Meneekö Sipilä vaihtoon ennemmin kuin Väyrynen lähtee keskustasta?

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä näyttää olevan nyt kovasti huolissaan siitä, että Paavo Väyrynen on selvästi toisen puolueen jäsen ja hänen ei kuuluisi olla enää keskustassa. Huolen ymmärtää, kun tietää myös mikä on Juhan oma tilanne, mutta nyt ei enää auta itkut markkinoilla.

https://yle.fi/uutiset/3-9895357

Paavo perusti oman kansalaispuolueen, jota voitaneen pitää eräänlaisena protestina sille, kun Juhasta tuli viime eduskuntavaalien jälkeen pääministeri eikä Paavolle ollut käyttöä Sipilän johtamaan hallitukseen. Paavo yritti saada kontaktia Juhaan, mutta Juha ei oikein lämmennyt ajatukselle.

Paavo on eittämättä keskustan pitkäaikainen konkari ja vielä kunniapuheenjohtaja. Hänen ajatuksiaan pidetään huomattavasti kotoperäisempinä kuin Juhan. Paavon ajatuksista kuultaa kansalaismielipide ja se on myös monen keskustalaisen kannattajan mieleen. Paavo tuntee tavallisen ihmisen tuskaa, hänellä on aina ollut kyky kuunnella kansan syviä rivejä, vaikka ns. oman tiensä kulkija olisikin.

Juha lähti politiikassaan näin keskustalaisittain uusille urille hyvänä tarkoituksena laittaa Suomi kuntoon. Hallitusta on johdettu kuin yritystä aatesuuntana kokoomuslaisia palveleva uusliberalismi. Talous on menossa parempaan suuntaan, mutta silti Juhan oma imago ja keskustan kannatus on suorastaan romahtanut. Moni on sitä mieltä, ettei Suomea laiteta kuntoon, koska maahan on syntynyt demokratiavaje ja kovat säästöt ja leikkaukset ovat ajaneet ihmisiä ”lunastuskuntoon”. Suomessa on jo muutenkin vaikea tulla toimeen, kun asuminen ja liikkuminen nielee suurimman osan tavallisen ihmisen tuloista. Tätä ei ole keskustassa oikein vieläkään ymmärretty, kun kokoomuksen kelkkaan lähdettiin. On tietysti paljon muitakin asioita.

Monen pitkääkin päivää tekevän talous on kovilla huolimatta siitä, että Suomella menee nyt hiukan paremmin. Arkiset taloushuolet eivät kosketa samalla tavalla varakkaita, vaikka huolensa ne on heilläkin. Ei Sipilän hallituksen tekemistä leikkauksista voi kukaan kiljua riemusta eikä nk. sinisten edes kuuluisi olla hallituksessa. Hallitus olisi pitänyt laittaa heti uusiksi, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi. Monen on yhä vaikea ymmärtää sitä, miksi keskustan piti ryhtyä kannattelemaan ”soinilaisia”, vaikka sitä perusteltiin hallituksen toimintakyvyllä. Jatkuvat sotekiistat eivät ole myöskään keskustalle hyväksi, joissa kokoomus saa olla alituiseen päällepäsmärinä. Julkinen terveydenhuolto on kansalaisten perusturvaa ja sitä ei saa eikä pidä romuttaa.

Hallituksen kokonaisluottamus ei ole parantunut kansan keskuudessa ja tuskin tämän hallituskauden aikana parantuu. Se on kuitenkin omalla tavallaan paradoksaalista, että kokoomus hallituspuolueena porskuttaa kaiken aikaa gallupin kärjessä ihan omilla kymmenluvuillaan. Oppositiopuolueistakaan ei ole ollut sille nyt vastusta. Luulisi, että demareiltakin löytyisi paremmin paukkuja kokoomuksen päihittämiseen, mutta kovin on ollut vaisua touhua. Taustalla tietysti vaikuttaa myös kokoomustaustainen presidentti Niinistö, jonka kansan suosio on niin huikean korkealla, ettei ole ihan äsken Suomessa koettu. Masentuuhan sitä vähemmästäkin.

Juha on tehnyt virheitä, on hän tämän jo itsekin todennut. Itse olen sitä mieltä, että Juhan olisi pitänyt huomioida Paavo paremmin, kun hän sai tehtävän muodostaa hallitusta. Virhehän se oli ja Juha oli sen verran kokematon politiikassa, ettei tuntenut kenttää yhtä hyvin kuin Paavo. Paavo olisi ollut sopivasti ”jarruna”, että olisi jäänyt turhat sooloilut ja vouhotukset tekemättä, kun välillä meni niin lujaa, että U-käännöksiäkin tehtiin. Eittämättä Juhan käytös oli Paavolle liikaa, kun perusti oman puolueen. Paavo haluaa olla kuitenkin edelleen keskustapuolueen jäsen ja on hakemassa keskustalaisena myös presidenttiehdokkuutta perustamansa kansalaispuolueen listalta. 

Keskustalla on jo oma presidenttiehdokas ja valinta on tehty Seinäjoen puoluekokouksessa. Kun ja jos Paavon ehdokkuus varmistuu, se syö väistämättä Matti Vanhasen kannatusta. Sehän ei tietysti ole hyvä Matin kannalta, mutta onko se huono asia keskustan kannalta?

Sanoisin näin, että tilanne on nyt keskustan kannalta sen verran hankala, ettei suorastaan tukala eikä Paavoa kannata savustaa ulos puolueesta, vaikka se joitakin harmittaa. Keskustan on ennemmin vaihdettava puheenjohtajaa ja viimeistään siinä vaiheessa, jos puolueen kannatus laskee jo alle 15 prosentin. Se näyttää nykyisten tietojen valossa olevan valitettavan mahdollista. Sipilän johdolla on enää kannatuskäyriä vaikea saada nousuun. Se voi olla suorastaan mahdoton tehtävä. Nyt tarvittaisiin pikaisesti ns. uutta verta kehiin. Kehottaisin Juhaa jo vakavasti harkitsemaan sitä, että valmistautuu väistymään vapaaehtoisesti syrjään ja valittaisiin uusi puheenjohtaja talvella jo ennen Sotkamon puoluekokousta. 

VesaLevonen
Kansalaispuolue Kotka

Kotkan kaupunginvaltuutettu: 2013–2016 ja 2017–2021, sitoutumaton
Sotilaskoulutus: Kainuun rajavartioston sissikomppania Kajaani 1986 (Auk Immola, Imatra), kansainvälinen sotilaspoliisikurssi Aalborg Tanska 2001
Sotilasarvo: Kersantti
Ammatti: Poliisi, vanhempi rikoskonstaapeli
Kansainväliset tehtävät: Sotilaspoliisi 2002–2003 KFOR-joukot Kosovo, maasta poistamisen koordinointi- ja saattotehtäviä ulkomaille 1992–2002 (Helsinki), 2005–2015 (Kotka), ulkomaanmatkoja muutama sata noin 80 maailman eri valtioon ja maanosat Eurooppa, Afrikka, Euraasia, Pohjois- ja Etelä-Amerikka)
Nykyiset tehtävät: Rikospoliisi, Kotka
Ikä: 52-v.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu