VesaLevonen Kohti kultaista keskitietä

Ota tai jätä - politiikassa mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma

Pääministeri Sipilä kutsui hallituksen sote-ratkaisua ota tai jätä kompromissiksi. Olen nyt samaa mieltä hänen kanssaan. Näinhän se menee, jotta kaikki säilyttäisivät hallituksessa kasvonsa eikä jouduttaisi uusiin eduskuntavaaleihin, vaikka mikään ei ole vielä kirkossa kuulutettu. Politiikassa mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma.

Kaikilla tuntuu olevan nyt paljon pelissä. Keskustamme kyntää parhaillaan huonohkossa kannatusaallokossa, sinisistä puhumatta. Kokoomus ei taas halua vaarantaa kokoomustaustaisen presidentti Sauli Niinistön presidentinvaaleja sillä, että tässä olisi samaan aikaan vielä uudet eduskuntavaalit.

Saulin kannatusgallupit ovat kyllä niin huikeat, että se tuskin olisi todennäköistä, vaikka molemmat vaalit pidettäisiin yhtä aikaa. Voisi se kuitenkin tehdä valinnan vaikeammaksi siinä mielessä, ettei vaalit olisikaan ohi heti ensimmäisen kierroksen jälkeen. Senhän Sauli selvittää helposti, jos ei nyt mitään ns. kardinaalimunausta tekisi ja tuskin, vaikka Väyrysen Paavokin on nyt liekeissä ja puhkuu intoa laittaa Saulin tiukalle, kunhan vain pääsee mukaan kisaan.

Paavo on koettu keskustassa ns. vastarannan kiiskiksi, kun perusti oman kansalaispuolueen, mutta sen verran kovaa politiikkaa hän parhaillaan tekee, että saattaa vielä pyyhkiä monella ehdokkaalla sitä kuuluisaa ahteria ja menee keulille niin, että heilahtaa. Kannatuskortteja vielä puuttuu, mutta Paavo kiertää ahkerasti kenttää ja uskoo asiaansa.

Keskustassa on nyt mentävä oman presidenttiehdokkaan taakse, koska puolueen murenevan kivijalan kasassa pysyminen on koko puolueen etu.  Matin "lautakasat” on nyt unohdettava. Ei auta muu kuin kerätä joukot toreille ja turuille kampanjoimaan. Ei kenenkään muunkaan presidenttiehdokkaan kannatus Sauliin nähden ole hääviä, mutta kyllä oman puolueen ehdokkaan tukeminen on nyt kaikille tärkeää, jos tästä vielä kunnon vaalit meinataan saada aikaan.

Kannattajien on nyt purettava hammasta yhteen ottaako vaiko jättää. Ainakin ensimmäisen kierroksen osalta jokaisen kannattaisi ottaa. Onhan presidentinvaalit jonkinlainen kannatusmittari kaikille puolueille myös tulevia maakunta- ja eduskuntavaaleja silmällä pitäen, pidettiin ne sitten huomenna tai ylihuomenna.

Sitten on vielä pakko mainita tämä ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokas Nils Torvalds, joka yrittää sekoittaa pakkaa pahemman kerran ja sotkee nyt ns. Natokortilla lusikkansa soppaan, että voisi erottua muista ehdokkaista ja saada jonkinlaista omaa kannatuksen kasvua aikaan. Puheet ovat kuin entisen kommunistin, joka piti Venäjää ylimpänä ystävänä, mutta nyt antaa ymmärtää, että sitä pitää pelätä. Onko Torvalds ns. vaalien musta hevonen vai se kuuluisa Troijan puuhevonen, joka houkutteli viholliset luokseen?

Kansan pitää antaa aikanaan rauhassa päättää ottaako vaiko jättää Nato. Otettiinpa sitten tai jätettiin, minä laitan kohta saunan lämpiämään. Minä en pelkää Venäjää en, vaikka isäukko joutui aikoinaan lähtemään Karjalasta evakkoon. Taidanpa vielä joku päivä pyytää ”kaveri” Putininkin himaan mukaan saunomaan. Sanokoon ”himaset” siihen mitä lystää. awink awink

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Oletko koskaan Vesa ajatellut mihin me puolueita enää edes tarvitaan. Presidenttiä voi äänestää riippumatta siitä minkä puolueen jäsen hän oli. Niinkuin kommari-Torvalds tänään mainitsi itse RKPn nykyisenä presidenttiehdokkaana.

Minä sanon, että puolueet ovat luolamiesten ja penkkiurheilijoiden psyykelle sopivia rakenteita. Heillä on asioiden järkevän hoitamisen sijaan pakko leimautua johonkin ryhmään voidakseen muodostaa käsityksensä maailmasta. Onhan se aika pateettinen tila.

Nykyään kansan sivistystaso alkaa riittää valitsemaan suoraan edustajansa ilman puolueita kiilapoikina.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kansa ei tarvitse puolueita , vaan puolueet kansaa ja sitäkin vain vaalien alla. Puhutaan ,että ihmiset ovat vieraantuneet politiikasta. Itse asiassa poliitikot ovat vieraantuneet kansasta.
Niitä poliitikoita,jotka liikkuvat kansan parissa ja kuuntelevat kutsutaan populisteiksi.
Pahimmat populistit istuvat itse eliitille varatuissa jakarandatuoleissa. Pari tällaista populistia voisi mainita esimerkin vuoksi: Jyrki Katainen ja Alexander Stubb. Tämä on vain minun oma mielipiteeni.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eikä muuten huono mielipide olekaan. Vaaleissa kierretään kansan keskuudessa ja luvataan vaikka kuu taivaalta, mutta vaalien jälkeen, kun tullaan valituksi tuppaa unohtua sekä kansa että lupaukset.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Kysymyksesi on erinomainen. Presidentinvaalithan ovat käytännössä henkilövaalit ja Sauli veti pidemmän korren jo lähtiessä, kun ei asettunut kenenkään puolueen ehdokkaaksi, vaikka kokoomus olisi varmasti hänet valinnut. Valitisijayhdistyksen keräämät 160 000 kannatuskorttia kertoo omaa kieltään hänen kannatuksesta. Kenen tahansa on mahdollista asettua ehdolle valitsijayhdistyksen kautta myös muissa vaaleissa, ei siihen puoluetta tarvitse, mutta tosi harvalla on sellaista kannatusta, että tulisi ilman puoluetta valituksi. Kansanedustajallakin on ns. imperatiivisen mandaatin kielto eli puolueen ei pitäisi pakottaa ketään puoluekurin alle. Ymmärrän tietysti, että tietyissä tiukoissa äänestyksissä ollaan samaa mieltä, mutta jos joku siitä poikkeaa oman tuntonsa vuoksi, mitään rangaistuksia ei pitäisi kenellekään antaa. Järjestelmä on se mikä se on ja sitä ei ole helppo muuttaa, että äänestettäisiin vain henkilöitä eikä olisi puolueita lainkaan.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

"Presidentinvaalithan ovat käytännössä henkilövaalit"

Tämä sama koskee kaikkia kensanedustajia sekä ministereitä. Puolue on vain taustajoukko missä ehdokkaat lymyilee..

Mikäli vaalit olisivat puoluevaalit, niin eipä tapahtuisi loikkauksia kesken eduskuntakauden.

Ei olisi "Sinisiä" ministereitä, eikä heidän edusksnta ryhmää. He olisivat joutuneet luovuttamaan kansalaisten antamat valtakirjat vara edustajille kun lähtivät omasta puolueesta ja perustivat oman.
Sama koskee kesken eduskuntakauden muitakin loikkareita.

Vaalit on aina henkilö vaalit ja puolueet haluavat henkilöitä jotka tulevat valituiksi.

Siksi puolueet haluavatkin pitää puoluekuria, sekä muita menetelmiä joilla sidotaan edustajat puolueisiin.
Muutoinhan kansanedustajat vaeltelisivat eduskunnassa kuin vapaan maidontuotannon lehmät pelloilla.

Puolueuskollisille äänestäjille tällainen onkin aina riski, loikkaako se edustaja jonnekkin toiseen ryhmään vai ei.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #10

"Vaalit on aina henkilövaalit ja puolueet haluavat henkilöitä jotka tulevat valituiksi."

Olet oikeassa, kiitos mielipiteestäsi Arto.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Torvalds on rehti ehdokas. Hän sanoo kannattavansa Natoon liittymistä. Se on nyt kaikkien tiedossa.

Sipilä kiertää ympäri Eurooppaa puhumassa eurooppalaisesta puolustuksesta. Tämä pitänee tulkita, että keskusta on ajamassa sitä. Tässä kohtaa jätetään kertomatta, että eurooppalaisen puolustuksen muodostavat natomaat, jotka eivät kuitenkaan eroa Natosta. Eli eurooppalainen puolustus tarkoittaa yksinkertaisesti Naton eurooppalaisia joukkoja ehkä vähän uudelleen organisoituina, ja tähän Suomen sitten pitäisi mennä mukaan.

Vanhanen sanoo, että Suomen ei pidä liittyä Natoon. Hän epäilemättä hyväksyy keskustalaisen näkemyksen, että liitytään eurooppalaiseen puolustukseen eli Naton EU-joukkoihin. Miten se eroaa Natoon liittymisestä?

Miksi tällainen vedätys. Tämä on sitä samaa touhua kuin "ei liittovaltiolle", mutta kuitenkin ollaan päätä pahkaa edistämässä liittovaltion etenemistä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Huomenta. Tiedät Erkki oikein hyvin, että olen jyrkästi Euroopan Unionin yhdentymisen syventämistä ja tätä ns. liittovaltiokehitystä vastaan. Me emme tarvitsisi EU:a oikeastaan muuhun kuin siihen, että kauppa käy ja vienti vetää. Ihmisten vapaa liikkuvuuskin ilman minkäänlaisia rajatarkastuksia ei ole ollut enää pitkään aikaan hyvä asia esimerkiksi terrorismiuhan vuoksi. Nykyinen EU ei ole enää pitkään aikaan ollut se EU, mihin aikanaan liityttiin. EU on nyt myös Katalonian tilanteessa osoittanut oman heikkoutensa sen omia perusperiaatteita vastaan, kun ei ole kyennyt tekemään oikeastaan yhtään mitään sen eteen, ettei Espanjassa vain tilanne eskaloituisi. En ota kantaa Katalonian itsenäisyyspyrkimysten laillisuuteen, mutta mielestäni jopa Venäjän presidentti Putin sanoi oikein, kun vertasi kurdien ja Katalonian itsenäistymisaikeita Kosovoon. Kosovon tapauksessa puolustettiin ja edistettiin Kosovon itsenäistymistä ja Kosovohan lopulta itsenäistyi. Nyt kyse on valtion sisäisestä asiasta. Kyllä tässä ristiriitaa väistämättä on, vaikka taustalla on myös Brexit, joka lisää pelkoa EU:n hajoamisesta lopulta kokonaan ja siksi komission suhtautuminen on se, mitä se on. Mitä tulee EU:n yhteisiin puolustusjoukkoihin, niin siihen en ihan heti usko, vaikka sitä kuinka yritetään taas uudelleen. Minusta Suomella pitää olla oma uskottava puolustus ja hyviä kahdenvälisiä suhteita niin itään kuin länteen, ettei tarvitse pelätä ketään. Emme tietysti sotatilanteessa ole vahvoilla nykyisenkaltaisen sotakaluston ja muiden resurssien suhteen, jos itänaapuri tulisi tänne massiivisen sotakoneistonsa kanssa, mutta uskon yhä, että pirun vaikeaa olisi Suomea ja suomalaisia hallita. En näe mitään järkevää syytä miksi Putinin pitäisi antaa sellainen käsky ja Venäjä hyökkäisi Suomeen, vaikka kaikenlaisia spekulaatioita on esitetty Venäjän vahvistaessa ja asemoidessa asevoimiaan meidänkin rajojemme läheisyydessä ja Itämerellä. Koetetaan elää "nallekarhun" kanssa sovussa. Ei pelätä, muttei myöskään ärsytetä sitä turhaan. Jos Nato tulee, niin se pitää tehdä ehdottomasti kansanäänestyksen kautta eikä niin kuin Moskovan suurlähettiläs Himanen vaatii. Ja lopuksi. En usko, että keskusta edistää EU:n liittovaltiokehitystä, vaikka Sipilä kuinka sukkuloisi Euroopassa. Jos lähimmät seuraavat gallupit eivät osoita keskustalle parempaa kannatusta, Sipilä lähtee viimeistään Sotkamon puoluekokouksessa vaihtoon niin, että heilahtaa, jos ei sitä ennen ymmärrä itse vetäytyä. Kello käy kaiken aikaa, katsotaan mitä tuleman pitää.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kommenttini oli tarkoitettu osoitukseksi keskustassa jo pitempään vallinneesta toimintakulttuurista. Olen ymmärtänyt, että haluaisit siihen muutosta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #8

Kiitos. Niin arvelinkin. Halusin vain varmistaa asian. Eihän tämä politiikan teko ole helppoa tässä nykyisessä, nopeasti muuttuvassa maailmassa. Vain muutos on pysyvää. Kansallisen päätöksenteon vahvistaminen on oikea agenda ja tuen sitä vahvasti. Vähemmän Euroopan Unionia, enemmän omaa kansallista päätöksentekoa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Huomasin vasta nyt, että hesari oli julkaissut uudet kannatuslukemat. Kyllä nämä kertoo juuri siitä, mitä äsken vastasin sulle Erkki. Sipilän huono imago syö kaiken aikaa kannatusta keskustassa ja aika alkaa käydä vähiin. On siis entistä vahvempi syy haastaa istuva puheenjohtaja. Saa nähdä onko Sotkamossa muita haastajia kuin minä. Teen sen, vaikkei minulla olisikaan mahdollisuuksia tulla valituksi. Aina pitää olla muitakin vaihtoehtoja. Sellainen puolue ei voi elää, jossa ei ole kritiikkiä sekä avointa ja reilua kilpailua.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005417380.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset