VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Meneekö Sipilä vaihtoon ennemmin kuin Väyrynen lähtee keskustasta?

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä näyttää olevan nyt kovasti huolissaan siitä, että Paavo Väyrynen on selvästi toisen puolueen jäsen ja hänen ei kuuluisi olla enää keskustassa. Huolen ymmärtää, kun tietää myös mikä on Juhan oma tilanne, mutta nyt ei enää auta itkut markkinoilla.

https://yle.fi/uutiset/3-9895357

Paavo perusti oman kansalaispuolueen, jota voitaneen pitää eräänlaisena protestina sille, kun Juhasta tuli viime eduskuntavaalien jälkeen pääministeri eikä Paavolle ollut käyttöä Sipilän johtamaan hallitukseen. Paavo yritti saada kontaktia Juhaan, mutta Juha ei oikein lämmennyt ajatukselle.

Paavo on eittämättä keskustan pitkäaikainen konkari ja vielä kunniapuheenjohtaja. Hänen ajatuksiaan pidetään huomattavasti kotoperäisempinä kuin Juhan. Paavon ajatuksista kuultaa kansalaismielipide ja se on myös monen keskustalaisen kannattajan mieleen. Paavo tuntee tavallisen ihmisen tuskaa, hänellä on aina ollut kyky kuunnella kansan syviä rivejä, vaikka ns. oman tiensä kulkija olisikin.

Juha lähti politiikassaan näin keskustalaisittain uusille urille hyvänä tarkoituksena laittaa Suomi kuntoon. Hallitusta on johdettu kuin yritystä aatesuuntana kokoomuslaisia palveleva uusliberalismi. Talous on menossa parempaan suuntaan, mutta silti Juhan oma imago ja keskustan kannatus on suorastaan romahtanut. Moni on sitä mieltä, ettei Suomea laiteta kuntoon, koska maahan on syntynyt demokratiavaje ja kovat säästöt ja leikkaukset ovat ajaneet ihmisiä ”lunastuskuntoon”. Suomessa on jo muutenkin vaikea tulla toimeen, kun asuminen ja liikkuminen nielee suurimman osan tavallisen ihmisen tuloista. Tätä ei ole keskustassa oikein vieläkään ymmärretty, kun kokoomuksen kelkkaan lähdettiin. On tietysti paljon muitakin asioita.

Monen pitkääkin päivää tekevän talous on kovilla huolimatta siitä, että Suomella menee nyt hiukan paremmin. Arkiset taloushuolet eivät kosketa samalla tavalla varakkaita, vaikka huolensa ne on heilläkin. Ei Sipilän hallituksen tekemistä leikkauksista voi kukaan kiljua riemusta eikä nk. sinisten edes kuuluisi olla hallituksessa. Hallitus olisi pitänyt laittaa heti uusiksi, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi. Monen on yhä vaikea ymmärtää sitä, miksi keskustan piti ryhtyä kannattelemaan ”soinilaisia”, vaikka sitä perusteltiin hallituksen toimintakyvyllä. Jatkuvat sotekiistat eivät ole myöskään keskustalle hyväksi, joissa kokoomus saa olla alituiseen päällepäsmärinä. Julkinen terveydenhuolto on kansalaisten perusturvaa ja sitä ei saa eikä pidä romuttaa.

Hallituksen kokonaisluottamus ei ole parantunut kansan keskuudessa ja tuskin tämän hallituskauden aikana parantuu. Se on kuitenkin omalla tavallaan paradoksaalista, että kokoomus hallituspuolueena porskuttaa kaiken aikaa gallupin kärjessä ihan omilla kymmenluvuillaan. Oppositiopuolueistakaan ei ole ollut sille nyt vastusta. Luulisi, että demareiltakin löytyisi paremmin paukkuja kokoomuksen päihittämiseen, mutta kovin on ollut vaisua touhua. Taustalla tietysti vaikuttaa myös kokoomustaustainen presidentti Niinistö, jonka kansan suosio on niin huikean korkealla, ettei ole ihan äsken Suomessa koettu. Masentuuhan sitä vähemmästäkin.

Juha on tehnyt virheitä, on hän tämän jo itsekin todennut. Itse olen sitä mieltä, että Juhan olisi pitänyt huomioida Paavo paremmin, kun hän sai tehtävän muodostaa hallitusta. Virhehän se oli ja Juha oli sen verran kokematon politiikassa, ettei tuntenut kenttää yhtä hyvin kuin Paavo. Paavo olisi ollut sopivasti ”jarruna”, että olisi jäänyt turhat sooloilut ja vouhotukset tekemättä, kun välillä meni niin lujaa, että U-käännöksiäkin tehtiin. Eittämättä Juhan käytös oli Paavolle liikaa, kun perusti oman puolueen. Paavo haluaa olla kuitenkin edelleen keskustapuolueen jäsen ja on hakemassa keskustalaisena myös presidenttiehdokkuutta perustamansa kansalaispuolueen listalta. 

Keskustalla on jo oma presidenttiehdokas ja valinta on tehty Seinäjoen puoluekokouksessa. Kun ja jos Paavon ehdokkuus varmistuu, se syö väistämättä Matti Vanhasen kannatusta. Sehän ei tietysti ole hyvä Matin kannalta, mutta onko se huono asia keskustan kannalta?

Sanoisin näin, että tilanne on nyt keskustan kannalta sen verran hankala, ettei suorastaan tukala eikä Paavoa kannata savustaa ulos puolueesta, vaikka se joitakin harmittaa. Keskustan on ennemmin vaihdettava puheenjohtajaa ja viimeistään siinä vaiheessa, jos puolueen kannatus laskee jo alle 15 prosentin. Se näyttää nykyisten tietojen valossa olevan valitettavan mahdollista. Sipilän johdolla on enää kannatuskäyriä vaikea saada nousuun. Se voi olla suorastaan mahdoton tehtävä. Nyt tarvittaisiin pikaisesti ns. uutta verta kehiin. Kehottaisin Juhaa jo vakavasti harkitsemaan sitä, että valmistautuu väistymään vapaaehtoisesti syrjään ja valittaisiin uusi puheenjohtaja talvella jo ennen Sotkamon puoluekokousta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Toivottavasti kaimani katoaa historian sivuille!

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Juhan kohtalon ratkaisee viimeistään tuleva puoluekokous.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Keskustalla on vielä 1,5 vuotta aikaa touhustaa. Kannatus ehtii tuona aikana nykyisestään hyvinkin puolittua, jos/kun tuo kehitys jatkuu samansuuntaisena. Mikähän tuon kehityssuunnan yht˚äkkiä nyt muuttaisi ? Sipilän maakuntauudistus ja kaikki ne 18 uutta maakuntaa, vaiko Bernerin osaaminen ?

No, sieltähän on nousemassa puolueen johtoon mahdolisesti uusi ja mielenkiintoinen nimi ja ˚kyky˚, Antti Kaikkonen.
( Lännen media kysely 7/10 )

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005419058.html

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olet oikeassa. Jos nyt vain odotellaan, niin edessä saattaa olla murskatappio. Pelkään pahoin, ettei Kaikkosesta ole puolueen kannatuksen nostajaksi eikä hän ole edes osoittanut kiinnostusta tehtävään. Toistaiseksi olen ainoa, joka sen on sanonut julkisesti. Katsotaan tuleeko vielä muita.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuohan on nyt jokaiselle muulle kuin Väyryselle päivänselvää, että perustettuaan oman puolueen olisi aika erota keskustasta. Kyllähän se sama päti sinisiinkin. Jos oli halu lähteä perussuomalaisista, sen olisi kyllä voinut tehdä jo ennen kuin oli selvää, että sinisten perustaminen onnistuu. Mutta en kyllä oikein osaa kuvitella, että sinisiin liittyneet jäisivät edelleen myös Halla-ahon vaivoiksi.

Paavo on tosiaan tehnyt jo vuosikymmenet parhaansa, että muut kuin keskustalaiset eivät luottaisi häneen. Alkoholisoituneen Ahti Karjalaisen ajo presidentiksi, kassakaappisopimus Suomisen ja Taxellin kanssa, jalasmökki. EU-jäsenyyskäsittelyn puhepitkittäminen on kai ainoa asia, jossa hän on selkeästi käyttänyt kansanedustajalle kuuluvaa mahdollisuutta, vaikka sekin sai vähän farssinomaisia piirteitä.

Joten kyllä niitä epäilyksiä Väyrysen hyvyydestä on ollut keskustan sisälläkin. Uuden puolueen perustaminen oli sitten viimeinen niitti.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Väyrynen on historiansa vanki. Äänillä saatua aikaa on käytetty sumeilematta vain ja ainoastaan oman aseman pönkittämiseksi. Oma puolue ja sekalainen "asiantuntijakaarti" (käpykaarti) pönkittämässä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt ei pidä tehdä raja-aitoja Paavon eteen, se vain hajottaa lisää puoluetta. Paavolla on sen verran kova kannatus, että keskusta tarvitsee Paavoa ja hänen ajatuksiaan. Itseasiassa olemme Paavon kanssa hyvin lähellä toistemme ajatuksia, jos olet sattunut huomaamaan.

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

Uskon kyllä, että Paavo saa sen 20.000 korttia. Ja siinä tapauksessa valikeskustelusta tulee mielenkiintoinen: Isäntämaasopimus yms.

Henry

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Juho J., en tiedä ikääsi, mutta olet nyt jämähtänyt menneeseen, Politiikassa joudutaan tekemään ratkaisuja ajassa - ja ajat 1960-70-luvuilla ja vielä 80-luvulla olivat toiset. Ajat ovat muuttuneet ja Paavo Väyrynen kyllä elää vahvemmin ajassa kuin moni nuorempi. Toki kaikilla on rasitteensa - tietoa ja etenkin käytännön kokemusta Paavolla on.

Mitä alustajan tekstiin, vaikka käyt reipasta kampanjaa Keskustan puheenjohtajan vaihtamiseksi, ajatuksesi ovat maanläheisiä. Mielestäni olet oikeassa siinä, että Paavo pelattiin väärään aikaan ulos ja väärällä tavalla. Tuon olisi voinut tehdä joustavammin, niin että eu-edustajan ehdottomalle osaamiselle olisi annettu tilaa ja käyttöä - vaikka kulisseissa.
Tuosta ajassa elämisestä: Kyllä Väyrynen on esim. maahanmuuttopolitiikassaan ja siinä, miten hän olisi asiat hoitanut 2015, enemmän oikeassa kuin Sipilä, joka lepsuili ja teki käsittämättömiä mokia alkuinnostuksissaan.

Älkää huoliko; Väyrynen saa kannnattajakortit ja presidentin vaaleissa saadaan mielenkiintoiset keskustelut aikaiseksi - joillakin kun on -kuten jo sainoin - tietoa, perspektiiviä ja osaamista. Eikä vähäisin energian lähde ole se, että kainalossa on pari kynittävää kanaa ja voi sieltä kainalosta pilkottaa jokin häntäkin. Politiikka on peliä - jotkut osaa sen paremmin kuin toiset.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Paavo elää ajassa. Pidän todennäköisenä, että Paavo saa korttinsa kerättyä ja hän on vielä se todellinen haastaja Niinistölle.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

No, jos olet iästäni kiinnostunut, niin olen noin 5 vuotta Väyrystä nuorempi. Joten hyvinkin on mahdollista, että olen jämähtänyt viime vuosituhannelle. Omaa jämähtäneisyyttään on niin vaikea itse huomata.

Vanhoista parroista Pekkarinen ja Väyrynen ei ollut mitään hyötyä Vanhasen hallituksessa, jossa Lehtomäki ajoi paskalain miinaan. Että se siitä ajassa olemisesta ja kokemuksesta...

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Vähän epäjohdonmukaiselta tuntuu keskustalainen ajatuksen juoksu. Äänestäjille sanotaan, että teillä on liian korkeat palkat ja syötte valtion varoja. Samaan aikaan edistetään toisen puolueen äänestäjien asioita hartiavoimin. Sitten ihmetellään, kun äänestäjät ovat tehneet omat johtopäätöksensä. Ei tuollainen ole mitään yritysjohtamisen opeilla tapahtunutta toimintaa. Kertoo vain metsään menneistä valinnoista.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Se on just näin. Miksi menimme siihen halpaan, että lähdimme tekemään sellaista politiikkaa, mistä vain kokoomuksen kannatus kasvaa. Olisi pitänyt pitää tiukasti jalat maassa ja muistaa edellinen vaalitappio. Siitä puhuttiin, mutta siitä huolimatta mentiin halpaan ja annettiin Sipilän viedä ja muut vikisi. Nyt on herätty kammottavaan todellisuuteen, mutta tilanne uhkaa karkaa käsistä. Kansalaispuolueen jäseniä ei pidä missään nimessä erottaa, se vain hajottaa puoluetta. Paavo sai nopeasti perustettua puolueen ja sen ei pidä nyt antaa häiritä kerran Paavo itse pysyy keskustalaisena ja on sen kunniapuheenjohtaja. Yhdistetään mieluummin voimat ja nostetaan kannatusta tekemällä asioita paremmin ja niin, ettei kannattajat siirry kokoomukseen, demareihin ja perussuomalaisiin. Tähän kyllä tarvitaan nyt myös uusi puheenjohtaja, Sipilä ei siihen pysty, hänen aika on väistämättä ohi. Toivottavasti puoluejohto lukee nyt oikein askelmerkit.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"Nyt on herätty kammottavaan todellisuuteen, mutta tilanne uhkaa karkaa käsistä."

En oikein usko, että on herätty. Olen yrittänyt kaivella Suomenmaan verkkojulkaisusta laajempaa analyysiä tilanteesta, mutta ei tuo ole silmiini osunut. Ei näyttäisi juuri koskettavan. Se tuntuu olevan päällimmäisenä, että ihmiset eivät ymmärrä, mitä hyvää keskusta on tehnyt. Pitää kuulema selittää heille. Tämä tarkoittaa, että asenne viittaa kansalaisten aliarviointiin. Ylimielisyyttä!

Hokema "ukko vaihtoon" kuulostaa minun korvissani, että ukkoa ei vaihdeta vaikka joku haluaisi. En usko, että Sipilä vapaaehtoisesti luopuu. Hänellä on kuitenkin uskollinen kaarti loppuun asti. Kuinka suuri, siihen en ota kantaa. Hyvä, että tulee selkeä kilpailuasetelma. Ehkäpä se avaa monien silmät.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #17

Herääminen nähdään lopulta vain sillä, että miten kannatusgallupit kehittyy. Ei ne uskollisimmatkaan voi olla loputtomiin Sipilän takana, jos kannatus laskee. Katsotaan nyt rauhassa ja kiitos tuesta Erkki.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Sipilän olisi aika lähteä, jos ajattelisi puolueensa etua - mutta se kunnianhimo...

Yritysjohtaja-omistajaa ei olisi pitänyt nimittää pääministeriksi - eikä kyllä agraaripuoleen johtoonkaan. Valtio/puolue ei ole yritys, eikä mikään uskonnollinen hurmosliikekään.

Sipilän tie on virheiden reunustama. Viimeisin lienee riitely Väyrysen kanssa. Äänestäjät ovat aina kaikonneet riitaisista puolueista. Väyrystä ei olisi - kaikista omituisuuksistaan huolimatta - pitänyt jättää hallituksen ulkopuolelle. Mutta kokematon ja itsevarma Sipilä ei kaivannut kokenutta ja suurella egolla varustettua konkaria itseään neuvomaan.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hyvin sanottu Pekka. Tässä se virhe juuri tapahtui. Kyllä Juha kuitenkin tilanteen tiedostaa ja ukko vaihtoon on käynyt jo itselläänkin mielessä. Tämä Väyrysdebatti oli nyt tällainen "paniikkikohtaus", joka johtuu juuri tuosta mainitsemastasi kunniasta. Käyhän se kunnian päälle, kun ei asiat mennytkään niin kuin itse kuvitteli. Sipilä on kansan silmissä menettänyt luottamuksen ja tämä käy puolueelle kalliiksi, jos nyt vain odotetaan ihmettä tapahtuvaksi Sipilän johdolla. Kaiken viisauden alku on nyt tosiasioiden tunnustaminen. Puheenjohtaja on vaihdettava ja mitä pikemmin sen parempi.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitokset! Tosiasioiden tunnustamisen tärkeydestä Paasikivikin taisi puhua. Ja onhan se selvää ilman Paasikiveäkin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jos keskusta haluaa olla agraaripuolue, niin silloin tosiaan Sipilä on väärä valinta. Toisaalta sillä tiellä päästään tuonne vasemmistoliiton kannatukseen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Huomenta Juho. Siinä sinä olet oikeassa. Mikään agraaripuolue ei voi olla, jos meinataan pärjätä, vaan ihan koko kansan yleis- ja vastuunkantopuolue.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset