järjestettiin mittava mielenosoitus ja siinä oli hallitukselle käydä jo silloin kalpaten. Minä en ole syypää Sipilän "kiristykseen" ja "uhkailuun" hallituksen kaatamisella, että kokoomus saatiin peräytymään aikanaan sotea ja maakuntauudistusta koskevassa väännössä, minä en ole syypää siihen demokratiavajeeseen, mikä on seurannut perussuomalaisten puoluekokouksesta lähteneestä irvokkaista tapahtumista liikkeelle, minä en ole syypää siihen, kun kaiken maailman hyvävelijuttuja (hillotolppia) on järjestelty Sipilää lähellä oleville tahoille, minä en ole syypää soten pysähtymiseen perustuslakivaliokunnan käsittelyyn, minä en ole syypää keskustan huonoon kuntavaalitulokseen, minä tuskin olen syypää mihinkään näihin virheisiin mitä tässä on Sipilän johtaman hallituksen aikana tapahtunut ja keskustan kannatusluvut ovat olleet kaiken aikaa laskussa. Minä olen syypää siihen, että olen ottanut asiat esille ja päättänyt haastaa Sipilän ja olemalla vaihtoehto niille, jotka ovat jättäneet tai jättämässä puolueen. Jos tämä kritiikki sattuu, niin sen on syytäkin sattua, niin kauheaa katseltavaa tämä kaikki on ollut ja en yhtään ihmettele miksi suurin osa kansalaisista ei ymmärrä tätä nykyistä touhua, kun samaan aikaan rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy sekä kaikenlainen eriarvoisuus vielä kasvaa. Mitä Sipilä oikeastaan on saanut aikaan? Monen mielestä ei mitään, mutta itse tunnustan hänen hyvät tarkoituksensa laittaa talous kuntoon ja estää maamme velkaantuminen, mutta ei sitä niin pitänyt tapahtua kuin nyt on moni edellä luettelemani asia tapahtunut ja toimittajat ovat Sipilän kimpussa. Hän ei ole yksin syypää näihin touhuihin, vaan onhan siellä ollut hallituksen triossa Soini ja Orpo, ennen Orpoa Stubb ja omassa eduskunta-ja ministeriryhmässä ne kärkihenkilöt, jotka ovat antaneet käsittämättömiä vapauksia yhdelle henkilölle puhaltamatta pilliin missään vaiheessa, että nyt saa riittää. Kesällä se pilliin puhaltaminen olisi jo pitänyt tapahtua viimeistään eikä antaa tapahtua sitä, mistä Nurmi kirjoitti kirjassaan ja joka päivä saamme lukea uutisista näitä järjettömiä asioita, mihin tilanteeseen on ajauduttu ja oma puolueemme seisot tumput suorina ja odottaa kaikessa hiljaisuudessa viimeistä kuoliniskua. Jos tässä nyt pitäisi olla vain hiljaa ja alistua siihen, miltä asiat näyttävät ja mihin suuntaan ne ovat etenemässä, niin sitten voisin heittää pyyhkeen kokonaan kehään ja antaa olla. Sipilä olisi pitänyt laittaa aikaa sitten jo vaihtoon eikä seistä enää metriäkään sen takana. Se on oma vankkumaton mielipiteeni, vaikka puolueen piirit ja johto jaksaisi vielä uskoa ihmeeseen. En kuitenkaan jaksa uskoa, että näin enää on, kun ovat näyttäneet nostavan kätensä pystyyn.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #75

Levonen, en minä sinua mistään syytä. Ei sinun vastuullasi ole ollut luettelemiesi asioiden kulku.

Asioita olisi voitu johtaa toisellakin tavalla. Ehkä jossain olisi voinut tulla menestystä helpommallakin, joissain asioissa taas on otettu takkiin siinä, ettei koko hallitusta ole saatu mukaan sitoutumaan. Sellainen voi koitua kohtalokkaammaksi kuin se, että asioita on viety eteenpäin virheitä tehden.

Kun ei tee mitään, ei synny virheitäkään, on sanonta, johon sisältyy paljon syvää viisautta. Virheiden välttämisestä ei koskaan synny mitään uutta. Googlasin sinusta, Levonen. En usko, että sinäkään onnistuisit puheenjohtajan hommassa ilman melkoista julkista kritiikkiä. Etkä vaikuta myöskään kaverilta, joka jättäisi asiat tekemättä siksi, ettei syntyisi virheitä. Vaikutat liian rohkealta sellaiseen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #80

Kiitos tästä Kai, olen nyt aika pitkälle kanssasi samaa mieltä. Kun ei tee mitään, niin ei tee virheitä, mutta laakereillekaan ei voi jäädä lepäämään. Eteenpäin elävin mielin. Hyvää viikonloppua!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jos katsotaan vanhan konkarin Paavo Väyrysen tuloksia Vanhasen hallituksen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerinä, tulos on +-0.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset